2023-02-27 88 瀏覽
放假同屋企人去左荔枝角行D2 Place 行市集,順便搵下附近有咩中菜好食,係openrice search到呢間位於碧海藍天既御名園,佢地晚市推出多款孖寶優惠,性價比高~食中菜我地多數都會叫個燉湯,店員推介我地試下佢地既松茸菌燉翅群,真材實料,松茸菌營養價值高,轉天氣係時候飲哂啖滋潤燉湯補下啦晚市孖寶組合,三百幾蚊有齊龍蝦伊麵同叉燒皇都幾抵,龍蝦啖啖肉份量都幾多,配埋伊麵底最perfect,佢地既黑豚叉燒皇都係必試item,叉燒肥瘦適中,口感好腍超正另一款抵食孖寶就係蒸魚配脆皮雞,老虎班超新鮮,蒸到剛剛好魚肉超嫩滑,魚汁送飯就最正,脆皮雞有半隻都幾多,雞皮金黃香脆,雞肉嫩滑多汁,超抵食左咁多肉當然要叫返碟菜中和返啦,我地就叫左個XO醬金啫唐生菜,超惹味呢款都係餐廳招牌菜之一,雞翼入面包住軟糯既糯米再煎香,好好食

2023-02-25
之前見人推介過呢間御名園😍難得假期無咁多野做 近近地同屋企人去左荔枝角分店食晚餐💓當日夜晚8點左右到 已經座無虛席 人流都好多 質素有保證🙌🏻而且晚市推出多款孖寶優惠 性價比好高!▫️上湯波士頓龍蝦伊麵配精品黑豚叉燒皇呢款晚市孖寶組合三百幾蚊😍好抵食 有齊龍蝦伊麵同黑豚叉燒皇 龍蝦新鮮 斬開左好多件 食落啖啖肉 配埋好重牛油味既伊麵底 四個人share食岩岩好! 屋企人超級推薦佢地既黑豚叉燒皇 叉燒肥瘦適中 食落嫩口 滿滿既油香味 口感一流🙌🏻▫️珍品松茸菌燉翅群湯一碗湯足夠我地每人飲兩碗 飲落真材實料 鮮香味濃 而湯渣入味 呢個天氣飲反碗暖笠笠既湯就岩晒啦😍▫️清蒸老虎班配醬燒脆皮文昌雞必叫推介 呢款孖寶又系好抵食🤣老虎班好新鮮嫩滑 蒸到剛剛好 厚肉惹味 脆皮雞有半隻 用左文昌雞去整 新鮮雞味重 雞皮金黃香脆 雞肉嫩滑多汁🙌🏻▫️XO醬金啫唐生菜屋企人食晚飯一定要叫個菜 入味爽口 熱辣辣🔥▫️脆香糯米釀雞翼餐廳招牌菜之一🔥雞翼入面包住軟糯既糯米再煎香 雖然食落辣辣地 但惹味香口😍

