2024-03-21 67 瀏覽
又要同大家分享咁一個美味嘅發現喇!一間閒適嘅港式車仔麵餐廳。裡面環境樸素,而每一款食物都流露住我哋廣東嘅家鄉味同傳統情懷😊。首先,我要大力推薦佢嘅💜酸菜鴨血肥腸粉🍜。肥腸煮得得好啱,口感豐富,而鴨血嘅口感綿滑,搭配酸菜湯底嘅酸甜,鹹淡得宜,係這個冬季裏讓人暖心嘅湯品。接下來,我要同大家分享💜招牌麻辣湯粉絲,蟹籽丸,肥牛,金針菇 🍲。湯底麻辣濃厚,而粉絲,蟹籽丸,肥牛,金針菇等配料搭配咗麵條,令呢道菜的層次感變得更豐富,仲為佢增添咗啲豐富嘅口感,食落口感覺非常開胃。最後, 毋庸置疑,我哋要點一碟💜麻辣鴨血。鴨血嘅口感柔軟,非常入味,麻辣味道非常醇厚,即使係麻辣愛好者都無法抗拒佢嘅誘惑。每一口都讓人對這間店的烹飪技術讚賞有加,和朋友一起分享,越食越開心!😋呢間餐廳,同別嘅車仔麵店不同,佢將傳統與現代結合的剛剛好,讓人在享受美食的同時,亦能感受到一種濃濃嘅廣東風情。我非常樂意向大家推薦呢間餐廳,希望大家都可以同我一樣,喺呢度食得開心,飽腹而歸!👍🏻
😋😋同大家分享我間愛嘅港式車仔麵餐廳啦!呢間餐廳充滿濃厚嘅舊香港風味,同時將食物質素同口味做得一絕,又可以飽覽城市風景,真係一個好選擇。首先就要講講「酸菜金湯肥牛粉」🍲。唔知你哋有冇試過牛肉配酸菜?獨特又惹味,味道新鮮又開胃,再加上金色嘅湯底搭配嫩滑且美味嘅牛肉,各種味道調和得恰到好處,食落口既熱辣又鮮美,真係極品之選😉。🍜【菌菇雞湯,拉麵,萵筍,鴨血,五花肉】,呢個組合實在係太搶眼啦!豐富嘅食材搭配飽滿嘅湯汁,口感層次超豐富。特別係雞湯同菌菇嘅味道,混合到一齊真係令人賞心悅目,食落去幾歲嘅鴨血,更加係帶出湯底嘅滋味。五花肉足夠香口,配上軟熟嘅拉麵,每一啖都令人食指大動👍。最後一款食物,啱啱好處暑:「涼拌魚皮」🍽️。新鮮嘅魚皮混入香脆嘅蔬菜中,搭配特色醬汁,涼爽可口,口感豐富,彈牙有嚼勁,而且吃完之後又唔會覺得好飽,非常適合作為夏日嘅小食或者開胃菜😊。呢間嘅車仔麵餐廳,環境雖然簡單,但係食物質素一流,口味地道又有家鄉食物嘅感覺,真係一間值得推薦嘅好食店!無論係經過嘅行人定係路過嘅食客,都應該停低去試試佢哋家的車仔麵,相信味道一定唔會令你失望嘅!呢間店,我肯定會再去!👍👍👍👍👍
今日同一大班朋友嚟到喺呢家車仔麵餐廳,由點麵開始,每樣配菜都呷呷有味,令人好感動。回顧一下今日嘅食物單先,首先是酸菜鴨血肥腸粉,成碟既滋味,酸酸辣辣,開胃又爽口🥣。酸菜香濃嘅味道同鴨血嘅鮮美完美融合,肥腸軟滑有嚼勁,同滑噌噌嘅粉溫和對比,每一口都令人無法抗拒😍。再黎就係椒麻墨魚嘴,一聽名字就知道一定好辣好麻🌶️,但講真,辣得恰到好處,麻得剛剛好。墨魚嘴嘅味道吸足咗麻辣湯汁,無論係口味定係口感,都係一流嘅。每一啖咁,都像係火辣辣嘅愛戀,滋味獨特,讓人難以忘懷😋。最後,一定要講一講佢嘅環境同氣氛。簡簡單單,舒適開懷,好有真正嘅香港風味。重有份""老香港""嘅氣氛,令人感覺格外親切, 就好似置身於街頭巷尾嘅車仔麵檔一樣🚕。總括嚟講,其中每款食品都真心推介👍。來到這裡,實在好似品味咗香港街頭的美食藝術。這裏不僅僅有美食,更是一種人間煙火的味道,是一種香港的生活情懷。如果你也喜歡這種口味,這裡絕對是你的首選之處! 🤤
踏進這家在社區中央的港式車仔麵餐廳🍜,彷彿回到了香港的街頭巷尾。店門口總是圍著人頭湧湧的食客,令人忍不住躍躍欲試。我和朋友就此決定,今日便是大快朵頤的日子😋。🌟酸菜鴨血肥腸粉🥢塊鴨血又滑又嫩,完全冇異味,再配埋肥腸粉,口感真係好特別,無得頂。🌟酸菜魚🐟湯位營營而健康,酸菜的酸辣味混合在湯裏,再配上熱騰騰的魚肉,感覺如置身在五彩繽紛的口味世界。🌟青椒釀魚肉🌶鮮美的青椒煎製絕佳,魚肉綿綿地在口中緩慢地散發出香氣,讓我飽含淚水的叫好!順帶一提的是對這家小店服務生的認真態度給個讚👍,無論我們叫了多少趟,他們都耐心地滈取,讓人感覺溫馨又貼心。總的來說,這間港式車仔麵餐廳讓我們大飽口福,美食理不顧形,味道濃郁但又不膩口,價位十分親民,用餐環境簡單卻乾淨,是平日小聚與特別節日都非常合適的選擇。下次再來,我們或者會嘗試一下餐廳其他麵😊😄!!
下次再來,我們或者會嘗試一下餐廳其他麵😊😄!!
2024-03-19 24 瀏覽
👋 喺忙碌嘅生活中,每日都需要尋找咁啲另人有效放鬆嘅事物,我哋成日都話「食飯係生活一種態度」,今日嘅分享,可能就能喚醒你哋一啲食慾啦 😝。首先要介紹嘅係「酸菜魚」🐟。湯底用酸菜細煮,獨特嘅酸味將魚肉鮮美嘅滋味提升到另一個層次,搭配豐富配料如大豆芽,娃娃菜,海帶絲,豆皮同寬粉,構成一道色香味俱全嘅湯品,真喺吃咗一碗就愛上咗😋。其次喺「醉香雞湯烏冬」🍜。醉香方法烹調嘅雞肉保留左雞肉嘅原汁原味,而那迷人嘅酒香亦同湯底和諧共存,烏冬麵Q彈有嚼勁,配上口感豐富嘅厚切午餐肉,豆卜同唔同一般嘅牛柏葉,佢哋將整碗湯麵完美收尾👌。最後來杯「凍奶茶」🥤,香滑嘅奶味同清甜嘅茶香恰到好處地融合喺一起,代表咗香港人一種獨有既舊日味道。再配上涼爽可口嘅「涼拌土豆絲」🥗,酸辣開胃,係一道絕對值得一試嘅涼菜。每一啖都充滿咗家常味,絕對能夠治愈一日嘅疲勞😊。街邊簡單嘅港式車仔麵餐廳,其實包藏咗香港人嘅生活記憶同感動。每一碟每一餸都係匠心之做,包含咗呢種舊日香港嘅繁華同人文情懷。我每次黎都會有啲咁的感動,又熟悉又新奇,這種感覺,可能只有香港人先會明白啦❤️。呢度,無論新舊香港人,或者只係來訪嘅遊客,都可以尋找到一種熟悉又舒

