2017-04-04 5362 瀏覽
菲林明道是一個充滿回憶的地方,在這裏見證了不少愛情故事,小時候喜歡在這裏唱歌打機,玩至通宵達旦之後,便會柴娃娃一起吃消夜。強記就是我們其中一個聚腳點!冬天時我們最喜歡到這裏吃臘味糯米飯;夏天時我最喜歡吃豆卜芽菜豉油王炒麵;口淡時我最喜歡到這裏吃花生旺菜豬骨粥;口痕時我最喜歡吃腸粉豬皮蘿蔔魚蛋燒賣;女生天生就有兩個胃,每次經過,我也忍不住過來吃一碗熱腐竹薏米糖水。小店只有幾張接枱和膠椅,裝修幾乎沒有,可是每天也客似雲來,不得了呢!而今次我們特意過來吃下午茶,點了豆卜芽菜豉油王炒麵$19,香煎蝦米腸份$19,魚蛋六粒$10,豬皮六塊$10,蘿蔔五件$10,燒賣五粒$10,熱腐竹薏米糖水$21。豆卜芽菜豉油王炒麵先上枱,芽菜新鮮爽口,用招牌老抽炒香,夠入味,沒有炒濃變硬,麵條麵質偏淋,口感和味道也不錯,可惜豆卜只有兩件,整體份量太少,不夠飽肚。不久一大碗豬皮蘿蔔魚蛋燒賣亦上枱,看見濃郁的湯底醬汁,我立即把餸菜夾到炒麵旁邊,以免味道太鹹。燒賣有濃郁的魚肉味道,魚蛋有甜魚香,白蘿蔔又香甜又入味,豬皮香稔彈口,味道完全不負眾望,非常好吃,推介。香煎蝦米腸粉腸粉囗感香滑,表面煎得有少少脆,令質地挺身

強記就是我們其中一個聚腳點!
冬天時我們最喜歡到這裏吃臘味糯米飯;

夏天時我最喜歡吃豆卜芽菜豉油王炒麵;

口淡時我最喜歡到這裏吃花生旺菜豬骨粥;

口痕時我最喜歡吃腸粉豬皮蘿蔔魚蛋燒賣;

香煎蝦米腸粉腸粉囗感香滑,表面煎得有少少脆,令質地挺身,好香口,但又不太熱氣和油膩,用蝦米和芝麻炒香,非常野味,再鋪上麻醬和甜醬,可惜份量不多,不太夠喉。
至於糖水有濃郁的鮮腐竹味道,薏米濕潤順口,細緻棉化,份量也算多,可惜味道偏甜,有待改善。

坐在這裏,無盡快樂的回憶浮現眼前,突然很懷念當年那些又開心,又無憂無慮的日子。叮噹可以令時光倒流,讓我回到過去,做個無憂無慮的小女孩嗎?
2017-03-04 1525 瀏覽
沒有別人説那麼好吃,食物份量很少但價錢很貴,糯米飯不夠軟及不夠入味,腸粉如果是蒸反而比煎好,感覺太油,豬皮好鹹,我要把汁濟出來減鹹,總括今餐所買的都很油,所以吃了少少已膩了。還有服務態度有待改善!
腸粉
魚蛋燒賣朱皮
炒麵
2017-03-02 1144 瀏覽
在街角的一家小店,還挺多人光顧的,強推糯米飯,一人份的分量。第一次吃到煎腸粉,以前都只吃過蒸腸粉,味道還不錯,馬來西亞甜品喳咋有點像紅豆沙。三個女生,人均41,性價比不錯。
三個女生,人均41,性價比不錯。
2017-02-05 1493 瀏覽
廿年前,我在灣仔馬師道返工的時候,已經幫襯強記,而它當時是在駱克道一間粉麵店前放著門口的一個車仔檔,平時只會在晚上六點後開到零晨五點。當它搬到現址,我已經離開了灣仔區了。今次有機會再來灣仔,當然要幫襯一下,當然就一定要吃最出名的糯米飯,糯米飯放在車仔檔蒸得好熱,當客人落單才盛在碗上,糯米唔會太軟又不太硬,而蝦米粒,潤腸粒,臘腸粒,冬菇粒都好多,而且經過炒香,因此它的香味好香,一個字:正👍至於其他食物,我就最欣賞它的喳喳,芋頭、紅腰豆好多,唔太甜,已經煲到起沙,入口溶化😋

