2021-02-02 536 瀏覽
其实这家店左右两边走100米左右都有唐包点,看起来这一带对粤式点心的需求蛮大的。本来是走进唐包点买东西,但时间太晚,他们已经开始打烊了。巧手店內还有客人在买东西,最后只好选择这里了。由于他们也快要关门,剩下的东西不多,幸好还可以买点回家当晚饭。卖的东西连照片贴在近收银的墙上,细心看一下,东西跟着唐包点很相似。由于赶着回家,很快的就买了东西。店内宣传烧卖是招牌,价钱不贵。烧卖上面放着一粒杞子。可是,相比唐记放着的是虾鲜味差太远了。另外买了几个蒸包,叉烧包内的馅料很多,大大个的不用6元,用味道来衡量,绝对是超值的。另外一个比较好吃的是香芋包,里面的芋蓉是真材实,而且是很香的芋头味。如果能热点会更好吃,东西是便宜,虽然还有一点点瑕疵,但食物整体的质素是很不错的。

本来是走进唐包点买东西,但时间太晚,他们已经开始打烊了。

烧卖及蒸包

2021-02-01
烧卖及蒸包
2020-12-08 220 瀏覽
又到lunch時間都唔知食咩好行過呢間舖頭勁多人圍住買飯就試下呢間啦價錢真係抵到唔知講咩好而家仲邊度搵到個20蚊飯豉汁鳳爪排骨飯 仲有配埋菜 飲食均衡啲雖然只係20蚊但係都唔會俾好少餸你八件排骨兩隻鳳爪 仲想有咩要求另外再叫咗個蝦腸 只係19蚊雖然啲蝦擺明就係雪藏蝦但係都算大隻 一份蝦腸成九隻蝦CP值超高 啲蝦雪藏得嚟都係爽口唔係好「梅」嗰種呢個價錢真係收貨啦食完到而家都仲未覺得口渴 味精唔算重有時清清地食個蒸飯做lunch都幾好
又到lunch時間都唔知食咩好

呢個價錢真係收貨啦

食完到而家都仲未覺得口渴 味精唔算重
有時清清地食個蒸飯做lunch都幾好
2020-11-29 150 瀏覽
今日買左5款點心、三個包做早餐,三個人食,只係八十零蚊👍🏻😋牛肉球係比阿爸獨享既!燒賣、蝦餃、鮮竹卷味道都唔錯!但粉果個皮就厚左少少。流沙奶黃包真係幾流沙,唔錯!香煎包係唐記包點無既,我食左香煎菜肉包,個面可以煎脆d!
香煎包係唐記包點無既,我食左香煎菜肉包,個面可以煎脆d!
2020-11-29
5 分鐘 (外賣自取)
$30 (早餐)
2019-08-21 898 瀏覽
巧手製作 - 抵食又好味😊懶得去酒樓拎位但又想食點心做早餐, 於是就去左巧手製作到買外賣長期都有人排隊, 但姨姨們好快手, 唔駛等好耐就有得拎走 鳳爪排骨飯 ($16) - 原來每日都有1-2款特價蒸飯 (原價$20)呢個年頭好難搵到十幾蚊一個飯, 仲平過便利店既叮叮飯, 超抵仲要係新鮮蒸起, 我拎到返屋企仲Keep住熱嫁! 我覺得仲好味過係酒樓食甜豉油會另外俾你, 唔會浸淋晒D飯, 抵讚👍🏻叉燒腸粉 ($19) - 係櫃筒腸粉, 一落order就見姨姨倒d粉漿入櫃筒到蒸食落都算幾滑, 唔錯既糯米雞 ($18) - 好大隻, 入面亦都超足料, 冬菇, 火腿...最西利係有原隻雞翼飽肚之選!鮮竹卷 ($14) 有3件, 炸過既腐皮包左紅蘿蔔絲, 肉碎, 木耳絲等等...D餡吸左醬汁好入味又幾有咬口燒賣 ($14) - 去親酒樓都一定會嗌既點心, 14蚊有4粒...咬落幾彈牙, 有酒樓食既味道, 下次要買多份先!🤩另外買多3個飽做下午茶巧手既飽全部都軟綿綿, 唔會乾唔會硬仲要有好多選擇, 鍾意食咸定甜都一定會揀到款岩食既👌🏻沙嗲牛肉飽 ($5.5) - 平時好少見呢款飽, 食落幾特別幾香口
巧手製作 - 抵食又好味😊

長期都有人排隊, 但姨姨們好快手, 唔駛等好耐就有得拎走

甜豉油會另外俾你, 唔會浸淋晒D飯, 抵讚👍🏻

食落都算幾滑, 唔錯既

飽肚之選!