街邊簡單嘅港式車仔麵餐廳,其實包藏咗香港人嘅生活記憶同感動。每一碟每一餸都係匠心之做,包含咗呢種舊日香港嘅繁華同人文情懷。我每次黎都會有啲咁的感動,又熟悉又新奇,這種感覺,可能只有香港人先會明白啦❤️。呢度,無論新舊香港人,或者只係來訪嘅遊客,都可以尋找到一種熟悉又舒適的家的感覺😊。飲飲食食,彼此交流,享受到一個美好嘅時刻🌈
2024-03-19 23 瀏覽
--黎到尖沙咀,食乜野好⁉️⁉️尖沙咀太多太多選擇,今次我決定食「川婆婆」一間好正宗川味特色既餐廳,估吾到平日下午都人流如潮,環境裝潢都好懷舊🫰🏼不得不推薦肥腸,本身我吾係好喜愛食內臟,但呢間肥腸其實眼睇都帶種想夾佢擺入口既感覺🤤-今日就帶大家刺激下味蕾😋《炸醬豬扒肥腸飯》豬扒煎到外皮好脆口,內裏鮮嫩多汁,仲帶有麻麻椒椒既味道,好過癮😍而且佢既炸醬不得不讚,甜中帶辣,配飯一流👍《港式車仔麵》湯底麻麻辣辣既感覺,媲美一般刺激味道👏絕配,肥腸好嫩,配上麻辣湯底,味道更夾!而家介迷戀緊-呢度仲有好多川味/涼拌小食選擇例如麻辣鴨血,紅油炒手,麻辣風琴豆腐等等大家可以試下 刺激下味蕾拉川婆婆 (金馬倫道) (尖沙咀)📍尖沙咀金馬倫道19-21號地下B號舖@chuan_po_po#川婆婆 #川菜 #酸菜魚 #車仔麵 #尖沙咀美食 #麻辣 #spicyfood
黎到尖沙咀,食乜野好⁉️⁉️
尖沙咀太多太多選擇,今次我決定食「川婆婆」
今日就帶大家刺激下味蕾😋
《炸醬豬扒肥腸飯》

