2024-04-16 60 瀏覽
我阿仔逛荃灣,在德海街補充下能量吃了些燒烤小食。我們點了一份鰻魚炒飯~$70,這結合了鰻魚的鮮嫩和炒飯的香氣,每一口都帶來豐富的風味。阿仔點了一份餐蛋炒出前一丁麵~$68元,這出前一丁加入了蛋和其他配料,炒得香氣四溢,口感煙韌。我們還選擇了一份鹽燒多春魚~$45,共有6條。這些小巧的多春魚經過燒烤後,表皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,搭配鹽的調味,美味無比。另外,我們也嘗試了燒司華力腸~$25,口感彈牙,搭配特製的醬汁,帶來一種獨特的風味。最後,我們還品嚐了阿拉伯羊肉串~~32元,羊肉串經過燒烤後,外焦內嫩,香氣撲鼻。

2024-04-14 604 瀏覽
星期五晚出嚟同朋友食下嘢,嚟咗荃灣嘅川燒王,呢條街都幾多辣野食喎,朋友愛食辣嘛😆店很小,只有十來個座位,我哋嚟到食,店家就要求佢自己嘅小朋友讓返張枱出嚟畀我哋坐,同小朋友爭位坐添😂先點了兩個主食同埋幾串串燒,諗住食到咁上下先再加單啦,串燒係要慢慢欣賞㗎嘛😋⭐錫紙花甲粉先來碗花甲粉,雖然餐紙寫話錫紙,但其實嚟到都係碗上嘅😆湯頭帶少少酸辣,花甲很多,粉絲都落咗好多,一碗都好飽肚喎。⭐川北炒米粉另一款嗌咗個炒米粉,用辣醬炒的,配料有香腸、雞蛋同生菜,炒得香口唔油膩,個辣醬味道仲有啲似老乾媽,又香又辣幾惹味㗎😋⭐鹽燒白鱔魚先來串燒白鱔,鱔肉爽口彈牙,燒起上嚟好香口🤤⭐墨魚丸墨魚丸大大粒,同樣係好彈牙,中間仲有啲墨魚肉添㗎。⭐雞心串仲有燒雞心,酥酥脆脆又有彈性的肉感,加上落左大量孜然粉同辣椒粉,又香又惹味😋本上再加單同埋加下啤酒嘅,啤酒買一送一呀,但見出面門口有人等位,就唔好意思霸住張枱咁耐了,下次都係一次過嗌多啲啦🥺

⭐錫紙花甲粉

⭐川北炒米粉

⭐鹽燒白鱔魚
先來串燒白鱔,鱔肉爽口彈牙,燒起上嚟好香口🤤

⭐墨魚丸
墨魚丸大大粒,同樣係好彈牙,中間仲有啲墨魚肉添㗎。

⭐雞心串

2024-04-12
2024-04-14 38 瀏覽
今日太早食晚飯~行完街個肚又有啲空虛,同想揾個地方吹水~呢到喺巷仔,唔算太多人,又好有街邊風味~🔹清酒花甲🔹 一上枱啲酒香飄哂出嚟~同其實都好多花甲,食極都有,仲要無沙~雖然話清酒煮,但佢係濃味嘅~好香蒜蓉牛油味~🔹蒜蓉原條茄子🔹味道就間間差唔多,係睇下火候有冇過少or 過多~呢個就剛剛好~🔹味噌蟹蓋🔹揀左啲其他串燒店無嘅野~呢個蟹蓋特別呀~上面厚厚嘅芝士~下面係濃味蟹膏~仲有啲蟹肉~啲蟹膏仲可以當醬,用黎點左啲花甲肉,幾好食~🔹台灣雞泡魚乾🔹串燒店必食之選~味道都係間間差唔多~但有啲賣到成$98~呢到係$45~係食過最平嗰幾間~🔹甜蜜脆脆燒香蕉🔹又係第一次見有燒香蕉~好香甜~外面少少焦糖,入面軟錦錦嘅香蕉肉~作為甜品句號~
[荃灣 - 宵夜好選擇]

