2023-08-13 25 瀏覽
平日多數響市區或商場餐廳食飯,呢日下午有時間,專程入去元朗新田下新圍村呢間真正隱世的Café邊食lunch邊享受一下慢活感覺😇元朗鐵路站附近搭巴士或小巴大約10-15分鐘車程可以到達,揸車的話大約8分鐘左右可到。Café響正一間學校隔離,路口望入去已經見到兩座深啡色小木屋,都唔難搵的。Café屬寵物友善餐廳,而且有免費泊車位,好適合揸車帶埋毛孩一齊嚟!知道cafe主打Egg Benedict,所以叫咗一份試下❇️班尼迪蛋配煙三文魚 $118▶️蛋味香濃creamy,同煙三文魚味道都幾夾。中間芒果肉超香甜,加埋側邊沙律菜,成個擺盤色彩繽紛,打卡一流!❇️手工製香脆pizza (8吋) – 墨汁鰻魚薄餅 $128▶️Pizza餅底夠薄夠香脆 (薄餅係要薄先正宗),一入口就食到非常濃郁的鰻魚香味😍,而墨汁又唔會搶過鰻魚味,估唔到兩樣味道都幾夾,忍唔住一塊接一塊咁食,good!😋❇️凍椰子美式咖啡 (+$38)▶️呢度都有幾多特色咖啡款式,其中一杯選擇平時出面好少試到的椰子美式咖啡。入口充滿椰香,但又唔會過甜亦唔會蓋過咗美式咖啡本身的味道,比起平時齋飲咖啡多咗一份味道層次,唔錯!👍🏻❇️香蕉熱朱古力 (+$
知道cafe主打Egg Benedict,所以叫咗一份試下

❇️班尼迪蛋配煙三文魚 $118
❇️凍椰子美式咖啡 (+$38)
❇️香蕉熱朱古力 (+$33)
▶️一上枱就見到Minion拉花,好可愛!🥰入口有淡淡香蕉香味,朱古力亦頗濃郁。
Café裝修及佈置充滿田園風味,另外亦有自家製每日新鮮出爐麵包售賣,侍應服務友善,間中想遠離一下煩囂,慢慢坐下食下野,呢度都不失為一個唔錯選擇!
2023-08-11
午餐
  • 墨汁鰻魚薄餅
2023-08-07 54 瀏覽
天氣好最岩就係去Cafe chill下享受下慢活既vibe! 今次就特登黎到錦綉花園隔離一個近郊既cafe!1/ 三文魚籽墨汁蟹肉意粉🍝用咗好多嘅三文魚籽同新鮮嘅蟹肉, 令味道更加豐富, 而意粉煮得剛好有彈性, 墨汁醬汁濃郁而且帶有微妙嘅海鮮味道! 三文魚籽嘅鮮味同蟹肉嘅鮮甜一齊融合, 口感豐富而又juicy!2/ 抹茶咖啡🍵抹茶控既我, 次次黎cafe都基刁上有點, 抹茶拿鐵飲落甘甜, 平衡得恰到好處!3/ 牛油果背配雞胸🥑🍗牛油果同雞胸肉結合係健康之選!新鮮既牛油果滑膩口感同雞胸肉嘅嫩滑口感形成鮮明對比, 令味道更加豐富, 而且佢有幾款麵包可以選擇, 我就揀左bagel! 烤得好脆口👍🏾4/ 香橙美式咖啡☕️新奇見個名好特別所以叫黎試下! 估唔到又幾fresh! 香橙汁配美式咖啡飲落清新又開胃, 結合埋帶出一種獨特嘅風味。香橙嘅清香同咖啡嘅濃郁苦味相互融合, 味道鮮明而且令人耳目一新!飲落去,你會感受到香橙嘅酸甜與咖啡嘅苦澀交織在一齊, 絕對值得一試!5/ 焙茶芝士蛋糕🍰用左高質素既焙茶同濃郁嘅芝士, 帶出一種濃厚而濃郁嘅味道! 每一口都帶來滿滿嘅滿足感。蛋糕體質地綿密軟滑, 同芝士

