2017-10-19 86 瀏覽
今日我同親愛的朋友去左位於深水埗嘅康瑞涼茶到食芋圓,呢間芋圓黎講十分出色,叫大家講第二間香港好食嘅芋圓可能大家都講唔出。我地一行四人都叫左薑汁芋圓,佢嘅薑汁好有薑味同時都好清甜,老闆走黎同我地講煲足成晚添。平日夜晚都要等位,證明真係幾受歡迎。

2017-10-18 70 瀏覽
康瑞甜品聽聞最有台灣風味穩左一陣路就已經發現佢 醒目既招牌並唔難穩到佢環境同設計的確唔錯 簡潔而乾淨 仲有着住制服既店員所以門面毫無疑問地是合格的招牌綜合芋圓較淡 並無好濃烈既奶香味雖然睇落好多奶 但奇在比較似單調既糖水底多料但各表現都非常平平 無一樣料係特別出色 包括芋圓亦都太粉欠q彈綠豆沙底芋圓綠豆沙是普通坊間一般味道 綠豆量中等 還可接受仍未有驚喜芋圓有十多粒但太粉了 一樣無q彈既感覺可能太多吹棒了 也令我太多希望 所以期望很高 試到實物就有點失望了但是樓面設計及整潔度也是不錯的 如果想同親朋好友找個地方聚聚 康瑞甜品也是不錯的選擇
康瑞甜品聽聞最有台灣風味

仍未有驚喜

芋圓有十多粒
但太粉了 一樣無q彈既感覺

2017-10-11 66 瀏覽
特色仙草百配 ($25)仙草係自家製同平時食既唔同 係特別滑呀!!!芋圓同地瓜圓既口感夠哂煙靭😆人手搓既真係唔同d😋芋頭同蕃薯既味道都幾濃郁而且仲有西米紅豆呢啲配料😳真係又好食又大碗🙈性價比好高👍🏻🌞不過!! 如果碗野就可以凍d就好...😭
特色仙草百配 ($25)
仙草係自家製同平時食既唔同 係特別滑呀!!!
芋圓同地瓜圓既口感夠哂煙靭😆
人手搓既真係唔同d😋
芋頭同蕃薯既味道都幾濃郁
而且仲有西米紅豆呢啲配料😳
真係又好食又大碗🙈性價比好高👍🏻
🌞不過!! 如果碗野就可以凍d就好...😭
2017-10-07 155 瀏覽
有不同甜品選擇,價錢又唔算貴,加5蚊 有芋圓,地瓜圓,小丸子。特製軟滑糖不甩加左少少椰絲 口感上香滑,芝麻香味加埋好正特色仙草百配 有紅豆,西米,仙草,再加埋3寶 真係絕配。酒釀桂花配 酒釀加桂花清香暖胃,配合蛋花。真係好好味食前食後感: 第一次食完覺得等左大概半小時都值得既。(雖然要行經有d 可怕既鴨寮街 🙈😜)等候時有好多人叫外賣,有d 人外賣即刻係車上食,想必定係值得等候既甜品 😍2個人叫多左一個糖不甩有點飽肚 但真係每樣都好食,下次可以試其他款式 😋下次會再推薦叫朋友一齊再去食

