2020-03-10 649 瀏覽
屋企信箱收到呢間甜品店嘅傳單,先知原來轉咗手,其實一直都好期待屋企附近可以有間高質啲嘅甜品店,唔駛去咁遠,所以當知道有新店出現,即刻同屋企人嚟試吓。甜品店重新裝修過,廚房佔嘅空間大咗,牆身都用上特色牆,一邊係黑板,一邊係牆貼,入到店內真係有得睇又有得食呢間甜品店真係好多選擇,傳統新派都有,選擇困難症嘅我哋討論咗好耐先決定到食乜。綿綿冰好多地方都有,呢個勝在有新鮮芒果肉,仲有芒果味嘅大珠,口感一流!呢個綜合芋圓,除咗有芋圓同地瓜圓外,仲有黑珍珠、紫薯西米同雪糕,再以豆腐花做底,繽紛得嚟又唔會覺得太甜太溜,呢個我俾滿分多芒小丸子抵佢叫多芒,因為佢嘅芒果汁係用芒果打出嚟,食得出冇溝其他嘢,真係原汁原味!原本想叫拿破崙的,可惜已經賣哂,於是就轉咗呢個西米布甸,底層有芋茸,好滑口,吉士香滑,好好味食咗三款凍品之後食番個熱甜品,滿足溫暖地離開,下次一定會再過嚟試其他款式
香芒粒粒綿綿冰
芋茸西米焗布甸
香芒粒粒綿綿冰
芋茸西米焗布甸
2020-01-01 498 瀏覽
朱古力心太軟伴雪糕 ($52)香濃的朱古力心太軟外脆內軟,一切下去溫熱的朱古力漿如熔岩一樣流出。伴以呍呢拿雪糕同吃,一冷一熱的配搭,在舌頭上冷熱交纏,冰火的口感,實在令人滿足。榴槤忘返 ($45)(榴槤肉、芒果肉、榴槤汁、西米、涼粉)馥郁濃香的榴槤味遠遠也能嗅到,未入口已令人垂涎三尺。一入口榴槤汁軟軟綿綿,榴槤香氣濃郁,口感軟滑細膩。西米不黏糊、不軟爛,顆顆分明又Q彈;涼粉嫩滑爽口;榴槤果肉肥美,軟糯綿延。一吃便停不下,雙重滋味相互交融,令人愛不釋口。滿口榴槤香,味道久久不散,回味無窮,作為榴槤控絕不能錯過!

朱古力心太軟伴雪糕 ($52)

朱古力心太軟伴雪糕

榴槤忘返 ($45)
(榴槤肉、芒果肉、榴槤汁、西米、涼粉)

2019-12-31 320 瀏覽
甜品好多人都話女人有兩個胃,開頭我都唔覺架,直到今日我信了, 明明我們剛先食飽冇耐,點解轉頭我地可以再食甜品呢!我班朋友真係好厲害個個都係為食貓,我們來到 Dessert Country 緊係叫幾款來 share 食啦!芒果拿破崙法式焦糖燉蛋綠茶心太軟伴雪糕 《雪糕可以自選口味》榴槤飄香 《榴槤肉+榴槤冰+椰果+蘆薈》腐竹雞蛋白果薏米糖水我地叫了5款來 share, 每款都各有特色,而我最喜歡法式焦糖燉蛋, 因為個焦糖真係好脆而燉蛋夠香滑, 榴槤飄香 個榴槤肉夠哂濃郁,芒果拿破崙個皮香脆可惜芒果有點酸唔夠甜,可能唔係季節。心太軟流沙出來做得幾好, 配上焦糖雪糕好夾。食完西式的凍冰冰甜品,最後食中式的腐竹雞蛋白果薏米糖水, 溫暖一下個胃,大家都超滿足呢!
甜品

法式焦糖燉蛋
綠茶心太軟伴雪糕 《雪糕可以自選口味》
榴槤飄香 《榴槤肉+榴槤冰+椰果+蘆薈》
腐竹雞蛋白果薏米糖水

心太軟流沙出來做得幾好, 配上焦糖雪糕好夾。

2019-12-25 242 瀏覽
同同事做野關係來到啟晴,做完哂野,點都想獎勵一下自己,剛巧又看到有一間糖水舖一於嚐嚐 - 德朗甜品。店內環境闊絡,坐得相當舒適,而且在店內四周畫滿了不少可愛圖案,有點像來到一個樂園般,心情都愉快點。糖水款式都不少:中式糖水:紅豆沙、合桃露、芝麻糊等等...西式糖水:楊枝金露、芋圓、仙草等等...想再豐富點,還有金磚吐司、綿綿冰、窩夫、拿破崙可選擇。馬來亞喳咋一來到已聞到香噴噴的椰汁味,喳咋中用上了幾種不同的豆,西米,芋頭及椰汁煮成(非常足料),甜度適中,軟綿又爽口。蛋白杏仁茶杏仁茶中完全沒有渣,還加入了嫩滑的蛋白,吃起來綿滑濃稠,清甜潤喉。榴蓮班戟榴槤班戟的皮非常薄,更有點彈性,非常煙靱,上層的忌廉細滑鬆軟;而主角榴蓮質感綿滑,味道濃郁,怪不得會榴蓮忘返,一吃愛上。

糖水款式都不少:
中式糖水:紅豆沙、合桃露、芝麻糊等等...
西式糖水:楊枝金露、芋圓、仙草等等...

