由川婆婆得一間尖沙咀外賣店 食到而家幾間分店去左外國一年 番黎一個月食左3次 (觀塘 銅鑼灣分店)每次都係嗌 鴨血+牛栢葉+魚腐+寬粉(麻辣中辣 多蒜)見尖沙咀幾個月前開左堂食店 就去試下...結果真係好失望...3種配料 (鴨血, 牛栢葉, 魚腐)都係正常發揮但係湯底 飲第1啖 已經極鹹!!!完全冇麻辣味...寬粉係極度失敗...煮到爛晒之餘 再加完全同吸晒個湯既味即係又爛又鹹...難怪尖沙咀店比起觀塘, 銅鑼灣少人咁多真係冇第2次😶
由川婆婆得一間尖沙咀外賣店 食到而家幾間分店
去左外國一年 番黎一個月食左3次 (觀塘 銅鑼灣分店)
每次都係嗌 鴨血+牛栢葉+魚腐+寬粉(麻辣中辣 多蒜)
見尖沙咀幾個月前開左堂食店 就去試下...
結果真係好失望...
3種配料 (鴨血, 牛栢葉, 魚腐)都係正常發揮

但係湯底 飲第1啖 已經極鹹!!!
完全冇麻辣味...

寬粉係極度失敗...
煮到爛晒之餘 再加完全同吸晒個湯既味
即係又爛又鹹...

難怪尖沙咀店比起觀塘, 銅鑼灣少人咁多
真係冇第2次😶
2024-04-15
在街巷深處,有一家一如既往地提供著我們家的滋味的車仔麵餐廳。 環境雖簡單,卻帶來了滿滿的親切感,所有食材都實實在在,每一口都吃得出店家堅持的質素。😊首先來到眼前的是那份🍜 炸醬豬扒撈米線👏🏻👏🏻👏🏻。 看著廚師專注地將一片豬扒炸得金黃酥脆,然後再撒上一層濃厚的炸醬,簡單的幾步操作卻帶來了無以言表的美味。 米線細軟,豬扒酥脆,加上炸醬的濃郁,讓人一吃就停不下來😋。而那份麻辣風琴豆腐👏🏻👏🏻👏🏻更是讓我印象深刻。 明明只不過是一份豆腐,但是搭配上了店家特製的麻辣醬汁,豆腐的口感和醬汁的滋味卻形成了令人難以忘懷的完美組合。 風琴豆腐切得片片如薄紙,但口感卻一點也不鬆散,在口腔內形成了綿密豐盈的口感。 每一口咬下去,都能感受到豆腐豐富的香氣和麻辣醬汁的刺激。雖說是一家車仔麵店,但其實他們提供的美味遠遠不止於此。都能讓人大呼過癮。👍尤其值得一提的還有他們的服務,總是能在需要的時候及時提供幫助,讓人感到賓至如歸。😌這家店不僅僅是我們在繁華城市中尋找美食的聖地,更是我們心中的一種溫暖和放鬆,總能在浮躁的日常生活中為我們帶來一份寧靜。
2024-04-13 35 瀏覽
川婆婆👵🏻 川菜​同事經常外賣⋯ 所以經過決定一試!​酸菜魚(🫖🫖🫖🫖)第一眼見到 嗯~好足料!配料都很多如芽菜、海帶、寬粉、豆皮 等⋯啖啖魚肉 好嫩滑~ 酸酸辣辣十分開胃 ​酸菜肥牛(🫖🫖🫖)有大大片肥牛、但此終都配魚才是絕配。而且肥牛放得時間長就會變靭 ~ ​午時時段 會贈送飲品~可選樽裝可樂,西柚茉莉茶等⋯選了西柚苿莉 清新不會太甜⋯還有西柚沉底,飲的時候更有口感 推薦!​​​​​
川婆婆👵🏻 川菜

同事經常外賣⋯ 所以經過決定一試!

