2024-10-06
同老人家慶祝生日,一行八人食得滿足。雖然係食午餐,但我哋就好似晚宴一樣,全部都係嗌小菜。老人家早食飯,所以我哋11:30am一開門已經到餐廳。由於之前已經訂咗枱,所以服務員都好快已經帶我哋去預留咗嘅大圓枱。叫咗總共10樣嘢,大致上都好味嘅,唯獨是個炒菜預先同服務員講可唔可以煮得腍啲,方便老人家食,但出嚟嘅效果都仲係好硬。最出色係個雞,皮脆,肉滑,好香濃嘅煙燻味👍🏻。原本個客戶體驗都好好,幫我哋嗰幾個服務員都好周到,寬容有禮,但去到差不多食完之際,有一位應該係比較高級嘅女服務員(因為只有佢着米色西裝褸,所以直覺佢係比較高級)行埋嚟,用一個好不願意嘅眼神同埋語氣,問我哋究竟訂咗幾多個壽桃包?同埋我哋啲嘢食完未?首先壽桃包唔係我哋訂嘅,係之前留枱嘅時候餐廳知道我哋係慶祝生日,主動話送俾我哋,所以我哋根本唔知佢送幾多個。第二我哋食完未其實望吓張枱應該知道,佢最差嘅就係佢嘅tone and manner,原本一家人同老人家做生日開開心心,俾佢一句咁樣嘅說話破壞晒😤。反而其他着黑衫,應該係比較junior嘅服務員都見到呢個情況,之後都過嚟同我哋講唔好意思。