特製軟滑糖不甩
加左少少椰絲 口感上香滑,芝麻香味加埋好正

特色仙草百配

特色仙草百配 有紅豆,西米,仙草,
再加埋3寶 真係絕配。
酒釀桂花配

酒釀桂花配 酒釀加桂花清香暖胃,配合蛋花。真係好好味

食前食後感:
第一次食完覺得等左大概半小時都值得既。
(雖然要行經有d 可怕既鴨寮街 🙈😜)
下次會再推薦叫朋友一齊再去食
2017-10-06
特色仙草百配
酒釀桂花配
2017-10-07 57 瀏覽
到這裡必點特式仙草百配$25,份量十足,搭配得天衣無縫。吃過一次後就一直想來吃,尤其是仙草做得特別出色,口感滑溜,入口即溶,是吃過到目前比例做得最好的仙草。芋圓珍珠小丸子口感甜度剛好,淋上花奶做出完美的配搭!
2017-10-06
5 分鐘 (堂食)
康端這一夜未有長長的人龍,不過仍然是高朋滿座。所以對這裡有一點期望!沒有叫這裡的招牌仙草百配,有點後悔!因為看來招牌以外的出品稍欠水準。紅豆沙百配圓淡而無味,水汪汪的,真是失望透了😞!腐竹蓮子圓子一樣欠佳!這裡可能生意太好,所以不用對出品負責!不過,二十或二十五元一碗糖水可以說十分相宜,更是不好吃,就難以給與稍佳評價!不過我相信這一次是自己唔好彩而已!因為在openrice 的評價一直不錯,沒理由出品會是這樣水準的!

紅豆沙百配圓淡而無味,水汪汪的,真是失望透了😞!

紅豆百配25
腐竹蓮子百配
紅豆百配25
  • 特式仙草百配
  • 紅豆沙百配
2017-10-02 43 瀏覽
聽朋友介紹而來的,食完飯就決定黎食糖水。黎到都排左幾個字先有位,都幾多人黎食。一向喜歡食芋圓既我,當然叫左碗凍特色仙草百配芋圓,地瓜圓,小丸子。出乎意料地好食值得一讚既係碗糖水滿滿的,好足料,$25價錢相當親民咁平又好味糖水真係少之有少呀。其實已經好飽,但見咁好食點都要食晒去啦!仙草芋圓為今天美好的假期劃上完美句號

值得一讚既係碗糖水滿滿的,好足料,$25價錢相當親民

仙草芋圓為今天美好的假期劃上完美句號
特色仙草百配芋圓,地瓜圓,小丸子
特色仙草百配芋圓,地瓜圓,小丸子
真係好耐無踏足過深水埗,見近期報章介紹呢間康瑞甜品,講到係咁多間芋圓店中最好食,食飽飯就黎試一試,8點幾黎到好彩唔使等位。門口感覺帶點古色古香,行前小小仲有個洗手盤可以洗手,好貼心😆行到熱辣辣,好彩冷氣夠晒凍,感覺乾淨企理,坐得舒服。糖水款式唔算多,都係芋圓為主打,配中式糖水,價錢廿零蚊好親民。首先梗係叫番個最受歡迎嘅特式仙草百配, 25蚊黎講真係超級抵!!!!!!!!!!👍🏻✨入邊勁多料,有芋圓,地瓜圓、仙草、黑珍珠、 薏米、 小丸子、西米同紅豆,口感夠晒豐富!!最鍾意佢個甜度適中, 雖然叫凍~但又唔會好凍~感覺好養身~✨芋圓,地瓜圓 : 口感煙韌但唔會過硬, 食到淡淡既芋頭同地瓜味。個人覺得地瓜味比較出D~ 不過食落無乜甜味~我覺得可以稍加甜度。✨小丸子,黑珍珠: 我覺得呢兩款淋身D,入味d,咬落甜甜地, 好食過芋圓✨仙草: 仙草係一片片,份量好多好滑,配埋紅豆唔錯椰汁西米露($25)配芋圓,地瓜圓,小丸子✨同樣係25 蚊,但係呢個明顯無咁抵食, 因為真係得以上三款配料。✨可能食完上邊個紅豆比較甜~呢個椰汁味感覺有D平淡, 如果比我揀我一定會揀番食仙草百配✨不過仙草百配D 料實在太
最鍾意佢個甜度適中, 雖然叫凍~但又唔會好凍~感覺好養身~
仙草: 仙草係一片片,份量好多好滑,配埋紅豆唔錯
椰汁西米露($25)配芋圓,地瓜圓,小丸子
✨不過仙草百配D 料實在太多, 一碗真係食唔晒。如果好似我咁消化力弱, 我覺得另一碗剩係齋叫糖水, share食就夠喇,仲可以慳多5蚊😂
2017-10-01
2017-10-01 60 瀏覽
食完飯當然要食返碗糖水都幾鍾意食芋圓、小丸子既我就黎到康瑞涼茶一試1️⃣特式仙草百配($25)好鍾意食依個😍有哂我鍾意食既芋圓、地瓜圓、小丸子、珍珠、仙草、西米☺️佢個仙草超正,好滑好滑好滑‼️芋圓、地瓜圓都好軟彈👍🏻成碗糖水都用料豐富,好足料2️⃣椰汁西米露($20)雖然特式仙草百配好出色,但椰汁西米露就好普通啦😂同其他糖水舖無咩分別我絕對會為左特式仙草百配再黎食過架!