▫️上湯波士頓龍蝦伊麵配精品黑豚叉燒皇

▫️珍品松茸菌燉翅群湯

▫️清蒸老虎班配醬燒脆皮文昌雞

▫️XO醬金啫唐生菜
屋企人食晚飯一定要叫個菜 入味爽口 熱辣辣🔥

▫️脆香糯米釀雞翼
2023-02-24
10 分鐘 (堂食)
2023-02-20 114 瀏覽
第一次跟外國朋友二人吃中菜,興奮,因為他一直不肯吃,覺得有風味 地店乾淨,食物熱辣,香港有的感覺,棒 前菜 是紫菜味之果仁,好棒,吃光光。 金蒜銀絲蒸蟶子 金蒜銀絲蒸蟶子有大大隻之蟶子,上面鋪大量香蒜,非常香。蟶子肉厚,而且嫩滑彈牙~有嚼勁,新鮮。 文昌雞 雞肉夠滑,入味。用來送飯棒!雞肉味道相對甜,雞肉嫩滑,而且做得入味。 清蒸海沙巴斑 配上很鮮味的魚,蒸,味道很好,棒~ 鮮甜精華滲入,香香。啖啖肉,鮮味無比。棒!入口化渣,久久回香,魚肉很滑溜,肉質鮮嫩,不會很重口味。 店子亦有很多煲~今次沒有吃,多款時蔬菌類、海味同粉絲,有上湯烹調,一定非常豐富 開胃之一天,快樂喔 薑薑汁糕 香濃之薑,少少辣,不會很甜。 己很久沒有吃中菜~晚餐很棒,晚上人流也不少,店子菜單,多海鮮優惠喔

地店乾淨,食物熱辣,香港有的感覺,棒

前菜
是紫菜味之果仁,好棒,吃光光。

金蒜銀絲蒸蟶子

文昌雞

清蒸海沙巴斑
配上很鮮味的魚,蒸,味道很好,棒~

開胃之一天,快樂喔

薑薑汁糕
香濃之薑,少少辣,不會很甜。

2023-02-19 103 瀏覽
荔枝角呢間御名園環境舒適寬敞,坐得舒服,空間感夠,枱與枱之間嘅距離都好充足,又夠光猛,而且招呼好,服務周到,今時今日服務都好重要㗎😊西澳洲龍蝦🦞上湯伊麵(約一斤四両),感覺上有兩斤咁大,好多肉,個汁又好味,我哋個個見到都搶住食,又彈牙又有𧎚味,零舍不同🥰巨型蟶子4大隻,蒜蓉粉絲底,香甜爽口超肥美,真係要用刀叉享受,個個食到舔舔脷,讚不絕口👍🏻星洲金沙脆魚皮,脆皮炸子雞,送酒送飯,頓時胃口大開,炸子雞皮脆肉嫩,啖啖肉,脆魚皮,卜卜脆,食得特別過癮☺️美國桶蠔(薑蔥焗),上枱時滋滋作響,香氣撲鼻,未食已經流口水,美國桶蠔特別有蠔嘅香味,絕對唔同普通嘅本地蠔,包你食過返尋味👍🏻雪蓮果椰皇燉竹系雞湯,足料燉湯,滋補養生,好夠藥材味,真材實料無花無假,正🥰飽魚汁花膠炆豆腐,又香又滑對皮膚好,健康養生推介,而且份量十足☺️上菜效率高而且招呼好,服務有禮,唔怪之得佢咁旺場,未到七點已經高朋滿座👍🏻食埋桃膠杏仁茶糖水,真係超級無敵大滿足,個個都食得好開心,約定下次再來大擦一餐,非常推薦啊👍🏻👍🏻👍🏻
無論飲茶🫖或者晚飯🥢,我經常都會去港鐵荔枝角站嘅御名園,食過幾次覺得佢好食,價錢公道而且招呼又好,小菜組合選擇又多,豐儉由人好實際☕️🫖習慣必點抵食推介,試咗兩款原盅燉湯,時令養生,滋潤清甜,火喉十足,講緊只係$30零$40 -位,咁足料點可能唔飲呢😋😋😋仲有個晚市組合,$228已經有四隻空運蟶子同半隻脆皮燒雞,超級大隻嘅聖子用金銀蒜配搭粉絲去蒸,火爐精準,爽甜鮮嫰好好味💯咸蛋黃炸魚皮,即點即炸,大大牒惹味又脆口都只不過係點心嘅價錢🤩🤩🤩西澳龍蝦🦞 均-價四佰零蚊包埋伊麵底,原隻新鮮生猛即劏即煮,咁大隻睇落幾乎有兩斤,唔使逐両同你計,黃金湯煮色香味全,大人細路都食到舔舔脷👍👍👍個人好鍾意喺酒樓食海鮮,貪佢鑊氣夠,而且有專人招呼,食得輕鬆自在,好似呢個薑蔥炒美國桶蠔,炒完都冇縮水,隻隻仲肥嘟嘟、嫰滑肥美,畺蔥炒到香噴噴、砂煲上枱熱辣辣、真係正到爆💢媽媽愛吃菇菌豆腐,夾埋花膠𧐢油-齊炆煮,清清地好味又有營🫰我唔係住呢頭架,成餐飯由上菜到樓面,清牒加茶招呼都好週到,環境整潔🫖🥢坐得又舒服,正因為咁,就算搭幾個站過嚟都值得喇⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