咬落幾彈牙, 有酒樓食既味道, 下次要買多份先!🤩

另外買多3個飽做下午茶
巧手既飽全部都軟綿綿, 唔會乾唔會硬
仲要有好多選擇, 鍾意食咸定甜都一定會揀到款岩食既👌🏻

香菇雞肉飽🍄($5.5) - 食落D冬菇好香, 令我諗起北菇蒸雞😆 唔錯!
香芋飽 ($4.5) - 有好多芋泥, 食得出係真材實料又唔會過甜, 好好味
2019-08-17 539 瀏覽
上星期食左唐記包點,因為歷史耐啲,而巧手製作就好似係新啲,所以今日先第一次食。咁其實唐記同巧手製作賣嘅食物都好似,不過就多啲「花神」~-今期推介粥品有:番薯栗米粥、皮蛋瘦肉粥粥底好綿,番薯份量好多,好大舊,同埋粥嘅份量麵好多,價錢又好合理。皮蛋瘦肉粥味道唔會太鹹,有時想食清淡啲可以食下呢個粥。-而每日都會有精選飯,其實$16一盒飯真係好抵好抵仲有一定好食嘅排骨飯飯粒粒分明,唔會太爛,排骨都好多,好好食唔會有雪味。-仲有好多飲茶必食點心糯米雞 好好食,好足料又好大份,入面有一隻雞翼同好多好多肉,略微小小鹹。腸粉 好滑,即場做,好新鮮同埋好足料。燒賣 味道岩岩好,唔會太鹹,4粒都好夠食。-最後整多個包 肉飽好juicy,好好食,CP值好高好好食。-一家人食岩岩好~加埋都只係total $100.6

今期推介粥品有:番薯栗米粥、皮蛋瘦肉粥
皮蛋瘦肉粥味道唔會太鹹,有時想食清淡啲可以食下呢個粥。
飯粒粒分明,唔會太爛,排骨都好多,好好食唔會有雪味。

仲有好多飲茶必食點心
腸粉 好滑,即場做,好新鮮同埋好足料。
燒賣 味道岩岩好,唔會太鹹,4粒都好夠食。
最後整多個包 肉飽好juicy,好好食,CP值好高好好食。
一家人食岩岩好~加埋都只係total $100.6
2019-08-15
經過幾次這間食店,驟眼看經營模式跟唐記很類似。餐牌也差不多,不過這間卻有更多食物選擇,除了有點心、蒸包點、飯類,亦有煎包、煎餃、腸粉及粥品,這次就過來買個外賣試試吧,見到那些外賣盛載器皿寫著唐記,就知道真的是跟唐記包點同一個集團的。麥皮饅頭:麥皮饅頭比白饅頭健康,但眼看表皮的麥皮粒不多,入面也沒有多少,純粹加少許在麵粉團裡面,味道跟白饅頭無差。香煎牛肉包:恰好見到一個個煎好的包點由廚房端出,立刻點了一個新鮮出爐來吃。牛肉粒醃上沙嗲醬汁,煎好不久還是熱的,更加惹味香口。蔥花腸粉:新鮮即做的米腸,口感跟出面常吃到的不同,這些腸粉長長皺皮的,皮非常薄且滑溜,蔥花很多,淋一點醬油提味剛好。
經過幾次這間食店,驟眼看經營模式跟唐記很類似。
2019-08-09 174 瀏覽
這天因為工作的需要,前往了觀塘,這個位於九龍區的美食天堂,一般來說大家也認為工業大廈內裏最多美食,但我這天的目標,並不是這樣,我希望吃點中國風的美食。店舖內裏發現現場即製腸粉機, 當然定必一吃,看見由粉水經過蒸煮過程,成為腸粉,包含的不單單是製作者的心機,更是美食的先兆。食物味道方面,蝦米腸份量十足,蝦米量完全超出想像,極多,幸好我對蝦沒有敏感,完全可以輕鬆駕馭, 腸粉皮滑餡料,最最最重要的是份量十足。

