2021-11-07 206 瀏覽
登上了在維港遊走的大張保號 🛥 在尖沙咀上船 船隻會開往鯉魚門方向再折返 在船上吃三層架下午茶 還真是第一次!不喜歡下午茶的話還有其他食物和時段選擇~當日和朋友不停拍照之餘 既有美景 也有美食⸜(*ˊᵕˋ*)⸝‬特別是現在的天氣上船很舒適不會太曬或太冷 日照時間比較短還可以趕上日落的風景✨📸𓇥 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐂𝐫𝐮𝐢𝐬𝐞 $𝟑𝟗𝟗𝐩𝐩𝘪𝘯𝘤𝘭𝘶𝘥𝘦 1 𝘴𝘰𝘧𝘵 𝘥𝘳𝘪𝘯𝘬 / +$100 𝘧𝘰𝘳 𝘢 𝘳𝘦𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩𝘪𝘯𝘨 𝘨𝘭𝘢𝘴𝘴 𝘰𝘧 𝘝𝘦𝘶𝘷𝘦 𝘊𝘭𝘪𝘤𝘲𝘶𝘰𝘵 𝘊𝘩𝘢𝘮𝘱𝘢𝘨𝘯𝘦🕰 3:30-5pm⁎ 𓇠 點心Cantonese Dim Sum 𓇠 ⁎﹆黑松露蝦餃 Black truffle har gau – shrimp dumpling﹆黑蒜燒賣 Black garlic siu mai pork dumpling﹆黑椒和牛酥 Wagyu beef puff with black pepper﹆懷舊酥皮蛋撻 Classic egg tart來自 @dimsumlibrary 點心味道不錯 不過船上風很大 小心食物容易變涼~ ⁎ 𓇠 甜點Desserts 𓇠
登上了在維港遊走的大張保號 🛥
在尖沙咀上船 船隻會開往鯉魚門方向再折返
在船上吃三層架下午茶 還真是第一次!
不喜歡下午茶的話還有其他食物和時段選擇~

特別是現在的天氣上船很舒適
不會太曬或太冷 日照時間比較短
還可以趕上日落的風景✨📸

𓇥 𝐀𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐂𝐫𝐮𝐢𝐬𝐞 $𝟑𝟗𝟗𝐩𝐩
🕰 3:30-5pm

⁎ 𓇠 點心Cantonese Dim Sum 𓇠 ⁎
﹆懷舊酥皮蛋撻 Classic egg tart

⁎ 𓇠 甜點Desserts 𓇠 ⁎
‪﹆意大利布袋芝士蛋糕 Burrata cheese cake
﹆檸檬小撻 Lemon tartlet
﹆馬卡龍 Macaron
﹆歌劇蛋糕 Opera chocolate cake
﹆迷你提拉米蘇 Mini tiramisu
﹆英式鬆餅配奶油及果醬 Scone with clotted cream & jam
@aquahongkong 甜品的甜度頗高 個人最喜歡迷你提拉米蘇 感覺比較輕盈 鬆餅口感一般
平日如果住有海景睇嘅酒店,一定會見過呢隻船岀現😍但真係未試過上呢隻船~ 上個月網上睇到佢地有package ,於是就book 左一次下午茶體驗!____________佢係包坐一杯飲品同下午茶~非常豐富,甜食有6款,點心有4款包括:黑松露蝦餃,黑蒜燒賣,黑椒和牛酥,懷舊酥皮蛋撻,意大利布袋芝士蛋糕,檸檬小撻,馬卡龍,歌劇蛋糕,迷你提拉米蘇, 朱古力Boss 就好鍾意食黑松露蝦餃,黑松露味好岀~我就好鍾意意大利布袋芝士蛋糕,黑椒和牛酥同蛋撻😋檸檬撻就過酸,完全食唔到🤢其他味道都好正常👍🏻____________我個人覺得佢嘅下午茶質素唔算差,份量都好足夠👍🏻如果怕熱怕曬,船上都有室內有冷氣嘅位置可以坐😍但其實係海真係好涼快~另外,最特別係可以海上面食呢個下午茶,另一個欣賞香港美景嘅體驗❤️船上面都有懷舊嘅感覺~非常啱打卡👍🏻____________評分:8/10____________地址: Apua luna, 指定日子尖沙咀/中環上船____________
佢係包坐一杯飲品同下午茶~非常豐富,甜食有6款,點心有4款
評分:8/10
____________
地址: Apua luna, 指定日子尖沙咀/中環上船
2021-07-12 419 瀏覽
帶媽媽出去chill一齊要揀特別啲既餐廳,整體感覺幾好,船員服務非常好,食物方面咸點好食,酥皮牛肉個舊點心好食,但唔記得左影低佢船員話係和牛,我唔係好食得出,因為黑椒味蓋過左,但都好食既,但甜點就一般般喇,有啲過甜,唔知係咪要迎合外國人口味,畢竟係觀光餐廳未試過可以一試,但如果我再去的話,應該會揀午餐,深信全部都係咸點會更好食😋圖片中係三人份量,好細心咁放埋一齊,但…睇到人地二人份既好似視覺上精美啲

