2016-04-10 647 瀏覽
以前食開都OK.依家差左好多!涼瓜斑腩煲零鑊氣,似係求其炒熟d料放落煲再狂加獻汁。叉燒炒蛋,蛋夠滑,但叉燒偏梅。叔叔們一向好好,但收銀班妹妹真係勁無禮貌,好似吾想撈甘

叔叔們一向好好,但收銀班妹妹真係勁無禮貌,好似吾想撈甘
2016-04-09
賞完紅葉, 消耗了不少體力, 正值下午茶時候, 想放縱下一彌補剛才的腳力, 但又不想走得太遠, 於是到屋企附近的茶餐廳。 選擇了平時晚餐多光顧小炒的師傅仔。平日的下午茶時間席上不算多人, 樂得休閒。 茶餐選擇是普通茶餐廳常有的款式。 之前試過蕃茄薯仔肉碎通粉不錯, 不過不是今次選擇之列。法式西多士 $27西多士加上一大片牛油, 確實是超標的邪惡之物!塗滿牛油後, 淋上同樣邪惡的糖漿, 真的很難抗拒, 縱然卡路里和糖份都是爆燈! 西多士顏色不是平常見的金黃, 而是偏淺黃, 白麵包把蛋汁吸收得算是均勻, 只是蛋香味則一般。一般茶餐廳都會加入花生醬, 火腿等餡料, 但師傅仔的西多是沒有餡, 反而喜歡這普通。 不過厚度就較為薄了一點, 邊位帶有香口的蛋漿絲。 雖是油煎炸, 但油膩感不算太重, 作為一般的茶餐廳已算是不錯!沙爹牛肉火腿公仔麵 $30 沙爹牛肉公仔麵, 另一卡路里爆燈之選。湯是一般的味精湯, 不是太特別, 沙爹牛肉的汁混和令味道稍稍增加。 沙爹牛肉份量算多, 肉質腍軟, 不過沙爹味不算濃。 還併上火腿片, 一般茶記貨色, 厚度一般, 但有兩片之多, 算是不錯。麵條沒有要求轉為出前一

法式西多士 $27

西多士加上一大片牛油, 確實是超標的邪惡之物!

沙爹牛肉火腿公仔麵 $30

沙爹牛肉公仔麵, 另一卡路里爆燈之選。
沙爹牛肉公仔麵
麵條沒有要求轉為出前一丁, 而是保留茶記供應的公仔麵, 口感和彈牙度都只屬一般。

熱好立克

跟餐的熱飲, 一般茶記水吧沖出來的, 不算是太特別。
熱好立克

凍華田 +$2

很冰凍的一杯, 味道都是一般茶記水準。
凍華田
主打火喉小菜和炒麵飯的師傅仔, 茶餐略為遜色一點, 還是覺得晚餐較為合胃口。

2016-01-07
1 分鐘 (堂食)
2014-12-21 521 瀏覽
一向都是師傅仔常客,貪佢夠平味道又唔錯,仲送埋外賣,但最近食兩次都好失望,鮮茄豬扒飯,芝士肉醬意粉,咸到過哂火,唔知關唔關個茄汁事,太重手喇。希望有關人士睇到後輕手d啦
2014-12-21
外賣送餐
本人最愛港式茶餐廳, 一日三餐都會飲奶茶,西多士 ,沙爹牛肉出前一丁還雞髀炸薯條, 我相信好多香港人在茶餐廳就好似自己屋企一樣,唔需要唔見到餐牌,就已經可以叫野食,Lee D咪叫香港人攞。這一間茶餐廳除左以上的水準不錯外,還有我最愛的 鹹蛋蒸肉餅,每一次有這個鹹蛋蒸肉餅,我都必定會入去 叫鹹蛋蒸肉餅飯。要好味,最重要就係肉餅夠軟熟 ,鹹蛋夠多, 最重要都係即叫即蒸,熱辣辣放係枱面,味道方便,好有家庭式的做法,一食就好似回了老家,吃媽媽的餸一樣,雖然最好既不會永遠擁有,但記憶和味道永遠留在最深既內心深處。

這一間茶餐廳除左以上的水準不錯外,
還有我最愛的 鹹蛋蒸肉餅,
每一次有這個鹹蛋蒸肉餅,我都必定會入去 叫鹹蛋蒸肉餅飯。

一食就好似回了老家,吃媽媽的餸一樣,
  • 鹹蛋蒸肉餅飯
2014-05-11 735 瀏覽
雖然是住在這裏附近,但一次都無黎幫襯過,是日友人有事入元朗,隔離啲餐廳又爆滿,就黎左呢度食早餐。早餐廿七蚊,有好幾款野揀,但都係大同小異,一般茶記有嘅野囉。牛油厚多,凍檸茶。多士並不熱且有點過乾,檸茶檸味不足,只能說合格。配香煎豬扒,沙嗲牛肉公仔麵。本以為兩者會分開上,原來全部擺埋一碟。豬扒乾身,沙嗲牛份量少,公仔麵則唔錯但湯底淡,又係好一般。啲位都幾迫,服務亦欠奉,附近茶記選擇大把,似乎要加把勁吸客了。

