2024-10-10 517 瀏覽
人人説這兒的蝴蝶酥界的愛馬仕,而且這應該是香港蝴蝶酥中最貴的一盒。 但至於味道? 我覺得甜了丁點些,我還是喜歡奇華餅店啲蝴蝶酥。 那間蝴蝶酥牛油味道比這濃也較脆而且是即日做。 每次先生和朋友在帝苑吃完晚餐後總會帶一盒蝴蝶酥回來。 不知是否自己已經吃怕,感覺真的不感動。 雖然餅店说也是每日新鮮做的,但是在香港要找到好吃的蝴蝶酥並不算困難。 很多小店味道都不錯,價格親民很多很多,真心不需付高價買Hermes 蝴蝶酥。
2024-09-13 1226 瀏覽
為咗答謝同事喺我呢個幾月病假以嚟嘅辛勞,所以特登買咗呢一個出名嘅蝴蝶酥比佢哋,作為回歸禮物😂希望同事們食完都可以開開心心🤗🤗🤗✨層次分明✨口感鬆脆可口✨牛油香✨微微焦糖香✨甜而不膩每片金黃色蝴蝶形狀嘅賣相都好靚令人忍唔住食完一塊又一塊世一蝴蝶酥當之無愧📌帝苑餅店尖沙咀麼地道69號帝苑酒店大堂#帝苑餅店#帝苑酒店#尖沙咀#世一蝴蝶酥#蝴蝶酥#FineFoods#香港必買手信#香港#必買#手信#蝴蝶酥控

✨層次分明

#必買
#手信
#蝴蝶酥控

2024-08-25 1978 瀏覽
早幾年食過帝苑嘅拿破崙已經覺得好好食,不過近年太多唔同餅店興起,所以會周圍試唔同嘅拿破崙,但試完後,完全搵唔到一間可以好食過帝苑,甚至好似帝苑咁好食都無。帝苑長期都咁多人買佢嘅拿破崙,尤其係芒果味,去攞蛋糕就會見到成櫃都係😂拿破崙嘅酥皮超酥脆,中間嘅cream份量又啱啱好又唔會好甜,芒果永遠都係甜🥰早排母親節都買過個,但太遲book,上網見無得揀芒果,點知去到攞蛋糕嘅時候,話有芒果淨可以俾我轉芒果,真係超開心。💓

2024-07-23
外賣自取
$500 (其他)
  • 芒果拿破崙
2024-07-08 2460 瀏覽
適逢父親節,有別以往,今次試下拿破崙孝敬下爸爸。雖然係官網訂時話蛋糕適合3-4人食用,但係份量超大!5個人食都一定有淨。一開蛋糕盒時已經好香奶粉味走出黎,一層層嘅酥皮,正正方方真係好靚。因為正日晚飯食太飽,蛋糕隔左日先食,有粉少少硬食,所以有啲難切。不過都係好好味。如果唔鐘意太多cream,鐘意輕盈啲嘅,拿破崙真係個唔錯嘅選擇。另外店鋪仲有好多唔同款式嘅甜品,好似好出名嘅蝴蝶酥,朱古力蛋糕。好多人拎蛋糕都順便買埋餅乾,大家記得試下😍
適逢父親節,有別以往,今次試下拿破崙孝敬下爸爸。
千層蛋糕
  • 拿破崙
2024-06-21 2058 瀏覽
帝苑酒店最出名就是蝴蝶酥。今天經過這裏探一探啲蝴蝶酥 🤭 偶然看到有一盒$120的馬卡龍,一盒有六件不同味道的馬卡龍。 一於買嚟試吓。 試咗檸檬味和玫瑰味,不會太甜,味道很清新。 👍🏻

