2023-03-18 40 瀏覽
除咗可以單點壽司刺身丶日式小食丶丼飯之外💗仲有3款親民價Omakase Menu,我同friend今日就來吃一下。入面有特大L型吧枱,同時間有三個師傅正在準備各式料理。我地選了Omakase[御巧]($680/位),以呢個價錢來講,整體都唔錯。🔶前菜共3款,胡麻豆腐配拌蟹肉丶蝦和三文魚籽,另外有柚子車厘茄和螢光魷魚。先吃豆腐,滿有濃郁芝麻香。而車厘茄十分清甜,螢光魷魚咸香鮮味。🔶刺身共6款,分開2次上枱。首先有綿密柔滑嘅鱈魚白子,和微微火炙過嘅真鯛&鰆魚💗整體都好新鮮,真鯛魚皮炙燒過後十分香口。然後有甜蝦配三文魚籽丶象拔蚌和油甘魚,特別喜歡鮮甜爽脆嘅象拔蚌。🔶壽司共7件。我們剛剛坐在壽司師傅前方,看著他手握壽司的過程,特別令人期待。當日師傅為我們準備了深海池魚丶金目鯛丶活帶子丶赤貝丶牡丹蝦丶拖羅丶北海道海膽壽司。其中我最喜歡牡丹蝦壽司💗上面放了少量炙燒過的蝦膏,提升了鮮味。另外也很喜歡海膽壽司,入口鮮甜軟滑。最後,親手接過師傅準備的拖羅蓉手卷,裏面放滿了口感棉密的拖羅蓉,十分香滑。🔶湯品魚湯份量多,很鮮甜暖胃。🔶甜品是紅豆抹茶豆腐,入口豆腐質感細滑滿有抹茶與豆香,配以香甜紅豆蓉,令人滿

🔶前菜

🔶刺身

🔶壽司

🔶湯品
魚湯份量多,很鮮甜暖胃。

🔶甜品
是紅豆抹茶豆腐,入口豆腐質感細滑滿有抹茶與豆香,配以香甜紅豆蓉,令人滿足。
2023-03-17 48 瀏覽
行開旺角見到呢間新開嘅omakase,價錢親民,最平價位$480就食到。思前想後揀咗中間價位嘅「御巧 」,$680有齊前菜、刺身6款、手握壽司7件、手卷1件、味噌湯同甜品,魚生新鮮質素唔錯,份量亦都足夠。前菜前菜已經有3款,分別係當造嘅螢光魷魚、胡麻醬豆腐同柚子蕃茄。螢光魷魚好鮮味,面頭嘅醬汁味道好獨特,有濃郁鹹香。豆腐本身加入咗胡麻醬去整,唔係滑身反而係好有豆腐質感,加埋面頭有蟹肉同三文魚子,口感豐富。至於柚子蕃茄就好滑新,淡淡柚子香正好可以清一清味蕾食刺身。刺身-右口魚:又叫鮫鰈魚,係高級刺身食材,肉質緊實爽彈。師傅細心交待可以先食呢款。-鰆魚:時令魚之一,輕輕火炙過,口感軟嫩,魚味濃郁。-真鯛:同樣火炙過逼出油香,魚身厚肉,食落好有質感。-油甘魚:厚切刺身夠哂肥美,入口充滿油香。-活帶子:面頭撒咗少少竹炭鹽帶出鮮味,肉質水嫩豐盈。-活赤貝:食得出非常新鮮,味道鮮甜口感爽彈。壽司 值得一提呢到嘅壽司飯,本身帶少少鹹甜味,唔洗點豉油食都得,飯身仲係暖暖哋,非常貼心。-深海池魚:有濃郁魚味,口感偏爽,帶少少筋。-火炙金目鯛:火炙過嘅金目鯛賣相好靚,更加能夠帶出魚香。-北寄貝:厚肉爽口,

前菜

刺身
-鰆魚:時令魚之一,輕輕火炙過,口感軟嫩,魚味濃郁。
-真鯛:同樣火炙過逼出油香,魚身厚肉,食落好有質感。
-油甘魚:厚切刺身夠哂肥美,入口充滿油香。
-活帶子:面頭撒咗少少竹炭鹽帶出鮮味,肉質水嫩豐盈。
-活赤貝:食得出非常新鮮,味道鮮甜口感爽彈。

