2015-05-01 594 瀏覽
因為男朋友先認識到幸亭,亦因為認識左而愛上拉麵…說話冇誇張,以前一講食拉麵,只會諗起油字、麵感差、少選擇。但食過呢間嘢,即刻改觀哂。明白以前冇真正食過拉麵…呢度可以散叫或套餐,之前食開主店,但店舖…所以特地由台灣返黎後,要黎朝聖一下。我同男朋友次次點二人套餐,內容豐富:有炸軟殼蟹沙律,啖啖肉,有時仲好多蟹黃,下面青瓜絲墊底,加上芝麻醬汁,好解膩;墨魚咀係至愛之一,份量多,又嫩又彈牙;黑、金拉麵材料差吾多,係湯底吾同。黑拉麵味道淡啲 金拉麵就濃啲。重點介紹佢既溏心蛋,原隻上 咬落去,外層軟,中層滑,內層"張"口,完全俾佢融化,欲罷不能!!!
因為男朋友先認識到幸亭,亦因為認識左而愛上拉麵…

2015-04-14
2015-03-18 998 瀏覽
己經不是第一次光顧幸亭拉麵每次午市的時候都很多人我點了一客黑胡麻拉麵很快就到了湯底味道濃厚我想信是很多豬骨煲制而成的每條拉麵也能卦湯還有超流心的糖心蛋應該是月日本醬油浸個咬開的時候蛋汁慢慢流出正正正👍👍👍😃😃
  • 幸亭御品黑胡麻拉麵
2015-03-17 708 瀏覽
因為喜歡曰本拉麵今日行經灣仔紀得朋友提過有問街頭拉麵我走過去望餐牌有位女侍㒣很有禮貌給我介紹我問佢咩叫迷之拉麵佢同我講係厨師推介同㑹有時會唔同今日係櫻花蝦湯底是我喜歡的一種我坐了出面點了迷之拉麵選擇了濃湯硬麵等了15分鐘左右麵終於到了賣相佷靚😃😃我立即喝一口湯很濃麵條很滑到最後碗湯喝完是滿足的一餐下次一定會再嚟😀
2015-03-17
2015-02-15 704 瀏覽
向來喜歡日式拉麵的我,這天平日晚上跟素到這家拉麵店試試,這裡平時lunch都會滿坐,但晚上又不算多人。因為喜歡味增湯,我點了這個味增拉麵($78元),拉麵已經包括有二片叉燒和流心蛋,叉燒很大片,腍身,不錯;味增湯底有香的味增味又不油膩,拉麵不太腍又不太硬,而流心蛋真的很流心(可惜忘了拍照),不錯呢。個人認為這家的拉麵是便宜的,因為78元已經包括了流心蛋,而叉燒又大件。曾經試過其它的拉麵店,本身拉麵已經比這裡貴,蛋還需要另外加錢,而且叉燒份量也很少;而雖然這裡的拉麵味道可能較有名拉麵店稍為遜色,但是以這個價錢,本人認為還是值得一吃的,一定會再來。
2014-12-03
1K
2014-11-09 1445 瀏覽
放工同yan去左食拉麵,大家都係拉麵愛好者呢,去左幸亭拉麵,是一間小小的店子。大大的燈籠。小小的內堂,有冷氣。外面也有位子,見天氣涼涼地.有外面食有另一番風味。拉麵及多款小食。食拉麵例牌要填,要了(金)黑胡麻拉麵,揀了白色拉麵,軟硬度及湯濃度都揀了普通。自己沖茶包,有點hea。(金)黑胡麻拉麵,$78。黑胡麻湯底,味道香濃,但有點漏,有2大片日式叉燒,少少肥,口感腍,味道不錯,白身的拉麵,軟硬度岩岩好。流心蛋,好多蛋漿,不俗。個碗都好靚呀。整體來講OK。
大大的燈籠。
小小的內堂,有冷氣。
外面也有位子,見天氣涼涼地.有外面食有另一番風味。
拉麵及多款小食。
自己沖茶包,有點hea。
(金)黑胡麻拉麵,$78。
流心蛋,好多蛋漿,不俗。
個碗都好靚呀。