酸菜魚(🫖🫖🫖🫖)
第一眼見到 嗯~好足料!
配料都很多如芽菜、海帶、寬粉、豆皮 等⋯
啖啖魚肉 好嫩滑~ 酸酸辣辣十分開胃

酸菜肥牛(🫖🫖🫖)
有大大片肥牛、但此終都配魚才是絕配。
而且肥牛放得時間長就會變靭 ~

午時時段 會贈送飲品~
可選樽裝可樂,西柚茉莉茶等⋯

走進簡單的環境,眼前呈現的是一道道手工制作的美味料理,我們在港式車仔麵餐廳享受著每一個美妙的瞬間。首先,香噴噴的炸醬豬扒撈米線絕對是一道不容忽視的招牌菜。豬扒烹飪得恰到好處,口感肥美嫩滑,搭配的炸醬更是讓人垂涎三尺,醇厚的酱香混合米線的Q彈口感,讓人直呼過癮。再嚐嚐酸辣湯底的湯,味道酸酸辣辣,只是味道就刺激了味蕾,搭配的蓮藕、雞翼尖和魷魚鬚更是讓人一吃就讓人無法忘懷。飲品方面,西柚茉莉花茶和凍檸茶滲滿了果香和茗香,茶香清雅搭配獨特的果味,激起了清新的滋味。最令我驚喜的是青椒釀魚肉,妙不可言。青椒帶點辣味,而釀的魚肉更是鮮美無比,香嫩可口。踏進這間港式車仔麵,猶如走進了一個港味十足的世界。無論是那滋味滿分的豬扒撈米線,還是讓人回味無窮的酸辣湯底煮,每一口都讓人感受到料理人對食物的尊重和熱愛。在這裡,你可以品嚐到最真實的香港滋味,就像置身於熱情灼人的香港一樣。如果你也是美食探險家,不妨來這裡挖掘港味美食的滋味。對於港式美食有獨特怀舊情懷的你,來這裡絕對不會失望。
記得住第一次食車仔麵係幾時?呢次唔洗出國,都可以食到美食街端正的港式車仔麵😍。今次帶大家嚟到呢間人流既少,但每款食物都有驚奇嘅美食聖地,佢就係荃灣嘅港式車仔麵餐廳🔥。一入門先試🍜 - 酸菜鴨血肥腸粉⬅️新鮮的鴨血配上程度啱啱好的肥腸,湯底由酸菜精心煮成,真喺一碗暖到心口嘅港式粉👌,你會愛上每一口嘅味道,清新陣陣,令人食指大動㗎!🤤再來就係🍲 -酸辣湯底,米線,蓮藕,雞翼尖,魷魚鬚⬅️呢個湯底用香料熬製得恰到好處,撈入米線,蓮藕、雞翼尖以及新鮮的魷魚鬚,每一口都充滿著濃濃的海洋風味以及酸辣的刺激,真係無得頂呀!😋飯後點- 炸饅頭⬅️講真,呢個脆皮的炸饅頭,一咬落去就有豐富蜜糖溢出,外脆內軟咁,流口水呀😋。食完之後,你會深深感受到咗港式車仔麵餐廳的美食魅力,再加上細膩簡單的環境,令人倍感舒適喎!食完,都仲會反味在口,真心滿足,真喺正!👍
2024-04-10 26 瀏覽
講真,一個真正嘅食客都知道,食物嘅美味唔係單靠豪華嘅環境去打造,而係純粹依賴咗啲廚藝同食材。今次我發現咗一間藏於市區角落嘅港式車仔麵餐廳🏠,無論你係麻辣控定係想尋求一站式嘅港式街頭美食,呢度都會係你嘅新寵愛!首先,一提到車仔麵就唔得唔提呢間餐廳嘅招牌麻辣湯底車仔麵🌶️👅。粉絲嘅Q彈恰到好處,而啲蟹籽丸嘅彈牙有勁,配上薄切肥牛嘅鮮嫩,同金針菇呢啲佐料,簡直係喺爆炸嘅麻辣中找到一絲絲的清新。湯底夠哂勁,辣而唔燥,熱辣辣嘅感覺令人忍唔住一再細嚼慢嘗😵‍💫🥵。然後轉個彎嚟到小鹵肥腸呢個選擇🍢🤤,啲肥腸滋味豐富,小鹵汁淋咗上去,味道層次分明。每一啖都能夠好清楚咁尋味道間嘅層次,喺嫩滑同香濃之間達到一個平衡。可以話,每次嚟呢間簡樸卻溫馨嘅車仔麵餐廳用餐,都有一種回嚟咗屋企嘅感覺🏡🧡。就算係一個人黎,都唔會覺得孤單,因為每碗麵、每一小餐嘅質素,都好似帶嚟咗家人嘅關心。簡單嘅裝修,熱情嘅服務,再加上窩心嘅食物,這間車仔麵餐廳簡直係香港街頭飲食文化嘅縮影😌✨。無論你喺尋找一份熱忱,定味蕾嘅刺激,嚟到這裏,肯定一啲都唔會失望😋👍!記住咗,下次經過就唔好錯過呢個寶藏餐廳哦!💎📍