媽媽愛吃菇菌豆腐,夾埋花膠𧐢油-齊炆煮,清清地好味又有營🫰

2023-02-16 77 瀏覽
開在茘枝角碧海藍天樓下的高質酒樓「御名園」對附近居民黎講唔洗行出區外就有間咁高質嘅酒樓,真系好方便,飲茶食飯超級就腳,而且侍應態度超級好,令我呢個黎探朋友有跨區人士羨慕得流晒口水!真心希望自己屋企樓下都開返間分店!今日同朋友蒸咗條魚,清蒸沙巴斑,超級新鮮嫩滑!熟度正合適,魚肉緊實細膩,淋上豉油,非常好味!不得不贊佢哋今日燉湯—雪蓮果椰皇燉竹絲雞湯鮮香滋潤!遠遠就聞到椰子香味,亦十分足料,竹絲雞啖啖肉,十分滋補!黑豚叉燒皇,賣相討好,味道比想像中質素仲高,表層蜜糖好易入口,肉質軟冧入味,份量都算滿足。瑤柱蛋白炒飯,大大一碟,有好多瑤柱,非常足料,份量都比出面其他餐廳多,飯粒夠爽口。豆鼓鯪魚油麥菜,食返個菜,營養均衡,賣相不出,入口爽脆。點咗個鬆化脆蛋散,炸至金黃色,入口處化。

不得不贊佢哋今日燉湯—雪蓮果椰皇燉竹絲雞湯

豆鼓鯪魚油麥菜,食返個菜,營養均衡,賣相不出,入口爽脆。

點咗個鬆化脆蛋散,炸至金黃色,入口處化。

✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。御名園.好好飲茶好好養生。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤ 喜歡飲茶的香港人放假的指定動作是去茶樓歎番個靚茶今次去御名園都是住附近的朋友推介原來服務同食物水準都不錯周末午市茶位:HKD12/人  去飲茶一定要食蝦餃燒賣  此店的 鮮味蝦餃皇非常足料,粒粒飽滿皮薄晶瑩,蝦肉彈牙還要鑲了金邊,感覺氣派好睇又好食於是同朋友又叫多一籠食! 鮑魚燒賣皇粒粒燒賣都有鮑魚鮑魚爽口又彈牙燒賣肉厚,份量十足  自選美食組合(HKD80/2款)我們中意冷盤美食點了:水晶鎮江餚肉+佛山燻蹄海蜇鎮江餚肉最是好吃一層豬皮,一層蹄肉清爽的口感蘸以少許鎮江黑醋味道更豐富 燻蹄海蜇調味略為偏重加蒜醋點綴,即時可口非常海蜇已有濃醇香麻油是非常好食的味道豉椒炒煎米粉配蟶子蟶子非常鮮味爽甜吸盡豉椒的惹味煎米粉非常香脆一定要趁熱食一口盡帶香口的煎米粉同爽甜蟶子那份酥脆的口感非常讚!  陳皮脆香燒鵝皇(例牌)香氣撲鼻肉質嫩滑,口感細緻是帶焦香的口感又有鵝的自身香氣水準

雜感女生   好味日記

去飲茶一定要食蝦餃燒賣

此店的 鮮味蝦餃皇

非常足料,粒粒飽滿

皮薄晶瑩,蝦肉彈牙

還要鑲了金邊,感覺氣派

好睇又好食

於是同朋友又叫多一籠食!