整體來講OK。

2014-10-23 1565 瀏覽
是日,原打算去金源小館吃午餐。誰知,走錯了方向,盲摸摸去了聯發街,見到幸亭拉麵。拉麵店極狹窄,透過布簾空隙向內望,廚房對出僅三四個座位。小店靠後巷一側,設有一排木枱,可供七至八人面壁用餐。此外,後巷旁也有數張兩人至四人的摺枱摺凳。阿姐頗為熱情好客,無心插柳下,決定來一頓後巷拉麵記。小店提供六款特色拉麵,分別以金黑炎白銀和謎命名,各$78一碗,「謎」則要多加$10。此外,也有數款常見日式小食,飲品,也可另加約$6-$12追加配料。午市精選一人前套餐$78,包餃子一款、拉麵一碗及飲品一杯。煎餃子及和風餃子水準一般,稱不上肉鮮味美。作為餐前小吃,聊勝於無而矣﹗老爹要了碗一級辣度的「炎」,即地獄拉麵也,配料與小妹一樣。湯上泛著紅紅的油花,其辛辣勁兒可見一斑。然,老爹素來好濃且辣,故吃罷也面不改容。小妹要了一碗「白」,即豚骨拉麵也。幼身拉麵入口富彈性且夠煙韌,質感頗不錯。豚骨湯底不太粘口,混上白芝麻和黑醬油,甚為香口,味道頗佳。拉麵內有一大塊叉燒和兩塊豚角煮,出手遠較坊間拉麵店闊綽。不過,多不等於精。半肥瘦的叉燒和肥瘦相間的豚角煮,賣相不俗,然入口稱不上濃香軟腍即化,反而有點乾嚡之感。飽肚有餘,
煎餃子和風餃子水準一般,稱不上肉鮮味美。作為餐前小吃,聊勝於無而矣﹗
小妹要了一碗「白」,即豚骨拉麵也。幼身拉麵入口富彈性且夠煙韌,質感頗不錯。豚骨湯底不太粘口,混上白芝麻和黑醬油,甚為香口,味道頗佳。拉麵內有一大塊叉燒和兩塊豚角煮,出手遠較坊間拉麵店闊綽。不過,多不等於精。半肥瘦的叉燒和肥瘦相間的豚角煮,賣相不俗,然入口稱不上濃香軟腍即化,反而有點乾嚡之感。飽肚有餘,味美還欠一大步,仍須努力。溏心蛋咬下,流質的蛋黃一瀉而下,煞是馥郁味美。只是,蛋白欠缺了爽彈的口感,略有不足。麵料還有一大片的紫菜浸淋了,以及清爽具咬口的椰菜。
小結:
第一次於後巷吃拉麵,原以為頗有風情和味道。誰知,我們被安排就坐於最盡頭的兩人枱,近廚餘回收桶和廚房後門,衛生較差,有小蚊滋出沒。因此,極速地吃完碗大份兼飽肚的拉麵,拿著罐尚未飲完的可口可樂,賣單走人也。
2014-10-10
2014-08-28 1289 瀏覽
一坐底,我同FD就叫左肉丸同餃子黎補充能量,呢個肉丸其實都幾特別架,外面脆既肉丸我真係第一次食,至於餃子呢,煎得都幾唔錯,外面金黃,食落都OK,不過唔會係特別好食至於我既主菜拉麵啦,唔洗多講,豬骨湯味十足,另外配菜叉燒雖然浸到都冇咩味都口感依蕭,至於D麵當然吸收哂豬骨湯既味,豬骨湯味加豬骨湯彈口既口感真係佩食到停唔到底!!
2014-08-20 983 瀏覽
黑木耳 唔爽面買返黎, 仲有麵粉味, after taste唔好湯底無乜味,不過少味精唔夠熱肉碎唔系日式味道基本上唔難食,不過只系一個香港imitation, 缺乏日本口味從湯底來講應該算係有心機嘅, 不過希望可以有進步,因爲咁嘅味道除左係附近無得揀唔值得再去