食完飯當然要食返碗糖水

都幾鍾意食芋圓、小丸子既我就黎到康瑞涼茶一試

1️⃣特式仙草百配($25)

好鍾意食依個😍

有哂我鍾意食既芋圓、地瓜圓、小丸子、珍珠、仙草、西米☺️

佢個仙草超正,好滑好滑好滑‼️

芋圓、地瓜圓都好軟彈👍🏻

成碗糖水都用料豐富,好足料

2️⃣椰汁西米露($20)

雖然特式仙草百配好出色,但椰汁西米露就好普通啦😂

同其他糖水舖無咩分別

我絕對會為左特式仙草百配再黎食過架!
2017-05-28
$25 (宵夜)
2017-09-29 106 瀏覽
"掃街"的決定,是基於被「粉圓熱」燒著了!隨便吃點東西馬上進入甜品時間。本來想到訪剛開張的甜圓坊,但從食評中猜它還未準備好,免一肚氣所以先試康瑞~深水埗天氣特別悶熱所以點了冷的。樣子對版,馬上從右方西米順時針盛一大湯匙嘗嘗看!「噢!撈!」失望😢不夠冷。(有沒有人也覺得糖水不冷不熱最不好吃?)整碗就只有底層的仙草凍的溫度對版。不過,它值四星!首先,甜度剛好,食下去舒服(就差了溫度!)重點,粉圓部分---Q的,軟糯,比從前在台灣饒河夜市的好吃多了!仙草凍很滑,讓我很想用吸管"喝"它!所以味道是很好啦,結論是...建議大家點熱的可能比較好😆晚餐後要一個人吃光有難度,晚餐頂多吃五分飽,畢竟粉圓太有質感😏
"掃街"的決定,是基於被「粉圓熱」燒著了!

隨便吃點東西馬上進入甜品時間。

特式仙草百配

深水埗天氣特別悶熱所以點了冷的。
樣子對版,馬上從右方西米順時針盛一大湯匙嘗嘗看!
整碗就只有底層的仙草凍的溫度對版。

不過,它值四星!
首先,甜度剛好,食下去舒服(就差了溫度!)
仙草凍很滑,讓我很想用吸管"喝"它!
所以味道是很好啦,結論是...建議大家點熱的可能比較好😆

特式仙草百配
深水埗有好多糖水食除咗識去松記之外大部分深水埗街坊識去既另一個地方康瑞今晚喺附近食完晚飯就行過嚟試吓啦10點半左右都約咗人喺鋪頭出邊喎大約等左15至20分鐘左右就有位啦成間鋪頭都坐滿人叫咗個桂花酒釀係熱食呀啲芋圓、地瓜圓、小丸子都好有咬口夠彈牙正呀碗野都幾大下 成肚水好飽1號仙草代表25蚊一碗好抵食

