2023-07-14 666 瀏覽
叫左黑松露蟹肉闊蛋麵加熱奶茶,味道整體唔錯,但杯奶茶唔熱只係微暖,我唔敢落糖,或者佢覺得咁熱天氣我再飲熱野會🫠啩;至於蟹肉麵真係唔建議叫,有好多碎蟹殼,唔小心食到牙痛,味道係無問題。希望餐廳可以係呢方面改善下,我見唔止我一個遇到蟹殼問題。
2023-06-17 809 瀏覽
一入到話隨便坐,我哋同行2人坐左窗邊之後話留座,都冇所謂,跟住換完位之後都係比返4人坐,只係窗口位比左自己朋友°態度已經唔好,餐牌又比以前加價,嬲嬲地食完以後都唔會再去. Very bad experience haven’t had for a long time. Staff were rude and not helpful at all. We got seats allocated first but subsequently assigned to their fds without a valid reason. Bad meal I had for a long time
2023-05-08 1357 瀏覽
呢間算係鰂魚涌幾出名既午餐食店,我諗係因為佢有好多意粉同焗飯選擇,同時價錢亦比較平民~其實之前已經試過佢既招牌黑松露蟹肉闊蛋麵,價錢係menu入面算比較貴($85),但味道幾好,不過係咁食到蟹殼,呢度要扣啲分😓今次再黎試下佢既香蒜蜆肉意粉($58),炒得幾香,蒜味亦夠,蜆肉都有好多粒,都算係幾有誠意,但成個意粉整體份量有啲細,女仔食完都唔係好飽🫣所以總括黎講,想平平地食個意粉既話,呢度都叫ok既~

所以總括黎講,想平平地食個意粉既話,呢度都叫ok既~

2023-03-31
2023-04-13 1164 瀏覽
食物質素方面,時好時壞,有時豬扒大大件,有時就豬扒份量得少。最近一次去令人很失望嘅係佢嘅服務質素。話說我叫嘅係set A,但係侍應聽錯係set B,佢送上錯既餐時,我立即澄清,但所有店員堅持因為set. 已經煮起,就要我食咗佢,將所有責任歸咎喺我身上,話客人有責任去check單,一輪傾談後店員亦都只係就喺餐廳立場,話唔想浪費佢地煮好既set B而逼我要咗佢,我當時係企咗喺櫃枱面前,佢哋就咁將錯既餐點放喺我面前,然後就轉身離開,感覺真係好嬲同好失望,從未試過得到如此服務。