鮑魚燒賣皇

粒粒燒賣都有鮑魚

鮑魚爽口又彈牙

燒賣肉厚,份量十足

自選美食組合(HKD80/2款)

我們中意冷盤美食

點了:水晶鎮江餚肉+佛山燻蹄海蜇

鎮江餚肉最是好吃

一層豬皮,一層蹄肉

清爽的口感蘸以少許鎮江黑醋

味道更豐富

燻蹄海蜇調味略為偏重

加蒜醋點綴,即時可口非常

海蜇已有濃醇香麻油

是非常好食的味道
豉椒炒煎米粉配蟶子

蟶子非常鮮味爽甜

吸盡豉椒的惹味

煎米粉非常香脆

一定要趁熱食

一口盡帶香口的煎米粉同爽甜蟶子

那份酥脆的口感非常讚!

陳皮脆香燒鵝皇(例牌)

香氣撲鼻

飲得出經過了爐火的滋養

補益肝腎、滋陰養顏

是湯怪必點之選

2023-02-03 118 瀏覽
#fafafoodblog荔枝角 #fafafoodblog中菜🍴鮮菠蘿咕嚕肉 98蚊🐷青椒菠蘿做配菜 菠蘿夠甜同 juicy . 咕嚕肉出面層皮夠脆而且薄身 肉質 juicy . 甜酸汁夠香而且甜度適中 唔會蓋過豬肉味🍴晚市 b組合 388蚊上湯波士頓龍蝦伊麵底 🦐配醬燒脆皮文昌雞 半隻 🐥龍蝦夠新鮮大隻 肉質彈牙啖啖肉 伊預夜料 芝士汁夠香撈 撈埋伊麵同龍蝦食 好味🧀文昌雞 雞肉好彈牙夠滑 雞皮好香脆 唔洗點野都好好味 🐥🍴無花果霸王花燉唐排 33.8 蚊🐷無花果用回豬排好足料 個湯好甜 應該因為有無花果肉 個湯夠豬肉香味 飲落好潤🍴潤燒石歧乳鴿 55 蚊🔥乳鴿 整得皮脆肉滑 . 唔算好大隻 但以乳鴿黎講剛好 點 d gip汁同准鹽就好好食#中菜 #乳鴿 #老火湯 #龍蝦 #芝士 #伊麵 #燒雞Score 平均分< 7.5/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#御名
🍴鮮菠蘿咕嚕肉 98蚊🐷
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#御名園
荔枝角碧海藍天AEON店 (地址:荔枝角深盛路8號碧海藍天AEON
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog荔枝角
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

歡迎喺唔同平台觀賞fafafoodblog
Fb📒: fafafoodblog
Ig🖍: fafafoodblog
Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2023-02-03
2022-12-04 296 瀏覽
情底下好耐無去過酒樓食晚市。依次決定揀一間選擇種類比較多嘅,可以滿足一家大細嘅口味。不得不讚下,依間酒樓嘅服務真係好到位,部長亦細心講解推薦酒樓嘅特色菜👍。部分菜式均有優惠價🤭有別於一般酒樓小食為花生,依間提供紫菜味果仁作為前菜,十分健康。我哋點左普洱茶 ,茶壺好精緻特別有啲宮廷styles. 小菜:檸檬冰爽鳳凰爪 優惠價$40 (原價💰48)肉質爽口帶啲微酸辣,入口有啲青檸香,作為前菜都幾開胃。鮮沙薑香茜豬手 優惠價$50 (原價💰58)沙薑味好濃,香茜味較輕,肉質爽口入味。主菜香芹士豆烧安格斯牛肉 優惠價$108(原價 💰138)鍋氣味中,十分香口,土豆軟硬度適中,牛肉嫩口入味。鮑魚一品砂鍋飯 $188一鍋大概為4-5個人嘅份量,真材實料大概有起碼10隻拇指大細嘅鮑魚仔。飯粒粒分明夠鍋氣伴有叉燒嚟 瓜粒等,材料好豐富。上湯瑤柱浸菜苗 優惠價$108(原價 💰138落足料👍鋪滿左瑤柱,成個上湯都好清甜,恰好解膩。精品黑豚叉燒 $128 賣相精緻,叉燒肉汁飽滿,肥瘦均勻,肉烤得軟硬適中😋即烧脆皮清遠雞 $128 半雞果然係即燒,上檯之後,表皮十分香脆。雞肉醃製得夠入味。蠔皇古法打4頭鮑

