2024-02-22 469 瀏覽
呢間餐廳主要係食辣既,但係佢D職員態度係唔係咁好,食物選擇少,果日咁岩成圍台坐滿左隔離,之後職員同我講呢D食材未買夠返黎所以呢個小菜無得叫...之後我見到人地有得食,我叫同一味菜就話賣晒,咁其實餐廳食咪應該先入好食材再開店呢...
2023-12-29 644 瀏覽
肚餓要搵嘢食,唔熟悉呢區,行返車站途中見到呢間,有好多人客食緊,有川菜又有粵菜,朋友👩🏻‍🦰話不如試吓,我咁順德人就梗係唔反對啦🤣$188「招牌金湯酸菜魚」:酸菜魚大大一盤,魚肉白雪雪,肉質鮮味、嫩滑👍;咁當然有大量酸菜,仲有啲金菇菜、粉絲、雲耳、紅辣椒 等 可以食🤣$128「招牌黃金蝦」:黃金蝦連埋蝦殼,外邊黐滿鹹蛋黃,蝦殼脆脆地可以食埋落肚🤣,非常香口👍$88「金銀蛋桑葉」:桑葉新鮮嫩滑,金銀蛋湯底濃郁,幾好味😋

30 分鐘 (堂食)
2023-12-17 643 瀏覽
今天去了土瓜灣一間小飯館食鑊氣小菜叫川粵時光小廚,決定一試😀生啫臺山菜花🐷🥦 $78生啫臺山菜花炒得好有鑊氣,除了爽口清甜菜花,亦有嫩滑惹味腩肉片,拌飯一流😋枝竹羊腩煲 (细)$198羊腩鮮嫩多汁,沒有任何膻味,入口味美濃郁,加入筍和馬蹄熬煮,口感豐富,更附送生菜一碟,天氣凍,食呢個菜暖暖身😚 整體得分: 4/5味道: 4/5環境: 4/5抵食: 4/5🎇川粵時光小廚🎈土瓜灣新碼頭街8-26號恆景閣地下1A號舖

生啫臺山菜花🐷🥦 $78

抵食: 4/5

🎇川粵時光小廚
🎈土瓜灣新碼頭街8-26號恆景閣地下1A號舖
2023-12-17 388 瀏覽
📍川粵時光小廚 (土瓜灣)📍土瓜灣新碼頭街8-26號恆景閣地下1A號舖💙老闆會泡一壺茶招呼客人!❤️很驚艷嘅小菜!唔會鹹!味道很好呢☺️一開始會怕要唔要特別叫飯佐餸,但唔需要呢!🩷金銀蛋桑菜很好食!首先桑葉已經很少可以點到,然後還有護目嘅功能,食起來粗粗的但唔會老!配合蛋香四溢嘅蛋汁!一流!推薦這道!🧡小炒皇有很多魷魚!很彈牙新鮮!韭菜又唔老!腰果同大大條嘅乾蝦都好好食~💛酸菜魚小小辣~開胃醒神但又唔會食到麻痹了舌頭~魚肉大大片份量也很多~☺️☺️☺️
📍川粵時光小廚 (土瓜灣)
📍土瓜灣新碼頭街8-26號恆景閣地下1A號舖

💙老闆會泡一壺茶招呼客人!

2023-12-16 246 瀏覽
地址: 土瓜灣新碼頭街8-26號恆景閣地下1A號舖。紅色搶眼招牌.主打菜式:川菜粵菜小炒王。價錢大眾化. 抵食,夾大件.鍾意食辣嘅朋友一定唔會錯過。正宗四川口味。午市套餐每日都有10幾款。價錢都只係$50左右。有例湯同埋熱飲跟餐送。//水煮鱼$188主角系魚及辣椒🌶️。新鮮鱼肉鲜嫩,口感鲜美,辣味浓郁,吃起来非常过瘾,配菜也十分丰富,有藕片,木耳,豆芽,黄瓜,粉丝等,让整个菜品的口感更加丰富,总体良好,味道值得一试。
地址: 土瓜灣新碼頭街8-26號
恆景閣地下1A號舖。
紅色搶眼招牌.主打菜式:川菜粵菜小炒王。
價錢大眾化. 抵食,夾大件.
鍾意食辣嘅朋友一定唔會錯過。正宗四川口味。

