3天前 0 瀏覽
又一城,開咗呢間上海菜,一直想去試,約極都約唔到人😆終於有朋友生日,約到成班食肉獸去試吓,一行8人,浩浩蕩蕩去試吓,訂咗張枱,當日,個經理話間VIP房今日冇人訂,免費幫我哋upgrade,超正🥰食豪啲💪,叫左個6人雞煲翅套餐,再加兩個菜,正正正😆雞煲翅,魚翅嘅份量正常,但個湯真係不得了,夠濃,夠味,夠香。甜豆火丁河蝦仁,蝦仁細細隻,好鮮味,唔係周圍食得到。酒糟蒸黃魚(呢個唔記得影相,失敗) 黃魚配上陣陣酒香,回味無窮❤️有隻脆皮雞,本來幾好食,但係個套餐有雞煲翅,個湯有半隻雞,又嚟半隻雞,有啲奇怪🤔小籠包同炒飯正常發揮。大家都好滿足,尤其係有間房,唔使去出便咁嘈,傾到偈。會再來

食豪啲💪,叫左個6人雞煲翅套餐,再加兩個菜,正正正😆
大家都好滿足,尤其係有間房,唔使去出便咁嘈,傾到偈。
會再來
4天前 0 瀏覽
朋友介紹,大圍御.家上海,抵食夾大件,因為大圍晚市唔接訂枱,唯有去又一城試吓,竟然可以訂枱,同一集團,兩間餐廳,同一個品牌,完全唔同做法,不解。點都好,果然冇介紹錯,脆皮雞,煎小籠包,東坡肉,松子魚都非常出色,價錢相宜,值得一試。訂座時說要還枱1.5小時,我哋食完都8:45,心諗,還張枱俾你都未必仲有客人嚟,畢竟而家唔好咁多人咁夜食飯,果然冇追我哋還枱,我哋仲坐到9:30,值得一讚。首先一定要介紹嘅係脆皮雞。有少少煙燻味,皮真的脆,肉真的嫩,同廣東做法有唔同,自己去試吓就知,東坡肉三七肥,唔會好漏,店員會主動問我哋要唔要幫手切細件啲,細心小蘢包有兩種做法,有蒸同煎,蒸的食得多,今次試吓煎,煎嘅原來都咁好味,可以keep住熱,底有少少脆,湯汁夠濃,但唔会咸,值得一試松子魚炸得鬆脆,個汁係靈魂,唔會好酸,帶橙橙哋色,唔係紅紅哋嗰種,所以覺得味道好,呢間上海菜真的要再嚟,試吓佢哋嘅其他菜式