《港式車仔麵》

呢度仲有好多川味/涼拌小食選擇

例如麻辣鴨血,紅油炒手,麻辣風琴豆腐等等
大家可以試下 刺激下味蕾拉

川婆婆 (金馬倫道) (尖沙咀)
📍尖沙咀金馬倫道19-21號地下B號舖

@chuan_po_po
講起港式車仔麵🚗,唔少人會立即諗到嗰種切合香港快節奏生活嘅快餐。今次我就幸運地試到一家港式車仔麵餐廳,喺這裏,所有食物都用心準備,每一碗麵都係滿滿嘅人情味同溫暖😊👨‍🍳。首先,菌菇雞湯拉麵🍲🌾通過熬煮出嘅湯頭香濃深遂,喺秋涼嘅晚上尤其對胃。萵筍嘅爽脆,配合鴨血嘅嫩滑以及五花肉嘅肥瘦適中,全部都喺呢碗拉麵入面有著獨特嘅表現。每條拉麵都吸滿咗湯汁,真係太對味喇!接著,如果你鍾情啲濃厚嘅美味,絕對唔可以錯過小鹵肥腸🐖✨。肥而不膩,鹵汁香濃得黎唔覆蓋住食材本身嘅鮮美。嚟到呢一店,如果冇品嘗到呢款食物,咁真係好可惜!雖然餐廳嘅環境簡樸🏠,但每次嘅造訪都令我感覺到似系返到屋企嘅感覺,一啲都唔會陌生。餐廳嘅服務員都非常親切,佢哋嘅微笑令整間餐廳加分唔少🤗。總括黎講,如果你鐘意食車仔麵,喜歡嚐新味道🍴,記得要將呢間餐廳加入你嘅美食清單!真心推介大家試下,有時候,最好嘅美食經驗就喺我哋嘅日常生活中✨👍。

2024-03-15 31 瀏覽
初次來到這間簡潔風格嘅車仔麵餐廳,視覺👀味覺👅俱佳,實在係滿足消費者所有感官的好地方。首先,創新的「酸辣湯底米線」入口即化👌,湯底酸酸辣辣開胃得來,比起一般的刺激味道,這種溫和的酸辣湯蓮藕、雞翼尖、魷魚鬚等食材的味道完美契合,每個單元都搵到佢們的舞台,使人忍不住一口接一口😮。接著「醉香雞湯烏冬」的湯底鮮美香滑,有淡淡的酒香悠然而出,帶出雞肉的鮮嫩滋味,午餐肉厚切,含香而甘;萵筍的清甜,豆卜的口感與牛柏葉相互融合,烏冬彈牙有嚼勁,服食之下,好似置身於車仔麵界嘅童話世界🌈!唔少得推介個「荔枝茉莉花茶」。飲一口落肚,彷彿置身於香氣滿溢的節日花海中,十分醒神。😍最後就要為大家會推介「麻辣鴨血」。喺香辣嘅麻辣汁水包圍下,鴨血質地鮮嫩又滑溜,口感獨特咁,留低一股畫龍點睛既麻辣味道,一試難忘🔥。終結甜點就唔洗多講,絕對係平衡味蕾的最佳選擇。總的來說,這家餐廳的美食種類繁多,每一種都有它吸引人的地方。喜歡嘗鮮,酸辣,麻辣的朋友千萬不要錯過這個好地方!🥳