今日太早食晚飯~
行完街個肚又有啲空虛,
同想揾個地方吹水~
呢到喺巷仔,唔算太多人,
又好有街邊風味~

🔹清酒花甲🔹
一上枱啲酒香飄哂出嚟~
同其實都好多花甲,
食極都有,仲要無沙~
雖然話清酒煮,
但佢係濃味嘅~
好香蒜蓉牛油味~

🔹蒜蓉原條茄子🔹
味道就間間差唔多,
係睇下火候有冇過少or 過多~
呢個就剛剛好~

🔹味噌蟹蓋🔹
揀左啲其他串燒店無嘅野~
呢個蟹蓋特別呀~
上面厚厚嘅芝士~
下面係濃味蟹膏~
仲有啲蟹肉~
啲蟹膏仲可以當醬,
用黎點左啲花甲肉,幾好食~

🔹台灣雞泡魚乾🔹
串燒店必食之選~
味道都係間間差唔多~
但有啲賣到成$98~
呢到係$45~
係食過最平嗰幾間~

🔹甜蜜脆脆燒香蕉🔹
又係第一次見有燒香蕉~
好香甜~
外面少少焦糖,
入面軟錦錦嘅香蕉肉~
作為甜品句號~

2024-04-08 23 瀏覽
荃灣海德街附近有好多小店,抵食,好食!今次試咗呢間串燒小店,雖然只係細細間,但係食物選擇有好多, 而且價錢好抵食!最重要係質素都好高!而且老闆娘好友善,推介左幾款招牌食物,全部都好好味😋鹽燒脆皮鱔鱔好厚身,夠爽,小辣岩岩好👍🏼👍🏼厚切牛舌果然係好厚切,牛舌夠爽口,火候燒得啱啱好,正燒五花腩食落一啲都唔會油,好香肉味,好味燒原條茄子🍆茄子好夠淋,而且用落咗秘製嘅醬料,上面鋪咗好多蒜蓉,好好味

鹽燒脆皮鱔
鱔好厚身,夠爽,小辣岩岩好👍🏼👍🏼

厚切牛舌
果然係好厚切,牛舌夠爽口,火候燒得啱啱好,正

燒五花腩
食落一啲都唔會油,好香肉味,好味

燒原條茄子🍆
茄子好夠淋,而且用落咗秘製嘅醬料,上面鋪咗好多蒜蓉,好好味
蒜蓉原條茄子🍆 $38/條呢間有別於其他食過嘅,佢係零舍大條有肉,juicy,好多蔥價錢同其他店一樣,好抵呀美國特級牛小排 $98/份唔會煎到太熟令牛熟曬,保持嫩滑,冇根面頭曬上芝麻,側邊有蒜蓉,加埋食又幾香串燒系列 🍢- 墨魚丸 $22/串 大大粒,爽口彈牙,裡面有墨魚粒-沙嗲雞肉串 $28/2串香辣沙嗲味好入味,雞肉粒有點細-翠玉瓜 $15/串厚身新鮮,爽脆又juicy蒜蓉扇貝 $38/隻超多蒜蓉、蔥,扇貝幾鮮味食完咁多熱氣野,飲返罐加多寶涼茶,清熱涼快
蒜蓉原條茄子🍆 $38/條
呢間有別於其他食過嘅,佢係零舍大條有肉,juicy,好多蔥
價錢同其他店一樣,好抵呀

美國特級牛小排 $98/份
唔會煎到太熟令牛熟曬,保持嫩滑,冇根
面頭曬上芝麻,側邊有蒜蓉,加埋食又幾香

串燒系列 🍢
- 墨魚丸 $22/串
大大粒,爽口彈牙,裡面有墨魚粒

-沙嗲雞肉串 $28/2串
香辣沙嗲味好入味,雞肉粒有點細

-翠玉瓜 $15/串
厚身新鮮,爽脆又juicy

蒜蓉扇貝 $38/隻
超多蒜蓉、蔥,扇貝幾鮮味

食完咁多熱氣野,飲返罐加多寶涼茶,清熱涼快

2024-03-16
  • 蒜蓉原條茄子
  • 墨魚丸
2024-03-30 55 瀏覽
夜生活嘅人總要有宵夜作伴 ˃̶͈̀௰˂̶͈ 串燒無疑係其中一個非常吸引嘅選擇๑˃́ꇴ˂̀๑ ✎ 安格斯牛仔骨少少肥膏,偏向多肉汁,肉味香口,入面唔會燒到熟,微微紅嫩~✎ 蒜蓉粉絲燒大蟶子皇好多粉絲,同樣都係幾多蒜,濃郁蒜味 ,蟶子偏煙靭。✎ 味噌蟹蓋都幾多蟹膏同埋蒜,濃郁蟹味同味噌味,味道相對較濃~✎ 翠玉瓜相對較辣,I like it!調味料滿佈翠玉瓜表面,正,爽口多汁~✎ 蒜蓉燒大海蜆加咗好多自家製嘅醬料撈埋蜆一齊燒,同樣味道偏濃,另外材料亦有新鮮爽口嘅青椒同埋紅椒作伴菜。

