上網看到KOL推介,便到旺角食酸菜魚。酸菜魚例牌很大碗,我們選了桂花魚,魚塊很大塊。湯底可以選辣跟不辣。我們建議平時少食辣或完全不食辣的朋友,不要選辣。雖然店員說只是幾根花椒在湯面上,但味道都辣,令少吃辣的我,很難嚐到湯的味道。湯🥣內有薯粉,足夠3-4人食用。土豆絲不及大陸製作的味道,顏色偏白帶酸,不好吃👎🏿我們覺得最出色的是水果茶,真材實料,而且不太酸又不甜,大大大一杯,份量很驚人,但1.5小時的用餐時間,是絕對可以飲完的。味道很fresh,到店必點,但700ml已經足夠。若然是情侶,可以再要更大杯,兩支飲管。最後點了話梅雪糕,很酸,不是太特別,可以不點。整體來說,餐廳裡很多人,店員忙不過來,很多時候,舉手🙋‍♂️都沒有人理會。其實,大家都明白餐廳想多做點生意,但在外面不是太多人客等位情況下,而店內仍有空桌時,依舊限時1.5小時,不斷催客人離開,想儘快飲完大杯水果茶的時間都不願意給顧客,這點不太好。八寶茶的口感麻麻,還是喜歡飲店內的凍飲。溫馨提示,相信湯內是有味精的,吃完餐飯,不斷有想飲水的感覺,很口渴。
上網看到KOL推介,便到旺角食酸菜魚。

土豆絲不及大陸製作的味道,顏色偏白帶酸,不好吃👎🏿

最後點了話梅雪糕,很酸,不是太特別,可以不點。

酸菜魚
700ml水果茶
話梅雪糕
  • 新鮮果茶
2021-07-24 572 瀏覽
間唔中都會黎川莊食下魚,今日12點半多啲上到黎,唔太多人食緊,都係得4/5枱,諗左好耐食水煮好定酸菜好,最後都後選擇酸菜魚,因為最近塊面生左好多粒粒魚有分兩種,普通魚片係238,桂花就300頭,要揀辣或者唔辣,我就揀左辣。原本煲入面除左酸菜,魚片,蔥段同小小蒜粒之外,會跟左薯粉,如果你想要其他配料就另外加,今日我就加左凍豆腐,加30蚊,即係238加30。普通魚片味道都Ok,不過就係唔夠桂花咁滑同埋實身,好多時一夾就散散地咁。另外,仲叫左串肥美豬大腸,真係好肥美正啊

另外,仲叫左串肥美豬大腸,真係好肥美
正啊
肥美豬大腸串

芒果鳳梨特飲

2021-07-16 384 瀏覽
依家因為疫情關係所以冇得返大陸食酸菜魚😖😖😖所以今次嚟到旺角朗豪坊嘅 <川莊>————————————————叫左個酸菜魚同麻辣大腸, 總括嚟講,如果想過吓口癮就可以一試 但特登嚟嘅話就可以不必了🤪🤪🤪
依家因為疫情關係
所以冇得返大陸食酸菜魚😖😖😖
所以今次嚟到旺角朗豪坊嘅
<川莊>
————————————————

叫左個酸菜魚同麻辣大腸,
總括嚟講,
如果想過吓口癮就可以一試 但特登嚟嘅話就可以不必了🤪🤪🤪
2021-07-05 640 瀏覽
成都水煮魚 (例牌) $318桂花魚🐠魚肉唔腥無骨可以放心食😇切得厚而大片啖啖肉🤤肉質嫩滑、唔會一夾即散連皮既部份食到膠質👍🏻有煙韌口感魚肉質地係水煮魚黎講,十分出色✨配料選擇左:牛肚:片狀,質地唔韌,淋得黎又入味水晶粉皮:每條都好長、勁煙韌🤩有少少難咬斷✂️娃娃菜:超掛湯、浸耐左會好鹹🧂窩荀條:脆口,略嫌有少少老海帶結:爽脆,唔夠入味🤭辣度揀左2🌶湯底好重口味麻中帶辣麻較突出2級辣對我黎講唔算好辣但都可以止到下想食辣既慾望👌🏻不過略嫌味道偏鹹、係死鹹果種🤒而且食材未算太入味😹重慶黑糖糍粑 $48黑糖唔會淡茂茂又唔會死甜幾好👏🏻糍粑外脆內軟糯米芯煙韌、有厚度✅搭配埋面頭既黃豆粉同底部既黑糖一齊食好味😋整體而言,川莊係一間重麻重辣既川菜館可以一食解辣癮🌶🌶水煮桂花魚食材的確新鮮💯如果調味可以無咁鹹同食材再入味啲成件事就無得輸🤣