我哋點左普洱茶 ,茶壺好精緻特別有啲宮廷styles.

小菜:
檸檬冰爽鳳凰爪 優惠價$40 (原價💰48)
肉質爽口帶啲微酸辣,入口有啲青檸香,作為前菜都幾開胃。

鮮沙薑香茜豬手 優惠價$50 (原價💰58)
沙薑味好濃,香茜味較輕,肉質爽口入味。

主菜
香芹士豆烧安格斯牛肉 優惠價$108(原價 💰138)
鍋氣味中,十分香口,土豆軟硬度適中,牛肉嫩口入味。

鮑魚一品砂鍋飯 $188

上湯瑤柱浸菜苗 優惠價$108(原價 💰138
落足料👍鋪滿左瑤柱,成個上湯都好清甜,恰好解膩。

精品黑豚叉燒 $128
賣相精緻,叉燒肉汁飽滿,肥瘦均勻,肉烤得軟硬適中😋

即烧脆皮清遠雞 $128 半雞
果然係即燒,上檯之後,表皮十分香脆。雞肉醃製得夠入味。

蠔皇古法打4頭鮑魚伴玉掌 $168 每位
醬汁好鮮甜,鮑魚刀落肉開,十分爽口,鵝掌炆得好夠淋十分入味。
2022-12-04 1659 瀏覽
晚市菜式選擇種類多海鮮,小炒,燉湯,鮑參翅肚,冷盆,甜品都有,可供選擇種類繁多可以滿足到一家大細嘅需求。而且絕大部分都做緊晚市優惠,出街食飯之餘都可以慳d 錢🌝重點啲菜全部豆真材實料唔係虛有其名。✨檸檬冰爽鳳凰爪 優惠價💰40 (原價💰48)鳳凰爪一隻開幾份,方便食用,肉質爽口帶啲微辣,作為前菜都幾開胃。✨鮮沙薑香茜豬手 優惠價💰50 (原價💰58)豬手份量出呼意料地多,一共有差唔多10件,沙薑味好濃,肉質爽口一啲都唔會覺得肥。✨香芹士豆烧安格斯牛肉 優惠價💰108(原價 💰138)係屋企無辦法炒出嘅鍋氣味👍牛肉入口仍好嫩滑。✨鮑魚一品砂鍋飯 💰188飯粒粒分明 ,炒得好夠鍋氣,大概有成10隻鮑魚仔,仲有叉燒,蛋,瓜粒等等果然十分真材實料。✨上湯瑤柱浸菜苗 優惠價💰108(原價 💰138估唔到有粒粒嘅瑤柱係面,落足料👍成個上湯都好清甜,恰好解膩。✨精品黑豚叉燒 💰128 賣相精緻,叉燒肉汁飽滿,肥瘦均勻,肉烤得軟硬適中😋✨即烧脆皮清遠雞 💰128 半雞平時嘅我係唔食雞皮嘅,但係依個燒得好香脆,皮下脂肪近乎無👍雞肉亦好入味,唔會烤得好老。 ✨蠔皇古法打4頭鮑魚伴玉掌 💰168 每位原嚟四

✨檸檬冰爽鳳凰爪 優惠價💰40 (原價💰48)

✨鮮沙薑香茜豬手 優惠價💰50 (原價💰58)