1/ 三文魚籽墨汁蟹肉意粉🍝

2/ 抹茶咖啡🍵

3/ 牛油果背配雞胸🥑🍗

4/ 香橙美式咖啡☕️

5/ 焙茶芝士蛋糕🍰
用左高質素既焙茶同濃郁嘅芝士, 帶出一種濃厚而濃郁嘅味道! 每一口都帶來滿滿嘅滿足感。蛋糕體質地綿密軟滑, 同芝士層既濃郁口感形成完美的對比!
2023-08-02 247 瀏覽
新田e個地方雖然有少少入,但我地都可以係元朗答76k去到cafe,而且超方便,落左車只需要行2分鐘就見到,同埋cafe有得泊車,只需要黎之前打電話講聲先可以👍🏻Cafe分室內室外,同埋餐廳係寵物友善既餐廳,天氣冇咁熱坐戶外真係好寫意👍🏻室內有好幾個位都好適合打卡,而且又有書可以睇下清閑下,另外要讚下餐廳仲有畫筆畫紙比小朋友畫畫,真係各個年齡層都照顧到👍🏻🔸班尼廸蛋配煙三文魚$118係cafe主力推介,上枱已經好夠igable,切開個蛋黃流心真係好治癒,配上香甜既芒果同沙律菜🔸白油忌廉藍青口$98白酒味唔會過濃,每一隻青口都裹上忌廉汁,而且青口煮得岩岩唔會過un🔸日本柚子芝士蛋糕$62是日蛋糕得3款,簡左清新口味d既柚子,蛋糕入面仲有d柚子皮粒粒🔸薄荷朱古力 跟餐+$25+15(差價)朱古力味濃但順滑,薄荷味唔會過濃🔸菠蘿冰果茶+$25+18(差價)水果茶可以簡跟爆爆珠或者蘆薈,菠蘿同茶味配合得宜Cafe仲有位麵包corner 全部都係自家製,我地買左2袋做第2日早餐添😙

🔸班尼廸蛋配煙三文魚$118

🔸白油忌廉藍青口$98

🔸日本柚子芝士蛋糕$62

🔸薄荷朱古力 跟餐+$25+15(差價)
朱古力味濃但順滑,薄荷味唔會過濃
🔸菠蘿冰果茶+$25+18(差價)
水果茶可以簡跟爆爆珠或者蘆薈,菠蘿同茶味配合得宜

• 班尼廸蛋
之前見唔少人介紹過呢間位於元朗下新圍村內的隱世cafe,由元朗西鐵站出發都要約15分鐘車程,Cafe係一間走深木調單層獨立小屋,有室內亦有室外位置,唔怕熱坐出面影相都好靚架! 佢地主打班尼迪蛋、Handmade薄餅、意粉、咖啡,亦有多款自家製甜點,放假黎好Chill!班尼迪蛋 $108大廚推介! 流心水波蛋配煙三文魚十分滋味,旁邊仲有沙律菜同芒果片,黎到值得一試辣味蕃茄醬雞胸長通粉2.0 $108個辣味番茄醬汁香濃惹味,長通粉食落有咬口,雞胸份量都好多檸檬蛋白撻 $58內層甜酸合宜的檸檬吉士醬配搭鬆脆的撻皮及上層蛋白霜,作為甜點好開胃香橙美式咖啡$47美式梳打咖啡 $45兩杯飲品都好fresh,香橙酸酸甜甜,同Americano都好夾,另外果杯係Americano之中加入梳打,清新解膩

班尼迪蛋 $108

辣味蕃茄醬雞胸長通粉2.0 $108
個辣味番茄醬汁香濃惹味,長通粉食落有咬口,雞胸份量都好多

檸檬蛋白撻 $58
香橙美式咖啡$47
美式梳打咖啡 $45
2023-07-31 55 瀏覽
在元朗站駕約10分鐘到車程,元朗下新圍村附近有一間森系十足嘅深木色小木屋CAFE「幸福森林咖啡館」,路口有指示牌,提供免費泊車位,駕車朋友必LIKE! 當天即使是下雨天,仍然見附近街坊食客來呢到享受悠閒的假日時光!黑松露野菌忌廉湯 $35濃濃熱湯,口感幼滑,每一口都充滿黑松露菌和野菌碎的風味🍵😉Egg Benedict & Parma Ham巴馬火腿 $118輕食必點班尼迪蛋,喜歡流心水波蛋,簡約出色為我帶來一個美滿的Good Morning呀😍香辣蕃茄鴨胸闊條麵  $98少少酸酸辣辣好惹味🍝配套餐+$25 Flat White(Hot)靜靜地歎杯咖啡,☕值得駐足細味😋甜品: 焙茶芝士蛋糕 $62蛋糕滲出醇厚茶味,口感綿密,入口回甘,值得一試!

