2018-08-09 431 瀏覽
食物一流刺身新鮮一定要加海鮮拼盤👍🏼$68/位第一次坐低唔識搞有個哥哥仔好好咁過嚟教我地仲幫我地整帶子,檉子同包魚食品新鮮唔駛加啲乜既調味就可以入口感覺好好免費任叫海鮮有白甲貝值得推薦同一座好幾間都食過暫時都係覺得呢間最好
食物一流
刺身新鮮
一定要加海鮮拼盤👍🏼$68/位

第一次坐低唔識搞
有個哥哥仔好好咁過嚟教我地
仲幫我地整帶子,檉子同包魚

食品新鮮
唔駛加啲乜既調味就可以入口
感覺好好

免費任叫海鮮有白甲貝
值得推薦

同一座好幾間都食過
暫時都係覺得呢間最好
2018-08-07
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 海鮮拼盤
  • 刺身
2018-08-07 451 瀏覽
觀塘一帶美食多,可說是不愁肚子餓,其中日式餐廳及放題亦不乏選擇,不過近日就發現這間放題,除了供應一般的刺身壽司外,特別之處是亦有提供璣燒,喜歡海鮮的話,相信這「璣」遇會令您大滿足。場內亦設有自助區,可任食前菜、甜品,以及任揀飲品等,等待食物之際,不妨可取一點醫醫肚。值得讚的是,餐廳選用枱上的pad予顧客點餐,不失環保亦以防有漏單。一坐下,首先先送來璣燒海鮮拼盤,由於枱上一邊放上璣燒爐,故空間有限,建議先吃璣燒,後點食物。璣燒海鮮拼盤內有蟹蓋、元貝、珍寶蠔、海蝦、鮑魚等時令海鮮,單單看賣相已經垂涎三尺。旁邊亦備有璣燒攻略,可按照紙上的方法來燒。不過,當準備開始燒的時候,店員亦主動前來幫助,加點清酒一併燒,提升其鮮味。我們最先燒的就是蟹蓋和元貝,連殼新鮮元貝大大粒,配合清酒及原有之元貝汁,令鮮味更出,大約燒5-10分鐘便可完成。至於味道方面,元貝極為彈牙,肉質細嫩。蟹蓋只得1隻,我和M先生一同分享,由於混入了鵪鶉蛋一併撈勻後燒,故令蟹肉更滑嫩之餘,蟹膏亦同時盡收淡淡鹹香,而最緊要的是吃起來的時候,還是熱騰騰呢。至於海蝦亦是大大隻,不過燒的時候,請不忘將竹籤放於爐外,以免著火。小妹最期待的是
我們最先燒的就是蟹蓋元貝連殼新鮮元貝大大粒,配合清酒及原有之元貝汁,令鮮味更出,大約燒5-10分鐘便可完成。至於味道方面,元貝極為彈牙,肉質細嫩。
小妹最期待的是燒鮑魚,鮑魚燒過後亦保持水份,其口感彈牙,可吃得出新鮮。

除了送的海鮮拼盤外,如覺得不夠的話,亦可自行追加海鮮及其他璣燒食物。小妹就點了最喜歡的菠蘿紫番薯
由於追加了多次菠蘿,小妹就大愛燒過後有種微熱及焦味的感覺,不過坦白說,有的甜,也有的酸,不過酸的程度也能接受得到,證明還是新鮮的。至於紫番薯,就超喜歡了,雖然細細粒,剛好一口一件,但味道十分甜。
吃過璣燒後,就點了一些刺物及壽司。其中有不少創作壽司選擇,包括鰹魚櫻花蝦、焦糖芝士三文魚腩、岩鹽左口魚邊、黑松露北海道帶子、蜜糖芥辣醬魚生沙律卷等。就以蜜糖芥辣醬魚生沙律卷為最出眾,微辛辣的味道,加上中間的沙律擁有爽口之感,令層次感豐富。
至於焦糖芝士三文魚腩,炙過後的芝士味濃,與肥美的三文魚十分匹配。不過岩鹽左口魚邊,就有點失望,嫌油潤度不夠高,吃起來的時間沒有豐腴之感。
必點的刺身就有多款選擇,包括三文魚、吞拿魚、帶子、油甘魚,還有象拔蚌、赤貝、玉子、劍魚腩等,基本上亦尚算新鮮,其中以象拔蚌最為彈牙,而劍魚腩亦肉質細滑。
熟食選擇不過不失,基本的尚算有,其中就最為喜歡蝦天婦羅,奉上時還非常脆口,擁有外脆內軟的口感,加上炸漿恰到好處,可見炸的時間掌握得好好。

