1K
2024-02-11 809 瀏覽
讚 1 價位唔貴 之前仲有買一送一 幾抵 2 醉鴿入味 唔嚡 蟹粉蝦仁都足料 炒菜幾惹味 樣樣都正正常常唔差 3 環境闊落彈1 炸物類唔得 春卷油到食唔到 小籠包呢類點心都唔好味 啲肉根本係渣黎2 服務真係搞唔掂 漏單仲要催幾次

1 價位唔貴 之前仲有買一送一 幾抵
3 環境闊落

2 服務真係搞唔掂 漏單仲要催幾次
2024-02-05 939 瀏覽
聽友人講圍方有一間上海館好難book 架,而家訂晚市起碼一個月後,聽完之後,心諗有冇咁誇呀!於是膽粗粗試下,又真喺好full booking .心想放棄之際,不於book中午睇下有冇機會,又咁好運有喎不過都要等一星期。言歸正傳,早一天已經有專人聯盟左我confirm 出席時間,並告知祇有#90分鐘用餐時間今日同友人準時到達,場內環境彼大坐近窗邊位,外境是扶手電梯即時冇mood時間咁趕,好彩之前已經預先睇定想食既食物食物賣相~可以食物味道~一般服務態度~一般 咁既食物質素都要full booking
不過都要等一星期。

今日同友人準時到達,場內環境彼大
坐近窗邊位,外境是扶手電梯
即時冇mood

時間咁趕,好彩之前已經預先睇定想食既食物

食物賣相~可以
食物味道~一般
服務態度~一般
咁既食物質素都要full booking
2024-01-24 835 瀏覽
人氣No.1煙燻脆皮雞🐣 (半隻) ($198)的確有好香嘅煙燻味啊💨💨 除咗雞胸嘅部份 肉質都好嫩滑🐣 唔會好韌 食嘅時候仲有少少雞油同肉汁會流出嚟 🙋🏻‍♀️好鍾意個皮好脆啊😀😀但味道都幾鹹🧂 食咗幾舊就覺得好口渴🫠🫠金牌小籠包🥟 (六件) ($58)小籠包皮偏厚🧱 雖然冇咁易爛💔 但變咗口感會差咗❤️‍🩹同埋口感都偏粉😕肉比較老同埋「鞋」🙁整體黎講有啲失望 本身以為有6舊咁正💭但最後失望而回😭😭上海擔擔麵🍜 ($68)辣味 同花生醬香味都好足夠🥜但麵質就偏淋🍦 煮過咗時間⌛️ 如果冇咁淋會好食啲😔招牌十景揚州炒飯🍚 ($98)配料同普通揚州炒飯一樣 🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️都覺得炒飯唔夠乾身雖然菜名寫住招牌🪧 但都真係普普通通😔🕵️餐前小食🍴 ($15)唯一一樣🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️都覺得好食竟係係餐前小食🥠有芽茶 豆腐 木耳 酸酸辣辣幾好食 幾開胃😋😋🙋🏻‍♀️食唔停添啊
人氣No.1煙燻脆皮雞🐣 (半隻) ($198)
的確有好香嘅煙燻味啊💨💨
但味道都幾鹹🧂 食咗幾舊就覺得好口渴🫠🫠

金牌小籠包🥟 (六件) ($58)
小籠包皮偏厚🧱 雖然冇咁易爛💔 但變咗口感會差咗❤️‍🩹
同埋口感都偏粉😕
肉比較老同埋「鞋」🙁
整體黎講有啲失望 本身以為有6舊咁正💭
但最後失望而回😭😭