黑松露野菌忌廉湯 $35
濃濃熱湯,口感幼滑,每一口都充滿黑松露菌和野菌碎的風味🍵😉

香辣蕃茄鴨胸闊條麵  $98
少少酸酸辣辣好惹味🍝

配套餐+$25 Flat White(Hot)
靜靜地歎杯咖啡,☕值得駐足細味😋

甜品: 焙茶芝士蛋糕 $62
蛋糕滲出醇厚茶味,口感綿密,入口回甘,值得一試!
2023-07-29
係香港,要搵一間pet friendly 既餐廳,其實都幾少選擇。有日look look 下,見到一間好relax 既樹木系cafe,話可以帶狗狗。咁就帶埋朋友同我個寶貝女去探下路先!睇地址好似好格攝,其實都唔算難去。自己揸車,佢有mark左啲cafe專用停車位,就係正cafe隔離,夠哂方便。搭車,都可以打的,或者坐76K,都一樣好易搵到。地點其實比我想像中便利。😬環境非常舒服,好恬靜❤️,好relax,我自己就好鐘意。餐廳裏面,都比較簡潔,又有啲大自然嘅元素,令人覺得好舒服,喺度睇書,或者一個人me time下,做吓嘢,都幾寫意。如果有狗狗呢,就要坐室外啦。不過,店員都好細心,準備咗大風扇,同點咗天然嘅驅蚊蚊香。😊狗狗同主人都舒服。⭐️全日早餐 配 南瓜芝士薯餅一定要提個炒蛋,好好食!質地好鬆軟,加咗好香嘅橄欖油,個底係好香嘅香草軟包,成件事好夾好襯,唔會太heavy,好好味‼️本身想走嗰陣時買返個香草包,點知又唔記得咗🙈另外個南瓜芝士薯餅,都幾特別,出面都好似好少見到,外面炸得好脆,入面有南瓜蓉,同埋拉絲芝士,都幾得意!👍🏻再加啲哈蜜瓜同埋Parma Ham伴碟,好豐富啊❤️⭐️Egg Be

睇地址好似好格攝,其實都唔算難去。
搭車,都可以打的,或者坐76K,都一樣好易搵到。
地點其實比我想像中便利。😬

⭐️全日早餐 配 南瓜芝士薯餅
再加啲哈蜜瓜同埋Parma Ham伴碟,好豐富啊❤️

⭐️Egg Benedict 配 煙三文魚
可以選配煙三文魚或者Parma Ham,我就揀咗煙三文魚😬。
Egg Benedict最緊要就係隻蛋,切開係流心,真係好重要‼️底部係比較硬身嘅muffin,但係因為比較索汁,所以都吸收晒流心蛋嘅蛋黃😋,再加埋煙三文魚,都幾好食。仲有一整排好甜嘅芒果伴碟,正!👍🏻

⭐️Orange Americano
本身驚住又甜又苦會好古怪,點知原來有幾得意喎😬。下層係香甜嘅橙汁,上層係Americano,攪勻左之後,咖啡味已經唔突出,橙汁變成主調,但個底又仲會飲到淡淡嘅咖啡,無淨係飲橙汁咁甜,都幾得意😋。

⭐️手沖咖啡
咖啡豆嘅選擇唔多,只係得兩個地區嘅咖啡豆,亦都係比較Fruity嘅口味。最後,揀左味道無咁酸,帶朱古力味重啲嘅哥斯達黎加。又估唔到,其實都唔係好酸咋喎,冇想像中咁Fruity。雖然個底都係有提子嘅酸味,但朱古力味可可味令到口感變得Nutty,我覺得都幾好飲😬。

總括嚟講,本身一心只係諗住,搵一間可以帶狗狗一齊食嘅餐廳。
點知佢嘅環境,令我好意外,好有驚喜!
喺呢個比較冷門嘅地利位置,佢嘅食物質素(特別係麵包),令人印象非常深刻。😬
想同狗狗relax一番嘅朋友仔,可以試吓呢間餐廳呀!