2019-07-08 187 瀏覽
巧手製作其實係唐記既分店不過之前真係吾知,值到我經過見到個宣傳牌有即叫即整既手拉腸粉所以就即刻買黎試下因為我真係好中意食好滑既腸粉所以1次叫左3款黎試下!!食物:叉燒腸粉蝦米腸粉鮮蝦腸粉.即叫即拉真係好滑,而且仲熱辣辣,腸粉仲拉到好薄,好晶瑩剔透,可以清楚睇到腸粉入面既配料,重點係超級多料,好香好好味.整體:我哩個麻煩友係吾食蔥既,因為即拉既關係,可以叫走蔥岩哂我口味,好好呀!不過叉燒腸粉係買比爸爸食,佢好中意食蔥,所以我走無左蔥啦''整體價錢又吾貴,經過見到一定要買黎試下,推介
巧手製作其實係唐記既分店
不過之前真係吾知,值到我經過見到個宣傳牌
有即叫即整既手拉腸粉

所以就即刻買黎試下
因為我真係好中意食好滑既腸粉
所以1次叫左3款黎試下!!

食物:
叉燒腸粉
蝦米腸粉
鮮蝦腸粉
即叫即拉真係好滑,而且仲熱辣辣,
腸粉仲拉到好薄,好晶瑩剔透,
可以清楚睇到腸粉入面既配料,
重點係超級多料,好香好好味
整體:
我哩個麻煩友係吾食蔥既,
因為即拉既關係,可以叫走蔥
岩哂我口味,好好呀!

不過叉燒腸粉係買比爸爸食,
佢好中意食蔥,所以我走無左蔥啦''
整體價錢又吾貴,
經過見到一定要買黎試下,推介
2019-06-26 130 瀏覽
平時黎呢間分店多數都係買佢地既即製腸粉或者點心蒸飯比較多~~但尋日同班同事輸賭啲無謂野,輸左就要請食砵仔糕同野飲🤣🤣🤣好明顯我係輸左個邊啦!我就負責去買紅豆砵仔糕而另一個同我一樣係輸家既同事就負責買飲品~~見呢度既蒸包都有特價,所以就私人買左幾個叉燒包請同事食自己就要左個香菇雞包(*^ω^*)同事們對個紅豆砵仔糕同個叉燒包都表示非常滿意,咁就太好啦!自己係第一次食呢度既香菇雞包~原來都幾好食啵,下次想食咸既蒸包又多個選擇嚕

但尋日同班同事輸賭啲無謂野,輸左就要請食砵仔糕同野飲🤣🤣🤣

好明顯我係輸左個邊啦!

我就負責去買紅豆砵仔糕

而另一個同我一樣係輸家既同事就負責買飲品~~

見呢度既蒸包都有特價,所以就私人買左幾個叉燒包請同事食

自己就要左個香菇雞包(*^ω^*)

同事們對個紅豆砵仔糕同個叉燒包都表示非常滿意,咁就太好啦!