終結甜點就唔洗多講,絕對係平衡味蕾的最佳選擇。
啱啱食完午飯嘅我,仲喺迷戀住酸菜鴨血肥腸粉嘅味道,這道料理絕對係我至今所食過最迷人的一道。 酸菜鴨血肥腸粉,每一口都帶出激爽的酸菜味同鮮美的鴨血,配上滑溜溜的肥腸粉,真係令人欲罷不能。飲喺醉香雞湯嘅時候,你會驚住感受到濃郁嘅雞湯同醉香味道,呢個湯底加上啖啖肉嘅烏冬,可以說是非常的體貼。 有咗呢個基礎,配上味道絕佳的厚切午餐肉,豐滿的豆卜和鮮美的牛柏葉,真真實實地為每一款食物增色不少。至於涼拌魚皮,就更加無得頂。新鮮的魚皮加上爽口的涼拌醬料,無論是作為開胃菜還是佐餐菜都是一等一的好。透亮的魚皮似乎正在向我們講述著海洋的故事,一口咬下,口感滑嫩且富有彈性,清新又醒胃。當然,無論食物有幾好,如果環境唔夠舒服,都係會影響到食物的味道。好彩,呢間港式車仔麵餐廳,無論環境定係服務都絕對優秀,無時無刻不在提醒我哋,美食唔單止係滿足口腹之慾咁簡單,重要的是它帶來的認真用心。下次再有朋友問我香港邊到有好味的車仔麵,我一定會介紹佢地嚟呢度一試。港式車仔麵,不再只是一種食物,更是一種生活的態度和對味道的堅持。😍🥳👍🏻🍜
今日同朋友一齊去一間半懷舊風格嘅港式車仔麵餐廳飯。儘管周末,餐廳嘅人流如潮,但幸好我哋早有預約,得以及時享受佢們嘅美食。首先,就要提起佢地嘅酸菜魚啦。既酸又辣,配上新鮮嘅魚肉同各種配菜,如大豆芽、娃娃菜、海帶絲、豆皮同寬粉,每一口都係滿心滿足。酸菜魚湯底醬醬的,完全再現咗歷史嘅美味。其次係菌菇雞湯拉麵,呢個組合絕對係冬天暖胃嘅首選。湯嘅原汁原味,入口即化,配上滿滿嘅菌菇,再加上精選嘅雞肉,整個湯就變得極香。特別一提嘅係佢的拉麵,咬下去軟糯Q彈,口感特好。贏盡人心嘅必然非麻辣風琴豆腐莫屬。豆腐輕鬆拉長成風琴形狀,再配上香辣麻婆醬料,絶妙酸辣口感立即在口腔內蔓延開來。最後,佢精心製作嘅每樣菜餚,都展示出香港嘅獨特口味同烹飪技巧,再配合幽雅的環境飲食,實在物超所值。無論係湘菜嘅酸麻辣還是粵菜嘅鮮美,每一道菜都讓人回味無窮。呢間港式車仔麵餐廳真係推介到不能再推介!
處處是變化,但好味,永遠不變。而就係今日,我哋走進咗呢間嘅港式車仔麵店,一入店門口,就被濃濃的港式風情吸引住了🥳。講起重點,就一定要提及佢嗰道酸菜鴨血肥腸粉🍲。湯底鮮美,加入酸菜後鹹中帶點酸,營造出了一種讓人回味的深度,再嚟就係厚實的鴨血同滑軟的肥腸,啖啖都係鮮味。每一口食落,都讓人驚喜連連。跟住就係涼拌土豆絲🥗,簡單卻完全不失豐富的味道,甘甜清脆的口感配合微辣的調味,再配以蒜片的香味,讓人驚嘆於平凡食材間的絕佳味道。😋呢個係堅秋開胃,呢d回南天真係好岩食d開胃野!!佢哋不僅將傳統的食物重新演繹了一遍,更是將我哋帶回憶起那些熟悉的老飯店味道。走進這裡,就像踏入了一個可以說故事的地方,味道,就是故事最佳的敘述者。😇無論是舊日港風的懷舊情懷,或者是新派口感的創新嘗試,這裡都會給你提供一場口舌上的盛宴。每一位走進這裡的食客,都會帶走一份,只屬於這裡的,美好味道。 🍲👍😊
2024-03-06 34 瀏覽
帶你嚟一間心水推介嘅港式車仔麵餐廳,一推門入去,嗰種熟悉嘅港味就撲面而嚟。餐廳環境清潔簡單,無多嘅修飾,但係佢嘅食物質素絕對一流。首先要介紹係""炸醬豬扒撈米線""。炸醬豬扒煎得外皮脆口,但係內裡卻鮮嫩多汁,大口咬落無感到豬扒乾香,反而令人覺得好滿足。而家嘆下佢個炸醬,完美融入米線之中,甜中帶咗點微鹹,好滋味。撈麵線質地細滑,配上炸醬豬扒,再難尋嘅美味。""酸菜金湯肥牛粉""就甚至更出色。一起上桌時,已經感受得到嗰陣香味。湯底甜而不膩,與其酸菜醇厚嘅味道交織成絕妙嘅湯鮮味,讓人每一口都感覺内心透亮。肥牛切得恰到好處,吸足咗粉湯嘅鮮甜,口感鮮嫩因此一點都唔綜。整體嚟講,佢簡單嘅環境同一流嘅食物質素形成強烈對比,如實反映出香港特色街頭美食嘅典範。如果你對港式車仔麵有特殊喜愛,呢間餐廳一定唔可以錯過。每一款食物都彰顯出佢對傳統港式美食嘅敬意同堅持,實在係種文化嘅傳承。最後,當然要勸大家,一定要留胃口試一試他們的豬扒撈麵與酸菜金湯肥牛粉,一試難忘!最後,當然要勸大家,一定要留胃口試一試。
2024-02-27 70 瀏覽
跟同事一起叫外賣,喜歡食辣既真係大愛,起好味👍和同事一樣點了一個中麻辣湯底,我是紅薯寛粉,她是米線,配萵筍牛柏葉豆腐卜湯底是正宗的四川麻辣,麻麻香香超開胃還點了一份水煮魚,水煮魚味道較一般,份量還要勁小
跟同事一起叫外賣,喜歡食辣既真係大愛,起好味👍
湯底是正宗的四川麻辣,麻麻香香超開胃
還點了一份水煮魚,水煮魚味道較一般,份量還要勁小