當它搬到現址,我已經離開了灣仔區了。

因此它的香味好香,一個字:正👍
  • 喳咋
2017-01-14 1291 瀏覽
好難解釋「強記美食」嘅魔力,令我有鋪癮間唔中去一去,除夕倒數睇煙花前特登去一去~每次一到即刻樣樣叫哂,毫不放過任何食物~糯米飯兩碗,一人一碗,必定再加臘腸,好好味!! 糯米飯好香,軟硬適中,有冬菇,淡淡肉~好鍾意呢到嘅豬皮魚蛋,醃得好入味惹味,份量少咗d唔夠喉~ 推介!!呢度d腸粉同其他地方唔同,因為佢會煎一煎,所以d邊好脆口,好味~豬骨粥又係必點,用排骨煲到好綿好入味,又有埋花生,好正!!每次食我嘅樣都「好好味哦」好滿意!!~

每次一到即刻樣樣叫哂,毫不放過任何食物~
豬骨粥又係必點,用排骨煲到好綿好入味,又有埋花生,好正!!

每次食我嘅樣都「好好味哦」好滿意!!
果然強,不得了嘅好美!!
2016-12-31
宵夜
果然強,不得了嘅好美!!
  • 糯米飯
  • 豬骨粥
  • 豬皮
2017-01-09 915 瀏覽
聖誕節沒事幹,和男朋友來到了銅鑼灣感受一下聖誕氣氛,和大眾一起倒數後慢步走到灣仔,經過看見強記美食非常熱鬧,和男朋友決定吃個糖水再移動。叫了最出名的腐竹薏米糖水,叫凍的,竟然有冰雹.....,應該是雪得太凍。 所以下次應不會叫凍,改熱的比較好。再叫了煎腸粉,剛煎起的腸粉好有咬口!絕對推介。不過量不多。

再叫了煎腸粉,剛煎起的腸粉好有咬口!絕對推介。不過量不多。
2016-12-25
5 分鐘 (堂食)
宵夜
2017-01-02 810 瀏覽
其實咁啱經過我就想試下但係佢話俾我聽冇辣魚蛋我真係唔係好想食但係見佢米芝蓮又有少少肚餓 就懶係勉為其難咁樣買咗一串因為佢話唔辣我自己自把自為就加咗甜醬同辣椒醬佢就一面愕然咁嘅樣可能覺得我嘥料因為我係重口味之人我成日覺得冇落醬料嘅魚蛋冇味其實 其實係因為其他地方淨係用 滾水淥啲魚蛋呢間就用 靚湯嚟淥所以魚蛋已經入曬味又夠魚味又有彈牙口感所以唔用 真魚蛋都可以有濃厚魚味其實佢仲有好多嘢都好似好正咁連魚蛋都落足心思下次一定要試下
其實咁啱經過我就想試下

其實佢仲有好多嘢都好似好正咁

連魚蛋都落足心思

下次一定要試下
2016-12-19 1007 瀏覽
天寒地凍的日子終於到左,就特別懷念灣仔既強記美食。可能唔係灣仔人或者貪食的朋友都未必聽過強記的名字。但如果你係老食客,你就會知道一到冬天的晚上,強記一定大排長龍。有咩好食?生炒糯米飯丶喳咋丶腸粉丶中式糖水等等,以當中不得不提的就係佢既生炒糯米飯。曾經有人稱強記糯米飯做「史上最強的糯米飯」,到底有冇咁勁我就真係唔知!但係不得不承認的係佢既什錦臘味糯米飯真係好好味,34蚊的什錦臘味糯米飯超足料,臘味的香味同糯米飯的口感合為一體,糯米沾滿臘味的油份,加上生炒的風味,我相信任何一個識食的人都會鍾意佢的「什錦臘味糯米飯」相比某些五星級餐廳或者米芝蓮食府,大家真係要多D欣賞香港傳統的味道!
天寒地凍的日子終於到左,就特別懷念灣仔既強記美食。

2016-12-16
10 分鐘 (堂食)
$40 (宵夜)
2016-12-11 875 瀏覽
Keung Kee is an old establishment in Wanchai. Popular with the local community, it somehow caught Michelin's eye, thus listing it on their street food category. Personally, I had never eaten there before so boyfriend and I went to  give it a try.Situated near an alley, it has indoor seating as well as outdoor. It's a very open space so I don't think it really has an air conditioner. It's like most places that serve curry fish balls and other popular Hong Kong street snacks. The only difference i

Situated near an alley, it has indoor seating as well as outdoor. It's a very open space so I don't think it really has an air conditioner. It's like most places that serve curry fish balls and other popular Hong Kong street snacks. The only difference is they also offer steamed rice noodles, sticky rice and Chinese dessert soup for a very low price. I don't think anything is above $50? Menu is written on the wall and only in Chinese. I don't think they have an English menu.

