5天前
今次係我第三次嚟名門海鮮酒家食海鮮,每次都係喺對面嗰檔海鮮檔買新鮮海鮮,之後由嗰位海鮮檔哥哥介紹過嚟做加工。佢仲會親自護送我哋過去酒樓,服務一流,態度親切。我基本上一年四季都會嚟名門一次,長期都維持住穩定水準,價錢亦合理。所以成日都會推介俾朋友。頭兩次係陪親戚,今次就係約咗朋友嚟食。今次我哋喺海鮮檔買咗普通Size既瀨尿蝦、花螺、兩隻龍蝦同一紮聖子。去到名門之後,我哋選擇咗蒜蓉粉絲蒸聖子、避風塘炒瀨尿蝦、上湯焗龍蝦,仲有辣酒煮花螺。除咗海鮮之外,我哋再叫咗半隻名門炸子雞同一鍋鹹魚雞粒炒飯。成餐飯入面,最驚喜一定係上湯焗龍蝦,龍蝦好大隻,啖啖肉,新鮮得嚟又彈牙,仲整得好入味;蒜蓉粉絲蒸聖子亦都非常出色,聖子清理得好乾淨,冇沙,粉絲吸晒啲鮮味湯汁,非常滿足。辣酒煮花螺夠香夠辣,花螺新鮮彈牙;避風塘炒瀨尿蝦鑊氣十足,蒜香撲鼻,完全係經驗老到嘅師傅先整到呢個水準。鹹魚雞粒炒飯都唔輸蝕,一大鍋夠四個人分,炒得乾身香口,仲有焦香飯焦。唯一稍為失色嘅就係嗰隻炸子雞,雖然皮脆肉嫩,但味道比較淡,調味唔夠重,似係簡單用少量鹽醃咗就炸,所以略為失色。不過講真,嚟呢度都係主打食海鮮,其他小炒都係陪襯,所以唔
唯一稍為失色嘅就係嗰隻炸子雞,雖然皮脆肉嫩,但味道比較淡,調味唔夠重,似係簡單用少量鹽醃咗就炸,所以略為失色。不過講真,嚟呢度都係主打食海鮮,其他小炒都係陪襯,所以唔會太介意。
總括而言,四百幾蚊一位 ( 連買海鮮既錢)就可以食到咁多款高質海鮮,服務態度OK ,份量足夠飽肚又滿足,性價比真係高。相比起鯉魚門或者西貢,屯門三聖一帶真係數一數二。如果之後再有親戚朋友嚟香港,我一定會再帶佢哋嚟呢度食過癮!