牛油厚多,凍檸茶。
多士並不熱且有點過乾,檸茶檸味不足,只能說合格。
配香煎豬扒,沙嗲牛肉公仔麵。

2014-04-20
10 分鐘 (堂食)
$27 (早餐)
2014-04-20 642 瀏覽
黑椒牛柳絲炒公仔麵,一直以來都超好味,根本搵唔到一間咁好味架,但係近來愈來愈重手了,自問都係好辣之人, 但真係辣過頭食唔到喇,作為師傅仔長期支持者,真係 希望師傅仔留意一下啦!
10 分鐘 (外賣自取)
2014-02-04 981 瀏覽
今天雖然是立春之日,但是在下依還有假期。在不用上班的日子裡,大昏迷了將近十二小時,雖然如此,還是早上八時多起身,今天要好好享受一下,而且已經安排了入元朗。話就話入元朗,但目的地是南生圍,入去之前就在雞地醫肚,可是目標餐還未開門,只好在附近的師傅仔開餐。師傅仔是相連舖位,具備了茶記的格局,就連外邊也坐滿了食客,幸好裡面尚有卡座。然而在下卻不宜吃得太飽,但正餐還是要吃飯,才能有能量入南生圍。粟米肉粒飯似乎是在下久未吃過的碟頭飯,來一個也無妨。粟米醬汁加上了忌廉汁,口怠上都幾 creamy 和有粟米的甜味,肉粒也被醃過,不差,整碟無需再加上調味料調味,夠味。熱咖啡香濃程度稍遜,也稍欠咖啡味。當在下結賬付款時,還未付上銀兩,櫃檯收銀員竟然拿出銀兩來當找贖,經在下說明後,才放回櫃內,當在下正式付款時,才找續清楚呢。這一點店方不要太大意吧!

2014-02-04
2013-10-14 573 瀏覽
小弟係新手第1次寫食評,有咩唔明,敬請見諒 尋日約左女朋友係鳳琴街體育館度打羽毛球,打到身水身汗,打完梗係要搵野食啦!女朋友就帶左我去鳳悠南街,佢話有間叫師傅仔嘅茶餐廳幾好食,好!就試下先係門口需要等一陣位先入到,店內人頭湧湧,但有好多侍應招呼客人!我地唸住叫\三個小菜食,一揮手就有侍應埋黎落單,GOOD!等左大約5分鐘度就有野食啦...小炒王; 好惹味,餸白飯一流! 中式牛柳;看似普通,但食落易咬,唔似出面果D咬極唔爛!個汁夠結!四季豆炒臘味; 四季豆新鮮爽脆, 臘腸片軟硬適中, 有鑊氣之餘又唔會太油!
小弟係新手第1次寫食評,有咩唔明,敬請見諒

等左大約5分鐘度就有野食啦...

小炒王; 好惹味,餸白飯一流!

四季豆燒臘味
題外話/補充資料: 以坊間茶記黎講,師傅仔GE食物好有水準,唔似其他茶記大多粗製濫做,求求其其.另外,侍應服務質素亦好,雖然工作忙碌,但對客都有講有笑.下次再黎一定推介朋友一大班再食過!
2013-10-13
3 分鐘 (堂食)
四季豆燒臘味
屋企無煮飯,於是乎落街搵個地方食晚飯。行下行下經過師傅仔,見食客十分多,就幫襯下啦!雖然話好多客,但店鋪人手充足,一舉手幾秒就有人黎幫你。睇到餐牌,好多選擇,但屋企人話食返d家常便飯,所以好快手我地就點左幾個餸。首先有腐乳通菜,岩岩炒起夠晒鑊氣!腐乳又有少少辣味,通菜都夠青嫩,而且無渣,好食!之後有涼瓜倉魚,魚夠新鮮肉質夠嫩,汁又夠味!最後有我最愛既生炒骨,個汁酸甜味道剛剛好,肉夠大,又唔肥,最緊要唔會炸到乾爭爭,而且份量幾多。雖然叫做師傅仔,但質素仲好過d酒樓,而且抵食好多。實在係街坊街里落街搵食既好選擇!