Sticky Rice with Chinese Sausages ($34). A very small bowl of sticky rice but honestly, you don't want a big bowl of it as it's pretty hard to digest. Fairly good and fragrant from the Chinese sausages used. Was it mind blowing enough for a Michelin recommend? No. Tasty yes. Mind blowing? No.
Stewed Daikon ($9). Soft and sweet,  these were pretty good as daikon goes.
Almond Tea with Barley Rice ($9 for small size). The good thing about this place is they offer a small size option along with the regular size. This is good for those that don't want a lot of dessert but just enough to tide you over.  This is the small size and was a super small rice bowl. It was ok. Not that great. Not much almond flavor and a bit on the watery side. There was a lot of soft barley rice added.
Red Bean Dessert Soup ($9 for small size). Boyfriend ordered a small size of this. It was alright but also a bit watered down. I think we can get a better Chinese style dessert elsewhere.
Cheap prices, yes. Mind blowing? No. I was a bit disappointed as it seemed so popular but it really wasn't as good as I expected. It was  a bit average and I'm sure I could get something better elsewhere.
2016-11-22
$30 (宵夜)
2016-12-05 797 瀏覽
上堂前好肚餓,經過見到咁多人聚集係門口!就打算食少少野先上yoga! 見大部份都叫腸粉,粥同糯米飯! 但做運動前又唔可以食太飽,就點左腸粉!唔使一分鐘,已經送到黎! $17蚊先得三定四條腸粉,好貴囉!但真係好香,煎得個面有少少硊!真係!話咁快KO碟野就走! 見到佢岩岩整起一盤新既糯米飯,怪唔有咁多人係門口等!睇見都好想食!但真係食唔落啦,只好等下一次啦!小食店入面得四張細枱,大部份人都外賣。所以坐落都唔會好逼! 不過始終都係街邊檔,食完都唔會再慢慢坐!

但真係食唔落啦,只好等下一次啦!

• 香煎蝦米腸粉
2016-11-16 1144 瀏覽
早上吃了個 late breakfast, 有點飽午餐不知道吃什麼? 突然想起有家米星小吃在公司附近,就過去品嘗一下。 資料上說在駱克道,但走過了才知道其實在馬師道那邊才對。 門店很小,才三四張小桌。 中午12點15,人也沒有開始多,就搭桌子坐下了,點了個豬骨粥及魚蛋腸粉,馬上收錢,共五十個大洋。 腸粉端上來,份量好像有點少,魚蛋也普普通通,好像沒什麼看頭!? 原來腸粉非常薄而且滑得很,還把腸粉稍稍炒香了,味道及口感立馬就提升了,果然有秘方。 豬骨粥的粥底超綿,滲透着咸骨的咸香,還有幾顆蠔豉,所以特別出味,不過就有點過咸,下次可以弄淡一點,让客人自己加鹽調味就更好了。米店的推薦,果然名不虛傳!
米店的推薦,果然名不虛傳!
2016-11-16
  • 腸粉
2016-11-10 967 瀏覽
專門過來吃,沒有失望,非常好吃,就是街邊店,地方不大,但是味道超正,點了糯米飯和甜品渣咋。就是糯米飯太小碗,不夠吃,兩碗吃不多,飯量大的得三碗。總體還是不錯的。
2016-09-14 2256 瀏覽
雖然未入冬,但冇話一定要冬天先可以食臘味 糯米飯,因為好想一嚐強記美食雜錦臘味糯米飯如何俘虜眾人舌頭,所以同朋友一齊黎試下。35蚊碗糯米飯份量唔太多,不過勝左臘腸,膶腸,蝦米唔油膩,而且醬油味頗香濃,糯米飯煙韌唔黏口,仲有飯中暗藏一粒冬菇,冬菇吸哂臘味既精華,所以特別好食,難怪咁多人都叫黎食。我同朋友只係岩岩入座冇耐炒腸粉就火速送到我地面前,搭車都冇咁快。腸粉煎得參差,有六成煎到有焦頗香脆,但四成冇點煎過,同普通蝦米腸冇乜分別,滑嫩感一般。凍腐竹蛋糖水同熱喳咋除左凍熱之分,呢2碗糖水仲有咩分別? 就係佢地既大細啦~ 朋友因為太飽,所以只叫左碗細喳咋,對於細既定義,呢碗只有酒樓飲茶用既碗真係合乎資格。可能因為喳咋有好多飽肚澱粉質,紅豆,西米露,芋頭等,強記就整啲咁細碗比客人試,既可以淺嘗幾口,又可以唔會因份量太多食唔哂而浪費。喳咋煮到起沙,味道一般,不過作為飯後甜品都可以接受。腐竹蛋糖水少少甜,但幾滋潤喉嚨。