想再豐富點,還有金磚吐司、綿綿冰、窩夫、拿破崙可選擇。

馬來亞喳咋

2019-12-25 159 瀏覽
食完泰菜想食碗糖水,雖然九龍城糖水店多的是,不過好友家的附近有一間不錯的糖水舖,於是我哋一於懷著踏破鐵鞋無覓處,尋找好西的心情揸車去尼間位於屋苑的商場內的糖水鋪,裝修環境不錯打開餐牌,食物種類選擇多,有傳統中式糖水、也有西式甜品,台式芋圓榴槤班戟,榴連控必點之選,薄薄的外皮包着打得又香又滑奶油和清甜飄香的榴槤,榴槤和奶油的份量比例剛好芒果拿破崙,賣相吸引,三層酥皮拿破崙,中間夾著吉士醬,酥皮咬落酥脆可口,吉士醬不太甜,切粒的芒果也很香甜法式焦糖咖啡,深啡色的焦糖加上少許忌廉混在濃郁的咖啡內更香更幼滑最後點了我的至愛焗西米布甸,尼個傳統中式甜品不是很多地方可吃到,焗得香濃黃黃的布甸,內藏一點蓮蓉加上軟熟的西米一起吃,真係好好味

2019-12-24 98 瀏覽
臨近年尾要做節, 食完冬至飯, 硬係覺得有啲嘢未滿足, 原來係未食甜品! 如是者,一家人就浩浩蕩蕩 去屋企樓下間甜品舖 繼續續攤。 屋企樓下間甜品舖叫做dessert country, 乜嘢甜品款式都有啱曬不同年紀嘅人, 由台式果汁, 到中式糖水,再到芋圓豆腐花,再到pancake梳乎拿破崙等等應有盡有。招牌綜合芋圓 呢碗招牌芋圓,勁多配料包括咗豆腐花,黑糖珍珠,紫薯西米,三色芋圓與及香草雪糕。 芋圓地瓜圓及紫薯芋圓都好大粒, 煙煙靭靭有咬口, 各種嘅味道也重不會淨係得糯米粉的味道。 黑糖珍珠 ,大細適中唔個甜,而且份量好多。 最特別係紫薯西米唔係淨係得個樣仲有紫薯味道㗎, 好睇又好食。 士多啤梨藍莓窩夫48 窩夫仲喺廚房嘅時候,啲香氣已經飄緊出嚟。 即叫即整的窩夫,富有蛋香外面非常脆, 而且入面仍然有軟熟心潤嘅口感好食。 配埋士多啤梨雪糕 滑溜得呢酸酸甜甜, 厚身窩夫配埋雪糕同埋 士多啤梨醬,加埋新鮮的士多啤梨和藍莓又點會有得輸? 花香鮮果冰茶 呢杯鮮果冰茶水果特別多, 有橙有提子有奇異果火龍果與及藍莓, 綠茶底味道甘香,配上鮮果可以消滯。 榴槤忘返 呢個甜品 ,就好

士多啤梨藍莓窩夫48

花香鮮果冰茶

榴槤忘返

呢個甜品 ,就好似食緊原個榴槤一樣,除咗有榴槤肉之外,仲有一大碗榴槤汁,配埋西米, 口感煙煙銀銀。 而且涼粉的份量也很多。 最重要係配襯少少芒果肉,酸酸地更可以帶起榴槤的甜度。