舊街頭,忽藏港式滋味。原來在繁華的城市中有一家低調而美味的車仔麵店等待著我們的探索,味美價平,每一口都揭示佢的誠意。😌酸菜金湯肥牛粉✅ 。湯底富有金湯的香甜和酸菜的酸香,肥牛嫩滑,有種說不出的滋味。加上粉絲的Q彈,真係一絕試了就知有幾好。招牌麻辣湯底車仔麵✅ 真的係讓我感受到了不一樣的魅力。麻辣湯底本身夠入味,再配以寬粉、玉子豆腐、芝士腸和鮮蝦雲吞,每一口都是驚喜。尤其那個芝士腸,一咬下去就满口的芝士味,配上麻辣的湯底,真的是完美的組合。😋麻辣鴨血✅ 鴨血鮮嫩,再加上麻辣的調味,真的讓人回味無窮。瞬間燃點起味蕾的辣,彷彿繽紛的煙火在嘴裏炸開。🔥每一口車仔麵都滲透着匠人們的心血和努力,讓人感受到純真的味道。就算在瞬息萬變的都市中,也有這麼一家小店,將我們扣住,讓我們感受到城市裡的溫暖與美味,令人回味悠長,堪稱車仔麵的極致體驗。😄🍜🌟
2024-04-09 30 瀏覽
車仔麵又唔齊料丶川菜又冇川菜湯底,車仔麵仲要3餸起錶,食完返去狂飲水。男經理好似唔休做咁,又冇禮貌又串,好似得佢一間有嘢食咁,都唔係做生意,揾鬼去食唔會有下次。
唔會有下次。

2024-04-09
2024-04-09 26 瀏覽
今次來到這間港式車仔麵餐廳,品味招牌麻辣湯底的魅力,讓我彷彿置身於一個讓人愉悅的用餐環境中。首先,招牌麻辣湯底的湯頭麻辣辣,帶有微微的麻感和刺激的辣味,卻又不失平衡。加上寬粉的彈牙口感,讓人愛不釋手。玉子豆腐的滑嫩口感和芝士腸的濃郁奶香,豐富了整道菜的層次感。而鮮蝦雲吞更是鮮甜多汁,入口即化,令人垂涎欲滴🍤。接著是炸饅頭,這款傳統的美食絕對讓人回味無窮。外皮金黃酥脆,饅頭內部鬆軟可口,每一口都散發著烤麵包的香氣,令人愛不釋手。6件的份量足夠一群朋友分享,帶來無窮的美味和歡樂🥟。品味每一款食物的味道,仿佛置身於一個充滿港味的環境中。麻辣湯底的辣味刺激,加上寬粉的嚼勁和鮮蝦雲吞的鮮美口感,為整道菜帶來了絕妙的平衡。炸饅頭的外酥內軟,讓人欲罷不能,彷彿回到了童年時光。這間港式車仔麵餐廳以其美味的食物質素和舒適的環境,吸引了眾多食客的目光。每一款食物都展現了廚師們的用心和烹飪技巧,令人讚不絕口。如果你想要品味正宗的港味車仔麵,這個餐廳絕對是你的最佳選擇!🍽️
2024-04-02 67 瀏覽
lunch時間到啦、去左附近食個飯、黎到依間剛剛開的川婆婆、嗅到好香、所以就入左去食啦!門口紅當當、非常搶眼🤣一目了然!紅紅綠綠😂好有香港紅綠燈嘅味道🤣裝修都比較簡潔、單一色調😆肥牛都多、不過比較厚實、食落有咬感、不過我比較喜愛食菜、所以覺得一般啦、還可以接受、他的配料比較好食😋、因為菜底較多、喜歡脆脆而且吸滿湯汁的芽菜😆湯底很出色、麻麻辣辣、其他配菜還可以酸菜就不太多、不過以個價錢來說、魚的份量算是很多、佈滿整碗、而且有好多配料、娃娃菜、海帶、芽菜、寬粉、食落很惹味、湯底都不錯