✎ 安格斯牛仔骨
少少肥膏,偏向多肉汁,肉味香口,入面唔會燒到熟,微微紅嫩~

✎ 蒜蓉粉絲燒大蟶子皇
好多粉絲,同樣都係幾多蒜,濃郁蒜味 ,蟶子偏煙靭。

✎ 味噌蟹蓋
都幾多蟹膏同埋蒜,濃郁蟹味同味噌味,味道相對較濃~

✎ 翠玉瓜

✎ 蒜蓉燒大海蜆

味噌蟹蓋
安格斯牛仔骨
蒜蓉燒大海蜆
2024-03-27
10 分鐘 (堂食)
安格斯牛仔骨
2024-03-20 28 瀏覽
荃灣川燒王.味道:7/10🌟抵食:7/10🌟環境:(外賣).今日同朋友喺荃灣行街,突然心血來潮想食串燒,就search到呢間🤔小編6點去,入去嘅時候間鋪暫時冇客,老闆娘好忙,一路食煙一路攞把切肉嘅刀拆貨箱,攞啲啱啱到嘅外賣盒出嚟為夜晚做準備👀 環境方面呢度真係令小編夢回十幾年前仲有嘅街邊車仔麵檔,真係懷舊😂小編唔諗住食晚餐,只係想食啲小食,最後轉咗外賣🥡叫咗牛肉粒、牛舌、翠玉瓜、青豆角同埋燒茄子🍆全部燒串都係即叫即燒🔥配上秘制嘅燒烤粉,幾惹味嘅✨.#香港 #食評 #foodie #荃灣 #打卡 #川燒王 #荃灣燒烤 #串串
荃灣
味道:7/10🌟
抵食:7/10🌟
環境:(外賣)
2024-03-17 39 瀏覽
川燒王牛肉串牛肉串絕對係去到川燒王必試嘅一款。每一串牛肉都燒得恰到好處,外層微焦而內裡仍然保持肉質嘅嫩滑同多汁,每一口都充滿了濃郁嘅肉香味,係愛好肉食嘅你唔容錯過。羊肉串羊肉串同樣出色,羊肉經過精心調味,燒烤到剛剛好,保留咗羊肉特有嘅香味而無任何膻味。肉質嫩滑,味道鮮美,配上點點鹽就已經非常美味。玉子燒玉子燒嘅口感細膩,味道溫和,每一層都軟綿綿,帶有微微嘅甜味,係餐桌上嘅一抹溫柔。無論係做前菜定係小吃,都非常適合。鵝肝多士鵝肝嘅細膩與多士嘅香脆形成完美對比,每一口都是享受。鰻魚炒飯鰻魚炒飯飯粒分明而帶有鰻魚嘅香味,鰻魚肉質軟嫩,與炒飯完美融合,令人回味無窮。📍 地址:荃灣德海街18號富利達中心地下F2號舖

牛肉串

羊肉串

玉子燒

鵝肝多士
鵝肝嘅細膩與多士嘅香脆形成完美對比,每一口都是享受。

鰻魚炒飯

📍 地址:荃灣德海街18號富利達中心地下F2號舖
2024-03-12 27 瀏覽
襯天氣乍暖還寒,經過荃灣之際,選了在這小店吃串燒。蒜蓉原條茄子 $38每次吃串燒必點菜式,茄子肉質軟綿綿,蒜蓉佈滿整條茄子,美味香口。厚切牛舌心 $45牛舌心果然厚切,肉質嫰口,彈牙又易咬開,質素不錯。豆卜 $13外脆內軟,表面的調味使豆卜更惹味。雞中翼(4隻) $36/2串燒雞翼我鍾意食,外皮香脆,肉嫰充滿水份。雞軟骨 $28/2串雞軟骨惹味有嚼口,吃串燒不可錯過的食品。韭菜 $15韭菜新鮮,容易咬開,燒過後更香口。錫紙花甲粉 $65份量充足,花甲數量不少有鮮味,粉絲爽口,同時有金菇和生菜,吃得飽之餘,味道不錯。這裡調味可辣可不辣,是此選了小辣,惹味可口,吃後不會口渴,值得支持。
襯天氣乍暖還寒,經過荃灣之際,選了在這小店吃串燒。