雖然吃得比較多,最後也不錯過一系列甜品,除了有雪糕雪條外,亦可任食自家小蛋糕及甜點,小妹就不貪心地吃了一杯雀巢雲呢拿雪糕作最後的總結。再三一提,若想到這裡吃放題的話,絕對是「璣」不可失了。
2018-07-31
2018-08-06 398 瀏覽
因為是要慶祝,所以就揀左食,之前食過兩次都係好評,但今次完全不能接受,質素開始有下降,好多食物都冇左,例如我覺得放題應該必有既羊架都冇埋,好彩刺身仲keep得好新鮮,牡丹蝦好味,食左好多隻,鰻魚串值得推薦,由於款式少左,好似order左兩輪就停了,轉攻甜品,點知一樣少左好多款,冇左脆皮雪條和糯米滋,淨係得韓國雪條可以食,放題黎講哩間價錢唔平,我覺得比得哩個價錢起碼要有M字頭個牌子雪糕囉,真心今次令我好失望,應該唔會再食了。
2018-08-05 6777 瀏覽
今日去左觀塘食好西揀左間好日式既放題餐廳入面係勁大勁多位飲品係一應俱全,我最欣賞佢有鴻福堂既細支裝飲品,有咸柑桔、檸檬茶、竹庶茅根,仲有好多雀巢雪糕同手製甜品呢度既放題係半自助形式,即係每人先四揀一主食,之後可以再揀任食既食物,所以呢度放題既食物係相對較少呢款相當吸睛,一黎就有一大隻松葉蟹係我面前啦,蟹腳同蟹鉗都十分粗壯且鮮甜,唔似平時果d得個咸字,食左呢兩樣都開始有d飽成個set仲有小食芥末魷魚同埋甜品添蟹身超多肉仲有個魚生飯,有海膽、大蝦、吞拿魚、蟹籽,全部撈埋哂一齊食係超鮮美架另外個海鮮鍋係好足料,入面有大蜆、中蜆、大蝦、元貝,成個湯淆成奶白色,仲有好重既豆乳味,每淡湯都係海鮮既精華,所以個湯絕對係唔可以浪費,我叫左d稻庭烏冬放湯,咁就可以吸哂d精華刺身就有三文魚、帶子、北寄貝、象拔蚌、鮑片、甜蝦,我最欣賞係帶子,未曾試過帶子係會元粒上架,真係超肥美炸物同燒物都好正,天婦羅夠乾身夠脆,串燒仲加左孜然粉添小食有海哲、螺肉同蟹籽沙律壽司係非常出色,我冇諗過自己食放題係會encore壽司,呢幾款壽司大家一定要點!
今日去左觀塘食好西
揀左間好日式既放題餐廳
入面係勁大勁多位

海寶御膳
蟹身超多肉
雜錦海鮮鍋
炸物同燒物都好正,天婦羅夠乾身夠脆,串燒仲加左孜然粉添
小食有海哲、螺肉同蟹籽沙律
海寶御膳
雜錦海鮮鍋
2018-08-02 302 瀏覽
早前看博客介紹已經跟朋友來過一次,今天放工突然又想吃放題,就決定再戰一次!雖然每晚都人很多劑滿整個走廊要排隊等入坐,全都因為這裡的食物質素高!吃放題當然要吃剌身吧!除了三文魚,我較喜歡吃其他魚類和貝殼頪的刺身,所以這裡可以滿足到我的口味!北寄貝、鮑片等都有,全部都很大氣的大大件上枱!而且味道很新鮮和juicy,一點也不乾身想吃放題的主要原因是可以一次過吃到冷盤和熱盤!所以吃完刺身必定是吃炸物!!!點了幾款都很快上枱又是熱辣辣的,炸粉皮又不會太厚,都好好吃!雖然我只得一個口,但最後一定要吃這裡的特色燒海鮮!可以自己控制火喉,份量又剛剛好讓人每個品種都可以一嘗

想吃放題的主要原因是可以一次過吃到冷盤和熱盤!
所以吃完刺身必定是吃炸物!!!