壽司
-深海池魚:有濃郁魚味,口感偏爽,帶少少筋。
-火炙金目鯛:火炙過嘅金目鯛賣相好靚,更加能夠帶出魚香。
-北寄貝:厚肉爽口,不過就冇活赤貝咁鮮甜。
-池魚:肉質比起深海池魚偏軟熟d,師傳喺面頭放咗薑蔥蓉,入口多一份辛香。
-火炙鮫鰈魚:全餐覺得最好食嘅一款魚生,火炙嘅時候已經見到d油脂不斷滲透出黎,火炙過之後好香,入口即融,油脂喺口腔入面四散。
-大拖羅:夠哂肥美,d油花分佈好平均,同樣係入口即融。
-海膽:滿滿嘅海膽放喺壽司上面好似就黎滿瀉咁,誠意十足,海膽新鮮,口感幼滑細緻。

蔥吞拿魚蓉手卷
食完壽司仲有手卷,吞拿魚蓉嘅比例仲多過飯,咬落去每一啖都食到啖啖軟綿吞拿魚蓉。

石狩汁
用咗大量三文魚、麵豉同好似京蔥、蘿蔔、卷心菜等唔同嘅蔬菜去煮成湯,奶白色湯頭飲落係非常鮮甜,仲帶有蔬菜嘅清甜味,飲落暖笠笠。三文魚腩嘅部位啖啖肉仲有滿滿嘅omega 3。

抹茶豆腐
甜品方面有抹茶豆腐,睇個樣以為係布甸或者奶凍,原來係充滿和風嘅豆腐甜品,質感好滑溜之餘食得到好香嘅抹茶味同豆腐味,非常有特色。加埋面頭嘅紅豆蓉食又有另一番風味。

巧 すしたくみ (旺角)
旺角山東街53號地舖

2023-03-15 40 瀏覽
旺角食壽司真係好多選擇,呢間位置成日都會經過,除咗廚師發板,亦都可以單點壽司刺身,同埋提供時令食材。今次安排坐吧枱,一路睇住師傅整壽司。御巧 $680前菜、刺身6款、手握壽司7件、手卷1件、味噌湯、甜品前菜有三款輕食,先嚐輕怡的胡麻豆腐,再食柚子車厘茄開胃,最後味道較濃的螢光魷魚。六款刺身其中有鮮甜帶子配竹炭鹽,爽脆赤貝,火灸真鯛和鰆魚都充滿炙香。帶子赤貝鰆魚火灸真鯛平目魚油甘魚呢度嘅壽司都係用赤醋飯製作,入口帶酸爽,更有層次。而壽司最正一定係北海道海膽壽司,海膽多到滿一滿,而且味道鮮甜。蝶魚裙邊壽司油脂豐富,同拖羅壽司一樣充滿肥美感覺。白蝦壽司晶瑩剔透,肉質非常柔軟,配竹炭鹽,鮮甜味更突出。吞拿魚腩手卷紫菜勁脆。深海池魚壽司白蝦壽司金目鯛壽司鯖魚壽司拖羅壽司蝶魚裙邊壽司北海道海膽壽司吞拿魚腩手卷三文魚湯鮮甜又有大片三文魚肉。最後甜品係大大碗抹茶豆腐,好飽好滿足。