小蘢包有兩種做法,有蒸同煎,蒸的食得多,今次試吓煎

煙燻炸雞
煙燻炸雞
  • 煙燻脆皮雞,東坡肉,松子魚
2025-07-12 0 瀏覽
10/7婆婆生日,一早訂定咗間VIP房,準時到,叫咗個12人餐,菜式都係大家啱食嘅嘢,首先嚟咗個六小碟,醉鴿,烤夫,餚肉等傳統小食,味道唔錯👍,跟住嚟個翅,湯底濃郁,翅唔算粗,味道算OK,值得一提嘅係佢哋嘅元蹄同脆皮雞,元蹄入味,夠淋,唔會好甜,婆婆無咩牙力都食到,脆皮雞,皮脆,小小煙燻味,肉質夠嫰,另外小龍包肉汁香濃唔會重味搶咗豬肉嘅味道,值得一讚係招呼我哋間房嘅樓面小妹妹好似叫Irene,整個用餐過程,細心,主動加茶,換碟,上菜時間控制剛剛好,唔會話一次過上哂啲餸,好似趕客走咁,值得一讚呢個小妹妹,全程面帶笑容,有禮,整個用餐過程好舒服
2025-07-12 167 瀏覽
經過又一城,去逛逛,肚餓,去咗御,家上海食上海嘢,入門口,帶位有笑容,表明想坐近窗邊,可以欣賞樓下一層溜冰埸,帶位溫馨提示,會比較嘈,問我哋介唔介意,媽咪怕嘈,然後帶位安排左梳化位坐,滿意🥰,然後樓面亦問我哋飲咩茶,(全程都有笑容)第一個對店舖印象非常好👍,唔知食咩,就叫樓面介紹,炸雞係招牌菜,所以叫咗半只炸雞,然後清清哋叫咗個炒萵荀,小食叫做嗰脆鱔,蚱小黃魚等,炸雞真的好好好味,皮脆,肉嫩,夠Juice😋 ,脆鱔唔会太甜,萵荀清淡,帶有少少咋咸肉味,整體來講,從入門口到食完,帶位,樓面,經理對客人都保持住笑容,食物質素唔錯👍值得一試嘅餐廳
2025-07-12 0 瀏覽
我是新搬來九龍塘居住的,便想到附近又一城看看有甚麼東西好吃,我上星期選了這間御家上海試試,我一行十人,他們留枱五分鐘,我遲了十五分鐘才到,門口已經很多人等位了,門口的同事見我有大有小,禮貌地跟我們說多等一會,有座位便盡快安排給我們,我們等了10分鐘左右,看到樓面的同事很快手地清潔枱面,我們便可以準備進餐了,小孫子已經餓得不得了,我們先點幾款小食,很快亦上菜了,一陣子給孫子吃光了,其餘主菜亦很快上菜,味道真的不錯,聽說他們在其他地方都有分店,我們下次都會去光顧,香港已經很難得有這麼好的服務態度和食品,你們要繼續加油💪!
2025-07-06 0 瀏覽
1/7日是奶奶生日,本來訂咗張枱19:00但因為奶奶年紀大,行動不便,所以遲咗20分鐘,記得訂枱時,帶位話只hold枱5分鐘,擔心去到無位,當去到,真係已經無位,本身訂咗張枱已經比咗其他客人,跟住同經理Tina溝通,是因為奶奶年紀大,行動不便,所以遲咗,希望可以幫我哋再安排位置,經理Tina了解後,叫我哋等等,然後大約等咗10分鐘左右,就安排到枱比我哋,我哋非常感謝Tina,食物方面,我哋叫咗佢哋出名嘅炸雞,蒸鰣魚,臭豆腐(真係幾臭吓),年糕炒蟹等等,炸雞皮脆肉滑,有少少煙燻味,鰣魚一早訂咗,所以等咗半小時就到,鰣魚係奶奶致愛,佢最鍾意「損」的魚鱗,蟹肉質鮮嫩,配年糕炒味道都唔錯,食物整體唔錯,樓面員工招呼亦到位,例如:會主動加茶,主動換碟!最後真的要多謝經理Tina,🙏🏻因為我哋係北方人,不太喜歡食蛋糕,所以奶奶生日亦無預備到蛋糕,經理Tina知道後,竟然送咗啲壽桃比奶奶,真心多謝,相信我哋一家會變成呢間餐廳常客最後有個女侍應推介鮑魚$188/ 罐加$10多一罐,真係好抵
),年糕炒蟹等等,炸雞皮脆肉滑,有少少煙燻味
2025-07-05 33 瀏覽
5/7中午,一家三口去又一城溜冰,盡興完之後,就去咗呢間上海菜食午餐,門口帶位很用心介紹食物,最終都係入去試試,佢哋呢度有五款茶可以揀,樓面員工極力推薦人生烏龍茶,飲落口有少少嘅人蔘味,茶唔會太濃,老婆話想飲湯,咁就揀咗個砂鍋雲吞雞,因為雲吞可以俾仔仔食,上海粗炒同埋小籠包是我們必定選的食品,雲吞雞裏面有半隻雞,八粒雲吞,同埋有好多津白,湯入口香濃,唔會好鹹,仔仔話好好飲,另外上海粗炒,賣相顏色好靚,仔仔就食咗兩大碗跟住小籠包係呢度必點嘅點心,肉汁香濃,整體呢度食物唔錯,員工亦好有禮貌,不得不讚呢度嘅員工會主動幫客人加水埋單後有現金券送,下次再嚟試吓佢哋其他嘢食
埋單後有現金券送,下次再嚟試吓佢哋其他嘢食
2025-07-05
午餐
2025-06-23 87 瀏覽
在OpenRice訂位,方便。第一次光顧,去到門口的時候,發現門口四眼女侍應非常冇禮貌,態度惡劣。但其他侍應正常,有些都有禮貌的。食物方面:蜜汁脆鱔只是脆,很多炸粉,難食!牛肉餅沒有牛肉味,不好吃!大排骨麵和鹹肉津白都是正常水準以下,相信很多街坊小店也比這間餐廳好吃。在又一城的餐廳來說,以這間餐廳的食物質素,是不會想再光顧的。總的來說,食物質素差,門口四眼的女侍應態度惡劣,整體來說是差的體驗,不建議!
在OpenRice訂位,方便。
食物方面:
蜜汁脆鱔只是脆,很多炸粉,難食!
牛肉餅沒有牛肉味,不好吃!