蒜蓉原條茄子 $38

厚切牛舌心 $45

牛舌心果然厚切,肉質嫰口,彈牙又易咬開,質素不錯。

豆卜 $13

外脆內軟,表面的調味使豆卜更惹味。

雞中翼(4隻) $36/2串
燒雞翼我鍾意食,外皮香脆,肉嫰充滿水份。

雞軟骨 $28/2串
雞軟骨惹味有嚼口,吃串燒不可錯過的食品。

韭菜 $15
韭菜新鮮,容易咬開,燒過後更香口。

錫紙花甲粉 $65

2024-03-11 13 瀏覽
行街行到夜夜地,點啲串燒做宵夜,過吓口癮都幾唔錯~🍆蒜蓉原條茄子 $38/條茄子加入滿滿蒜蓉,好香軟多汁,推薦😋🍢雞軟骨 $28/2串香口脆身,唔錯。🍢燒免治雞肉棒 $28/2串有些軟骨脆口嘅口感。🍢牛肉串 $28/串阿拉伯羊肉串 $32/串肉類嘅串燒香辣惹味,牛肉同羊肉都好香,保留到肉汁👍🏻🍢魷魚鬚 $35/串不會燒到太乾身,香料可再落得重手些。🍍有機菠蘿 $22/串略欠火喉,菠蘿外層可烤得更香。🍌甜蜜脆脆燒香蕉 $18/份面層唔脆亦無咩甜味,係熱咗燒淋咗嘅香蕉。
行街行到夜夜地,點啲串燒做宵夜,過吓口癮都幾唔錯~

🍆蒜蓉原條茄子 $38/條
茄子加入滿滿蒜蓉,好香軟多汁,推薦😋

🍢雞軟骨 $28/2串
香口脆身,唔錯。

🍢燒免治雞肉棒 $28/2串
有些軟骨脆口嘅口感。

🍢牛肉串 $28/串
阿拉伯羊肉串 $32/串
肉類嘅串燒香辣惹味,牛肉同羊肉都好香,保留到肉汁👍🏻

🍢魷魚鬚 $35/串
不會燒到太乾身,香料可再落得重手些。

🍍有機菠蘿 $22/串
略欠火喉,菠蘿外層可烤得更香。

🍌甜蜜脆脆燒香蕉 $18/份
面層唔脆亦無咩甜味,係熱咗燒淋咗嘅香蕉。
2024-03-03 36 瀏覽
Barbecue in winter is the best😏🍖🐷overall: 6/10As soon as you enter, the delightful aroma of grilled meats fills the air, immediately whetting your appetite. The enticing smell sets the stage for the mouthwatering experience that awaits. This local restaurant offers a wide variety of skewers. The quality of the skewers is consistently excellent. The beef and chicken skewers are succulent and tender, with a smoky char that adds depth to the meat's natural richness. Each bite delivers a satisfying

🐷overall: 6/10

The beef and chicken skewers are succulent and tender, with a smoky char that adds depth to the meat's natural richness. Each bite delivers a satisfying burst of savory goodness. The japanese sweet potato is a must-try dish. The sweet potato, when grilled, develops a slightly caramelized exterior that complements its natural sweetness. I also like the Eel fried rice too. The soy sauce base forms a great foundation together with the umami goodness of eel.