深水埗有好多糖水

大約等左15至20分鐘左右就有位啦

成間鋪頭都坐滿人
叫咗個桂花酒釀
係熱食呀

啲芋圓、地瓜圓、小丸子都好有咬口
夠彈牙
正呀

碗野都幾大下
成肚水好飽

1號仙草代表

25蚊一碗好抵食
2017-09-18 129 瀏覽
星期六既下午烈日當空,即使想喺深水埗掃街,唔食啲凍凍地既野真係會中暑😵所以就決定黎呢度試下佢既芋圓喇~似乎係搬左新舖,裡面靚仔左好多,但都仍然超多人幫襯舖頭出面有埋圖,排緊隊果陣可以睇定先頭十二種係招牌糖水黎先黎左我果個糖水haha. 其實想試既只係佢啲配料,西米露既味道如何唔太重要。當然西米露都整得唔錯,芋圓呢就好有咬口喇,但無咩味。而且相比舊時食,配料份量少左好多啊😕朋友最愛雪耳,所以必定係叫3號!咬落好爽好滑,仲好食過屋企整丫。真好,下次都試下呢個先成日都聽人講,每間食肆一紅左,水準就會差左,今次我真的信了...

似乎係搬左新舖,裡面靚仔左好多,但都仍然超多人幫襯

舖頭出面有埋圖,排緊隊果陣可以睇定先

頭十二種係招牌糖水

椰汁西米露配芋圓、地瓜圓、小丸子

桂棗雪耳湯底配芋圓、地瓜圓、小丸子

2017-09-16
5 分鐘 (堂食)
桂棗雪耳湯底配芋圓、地瓜圓、小丸子
2017-09-18 61 瀏覽
睇左好多評價都話康甜品抵食又好味,所同朋友食完米線就行去試一試, 去到鋪頭見到鋪都比較舊式,而且裏面坐滿晒人,所以都等左十五分鐘先有位。由於都有幾多唔同組合既燒仙草、芋丸同,所以同朋友望住個menu 心大心細,最尾就噤選左腐足同燒仙草紅豆奶露, 果然名不虛傳, 十分之足料,不枉等噤耐,值得再次光顧。
2017-09-16 72 瀏覽
之前一直都是舊店的支持者,後來知道康瑞搬了另一間地舖就沒有再嚐了。朋友想吃芋圓,特地駕車過來本是想吃深水埗同區另一間新開的台灣芋圓店,不。過。竟。然。沒。開! !還好我知道這區有康瑞涼茶,不致白行一趟....餐牌好像和以前也是差不多,不過我每次來都是點同一款,就是特式仙草百配覺得新店的淡奶比舊店的不同,沒那麼香。芋圓也是覺得有一點點遜色,但比較岀面其他的甜品店來說也說是很好味啦。希望往後的水準也可以保持到。

覺得新店的淡奶比舊店的不同,沒那麼香。

2017-09-14 87 瀏覽
今天難得與朋友在深水埗見面,突然好想吃芋圓,聽聞附近的康瑞芋園性價比高,店又剛好營業中(店4點才開門),就去了康瑞。從西九龍中心出發,大概5分鐘路程就到了。甜品款式選擇不多,價錢不算貴。我點了特色仙草百配($25 ),而友人嚐了椰汁西米露配芋圓($25)。下單後店員很快就送上甜品,是滿滿一大碗的,我們吃完都十分滿足。兩碗甜品味道都正常,芋圓吃下來挺煙韌的~美中不足的芋圓、地瓜圓味道都偏淡。喜歡味道較濃的人可能會更喜歡西米露,椰汁味較濃郁;仙草吃起來則比較單調,但材料種類多,口感相當豐富。圖(特色仙草百配:滿滿都是芋圓)環境方面就不太理想,友人當天坐在冷氣機位下面,上面間中會滴水;但沒有空位子調位,只好盡快吃完就離開。整體而言,康瑞的確是值得一試的小店,$30不到的價錢來說的確是相當親民了。

,我們吃完都十分滿足。

;仙草吃起來則比較單調,但材料種類多,口感相當豐富。

圖(特色仙草百配:滿滿都是芋圓)

2017-09-06