成都水煮魚 (例牌) $318

桂花魚🐠
魚肉唔腥無骨
可以放心食😇
切得厚而大片
啖啖肉🤤
肉質嫩滑、唔會一夾即散
連皮既部份食到膠質👍🏻
有煙韌口感
魚肉質地係水煮魚黎講,
十分出色✨

配料選擇左:
牛肚:片狀,質地唔韌,淋得黎又入味

水晶粉皮:每條都好長、勁煙韌🤩有少少難咬斷✂️
娃娃菜:超掛湯、浸耐左會好鹹🧂
窩荀條:脆口,略嫌有少少老
海帶結:爽脆,唔夠入味🤭

辣度
揀左2🌶
湯底好重口味
麻中帶辣
麻較突出
2級辣對我黎講唔算好辣
但都可以止到下想食辣既慾望👌🏻
不過略嫌味道偏鹹、係死鹹果種🤒
而且食材未算太入味😹

重慶黑糖糍粑 $48
黑糖唔會淡茂茂
又唔會死甜
幾好👏🏻
糍粑外脆內軟
糯米芯煙韌、有厚度✅
搭配埋面頭既黃豆粉同底部既黑糖一齊食

水煮桂花魚食材的確新鮮💯
如果調味可以無咁鹹同食材再入味啲
成件事就無得輸🤣
2021-06-27 475 瀏覽
一間川菜味道不錯可以再試既店舖,第一次黎打開餐牌唔知食咩好,我有D朋友又怕好麻辣,經女服務員Agnes介紹幾樣又幾OK喎,水煮魚正,炸饅頭同燒雞翼拼盤必食價錢ok啦
價錢ok啦
2021-06-25 582 瀏覽
[川莊] 🌶️利申下先😂小公主唔係好食得辣嘅😂不過見好多人介紹,結果都想試吓👅🚩 水煮牛肩肉小辣 例牌價+鮮桂花魚片 $343可以揀四個配料👌我哋揀咗萵筍條,蓮藕片,牛肚,水晶粉皮小辣對於我呢啲唔食辣嘅人講完全可以接受👌食到一半會覺得麻多過辣😂牛肩肉份量幾多而且幾大片好食😋桂花魚片無骨啖啖肉仲要唔腥😊粉皮好煙韌吸晒啲湯好味道😋湯都幾好飲整體來講係好食所以值得一試❗️🚩七彩雞翼拼盤 $86分別有香辣 麻辣 韓式辣 紫薯 芝麻 沙律醬 芝士雞翼本身冇問題但係加咗啲味之後勁普通😂如果呢個價錢嘅話我可以整到20-30隻氣炸鍋雞翼😂😂😂所以唔使一試❗️❗️❗️❗️❗️🚩川北涼粉 $58個醬汁勁似譚仔皮蛋嗰啲醬汁😂個質感好難形容好軟同時又好滑 😂不過未食過嘅朋友仔可以試吓嘅😂🚩重慶黑糖米茲粑 $44呢個十分推介❗️熱辣辣外面就脆卜卜裏面就好似年糕咁嘅質地加埋黃糖同埋黑糖成件事好好食👍食完會再想食多幾舊👅👅👅🚩大杯新鮮果茶 $58對於唔食得辣野嘅我來講呢杯茶簡直係恩物😂份量好大杯🍽幾多生果 飲嘅時候都會飲到每種生果味道而且唔會太甜❗️值得一試👅❗️
[川莊] 🌶️

