2019-05-07 1408 瀏覽
大學既飯堂一向都係出哂名性價比高,今次我就黎到香港城市大學一試究竟。由又一城經時光隧道黎到城大,再轉左就會發現一間餐廳。餐廳有室内同室外既座位,感覺天氣涼爽既時候會幾舒服。我叫左個歐陸早餐配熱咖啡。你地一定會問歐陸早餐入面其實有啲咩?其實有雞扒、蕃茄、薯餅、煎蛋、火腿同多士。雞扒塊皮煎得幾脆,配上燒烤醬,酸酸甜甜都唔錯。另外蕃茄都幾甜幾新鮮。其實呢個餐都只係要$25,依個價錢係出面冇咩機會食到呢個質素既早餐,呢個就係大學canteen吸引人嘅地方。

歐陸早餐  熱咖啡
2018-10-25 1150 瀏覽
環境唔錯,唔驚蚊坐出面都幾舒服,座位都幾少,朝早就未見有爆滿的情況。早餐25蚊,凍飲加兩蚊,標準嘅乜都有,蛋,煙肉,多士,茄豆,腸仔,蕃茄。但有個問題喺出到嚟條腸仔唔夠熱,雖然講完之後都有換,不過已經咬咗啖,感覺麻麻地。

2018-10-11
$27 (早餐)
2018-07-08 1069 瀏覽
畢左業N年,好耐都冇返大學了,最近緣份到,咁啱有project同母校合作, 所以成日都要返去,發現學校多左好多唔同種類嘅餐廳,其中呢間Garden Cafe, 就係我近期嘅最愛, 每次要返學校做野開會, 都會係度食個早餐先。其實餐廳店舖好細, 亦都長年唔夠冷氣, 但佢有個大嘅露天area, 有雅座😏,好開揚,所以坐得好舒適。我近期最愛嘅兩款早餐分別係big breakfast同沙爹牛麵, 食物水準ok得嚟好穩定, 早餐咖啡亦算合格, 最重要係佢價錢真係平過出面連鎖快餐店, 性價比極高👍。

2018-07-07
早餐
2018-07-07 634 瀏覽
$24魚柳腸仔早餐配多士加熱奶茶。又是我奶茶控一日一杯奶茶。先講奶茶,有茶味,但茶葉不夠靚,尚算合格。多士有點乾,塗了牛油也改不了它的質地。腸仔兩條,合格。魚柳,也炸得過火了,太乾。但以此價錢,份量那麼大,服務那麼體貼,我還是誠實推介。吃過早餐很滿足,久久不餓,差不多2時後才想吃午飯。告訴你一個小插曲,吃早餐時,我不小心打翻了水杯,成枱同地也是水,姐姐立時殷勤清理,並没半點黑面,真不好意思,非常感謝。

2018-04-05 767 瀏覽
一入去裡面一看款式尚多,價錢亦合理,主要為學生及學校職員使用,但味道確實麻麻份量又少,天氣熱時會食得相當辛苦,好似去大排檔的感覺,冷氣嚴重不足在26度以上氣溫用餐確實會相當太熱,希望得到改善!
2018-02-01
2 分鐘 (堂食)
  • 泰式,本地,意式
2017-03-07 2336 瀏覽
找回蘋果日報的報道,看到所謂的城大隱世咖啡店,以為真的非常秘密,豈料只是門口轉落的內裏位置。兩次都有意無意間吃了焗的,其實想回來,與大canteen的「頹焗飯」分別不大。這回的焗肉醬雞肉腸仔意粉,使用linguini,查實本人對此意粉不太喜好,因其黏醬能力極弱,往往感覺中間吃到沒汁的麵條。肉醬還好,不算太乾,整體比起焗魚柳飯出色。不知芝士餅有何好吃,有人居然吃了一件不夠,要再追加多件,明明餅底不覺硬脆香濃🤔確是難明(阿姐提點顧客如要追加食品應在點餐時同時下單唷!)另一碟吞拿魚火腿意粉,整碟意粉一野撬起晒,以Gordon Ramsay話語該是"it's like my grandma's wig(好似阿嬷個假髮咁"。環境本來清靜,小貓三四隻,溫習聊天進食,後來有些普通話人來了就顯得較嘈雜。
,豈料只是門口轉落的內裏位置。
。這回的
不知
芝士餅有何好吃,有人居然吃了一件不夠,要再追加多件
另一碟
2014-10-27 3651 瀏覽
放工經過嚟試下重新開業嘅Garden Cafe,非常失望。之前GardenCafe嘅咖哩雞非常好食,辣味夠,雞扒醃過入味,加埋印度薄餅脆,每次去親必嗌。今次叫咗個印度紅咖哩雞飯配春卷,聽個名都有D奇怪,點解會配春卷。食落就知中伏,咖哩係泰國咖哩咁有香茅味,D雪雞冇醃過重有朕腥臭味,春卷似D來貨配泰式甜辣醬。同行人食白汁海鮮焗飯,質感味道都似係茶餐廳用粉開嘅白汁,冇咁以前食嘅奶味。好肯定唔係轉咗廚房就係轉咗手,如無意外應該唔會再試。
放工經過嚟試下重新開業嘅Garden Cafe,非常失望。

