2022-11-17 296 瀏覽
來到一間較偏遠的隱世咖啡店食物非常美味。不同的飲品也很好喝!飲品控會狂飲🙈熱的香蕉朱古力更有minion圖案,非常可愛。位置近馬路,不難找,Google Map search 「幸福森林咖啡館」或「Bendito Cafe」就能到達。公共交通工具方面由元朗市中心乘搭巴士或紅van 15分鐘左右到達店鋪可以觀看店鋪Instagram,有可以清晰指引。室內戶外座位不太多,不過有得訂位,但到星期六日超級多人就有限時90分鐘。總括依然,值得山長水遠來的一間咖啡館。
來到一間較偏遠的隱世咖啡店

食物非常美味。
黑松露野菌pizza

不同的飲品也很好喝!飲品控會狂飲🙈
焦糖咖啡
香橙美式咖啡

香蕉朱古力

熱的香蕉朱古力更有minion圖案,非常可愛。

可以觀看店鋪Instagram,有可以清晰指引。

總括依然,值得山長水遠來的一間咖啡館。
黑松露野菌pizza
焦糖咖啡
香橙美式咖啡
香蕉朱古力
2022-11-09 309 瀏覽
無意中睇Openrice見到呢間新開的寵物友善餐廳,就好想帶狗狗嚟。於是,趁平日放假,我哋就過咗嚟呢個從未踏足的地方喇。咖啡館的位置幾開揚、易搵,而我亦聽到有食客話揸車過嚟,餐廳可以提供free parking,所以都幾方便。嚟到的時候係下午茶時段,不過cafe就冇tea set提供。室外的位置差不多都由帶同狗狗的食客佔據咗,呢度果然係一間好受狗主人歡迎的新餐廳呢!因為店外仲剩番一張2人檯,所以我同狗狗唔使花時間等位。我覺得連平日下晝都咁full,如果大家想帶狗狗嚟,都係試下訂座好啲。點餐係自助,掃QR code落單。餐牌裡面都有唔少吸引的選擇。我揀咗水水牛芝士蕃茄沙律($78)同Dirty(飲品跟餐加$33)。沙律係原型食物,咁就可以同狗狗分享啦!我見咁多客人帶埋狗狗嚟,餐廳不妨設計個dog's menu,咁樣就可以人狗一齊享受美食喇!水牛芝士蕃茄沙律上碟幾靚,有青醬調味,幾清新。得呢度的沙律、主菜都有素食選擇,真係太好喇!Dirty上檯時2層分明,提升咗我的期望,同埋呢度話曬叫做咖啡館,應該咖啡係強項吧!不過,試咗一啖,我都幾失望,因為咖啡幾酸,唔係太啱我口味,吊詭的係,我一直等面

水牛芝士蕃茄沙律上碟幾靚
,有青醬調味,幾清新
。得呢度的沙律、主菜都有素食選擇,真係太好喇!

水牛芝士蕃茄沙律

,吊詭的係,我一直等面層的咖啡慢慢流落去啲凍奶度,但係等咗5-10分鐘,咖啡紋風未動
,於是我照樣呷咗兩啖帶點酸的咖啡
。後尾覺得咁等落去都唔係辦法,只好無奈用叉將佢攪勻,但因為啲咖啡唔夠(飲咗啲),於是勉強混合咗後主要就係飲到凍奶味
。呢杯係我飲過最令人失望的Dirty ,而且只有人為動作先可以令佢變Dirty ,點解會係咁既??