上海擔擔麵🍜 ($68)
辣味 同花生醬香味都好足夠🥜
但麵質就偏淋🍦 煮過咗時間⌛️ 如果冇咁淋會好食啲😔

招牌十景揚州炒飯🍚 ($98)
雖然菜名寫住招牌🪧 但都真係普普通通😔🕵️

餐前小食🍴 ($15)
唯一一樣🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️都覺得好食竟係係餐前小食🥠
有芽茶 豆腐 木耳 酸酸辣辣幾好食 幾開胃😋😋
🙋🏻‍♀️食唔停添啊
2024-01-18 750 瀏覽
蟹粉小籠包話明金牌梗係要試下啦~ 啲皮夠薄,一咬落去爆曬汁,啲餡嘅味道啱啱好,配埋醋真係好好食淮揚五福拼盤 女兒紅醉雞滑得嚟有濃濃嘅就香,鎮江肴蹄啖啖肉,但一啲都唔肥膩,涼拌陳醋紅蜇頭食落好爽脆,至於蘇式燻魚同四喜烤麩個人就唔太中意食,感覺烤麩太甜,燻魚炸得唔夠脆蔥油開洋拌麵 咧個麵唔錯,用蔥油加埋蝦米拌令成個麵都好香。當然啦,用的油去拌麵就預咗佢會膩少少,飲多幾杯茶解下膩就好好有趣地有啲菜式係圍方咧間家上海先有,例如八寶蟹肉蒸膏蟹,蔥爆牛舌,酒糟蒸西湖白魚等,有興趣想試下新嘢嘅可以去圍方試下~不過比較多人,要預啲時間等位
蟹粉小籠包

淮揚五福拼盤

蔥油開洋拌麵

圍坊自 2023年 7月開幕之後,都進駐咗唔少人氣食店,成日排哂長龍 [ 御• 家上海 ] 係其中一間。最近我食咗 2 次,2 次都為咗避開人龍,夜晚九點入席唔使點等枱。▪️雞絲粉皮 $68粉皮煙韌 ( 略嫌粉皮形狀較大塊),我鍾意佢嘅花生醬,比較結身,花生味濃,醬面有啲白芝麻,混埋雞絲同青瓜絲,有層次,有口感。▫️淮鹽溏心燻蛋 (兩隻) $38貪得意試一試,正常燻蛋嘅味道,無特別驚喜,性價比好低。▪️淮陽五福拼盤 $248 五福 🍱有女兒紅醉雞、鎮江冰官肴蹄、涼拌陳醋紅蜇頭、蘇式燻魚、四喜烤麩,一個拼盤,有五重享受,當中我就最鍾意蘇式燻魚,真係好香口,甜甜地好開胃,好好食 ~ 大力推介♬▫️花雕酒糟三寶 ( 鮑魚 、大蝦、 豬手 ) $118呢個三寶冇得輸,鮑魚 • 大蝦 • 豬手,酒濃香醇,而且啖啖肉,完全令我沉醉於花雕酒香之中 ~ 大力推介♬▪️金牌小籠包 (六件) $58小籠包裏面有好多湯汁,肉餡大粒,上枱熱烘烘,肉汁滿滿,湯汁濃,味道重,味蕾大滿足。▫️蟹黃大湯包 (一件) $42呢個大湯包約手掌心咁大,店員會比支飲管你啜入面嘅湯同蟹黃,呢個玩法巧特別,味道鮮甜,油而不腻。▪️鹹肉火腿津白

