2015-12-29 726 瀏覽
香港區最多人熟悉既黎黎去去都係一蘭, 一風堂, 豚王, 味千...襯住呢排好想食拉麵, 決定去食試唔同既拉麵店, 再寫下食評俾大家參考... 係毛毛雨既天氣之中帶大家黎到呢個系列既第一間拉麵 - 幸亭拉麵 ...位置係快樂餅店向灣仔方向既一個街口...幸亭既外貌比平常既拉麵店唔同, 有少少灰 ...不過lunch time既時候人龍都唔少...幸亭既拉麵有好多款, 而且有熱有凍...普通拉麵有黑蒜拉麵, 地獄拉麵, 豚骨拉麵, 味噌拉麵 ...而另外更加有一d特別既口味, 例如有黑胡麻沙律冷麵, 雞湯綠茶拉麵 ...我叫左既係 黑胡麻拉麵,  煎餃子... 黑胡麻拉麵: 湯底係白色既豬骨湯底, 湯底比較薄, 唔同其他標榜用牛骨豬骨骨膠原既濃稠湯底, 佢比較似公仔麵湯底既感覺 ...好彩, 味道唔太咸, 飲左幾啖都唔會確喉 ...麵條有黃身同限量既白身, 但當日只剩黃身拉麵 ...其實黃身拉麵就係普通既拉麵, 者係味千既拉麵或者係超育市既包裝拉麵 , 幸好我對黃身拉麵也不反感, 但當然味道亦唔會特別 ...隨麵附上既配料有紫菜, 木耳, 半熟蛋, 叉燒 ..

我叫左既係
黑胡麻拉麵,
半熟蛋
...好彩, 味道唔太咸, 飲左幾啖都唔會確喉
...麵條有黃身同限量既白身, 但當日只剩黃身拉麵
, 幸好我對黃身拉麵也不反感, 但當然味道亦唔會特別
...隨麵附上既配料有紫菜, 木耳, 半熟蛋, 叉燒
...我好喜歡木耳絲, 而呢到既份量好可以滿足到我, 大約有兩大湯匙, 好似比較健康
...叉燒亦係我另一喜歡既重點
...叉燒都幾滑, 一d都唔鞋
, 所以唔會有肉絲攝牙, 同時都幾有味
,  我估都係因為叉燒用到既肉同煮既時間啦...不過都有d我唔太鐘意既野
...就係黑胡麻同半熟蛋...黑胡麻就係因為有d苦同埋唔太出味
...而雖然蛋黃係橙色同做到半熟, 但就唔太有味
...*我覺得食麵同飲湯可以落少少辣油, 好似有層次d
煎餃子
煎餃子: 午餐menu, 發現加五蚊有兩隻餃子同可樂
...不過佢話係自家製就試一試啦...餃子顏色煎得幾靚, 上面已經淋上餃子醋
...餃子皮幾薄, 摺位都唔太厚
, 豬肉餡幾結實, 食得出係自己做既餡料, 唔似現成機製碎濕濕肉碎碎餃
...點左餃子醋好似有畫龍點精既作用, 令人可以食多幾件, 不過真係即叫即煎, 辣到我條脷
...不過我覺得算係幾好食嫁!

以呢個78蚊既價錢係灣仔屬於中上, 可惜拉麵質素就屬於中間
, 不過算係有飲品抵返少少...其實78蚊都有唔少好野食...所以我俾OK佢啦...
2015-10-26
2015-12-20 686 瀏覽
一直都知道它的存在,今天終於揸車到此一嚐其拉麵。可能今天有點雨又凍凍地,门口泊好車坐露天位吃碗熱呼呼拉面,有點深夜食堂feel.點了2個拉麵,一個是芝麻,一個是黑亭。等的時候傳來陣陣在日本吃拉麵時一定有的醬油味道。令人期待又懷念在日本吃的拉麵。湯濃度及麵條硬度也是選擇適中的。麺到了,先喝一口湯。好清香,用清香來形容因它入口不會過厚過糊的。濃度剛好,而湯很香。有時吃拉麵湯過濃厚感覺很腻,及味太重。這𥚃的剛好,吃完也不會好口渇!叉燒沒豚角煮的好吃,可能我偏吃肥,豚角煮的口感肥瘦味道也很好。$78元價錢尚可,個人覺得最少比豚王好吃。值得成為收藏歺廳之一。老闆娘好細心,天氣冷,不斷為我們添熱茶👍🏻。招呼不錯的

湯濃度及麵條硬度也是選擇適中的。

麺到了,先喝一口湯。

$78元價錢尚可,個人覺得最少比豚王好吃。

值得成為收藏歺廳之一。

老闆娘好細心,天氣冷,不斷為我們添熱茶👍🏻。招呼不錯的
黑亭拉麵
溫泉蛋
2015-12-20
黑亭拉麵
溫泉蛋
2015-11-25 748 瀏覽
剛經過灣仔。突然心血來潮想食拉麵卻被這家店門前的人吸引了就試試看 菜單有很多的選擇 主要拉麵有6款包括一款是限定拉麵。店員介紹今期限定的是黑松露拉麵 配上豬骨湯 附有紫菜 栗米和2片叉燒糖心蛋 材料也算多。好 先來一口湯 嗯 好香濃的黑松露和豬骨湯 也不會太油膩 而且還有一點甜味。麵質方面我選了硬的是因為我喜歡的口感這一餐感覺多麼的滿足。