午市套餐每日都有10幾款。價錢都只係$50左右。
有例湯同埋熱飲跟餐送。

//水煮鱼$188
2023-12-13 173 瀏覽
收工約埋朋友喺食飯,諗住去土瓜灣近近地食,咁啱呢一兩日又凍,最啱就係食羊腩煲。經過呢間餐廳望落好似好地道就入咗去。🍽️枝竹羊腩細煲 $198兩個人食細煲份量啱啱好,無論係羊腩汁抑或係羊肉都非常入味,完全冇騷味,仲係啖啖肉,夠曬新鮮!仲有枝竹、馬蹄、荀等,最後可以加湯落埋娃娃菜,啲菜索晒汁,正!🍽️椒鹽九肚魚 $88每一條嘅九肚魚都好大條,而且魚肉好嫩滑,完全冇魚骨刺,仲做到外脆內軟,加上喼汁真係夠哂香口!

🍽️枝竹羊腩細煲 $198

🍽️椒鹽九肚魚 $88

在遠處已看到餐廳的招牌, 因為紅噹噹相當搶眼🤩。餐廳採用了簡單的中國風裝潢。除了門面張貼了多款菜式的海報外, 餐廳內部牆身也掛了兩張大海報, 這兩款菜式分別是水煮魚和烤魚這是餐廳特別推薦的菜式之一, 當然其它的粵式炒小菜味道也相當不錯😋。以下三款食物是跟友人是次進餐的菜式:㊙️製醬香寧波烤魚🐟(可選海鱸魚/寧波魚)(有三種味道可選:醬香、蒜香、麻辣)跟友人選擇了醬香味, 因為其醬香味是這店秘製的, 其他地方唔會有。店主建議加辣味道會更佳。魚的賣相顏色雖然沒有其他店這樣色彩繽紛, 但勝在香味及味道搭夠🤤。魚的份量相當大條, 絕對足夠三人食, 寧波魚肉質嫩滑味道香甜唔腥, 油份重含膠原蛋白食完皮膚彈彈😁。 寧波魚只有一條正骨, 所以食落啖啖魚肉小朋友或老人家食的話唔駛驚啃骨👍🏻。 烤魚鍋內的配菜也有好多, 分別有: 青瓜、豆卜、蓮藕、木耳、粉絲, 芽菜等 。當魚肉吸入湯汁精華每一啖都會令人有食唔停口的感覺, 整體味道不錯, 食完唔會覺得好想飲水的感覺😬。🔥川粵小炒皇餐廳招牌菜之一, 這碟小炒王材料分別有:韭菜、 蝦乾、 魷魚、 腰果, 紅椒等。相當足料係一款好適合佐酒的小菜, 將所有配料同

以下三款食物是跟友人是次進餐的菜式:

㊙️製醬香寧波烤魚🐟(可選海鱸魚/寧波魚)
(有三種味道可選:醬香、蒜香、麻辣)

🔥川粵小炒皇
餐廳招牌菜之一, 這碟小炒王材料分別有:韭菜、 蝦乾、 魷魚、 腰果, 紅椒等。相當足料係一款好適合佐酒的小菜, 將所有配料同時一齊放入口層次相當豐富, 可以當開胃菜甘食😆。

🦑椒鹽鮮魷
好夠穫氣的一道炒小菜, 剛剛炸起的魷魚外層酥脆呈金黃色相當吸引😋。味道方面當然也同樣出色。建議沾上喼汁一齊食, 因為可解部分油膩感, 這也是一道令人食唔停的菜式。