✨香芹士豆烧安格斯牛肉 優惠價💰108(原價 💰138)
係屋企無辦法炒出嘅鍋氣味👍牛肉入口仍好嫩滑。

✨鮑魚一品砂鍋飯 💰188

✨上湯瑤柱浸菜苗 優惠價💰108(原價 💰138

✨精品黑豚叉燒 💰128
賣相精緻,叉燒肉汁飽滿,肥瘦均勻,肉烤得軟硬適中😋

✨即烧脆皮清遠雞 💰128 半雞

✨蠔皇古法打4頭鮑魚伴玉掌 💰168 每位
原嚟四頭鮑嘅size 係咁🤭醬汁好鮮甜,鮑魚爽口入味,刀落肉開,鵝掌炆得好淋好入味。

• 陳皮脆香燒鵝皇
2022-11-25 324 瀏覽
好耐冇飲茶,今次去咗荔枝角碧海藍天Aeon內嘅【御名園】嘆茶,之後可以順便行街街。呢度無論點心or午市套餐選擇同樣多。🥰最後點咗個皇牌超值燉湯4人餐,真係幾抵食,套餐包括御膳養生燉靚湯、蟲草花珍菌泡青蔬、自選點心要鮮肉灌湯小籠包、醬汁金錢肚、香煎臘味蘿蔔糕、再有陳皮脆香燒鵝皇、乾炒安格斯牛河。😍御膳養生燉靚湯好大窩,每10日就有2款更新,絕對可以飲到不同口味,。今期就有舞茸合桃燉土雞,個雞湯真係好鮮甜而且材料十足,飲得出燉咗好耐,個湯仲有健脾益胃,增強免疫嘅功效,真係啱曬呢個季節飲用。😋蟲草花珍菌泡青蔬無論係菜定菌都好新鮮,蟲草花又爽,加埋有上湯浸住好味。😋鮮肉灌湯小籠包趁熱點埋醋汁食,令人回味無窮,肉汁就係爆棚。😋醬汁金錢肚一d都吾靱而且好多塊,有濃郁南乳味,惹味。😋香煎臘味蘿蔔糕即叫即煎夠香口,臘味粒提升質感味覺,點埋辣椒醬或甜醬食一流。😋陳皮脆香燒鵝皇皮脆肉嫰,最緊要隻鵝完全吾肥又燒得均勻。😋乾炒安格斯牛河係用幼河粉炒,所以特別入味而且啱嘴形,大量配料加上嫩滑安格斯牛肉,食到停吾到口。😋另外我哋仲叫左 XO醬鳳爪,同埋乾清養顏棗皇糕、桃膠西施杏仁茶、焦糖鮮奶燉蛋做甜品,為今個午餐