2023-04-13
30 分鐘 (堂食)
2023-02-24 1765 瀏覽
垃圾到冇得再垃圾嘅餐廳係qb黎講,的確算係抵食,但都要入到口先得!入座安排超級極之差!12點20分到達,諗住同男朋友食個午餐, 點知原來間嘢要先拎飛, 你諗住到你就得?唔係,到你張飛,要你再排隊買野食入座需要見齊人,我能夠理解,但係買嘢食都要, 搞到中間浪費咗一堆時間, 呢啲都算數12:42 叫咗個卡邦尼意粉同埋香蒜菠菜意粉13:07先到卡邦尼,13:10先到香蒜果個得返勁少時間可以食最唔掂嘅係,碟意粉嚟到爛食到……卡邦尼意粉,洋蔥作為一種佐料, 竟然可以多到食每一啖都起碼有兩條洋蔥! 但係居然可以冇蛋汁味!
垃圾到冇得再垃圾嘅餐廳
係qb黎講,的確算係抵食,但都要入到口先得!
入座安排超級極之差!
12:42 叫咗個卡邦尼意粉同埋香蒜菠菜意粉
13:07先到卡邦尼,13:10先到香蒜果個
得返勁少時間可以食
最唔掂嘅係,碟意粉嚟到爛食到……
2023-02-15 1264 瀏覽
師父飯堂💛太古呢間小店食lunch必去 不過當然比較多人但價錢都好抵!好大份又抵食🤪所以如果會避開1點正揀其他時間去食💛推介:吉列/厚切豬扒! 好大份豬扒之餘再配沙律加飯$6x包野飲 喺太古黎講係抵食既💛💛野菜沙律配飯都有成十個選擇仲有好多意粉款下次會試埋佢既意粉🍝好推介鰂魚涌返工既朋友黎食好抵食.師父飯堂太古英皇道1065號東達中心13樓1301A
師父飯堂💛
太古呢間小店食lunch必去
不過當然比較多人
但價錢都好抵!好大份又抵食🤪
所以如果會避開1點正揀其他時間去食💛
推介:吉列/厚切豬扒!
好大份豬扒之餘再配沙律加飯
$6x包野飲 喺太古黎講係抵食既💛💛
野菜沙律配飯都有成十個選擇仲有好多意粉款
下次會試埋佢既意粉🍝
好推介鰂魚涌返工既朋友黎食
好抵食
師父飯堂
太古英皇道1065號東達中心13樓1301A
以為太古只有連鎖食店?其實工廈入面都有正野!開業超過4年,師父飯堂午市長期滿座🔥有多款意粉、沙律,仲有唔少素食之選🌟價錢合理,$50-90都有,即叫即做👍🏻唔少人中午放飯都好鐘意去食😍—— 香蒜蜆肉意粉 $58唔洗$60蚊咁高質嘅意粉邊到搵🤩好多蜆肉太良心喇!!!蒜蓉怪必食‼️炒得均勻滿口蒜香,配上番茄完美地中和番蒜醬👍🏻—— 黑松露蟹肉闊蛋麵 $85黑松露香味上枱就散發哂出黎!!!醬汁濃郁,配闊條麵啱哂可以掛到超多汁🤤份量極多!!!配料有好多菇可惜蟹肉唔多見😂—— 香炸蝦醬雞翼 $42即炸雞翼認證🌟酥脆有汁,依種炸粉厚度恰好,食到脆嘅口感又好快落到雞肉,蝦醬好惹味,濃得黎唔會過分,超正🤩🌟推薦指數:9/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍師父飯堂 (鰂魚涌)鰂魚涌英皇道1065號東達中心13樓1301A室

—— 香蒜蜆肉意粉 $58

—— 黑松露蟹肉闊蛋麵 $85
黑松露蟹肉闊蛋麵

—— 香炸蝦醬雞翼 $42
香炸蝦醬雞翼

🌟推薦指數:9/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍師父飯堂 (鰂魚涌)
鰂魚涌英皇道1065號東達中心13樓1301A室
黑松露蟹肉闊蛋麵
香炸蝦醬雞翼
2023-02-04 657 瀏覽
🥓忌廉香薯煙肉長通粉$58第一次外賣,估唔到就連外賣都咁高水準!份量多,長通粉同忌廉汁好夾,creamy,煙肉同薯仔都切左一塊塊,煙肉🥓鹹香,薯仔🥔超加分,煎到好香😍飲品推介紅菜頭蘋果汁🧃,其實飲落都系蘋果汁味道😆
忌廉香薯煙肉長通粉
🥓忌廉香薯煙肉長通粉$58

飲品推介紅菜頭蘋果汁🧃,其實飲落都系蘋果汁味道😆
忌廉香薯煙肉長通粉
2023-02-03 437 瀏覽
鰂魚涌食飯嘅價錢都偏貴,呢度啲價錢算比較實惠,所以返鰂魚涌嘅日子好多時都會過黎呢面食飯,12點準時離開公司先會有位坐,唔係就要等好耐。本身對工廈餐廳嘅衛生情況唔抱有太大期望㗎,但都唔expect張枱黐立立,衛生情況有待改善。唔計衛生情況,佢嘅嘢食都有啲保證嘅。我叫咗個香蒜蜆肉意粉,就一貫水準。意粉份量就冇以前食咁大份。我再叫咗個蝦醬雞翼同同事一齊食。同事叫咗個卡邦尼意粉,啲汁好水,未食過啲咁難食嘅意粉。同事仲話我伏左佢,以後唔黎食,好彩佢試咗我個香蒜蜆肉意粉話都OK。😋香蒜蜆肉意粉 $58😋香炸蝦醬雞翼 $42/5隻 食左1半先記得影相,好脆又香口