雖然我只得一個口,但最後一定要吃這裡的特色燒海鮮!
可以自己控制火喉,份量又剛剛好讓人每個品種都可以一嘗
2018-06-13
2018-08-01 311 瀏覽
是晚3人,安排坐窗邊的卡位,放題來說算寛躺。食了很多海鮮,由sashimi到磯燒海鮮,海鮮尚算新鮮。食5:45分時段,$308+10%,每枱會有一次的海鮮盤,包括鮑魚,帶子,大蝦,生蠔,甲羅燒,沒有聖子。留意住時間,海鮮燒得剛剛好,就仍然juicy,飽魚彈牙。甲羅燒真係好邪惡,唔可以成日食。叫佐幾種sashimi ,個人比較喜歡吃貝類,比較喜歡象拔蚌同泰式蝦,其他魚類sashimi,就吃了一片,都新鮮。另外亦吃了tempora南瓜,吉列蝦餅同多春魚都唔錯。魚頭牛乳湯都ok,不過偏咸。白酒煮蜆同辣酒煮花螺就白酒煮蜆優勝,唔食得太辣,辣酒太辣了...幾年前幫襯過一次,今次第二次,都覺得ok.
是晚3人,安排坐窗邊的卡位,放題來說算寛躺。
食了很多海鮮,由sashimi到磯燒海鮮,海鮮尚算新鮮。

甲羅燒真係好邪惡,唔可以成日食。

另外亦吃了tempora南瓜,吉列蝦餅同多春魚都唔錯。

魚頭牛乳湯都ok,不過偏咸。

幾年前幫襯過一次,今次第二次,都覺得ok.

2018-07-28
2018-07-30 396 瀏覽
第一次寫劣評,因為太嘔心....Lunch 黎呢度係主要食魚生飯,好多選擇下。叫左個御前xx盛山丼,睇menu似係角切粒粒堆成山既魚生飯,配三文魚同帶子海膽點知黎到.....同相完全唔同!竟然係用吞拿魚搞碎既魚蓉勁多蔥包住飯卷砌成既山,造型非常核突嘔心,好似生肉餅咁,又似打邊爐既生魚滑!點解可以咁核突係咪整蠱人?見到反哂胃唔想食....魚蓉同海膽味道都唔好食,只係食左幾啖飯同旁邊既三文魚同帶子...食完呢個飯搞到有陰影,成個下晝反哂胃,有排都唔想再食魚生!!!
第一次寫劣評,因為太嘔心....

2018-07-13
2018-07-30 368 瀏覽
今次食嘅呢間觀塘御前大江戶日式料理係屬於半自助式放題,每人可以簡一個主食,再加無限量追加嘅放題,我嘅主食就簡左呢個海鮮鍋湯底食落去應該係牛乳湯底黎,海鮮鍋好足料,無論係蝦定係蜆都相當巨型而且新鮮,成個海鮮鍋我最鐘意就係食隻蝦超級彈牙,而食晒成個鍋之後,我仲點左兩個稻庭烏冬撈埋落個牛乳鍋度食TIM 另一個主食就係下圖呢個真係望都已經令人流晒口水而喺蟹腳後面仲有一盒野TIM!原來係綠茶味嘅草餅黎架!除左主食,其他食物都同出面嘅放題大同小異各式各樣嘅飲品甜品就有雪糕同埋自家整嘅甜品剌身都幾新鮮午市放題壽司嘅款式唔多,但係質素一D 都唔差天婦羅都係新鮮炸起嘅,好脆呢間放題值得再黎!!

另一個主食就係下圖呢個

真係望都已經令人流晒口水

而喺蟹腳後面仲有一盒野TIM!

原來係綠茶味嘅草餅黎架!