醬汁金錢肚一d都吾靱而且好多塊,有濃郁南乳味,惹味。😋

陳皮脆香燒鵝皇皮脆肉嫰,最緊要隻鵝完全吾肥又燒得均勻。😋

另外我哋仲叫左 XO醬鳳爪,同埋乾清養顏棗皇糕、桃膠西施杏仁茶、焦糖鮮奶燉蛋做甜品,為今個午餐劃上完美句號。🥰
2022-11-16 258 瀏覽
荔枝角有質素的酒樓,食材新鮮,烹製出色,服務優良,令人滿意的中菜酒家。✨🫶🏻🦥晚市來到酒樓,怎能不點海鮮呢?酒樓推出了晚飯雅座海鮮優惠,抵吃而多選擇!💕必叫!🗯️《西澳洲岩龍蝦配上湯焗伊麵》$438最有回憶的,是在酒樓裏吃龍蝦伊麵!!!🦞龍蝦啖啖肉,大大件,新鮮美味,而龍蝦的鮮甜汁液流入伊麵,令伊麵都充滿海鮮的滋味! 那齒甲留香的餘韻,令人一試難忘!🫶🏻《清蒸東星斑(約14兩)》$328外表紅色的東星斑,真正令人吃不停嘴,關鍵就是廚師的功力,蒸得恰到好處,蒸至剛剛離骨的,可保持最鮮甜嫰滑的魚質!💓好好食!🗯️《金蒜銀絲蒸聖子》$38/1隻空運的新鮮聖子,必叫!✨新鮮無比,且有份量,大隻而彈牙有嚼勁,時間控制得好,蒸得恰好,很鮮甜爽口!✨《潤燒石岐水乳鴿》$55/1隻燒乳鴿皮脆肉嫩,金黄透光的乳鴿皮,油光之下更顯得香脆,色澤紅亮,惹味十足,有著鮮嫩多汁的口感。💓真功夫養生燉品,湯水吸引,食材養生,讓人有溫暖感。而且,燉湯以優惠價供應,很抵呀!💡《養肝參杞棗燉水鴨》$43.8《長白山鮮人參燉竹絲雞》$33.8湯水食材足料,燉得夠入味!必叫!💕總結:去酒樓吃海鮮,推薦!👍🏻

《西澳洲岩龍蝦配上湯焗伊麵》$438
最有回憶的,是在酒樓裏吃龍蝦伊麵!!!🦞

《清蒸東星斑(約14兩)》$328

《金蒜銀絲蒸聖子》$38/1隻

《潤燒石岐水乳鴿》$55/1隻

《養肝參杞棗燉水鴨》$43.8
《長白山鮮人參燉竹絲雞》$33.8
湯水食材足料,燉得夠入味!必叫!💕

總結:去酒樓吃海鮮,推薦!👍🏻
2022-11-16 134 瀏覽
荔枝角唔算好多酒樓,今晚食咗御名園。呢度有啲海鮮套餐幾抵食。我哋揀咗聖子配豆苗,有菜有肉健康啲。先食一碟沙薑豬手,豬手比較爽口,味道唔算好濃。金銀蒜蒸聖子係必食推介!聖子大大隻啖啖肉,蒸得啱啱好,肉質鮮嫩,味道鮮甜👍🏻蝦醬骨炸得香脆,味道濃郁,送飯一流。另外點咗蟹粉小籠包,皮薄餡靚,湯汁多到爆棚,正😋最後食埋兩個甜品,飽飽的😉 呢度有西式甜品,今晚食咗焦糖燉蛋,另一個係西施桃膠杏仁茶。杏仁茶都幾香滑,食完之後感覺好滋補

先食一碟沙薑豬手,豬手比較爽口,味道唔算好濃。

蝦醬骨炸得香脆,味道濃郁,送飯一流。

另外點咗蟹粉小籠包,皮薄餡靚,湯汁多到爆棚,正😋

2022-11-12
2022-11-15 107 瀏覽
位於荔枝角這間酒樓我大膽講句係一個五星級嘅高尚中菜廳因為無論食物 環境 服務質素 氣氛都係五星級兩個靚湯長白山鮮人參燉竹絲雞養肝參杞棗燉水鴨兩種湯都係滋補首選啱晒都市人坐定定侍應殷勤放上兩碗湯 前者甘口後者溫厚 無論竹絲雞或者水鴨到波特軟林林入口即溶瘦肉就算煲完之後仍然有美味嘅肉味連湯渣都可以食飲完之後有一種溫暖 準備迎接以下一頓豐富嘅晚餐石岐乳鴿熱辣辣香噴噴肉汁鮮味而且啖啖肉這個乳鴿一定要嗌仲要一人一隻 因為好味到一隻真係唔夠喉清蒸東星斑大大條東星班淨係見到色澤已經知道係好嘢而且廚師烹調時間拿捏得非常準確條魚可以做到熟而不靭 喜歡食魚嘅人就算魚骨間的魚肉都可以吃得乾乾淨淨魚肉滑溜鮮味 大量蔥花加埋蒸魚豉油淨係一條魚都可以送兩碗飯上湯龍蝦淨係相機食先都食咗5分鐘因為擺盤實在太美麗 豐富嘅上湯汁加埋切件嘅龍蝦 每舊龍蝦都係啖啖肉 咬落去爽滑彈牙可以話係非常脆口也完全吸收晒上湯嘅味道所以除了龍蝦肉之外下面嘅伊麵底都唔可以放過就算伊麵都吸收埋龍蝦嘅肉汁這是一個非常豪華嘅上湯伊麵龍蝦清蒸蟶子只要食材新鮮無論是用最簡單嘅方法都可以做出美味四隻蟶子 新鮮肉質亦都非常肥美只係用蒜蓉青蔥 就可以做出天
位於荔枝角這間酒樓