• 香橙美式咖啡
  • Egg  Benedict
  • 全日早餐 配 南瓜芝士薯餅
2023-07-31 42 瀏覽
這元朗有名的打卡餐廳,在錦田附近,自駕比較方便,有專屬露天停車場位置可泊,也不用額外收費餐廳一共是2座小木屋,座位有室外室內選擇,夏天當然選擇室內,2次去午餐時也滿座要等位的,所以記得預約才去啊自助手機網上落單的,菜單一目了然。點選主菜還可以優惠價錢加購咖啡的呢卡邦尼意粉上枱造型已經加分,放在窗臺上美美拍個照就開動了。很欣賞每條意粉也沾滿濃濃的醬汁,加上小香菇同吃,份外美味,吃到底還有醬汁我也不放過巴馬火腿薄餅不只巴馬火腿,還加上各種蔬菜點綴,形成色彩繽紛的薄餅,入口時需顧著滿滿的食材大口的吃下才行,不同的味道同時充滿口腔,大滿足炸魚薯條等待時間較長也值得,比筷子還要長大半的炸魚柳啊,皮脆魚肉淋,還有炸起的粗薯條,哈,這麼邪惡的組合誰能抗拒飲品是從另一邊小木屋端過來的,咖啡師也非常忙碌呢伯爵茶咖啡跟餐的點了飲品,咖啡師拉花不錯,呷一咖啡口,交替著淡淡的伯爵茶味道,味蕾全開,普通的餐廳很少能喝上這組合棒子咖啡棒子味道帶甜,喝著咖啡時,沒有加糖也是甜的呢。這次拉花圖案不同,店員說,同枱杯的顏色也盡量挑不一樣的出餐呢原來店最近推出居民優惠,住在附近的出示住戶証,可享有85折呢

卡邦尼意粉

炸魚薯條

飲品是從另一邊小木屋端過來的,咖啡師也非常忙碌呢

伯爵茶咖啡

棒子咖啡

2023-07-26
午餐
2023-07-31 24 瀏覽
在cafe group見有網友推薦這間cafe,已經bookmark了很久,今天終於有時間到訪這間可愛的森林小屋cafe雖然今天早上下大雨,但訂了枱而且不想掃自己興,還是決定繼續去。還好到達元朗後已經停雨。他們每日有新鮮出爐自家制的麵包出售,一包包放左籐藍內,好漂亮。木制的傢俬、偌大的窗、放在木窗框的小盆栽、還有店內的小樹和小燈,一點一點地組成了這個可愛的森林小屋。Egg Benedict 配三文魚賣相不錯,有紫椰菜沙律和芒果伴碟,為整體帶來一點清新和甜美。紫色黃色加上三文魚的橙色,色彩繽紛,令人食指大動,餅底帶點煙韌,加上嫩滑的水波蛋、creamy的荷蘭醬和咸香的三文魚,在嘴巴裡產生了美妙的化學作用。香辣蕃茄鴨胸闊條麵香辣番茄汁很惹味卻又不會太辣,非常醒胃,寛條麵有咬口,加上美味的鴨胸,令人一口接一口地吃。伴菜的豆苗和甜椒也為整體增加了口感和層次。炸魚薯條魚柳非常大件,上枱時不禁嘩了一聲。魚肉醃得不錯,滿滿的香草味,加上灑了五香粉的薯條,非常滋味。泡沫美式咖啡和香橙美式咖啡泡沫美式咖啡上枱時還看見氣泡在流動,看著很療癒;香橙咖啡也不錯,感覺清新。多得自己的堅持,雨後的幸福森林cafe