😋香蒜蜆肉意粉 $58

😋香炸蝦醬雞翼 $42/5隻
食左1半先記得影相,好脆又香口

• 蝦醬雞翼
聽講呢間餐廳平日中午排長龍,勁多打工仔必食飯堂,今日專程嚟試一試,食過係抵食好食!ps近太古站多啲,唔使收加一!🍴 香炸蝦醬雞翼 $42 5隻 (7/10)雞翼好香脆,係港式炸雞翼嗰種,一啲唔乾身,有好輕微嘅蝦醬味,但係一啲都唔鹹,個味唔係好出,比較淡!但42蚊咁多咁大隻好抵食😆🍴 黑松露蟹肉闊蛋麵 $85 (8/10)份量都幾足,麵口感好輕盈,好掛汁,有少少彈牙,黑松露味都幾香,有蟹肉嘅鹹鮮味,仲有雜菌,忌廉味唔重,調味剛好,好食嘅,呢個價錢呢個質素幾唔錯。🍋檸檬水 跟餐送 (7/10)正常,唔會澀👌🏻推薦指數: 8/10呢個價錢做到咁嘅質素,真係高質之選,返工嘅平民飯堂!📍 師父飯堂 (鰂魚涌)鰂魚涌英皇道1065號東達中心13樓1301A室#香港美食 #hkfoodie #食好西 #hkig #hkeat #hkfood #food #tasty #西式

🍴 香炸蝦醬雞翼 $42 5隻 (7/10)

🍴 黑松露蟹肉闊蛋麵 $85 (8/10)

🍋檸檬水 跟餐送 (7/10)
正常,唔會澀👌🏻

推薦指數: 8/10
呢個價錢做到咁嘅質素,真係高質之選,返工嘅平民飯堂!

📍 師父飯堂 (鰂魚涌)
鰂魚涌英皇道1065號東達中心13樓1301A室

2022-12-19 500 瀏覽
太古一帶既野食都偏貴,呢間餐廳無疑係太古一帶打工仔既lunch 飯堂,普遍既野食選擇都性價比高🥰平時我會食d 飯餐,今次見到有個明太子意粉又好似幾吸引(雖然比起其他野食黎講真係有小小貴)order 左黎試下~個🍝意粉到既之後就明白點解個單價比其他野食貴dd 了🫣🫣🫣因為真係原條明太子放左係意粉上面😍😍😍鍾意濃味d 就可以刮多d 明太子撈,鍾意淡味d 就可以撈小d 明太子😌😌😌雖然食食下會有dd 漏,但係頭幾啖食個味道真係好rich❤️個炸雞翼先係呢次黎食飯既mvp😍😍😍😍隻隻雞翼都大大隻,起碼半隻手板咁大!剛剛炸起既炸雞翼,有好濃郁既蝦醬味道,個炸皮真係世界級!可以做到asmr 既效果🥰大家如果都係煎炸食物既愛好者真係唔可以錯過!🌸灸燒明太子意粉 (HKD 90)🌟🌟🌟🌟🌸蝦醬炸雞翼 (HKD 42)🌟🌟🌟🌟🌟

🌸灸燒明太子意粉 (HKD 90)🌟🌟🌟🌟

🌸蝦醬炸雞翼 (HKD 42)🌟🌟🌟🌟🌟

午餐
2022-12-15 324 瀏覽
為食嘅我,係好鍾意試新嘢,所以如果同朋友食飯,我一般都會問吓朋友有咩好介紹。今次去到太古,可以嘅話梗係唔想食太古城中心裏面嘅連鎖店。朋友介紹呢間喺工廈樓上嘅小店,啲嘢係幾好食嘅,咁我就當然要是試啦!一試之下,果然OK,我叫咗個白汁焗茄子什菌飯,佢啲汁非常之夠,焗出嚟又香又甜,茄子同什菌都入晒味!雖然用即棄錫紙盒唔係幾環保同埋唔靚,不過整體上都可以啦。