2017-12-15 3325 瀏覽
有朋友搞party book左大張保,咁就俾我可以上船體驗下。船上環境一流,裏裏外外充滿中國風,就連洗手間都睇到花左心思設計。服務一流,我地book buffet, 食物種類唔多但野食算合格!
由2006年開設的Aqua Luna路線至今已逾十年,紅帆船印象深入民心 與此同時,Aqua Luna II順勢而生,新船以明朝作主題,採用藍白色為主調 看起來似青花瓷;若說第一版紅色是懷舊復古,新版設計則來得清爽年輕 最近終於擺脫層層工作,可以放假歇息,遊個船河吹吹海風Chill一下,一切來得剛剛好 是日船程約三小時,由中環碼頭至香港仔避風塘再折返,臨近避風塘則慢駛,正好方便觀景 幸好風涼水冷,加上有酒、點心與好友作伴,即使攤坐放鬆,感受陽光亦不失寫意 黑蒜燒賣餡料豐滿紥實,黑蒜帶來清香而不嗆辣,調味亦恰到好處 水晶蝦餃及黑松露蝦餃外皮保持煙韌彈牙,不會有糊爛或乾碎問題,幾乎是如常表現 紅菜頭野菌餃同樣是水晶皮,沒有穿透,一咬之下菇菌餡滿溢而出,濕潤有致 叉燒包正常發揮,包身不至乾韌難嚼,餡料不算很多,但醬肉比例合宜 炮仗春卷不是中式雜菜絲,倒加入了韓國泡菜,添上酸辣,吃起來更加惹味醒胃 黑椒和牛酥比在店內用時濕身,難以保持酥皮的乾爽酥感,當然餡料的黑椒牛肉香潤仍在 懷舊酥皮蛋撻反而比和牛酥脆口,稍有滲油,但蛋餡甜度剛好,食後不會太膩滯 瑤柱菜粒蛋白炒飯粒粒乾爽分明,不會

黑蒜燒賣餡料豐滿紥實,黑蒜帶來清香而不嗆辣,調味亦恰到好處
水晶蝦餃黑松露蝦餃外皮保持煙韌彈牙,不會有糊爛或乾碎問題,幾乎是如常表現

瑤柱菜粒蛋白炒飯粒粒乾爽分明,不會太過水濕黏牙,可惜吹涼了,失去那種暖熱鑊氣

最後回程時有烏龍茶雪糕,在悶熱潮濕的日子,冰涼透心的雪糕正讓眾人喜出望外
個人認為茶味不算太濃香,不過我本愛烏龍茶苦酸澀味,所以與大眾相比,又是另一說法
綜觀而言,由Dim Sum Library供應的各式點心在此時竟可保留一定水準,著實已經合格
2007-08-17 4547 瀏覽
鹵水魷魚在船上吃著鹵水魷魚,配蘋果汁,感覺比酒店Coffee Shop更優勝。燒魷魚仔燒魷魚仔香口有嚼勁,而且比一般街邊檔賣的燒魷魚更肥美
鹵水魷魚

燒魷魚仔
燒魷魚仔香口有嚼勁,而且比一般街邊檔賣的燒魷魚更肥美