▪️雞絲粉皮 $68
▫️淮鹽溏心燻蛋 (兩隻) $38
貪得意試一試,正常燻蛋嘅味道,無特別驚喜,性價比好低。
▪️淮陽五福拼盤 $248

▫️花雕酒糟三寶 ( 鮑魚 、大蝦、 豬手 ) $118
▪️金牌小籠包 (六件) $58
▫️蟹黃大湯包 (一件) $42

▪️鹹肉火腿津白 $88
上湯津白係我食上海菜必點系列。呢個津白鮮嫩可口,仲有啲鹹鹹香香嘅火腿 & 香菇,別有一番風味。
🔅 總括來說,呢間 [ 御 • 家上海 ] 菜品係好多選擇又多元化,既精緻又高質嘅美饌。嚟緊新年打算帶埋屋企人一齊去食🥢私心好想試埋佢好邪惡嘅黃金蝦球 🍤 同埋好得意嘅荔枝蝦球 🍤 ~ 新年 🧧要笑哈哈 🦐🦐
  • 花雕酒糟三寶(鮑魚、大蝦、豬手)
  • 蘇式燻魚
2024-01-07 616 瀏覽
星期六中午 十二點幾到達,要親身攞飛,有些唔方便,如果有網上攞飛會比較理想。 接近一點入座,等咗大約 20分鐘。店內裝修精緻,有一邊大玻璃,但係我哋坐得遠玻璃位置, 座位比較迫夾,室內較嘈吵,但服務員勤快,我哋三個大人一個細路, 嗌咗四樣嘢🤩 有: 脆煎灌湯小籠包 · 招牌十景揚州炒飯·手撕 鹹雞海蜇·金牌大排湯麵, 總共食咗五百幾蚊, 餐前小食15蚊,13蚊一位茶位, 性價比都ok😙。食物算多元化, 同埋都好精緻,味道不錯,有機會下次再嚟,試下其他菜式💖。
2024-01-01 599 瀏覽
圍方開幕半年,最想試就係呢間餐廳,有網上訂座,非常方便。蜜餞火方:包好大塊,火腿味道不俗賽磅蟹:清淡而好味鍋塌豆腐:又係清淡而好味嘅菜色鐵板小籠包:肉有鮮味,家人表示好味過鼎xx蝦蟹炒飯:出色黃金蝦球:新年要攞好意頭,黃金笑哈哈,寓意非常好。咸蛋黃邪惡美味,只是有一點膩,蝦球有8粒,份量ok。
圍方開幕半年,最想試就係呢間餐廳,有網上訂座,非常方便。

蜜餞火方:包好大塊,火腿味道不俗

賽磅蟹:清淡而好味

鍋塌豆腐:又係清淡而好味嘅菜色

鐵板小籠包:肉有鮮味,家人表示好味過鼎xx

蝦蟹炒飯:出色

平日晚上到圍坊想吃上海菜,之前也吃過家上海,但是元朗分店,試試這個御家上海如何。當時已經差不多八點門外都開始沒有什麼人等候。拿了飛一直等候非常失望,每次都只嗌大枱B , C 飛 門外大部份人都是A飛2 人。真的不明白是否因為大枱會叫多些食物他們不拆開大枱比幾對2 人入。最後等了個半小時,真不快樂。食物質素好,那個牛粒炒飯很好吃,價錢也相宜。上海小排骨酸度不足排骨肉很硬及鞋口。😨蘿蔔酥及燒雞非常好吃 脆口皮薄。薺菜炒年糕,非常煙靭,值得一試。最特別是那個蝦丸,看上去好像荔枝一樣,上面是蟹籽總括來說,如果不是那個安排座位服務很差,也是滿意的一餐
當時已經差不多八點門外都開始沒有什麼人等候。
最後等了個半小時,真不快樂。
肉很硬及鞋口。😨
蘿蔔酥及燒雞非常好吃 脆口皮薄。
薺菜炒年糕,非常煙靭,值得一試。
最特別是那個蝦丸,看上去好像荔枝一樣,上面是蟹籽

總括來說,如果不是那個安排座位服務很差,也是滿意的一餐
2023-12-15 1135 瀏覽
很久沒見,終於可以一聚。謝謝遷就我在大圍開餐,大圍地膽選擇了上海菜。松鼠桂魚 $208賣相很美,感覺開胃。醬汁甜酸恰到好處,不會太濃,嚐到魚肉的味道。炸皮香脆,魚肉嫩滑。金牌小籠包(六件) $58上海菜不可不吃小籠包吧!這裡的小籠包新鮮熱烘烘,肉汁滿滿。麻香雞絲粉皮 $68我記得每次吃上海菜你都會叫,哈哈。這個真的是典菜,人人皆愛,麻醬香濃,粉皮煙韌。准揚五福拼盤 $248共有五款涼菜,包括女兒紅醉雞、鎮江冰官肴蹄、涼拌陳醋紅蜇頭、蘇式燻魚及四喜烤麩。每款均做得不錯,尤其燻魚,難得美味。醉雞入味酒又香,肴蹄肉香不膩。蘿蔔絲鰂魚湯 $158用上原條鰂魚烹煮,奶白色湯和蘿蔔絲清甜可口。原桶黑豆腐花 $68豆味香濃,入口順滑,加點黃糖更能提升味道。豆沙鍋餅  $52新鮮熱烘烘,外皮香脆,豆沙味濃。希望下次很快會再見,大家身體健康吃多一點。以上價格需另加一服務費