好肯定唔係轉咗廚房就係轉咗手,如無意外應該唔會再試。
5 分鐘 (堂食)
2014-09-07 3006 瀏覽
雖然我本身不是在城大的學生, 但之前都有好多時會到城大溫習功課, 所以城大內的大部份餐廳都已經光顧過, 單單是這一間庭園咖啡真的沒有光顧過。庭園咖啡在城市大學內卻自成一角, 有着一個富有寧靜和休閒的空間, 庭園咖啡位處在學術交流大樓地面, 餐廳分開了兩部份。其中一部份是餐廳室外的戶外用餐區, 坐在戶外露天茶座頗為休閒寫意,心情也特別好起來, 如果天氣好的時侯, 可以坐在室外一邊享用美食, 一邊談天和曬太陽, 仿如置身外國的cafe一樣, 實在舒服。另一部份是餐廳室內用餐區, 餐廳入門的位置擺放上幾個食物柜,放置了一些三文治、小食、甜品和飲品。室內裝飾佈置簡簡單單, 但是在校園內, 總覺得多了一點兒書卷氣,顧客是學生比較多,有些人也帶備了手提電腦在做文件,也有同學在小組討論功課,令到餐廳內充滿學術氣氛, 由於當日天氣炎熱, 所以放棄了室外的坐位, 選擇了在室內位置坐下。在選擇食物方面,是非常容易,因為有個大型顯示屏幕,圖文並茂,有齊資料,早上時段有多款早餐供應。早餐點了英式早餐包括有煎蛋、煙肉、豬肉腸、炒蘑菇、扒番茄、焗豆和多士, 賣相相當精緻, 看得出店方很用心思去炮製這份早餐,煎蛋唔
早餐點了英式早餐包括有煎蛋、煙肉、豬肉腸、炒蘑菇、扒番茄、焗豆和多士, 賣相相當精緻, 看得出店方很用心思去炮製這份早餐,煎蛋唔會太熟做得好滑, 煙肉夠脆,豬肉腸煎得很好香口,蘑菇有炒過,番茄非常新鮮,加上一塊多士,是一個非常豐富美味的早餐。
飲品是凍奶茶夠冰凍, 茶本身夠味, 奶也香濃細滑, 清甜可口, 可以為炎炎夏日消消暑。
總括而言,無論環境、食物、服務、價格都頗為滿意 尤其是環境方面最令本人滿意, 以後在九龍塘區又多了一個好選擇。
2014-09-01
$27 (早餐)
2014-08-29 1845 瀏覽
這還是Garden cafe 重新開業以來第一次來吃。雞扒外酥裡嫩,最愛的就是它的皮,焦脆可口。猪扒上能夠看到液體狀的油鋪在上面,可是吃起來卻不覺得膩。反而是意粉,上面也裹了油,可是口感好差。還好配菜都好甜,可以平衡下油膩。
5 分鐘 (堂食)
2012-01-25 1314 瀏覽
雖然我不是在城大讀書, 但以前卻有不少機會來城大, 所以大部分校內的Canteen和餐廳都有光顧過, 唯獨這間獨庭園咖啡, 卻一次也沒有光顧過. 前排老姊常說城大有間庭園咖啡, 評語不俗, 想前去一試. 第一次是在星期日前去, 卻吃了閉門羹! 前陣子的星期六去開又一城看電影, 之後來了這裡吃下午茶.這裡跟大學內其他食堂最不同的是有室外的枱椅, 天氣好時可以悠閒地坐在室外邊吃邊談天邊曬太陽, 好像外國的cafe一樣, 好不寫意, 所以這裡有不少外籍學生和教職員來光顧. 由於當日天氣寒冷, 我們放棄了室外的坐位, 選擇了溫暖的室內位置坐下. 下午四時多, Cafe內外仍然擠滿了食客, 單是排隊買食物已經要排上起碼十分鐘, 餐牌上好些食物也已經售罄. 下午茶餐的種類也不少, 有飯有麵有麵包又有小吃, 各式其式, 價錢也十分相宜, 連餐飲都是十多二十元便有交易, 比起街外的快餐店還要抵.我們點了豬柳蛋漢堡+咖啡, 和香蕉麥包飛碟+朱古力. 食物全是即點即製, 面對著開放式的廚房, 可以看到員工在面前如何把食物弄好, 之後才到隔鄰的收銀處付款. 豬柳蛋漢堡材料豐富, 加了大量蔬菜, 例如生菜,