(跟餐)Dirty

整體我對呢餐都係好評
,因為呢度的店員好鐘意狗狗,再者食物唔錯,至於我杯Dirty,可能。。。或者只係一次意外
?大家可以試下其他咖啡或飲品。呢度都幾值得帶狗狗嚟打卡,如果冇帶狗,入餐廳裡面坐都唔錯呀,應該都好寫意
2022-11-09
水牛芝士蕃茄沙律
⁺₊˚ | ʙᴇɴᴅɪᴛᴏ ᴄᴀғᴇ |𓊭𓊭𓇥𓆲𓊭𓊭這間半隱世cafe對我來說是有點山旮旯進出交通只有一條小巴線來往上水至元朗市中心想去最好自己揸車或者從元朗站搭的士出發大概5-10分鐘路程雖然他們只有開業一陣子 但人流也不能少看我們週末中午去到full booking了說要待到4點才有位置…(大頭蝦唔知道可以book🥹)正打算轉身放棄之際 非常好彩地有一桌客人離開讓我們一行二人不至於失望而回(๑꒦ິȏ꒦ິ๑)還有餐廳是pet-friendly的當日大部分客人都是攜同毛孩到訪~( ˘͈ ᵕ ˘͈ )➰𝗙𝗲𝘁𝘁𝘂𝗰𝗰𝗶𝗻𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘄𝗶𝗹𝗱 𝗺𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 𝗶𝗻 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 𝘁𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲➰𝗣𝗮𝗿𝗺𝗮 𝗛𝗮𝗺 𝗽𝗶𝘇𝘇𝗮➰𝗠𝘂𝘀𝘀𝗲𝗹𝘀 𝗶𝗻 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆 𝘄𝗵𝗶𝘁𝗲 𝘄𝗶𝗻𝗲 𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲➰𝗬𝘂𝘇𝘂 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲➰𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗱𝗿𝗶𝗽 𝗰𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲食物整體是不錯的 而且價錢合理最推薦是青口很creamy意粉醬汁濃郁 適合喜歡truffle的朋友另外也試了他們的手沖咖啡Single origin用的是Honduras Sherry咖啡豆酒香味很重 whiskey味超濃~...
⁺₊˚ | ʙᴇɴᴅɪᴛᴏ ᴄᴀғᴇ |
𓊭𓊭𓇥𓆲𓊭𓊭

這間半隱世cafe對我來說是有點山旮旯
進出交通只有一條小巴線來往上水至元朗市中心
想去最好自己揸車或者從元朗站搭的士出發
大概5-10分鐘路程
雖然他們只有開業一陣子 但人流也不能少看
我們週末中午去到full booking了
說要待到4點才有位置…(大頭蝦唔知道可以book🥹)
正打算轉身放棄之際 非常好彩地有一桌客人離開
讓我們一行二人不至於失望而回(๑꒦ິȏ꒦ິ๑)
還有餐廳是pet-friendly的
當日大部分客人都是攜同毛孩到訪~( ˘͈ ᵕ ˘͈ )

➰𝗣𝗮𝗿𝗺𝗮 𝗛𝗮𝗺 𝗽𝗶𝘇𝘇𝗮
➰𝗬𝘂𝘇𝘂 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲
➰𝗜𝗰𝗲𝗱 𝗱𝗿𝗶𝗽 𝗰𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲

食物整體是不錯的 而且價錢合理
最推薦是青口很creamy
意粉醬汁濃郁 適合喜歡truffle的朋友
另外也試了他們的手沖咖啡
酒香味很重 whiskey味超濃~
2022-10-14 615 瀏覽
元朗錦上路附近新開cafe,當日無book位,星期六12點左右到,剛好還有位置!太幸運了!唔太肚餓,所以只係叫了一個意粉同兩杯飲品!食物質素唔錯!環境舒服!室內外都算多座位!而且駕車人士可以泊係餐廳旁邊有車場!很方便!·香脆巴馬火腿忌廉蛋汁燴意大利粉$98意粉醬汁好creamy,加埋脆卜卜Pama Ham,好夾!價錢唔算貴!另外,不得不提!星期六cafe有得跟餐加$20有飲品!太令我驚喜!環境咁靚一定會再去!

·香脆巴馬火腿忌廉蛋汁燴意大利粉

意粉醬汁好creamy,加埋脆卜卜Pama Ham,好夾!

2022-10-08