2023-11-03 105 瀏覽
眼闊肚窄嘅我乜都想食,所以揀黎揀去都決定唔到嘅時候,就聽姐姐講,叫左「豐盛二人會席」喇~首先,我要講下「煙三文魚和風沙律」。嗯,呢道菜真係好開胃!三文魚口感鮮味,同埋混合咗呢個和風沙律醬汁,令件事更加豐富。我就好鐘意呢種清新嘅滋味,真係幫我打開左個胃呀!然後係「三色刺身盛」,裡面有巨甜蝦、三文魚同油甘魚。嘩~一盤裡面有三款新鮮嘅刺身,而且佢哋嘅質感好好,巨甜蝦唔係周圍有得食,再望下三文魚D紋,新鮮到一個點,真係巧正!再嚟就係「帆立貝壽司」同「油甘魚壽司」,都係好正呀!帆立貝嘅鮮甜味道同油甘魚嘅濃郁口感,配上大細軟硬適中嘅壽司飯,真係絕配!之後係「銀鱈魚西京燒」喇!銀鱈魚燒得好香口,外脆內嫩,真係好好味!佢嘅西京燒醬汁更加增添咗啲味道,令整個菜更加豐富。但真係太細份喇,好希望可以大少少,完全唔夠喉!最後,就講埋「天婦羅拼盤」。有大蝦 2 隻、茄子、番薯、南瓜同埋冬菇,全部都炸得好脆 口!每一樣材料都有獨特嘅口感同味道,雖然我平時都唔食炸野菜!除左蝦之外,每樣都畀面食左一啖,哈哈~

煙三文魚和風沙律
豐盛二人會席 - 三色刺身盛 (巨甜蝦, 三文魚, 油甘魚)
銀鱈魚西京燒
帆立貝壽司、油甘魚壽司
天婦羅拼盤 (大蝦2隻, 茄子, 番薯, 南瓜, 冬菇)
2023-09-30
15 分鐘 (堂食)
煙三文魚和風沙律
銀鱈魚西京燒
帆立貝壽司、油甘魚壽司
  • 三色刺身盛
2023-10-24 85 瀏覽
✨沙田「德美」食過好多次,呢次來到觀塘都要揀返「德美」,可說是「德美」擁躉😂觀塘分店大好多,有魚生吧檯,可以近距離睇到師傅整作魚生,都係一個享受。***** ***** ***** ***** ***** 《晚市定食》北海道魚生丼$142新鮮魚生配粒粒圓大通透日本米飯,超正。吉列豬扒烏冬$74豬扒外脆內軟,烏冬湯底清甜,好好味😋定食包咗沙律🥗、麵豉湯、甜品🍮食物保持水準,價錢都保持無點樣上漲,成日幫趁「德美」係有原因。

***** ***** ***** ***** *****
《晚市定食》

北海道魚生丼$142
新鮮魚生配粒粒圓大通透日本米飯,超正。

吉列豬扒烏冬$74
豬扒外脆內軟,烏冬湯底清甜,好好味😋

定食包咗沙律🥗、麵豉湯、甜品🍮

2023-10-24 82 瀏覽
間中都鐘意嚟到德美食晚飯呢度嘅晚市定食已經包括麵豉湯、沙律、主食、甜品,相當豐富,又抵食價錢由$74-$172不等。食物份量足夠,質素亦保持到。餐廳好大,但每次去都幾乎滿座沙津 日式沙律夠新鮮 配上芝麻醬 好開胃麵豉湯 麵豉湯味道濃郁銀鱈魚西京燒定食 $122銀鱈魚肉質鮮嫩肉滑,保持魚肉鮮味,日本珍珠米好有口感,份量剛剛好鰻魚飯定食 $112鰻魚肉質嫩滑 煮得剛剛好 配上鮮味鰻魚汁 送飯一流最後附送忌廉泡芙作甜品,確實不錯
間中都鐘意嚟到德美食晚飯