Egg Benedict 配三文魚

香辣蕃茄鴨胸闊條麵

炸魚薯條

泡沫美式咖啡和香橙美式咖啡

多得自己的堅持,雨後的幸福森林cafe多了一份寧靜和愜意。
2023-07-30 55 瀏覽
今日weekend天氣又好就去下啲郊外特色cafe食番個悠閒brunch,呢間幸福森林咖啡館(Bendito cafe) 喺元朗新田,喺元朗yoho mall 搭76K 大約搭15分鐘就到 (但注意76K要30分鐘先一班車,睇好時間出門。另外都可搭小巴去到)。雖然有啲偏僻,但好多人特登book枱入去食飯,好似今日咁,冇book枱既人就食唔到啦。Cafe都係園林feel,好綠田園既感覺,有自家製麵包takeaway出售,,有室內室外位置,室外可以帶寵物,環境都幾心懭神怡😊。食物方面,味道方面出乎意料既好食,係幾值得放假入去一試既餐廳! 🔸️煙三文魚Egg Benedict($118+$15 配是日餐湯, 9/10)首先上是日餐湯,係洋蔥薯仔湯,仲配左塊小餐包同小沙律,賣相好靚。個湯味道好好。呢碟Egg Benedict 色彩繽紛,配有新鮮沙律菜,又有超甜芒果,煙三文魚配流心benedict蛋超好味超滿足。😋 🔸️三文魚籽墨汁蟹肉意粉($128+$15 配是日餐湯, 9.3/10)呢個好好味!意粉咬口一流,靱度啱啱好,十分彈牙,個墨汁蟹肉又夠味好creamy,好正!咬落仲有一粒粒三文魚籽喺嘴裏

呢個好好味!意粉咬口一流,靱度啱啱好,十分彈牙,個墨汁蟹肉又夠味好creamy,好正!咬落仲有一粒粒三文魚籽喺嘴裏面爆破,好夾!碟意粉仲要好大碟,夠哂飽!

🍰黑芝麻芝士蛋糕($62, 8/10)
最後同朋友share左一件黑芝麻芝士蛋糕,外型幾靚,食落唔算甜。

✏️總括而言,環境幾relaxed,食物質素又幾好高,好啱好天weekend嚟冇乜壓力食個brunch😋 !
水蜜桃鴨胸波椒沙律($88) + Egg Benedict班尼迪蛋($118) + 巴馬火腿薄餅($128) + Iced Hazelnut Latte ($38/套餐價) + Iced Cappuccino($33/套餐價)(另加$25 up升級至套餐加配$35以下餐飲)(另加一)Social media經常濫用隱世兩個字,旺角又隱世,銅鑼灣又隱世,R頭🤨呢間咖啡店喺元朗新田下新圍村福興里,聽個地址就知呢啲就係真隱世遠離煩囂啦!🤓唔係想像中咁難去,有免費停車場🅿️非自駕人仕可以搭九巴76K(錦綉花園站)、或17號紅Van、75/76/78號綠Van(開明學校有落)🏁店內有16個座位,簡約木系田園風設計,裝潢同個feel都舒服🪵寵物友善🐾可以坐室外位置,有BB凳提供,員工態度有禮;水蜜桃鴨胸波椒沙律🥗沙律菜新鮮爽口,水蜜桃香甜,煙鴨胸啖啖煙燻香味,厚切口感好,好開胃嘅前菜👍🏻Egg Benedict可以選配巴馬火腿或煙三文魚,水波蛋+荷蘭醬+英式鬆餅唔錯,伴碟芒果鮮甜;巴馬火腿薄餅係薄批底,整得幾香脆,size唔會好大個,兩個人share啱啱好;擺盤全部色彩鮮艷,夠晒IGable♥️兩杯凍