門口紅當當、非常搶眼🤣一目了然!

紅紅綠綠😂好有香港紅綠燈嘅味道🤣

裝修都比較簡潔、單一色調😆

酸菜肥牛

粉麵餐

湯底很出色、麻麻辣辣、其他配菜還可以

酸菜魚

跟餐飯品
2024-04-02
酸菜肥牛
粉麵餐
酸菜魚
跟餐飯品
2024-04-02 32 瀏覽
香港嘅街頭巷尾滿佈著各色各樣嘅小店,而這間車仔麵店就在其中獨樹一格。🕹 儘管環境簡單,但食物非常誠意,質素一流,而且價格親民,絕對係物超所值的享受🕹 。首先要介紹個人最愛嘅📀酸菜金湯肥牛粉📀,湯頭鮮美,充滿了酸菜的酸香和金湯的鮮美之間的平衡,每一口都飽滿而有層次感🍲。而嗰肥牛更是入口即化,配合彈牙嘅粉絲,簡直係車仔麵嘅新高度😍。酸菜魚,食材新鮮,各種配料如大豆芽,娃娃菜,海帶絲,豆皮,寬粉等,既增加了口感的豐富性,又使得酸菜魚更加的美味😋。講到飲料,怎能少得了港式特色的📀凍檸茶和凍奶茶📀,不論是酸甜適中的凍檸茶,還是香醇回甘的凍奶茶,都是一道為餐點加分的配角🍹。🥯📀炸饅頭🕹,是這家店的秘密武器。酥脆的外皮,加上軟綿的內核,無論是下酒菜還是甜點都是絕配。料理得恰到好處,使得這簡單的炸饅頭變得如此讓人垂涎。走進這間店,你將會經歷新的廣東美食之旅,品味到最正宗的本土風味,並且享受著美食帶來的快樂。 😊🍲🌟
2024-04-02 16 瀏覽
今日分享一間港式車仔麵餐廳📝。首先,我地有嗌📢招牌嘅麻辣湯底車仔麵🤩🤩佢有粉絲,又有蟹籽丸,又有肥牛牛同金針菇。每一樣食材都係選擇優質而香口美味,夾埋麻辣湯底一齊燭得,迫到我想再食多兩碗😍。另外一款係🐔醉香雞湯車仔麵🤩🤩,佢有烏冬,厚切嘅午餐肉,豆卜同牛柏葉,完全夾埋一齊出嚟,正正就係一碟百搭👍。最後,我地試左點吓炸饅頭🤩🤩脆皮外包裏面嘅饅頭,我想話,講真,我哋食足整個下午都仲覺得佢美味😂。到底活躍嘅環境同誠實嘅價格有冇令你動心呢?如果下次你o係附近,可以試下呢間港式車仔麵店,相信你一定會感受到獨一無二嘅味覺體驗。🥰👏🍴💯
今日分享一間港式車仔麵餐廳📝。
開始時,我們都只是走進這家在鬧市區的港式車仔麵餐廳,尋求一頓普通的午餐🍴。那知,這低調的外表下,竟然藏著如此美妙絕倫的內在😲!首先便要推介🥇菌菇雞湯拉麵。湯頭濃郁到剛剛好的程度,麵條柔軟順口且不失彈牙感,上桌時熱騰騰的,再加上雞湯的鮮香,口舌之間豐富了很多呼味😋。而在湯頭的烘托之下,菌菇的香氣更是得以完全的釋放,萵筍的脆口配上鴨血和五花肉的醇厚,組成的口感更是豐富變化。再到就是🌺椒麻墨魚嘴,以獨特烹飪技巧激發其爆炸性的風味。這道菜的麻和辣提升了食物的整體口感,墨魚嘴爽脆的口感,讓人每每咬下都能感受到一股滿足感😍。在如此繁忙的城市中,可以找到這樣一間餐廳,稍作歇息,換個口味,享受一頓和諧的異國風美食,讓我感到無比的滿足與愜意。而這裡的每一道菜色,每一種調味,都彷彿在訴說著尋常日子裡的不尋常🌟。對我來說,這不僅僅是一家餐廳,更是生活中的小確幸。🥰🍜