今日去左九龍城探朋友食晚飯 ,食飽飯順道去附近糖水舖食甜品, 店內環境光猛舒適,座位寬敞,裝修有心思,彩色木紋桌子配搭可愛甜品圖案牆紙,拍照打卡出來的照片都特別漂亮。這裏有很多不同種類款式甜品供客人選擇, 總有一款迎合你口味,有中式 、台式 、西式,還有特色飲品, 每款賣相都很吸引,花多眼亂,我們三人點了三款甜品和兩款飲品。木瓜牛奶感覺像吃了原個新鮮木瓜一樣, 沒有用太多水去溝稀, 奶味和甜度都調配得恰到好處, 飲完不會有太滯的感覺反而非常清新法式焦糖奶昔焦糖配上鮮奶,中和了焦糖太甜的搶喉感,比例調配剛好,連不嗜甜的朋友都大讚好飲芒果拿破崙賣相非常漂亮 份量十足 芒果鮮甜唔酸 餅皮鬆脆配上忌廉 口感十足榴槤班戟班戟皮薄餡靚,選用的榴槤味濃但不膩,配上忌廉入口清新招牌綜合芋圓台灣出名甜點之一,綜合的材料有豆腐花、黑糖珍珠、紫薯西米、芋圓和香草雪糕。 賣相色彩繽紛吃起來心情都特別開心,攪勻一起吃每一啖口感都非常豐富,芋圓和珍珠有咬口 ,配搭清甜臨走時店員還問我們為何不再坐多一會, 感覺就像街坊問候一樣非常親切窩心。沒想到這間在屋邨樓下嘅糖水舖可以用咁經濟的價錢食到咁高質素的甜品,店員又咁有

木瓜牛奶

法式焦糖奶昔

榴槤班戟
班戟皮薄餡靚,選用的榴槤味濃但不膩,配上忌廉入口清新

招牌綜合芋圓

臨走時店員還問我們為何不再坐多一會, 感覺就像街坊問候一樣非常親切窩心。沒想到這間在屋邨樓下嘅糖水舖可以用咁經濟的價錢食到咁高質素的甜品,店員又咁有禮親切,真係喜出望外呀。
2019-12-23 97 瀏覽
舊同事跟我在聖誕節前聚舊,吹水,係佢學校附近有間甜品店,我們進店食野同吹水芒果拿破崙賣相金黃一片,我是芒果控,見到已經急不及待地享用。芒果粒酸酸甜甜, 芒果雪糕很香,拿破崙加上吉士醬,很鬆脆,配上雪糕及芒果醬,很濃郁的味道。Tiramisu 窩夫窩夫份量很大,可以多人share,而且很脆口,即製時都聞到香味,所以我很期待,雲尼拿雪糕跟朱古力脆脆波又好夾,加上朱古力粉,跟窩夫一齊食,真係無得頂雪糕多芒小丸子我偏愛芒果,所以想吃水感些的甜品,同樣地芒果很香甜,小丸子很有韌性,配合打好了芒果汁,雪糕一同食用,很棒。芋圓三號芋圓系列有幾款,我見到有紫薯雪糕覺得很吸引就點了這款,特別紫薯雪糕,灑上桂花乾感覺很養生,雪糕內有紫薯顆粒,充滿驚喜。食材有不同的芋圓,黑糖啫喱,愛玉凍,芒果粒,芋圓彈牙,黑糖啫喱很香的甜味,愛玉凍很多,芒果粒大粒,說真的,我很喜歡。自家製合桃露見到自家製,感到好奇,結果真係唔錯,碗面灑上合桃顆粒,每一口的合桃露很濃厚的果仁獨有的香味,冬天食熱騰騰的暖胃糖水,很滿足。