2016-09-07 1559 瀏覽
原本與朋友在灣仔輕嚐晚飯後,散步到銅鑼灣食甜品。腦海中突然浮起強記,且因朋友家住太遠,便任性地帶她去食。什錦臘味糯米飯 - 口感軟硬適中,飯粒分明,炒得頗乾身~臘腸頗有嚼勁,底部更有花菇,豐富味道~雖然$34細細碗不太化算,但也是值得一試~香煎蝦米腸粉 - 阿姐速度很快,落單不到兩分鐘已經送上。腸粉煎得不算脆身,食落有點嚡口不滑身~
什錦臘味糯米飯 - 口感軟硬適中,飯粒分明,炒得頗乾身~
$25.5 (宵夜)
2016-06-01 4577 瀏覽
以前每次返完工經過都聞到糯米飯香好吸引,次次都忍唔住坐低整番碗,冬天食完一碗仲要encore! 轉左工後已經年幾無黎,今次到灣仔點可以錯過我的至愛!雖然係街頭檔但好有地道風味,可能我份人懷舊,始終覺得喺到食好過去大餐廳涼住冷氣食水準一般嘅西餐.....知道強記攞左米芝連小食獎已有心理準備要等,一如既往糯米飯排曬長龍,不過好彩夥記手勢快所以等左三四分鐘已經有得食!見有人評論糯米飯太細碗價錢於街頭小食界算偏貴,但我就覺得強記糯米飯水準的確值三十四蚊!雖然係細細碗但其實食極都仲未見底,況且有見過附近橋底都有間臘味舖賣糯米飯$31,係大大碗但同強記真係差天共地。平時去開茶樓食嘅所謂糯米飯只不過係一碗好濕好lum嘅飯,一分錢一分貨,強記糯米飯嘅飯底粒粒分明,做到每粒都煙煙韌韌,的確唔容易。加上秘制醬油,佢地嘅糯米飯真係好好好好好好好味呀!!!同埋其實糯米飯好易膩,一次食太多會好濟,尤其夏天,所以小弟覺得一碗仔其實已經好夠!以前個人比較喜歡有花生嘅糯米飯,但強記偏偏唔加花生,問完老闆先智純粹係因為老闆覺得佢地嘅糯米飯已經好有咬口,唔想加花生喧賓奪主,慢慢地我都習慣左食無花生嘅糯米飯😂😂糯米飯外另一

糯米飯外另一推薦係蝦米煎腸粉!真係好正,特登叫夥記煎香d,灑上芝麻咬落又脆又香,所以同行朋友見到都學我叫一碟煎香D XD

可能因為我係熟客仔,今次老闆同夥記們都特別有禮貌好好笑容,食得好開心,朋友都話我無介紹錯😏

順帶一提食食下見到好多人喺出面好熱鬧,聽其他食客講原來係巴西電視台慕名而來拍攝,我又八卦出去影左相搏上鏡😂 嗰位食客好似幫襯左強記好耐咁話我知搵強記做訪問係要靠彩數因為佢地唔係次次都肯俾人影...我淨係知黎食野要預先打電話睇下佢地有無開咋因為佢地成日都休息XD 強記係威嘅明明只係街頭檔但海外都有人識,抵我一直做忠實粉絲!
蝦米剪腸粉
2016-05-31
2 分鐘 (堂食)
蝦米剪腸粉
  • 香煎蝦米腸粉