利申下先😂小公主唔係好食得辣嘅😂
不過見好多人介紹,結果都想試吓👅

🚩 水煮牛肩肉小辣 例牌價+鮮桂花魚片 $343
可以揀四個配料👌
我哋揀咗萵筍條,蓮藕片,牛肚,水晶粉皮
小辣對於我呢啲唔食辣嘅人講完全可以接受👌

• 水煮牛肩肉
  • 新鮮果茶
  • 重慶黑糖糍粑
2021-06-24 322 瀏覽
去食覺得好好食,然後有個同事好好服務佢叫Agnes,服務體貼,常常問我食物如何?佢話問下有冇好需要進步空間?我覺得ok,我食物方面呢我覺得就一般囉,個水煮呢ok,個冷盤呢就非常之好啦!串燒就非常出色嘅,尤其是雞皮good
2021-06-22 513 瀏覽
服務:我地2位,本來店員安排左2人位比我地,但因為我地會叫好多野食,想轉4人枱,員工都比轉,又會幫我地揸機影相,出菜員又唔該前唔該後,幾有禮貌,唔錯食物:❥鮮魚羹同沙白海藻湯,我比較中意鮮魚羹,飲落有啲咬口,而海藻湯就太清淡❥川北涼粉個汁的確幾好食,但個粉太大舊,長條形,好難夾黎食,一夾就斷❥糖醋小排骨,真係排骨黎,好少肉,唔建議叫❥辣子素菇,雖然有3隻辣椒,但食落唔辣,同埋有啲似出面啲雜菜炒菇❥豉椒炒沙白,唔夠辣,豆豉味都唔夠重,但整體黎講好食既❥最出色係個水煮魚,夠麻夠辣又大鍋,包4個餸,好抵食❥巨型水果茶,超大杯,成1000ml,飲唔哂
食物:
❥糖醋小排骨,真係排骨黎,好少肉,唔建議叫
❥豉椒炒沙白,唔夠辣,豆豉味都唔夠重,但整體黎講好食既
❥最出色係個水煮魚,夠麻夠辣又大鍋,包4個餸,好抵食
❥巨型水果茶,超大杯,成1000ml,飲唔哂
2021-06-17
2021-06-20 353 瀏覽
俾酸菜魚個朋友~黑糖糍粑🤤吸引左入來———————————————————————🍽餐廳:川莊 🇭🇰位置:旺角亞皆老街8號朗豪坊12樓12號舖😋食物:7/10✅例牌酸菜魚🐟$218🔘好大碗😂真心兩個人最後食唔哂🥴魚片份量夠多肉質算滑👅但就欠缺咗啲魚味🤭配菜都好足夠😊底下仲藏有一堆口感十足嘅薯粉✅黑糖糍粑🫓$44🔘口感煙韌👍🏻甜到剛剛好👌🏻外脆內軟😋其實佢先係今餐嘅主角👑✅酸辣水晶涼皮🍜$26🔘中等水平😐醬料再多少少會好啲🧐冇咩特別驚喜嘅一道菜😅✅拔絲士多啤梨🍓$108🔘外貌協會之真係得個樣😂完全唔推介☹️除咗拉絲嘅糖漿吸晴之外🤩水果又淋唔凍又乏味👎🏼———————————————————————2人⭕️是次人均消費:$210—————————————————————————————環境係不錯嘅👍🏻靠窗位置可以居高臨下望到成個朗豪坊室內(長長扶手電梯方向)最驚喜其實係啲服務態度十分有禮貌😍食物份量都合乎價錢標準P.S除左最後個拔絲甜品😩
俾酸菜魚個朋友~
黑糖糍粑🤤

—————————————————————————————
環境係不錯嘅👍🏻
靠窗位置
可以居高臨下
望到成個朗豪坊室內(長長扶手電梯方向)
最驚喜其實係啲服務態度
十分有禮貌😍
食物份量都合乎價錢標準
P.S除左最後個拔絲甜品😩
2021-06-09
  • 酸菜魚
  • 黑糖糍粑
2021-06-18 253 瀏覽
今日三個人19:30去左朗豪坊排隊食川莊,因為早兩日打過電話去問係無得訂位,所以係出面等左大概半個鐘,20:00就入得去🙆🏻‍♀️ 餐廳環境幾寬敞,樓底夠高,但枱同枱之間距離比較近,不過勝在張枱都夠大,所以都坐得舒服!.📌八寶茶 ($15/位)之前都黎食過,所以我知道我唔中意呢度既八寶茶,多口問姐姐唔飲可唔可以減番$15🤣 照慣例,姐姐都係黑哂面話唔得🤭 甘唯有飲兩啖啦!入面有冰糖、杞子、紅棗、甘草、菊花、龍眼乾、陳皮同玄米!飲落甜甜地,有啲麥茶煎茶既味道!.📌 巨大杯水果茶 (700ml) $55夠大杯! 2-3個人share啱啱好! 入面仲有啲士多啤梨🍓同火龍果,唔會太甜👍🏾 P.S. 仲有杯1200ml,但我地700ml就夠啦🤣.📌 串燒肥美豬大腸串$25一口和牛串 $29紐西蘭羊肉串$32.三串串燒都好好食👍🏾又夠熱,仲有四款調味辣粉俾你加落去自己調味,食落味道層次豐富,唔錯!.📌成都水煮魚-鮮魚片(珍寶) $318 +4款免費配料! 水煮魚可以揀唔同辣度,我哋辣度就揀左3,對於平時食少少辣既人黎講,3已經有d太辣,因為佢越浸會越辣,所以如果唔食得太辣,可以叫1/2辣! 湯底好香

📌八寶茶 ($15/位)

📌 巨大杯水果茶 (700ml) $55

P.S. 仲有杯1200ml,但我地700ml就夠啦🤣
📌 串燒
肥美豬大腸串$25
一口和牛串 $29
紐西蘭羊肉串$32
📌成都水煮魚-鮮魚片(珍寶) $318
 +4款免費配料!