Tiramisu 窩夫

芋圓三號

自家製合桃露

2019-12-21 106 瀏覽
見一段時間都冇食甜品餐今日就約咗朋友專程去dessert country食甜品,我哋今次點咗薑汁芋圓小丸子,合桃露,香芒金磚吐司,同埋朱古力香蕉拿破崙。碗小丸子薑味好重,冬天食最啱,而且每粒小丸子都好十分彈牙qq,正!合桃露就有啲碎合桃喺面,有咬口,而且合桃露好滑,拿破崙就好香口好脆,加埋特有嘅cream同果醬食又係食到停唔到口,而且朱古力醬點香蕉食又係我嘅favourite,而最後香芒吐司嘅芒果都好多,加埋雪糕食,食到我哋舐舐脷。每塊吐司都烘得好香,而且份量又多。總括嚟講絕對係encore之選,因為四款甜品都係水準之上,而且價錢又唔貴,所以我哋都會再嚟試其他甜品!
$45 (宵夜)
2019-12-06 109 瀏覽
昨天同朋友去了Dessert Country (九龍城)我們首先左楊枝金露,濃濃芒果🥭味道超級香,西米啱啱好,芒果味道加埋好香的西柚味道非常好,之後我叫左芒果班戟,班戟的外觀都好吸引,班戟皮好薄好軟熟,裡面芒果肉好香好新鮮加埋cream ,食完一口再想繼續食第二淡,超好味再叫了招牌綜合芋圓,七彩繽紛的糖水睇到都流口水,裡面有芋圓非常好彈口,紫薯西米好好味,粒粒都精細,黑糖珍珠又唔會太甜,好QQ彈口,香草雪糕好香牛奶味道,加埋超滑的豆腐,口感超好味,豆腐的豆香味加埋Q彈珍珠香甜雪糕,又唔會太甜,好適合所有人食再叫了Oreo 焦糖脆脆金磚吐司🍞,好靚好似藝術品,用朱古力整成嘅粉紅色蝴蝶🦋栩栩如生,一層一層的吐司好似樓梯咁,從上而下有芝士Cream好似雪山🏔️咁,旁邊有Oreo 餅加添左色彩,仲有雪糕超級特別,金磚吐司外脆脆的,一食下去非常軟身,加埋外面的芝士同雪糕,有一種好特別的味道,下次會試埋另一個金磚的味道,簡直忘不了的感覺,好似拍拖愛的感覺再叫了蛋白杏仁茶,又滋潤又美顏,蛋白超級滑口,杏仁茶好香,飲完感覺皮膚馬上又白又滑,好似杏仁茶咁滑,暖粒粒的好正👍🏻
2019-11-30 115 瀏覽
食完晚飯,就同屋企人去附近既糖水舖食糖水,落到糖水舖,見到好多人一家大細或者同另一半一齊食糖水,真係好幸福啊!入面有電視機,一邊食甜品一邊睇電視,可以從日常生活中輕鬆一下。我同屋企人都好鐘意食芒果,所以我地就點左芒果拿破侖同埋多芒小丸子,好滿足啊,可以食到咁多芒果!冬天最好就食返啲熱辣辣既糖水暖暖胃,我地點左店員推介既黑芝麻糊,佢話呢個芝麻糊係自家磨製既,食落去真係好香濃既芝麻味,真材實料!我地亦都點左熱既香芋紫米露,芋頭好綿,配埋椰汁紫米露,好夾!仲有木瓜奶同士多啤梨奶!
仲有木瓜奶同士多啤梨奶!
這裡前身也是一間不錯的甜品🍮舖,可惜舖位不佳,長期給前面建築的鐵板擋住,以致途人都難以留意到。如今由這dessert country接手,裝修大改,採用了類近工業風及西部牛仔的設計,而甜品亦由最初只售西式開始加入少許中式。是晚點了3款,有中有台式。腐竹雞蛋白果薏米(熱),料不算很多,比預計偏甜;芒果西米露,反而比預算沒那麼甜,芒果肉亦夠。等了大概20分鐘,連這2碗甜品也吃完,益力多乳酸綿綿冰還未到,店員有點怠慢,因家人想回家,於是將之轉外賣🥡。拿到回家賣相已不吸引,不過那些乳酸爆珠及益力多酸味還是挺開胃,芒果🥭肉倒似伴碟。

腐竹雞蛋薏米(熱)
芒果西米露
益力多乳酸綿綿冰
2019-10-12
$35 (宵夜)
芒果西米露
益力多乳酸綿綿冰
2019-07-09 370 瀏覽
本身住係附近,邨民恨左高質甜品/糖水店好耐架啦,呢間一開,就好多人試食,大部分人都有讚無彈。豆腐奶凍雪花冰:呢個好正,可以再戰,完全係好似用豆腐花雪凍去刨冰咁,好重豆腐味,冰同奶凍都唔太甜,好食。士多啤梨pancake:係間店推薦之一,試下好了,略嫌pancake太實同太甜,伴碟同pancake之間有太多士多啤梨醬,食完好飽同口乾。呢個餅一拎出黎係凍ge,見佢上得好快,應該係一早煎好,個人喜好鍾意即煎,暖暖地咁食,所以呢個普通。新店開張有優惠, fb打卡有9折,以西式甜品黎講,呢個價位可以接受,甜品黎講叫做過得去,得閒可以食下。

豆腐奶凍雪花冰:

士多啤梨pancake:

士多啤梨pancake
豆腐奶凍雪花冰
$40 (宵夜)
豆腐奶凍雪花冰
2019-06-28 280 瀏覽
一直住係附近,想搵間糖水鋪都冇,有時想食甜野,真係0選擇,對上間鋪,真心令人失望,今次轉手重開,一試之下已經愛上餐牌只有3頁,問過冇中式糖水,呢點失左少少分,希望遲d天氣凍番會有啦最窩心係一入座就俾杯水你,仲好細心問你要唔要暖水添餐具紙巾一應俱全,又加分焦糖脆脆帶點微苦嘅甜,配埋焦糖醬同雪糕,好彩夾塊可麗餅唔會太甜,包埋脆脆食多一重口感,very good真係有大大粒芒果,唔算好甜,另外就係雪花冰太軟,變左好似綿綿冰咁,冇cocern嘅都幾正嘅,可惜對於想食冰嘅我地就差左d啦價錢不過不失,正路嘅,地方舒適寬敞,加上附近獨市生意,下次可以retake

最窩心係一入座就俾杯水你,仲好細心問你要唔要暖水添

餐具紙巾一應俱全,又加分

焦糖脆脆可麗餅

芒果粒粒雪花永