沙津 日式沙律夠新鮮 配上芝麻醬 好開胃

麵豉湯 麵豉湯味道濃郁

銀鱈魚西京燒定食 $122

鰻魚飯定食 $112
鰻魚肉質嫩滑 煮得剛剛好 配上鮮味鰻魚汁 送飯一流

最後附送忌廉泡芙作甜品,確實不錯

2023-10-15
2023-10-19 52 瀏覽
最近跟家人又到裕民坊覓食,發現3樓平台的一間日式料理,環境舒適,職員態度親切。所以就選擇了這家德美壽司作晚餐🍣🍱套餐包了丼飯、麵豉湯、沙律,份量豐富。最後職員還送上甜品奶凍給我們。✪ 北海道魚生丼 ⌫ 💲142北海道魚生丼有三文魚、油甘魚、甜蝦、帶子、蟹籽。刺身口感不錯。飯粒蓬鬆香糯,加上蟹籽,口感層次豐富。✪ 燒汁豚肉石鍋飯 ⌫ 💲82石鍋飯熱氣騰騰,上面有豚肉片、雞蛋、香蔥。加入了燒汁調味,還有辣粉,非常惹味。石鍋飯煮得剛剛好,底部有少量脆焦的飯殼,增添了口感的層次感。【 德美壽司 】📌觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓310號舖

✪ 北海道魚生丼 ⌫ 💲142

✪ 燒汁豚肉石鍋飯 ⌫ 💲82

【 德美壽司
📌觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓310號舖
2023-10-15 74 瀏覽
德美(觀塘裕民坊YM²)今日約咗朋友去觀塘聚會,佢帶咗我去一間日式餐廳, 餐廳設計充滿日式風味, 吊燈已燈籠的形式作裝飾。 座位寬闊, 更有bar位設計 ,一邊進食,一邊可以品嚐廚師 的刀鋒技巧。餐廳食物種類多,有清酒 、晚市定食、 新鮮魚生 刺身、壽司、 手卷、丼物、鍋物、 沙律和串燒簡直包羅萬有。店員招呼殷勤,令你有賓至如歸的感覺。1. 燒雞翼$26燒雞翼好吸引啊,燒到金黃色,漲卜卜。雞翼食落外脆內軟,好juicy,雞肉好滑,想encore!2. 石燒豚肉丼$82豚肉丼用石頭鍋上,可以保溫。丼飯賣相好好,有好多豚肉,仲有粒溫泉蛋,面頭仲有香蔥作點綴。豚肉份量多,調味剛剛好,醬汁好有日式味道,配飯一流。3. 野菜牛肉鍋定食$98 野菜牛肉鍋材料豐富,有娃娃菜、牛肉、豆腐、薯粉等等。湯底類似壽喜燒味,甜甜地,好好味,好適合配以上兩種食菜。咁定食再會配個烏冬,烏冬份量多,又滑又煙韌。另外,每個餐配有湯、沙律和焦糖奶凍作甜品。沙律新鮮,配搭住醋。焦糖奶凍好香好滑,有啖啖焦糖味,都唔錯㗎!
德美(觀塘裕民坊YM²)
餐廳食物種類多,有清酒 、晚市定食、 新鮮魚生 刺身壽司、 手卷、丼物、鍋物、 沙律和串燒簡直包羅萬有。店員招呼殷勤,令你有賓至如歸的感覺。