自己係第一次食呢度既香菇雞包~

原來都幾好食啵,下次想食咸既蒸包又多個選擇嚕
下午茶
第一次光顧這家店的早餐,原來也是唐記包點旗下的,價錢比唐記便宜,一個蒸包也是5元左右,大大個,比平日常去麵包店的麵包新鮮、飽肚。蔥花卷:這類型的花卷已經買少見少,不是很多地方能找到,質感有如饅頭般,不過有層次。粒粒蔥花,還有些火腿粒,加添少許肉香。蔬菜香菇包:蒸包熱騰騰的,外皮軟厚,齋菜的材料,爽口的雲耳絲,香菇味道較出。還以為是現成預先製作好的蒸腸粉,純粹放在蒸籠裡,怎知原來是新鮮即叫即手工做,所以製作需時。翡翠鮮蝦腸:米腸皮夠薄透,包裹著鮮蝦爽口彈牙,蝦味十足,不是那些無味道的水晶蝦,搭上韮黃配搭。這個價錢來說性價比高,再自行加點醬油更有提鮮作用。蕃薯粟米粥:米腸配滾粥最佳配搭,健康的素食粥水,蕃薯蓉粟米粒帶微微的甜味,不過如果多點蕃薯更好。
這個價錢來說性價比高,再自行加點醬油更有提鮮作用。
2019-06-17 105 瀏覽
繼續去買巧手製作既$4.5-$5.5蒸包,真係好抵吖🤣完全滿足包控😍香芋包 $4.5塞滿芋頭蓉既香芋包係K最愛😎而且裏面會食到一粒粒既芋粒😋,同埋唔太甜,芋頭天然味道更出蕃薯包 $4.5一整個蕃薯肉係裏面,好香甜🤗足料糯米雞 $18又估佢唔到隻糯米雞又幾好味喎😝,一人份量適中,中間好足料,有冬菇、雞翼、叉燒等,蒸煮後配料既味道滲左落糯米度,又幾香幾好味。雞扎 $14一份有兩件,裏面有齊芋頭條、雞肉,較特別既係佢加左豬腸係裏面😂鳳爪排骨飯 $20一盒都幾大盒😎,餸菜又夠入味,份量都多嫁,而且仲會加埋椰菜比你,都幾抵食嫁🤣香蔥蝦米腸 $15即叫即拉既腸粉,質感比較細緻,唔會話好似坊間果啲超厚粉皮既腸粉,加埋蔥花同蝦米夠哂香😏金錢肚 $14份量多得黎,調味亦足,好入味

香芋包 $4.5

蕃薯包 $4.5
一整個蕃薯肉係裏面,好香甜🤗

足料糯米雞 $18

雞扎 $14

鳳爪排骨飯 $20

香蔥蝦米腸 $15

金錢肚 $14
份量多得黎,調味亦足,好入味

2019-06-05 520 瀏覽
呢日同朋友一齊接佢個小魔怪放學黎我度玩,小魔怪一見到媽媽就話要食腸粉!!!朋友話小魔怪原來好中意食中式野,久唔久就會賣啲蒸包或者點心腸粉個啲俾佢做下午茶xppp但呢間又真係幾抵啵,甜包13蚊就有3個,就算單買都係HKd$4.5炸!!!問左小魔怪食咩腸粉之後,我都順便睇下有咩岩食先呢度每日都會有一款蒸飯做特價,HKd$15就有個蒸飯兼有埋菜,真係方便又抵食!!個日仲要係我最中意既鳳爪排骨飯做優惠呀!!!雖然熱辣辣既蒸飯係好吸引,但下午茶食佢就真係好似heavy jor dd 啵xpp我最後都係同朋友揀左兩款甜包就算嚕:)落左order俾左錢之後,店員姐姐就即刻為我地製腸粉~~~而醬油都會分開上,等小魔怪換好衫之後佢就開餐啦=)腸粉晶瑩透薄,薄到睇到粒粒蝦仁,睇見小魔怪大啖大啖咁食就知味道都唔會差得去邊啦~~~而我同朋友就一人食左一個奶黃包,淨底既香芋包就成為左我呢二朝既早餐))呢排奶黃包成為左我第二愛,入面既奶黃吉士香軟甜滑,yummmmm!! "

問左小魔怪食咩腸粉之後,我都順便睇下有咩岩食先

個日仲要係我最中意既鳳爪排骨飯做優惠呀!!!

我最後都係同朋友揀左兩款甜包就算嚕:)

落左order俾左錢之後,店員姐姐就即刻為我地製腸粉~~~

而醬油都會分開上,等小魔怪換好衫之後佢就開餐啦=)

下午茶
2019-06-03 117 瀏覽
本身諗住同亞女出街食早餐,但由於今日太大雨,所以決定係屋企樓下買啲點心返屋企食就算。巧手包店雖然開左一段時間,但我就從來經過都無幫襯過。原來入面除左有蒸包之外,仲有蒸腸粉、蒸飯、同點心,所以決定樣樣都買d返去試下。今日星期一,見佢豉椒排骨飯做緊推廣,只係$15蚊,而且份量一d都唔少,排骨既數目都好多,肉質腍嫩,飯上面仲要有d椰菜,呢個價錢,有飯有菜有肉,真係唔抵食到爛。之後叫左個手工腸粉(香蔥蝦米腸$15),個腸粉係即蒸的,而且好足料,腸粉鋪滿左好多蝦米🦐,再灑上香蔥,腸粉晶瑩剔透,而且皮簿夠滑。雖然即叫即蒸,但等既過程都唔會好耐,唔駛5分鐘就得。點心叫左個雞札$14,個雞札都好揼本,入面除左有芋頭、雞肉、仲有大大舊魚肚,而且好入味😍🤫最後,叫左個蕃薯包$4.5比呀女食,平時都好少見到用蕃薯🍠做餡。連個麵包皮都係帶點蕃薯黃🍠色,入面又多餡,而且蕃薯蓉夠滑又夠甜。呀女都忍唔住食哂成個包🤭總括來說,買咁多野都係$48.5,$50蚊都唔駛,又唔駛加1,真係好過去酒樓,以後早餐又多一個選擇😆