松鼠桂魚 $208
松鼠桂魚

金牌小籠包(六件) $58
金牌小籠包(六件)
上海菜不可不吃小籠包吧!這裡的小籠包新鮮熱烘烘,肉汁滿滿。

麻香雞絲粉皮 $68
麻香雞絲粉皮

准揚五福拼盤 $248
准揚五福拼盤

蘿蔔絲鰂魚湯 $158
蘿蔔絲鰂魚湯
用上原條鰂魚烹煮,奶白色湯和蘿蔔絲清甜可口。

原桶黑豆腐花 $68
原桶黑豆腐花
豆味香濃,入口順滑,加點黃糖更能提升味道。

豆沙鍋餅  $52
豆沙鍋餅
新鮮熱烘烘,外皮香脆,豆沙味濃。

希望下次很快會再見,大家身體健康吃多一點。

以上價格需另加一服務費
松鼠桂魚
金牌小籠包(六件)
麻香雞絲粉皮
准揚五福拼盤
豆沙鍋餅
2023-12-11 565 瀏覽
今晚同朋友食飯,對方黎呢度食過幾次,覺得唔錯想同我黎試下,仲早成個幾星期親自去到鋪頭book定位,結果前檯知客竟然話冇檯,感覺即時好差😒卒之坐底左之後,開左壺人參烏龍,但冇咩人參味,跟住叫左幾樣野食清滋小排骨排骨都幾腍滑,有啲仲有軟骨,酸酸甜甜幾開胃金牌小籠包湯汁非常飽滿,溫度亦都岩岩好可以整粒放入口,同時食到肉餡同湯汁,味道都幾濃郁濃湯砂鍋雲吞雞叫左半隻雞,雞湯味道唔算勁濃郁,不過飲落應該冇味精都ok,而湯入面都有唔少娃娃菜,正當我添第二碗時,就發現d雲吞隻隻都金蟬脫殼皮肉分離,都真係頗為失望!而中間係等雲吞雞上檯時,茶芥小食既花生白飯魚食得差不多,就問下refill係咪要加錢?侍應話「應該要,你等等⋯」跟住行左去,然後就沒有然後了🙃整體味道都尚可,可惜服務質素好影響心情,除非再有朋友想試,應該都不會主動來訪第二次👋🏻

清滋小排骨
排骨都幾腍滑,有啲仲有軟骨,酸酸甜甜幾開胃

金牌小籠包

濃湯砂鍋雲吞雞
皮肉分離,都真係頗為失望!

2023-12-11
家上海食左幾次都覺得幾好食,不過食飯時間一律建議大家及早等位🥲 如果唔係至少要等接近1小時🥲 到左食大閘蟹季節!咁岩就撞到有蟹食嘅菜單!【餐前小食】$15今次係涼拌青瓜木耳雞肉!幾好食😋蒜香同辣味都好出!【生拆蟹粉小籠包】 $198小籠包一定要趁熱食!皮薄多汁,配埋蟹醋食就真係無得輸!不過6隻嚟講價錢偏貴~【薺菜肉絲炒年糕】 $98正常普通上海式炒年糕,年糕嘅份量好多!不過薺菜食落好膩,反而配豆瓣醬辣辣地幾好食~

【餐前小食】$15
今次係涼拌青瓜木耳雞肉!幾好食😋蒜香同辣味都好出!