1. 燒雞翼$26

2. 石燒豚肉丼$82

3. 野菜牛肉鍋定食$98

2023-10-14 58 瀏覽
🥣芝士鰻魚卷🥣:💰$69好多蟹子係面,鰻魚大塊肉質鮮嫩,陣陣香焦味,而芝士入口即溶,芝士濃郁配鰻魚鮮美超完美😍🥣三文魚手卷🥣:💰$29三文魚新鮮而肥美,脂肪分怖平均,入口即感受到三文魚柔軟質地,如果可以多幾塊就更好。🥣辛子燒明太子🥣:💰$83燒原條明太子,咸香且鮮味豐厚同辣味形成了完美既平衡,明太子顆粒細小且柔軟,入口即化,爽口口感,配埋海鮮同白飯一齊食更佳。🥣鹽燒鯖魚🥣:💰$59沾蘿白蓉醬汁同檸檬汁,鯖魚幾大條,烤至金黃色,外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,保持到魚肉鮮味。
🥣芝士鰻魚卷🥣:💰$69

🥣三文魚手卷🥣:💰$29

🥣辛子燒明太子🥣:💰$83

🥣鹽燒鯖魚🥣:💰$59

2023-10-03 72 瀏覽
好耐冇同中學同學食飯呀難得大家都有時間一於約埋喺觀塘裕民坊度搵嘢食啦我哋行下行下就發現咗一間叫德美壽司嘅店。嗰間舖頭嘅裝修算係簡潔乾淨,坐低唔算好逼,都算舒服。除咗各種刺身飯之外,佢哋嘅菜單仲有好多款日式定食可以揀。我就揀咗個吉列豬扒配烏冬。我哋叫嘅係晚市套餐,所以主食上嚟之前有沙律同埋麵豉湯。味道都算正常,無特別驚艷。至於我嘅烏冬,份量真係好大,仲有一隻蛋係上面。食物嘅味道都算正常,只係價錢稍微貴咗啲。
好耐冇同中學同學食飯呀
難得大家都有時間
一於約埋喺觀塘裕民坊度搵嘢食啦

2023-09-28
2023-10-01 1385 瀏覽
裕民坊變咗高尚住宅區之後, 都好少嚟行呀 ! 今晚就約咗朋友嚟呢度食飯, 順便行下街。 之前食過啲尖沙咀嘅德美 ,覺得好好食 所以今日就試下觀塘呢間分店。德美係三樓,入面環境幾大又舒適。而且每個座位下面有個籃俾我地放私人物品,真係十分貼心。我地兩個人都不約而同叫dinner set, 覺得 幾抵食 包前菜湯同埋甜品德美壽司拼盤配牛肉烏冬有六舊壽司,我個人最喜歡他既蛋蛋,因為印左德美呢個字,我覺得好得意。壽司件件都好新鮮,有 帶子 熟蝦 三文魚 吞拿魚 魚子,舊 刺身好厚身 ,啖啖肉好好味 仲有個牛肉烏冬,雖然係迷你版,但係食完都好飽 個烏冬煙煙韌韌,非常好食。天婦羅配湯烏冬天婦羅嘅份量都唔少 當然唔少得有蝦, 仲有蕃薯茄子等等, 炸得好薄皮好脆,配埋個天婦羅汁,啱啱好,食樂脆卜卜。 仲有個大大碗烏冬,清清地,食完超級飽。甜品係粒 泡芙 凍冰冰好好食。呢度環境舒適,坐得好舒服, 而且有壺茶畀我地自己加, 職員好細心,見到我哋食曬就會過嚟收嘢,係傾計食飯嘅好地方。