腐乳炒通菜
之後有涼瓜倉魚,魚夠新鮮肉質夠嫩,汁又夠味!
涼瓜倉魚
生炒骨
2013-09-18
2013-08-30 169 瀏覽
由於父母愛好茶餐廳的關係,本人從小到大到過不少茶餐廳,當然,當中素質皆有不同。在元朗居住了約三年,記得第一次進入此茶餐廳的原因是因為見其外觀整潔,有一個樓面熱情地走出來跟我說:「一位啊?有位啊。」我就傻呼呼的走進去了,至今,已成為了我在元朗中的飯堂。食物的素質真不錯,價格亦合理,$34元就能享用一個常餐:蒜蓉包/奶油厚多士、火腿奄列、香矛雞翼米線、飲料。(我較多光顧早餐:$25,包含蒜蓉包/厚多士、豬扒/腸蛋、沙爹牛肉/蕃茄肉碎/雪菜肉絲...湯麵、飲料)奶茶的味道雖不是十分香,但味道尚算不錯,如果怕其茶味不夠香,可以試喝這裡的鴛鴦,本人較喜歡這裡的鴛鴦。
常餐
由於父母愛好茶餐廳的關係,
本人從小到大到過不少茶餐廳,
當然,當中素質皆有不同。
在元朗居住了約三年,
記得第一次進入此茶餐廳的原因是因為見其外觀整潔,
有一個樓面熱情地走出來跟我說:「一位啊?有位啊。」
我就傻呼呼的走進去了,
至今,已成為了我在元朗中的飯堂。

食物的素質真不錯,
價格亦合理,

奶茶的味道雖不是十分香,
但味道尚算不錯,
如果怕其茶味不夠香,
可以試喝這裡的鴛鴦,
本人較喜歡這裡的鴛鴦。
題外話/補充資料: 這茶餐廳剛擴大了,坐得比以前更舒服,等位時間亦相對較短。
2013-08-28
1 分鐘 (堂食)
2013-08-06 162 瀏覽
在這條食街已經吃得七七八八, 今晚來一來這家師傅仔, 看食評早餐似乎不錯, 我就來試試晚餐吧~店內人流不多只座了約三成, 我們被安排到卡位, 十分寬闊、舒服. 座下不久黑面神待應就企在我旁但沒有出過一句聲音, 只是企在我旁等我們落單. 但我們很不自在, 跟他說我們要看看才落單. 再叫他落單時他真是一點表情也沒有, 由於這裏晚餐是小菜而沒有套餐的, 飯和飲品都另加錢, 但沒有問我地是否加錢另加其他東西. 我點了咖喱牛根飯, 他落單時仍說咖喱牛根腩飯, 但我只想食牛根, 他仍然說牛根腩, 但餐牌是分開的牛根飯, 牛腩飯, 我沒有說要雙拼. 我已說明但仍沒有用, 最後當然是來了牛根腩飯.幸好飯有那麼多, 相公就不用加錢點多一碗飯了. 咖喱味道不錯但相公卻覺得一點都不辣還點點怪味. 不過我覺得還可以, 而腩的部份是比根多, 根是否很貴呢??熱辣辣送上, 不知還以為點了鐵板餐, 滾油還四處彈, 我的手和頭滿是被油彈到, 連枱上的電話銀幕也有, 完全感受到什麼叫熱辣辣, 味道還不錯而份量都還可以. 不過這個小菜五十多元還不是餐, 所以有一定份量是正常的, 味道不會太鹹, 豆豉很香. 這樣的小店其實

咖喱牛根腩飯
豆豉雞煲

這樣的小店其實覺得偏貴, 一個晚餐也沒有. 全都是要散點的, 而服務人員又沒有表情, 食物又不是那麼出色, 我想我不會再來了~

2013-08-02
2013-03-18 116 瀏覽
話說上星期假日和單車友人前往環塘一周活動,最後回到元朗區,心想也5時多但肚子很空洞不如吃一個小小的黃昏餐吧?接著看到這一間師傅仔餐廳,看到門口對外的空地很方便放單車外,內裡也有接近門口的位置,就決定那裡用餐,友人點選西多,我選擇了公司三文治。連上飲品都只是57元 兩位罷了,味道上還不錯,但友人說西多的花生醬太少外包也炸得不夠好。我的三文治是就用了多種材料加上,但昋拿魚醬味道一般拉底了三文治的味道。但也算是不過不失。期待下次試試其他更好的餐品
2013-03-03 149 瀏覽
鳳攸南街有很多小店,如茶餐廳、西餐廳、泰國菜、韓國菜、越南菜、日本菜、雞煲、點心店及甜品店等,真係要試哂都要好多時間,而且雞地附近無被自由行佔據,假日都可以輕鬆咁行,唔似大馬路咁要左閃右避,真係非常之好!!呢間師傅仔之前食過,只係覺得一般,但又唔想個個星期都去一蒲點,決定比多次機會佢!今次叫了豬扒包($26)、酸辣豬扒米線($28)~豬扒包: 叫了廚房一開二,我們SHARE來吃,個包烘得熱辣辣,係燶左少少,內裡的豬扒夾上青瓜及蕃茄,醎醎甜甜,配上少許沙律汁,熱烘烘都幾好食,至少好過去澳門間喜蓮的乾硬化豬扒丫~酸辣豬扒米線: 一小塊豬扒配上超少且碎的米線以及少少酸菜,水汪汪的,用筷子都夾唔到,好彩仲有隻匙可以輔助咁食,大食D都唔夠飽,至於胃口小的人都應該只係勉強夠填肚,收人$28,即使而家D肉好貴,都唔該D米線唔好少到咁離普丫!!其實呢條街咁多茶記,呢間試左2次都唔滿意,都無下次架LA!!!