Social media經常濫用隱世兩個字,旺角又隱世,銅鑼灣又隱世,R頭🤨呢間咖啡店喺元朗新田下新圍村福興里,聽個地址就知呢啲就係真隱世遠離煩囂啦!🤓唔係想像中咁難去,有免費停車場🅿️非自駕人仕可以搭九巴76K(錦綉花園站)、或17號紅Van、75/76/78號綠Van(開明學校有落)🏁店內有16個座位,簡約木系田園風設計,裝潢同個feel都舒服🪵寵物友善🐾可以坐室外位置,有BB凳提供,員工態度有禮;水蜜桃鴨胸波椒沙律🥗沙律菜新鮮爽口,水蜜桃香甜,煙鴨胸啖啖煙燻香味,厚切口感好,好開胃嘅前菜👍🏻Egg Benedict可以選配巴馬火腿或煙三文魚,水波蛋+荷蘭醬+英式鬆餅唔錯,伴碟芒果鮮甜;巴馬火腿薄餅係薄批底,整得幾香脆,size唔會好大個,兩個人share啱啱好;擺盤全部色彩鮮艷,夠晒IGable♥️兩杯凍咖啡hzelnut latte同cappuccino唔錯;睇IG見好多執屎官帶狗狗嚟打卡,可惜入座當日冇遇上🥲下次再挑戰✌🏻
水蜜桃鴨胸波椒沙律
Egg Benedict
巴馬火腿薄餅
Iced Hazelnut Latte + Iced Cappuccino(
水蜜桃鴨胸波椒沙律
Egg Benedict
巴馬火腿薄餅
去到間店舖果陣我同朋友已經心心眼😍係元朗難得有一間環境清幽又可以飲咖啡店真係好少見到,除左環境加分,最期待係食物同咖啡😆🤤🔴巴馬火腿簿餅 $128Pizza 一上枱賣相已經好吸睛同埋已經聞到好香薄餅味😋pizza 夠熱,餅底整得好簿身同側邊位都焗到好香口,味道好豐富而且好足料,色香味俱全🤤🤤👍🏻👍🏻🔴黑松露野菌忌廉湯 $35黑松露忌廉湯整得好creamy ,湯面重有黑松露醬點綴,但黑松露醬一啲都唔孤寒,飲落唔會稀*了了*,重有一塊脆身麵包🥖可以一邊浸湯一邊食,真係好正🤤我朋友就叫左南瓜湯🎃同樣一樣做得出色,一啲都唔馬虎😌🔴迷你手打漢堡配薯條🍟 $78呢個手打牛肉漢堡係我最期待,但一樣無令我失望,包皮做到脆身,手打牛肉比我地想像中大份而且一切開已經好多肉汁慢慢流出黎,一啖接一啖停唔到口😍😆夾埋新鮮青瓜同蕃茄一齊食,一啲都唔漏🤤🤤薯條亦炸到好脆身,唔係只係得炸粉,係食到有薯蓉係入面,我同朋友忍唔住搶住黎食🤭🔴咖啡睇黎都係佢地主打☕️ 凍焦糖牛奶咖啡 $48 手沖咖啡 $90焦糖牛奶咖啡賣相整得好有心機,味道香濃同甜度調到岩岩好,正中我喜好😍我一定會encore 👍🏻我朋友叫左