對我來說,這不僅僅是一家餐廳,更是生活中的小確幸。🥰🍜
沉醉在繁華都市的街頭巷尾,有一間環境簡單卻又滿滿人情味的車仔麵店,讓我印象深刻。踏入店內,濃濃的本土風味馬上撲鼻而來。最先迎接味蕾的,就是招牌🌶麻辣湯底的車仔麵,添加了粉絲,蟹籽丸和肥牛等丰富的配料,一口咬下,瞬間燃點起味蕾的興奮感🔥。又是濃郁的麻辣湯頭,再來是肉質鮮嫩的肥牛,稍有嚼勁的粉絲,還有Q彈可口的蟹籽丸以及口感清爽的金針菇。真可以說每一口都是驚喜連連😋。接下來是酸辣湯底的車仔麵,同樣配以豐富的配料,既有蓮藕的爽脆,雞翼尖的鮮美,也有魷魚鬚的獨特香味。酸酸辣辣的湯味相當開胃,清新爽口之餘又能滿足味蕾😍。沒有美食可以少了飲品的襯托,特別的利賓納茉莉花檸檬茶更是一道色香味俱全的飲品。茉莉花的香,檸檬的酸,完美的融合在一起,使得整個口腔充斥著清新的味道。最後的椒麻墨魚嘴,讓人驚喜的是其別有一番風味,椒麻的香味撲鼻而來,相當激活味蕾。墨魚嘴的口感絕對會讓你回味無窮👏。這家車仔麵店,不僅僅是一家餐館,更是大街小巷中藏著的美食寶藏🎁。讓人在熱鬧的城市中找到屬於自己的一份舒心和滿足😊。
想喺這個繁忙嘅都市尋找一點家鄉味道嗎?呢間車仔麵店😋就會俾你一個難忘嘅體驗👍。首先,當然就係要推薦個招牌麻辣湯寬粉,玉子豆腐,芝士腸,鮮蝦雲吞啦🍲!湯底麻辣得恰到好處,攪得你難以抵抗佢嘅誘惑,寬粉Q彈又滑溜,再加上玉子豆腐綿滑嘅口感,真係入喉留香。芝士腸鹹香適中,而一口咬落去,牛肉的鮮味銷魂,鮮蝦雲吞更加係酥软爽口。每一口都係喺口腹間交織嘅驚喜🎉。跟住就係麻辣風琴豆腐🌶️,呢個豆腐不同於一般,而係採用風琴丁切的方式,讓豆腐中間的空隙可以充分吸收麻辣醬汁的滋味,吃落口裡辣香四溢,豆腐Q嫩彈牙,簡直係一個佳作💯。整體黎講,喺繁華嘅都市裡,呢間店真係為食好單純嘅我哋提供咗一個很好嘅去處,佢體現咗香港本土文化,成功將傳統庶民食物提升至一個新嘅境地。一邊食住爽朗嘅車仔麵,一邊聊住天嘅滿足感覺,其實係生活中嘅一種小確幸。如果你或者朋友圍尋找一間食物質素好,環境舒適嘅香港車仔麵店,咁我會誠心推薦你試下呢個地方,相信你會同我有同樣開心嘅體驗😄。跟住時間嘅流轉,佢嘅滋味定能喺你心底留住,一個個回憶記憶嘅是口中嘅美味,留低嘅會係一份溫暖嘅感動🥰