2017-12-12 1152 瀏覽
朋友介紹康姨小廚開張,環境優雅,價錢合理,於是同太太去試下,小菜味道吾錯,不會太味濃,餐具有特色,員工有禮,午餐時段容易搵位,用餐有種遠離繁囂嘅舒適感,是一個繁忙工作後充電的好地方。
2017-12-03 1040 瀏覽
今日去黃埔買嘢後,唸起上次晏晝去高山劇場食飯,環境唔錯又抵食,所以今晚又去試吓今晚叫咗全部都係好邪惡菜式,包括生炒糯米飯、脆奶京都骨、椒鹽鮮魷同燉湯。淮山蟲草花烏雞燉湯,全晚最好味!餸菜精緻,價錢唔貴,又無加一,好抵食。椒鹽鲜魷應該用新鮮鮮魷炸,仲加咗七味粉,好好味。全晚唯一係我老公話,如果糯米飯乾身的,多啲花生,少啲芫茜會更加好。最後食唔晒打包返屋企,阿女剛剛回家,用焗爐焗返啲炸奶畀佢食,佢話好好味,尤其炸奶係蜜瓜味,問可唔可以留啲第日再食。

淮山杞子蟲草花燉烏雞

淮山杞子蟲草花燉烏雞
椒鹽鮮魷
脆奶京都骨
2017-12-02 575 瀏覽
awesome foodeverything carefully prepared, from lobster to abalone, my favourite was the chickenthe set meal was a very reasonable priceand to cap it all it's a social enterprise, so you know you're helping others while you enjoy yourselfwell worth finding it
awesome food
well worth finding it
2017-12-02
  • chicken
  • lobster
2017-11-08 568 瀏覽
從朋友口中得知位於高山劇場的康姨小廚開幕,對小菜讃不絕口,抱著一試的心態約同三五知己吃晚飯。走進餐廳內雖然地方不大,須知他們屬於扶康會轄下的社企中菜餐廳,聘用殘疾人士,初見到他們在樓面工作有板有眼。甫坐下即點了幾個朋友介紹的小菜享用,先來一個冰梅骨,那種味道好像很熟悉,向店員查詢原來用燒鵝的冰梅醬製作,怪不得酸酸甜甜格外開胃醒神,再來的就是我最喜愛的生炒糯米飯,剛遇著他們轉換秋冬菜式,先說份量估不到$88的價錢,可有如此大的份量,放入口中糯米粒粒分明軟硬適中,但油份不太多,不會有飽滯感覺,再試飯中的配料,他們選用的臘腸味道充斥著玫瑰露酒的味道,完全滿足我喜愛糯米飯的原因。還有一個要推介的就是菜甫涼瓜煎蛋角,味道清淡不油膩,因為地方有限的關係,大家最好先訂座比較穩陣。
2017-11-06
5 分鐘 (堂食)
  • 生炒糯米飯
  • 冰梅骨
2017-09-13 1210 瀏覽
姐夫推介一個我好日都唔去既地方食飯 - 高山劇場,我除左諗起個度買演唱會飛無人排隊之外,無事都唔會去囉...但原來觀塘去都唔遠,有小巴。應該新裝修,因為場地都好新。以粵劇為主題,好簡潔的佈置。一行8人,叫左一些例牌小菜豬、牛、雞、魚樣樣一款,再加椒鹽鮮魷及涼拌,價錢也中規中舉。先來生炒骨,有些喜出望外,好味!比起方間好多中餐小廚好味得多;再來的幾款小菜,連麻煩家姐都話好,估唔到重好味過依家啲酒樓水準,唔係話好高質數,但幾十蚊一蝶餸,真係勝價比高架。愈食愈想再食,又叫多個蒸水蛋、豉油炒麵,都好高水準,尤其個炒麵,好耐無食過咁乾身既炒麵,又夠火喉,食得出猛火煮過既豉油香味,無得頂!埋單每人唔洗$100...原來7:30後有85折,重唔加一,真係估佢唔到,賺左!重之叫多啲野食啦!會再嚟多好多次,希望保持水準啦!

會再嚟多好多次,希望保持水準啦!
題外話/補充資料: 原來呢度可以來料加工,魚蝦蟹都得,咁下次要試下先!
2017-09-08
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 椒鹽鮮魷、鹹雞、瑤柱蒸水蛋(其實樣樣都好有水準)
2017-09-09 905 瀏覽
朋友介紹,高山劇場新開了一間社企中菜餐廳,星期日午餐特別抽時間去試吓。大家對社企餐廳,都抱有不太高的期望。但是今次係第一次有食完想再食的感覺。首先,餐廳環境舒服,佈置配合粵劇主題,食物質素唔錯,生炒骨、梅菜鯇魚、椒鹽鮮尤、魚香茄子、豉油王炒麵都好好食,尤其鯇魚,我本身唔多食魚,估唔到一D都唔腥,好好味。而炒麵炒得乾身無油,有別一般餐廳。魚香茄子就真係有咸魚,好耐冇見過。菜牌上仲有周中推介菜式,但係9個人,已經叫到成枱餸,惟有一下再嚟。埋單每人约$60蚊,唔洗加一,抵過食連鎖快餐店多多聲。
,唔洗加一,抵過食連鎖快餐店多多聲。
2017-09-03
  • 豉油王炒麪、椒鹽鮮魷、梅菜鯇魚
一向咀刁的朋友介紹話高山劇場舊翼1/F開左間中菜館, 叫《康姨小廚》裝修以中國曲藝為主題, 雅緻舒適, 加上食物味道一流, 價錢又吾貴, 所以約埋3、5知己,慕名一試。《康姨小廚》一D都吾難搵,就在高山劇場舊翼的1樓, 一眼就見到。 我們約7時到, 餐廳十分旺場, 等左一陣才能入座,到7:15pm過後, 睇show趕入場既食客陸續埋單, 餐廳更覺舒適好座。我們點左周中師父推介既當歸紅棗蒸雞(d雞係鮮雞, 好嫰滑, 當歸味又岩岩好)、鮮蝦帶子蒸水蛋 (d蛋好滑,送飯一流)、椒鹽鮮魷(好有驚喜, 惹味又鮮味),咀刁朋友確實無介紹錯。美中不足是餐廳暫時未有太多甜品選擇, 對我呢個甜品控來說是有少少失望。 聽餐廳職員講, 話遲d先會推出甜品, 叫我下次來試。飯後仲有驚喜, 朋友本月生日, 有特別折扣兼送生日禮物(要在預定時說明),驚喜之餘, 更覺餐廳有人情味。 禮物是同屬《康姨》系列的康姨曲奇, 聽講是手造的,兼無防腐劑, 雖然份量不大, 但亦使我們食吾停口, 破壞了我個friend 既on-diet大計。

2017-07-08
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 當歸紅棗蒸雞、鮮蝦帶子蒸水蛋 、椒鹽鮮魷