剛經過灣仔。突然心血來潮想食拉麵
卻被這家店門前的人吸引了
就試試看 菜單有很多的選擇 主要拉麵有6款
這一餐感覺多麼的滿足。
黑松露份量也夠大☺️☺️
黑松露豬骨湯
黑松露份量也夠大☺️☺️
黑松露豬骨湯
2015-11-02 646 瀏覽
辣辣辣小弟本身都好鐘意食辣,早前食過其他拉麵店既辛辣湯都未能滿足到我的需求。今次黎到幸亭食地獄拉麵。佢地有分1-4級。4級為最辣。而我就選了4級辣度。首先麵質方面是煙軔爽滑 而湯的濃度很濃。辣度方面也滿足到我 叉燒很香滑 糖心蛋一流 整體上很夠辣 很符合我心意

辣辣辣
首先麵質方面是煙軔爽滑 而湯的濃度很濃。辣度方面也滿足到我
叉燒很香滑 糖心蛋一流 整體上很夠辣 很符合我心意
2015-10-21 611 瀏覽
魚介濃湯謎拉麵如果鍾意食拉麵又有去幸亭食過既朋友仔就會留意到點單紙有一個叫謎之拉麵。今朝留意到幸亭facebook專頁是蕃茄魚介濃湯沾麵 就一於去試一試湯好濃 麵條好爽滑 所以沾上湯 每一條都好掛湯。其實每一次食都感覺有驚喜。因為店員話一個月左右會轉一次好期待下一次驚喜。

魚介濃湯謎拉麵
好期待下一次驚喜。
還有美味的帶子和糖心蛋
2015-10-10 630 瀏覽
不得了的人氣黑胡麻拉麵其實每一次經過都很多人。今日終於自己一個坐底試試。第一次食選了人氣黑胡麻拉麵。落單紙有湯的濃度,蔥,叉燒,豚角,麵身的硬度選擇。湯底香甜濃郁,麵條爽滑,都好符合我心意。糖心蛋一流。

不得了的人氣黑胡麻拉麵
落單紙有湯的濃度,蔥,叉燒,豚角,麵身的硬度選擇。
湯底香甜濃郁,麵條爽滑,都好符合我心意。
糖心蛋一流。
2015-09-18 588 瀏覽
經朋友推介,決定與女友去試試.好多人排隊。聽講最出名係黑胡麻拉麵,女友就點了人氣黑胡麻拉麵,而我就點了黑武王沾麵,可以選擇麵既軟硬度和湯的濃淡度,女友要適中的。拉麵湯底都好濃郁,幾滑口。而我食的是冷拉麵,我也是第一次食凍的沾麵 好清新 豚角都煎香過好鬆軟,好好吃。服務員也很友善 好勤於幫客人添水。

經朋友推介,決定與女友去試試.好多人排隊。
服務員也很友善 好勤於幫客人添水。
2015-09-01 552 瀏覽
香濃咖哩拉麵,出色的湯底;終於可以黎試下,雖然平時中午經過好多人.但輪侯的速度都算快.拉麵總算多款,我本人都鍾意食咖哩湯底第一次食就由普通既濃既湯試試,配了叉燒 湯頭味道香濃,飲到最後都唔會覺得咸叉燒入口軟滑,不會太肥也不會太廋,還有我最喜愛吃的糖心蛋 雖然地方細了小小....整體來說我俾95分
香濃咖哩拉麵,出色的湯底;
拉麵總算多款,我本人都鍾意食咖哩湯底
叉燒入口軟滑,不會太肥也不會太廋,還有我最喜愛吃的糖心蛋
雖然地方細了小小..
整體來說我俾95分
咖哩拉麵
2015-09-01
2015-08-21 550 瀏覽
平時經開灣仔 都無留意到呢頭有間拉麵店位於聯發街 門口有大大的紅燈籠因為店內得七個位所以我們等了數分鐘先有位朋友選了人氣黑胡麻拉麵 而我就點選了 謎之拉麵Teste糖心蛋 令我有驚喜 蛋味濃郁 再試一下湯底 嘩 好濃的蝦味 足料 還有很細心的是湯有得選擇濃淡度 麵可以選擇軟硬度下次一定要帶女朋友來試。

平時經開灣仔 都無留意到呢頭有間拉麵店
位於聯發街 門口有大大的紅燈籠
因為店內得七個位所以我們等了數分鐘先有位
朋友選了人氣黑胡麻拉麵 而我就點選了 謎之拉麵
Teste
糖心蛋 令我有驚喜 蛋味濃郁
再試一下湯底 嘩 好濃的蝦味 足料
還有很細心的是湯有得選擇濃淡度 麵可以選擇軟硬度
下次一定要帶女朋友來試。
星期五的中午 沿住皇后大道東的食市 周圍都要排隊經過聯發街 掛著大燈籠這間也不例外。1200左右還沒有太多人 店員安排了坐室內我點了 午市一人前  選了煎餃子 黑胡麻拉麵還送多一罐汽水 都是78大元這個價錢來說 在港島區 正宗豬骨湯拉麵。我想沒有一家店可以便宜得過他吧?麵很快就來了 很香濃的芝麻味 湯很濃質素也保持著日本正宗豬骨湯的水準 好吃 這一餐很滿足