2025-06-23
2025-06-21 299 瀏覽
侍應趕客,由9點開始不停煩我地,未食晒野都問「想問隻碟收得未?」一晚三四個侍應圍住你轉,每分鐘問一題問題,輪流不停問「收得未」,由有9:00開始到9:30不停騷擾客人,務求收晒你枱既碟。話為左等你地食蛋糕 ,主動話幫你拎蛋糕)其實客人都冇話要切蛋糕)就已經講吓咁幫你收晒啲碟,攞埋蛋糕出嚟俾你買埋單。嚴重影響到客人傾計,好煩😫好似想趕客咁,有點失望。打算星期五食個飯,真係希望可以好好享受,坐立又一城商場,可是服務好似大排檔咁。
侍應趕客,
由9點開始不停煩我地,
未食晒野都問「想問隻碟收得未?」
一晚三四個侍應圍住你轉,每分鐘問一題問題,

嚴重影響到客人傾計,好煩😫
好似想趕客咁,有點失望。

2025-06-20
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
用餐優惠
信用卡優惠
見又一城新開一間價錢合理嘅上海菜,所以刻意book咗枱同屋企人同六個月大嘅BB夜晚一齊食飯首先喺味道同食物選擇方面,以呢個價錢嚟講絕對係CP值高,味道係好食,份量好足夠,而且價錢係合理,好欣賞包點類係可以on top加錢加一至兩件,好適合四五人既家庭,唔會叫過量既食物👍🏻但服務方面,真係差到冇朋友…同屋企人分別端午節夜晚同下一個星期五晚去食飯,兩次既用餐經歷都好差由落單到上菜,只係5-8分鐘內就同你上曬成枱食物,真係快過等快餐,已經同咗侍應講停一停出菜先,因為真係成枱野食,而且張枱亦唔大,但完全冇理會,原本以為因為當晚係端午節正日有兩輪,所以出菜咁急,點知下一個星期既夜晚再去,情況都係咁🤷🏻‍♀️明明落單系統寫明壽包需時20分鐘,但5分鐘就已經同你上咗,簡直係無言…另外,呢間餐廳完全唔係嬰兒友善既餐廳!連續兩次book既時候已經講到明有嬰兒(並唔係兒童),需要長開bb車,但兩次既座位係安排前後都有凳會撞到既枱。最離譜既係,有一個侍應(女士、戴眼鏡、樣貌似菲/泰籍)帶後面個枱既客入座既時候,係毫無詢問之下 抬起入面有一個六個月大既bb車,bb車既方向轉咗90度。成件事係極離譜,仲同我地講叫
但服務方面,真係差到冇朋友…
另外,呢間餐廳完全唔係嬰兒友善既餐廳!連續兩次book既時候已經講到明有嬰兒(並唔係兒童),需要長開bb車,但兩次既座位係安排前後都有凳會撞到既枱。最離譜既係,有一個侍應(女士、戴眼鏡、樣貌似菲/泰籍)帶後面個枱既客入座既時候,係毫無詢問之下 抬起入面有一個六個月大既bb車,bb車既方向轉咗90度。成件事係極離譜,仲同我地講叫我地收車叫bb坐。當刻我都忍唔住大鬧咗一句佢得六個月點識坐,再加上後座既食客都講話架bb車冇影響到佢地。大家想像下如果咁啱bb當刻冇扣安全帶,成件事有幾危險?完全係冇常識!
呢間野,完全係冇服務可言,亦漠視有嬰幼兒家庭既需要,如果唔想食到成肚氣,建議都真係唔好去!
2025-06-06
2025-05-30 1191 瀏覽
為了慶祝婆婆大壽🎂特意揀選咗呢間上海菜,指定要房間有最低消費,預訂訂咗六點,大家準時到👍🏻頭盤揀咗幾樣嘢食,有拼盤,脆鱔等上海小食,頭盤小食味道算正宗,因為婆婆係上海人,佢覺得唔錯😋另外揀咗茶鴨,茶鴨唔算太乾,好香煙熏味,另外炸雞,好Juice,婆婆最鍾意食鰣魚,特登預訂咗條,婆婆教我哋食,首先要將啲魚鱗「選」咗先,我就覺得怪怪地🧐值得提吓個腌篤鮮,湯味道層次感分明,最重要啲筍唔會搶咗鹹肉嘅味,另外點咗客煎小籠包,感覺上比蒸嘅好味好多!當然最後一定要食豆沙窩餅🤭🤭
2025-05-18
慶祝紀念
生日
2025-05-25 908 瀏覽
陪姨甥女去又一城溜冰,溜完冰肚餓,問姨甥女想食乜嘢,佢話想食上海菜,就揀咗溜冰場上面嗰間家上海,六點鐘左右,唔係太多人,姨甥女鍾意食楊州炒飯,簡簡單單嗌咗幾樣嘢,首先第一樣嘢嚟嘅係烤夫,味道唔會太濃,雞絲粉皮醬油味濃郁,跟住嚟個小籠包,小籠包裏面嘅湯汁,鮮甜好味,,跟住個楊州炒飯,唔會太油,姨甥女食咗三大碗.店舖環境唔係太光猛,俾人感覺幾舒服,樓面員工招呼,態度都唔錯,會主動清枱面,和主動加水,埋單有現金卷送
,雞絲粉皮醬油味濃郁,
跟住嚟個小籠包,小籠包裏面嘅湯汁,鮮甜好味,
2025-05-24
2025-05-25 647 瀏覽
星期六大約六點前去到,見店內未有其他客人,便入去試吓。但係我哋兩個人都要被安排坐一張好細嘅枱,而且仲要限90分鐘。侍應人數算多,但係個個行行企企,掛住自己傾偈,要我哋叫佢斟茶先走過嚟,服務欠主動,而且有一兩個侍應外觀有欠整潔。食物上齊後,張枱根本都唔夠擺,食得頗為狼狽,而且食物質素一般,價錢亦唔算平。整體而言,客戶用餐體驗欠佳,難怪呢間店舖新開冇耐已經咁多負評😒早知入去前先睇吓OpenRice先。有時都明白,點解啲人成日話北上消費!
早知入去前先睇吓OpenRice先。