【生拆蟹粉小籠包】 $198

【薺菜肉絲炒年糕】 $98
2023-11-18 744 瀏覽
我哋叫左8樣食物,佢哋有2樣食物漏單。叫佢哋跟進,完全不關心,叫我哋等完又等。漏單要我哋等左50分鐘先上。你同佢哋講佢哋扮睇唔到。落單個staff 好無禮貌,同茶餐廳無分別。無下次。

無下次。
2023-11-18
60 分鐘 (堂食)
午餐
本人一向生日都會去中式餐廳食飯,所以女兒每次都會挑選有格調,在網評又有好評餐廳為我慶祝的!這間家上海集團有幾間分店,但每次經过都企滿很多人在等位的,所以总想試下系咪咁好食啊!大圍"御.家上海"在圍方商場內,場內算很大,裝修亦算高級同有格調,在這样氛圍下晚膳會更舒服享受的。以下是當天下單菜式:松鼠桂魚 $208酸酸甜甜的,夠脆口,值得一試煙燻脆皮雞(半隻) $198應有水準,味道刚好,推介!經典蝦蟹炒飯 $128全晚菜式中這是超級好味,超級推薦比大家的金牌小籠包 (六件) $58湯汁吾夠,皮同肉質都麻麻鮮肉鍋貼 (五件) $68吾好味,皮厚,不推介清滋小排骨 $78以為會是一般上海店既糖醋排骨,有点失望,但味道是ok的。茶費,每位$13餐前小食 $15算是合理收費
以下是當天下單菜式:
松鼠桂魚 $208
酸酸甜甜的,夠脆口,值得一試

煙燻脆皮雞(半隻) $198
應有水準,味道刚好,推介!

經典蝦蟹炒飯 $128
全晚菜式中這是超級好味,超級推薦比大家的

金牌小籠包 (六件) $58
湯汁吾夠,皮同肉質都麻麻

鮮肉鍋貼 (五件) $68
吾好味,皮厚,不推介

清滋小排骨 $78
以為會是一般上海店既糖醋排骨,有点失望,但味道是ok的。

茶費,每位$13
餐前小食 $15
算是合理收費

2023-10-04
慶祝紀念
生日
2023-11-06 810 瀏覽
今日下午黎左御‧家上海, 11點左右黎排隊, 11:30開店就入可以入場環境不錯, 有些昏暗, 好中式既感覺, 座位寛闊同舒服我地有三個人, 叫左下面既食物餐前小食 - 人氣鎮江冰官肴蹄(水晶肴肉)好香, 好好食, 有少少膠質既感覺, 口感不錯, 再配上醋, 正蟹黃大湯包呢個等左超個半小時, 但好特別, 可以用紙飲管飲入既湯同蟹黃, 不會燙口, 但建議都要小心飲鐵板灌湯生煎包感覺比較油, 皮煎得脆, 香口好食, 有肉汁荔枝蝦球呢一個係餐廳推介, 但食落同平時去飲既炸蝦球差唔多, 無乜特別, 性價比低, 不推介蘇式燻魚香口好食, 味道特別, 但魚塊數量太少

環境不錯, 有些昏暗, 好中式既感覺, 座位寛闊同舒服

我地有三個人, 叫左下面既食物

餐前小食 - 人氣鎮江冰官肴蹄(水晶肴肉)

蟹黃大湯包

鐵板灌湯生煎包
感覺比較油, 皮煎得脆, 香口好食, 有肉汁

荔枝蝦球

蘇式燻魚
香口好食, 味道特別, 但魚塊數量太少
2023-10-23 629 瀏覽
共叫了六樣食物除了醃篤鮮不錯之外其他調味都唔掂兩條小黃魚都炸得唔夠時間條骨都仲未脆到食到 加埋上菜一刻已經唔係熱嘅狀態鮮肉鍋貼肉汁唔夠個底完全唔夠香脆奶油津白好恐怖冇乜味 但又杰撻撻薺菜肉絲炒年糕年糕唔夠煙韌 味道亦一般高力豆沙香蕉唔錯服務還好 環境企理
共叫了六樣食物

味道亦一般

高力豆沙香蕉唔錯

服務還好 環境企理

2023-10-23
30 分鐘 (堂食)