試咗檸檬味和玫瑰味,不會太甜,味道很清新。 👍🏻
外賣自取
個日朝早特登等佢一開門就walk in 入去揀個見得人既birthday cake! 🍰🫶🏼服務態度很好,問staff有邊一款蛋糕介紹個時好detail咁講唔同既種類,拎CAKE時,有位staff還很細心的問係咪要拎住好耐,然後比左1個大袋我載番屋企🥰🍫🎂70% 香濃朱古力脆脆蛋糕($498)這個CAKE係我食過咁多款最難忘的1款! 😱😱😱賣相幾特別幾靚!🤗佢D朱古力超好食🤤 鍾意食朱古力既買依個一定唔會後悔!香濃的朱古力海綿蛋糕,加上三款 70% 朱古力,配以杏仁脆脆餅底,面層和中間都有著很厚的朱古力醬,好香濃朱古力味,但又不會太甜。就是這麼簡單的一個蛋糕, 但卻真的很令人回味😋🥰下次再來買可能買第2️⃣個,佢地仲有第2️⃣樣招牌 – 拿破崙!💲價錢方面,1磅$498,以酒店價錢,不算貴🤭如果做佢地會員 (免費入會還有9折優惠!四百多元吃到一流蛋糕🎂@物超所值!🤩
🍫🎂70% 香濃朱古力脆脆蛋糕($498)
這個CAKE係我食過咁多款最難忘的1款! 😱😱😱
賣相幾特別幾靚!🤗
佢D朱古力超好食🤤 鍾意食朱古力既買依個一定唔會後悔!
就是這麼簡單的一個蛋糕, 但卻真的很令人回味😋🥰

2024-04-16
10 分鐘 (外賣自取)
生日
  • 70% 香濃朱古力脆脆蛋糕
2024-05-04 2376 瀏覽
話說農曆年想訂嚟送禮加自用,無奈遲咗,趕唔切過年前攞,但又冇咁神心一大早去排隊等開門,於是買其它嘢送就算。但個人為食,過咗年一排仍然係好想食返,其實最愛係芝麻蝴蝶酥,既酥脆又有芝麻香,但人係貪心嘅,喺價錢唔差得幾多嘅情況下,仍然鍾意買雜錦。如非送禮,可以買袋裝,會稍為平少少。價格方面,由於唔少品牌嘅定價都差唔多,呢間話晒係酒店餅房,所以性價比稍勝一籌。最後想反映吓酒店個app,如果貨品缺貨,可唔可以一開始就顯示缺貨,唔好去到最後一步畀錢時先話冇,真係好嘥時間。

如非送禮,可以買袋裝,會稍為平少少。

• 芝麻味蝴蝶酥
2024-03-15 2365 瀏覽
📍尖沙咀麼地道69號帝苑酒店大堂✨#帝苑餅店Fine Foods @帝苑餅店Fine Foods早前小弟生日,朋友就準備左個帝苑餅店嘅蛋糕俾我🎂帝苑餅店絕對係城中其中一間頗有名氣嘅蛋糕店,蝴蝶酥及拿破崙更係佢嘅招牌作。早幾年都曾經光顧過帝苑嘅芒果拿破崙,事隔幾年,質素一如既往咁高質👍~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🤩芒果拿破崙 (HKD 468/ 1磅)芒果拿破崙蛋糕其實算係十分常見嘅蛋糕,但同時亦係一樣「考功夫」嘅蛋糕。製作時需要準備吉士醬,酥皮,芒果等材料,用酥皮夾住吉士醬,一層疊住一層最後再加上芒果片🥭帝苑嘅拿破崙個人覺得係無可挑剔,由酥皮同吉士醬嘅組合到表面嘅芒果,都食得出係有用心製作。先講下酥皮,蛋糕係我地食完晚飯後先食,雖然蛋糕放左一段時間,但每層嘅酥皮依然保持酥脆。而每一層酥皮與吉士醬嘅比例都相當好,吉士醬食落甜而不膩,唔會食兩啖就食滯。表面嘅芒果亦有用心挑選,每一片食落都係鮮甜,同枱朋友都大讚芒果好甜。有機會絕對會再encore帝苑嘅拿破崙,同埋會想試下佢其他嘅甜品🤤
📍尖沙咀麼地道69號帝苑酒店大堂
🤩芒果拿破崙 (HKD 468/ 1磅)
😋🏨🥮🦋🍪😋帝苑蝴蝶酥的口碑一向略有耳聞,剛巧The point 積分能兌換,便有此一試。包裝 - 禮盒並沒有特別,蝴蝶酥新鮮即製,無獨立包裝;腰果酥則有印有最佳品嚐日期的透明包裝。外表 - 烘烤至漂亮可口的焦糖金黃色。每一塊,厚薄均勻、圓潤,以多層次折疊出心心/蝴蝶形狀。外層綴以顆顆糖粉,呈誘人光澤。口感 - 一口咬下,不會鬆散垮掉👍🏻是扎實得來,非常鬆脆。牛油果香從舌尖開始慢慢蔓延,然後是炒過芝麻的鹹香,外加淡淡的焦糖香氣 - 堆疊出層次豐富、細緻的精緻感。
😋🏨🥮🦋🍪😋
帝苑蝴蝶酥的口碑一向略有耳聞,
剛巧The point 積分能兌換,
便有此一試。