2024-02-22
40 分鐘 (外賣送餐)
  • 車仔麵
2024-02-21 100 瀏覽
伏伏伏伏今日食晏想食車仔麵,所以決定試下呢間食肆,入座前等左一陣所以都睇定左食咩,見到佢有一個餸叫靚牛腩,期待都幾高諗住睇下有幾靚。點知黎到搵極都唔見牛腩,全部都係肥膏,終於搵到2舊牛腩咁大把,叫個職員過嚟問吓咩事點解得咁少,佢仲問我係咪俾多左,我話得兩舊係肉其他全部都係肥膏,佢話幫我問吓廚房,點知廚房覆佢係得兩舊,我個下真係呆左,牛腩係$15嘅餸,即係$15得兩舊,有冇咁誇張???呢間嘢真係完全唔使再幫襯,個湯底同麵亦都唔覺得特別好食。
伏伏伏伏

呢間嘢真係完全唔使再幫襯,個湯底同麵亦都唔覺得特別好食。
2024-02-21
2024-02-09 117 瀏覽
俾鋪頭「麻辣」兩個字有所吸引,所以叫左個外賣,5餸麻辣車仔面,餸既份量好少,金菇正常,肥腸唔夠林,魚腐2件,肥牛3小片,牛栢葉3舊。湯底少少辣,但無咩味,人地川菜有既蒜蓉芫茜都無,平平無奇,自己係屋企煮應該好食過佢 🤷🏻
外賣自取