🔴巴馬火腿簿餅 $128

🔴黑松露野菌忌廉湯 $35
我朋友就叫左南瓜湯🎃同樣一樣做得出色,一啲都唔馬虎😌

🔴迷你手打漢堡配薯條🍟 $78

🔴咖啡睇黎都係佢地主打☕️
凍焦糖牛奶咖啡 $48
手沖咖啡 $90

我朋友叫左手沖咖啡
店員介紹熱飲果陣會飲到梅味,酒味
攤凍左果陣飲會有黑朱古力同桂花味
喜愛飲咖啡朋友又鍾意特別啲
可以值得一試☕️

📍幸福森森咖啡館
元朗新田下新圍村福興里23號
2023-07-25 39 瀏覽
嚟到元朗這一個心曠神怡的地方,碰上一間精美文青的咖啡店,彷彿讓我在香港的生活煩囂去了一個瞬間轉移的旅行❤️❤️去到一個咁寫意嘅地方,一定要嗌杯咖啡去做陪襯,呢度嘅職員好細心地講解每一個咖啡係用什麼嘅材料,喺對話入面我感覺到我飲緊嘅呢一杯咖啡就係咖啡師嘅心血結晶❤️咖啡係一個咖啡師嘅靈魂,同樣嘅做法每一位咖啡師做出嚟嘅味道都不一樣❤️❤️原來我是多麼的喜歡食西式湯,叫了個蕃茄湯非常新鮮好味好香濃嘅蕃茄鮮香❤️❤️另外仲有個時日餐湯係用南瓜做,每一啖湯都能夠咀嚼到南瓜肉,這兩個湯好有營養❤️每一個湯都會配襯一塊小法國包,同埋配搭沙律,如果朝頭早有呢一個湯做早餐我都覺得好開心🤩另外叫咗單骨雞翼,由焦糖包圍住整個雞翼。嗌咗一個雙拼味道嘅薄餅,有一邊係辣肉腸嘅味道,另一邊係黑松露嘅味道。呢度嘅薄餅一定要試呀,係一個外國風情嘅手工薄餅,薄餅餅底非常薄,咬落去每一啖都係脆卜卜,材料係非常足夠。

另外叫咗單骨雞翼,由焦糖包圍住整個雞翼。

今日又去左啲元朗既小村揾食,本身以為呢到係好偏僻要搭好耐車先揾到,但原來有巴士同小巴去到,落左巴士過條馬路就到🚌而如果小巴既話仲可以點對點落車添,因為呢到就有間kindergarten👶🏻所以交通都方便,由元朗過去都只係15分鐘左右。一入到店舖就感覺好舒服😌真係俾到人一種幸福既感覺,就好似佢地店名一樣源自於西班牙文🥰而店舖以小店形式經營,全部食客都好似朋友一樣互相認識👨‍👩‍👧‍👦我都忍唔住同佢地既小朋友玩👧🏻俾佢地歡樂嘅氣氛感染左。🐒Egg Benedict班尼迪蛋💰$118👉🏻Smoked Salmon配煙三文魚👉🏻Earl Grey Latte(Hot)熱伯爵茶咖啡+$35👉🏻轉Oat Milk+$5🐒迷你芝士香草包(三隻)💰$28店舖唔少野都係自家製🏠所以真係要專程拜訪先有機會試到😍特別係佢地既食物真係好新鮮,而且都好精緻🥖今次揀左店員推薦既Egg Benedict🍳佢除左有2件班尼迪蛋之外,仲有沙律同芒果🥭早餐食到真係好滿足☕️飲品方面我試左係出面無見過既熱伯爵茶咖啡,都幾特別,因為佢先用咖啡將伯爵茶葉浸泡先再加奶去沖,所以2者個味道都好match

🐒Egg Benedict班尼迪蛋💰$118
👉🏻Smoked Salmon配煙三文魚
👉🏻轉Oat Milk+$5

🐒迷你芝士香草包(三隻)💰$28

今次揀左店員推薦既Egg Benedict🍳

餐廳裝修以木系為主 小木屋加上木製嘅傢俬佈置 仲有戶外嘅小草地 好適合打卡❤️喺ig都見到有唔少人帶寵物去影靚相🐶🍴Bendito Desayuno ($118)全日早餐有意大利紅酒醋沙律、哈蜜瓜、巴馬火腿、炒蛋配自家製麵包🫶🏻 另外仲可以選擇要南瓜芝士薯餅或者蕃茄芝士薯餅南瓜芝士薯餅外脆內軟 南瓜蓉好甜好線密 中間仲有流心芝士☺️炒蛋嘅牛奶味幾香 配埋佢地新鮮出爐嘅麵包 都幾好味❤️🍴手工製香脆薄餅 (8吋)🍕一半半: 巴馬火腿x四重芝士 ($128)其實有時比起厚批 我會prefer薄批 因為感覺負擔會無咁重🫢 呢度嘅薄餅都係佢地自己整 好香脆👍🏻對於我呢d咩都想試嘅人黎講 有得揀一半半 一次過試哂兩隻味真係好開心🤣我自己就中意四重芝士多d 因為有加蜜糖🍯 芝士同蜜糖真係絕配黎🤤🍴桂花香橙燕麥奶 (跟餐+$38)呢款飲品幾特別 暫時無喺其他餐廳見過我覺得佢兩截色咁樣都幾靚☺️桂花同香橙兩種唔同嘅甜味blend埋一齊 再加上燕麥奶口感順滑 係一杯幾岩喺夏天點嘅飲品🥰🍴日本柚子芝士蛋糕 ($62) 🍴北海道牛乳紅豆芝士蛋糕 ($62)雖然睇落去好似平平無奇 但係味道其實唔錯 甜度適中 囗感紥實
喺ig都見到有唔少人帶寵物去影靚相🐶