今次叫了豬扒包($26)、酸辣豬扒米線($28)~

2013-03-02
  • 沒有
2012-07-23 72 瀏覽
上週四五放了自己兩天假,今天除了回到工作崗位,也要回復寫食評的好習慣。今晚就輕輕鬆鬆,又記一間樓下的食店吧!在這個小區,開心小敘的超人氣是人所共知的,店外長長的人龍是明證,但轉角這間師傅仔也長期滿座,令兩口子十分好奇嚮往;但因店內較窄泊不下BB車,也拖了很多個日子,才毅然抱著寶寶來幫襯了。那是一個中午,大家都餓壞了,就點了快捷的午餐,我是白汁芝士魚柳焗飯($32)。用的魚柳相當厚身,是急凍貨色但也保持鮮味,配以乾身蛋炒飯,再加上芝士焗香味道不錯,如果再焗多幾分鐘風味應該更佳。午餐還包一杯飲品,我照例要了熱奶茶,可惜成品不夠香也不夠滑,與開心小敘差得遠了。老公點了肉片炒河($32),成品份量很足,炒河油分適中、入味、彈牙,稍點少許辣椒醬,風味一流。由於份量太大,吃不完的,打包回家,不另收費。飲品方面他點了凍鴛鴦(+$2),也是欠了一點茶記風味,相比之下食物會出色得多。之後媽媽獨自來吃過早餐及下午茶,下午茶約有6-7款選出,媽媽點了英式公司三文治($26),滿載芝士、火腿、吞拿魚、蕃茄及咸牛肉的四大件裝的夾層三文治,還加了烘,配上飲品只是$26,很飽肚很抵食!早餐的選擇可多了,至少有8款選
那是一個中午,大家都餓壞了,就點了快捷的午餐,我是
午餐還包一杯飲品,我照例要了
熱奶茶,可惜成品不夠香也不夠滑,與開心小敘差得遠了。
老公點了
飲品方面他點了
早餐的選擇可多了,至少有8款選擇,而且每款更有不同的組合。媽媽點的奶油厚多(另可選奶醬厚多或蒜茸包)+腸仔煎蛋(另可選香煎豬扒)+沙爹牛肉麵只是$23,十分抵食,不過要講每款食物都沒有開心小敘做得出色美味。另這兩次都是點的熱奶茶,沒錯水準是稍遜,但可以過過奶茶癮也好呀!
其實這店令媽媽留下最好印象的,還是充滿人情味的服務。其中一次媽媽太大意忘了帶錢包,打算留下手袋裡一些禮劵作抵押,阿姐一句「唔駛啦! 下次再來俾返就得!」令人十分窩心。還會繼續幫襯的!
  • 白汁芝士魚柳焗飯
  • 肉片炒河
  • 英式公司三文治
2012-07-16 32 瀏覽
我愛茶記!只要時間許可,我都會嘆份茶記早餐。由師傅仔開業無耐已經開始幫襯,我諗平均兩星期會食佢一次啦。我鍾意佢的早餐有茶記風味之餘都有比較特別的選擇。我每次去師傅仔食早餐都係咁叫:蕃茄薯仔肉碎通奶醬多豬扒熱奶茶/茶走/鴛鴦佢個蕃茄薯仔肉碎通清清地,幾好食架!FEEL到無味精。豬扒應該係招牌食物之一,醃得好淋好入味。最唔好就係星期六好多人幫襯,通常要等位,就算座低左,由ORDER到野食黎都要啲時間。趕時間千祈唔好去。其實佢的LUNCH都唔錯架,好有鑊氣,尤其是炒河之類的!

我每次去師傅仔食早餐都係咁叫:
蕃茄薯仔肉碎通
奶醬多
豬扒
熱奶茶/茶走/鴛鴦

其實佢的LUNCH都唔錯架,好有鑊氣,尤其是炒河之類的!

2012-07-14
10 分鐘 (堂食)
$23 (早餐)