黑木耳 唔爽
面買返黎, 仲有麵粉味, after taste唔好
湯底無乜味,不過少味精
唔夠熱
肉碎唔系日式味道
2014-08-19
2014-07-08 1287 瀏覽
小時候很喜歡吃日本面,成日幻想開間日式面店,煮面俾面俾客人咬。好似好滿足咁!更有一輪,可以到街外咬日本面,一星期咬在5晚。自己也開心。但不知不覺間外邊開了很多間所謂日式面店,去了很多間也不外如是。搞到我對日本面提不起勁再去咬。近日同事,話有間日本面在冷巷開了,感覺有點HERAT,也很有興趣去試咬。一天午餐便走去試,他們用張紙仔去叫客人去選擇自己喜愛的口味再煮的。如白面黃面、多冲小冲、硬面林面、濃湯淡湯。各取其喜愛,我覺得這樣也是不錯的。見佢MENU寫了人氣NO1的「幸亭御品黑胡麻拉面」。就叫了這一個。要白面硬些濃湯多冲。不一會拉面來了,很熱辣辣,黑胡麻的香味也聞得到。白面張彈牙。湯很濃郁,豚骨煮D肉就鞋D。义燒幾香幾正。温泉蛋蛋黃很流心很入味。加入湯一起咬更加開心。這個日本面很喜歡,有我返回以前吃日本面的感覺。呢間日本面入左我的團隊了。正正正。
幸亭御品黑胡麻拉面
題外話/補充資料: 在冷巷吃拉面,多風味啊 !
幸亭御品黑胡麻拉面
2014-05-28 1057 瀏覽
天氣炎熱, 唔想食飯, 記得附近有間拉麵店成日行過都未試, 今日決定 試下新野食飯時間四圍左右都好多人, 去到居然唔使等位, 咁神奇?睇一睇餐牌, 一碗拉麵$78, 以呢區黎計都算係偏貴不過無所謂, 食野最重要係合理, 只要一分錢一分貨就ok呢檔野位於橫街, 現場環境認真麻麻, 我諗晚上會有日本feel D佢地有地獄, 銀, 黑幾款, 價錢差不多黑色係芝麻油拉麵, 我就點左呢款位唔使等, 麵就要等, 差唔多成十五分鐘至黎黎到聞一聞, 幾香, 菜料如下:1 拉麵: 有彈性, 無乜點斷, 雖然我唔係日本料理控, 但都覺得彈牙2 紫菜: 我諗間間差唔多3 日式叉燒: 肉唔老, 連少少肥, 好過連鎖拉麵店4 燒腩肉: 我幾欣賞呢塊肉, 味道幾香5 溫泉蛋: 我最欣賞呢隻蛋, 蛋黃有少少流沙狀, 香一定唔夠新鮮蛋香, 但勝在口感好6 炸肉鬆: 無名英雄, 令到碗麵多左肉味7 木耳絲: 份量好多, 但唔夠爽8 青菜一片: 無乜好講9 豚骨湯+黑芝麻油: 我第一次食黑芝麻油, 湯本身唔錯, 有膠感, 加埋黑芝麻油香味基本上贏連鎖店好多, 我平時好少飲味精湯, 都飲左半碗埋單七十元, 原來無叫汽水減八
食飯時間四圍左右都好多人, 去到居然唔使等位, 咁神奇?
睇一睇餐牌, 一碗拉麵$78, 以呢區黎計都算係偏貴
不過無所謂, 食野最重要係合理, 只要一分錢一分貨就ok