除左主食,其他食物都同出面嘅放題大同小異

各式各樣嘅飲品

甜品就有雪糕同埋自家整嘅甜品

剌身都幾新鮮

午市放題壽司嘅款式唔多,但係質素一D 都唔差

天婦羅都係新鮮炸起嘅,好脆

呢間放題值得再黎!!
2018-07-30 361 瀏覽
Book好位都唔好咁老定呀各位foodie!棟野好多食肆,但偏偏架lift超細仲層層唔同食肆咁停,同屋企一行十人去食野要分幾次幾架搭。上到去呢層原來L型設計,有好多人排隊排到後樓梯,但L型係佈滿lift既共6部。所以唔好彩咁一出lift就係人龍既中間,比個躁漢拖鞋大叔話我地打尖唔排隊算!book左位咪又係要等,侍應黑口黑面又無啦啦分兩條隊欄住則邊幾個人唔知做乜架喎!d人咪又係照湧入去。D位好窄,d凳好細屈住隻腳。點野食點十次出3,4次,大家出去攞西瓜,食雪條,糯米糍食到飽咁等。刺身粒上唔新鮮,加左要燒既海鮮頭盤但個蟹蓋超鹹!問佢點解冇象拔蚌,個男侍應好差語氣指住榙面我地唔食有沙既北寄貝同d貝類刺身話:呢到咪有咯!唔係呀嗎,我聽到隔離榙望到都係到笑佢!最後佢又話:咁你要幾多丫?跟住片左一碗仔十零片仔既象拔蚌!嘩真係多鬼謝!其實冇乜選擇,d燒牛肉有雪味!我地傾計同食總共坐左近兩個半鐘但超大部分時間都係等同飲汽水喇,事先講明因為我用左美顏去影野食相,實質係點?!我會blacklist呢間野唔會要食咯!賣單加一都$2,8xx......後記:走果時有個傻佬3唔識7又係因為lift細,係架lif
Book好位都唔好咁老定呀各位foodie!

D位好窄,d凳好細屈住隻腳。

刺身粒上唔新鮮,加左要燒既海鮮頭盤但個蟹蓋超鹹!

唔係呀嗎,我聽到隔離榙望到都係到笑佢!
最後佢又話:咁你要幾多丫?
跟住片左一碗仔十零片仔既象拔蚌!嘩真係多鬼謝!

其實冇乜選擇,d燒牛肉有雪味!

我地傾計同食總共坐左近兩個半鐘但超大部分時間都係等同飲汽水

喇,事先講明因為我用左美顏去影野食相,實質係點
?!我會blacklist呢間野唔會要食咯!
賣單加一都$2,8xx......

後記:走果時有個傻佬3唔識7又係因為lift細,係架lift入面鬧全部人「香港人!好地道既香港人!」
話人多仲入lift,我想講架lift本身細,冇人逼到佢掂到佢,要鬧就鬧呢棟野設計咯,傻傻地!樓下d樓層食客入唔到lift tim啦,架架full!!!!我唔會再黎呢到食飯

2018-07-29
10 分鐘 (堂食)
2018-07-29 265 瀏覽
呢間放題人氣勁大,facebook openrice個個都好評,搞到book左2個月先book到。入到去個場勁大,裝修好似日本磯燒水產咁,好有日本氣氛,咁岩個日世界杯,個到有好多個projector 打一齊播,全揚人一齊睇波,氣氛好好。講返野食,佢會送個海鮮拼盤俾我地自己燒,甲羅燒,大硯,鮑魚,蝦好正,待應會時不時走過黎照顧我地幾時食得。食完到任食放題,款色好多,連泰式生蝦,龍蝦伊麵都有。冷盤區同甜品區比起其他放題款都多過人,蛋糕雪條任食。一路睇波一路放題真係正,唔知平時會播咩一齊睇一齊食,呢個價錢好似去左日本食飯咁真係食得好開心
2018-07-23 387 瀏覽
Came here for the Japanese grill!  It was all-you-can-eat and ordering via the tablet provided by the restaurant.  It was full house on a weekday evening and even a queue when we arrived! First, we ordered the mains via the tablet provided, and then served ourselves at the salad and soup bar. The highlight was definitely the seafood basketful for self-grilling.  We enjoyed the grilled seafood and the service of staff as they taught (and eventually helped when we were too lazy) us the procedures

Self-serve  bar  for  appertizer  and  soup
The highlight was definitely the seafood basketful for self-grilling.  We enjoyed the grilled seafood and the service of staff as they taught (and eventually helped when we were too lazy) us the procedures of the grill.  It was quite interesting and of cause yummy.
Seafood  for  grill
Grill  seafood
Other must order items include sashimi, grilled eel, sliced beef and cheese rice cake.
Eel
Then we helped ourselves at the dessert and ice-cream bar.  Dessert came in small pieces which allowed us to try more choices!