今次安排坐吧枱,一路睇住師傅整壽司

御巧 $680
前菜、刺身6款、手握壽司7件、手卷1件、味噌湯、甜品

帶子
赤貝
鰆魚
火灸真鯛
平目魚
油甘魚

呢度嘅壽司都係用赤醋飯製作,入口帶酸爽,更有層次。

深海池魚壽司
白蝦壽司
金目鯛壽司
鯖魚壽司
拖羅壽司
蝶魚裙邊壽司
北海道海膽壽司
吞拿魚腩手卷

三文魚湯鮮甜又有大片三文魚肉。

最後甜品係大大碗抹茶豆腐,好飽好滿足。
2023-03-13
旺角性價比高Omakase — 巧 すしたくみ 隔咗好耐冇食Omakase,之前見到旺角山東街新開左呢間 ‘’巧 すしたくみ‘’ 🤤所以就去試下!御巧($680)前菜、刺身 6款、手握壽司7件、手卷1件、味噌湯、甜品首先上嘅係脆蝦片🦐一口咬落去就覺得好香脆!好似食緊零食咁,係唔錯嘅餐前小食!接著上來的前菜包括胡麻醬鴨胸、汁煮車厘茄、三文魚籽蟹肉伴豆腐。豆腐入口滑嫩,三文魚籽味道鮮美,再加上胡麻醬鴨胸同汁煮車厘茄,口感豐富~刺身方面,有真鯛、春魚、右口魚、象拔蚌、活帶子和油甘魚🐟全部都好新鮮,尤其係象拔蚌和活帶子,口感都好彈牙😍而真鯛和春魚經過火炙和薑蔥調味,更係多左一份香氣同鮮味💨然後係7款手握壽司🍣包括有白蝦壽司、深海池魚壽司、金目鯛壽司、鮮鯖魚壽司、赤陸壽司、大拖羅和北海道海膽壽司。壽司飯入口微暖,口感綿密,全部都十足鮮味,特別係北海道海膽壽司😍舖上左三層海膽,份量足料!而吞拿魚蓉手卷嘅紫菜脆口,吞拿魚蓉入口細滑,玉子燒亦好香甜🥚重有一碗有蔥、大蒜、紅蘿蔔和白蘿蔔製成嘅三文魚麵豉湯最後甜品係抹茶豆腐🍵一開頭以為係奶凍🤣但味道唔會好甜,有淡淡豆香現場有三個師傅,每道菜都好迅速地上
旺角性價比高Omakase — 巧 すしたくみ

御巧($680)
前菜、刺身 6款、手握壽司7件、手卷1件、味噌湯、甜品

然後係7款手握壽司🍣包括有白蝦壽司、深海池魚壽司、金目鯛壽司、鮮鯖魚壽司、赤陸壽司、大拖羅和北海道海膽壽司壽司飯入口微暖,口感綿密,全部都十足鮮味,特別係北海道海膽壽司😍舖上左三層海膽,份量足料!

現場有三個師傅,每道菜都好迅速地上,每次食完一道菜就立刻奉上下一道菜,令成個用餐體驗都非常順暢!
2023-03-06 59 瀏覽
少有地去左旺角,帶住隻小魔怪諗住附近快快食完返屋企😅上OpenRice search 到附近有呢間,就行去望望…其實理論上泊唔到小魔怪架私家車🚗,但係staff 好好人幫我哋搞掂左(真係唔好意思🙏🏻)見到啲comment 都係おまかせ,不過我哋就單點同埋三味😬赤貝係見佢寫活赤貝先叫,真係好新鮮,超甜,仲好爽口🤤北寄貝都鮮甜,不過相比之下赤貝更出色😝八爪魚我就從來都覺得冇乜味😅不過唔知點解有人好鍾意食左口魚裙邊係我至愛,燒過又香又肥美,叫一件其實真係唔夠😩整體壽司都好新鮮,有人平時唔敢喺小店食壽司同刺身,希望會改觀🤪試過少少壽司之後,覺得唔錯,再加多個軟殼蟹手卷,即炸,上枱仲熱的😋
少有地去左旺角,帶住隻小魔怪諗住附近快快食完返屋企😅

赤貝係見佢寫活赤貝先叫,真係好新鮮,超甜,仲好爽口🤤

北寄貝都鮮甜,不過相比之下赤貝更出色😝

八爪魚我就從來都覺得冇乜味😅不過唔知點解有人好鍾意食

左口魚裙邊係我至愛,燒過又香又肥美,叫一件其實真係唔夠😩

整體壽司都好新鮮,有人平時唔敢喺小店食壽司刺身,希望會改觀🤪

壽司單點&壽司三味
軟殼蟹手卷
2023-03-04
壽司單點&壽司三味
軟殼蟹手卷
  • 赤貝
2023-02-02 297 瀏覽
講到Omakase,好多人都會諗到好貴價錢但係食唔飽肚,但係依間就唔係啦,價錢相宜而且係可以食到好飽架!另外除咗Omakase之外,仲有其他定食可以選擇,價錢一樣都係抵食,咁樣就唔需要擔心同行人士如果唔食生野嘅煩惱不過要留意番,佢哋16:00-18:00係清潔時間,如果想食omakase的話,就盡量提早少少去,唔係嘅話就會好似我咁,要所有壽司一次過一碟出晒,大約14:00左右時間去食應該最好,因為其他人嘅食飯時間都過咗,師傅可以慢慢幫你準備食材,而且又唔會太急,有充足嘅時間俾你慢慢享用碟呀,茶杯都比人嘅感覺都係比較新(唔知係咪為咗符合返今年兔年,所以先選擇有兔仔花紋嘅碟)我個人覺得幾有心思,如果唔係我都唔會特別影低,不過正正就係呢啲細節位睇得出呢一間餐廳係咪用心經營咁因為佢哋16:00落埸,食物上菜嘅速度都好快,我剛剛點了一個巧套餐,前菜唔使幾分鐘就已經上枱,分別有檸檬番薯(左上)磯煮鮑魚(中間)豆腐(右上)檸檬番薯食落口唔係好食到檸檬嘅味道,不過唔知係咪因為番薯吸收晒檸檬嘅酸味,所以食落去比一般嘅番薯更加甜,個人就幾鐘意依個味道磯煮鮑魚食落去會有少少嘅醬油味道,唔會話好鹹,但係個人就