德美壽司拼盤配牛肉烏冬

天婦羅配湯烏冬

食樂脆卜卜。 仲有個大大碗烏冬,清清地,食完超級飽。

甜品係粒 泡芙 凍冰冰好好食。

• 壽司定食配牛肉烏冬
以前細個,可以去尖沙咀德美壽司食飯,係超開心嘅一件事。近排佢喺觀塘裕民坊開咗新分店,新鋪裝修都幾日式風格,有VIP房,又有bar位。一家大細食飯又得,同朋友小貓三四個過嚟又得👍🏻。⭐️吞拿魚腩蓉三色丼丼飯鋪滿左大量嘅吞拿魚腩蓉同蔥花,仲有海膽同埋帶子😍。每一樣都好鮮甜,好新鮮👍🏻,呢個無得輸。⭐️溫泉蛋天婦羅溫泉蛋天婦羅可以話係德美嘅名物,每次去親尖沙咀店都必叫!外皮係腐皮,炸到脆卜卜,裏面係流心嘅溫泉蛋,一啖咬落去,溫泉蛋爆漿咁咇出嚟,鍾意食蛋嘅朋友可以一試。⭐️洋風鰻魚班戟鰻魚班戟,非常驚喜。外皮用班戟皮,做到好似卷物咁,入面係包咗鰻魚同埋芒果,再加咗沙律醬,件事有幾和諧喎👍🏻,好食!⭐️粟米天婦羅其貌不揚嘅粟米天婦羅,但我每次都會叫,因為個人好鍾意食粟米,遇着粟米鮮甜,炸粉又薄嘅話,其實係好好食㗎👍🏻👍🏻❤️⭐️燒牛舌串燒選擇又唔算好多,不過呢個燒牛舌都幾唔錯,厚切又肥瘦適中,仲燒到好爽口,口感彈牙,不錯。今次因為想試多啲款式,所以放棄咗好出名嘅德美丼😮‍💨。如果下次去,一定會叫埋德美丼試吓!😬

⭐️吞拿魚腩蓉三色丼

• 洋風鰻魚班戟
  • 溫泉蛋天婦羅
  • 吞拿魚腩蓉三色丼
2023-09-20 74 瀏覽
今晚去了觀塘吃飯,剛巧想和屋企人吃日本菜,見到新商場開的德美壽司,都想進去試一試。我和先生只是想找晚餐吃,所以嗌了兩個定食,都是性價比非常高的。一個是野菜牛肉鍋定食,牛肉鍋都有甜甜的湯底,非常開胃,而且鍋內都有不同的配菜,若果一人定食有肉有菜,都已經非常飽了!😋😋😋另外一個我們點了銀鱈魚西京燒定食,這個魚很特別,烤過後廚師加上少少甜甜的調味料在魚上,點上沙律醬有一番風味,吃到停不了口!🤣🤣我們還點了一些小吃,如燒魷魚、都是非常開胃菜!❤️❤️❤️

我們還點了一些小吃,如燒魷魚、都是非常開胃菜!❤️❤️❤️
2023-09-18 67 瀏覽
📍德美壽司(觀塘)🥢泡菜豚肉鍋入面有金菇,雜菜,豆腐,葛絲,同埋豚肉!個鍋唔會太辣,都啱食唔到辣嘅人食!煮得好入味,啲菜全部嗦曬湯汁🥰食完好開胃!🥢蒜片金菇炒野菜蒜片係炸過嘅,味更加濃啲,同埋蒜片大舊,啱曬食蒜味但係唔食蒜嘅人!!椰菜炒得啱啱好,唔會熟過頭,都唔會太生!最底層最有味,金菇同底層菜嗦曬汁🥳🥳🥢洋風鰻魚班戟由鰻魚,蟹子,芒果,牛油果組成鰻魚好大一舊,所以好抵食蟹子脆卜卜增添左多一層口感芒果好甜,唔洗驚會突然驚食到酸芒果
📍德美壽司(觀塘)
🥢泡菜豚肉鍋
入面有金菇,雜菜,豆腐,葛絲,同埋豚肉!