豬柳蛋漢堡材料豐富, 加了大量蔬菜, 例如生菜, 番茄和青瓜, 賣相與老麥的出品大大不同. 包是用上了Muffin, 入口鬆軟而且溫暖, 比起老麥的吃到的麵包好吃; 豬柳的味道也不俗, 又香又熱, 豬肉和胡椒味不錯; 蔬菜方面更好, 番茄片既大且鮮甜, 青瓜也很爽口, 生菜則是大片大片的, 不單入口清爽, 而且大片大片的, 不會邊吃邊跌下來, 十分方便. 跟餐的咖啡意外地出色, 味道濃郁且入口香醇而不苦, 比起大部分快餐店甚至餐廳的咖啡都要好喝, 值得一讚!!
至於香蕉麥包飛碟, 用料也很新鮮, 飛碟焗得夠熱且外層香脆, 內裡下了很多香蕉, 是一個既高纖飽肚且美味的食物. 朱古力在比較之下則顯得普通, 夠熱但香甜味不足, 一般水準.

只需十多元便可吃到一餐美味又飽肚的下午茶餐, 套蔡"San"的一句話: 滿足了!!
2011-12-03
  • 豬柳蛋漢堡
  • 咖啡
  • 香蕉麥包飛碟
2011-04-02 908 瀏覽
是日課堂中途休息較長,可以吃一個像樣一點的下午茶。跑到庭園咖啡,看到很多款式的下午茶,全部列哂出來任你選。叫了一個大熱狗+汽水。廚房是開揚而且即製食品,看著自己點的餐由無到有的作出來也算是食前的一種享受。這隻熱狗呢........本身係無醬的。付款後要自己到自助吧裡找醬。除了茄汁,還有千島、意式、酸瓜.....小小一家咖啡店,竟然有咁多選擇。我落了意式+千島醬。熱狗腸是烚熟的,油已經煲咗一半,所以唔算好肥。但可惜因此也不及一些以烤熱狗腸的咖啡做出來的脆皮好吃。但少了油夾在麵包的味道。配料從相中可見亦是很足料了(除了醬汁可以不理,因為是我重手了)蕃茄同青瓜都很新鮮,爽脆而且很有蔬菜香味。$16連飲品,有一個咁足料的熱狗,真係好難係出面搵得到。
是日課堂中途休息較長,可以吃一個像樣一點的下午茶。

跑到庭園咖啡,看到很多款式的下午茶,全部列哂出來任你選。
叫了一個大熱狗+汽水。

我落了意式+千島醬。

蕃茄同青瓜都很新鮮,爽脆而且很有蔬菜香味。

$16連飲品,有一個咁足料的熱狗,真係好難係出面搵得到。
2011-04-02
2011-03-25 552 瀏覽
怱忙回校上課,有break的時候已經是晚上20:20,只有10分鐘的休息時間,當然不能太揀擇。買了一個叫"牛油果醬雞三文治"如果讀成牛油-果醬-雞三文治,可能會是帶果醬的但又有牛油,好不新奇。但原來是牛油果的醬,混雞肉的三文治。味道較淡,而且雞肉份量唔係太多(對肚餓的人來說,是到喉唔到肺)除了麵包的確比較厚之外,內裡的料其實不怎樣出色。早知叫返$19但質素穩陣的煙火雞三文治$25來說其實算貴。好彩唔係日日都靠呢種三文治救命。