佢地有地獄, 銀, 黑幾款, 價錢差不多
黑色係芝麻油拉麵, 我就點左呢款
位唔使等, 麵就要等, 差唔多成十五分鐘至黎
黎到聞一聞, 幾香, 菜料如下:
2 紫菜: 我諗間間差唔多
3 日式叉燒: 肉唔老, 連少少肥, 好過連鎖拉麵店
4 燒腩肉: 我幾欣賞呢塊肉, 味道幾香

6 炸肉鬆: 無名英雄, 令到碗麵多左肉味
7 木耳絲: 份量好多, 但唔夠爽
8 青菜一片: 無乜好講
基本上贏連鎖店好多, 我平時好少飲味精湯, 都飲左半碗

埋單七十元, 原來無叫汽水減八元
題外話/補充資料: $78一碗麵加一罐汽水, 講真, 係貴左D 久唔久食貴少少, 我又覺得唔過份 係食完喉嚨乾D, 味精用唔少囉
2014-05-21
  • 溫泉蛋
  • 豚骨湯
  • 燒腩肉
2014-05-08 991 瀏覽
御品豚骨拉麵, 湯底豚骨味超濃帶膠, 叉燒嫩口而且帶一層肥膏, 口感很好, 配菜木耳, 椰菜, 紫菜都很不錯.温泉蛋蛋黃流心很入味, 葱花加上黑胡麻配合麵很香, 口感很多層次, 很不錯. 餃子味道很好, 皮薄肉多.除了要等比叫耐之外, 其他都很不錯. 炸蠔很好食. 麵配上旁邊的辣粉味道更佳.
2014-04-07
2014-04-29 1134 瀏覽
同事之選,公司行去尋食步行十五分鐘,見橫街有此日式街道麵檔.我就揀了黑胡麻拉麵, 餐紙上可揀黃或白拉麵, 黄含蛋黃量重,白就蛋白量較多.我揀白拉麵口感較彈牙,湯底揀濃味,亦較香.份量適中,算係咁.不過座巷邊,衞生一般

份量適中,算係咁.

不過座巷邊,衞生一般
2014-04-28
Rather than write a long essay on my dining experience at Yukitei which is a waste of time. I'll just get straight to the point. Don't know what the other reviewers are talking about. Ramen here was below par. The spicy ramen broth was tasteless, not spicy even though it was level 4 and tastes sweet instead. Meat was not tender and generally did not have a good dining experience. Have had other ramens in central, wanchai, causeway bay and I definitely won't return.

2014-04-28
2014-04-25 818 瀏覽
今日下晝唔知食咩好,見星期五心情靚靚,朋友話帶我行遠少少食拉麵。黎到發現原來係係後行既街邊檔香港好少街邊檔拉麵,好特別。睇完個冇咩睇既menu,原來佢仲有張order紙,比客人揀黃麵定白麵,麵質要軟定硬,要唔要葱,湯要咩濃度,肉要叉燒定豚角,之後再揀要咩湯底。可以比你揀到啱晒自己既喜好黎order。我叫左豚角豬骨湯軟黃麵加黑蒜油走青麵好快黎到,等候時間唔太長。第一樣發現既,係溏心蛋!呢度係全隻的,外面通常都是半隻。先試試個湯,唔錯!但冇太大驚喜,之後食麵,麵質幾好,啱晒我。豚角好味只嫌瘦肉部分有點“鞋”。$78一碗,算係拉麵既大概價錢。雖然沒太大驚喜,但也不妨一試。店主好好比左我地9折!最後埋單都係70蚊左右咋!走既時候見到原來佢有咖喱拉麵,好有興趣下次黎試下!PS... 街邊後行有曱甴是正常吧?

PS... 街邊後行有曱甴是正常吧?
2014-04-25
用餐優惠
其他
2014-01-12 1024 瀏覽
這個下午來了公司附近的幸亭拉麵首次試食,叫了碗黑胡麻拉麵,所有配料可自選,有心思。白身拉麵每日限定供應,早鳥有得吃,我試了哈!麵身軟硬度及湯濃度我選了正常,但我喜歡多葱,另材料選御品(即叉燒加豚角煮各一件)。整體來說豬骨湯底味道香濃但不太油膩,温泉蛋蛋黃流心亦已入味,大量葱花加黑胡麻加上麵身彈牙使口感非常豐富!
2014-01-03