• 蝴蝶酥
2024-01-30 2004 瀏覽
.#帝苑餅店 (尖沙咀)@royalgardenhotel .呢間拿破崙我其實講咗好多次.. 都講咗好多年..係我覺得最好味拿破崙之一🤣..佢哋嘅拿破崙好似有分芒果拿破崙🥭 & 士多啤梨拿破崙 🍓後者我未試過.. 但芒果真心真係無得輸!🥹.芒果拿破崙千層酥 $420 一磅.多年來 感覺上質素都keep到..之前食就已經好滿足.. 呢排食.. 都係覺得..做得好出色🥹.. 作為其中一個生日蛋糕真心開心!相比起好多間拿破崙..佢嘅千層酥口感真係出色!中間嘅忌廉並無影響佢嘅酥脆度!唔係話好脆硬.. 但係鬆軟帶點脆邊感!👌🏻我鍾意!!!.吉士口感味道拿捏滿分.. 同埋芒果嘅融洽度無可挑剔..好香好正!!!.面頭嘅芒果可能甜度未必次次都一樣..但大部分情況底下都唔會太算.. 但甜度就未必一樣之前間唔中會酸d.. 今次好甜!!.價錢唔算平 但我覺得值得 btw!佢哋都有件裝賣.. 好似係$68一件!.希望大家食得開心 & 放心!!只要抵卡路里.. 我覺得 間唔中食啲邪惡嘢..其實好緊要!阿門🤣🤣🤣
#帝苑餅店 (尖沙咀)
@royalgardenhotel
呢間拿破崙我其實講咗好多次.. 都講咗好多年..
係我覺得最好味拿破崙之一🤣..
佢哋嘅拿破崙好似有分
芒果拿破崙🥭 & 士多啤梨拿破崙 🍓
後者我未試過.. 但芒果真心真係無得輸!🥹
芒果拿破崙千層酥 $420 一磅
多年來 感覺上質素都keep到..
之前食就已經好滿足.. 呢排食.. 都係覺得..
做得好出色🥹.. 作為其中一個生日蛋糕真心開心!
相比起好多間拿破崙..
佢嘅千層酥口感真係出色!
中間嘅忌廉並無影響佢嘅酥脆度!
唔係話好脆硬.. 但係鬆軟帶點脆邊感!👌🏻
我鍾意!!!
吉士口感味道拿捏滿分.. 同埋芒果嘅融洽度無可挑剔..
好香好正!!!
面頭嘅芒果可能甜度未必次次都一樣..
但大部分情況底下都唔會太算.. 但甜度就未必一樣
之前間唔中會酸d.. 今次好甜!!
價錢唔算平 但我覺得值得 btw!
佢哋都有件裝賣.. 好似係$68一件!
希望大家食得開心 & 放心!!
只要抵卡路里.. 我覺得 間唔中食啲邪惡嘢..
其實好緊要!阿門🤣🤣🤣

