2024-01-15
圍坊自 2023年 7月開幕之後,都進駐咗唔少人氣食店,成日排哂長龍 [ 御• 家上海 ] 係其中一間。最近我食咗 2 次,2 次都為咗避開人龍,夜晚九點入席唔使點等枱。▪️雞絲粉皮 $68粉皮煙韌 ( 略嫌粉皮形狀較大塊),我鍾意佢嘅花生醬,比較結身,花生味濃,醬面有啲白芝麻,混埋雞絲同青瓜絲,有層次,有口感。▫️淮鹽溏心燻蛋 (兩隻) $38貪得意試一試,正常燻蛋嘅味道,無特別驚喜,性價比好低。▪️淮陽五福拼盤 $248 五福 🍱有女兒紅醉雞、鎮江冰官肴蹄、涼拌陳醋紅蜇頭、蘇式燻魚、四喜烤麩,一個拼盤,有五重享受,當中我就最鍾意蘇式燻魚,真係好香口,甜甜地好開胃,好好食 ~ 大力推介♬▫️花雕酒糟三寶 ( 鮑魚 、大蝦、 豬手 ) $118呢個三寶冇得輸,鮑魚 • 大蝦 • 豬手,酒濃香醇,而且啖啖肉,完全令我沉醉於花雕酒香之中 ~ 大力推介♬▪️金牌小籠包 (六件) $58小籠包裏面有好多湯汁,肉餡大粒,上枱熱烘烘,肉汁滿滿,湯汁濃,味道重,味蕾大滿足。▫️蟹黃大湯包 (一件) $42呢個大湯包約手掌心咁大,店員會比支飲管你啜入面嘅湯同蟹黃,呢個玩法巧特別,味道鮮甜,油而不腻。▪️鹹肉火腿津白
▪️雞絲粉皮 $68
▫️淮鹽溏心燻蛋 (兩隻) $38
貪得意試一試,正常燻蛋嘅味道,無特別驚喜,性價比好低。
▪️淮陽五福拼盤 $248
▫️花雕酒糟三寶 ( 鮑魚 、大蝦、 豬手 ) $118
▪️金牌小籠包 (六件) $58
▫️蟹黃大湯包 (一件) $42
▪️鹹肉火腿津白 $88
上湯津白係我食上海菜必點系列。呢個津白鮮嫩可口,仲有啲鹹鹹香香嘅火腿 & 香菇,別有一番風味。
🔅 總括來說,呢間 [ 御 • 家上海 ] 菜品係好多選擇又多元化,既精緻又高質嘅美饌。嚟緊新年打算帶埋屋企人一齊去食🥢私心好想試埋佢好邪惡嘅黃金蝦球 🍤 同埋好得意嘅荔枝蝦球 🍤 ~ 新年 🧧要笑哈哈 🦐🦐