🍴Bendito Desayuno ($118)

另外仲可以選擇要南瓜芝士薯餅或者蕃茄芝士薯餅
炒蛋嘅牛奶味幾香 配埋佢地新鮮出爐嘅麵包 都幾好味❤️
Bendito Desayuno

🍴手工製香脆薄餅 (8吋)
🍕一半半: 巴馬火腿x四重芝士 ($128)
呢度嘅薄餅都係佢地自己整 好香脆👍🏻
手工製香脆薄餅

🍴桂花香橙燕麥奶 (跟餐+$38)
呢款飲品幾特別 暫時無喺其他餐廳見過
我覺得佢兩截色咁樣都幾靚☺️
桂花香橙燕麥奶

🍴日本柚子芝士蛋糕 ($62)
🍴北海道牛乳紅豆芝士蛋糕 ($62)
雖然睇落去好似平平無奇 但係味道其實唔錯 甜度適中 囗感紥實😌
柚子味好fresh 清新解膩👍🏻
牛乳紅豆有驚喜 紅豆好多之餘 粒粒都又甜又軟綿☺️
日本柚子芝士蛋糕

北海道牛乳紅豆芝士蛋糕

另外佢地每日都會有多款新鮮出爐嘅麵包🍞🥐🥖

呢間cafe座位唔算多 我當日去到都已經full哂咁滯 所以大家記得要預先book枱呀😆

位置方面 餐廳離元朗市中心有少少距離 喺錦繡花園附近
由市中心撘小巴或者巴士都可以去到🚃
餐廳隔離亦有大量泊車位 方便揸車嘅客人☺️
Bendito Desayuno
手工製香脆薄餅
日本柚子芝士蛋糕
北海道牛乳紅豆芝士蛋糕
2023-07-23 50 瀏覽
之前身邊朋友食呢間cafe,見到個環境好別緻,即興去chill 下,本身對食物冇乜期望如果大家有計劃去嘅朋友,記得book定枱,因為我係walk In,要坐out door🚪 還好有風扇頂住,不過環境真係一流雖然全場滿座,出餐速度都係正常。講返食物,叫咗個parma ham pizza,parma ham pizza、三文魚菠菜汁意粉、同三文魚三文治,仲有個紅豆芝士蛋糕。1️⃣ Parma Ham Pizza (4/5 🌟)佢個Pizza底的確係好食,係薄薄地幾趣嗰隻,上面嘅 toppings 都幾新鮮,不過就唔係好黐住個Pizza,個對味道影響就唔係好大。 Pizza 可以再食😌 2️⃣ 三文魚菠菜汁意粉 (4/5🌟)佢三文魚就係煮熟咗,碎碎地咁上,因為我鍾意食屬三文魚,所以就啱晒我。個汁都好好味,個意粉又煮得啱啱好,比個like👍🏻3️⃣ 三文魚三文治 (4/5🌟)呢個三文魚就係煙三文魚, 一大塊過,同埋佢嘅麵包都係自家製,真係好欣賞小店嘅用心❤️4️⃣ 紅豆芝士蛋糕 (3/5🌟)佢啲芝士蛋糕都應該係自家製,但係我覺得個味道就偏甜,可能下次是芝麻芝士蛋糕會好啲 (?)另外叫咗杯咖啡,都好味😋 如果想

1️⃣ Parma Ham Pizza (4/5 🌟)

2️⃣ 三文魚菠菜汁意粉 (4/5🌟)

3️⃣ 三文魚三文治 (4/5🌟)

4️⃣ 紅豆芝士蛋糕 (3/5🌟)

另外叫咗杯咖啡,都好味😋 如果想放假搵一間有質素cafe chill 下,呢一間一定唔會失望,係我近期食咁多間餐廳最好食嘅一間之一🫶🏻

Parma Ham Pizza
三文魚,菠菜汁意粉