2024-01-24 1592 瀏覽
經常都聽聞帝苑餅店蛋糕好好食,特別係好出名的拿破侖。趁媽媽生日買左個草莓拿破侖同幾件切餅,完全係出乎意料的好味!雖然拿破侖價錢都貴,但個味道值得呢個價。餅皮好脆,吉士又滑不會過甜,配合草莓的酸度,成個口感非常立體突出之後買過芒果拿破侖都一樣好味。其餘幾件切餅外貌特別,以爲會空有其貌,點知都一樣有質素!好驚喜。而家帝苑已成爲我必買的餅店之一。

之後買過芒果拿破侖都一樣好味。
生日
  • 拿破侖
2024-01-17 1615 瀏覽
本身我特別鍾意食拿破崙,聽講帝苑酒店出嘅拿破崙特別有名,即管買返嚟慶祝生日😍今次叫咗兩磅嘅雜果拿破崙,大約六人份量,裏面係原味吉士,脆皮啱啱好,唔硬之餘又好脆卜卜,完美融入吉士醬。水果份量好多,加上好新鮮。蛋糕完全係入口即溶😋蛋糕唔會好甜,唔會好油膩,味道啱啱好!餅店好有心機,生日牌都整得好靚,鍾意食拿破崙嘅朋友不妨一試!蛋糕仲可以揀選芒果,或者自定唔同嘅水果,大細都有好多唔同嘅選擇😍👍🏻!

拿破崙蛋糕
拿破崙蛋糕
  • Napoleon
2024-01-06 1667 瀏覽
從小到大,我吃過無數次蝴蝶酥。童年時光裡,最早嚐到的是茶餐廳的蝴蝶酥,對它並沒有留下深刻印象,更不知道它是法式甜點。傳聞這家蝴蝶酥店馳名遠近,讓我產生了好奇。沒想到,它的美味讓我驚艷不已,果然名不虛傳!😍這盒蝴蝶酥共有四款口味,每款都馥郁酥脆,入口即化。無論原味、綠茶、芝麻或朱古力口味,每一口都散發出濃郁的奶香味和香脆口感,讓人回味無窮。我可以大膽說,這家的蝴蝶酥不是世一也可問鼎港一。🥰特別感謝好友在佳節前為我預訂的這份濃情厚意。他的選擇絕佳,讓我有機會品嚐到這款美食,我深深感激他的關心和友誼。💗

2023-12-25
$228 (早餐)
聖誕節
  • 宇治抹茶蝴蝶酥
  • 原味蝴蝶酥
  • 芝麻蝴蝶酥
2024-01-04 1370 瀏覽
粉紅玫瑰蛋糕 (Pink Rose Cake)買個時好順利~可以係蛋糕牌寫自己想寫既野-蛋糕結構好簡單:有白朱古力、士多啤梨、cream 同海綿蛋糕。白朱古力即係粉紅色既花瓣,所以打卡個時唔建議打太耐。而白朱古力有給予了蛋糕濃郁的奶味和甜味,反而士多啤梨🍓係酸定甜就靠彩數。但無論甜定酸都好有係日本食草莓蛋糕既感覺。自己覺得它是一種獨特而精緻的cake,有淡雅的奶香和一絲浪漫的氣息。係切個時難左少少甘,要比啲耐性🙈
買個時好順利~可以係蛋糕牌寫自己想寫既野
2023-11-23 1607 瀏覽
帝苑酒店蝴蝶酥一盒有4款口味 💲218一盒可以試到4個味道,整體嚟講全部都好味,無隻味都有佢獨特的優點🤭口感好鬆脆,甜度適中,一次過食幾塊都唔會膩😋黑白芝麻有炒過嘅香味,抹茶和朱古力各自的味道和甜好平均,加咗額外味道上去,都唔會影響蝴蝶酥嘅口感👍🏻之前試過帝苑嘅合桃酥已經覺得好好食,蝴蝶酥都一樣☺️
帝苑酒店蝴蝶酥
一盒有4款口味 💲218

口感好鬆脆,甜度適中,一次過食幾塊都唔會膩😋
之前試過帝苑嘅合桃酥已經覺得好好食,蝴蝶酥都一樣☺️