水煮魚可以揀唔同辣度,我哋辣度就揀左3,對於平時食少少辣既人黎講,3已經有d太辣,因為佢越浸會越辣,所以如果唔食得太辣,可以叫1/2辣! 湯底好香好麻,但唔係死辣,辣得嚟好香!魚片比較薄身同細塊! 魚味濃郁,唔腥,肉質嫩滑,完全無骨,食落啖啖肉👍🏾
配料方面,我哋簡左
1️⃣牛肚:夠淋又入味,
2️⃣牛柏葉: 掛湯得嚟又好有咬口
3️⃣豬紅:無腥臭味
4️⃣薯粉(薯粉係麻辣鍋必叫嘅嘢食😌)
口感煙靱,掛湯,但略嫌煮得淋左少少🤏🏽
P.S. 配菜放得越耐會越入味
總括黎講,3個女仔食份量岩岩好,清哂! 環境坐得舒服,食物質素唔錯,可以回頭👍🏾
=========================

30 分鐘 (堂食)
2021-06-16 291 瀏覽
呢間專食酸菜魚同水煮魚嘅川菜,佢哋嘅珍寶size真係超級無敵大份,可以夠三至四個人食但酸菜魚嘅魚可以揀桂花魚會比較滑同嫩、如果係兩個人食就真係飽到反胃同埋,你可以加送,叫咗午餐肉同蓮藕都唔錯份量好多淨係加$28,佢哋嘅魚份量就啱啱好夠兩個人食但底下嘅水晶粉就真係多到傻一定超級飽,同埋佢哋嘅湯都好飲。
2021-05-16
5 分鐘 (堂食)
  • 酸菜魚
2021-06-14 192 瀏覽
外賣每一份送菜份量非常少。例如六七块塊口水雞140港幣??雖然味道算不錯,但這價格與份量完全不匹配。家中還有客人,這份量送到家中後無比尷尬。以後不會再訂此家外賣了
外賣送餐
2021-06-12 228 瀏覽
同事從內地來港工作,大家也是吃辣之人,左揀右揀之後就選擇左哩間水煮魚我們叫小辣,不辣,魚肉質感不錯👍🏻但湯只有辣味,沒有辣椒的香味,所以與大陸吃到的水煮魚相比之下欠缺香重慶黑糖糍粑,黑糖太少了吧整體來說是不過不失,環境舒服,可以再次光顧

重慶黑糖糍粑,黑糖太少了吧

整體來說是不過不失,環境舒服,可以再次光顧
2021-06-10 242 瀏覽
差唔多每次同朋友出去旺角食飯都會去嘅餐廳就係川莊。呢間餐廳最出名嘅就係水煮魚佢可以俾你揀唔同嘅辣度,唔係咁食得辣嘅朋友仔就記住揀一辣啦。唔想食水煮魚嘅都可以食酸菜魚仲有唔同嘅材料可以俾你配搭。今次我哋嗌咗例牌價嘅水煮魚適合兩至三個人食 如果多啲朋友仔嚟食嘅話就可以嗌珍寶份量都會多啲。個人會比較推介嗌水晶粉皮 豬紅 同埋牛柏葉 ,真係好好食!溫馨提示如果唔食得辣嘅朋友仔都可以試吓酸菜魚㗎因為佢有得俾你揀辣同唔辣嫁!
2021-04-30
2021-06-07 383 瀏覽
間唔中都會有鋪食辣癮今次揀左位於朗豪坊最頂層既食肆之前睇完youtuber介紹一直想試 今次趁住openrice優惠劵就即刻訂座除左水煮魚之外 都仲有好多地方小菜食而且都幾多選擇同友人叫左一份例牌水煮魚+3款免費配料 推薦萵筍黎到既份量超多 足夠2-3人食 辣度揀左3 對於平時食少少辣既人黎講已經有d太辣 不過都可接受 因為佢種辣只係一下唔會停留係口腔同喉嚨好耐 下次可以揀2辣度就會食得再舒服d呢間餐廳枱枱必叫既巨大杯水果茶係解辣神器另外既黃金炒四季豆秋葵係誠意推介 好好食! 不過秋葵係秋葵乾就怪左dd
間唔中都會有鋪食辣癮
今次揀左位於朗豪坊最頂層既食肆