2019-05-30 286 瀏覽
前幾日講完好中意係物華街康寧嗰邊既唐記買包,因為又平兼且店員親切友善~~但今天就去左隔离街既巧手,點解???最大既原因係因為媽咪今日話想食呢到既蝦腸單買蒸包就兩者都係4.5-5.5蚊但原來呢邊買3個既話就再平少少雖然砵仔糕唔計落包點類咁有特惠,但都只係$4.5一個炸排完隊落order之後,店員就即刻為我製作蝦腸啦買到返去啲食物仲係暖笠笠架,換好衫就同媽咪開餐啦鼓油同辣油都可以分開另上,唔怕浸到@咸淋淋咁每條腸粉都有三大隻蝦,一份仲有三條都係19蚊炸剔透既米漿外皮系住爽彈既蝦仁,加上微甜既醬油一齊食,簡單又好味兩個人淨係食一盒蝦腸又點夠飽呢,所以仲買左14蚊有三個既咸包買左兩個叉燒包同一個柞菜肉包,媽咪中意食辣,而個柞菜肉包又有啲啲辣,所以就最合佢心意最後一人一個砵仔糕做甜品,安坐家中食到飽一飽都唔洗50蚊,抵!

單買蒸包就兩者都係4.5-5.5蚊

但原來呢邊買3個既話就再平少少

雖然砵仔糕唔計落包點類咁有特惠,但都只係$4.5一個炸

排完隊落order之後,店員就即刻為我製作蝦腸啦

買到返去啲食物仲係暖笠笠架,換好衫就同媽咪開餐啦

鼓油同辣油都可以分開另上,唔怕浸到@咸淋淋咁

每條腸粉都有三大隻蝦,一份仲有三條都係19蚊炸

午餐
2019-05-28 159 瀏覽
難得星期日都要返工😭😭想飲個茶都唔方便,🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️經過觀塘見到一間新開嘅叫巧手製作,望到餐牌真係唔相信仲有點心店可以買到價錢咁平民!!!!!!!😍有每日精選飯$15優惠價😍打算叫燒賣但可惜佢話賣晒😭😭😭,叫咗個菜肉包,香菇雞包,雞雜,鮮竹卷,鮮蝦腸,叉燒腸😋😋兩個包本身唔期望太高,因為係其他鋪頭食過,都係麵包大但餡料少,但估唔到嘅係兩個包咬開啖啖肉😍😍😍,完全冇一種放左好耐蒸乾水嘅感覺😍😍😍雞扎好揼本🙆🏻🙆🏻,食落仲有一舊魚肚係入面,大大嚿雞肉😋😋鮮竹卷同樣咬口好juicy😍😍,餡料方面不在話下👏🏻👏🏻👏🏻但係最估唔到嘅係兩個腸粉♥️♥️♥️都係即叫即整👍🏻👍🏻,咁樣完全唔會感覺好乾,最重要係蝦同叉燒保持新鮮😍😍😍,仲可以因客人口味走材料👍🏻👍🏻👍🏻醬油方面獨立包裝,因應自己口味調節,相當細心♥️♥️♥️臨走前仲見到有凍包賣😯😯😯,唔使晨早流流特登走過去買👏🏻👏🏻👏🏻,$80都唔使但食到飽一飽,香港點心店真係買少見少👏🏻👏🏻👏🏻

😍有每日精選飯$15優惠價😍

雞扎好揼本🙆🏻🙆🏻,食落仲有一舊魚肚係入面,大大嚿雞肉😋😋

醬油方面獨立包裝,因應自己口味調節,相當細心♥️♥️♥️

2019-05-19
10 分鐘 (堂食)