2023-12-06 128 瀏覽
高質鑊氣小炒🔥川粵時光小廚,位於土瓜灣,自從有屯馬線後都算係好方便🚉做川式加粵式既私房菜,因為有啲鐵板菜式所以一入去已經好香😎#酸菜魚、辣子雞、水煮牛依類既川菜當然有,粵式小炒好似小炒皇、咕嚕肉到燉湯都有,選擇都多,座位闊落幾舒服既👍🏻招牌小炒皇,有超過一半既枱都叫左,一於試下,上枱好有鑊氣,好香✨大大碟,主角之一既蝦乾都好大舊,啲海鮮料好濃味👍🏻韮菜加埋底既汁好惹味,幾好食既小炒皇😎配返枝大啤,咁先有排檔風味!🍻胡椒豬肚雞煲🐣半隻雞另上既,個胡椒豬肚湯好濃胡椒味,金湯咁樣好吸引😌落雞,因為切細舊左,慢火煮熟保持嫩滑,雞肉都入到味,加少少辣椒豉油仲正🤩煮完仲可以飲啲湯,真係老火湯咁,唔咸幾好味🥘豬肚好腍,整體分量勁多,落埋菜打邊爐咁都夾到🤗整體食物質素幾高,價錢合理,鑊氣係推介既💥下次食一定要叫鐵板野同川菜試下!😗
[勞蘇食]高質鑊氣小炒🔥

胡椒豬肚雞湯
胡椒豬肚雞

胡椒豬肚雞湯
胡椒豬肚雞
2023-12-04 398 瀏覽
👨🏻‍🍳川粵時光小廚 (土瓜灣)📍土瓜灣新碼頭街8-26號恆景閣地下1A號舖 「土瓜灣隱世惹味小菜😻」 飲完「肥仔水」,夜晚想食中菜,搵到土瓜灣呢間🤤我地八、九點到,佢地開到12點🙈🫶🏻 餐廳算大🤤有卡位、有圓枱,一入門左邊養住好多海鮮🤤 👍🏻🍽️黃金蝦咸蛋炸到金黃,連殼都脆哂食得😻好香口!!吾會太咸,夠味,吾使配飯😋 👍🏻🍽️川粤小炒皇超有鑊氣!!配有蝦米、腰果、?炸菜定菜脯、仲有鮮魷😻魷魚大隻,嫩得黎爽口不韌,仲好鮮!!夠味不咸,最後真系清碟😋👍🏻 👍🏻🍽️椒鹽炒魷椒鹽炸蒜爆到好香!!炸粉吾會好厚,脆卜卜配超鮮魷魚😻 全部即叫即整,上枱熱氣騰騰🍲😻小心燙口🙈呢間小菜調味岩岩好,夠味不咸,有鑊氣!!‼️‼️必食魷魚‼️‼️無論小炒皇定椒鹽炒魷既魷魚都好大隻,好鮮,火候控制得岩岩好,嫩得黎有咬口,吾會榎👍🏻 有一壺茶,配小菜,一流🤤另有啤酒、飲料。雖然小小偏遠,但系今晚呢3道菜,可以再訪🤤🫶🏻老闆娘又好客🙈🫶🏻佢地午市既炒粉麵飯都系四五十蚊😳推👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 #川粵時光小廚 #中菜推介 #小菜推介
👨🏻‍🍳川粵時光小廚 (土瓜灣)
📍土瓜灣新碼頭街8-26號恆景閣地下1A號舖