有時都明白,點解啲人成日話北上消費!
2025-05-23 460 瀏覽
喜歡這裡的環境,靠窗可以一路欣賞溜冰,一路進食午餐,今日叫咗上海粗炒,小籠包,一個人食剛好,首先上海粗炒味道啱好,唔會太鹹,最緊要係唔會好油,呢度小籠包有兩種選擇,一種就係傳統蒸,另一款就係可以鐵板做,我都係揀咗蒸,小籠包嘅湯汁,味道帶有濃郁嘅肉汁味,整體唔錯👍,最後忍唔住,都叫咗一客高力豆沙,呢度高力豆沙加咗香蕉,味道又唔差喎!!呢度有一款茶要值得推介,就係人蔘烏龍茶,陣陣嘅人蔘香味,令人精神一震
2025-05-22
午餐
2025-05-22 384 瀏覽
剛和侄女溜完冰,送完侄女返屋企,自己一個人無無聊行吓又一城,到19:00有啲肚餓,想食上海嘢,望吓食評有咩推介,見到有間御. 家上海,食評好,壞各半,就去呢間試吓,睇吓食評中嘅意見到底真假,首先點咗我最鍾意食嘅炸雞,同埋個鹹肉津白,首先炸雞賣相好靚,師傅好有用心擺設,第一啖食嘅一定係雞髀位,皮脆,汁水多,好味👍👍,另外個鹹肉津白,本身師傅做法,冇打芡,但食嘅感覺好好,才夠淋,而且呢湯水足夠,湯水有好濃郁嘅菜味,可以當湯飲,比之前食嘅傳統津白感覺新鮮😱👍,有驚喜。招呼方面。,整體嚟講唔差。員工會自動幫我哋加水,有樓面,亦會主動幫我換啲新嘅熱水,換碟,食完亦會問我要唔要甜品,整體服務,食物質素,都算唔錯。
2025-05-21
用餐優惠
現金券
  • 大家可以試吓呢個咸肉津白,有驚喜㗎