磯煮鮑魚食落去會有少少嘅醬油味道,唔會話好鹹,但係個人就覺得比較實身咗少少,如果再淋身啲會好食啲

豆腐食落去都算滑身,不過豆味就唔係好重,表面有少少蟹肉同三文魚籽,配搭一齊食味道唔錯,因為豆腐可以中和三文魚籽嘅鹹味,不過咁樣嘅情況之下蟹肉就唔太突出,變得有少少可有可無

咁食完前菜就到刺身,師傅會係你面前處理食材,觀感上都幾唔錯,咁巧套餐分別有帆立貝(右下)春魚(左下)油甘魚腩(左上)章紅魚(右上)

帆立貝味道屬於比較淡,肉質都唔會好淋,算係幾新鮮

春魚就係依家秋冬天比較常見嘅魚,師傅會係你面前燒一燒先會上碟,食落去幾香,但係聞落去就冇咩味,同埋係表面配咗少少薑;雖然係重味魚,但係唔知係唔係因為燒過和加左薑,所以食落去冇腥味

油甘魚腩因為係“白身魚”,原本味道就偏淡,再加上係腩位,魚味更加唔明顯,所以食落去有少少似銀鱈魚嗰種充滿油脂嘅嫩滑

章紅魚對比之下,味道會咗重少少,肉質會實身啲

食完刺身就到壽司,分別有

海膽·食落去唔算好甜,同埋有少少腥

赤貝·不過不失咁,正常發揮

“木章魚”·肉質幾特別,有少少煙煙韌韌

青魚·雖然都係重味魚,但足夠肥美所以唔腥

金目鯛·師傅燒完迫咗啲油份出嚟,食落去都重油分,幾好食

池魚·重魚味,配咗少少薑蓉同蔥,幾好食(但係怕重魚味嘅應該就唔太鍾意)

拖羅.香港人嘅最愛,接近入口即化

食完咁多生冷野就飲返個暖笠笠嘅湯,成個人舒服晒;依間餐廳唔似麵豉湯,似蔬菜湯多啲,飲落去全部都係蔬菜嘅甜味,個人覺得幾好飲,配料都幾多,有蘿蔔、甘筍、三文魚等等

最後嘅甜品綠茶豆腐🤔最初冇睇清楚以為係奶凍,但食落冇奶凍咁滑同咁甜,但都係好食

整體來講,成個用餐都唔錯,不過就係師傅介紹嘅時候可以大聲少少,有時唔係聽得太清楚

以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。
2023-01-06 260 瀏覽
~路過山東街,見到好似新開的壽司店,肚子有點餓,就即管入去試一下。入到去,室內環境簡潔,望落去舒服,直得一讚師傅親切有禮已經暗地裏加左分🤭,我點了2個御巧廚師發板,師傅逐件壽司為我解答我的問題🤭食物送上時,果然沒有令我失望,魚生新鮮,壽司飯是用赤醋的呢😨,以我所知,赤醋只是會在高級的壽司店先會遇到,冇諗過係旺角都可以遇到,實在是性價比高~最可惜係今次用餐冇影相~唔能夠圖文並茂,下次一定會再去食讚讚讚最後,不得不提師傅很細心呢!多謝師傅的細心。不得不提,新張期內仲有9折Tim🤭🤭必食必食👍🏻👍🏻

入到去,室內環境簡潔,望落去舒服,直得一讚師傅親切有禮

最可惜係今次用餐冇影相~唔能夠圖文並茂,下次一定會再去食
讚讚讚

最後,不得不提師傅很細心呢!多謝師傅的細心。
不得不提,新張期內仲有9折Tim
🤭🤭