「土瓜灣隱世惹味小菜😻」

飲完「肥仔水」,夜晚想食中菜,
搵到土瓜灣呢間🤤
我地八、九點到,佢地開到12點🙈🫶🏻

餐廳算大🤤有卡位、有圓枱,
一入門左邊養住好多海鮮🤤

黄金蝦
👍🏻🍽️黃金蝦
咸蛋炸到金黃,連殼都脆哂食得😻
好香口!!吾會太咸,夠味,吾使配飯😋
川粵小炒皇

👍🏻🍽️川粤小炒皇
超有鑊氣!!
配有蝦米、腰果、?炸菜定菜脯、仲有鮮魷😻
魷魚大隻,嫩得黎爽口不韌,仲好鮮!!
夠味不咸,最後真系清碟😋👍🏻
椒鹽鮮魷

👍🏻🍽️椒鹽炒魷
椒鹽炸蒜爆到好香!!
炸粉吾會好厚,脆卜卜配超鮮魷魚😻

全部即叫即整,上枱熱氣騰騰🍲😻
小心燙口🙈
呢間小菜調味岩岩好,夠味不咸,有鑊氣!!
‼️‼️必食魷魚‼️‼️

有一壺茶,配小菜,一流🤤
另有啤酒、飲料。
雖然小小偏遠,但系今晚呢3道菜,可以再訪🤤🫶🏻

黄金蝦
川粵小炒皇
椒鹽鮮魷
2023-11-29 97 瀏覽
位於土瓜灣的川粵時光小廚是一家以川菜、粵菜為主打的中式餐廳,川粵時光小廚掌廚的師傅經驗豐富,把香辣川菜和粵式炸物發揮得淋漓盡致,令我們讚不絕口,吃過之後印象深刻,我迫不及待想分享給大家知。招牌金湯酸菜魚使用新鮮魚肉、獨門秘製的金壇酸菜、特製辛香料煮成,酸菜、辣椒、花椒整個激發出香氣,味蕾都開了,招牌金湯酸菜魚酸度舒服,讓唾液直流,釋放出魚肉的海味。魚肉鮮嫩無骨刺,滑溜順口,帶出金湯酸菜酸味層次,由酸轉至甘甜,香麻夠味,尾韻帶辣度。招牌金湯酸菜魚的湯內還有大量豆芽、金菇、木耳、粉絲可享用,而且湯頭酸酸甜甜,每一口湯都很夠味。生啫臺山菜花使用鐵鍋保持熱力,增加香氣,臺山花菜火候掌握得宜,帶有清脆口感和清甜滋味,肉片雖然帶有肥肉,但生啫到有焦香及油脂香,是相當下飯的料理,我們蠻喜歡的。椒鹽九肚魚酥脆的外層咬下去是咔滋咔滋的嚼感,裡頭的九肚魚魚刺處理乾淨,而且魚肉保持滑溜,將九肚魚原味完整呈現,品嚐到屬於大海的味道,椒鹽使九肚魚更滋味。

2023-11-29 67 瀏覽
土瓜灣臥虎藏龍粵菜館吃岀懷舊家鄉風味,一試難忘土瓜灣探店,小菜岀色有水準,價錢親民,絕對值得一試水煮魚分量超級多,盛滿一鍋,魚肉味帶麻辣,質感嫩滑鮮味,配菜有芽菜、木耳、青瓜、蓮藕片等,惹味萬分木桶蒸雞雞肉嫩滑雞味香濃,伴有蟲草和雲耳,火喉拿捏到家,雞肉非常滑溜,性價比高欖菜四季豆四季豆新鮮爽口,口質佳,小炒滿滿鑊氣,非常香口,惹味到吃不停口川粵時光📍土瓜灣新碼頭街8-26號恆景閣地下1A號舖
土瓜灣臥虎藏龍粵菜館

吃岀懷舊家鄉風味,一試難忘
土瓜灣探店,小菜岀色有水準,價錢親民,絕對值得一試

水煮魚

木桶蒸雞

欖菜四季豆

川粵時光
📍土瓜灣新碼頭街8-26號恆景閣地下1A號舖
今次去左間川粵時光小廚,真係一個地道風味的發現😍。首先,嗰道「冰鎮咕嚕肉」,脆口外衣同酸酸甜甜嘅醬汁真係得嚟唔膩,啱晒啲酸酸甜甜鐘意嘅朋友。食落去感覺清新,夠晒開胃!🍉跟住試咗「金銀蛋桑葉」,第一次試桑葉咁嘅菜式。桑葉啖啖肉感,同金銀蛋配埋一齊,滑溜溜嘅蛋汁玩轉嗰種「嚡」嘅葉質感,真係正!🥚🌿黎到文昌雞就仲正,雞肉嫩滑嘅咬勁,清淡中帶有肉味,幾搞作,幾滋味。洋蔥豉油點點,重出咗雞嘅鮮美,感覺上身心舒坦。🐔環顧餐廳,裝潢簡單樸實,但係出嘅菜,每一碟都有驚喜,食物有層次,唔使專業食評詞彙都講到佢好味。這裏嘅食物有種家鄉味,令人心暖暖,一家人一齊共享,兄弟姐妹吹下水,好温馨,自在得黎又滿足!💞 下次心思思想食川粵小炒,我又知邊度揾食啦。