#川燒王
#tsuenwanfood
#barbecueskewers
2024-02-21 29 瀏覽
荃灣宵夜之選😛 同朋友行到夜一夜,決定咬d野先反屋企,行過見到新開的串燒,就入去試吓了。串燒我哋叫左,雞腎、雞軟骨、冬菇、雞翼、韭菜,串燒好爽口入味。另外有茄子、蜆、青瓜,夠哂辣同熱辣辣,好惹味👅岩哂我呢個重口味人😂
睇戲前唔想食太飽又有少少餓,決定簡單食下串燒,喺荃灣搵到間川味串燒,就入去幫襯。💡雞心 $28雞心有獨特質感,燒香外層,裏面綿密質感好好食,個人好推介可以試試,冇想像中嘅奇怪腥味。💡雞肉串 $28、牛肉串 $28、羊肉串 $32肉串有適當油脂,食落唔會太柴口,調味係有種川辣香味,鍾意辣嘅朋友,落單記得圈你要咩辣呀!💡蒜蓉茄子$38茄子的肉質搭配美味的醬汁,經過烤燒後,口感軟嫩,真的非常美味~💡花甲粉 $65香香辣辣又有蜆鮮味嘅湯底,配上粉絲,索晒味精華,一啖一啖食唔停口~

💡雞心 $28

💡雞肉串 $28、牛肉串 $28、羊肉串 $32

💡蒜蓉茄子$38

💡花甲粉 $65

2024-02-08
2024-02-09 26 瀏覽
今日年三十晚,早收工,落左荃灣行街買新年靚衫同賀年糖果係千色匯2期行到四坡坊有好多野食,由於今晚食團年飯我們簡單食串燒川燒王位於富利達中心地舖餐廳係食串燒,有肉類,海鮮有2人檯同梳化位環境都算乾淨企理點餐紙上以肉類,主食,海鮮等分類蝦都分左幾種海蝦 $45 2隻同8寸長大蝦$45由於細個同媽咪行街市買送比較多海蝦$88 一斤左右大蝦比較貴,所以叫左大蝦海鮮除外鮑魚,元貝,仲有蟶子王 $55 2隻呢度都算明碼實價,唔洗擔心海鮮價蒜蓉炒蜆 $558寸大蝦手指般長蒜蓉味香蝦肉彈牙質素正蟶子王肉質爽口蒜蓉粉絲鮮味蒜蓉蜆微辣惹味蜆的分量都好多食左咁多海鮮,都唔洗$200都算起值
今日年三十晚,早收工,落左荃灣行街買新年靚衫同賀年糖果

係千色匯2期行到四坡坊有好多野食,
由於今晚食團年飯我們簡單食串燒

位於富利達中心地舖

餐廳係食串燒,有肉類,海鮮

有2人檯同梳化位

環境都算乾淨企理

點餐紙上以肉類,主食,海鮮等分類

蝦都分左幾種
海蝦 $45 2隻同8寸長大蝦$45
由於細個同媽咪行街市買送比較多
海蝦$88 一斤左右
大蝦比較貴,所以叫左大蝦

海鮮除外鮑魚,元貝,仲有蟶子王 $55 2隻
呢度都算明碼實價,唔洗擔心海鮮價

蒜蓉炒蜆 $55

2024-02-09
  • 大蝦
  • 蟶子
2024-02-05 21 瀏覽
今次去嘅「川燒王」位於荃灣市中心好方便。我哋今日好肚餓,所以叫咗好多主食。我第一個點嘅係蜜糖多士,即叫兩塊,好鍾意呢個簡單又美味嘅小食,多士好脆,而且有BBQ嘅香味,真係一流。另外,我都試咗佢嘅流心芝士年糕,好彈牙又有芝士嘅香味,絕對係必點之選。我哋仲叫咗鰻魚炒飯,呢個炒飯真係好惹味。佢嘅鰻魚大大粒,肉質鮮嫩多汁,味道濃郁。每啖飯都有鰻魚嘅香味,真係食到停唔到口。而最令我印象深刻嘅當然係佢嘅串燒啦!我哋叫咗燒鮮冬菇、雞中翼、牛肉串、豬頸肉、燒魷魚同韭菜。全部都好出色,因為佢用嘅調味粉都好惹味。特別係鮮冬菇,佢入面好多汁,加上炭火燒烤嘅香味,真係好開胃。雞中翼外脆內多汁,令人回味無窮。牛肉串同豬頸肉都燒得剛剛好,肉質嫩滑。佢嘅燒魷魚亦都鮮嫩多汁。最後,我哋試咗甜蜜脆脆燒香蕉作結。呢個甜品真係大推薦!香蕉經過燒烤後,變得脆身甜蜜,加上朱古力醬,簡直係絕配。