買了一個叫"牛油果醬雞三文治"

但原來是牛油果的醬,混雞肉的三文治。

$25來說其實算貴。好彩唔係日日都靠呢種三文治救命。

2011-03-24
外賣自取
2011-03-14 484 瀏覽
星期六下午又是要上學。下午四時多放Break,決意與同學試試過家遙遠的餐廳。想不到價錢由$15左右,已包餐飲,比食堂的$16,外賣加一蚊仲要抵。叫了一個豬柳蛋漢堡,人手即製,開揚式廚房,工作人員係你面前起貨。煎蛋是普通煎蛋,加生菜和青瓜,與麥當勞的完全不同演繹。奶茶茶味也夠。可惜我們只是放Break,未能坐下來賞賞那露天風光。畢竟城大的花園可是城市的綠州。漢堡包味道出色,而且豬柳少油,加入了青瓜和生菜感覺清新了許多。
星期六下午又是要上學。

下午四時多放Break,決意與同學試試過家遙遠的餐廳。

煎蛋是普通煎蛋,加生菜和青瓜,與麥當勞的完全不同演繹。

奶茶茶味也夠。

2011-03-12
3 分鐘 (外賣自取)
2010-11-15 426 瀏覽
在這附近工作許多年,竟然一直不知在城大裡有這樣的一所小cafe。真的是連自己也感到訝異呢....常說在又一城內找地方落腳吃飯是有相當難度的,商場內裡的食肆可說是難聽點說句是又貴又難吃,所以在許久之前也為了貪便宜而常光顧城大食堂,但這已是陳年舊事了....既然找到了這個新蒲點,而且相信價錢也不會太貴。隸屬於學校的canteen,可以貴得到哪裡去 ?....跟其他的大學的食堂一般,先在牆上的餐牌揀好心水,接着便拿着托盤排隊取餐,最後才去付錢,是十分流水作業式的運作。小弟從menu中挑了印式咖喱雞飯,付過錢,正在排隊之際,看到冷櫃內的沙律,饞嘴意念又起,所以又手多多的拿了一份火腿腸仔片螺絲粉沙律....沙律汁不算下得過份的多,沒有喇喉的不良感覺,挺温和的;兩種配料都是我們從小吃至大的醃製人工食物,味道當然不會有甚麼特別;螺絲粉已預先用水灼過,入口沒有過淰而變成爛茸茸,是不錯的....很出奇的這兒的印度咖喱做得頗對口味 --- 夠辛辣刺激,而且汁夠多,用來撈飯確是可吃完一羹又一羹;雞肉已盡去皮,感覺上健康一些,而且肉質地不嚡,以雪雞肉的角度來說,已是有賺了....只是付出三十來元便吃得飽之餘,
。真的是連自己也感到訝異呢....

只是付出三十來元便吃得飽之餘,又有比普通學校飯堂有較高質素的食物,故此再來光顧,應會是一定吧
.....

2010-11-06 353 瀏覽
同個fd見完面之後,想食個晚餐啦。但又唔想又一城食,因為價錢真係幾貴,而且又要等位。靈機一觸之下,醒起Cityu有間cafe。不過,當我行過學術交流大樓既門口,真係唔相信入面會有間cafe架。雖然係晚市,但人都唔算太多。而且仲有outdoor區域坐,都幾舒服架。紅酒汁燴牛肉其實份量俾我既感覺唔算太多,但食落又唔係咁。牛肉算係偏淋,但又食唔到有鬆肉粉既感覺。個汁既味小小似洋蔥汁,紅酒一都搵唔到。整體上個牛肉都幾好食。而伴菜既薯條真係好食,因為係我鍾意既扭紋薯條。此外,佢地係新鮮炸,所以真係好好食。真係惹味相當。當然,如果牛肉既份量可以多一點,咁就更理想啦。凍咖啡味道還不賴呀,咖啡味真係幾重。而且杯野真係好夠凍,唔算太甜。只係覺得細杯左小小。整體上都唔錯,因為呢個價錢又一城真係無乜邊間食得到。唔介意行遠小小行過黎食個飯,都係一個唔錯既選擇。
雖然係晚市,但人
都唔算太多。而且仲有outdoor區域坐,都幾舒服架。

紅酒汁燴牛肉
當然,如果牛肉既份量可以多一
點,咁就更理想啦。

近鏡

既選擇。