2023-11-28 75 瀏覽
晚飯時間喺土瓜灣覓食, 見到呢間餐廳個名玩曬食字🧐 "川粵時光小廚", 睇個名都知係食川菜同粵菜😏, 就入去試下先🤗🥔椒鹽九肚魚 $88呢度嘅九肚魚同出面食到嘅唔同, 唔係上粉炸, 而係用粉漿炸, 有啲似天婦羅嘅感覺🍤🤭, 好大條, 差唔多手掌咁大😻, 魚肉超嫩滑, 絕對做到外脆內軟🤤🥔薑蔥美國桶蠔 $228呢道菜係用煲仔上, 熱騰騰🥰, 煲蓋揭開, 香味即刻撲鼻而嚟😌, 桶蠔大隻肥美, 咬落鮮嫩多汁🥔臘味炒芥蘭$98臘味唔會太鹹, 呢樣係我最欣賞👍, 芥蘭非常翠綠, 鑊氣十足😋

🥔椒鹽九肚魚 $88

🥔薑蔥美國桶蠔 $228

🥔臘味炒芥蘭$98

• 椒鹽九肚魚
2023-11-17 168 瀏覽
今日去左土瓜灣呢邊探個朋友,想食下川菜,就黎左呢間叫川粵時光嘅中菜館,餐廳門口就係一個好大嘅咪錶場,泊好車行過對面就係,餐廳入面環境都唔錯,係食飯傾計嘅好地方😋🐥鮑魚燜雞 $198 熱辣辣原煲上,岩哂呢幾日凍冰冰嘅天氣,鮑魚一共有四隻,充滿鮮味同彈牙嘅口感,至於雞肉大大件,肉香嫩滑,一啲都唔柴,呢個餸,鮑魚同雞肉嘅風味能夠完美融合一齊,好好味☘️金銀蛋桑葉 $88,本身桑葉具有獨特嘅香氣,係烹飪過程中,桑葉吸收哂皮蛋同鹹蛋嘅味道,賦予了桑葉更獨特嘅風味,而且桑葉好新鮮,清甜嘅味道帶有鹹蛋嘅鹹香味,好味之餘又健康🐖川味小炒肉 $98 川菜以辣味同麻味而聞名,所以點可以唔試下川味小炒肉呢,這道菜用豬肉切片作為主要食材,配以青辣椒同紅辣椒,經過高溫炒煮,豬肉片變得香嫩多汁,並且充滿了川菜獨特嘅辣味和麻味,具有辣、麻、香嘅口感,非常開胃📍 土瓜灣新碼頭街8-26號恆景閣地下1A號舖 - 川粵時光小廚

2023-11-07 105 瀏覽
鐵板泰汁茄子$98呢個餸等咗好耐,店員話係手工菜所以製作需時,一嚟到熱辣辣香噴噴,兩片薄簿嘅茄子夾住豬肉,加埋呢個泰汁,非常惹味,絕對係老少咸宜!臘味炒芥蘭 $98鮮嫩芥蘭炒得好爽脆,沾咗d香濃的臘味,好惹味,而且臘味有3種,分別係臘腸、潤腸、臘肉,臘肉肥瘦均勻,臘味融化在炒菜的過程中,釋放出豐富的油脂和獨特的香氣,送飯食一流!美國野米煮淮山 $108野米粒粒都非常飽滿,唔講唔知原來野米嘅膳食纖維係白米嘅6倍有多 而且非常有飽足感。另外淮山同紅蘿蔔,一個爽口一個軟淋令到口感嘅層次上升唔少。而且兩個食材都為呢個菜式帶來清甜嘅感覺,即使係食野米都唔會覺得單調~口水雞$40雖然係例牌,但份量都唔少,有雞味,不過調味差少少🤏🏻主要只係食到辣味
鐵板泰汁茄子$98

臘味炒芥蘭 $98