清蒸蟶子
只要食材新鮮無論是用最簡單嘅方法都可以做出美味
四隻蟶子 新鮮肉質亦都非常肥美
只係用蒜蓉青蔥 就可以做出天下美味
別忘記粉絲都係充滿着蟶子同埋各種配料嘅味道 精華所在不至於蟶子本身 還在於粉絲

就算這裏的小食茶界都係非常高質素

最後不能夠不提就是這裏所有的工作人員無論部長 傳菜員 侍應 收銀姐姐 一樣咁好禮貌服侍周到
今時今日嘅香港 如果可以多啲依啲咁好嘅餐廳對於香港嘅旅遊業復甦一定有好大裨益

#hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食

2022-11-05 158 瀏覽
今日去開碧海藍天的AEON 買野老公又想食中菜甘係御名園食完先返屋企平時都有食開晚市想不到午市都有不同的優惠一直喜歡他們的靚湯今日有雪蓮菌瑤柱燉土雞材料滿滿,雞湯沒有太多油花仲有瑤柱的鮮味秋天飲湯很滋潤仲有即叫即拆的蟹粉小籠包三隻都唔錯超香濃的蟹膏,見到不少蟹肉,很鮮甜空運蟶子拼豉椒炒煎米餅蟶子大隻又鮮甜,而且直接空運,非常新鮮蟶子肉質嫩滑,仲有惹味的醬汁,正煎米餅很脆口,拌以醬汁,很香口。$80自選組合都好多款五常米釀脆皮鳳全翼雞全翼外皮香脆金黃,內餡釀入五常米食落去有黏性但不黏牙,口感筋糯有彈性,米香濃郁。雞肉有少少辣,但可以接受既。鳳梨咕嚕肉再加$8都唔錯,咕嚕肉外脆內軟,仲有肉汁,加上酸甜鳳梨片,很開胃。燒味組合$188仲有成窩麵陳皮脆香燒鵝皇,皮脆肉嫩,外皮古銅色,皮連肉沒有分離,肉質甘香,配以黃梅醬,濃郁芳香鮮茄勝瓜泡淮山麵很健康,所有食材新鮮的瓜菜,估唔到仲有健脾胃的淮山麵選擇,一窩都食到好飽
今日去開碧海藍天的AEON 買野
老公又想食中菜
甘係御名園食完先返屋企

平時都有食開晚市
想不到午市都有不同的優惠

一直喜歡他們的靚湯
今日有雪蓮菌瑤柱燉土雞
材料滿滿,雞湯沒有太多油花
仲有瑤柱的鮮味
秋天飲湯很滋潤

仲有即叫即拆的蟹粉小籠包
三隻都唔錯
超香濃的蟹膏,見到不少蟹肉,很鮮甜

空運蟶子拼豉椒炒煎米餅
蟶子大隻又鮮甜,而且直接空運,非常新鮮
蟶子肉質嫩滑,仲有惹味的醬汁,正
煎米餅很脆口,拌以醬汁,很香口。

$80自選組合都好多款
五常米釀脆皮鳳全翼
雞全翼外皮香脆金黃,內餡釀入五常米

燒味組合$188仲有成窩麵