2022-12-07 337 瀏覽
路過太古做少少嘢見到樓上竟然有推薦嘅意粉餐廳,咁就當然少時下啦,竟然俾我見到有限牛利息,而且仲要好抵喎,六七十蚊就可以識到一份,而且牛,你份量都唔少噶,鹹鹹地幾好食。如果唔想食飯,仲可以轉做茄汁意粉添茄汁意粉,仲真係有家一齊,都算係有啲誠意嘅!推薦!
2022-11-12 558 瀏覽
係太古居然搵到咁抵食嘅西餐廳😍😍今日上東達中心做d野,突然search下附近有咩好野食!原來呢棟大廈裡面就有餐廳喇!1:15pm 都真係幾多附近打工人黎食wor!款式都好多!有扒有飯有意粉!忌廉薯仔煙肉長通粉 真係好好味~ 薯仔煎香 條條長通粉掛住d忌廉 真係不得了鹹牛莉去沙拉+飯 我轉左 茄汁意粉!俾我想象中有heart啊,有幾片菇一齊嘅意粉😘😘 牛舌都好霖身 !最抵係 每個人都係$60-70落樓!
係太古居然搵到咁抵食嘅西餐廳😍😍
1:15pm 都真係幾多附近打工人黎食wor!

款式都好多!有扒有飯有意粉!

忌廉薯仔煙肉長通粉

鹹牛莉意粉

鹹牛莉去沙拉+飯 我轉左 茄汁意粉!

最抵係 每個人都係$60-70落樓!
鹹牛莉意粉
2022-10-16 625 瀏覽
師父飯堂 (鰂魚涌)♡︎𝗖𝗔𝗨𝗦𝗔𝗟 𝗥𝗘𝗦𝗧𝗔𝗨𝗥𝗔𝗡𝗧♡︎$58 忌廉香薯煙肉長通粉(8.5/10🌟)🧡ᴘᴇɴɴᴇ ᴡ/ ᴘᴏᴀᴛᴀᴛᴏ ᴀɴᴅ ʙᴀᴄᴏɴ ɪɴ ᴄʀᴇᴀᴍ sᴀᴜᴄᴇ🧡🥔薯仔配煙肉加長通粉🍝,配搭好特別所以第一眼就吸引咗我✨✨。薯仔切到一粒粒,有額外煎香過😋,薯仔夾起結實但識落係軟身。另外俾咗好多塊切片煙肉🥓。意粉醬汁唔算俾得特別多,但醬汁味濃郁👍🏻,明顯食到忌廉味之餘都有煙肉嘅鹹味。分量適中,另外配左一杯嘢飲,不過我就揀咗湯🥣,以為係西式湯但原來係中式湯,飲落好清甜冇乜味精😙。餐廳嘅食物選擇好多,🥘咖喱或者中式飯亦都有啲素食餐🥗。係鰂魚涌黎講有個味道唔錯既西式意粉配中湯或野飲,環境寬敞🏘,但價錢大約💰$50幾,推薦💕。📝今次上嚟嘅時候因為比較晏,所以唔使特別排隊🧍‍♀️🧍,地方好寬敞坐得好舒服,好大環境靚🌟。食身:8.5/10環境:8/10性價比:8.5/10📍鰂魚涌英皇道1065號東達中心13樓1301A室#pennepasta #potatospaghetti #bacon #creamsauce #hklunch #hkfood #foodhk #hkfood
師父飯堂 (鰂魚涌)

♡︎𝗖𝗔𝗨𝗦𝗔𝗟 𝗥𝗘𝗦𝗧𝗔𝗨𝗥𝗔𝗡𝗧♡︎

$58 忌廉香薯煙肉長通粉(8.5/10🌟)

食身:8.5/10
環境:8/10
性價比:8.5/10

📍鰂魚涌英皇道1065號東達中心13樓1301A室

#pennepasta #potatospaghetti #bacon #creamsauce #hklunch #hkfood #foodhk #hkfoodig #foodiehk #workingday #quicklunch #工廈食堂 #香港美食 #鰂魚涌美食 #香港午餐 #抵食 #平民美食 #平民價 #多選擇 #抵食 #太古坊搵食 #打工仔 #搵食 #師父飯堂