星期五的中午 沿住皇后大道東的食市 周圍都要排隊
經過聯發街 掛著大燈籠這間也不例外。
1200左右還沒有太多人 店員安排了坐室內
麵很快就來了 很香濃的芝麻味 湯很濃
質素也保持著日本正宗豬骨湯的水準
 好吃 這一餐很滿足
2015-07-24 606 瀏覽
平時午市同女友經過,都好多人,係唔係咁好食呀?!昨晚同女友經過,竟然比平時少人 今次行入去試下,原來店裡咁細咁迫,其實都坐得舒服,兩行吧台感覺很有日本屋台feel. 我地坐低左,店員也很有禮貌地介紹拉麵給我們 於是我就叫了一碗地獄拉麵聽到個名好似好辣的 其實並不是 他的辣度有分1-4級。我點了二級辣。而女友就點了黑亭拉麵,店員說這是懷山湯底 對女人來說有排毒的功效。等了10分鐘 熱呼呼的拉麵送到我們面前 由於剛收工 比較肚餓 所以很快地連湯都飲完😊總括來講麵質煙韌 湯濃帶甜 叉燒半肥廋軟滑綿綿 恰道好處 好味! 小食吉烈蠔 也不會油好滿足☺️☺️

平時午市同女友經過,都好多人,係唔係咁好食呀?!
昨晚同女友經過,竟然比平時少人
總括來講麵質煙韌 湯濃帶甜 叉燒半肥廋
軟滑綿綿 恰道好處 好味!
小食吉烈蠔 也不會油
好滿足☺️☺️
2015-07-07 501 瀏覽
尋日路過灣仔聯發街。突然想食拉麵 就去了這間街頭風味的幸亭。之前食過其他拉麵都太油了。呢間可以連湯都飲曬。我叫左碗店長推介的 黑胡麻拉麵。湯夠熱 麵條爽口 味道鮮甜還保持水準 夏天除左熱小小但味道一流

夏天除左熱小小但味道一流
2015-06-22 665 瀏覽
好久沒黎呢間食了, 咁岩經過灣仔 1:30pm左右門口不是很多人有三至四個人排隊 排了5分鐘好快就有位了, 我選了人氣拉麵 黑胡麻拉麵 等了一會以好快黎到。好香濃的芝麻味,濃郁的豬骨湯 湯都夠熱, 糖心旦好香好好食。 其實係灣仔呢個價錢真係算抵食
2015-06-10
2015-06-01 506 瀏覽
是日跟中學同學吃lunch, 來到幸亭拉麵. 平日中午十二時十五分到達, 時間尚早,店內只有兩枱食客. 全店分室內和室內, 室內位置頗為狹窄, 比較之下, 雖然室外位置位於後巷, 但看來也坐得較為舒適.店內只有六種拉麵, 筆者點選了白豚骨拉麵+兩隻餃子+汽水(HK$78).侍應先送上煎茶包, 還是首次用上茶餐廳杯喝綠茶呢, 感覺有點奇怪.白豚骨拉麵, 賣相不太好, 有點雜亂的感覺. 試一口湯底, 豬骨味不算濃, 味道有點人工製, 亦帶點油, 一點香的感覺也沒有.試一口麵條, 算不錯, 也彈牙的. 可是湯底不好的話, 再美味的麵條也未能發揮作用.叉燒味道一般, 沒有很甘香的感覺.溏心蛋反而ok, 頗流心, 甜咸度剛剛好.附送的餃子, 不論是煎的, 或是上湯的, 也沒有特徵, 就是皮太厚, 肉不香.看來幸亭是走著大件夾抵食之路罷了.

叉燒味道一般, 沒有很甘香的感覺.

溏心蛋反而ok, 頗流心, 甜咸度剛剛好.

看來幸亭是走著大件夾抵食之路罷了.
2015-04-23
2015-05-30 395 瀏覽
今日又掛住幸亭拉麵,多得男朋友夠隨和,肯陪我!食過好多次黑、白、金,仲有沾麵,今日決定試下咖哩豚肉拉麵。一早知有呢個拉麵,但心入面仍住佢個湯底一係淡到似水,一係咖哩粉未溶,可能慘痛經歷令我疑心重。今日真係心血來潮黎挑戰下,但講明吾好食男朋友要同我交換。點知………個湯底好濃綢,每一條麵線夾起個陣都沾滿咖哩汁,而且咖哩甜得黎又夠辣,真係好過癮,我相信有啲愛上佢!值得推啲!
今日又掛住幸亭拉麵,多得男朋友夠隨和,肯陪我!
2015-05-22