Seafood  for  grill
Eel
2018-07-21 446 瀏覽
隨著舊區改造,官塘近年出不少新食肆。今天藉着和朋友聚會,試了一回磯燒放題。APM附近,位置方便。內裡裝修採用了不少日式元素。入座起計兩小時。平板點菜,分類清楚又方便快捷。等候其間先到自助區,雖然地方不是很大,但前菜、沙律、水果、湯、凍/熱飲品、甜品、雪糕樣樣齊全。磯野海鮮上場,待應姐姐立即幫助開爐燒烤。各種貝類海鮮個頭大。姐姐時間掌握十分好,剛好燒熟又不老。一點點牛油和細鹽調味下鮮味更加突出。自點海鮮也有不少選擇。燒海蝦好味又大隻。放題當然要點各式刺身拼盤。每款都新鮮甘甜。其中象拔蚌刺身最為突出,味道鮮濃,口感彈牙。也有各式炸物、燒物等熟食供應。一品料理有蟹粥、芝士龍蝦伊麵、湯飯等選擇。用料充足,味道不錯。最後當然要以冰涼雪糕作終結。
平板點菜,分類清楚又方便快捷。

磯野海鮮上場,待應姐姐立即幫助開爐燒烤。

自點海鮮也有不少選擇。

燒海蝦好味又大隻。
也有各式炸物、燒物等熟食供應。

最後當然要以冰涼雪糕作終結。
  • 海鮮拼盤
2018-07-21 550 瀏覽
午市放題148一位,但野食種類又少,又等得耐,人已經唔算多,真係真心冇下次,第一次食放題既種類少到咁,味道一般,寧願比多少少錢揀間質素好d種類多d 既,,唔明而家香港既餐廳點解可以咁求其 ,失敗之中既失敗
2018-07-21 404 瀏覽
海鮮磯燒放題 $288-$368海鮮盤有5樣野鮑魚、生蠔、蟶子、扇貝同蟹肉甲羅燒可以請店員幫手燒剪開鮑魚同開生蠔每款都好鮮甜但留意海鮮盤只提供一次仲有其他海鮮係任食架😍有蝦、蜆、帆立貝、青口都好新鮮😂 d蝦腳仲識郁當然唔少得燒菠蘿、秋葵、蕃薯仔⋯酒煮蜆/花螺同海膽湯飯放上去煲架其他刺身、燒物、炸物同本身放題款式差唔多但質素好d😋😋😋😋仲有少有既鰻魚串燒抵讚位👍🏿平板落單方便又唔會漏單自助區有前菜、沙律、甜品、飲品一大兜蟹籽任你畢加$8生蠔任食 😍😍😍😍中意我地就followIG: MnM Foodie❤️
海鮮磯燒放題 $288-$368

海鮮盤有5樣野
鮑魚、生蠔、蟶子、扇貝同蟹肉甲羅燒
可以請店員幫手燒
剪開鮑魚同開生蠔
每款都好鮮甜
但留意海鮮盤只提供一次

仲有其他海鮮係任食架😍
有蝦、蜆、帆立貝、青口
都好新鮮😂 d蝦腳仲識郁

當然唔少得燒菠蘿、秋葵、蕃薯仔⋯
酒煮蜆/花螺同海膽湯飯放上去煲架

其他刺身、燒物、炸物
同本身放題款式差唔多
但質素好d😋😋😋😋
仲有少有既鰻魚串燒

抵讚位👍🏿平板落單
方便又唔會漏單
自助區有前菜、沙律、甜品、飲品
一大兜蟹籽任你畢

加$8生蠔任食 😍😍😍😍

中意我地就follow
IG: MnM Foodie❤️

2018-07-20 236 瀏覽
哩間磯燒放題真係食極唔厭,全港咁多間放題,好難得會有放題令我食回頭草,真係好好食,侍應好有禮笑容又好,仲有我最鐘意食既鴨舌,磯燒海鮮好新鮮,次次黎都會有一兩款會轉左另一種海鮮。