🥢蒜片金菇炒野菜

🥢洋風鰻魚班戟
由鰻魚,蟹子,芒果,牛油果組成
鰻魚好大一舊,所以好抵食
蟹子脆卜卜增添左多一層口感
芒果好甜,唔洗驚會突然驚食到酸芒果
2023-09-13 73 瀏覽
德美壽司可以話係由細食到大,今日同朋友經過觀塘諗唔到食乜又走咗去幫襯!點解咁多年來佢都可以保持到質素又好性價比較高嘅呢!haha咩都想食,就叫咗個精選二人會席 $358🔸煙三文魚和風沙律沙律配上三文魚,感覺好清新,百吃不厭嘅組合🔸三文魚刺身油脂分布好平均,食落又厚身啖啖肉🔸油甘魚壽司2件好大塊油甘魚,魚質好好,食落都好香魚油味🔸大蜆味噌湯蜆味好鮮 啱啱好中和返刺身嘅油膩感🔸什錦天婦羅即叫即炸炸得好酥脆,上枱仲熱辣辣!🔸三文魚鮫腩魚腩嘅魚油味道配上檸檬汁,永遠都係我嘅至愛!🔸日式炒飯日式咪炒飯口感真係好好,好彈牙!配上牛肉粒 一流!🔸野菜牛肉鍋壽喜燒湯底配上鮮嫩嘅肥牛,牛肉香濃,唔會太肥!德美壽司 (裕民坊YM²) (觀塘)觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓310號舖
咩都想食,就叫咗個精選二人會席 $358

🔸煙三文魚和風沙律
沙律配上三文魚,感覺好清新,百吃不厭嘅組合
🔸三文魚刺身
油脂分布好平均,食落又厚身啖啖肉
🔸油甘魚壽司2件
好大塊油甘魚,魚質好好,食落都好香魚油味
🔸大蜆味噌湯
蜆味好鮮 啱啱好中和返刺身嘅油膩感
🔸什錦天婦羅
即叫即炸炸得好酥脆,上枱仲熱辣辣!
🔸三文魚鮫腩
魚腩嘅魚油味道配上檸檬汁,永遠都係我嘅至愛!
🔸日式炒飯
日式咪炒飯口感真係好好,好彈牙!配上牛肉粒 一流!
🔸野菜牛肉鍋
壽喜燒湯底配上鮮嫩嘅肥牛,牛肉香濃,唔會太肥!

德美壽司 (裕民坊YM²) (觀塘)
觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓310號舖
2023-09-13 56 瀏覽
✨德美海膽魚生丼 🐟🐟魚生丼的材料非常豐富,魚生都厚切結實。三文魚腩和油甘魚的油脂豐富,口感嫩滑,肉質柔軟,入口即溶。海膽甘甜鮮美,三文魚籽富鹹香,帶子鮮甜,大蝦和蟹柳都十分新鮮。配上微甜的招牌德美甜蛋,再拌以醬油和芥末食用恰好。👅👅👅✨吞拿魚腩茸三色丼🐟🐟拖羅茸份量十足,口感軟綿且幼細香滑,脂香濃郁但並不膩口。海膽甘甜,帶子鮮甜肉厚,再配上三文魚籽、蔥絲和青瓜絲,口感更有層次。😋😋😋
✨德美海膽魚生丼 🐟🐟

✨吞拿魚腩茸三色丼🐟🐟

佢既晚市定食價錢由$74到$172都有, 套餐仲會附送沙律, 味噌湯同甜品🍱夠晒飽肚🤰🏼 ▫️  德美海膽魚生丼 ($𝟏𝟔𝟑)材料都幾豐富🍱有三文魚, 吞拿魚, 海膽, 帶子, 蟹柳同蝦等等😝 入口味道鮮甜, 且帶甘香配合青瓜絲及蟹籽!! 刺身亦夠新鮮同肥美🍣大蝦唔單止新鮮, 而且仲有蝦膏🦐另外仲有玉子蓋上店名德美兩字, 蛋味濃郁🥚🤭▫️ 壽司定食配牛肉烏冬 ($𝟏𝟕𝟐)一個餐好豐盛的定食🍱壽司6件+玉子仲有熱食烏冬, 最正係三文魚籽, 三文魚籽大大粒, 咬落去係脆的😝另外其他壽司都係好高質🍣大隻同鮮甜, 仲有海水味,配埋碗細烏冬都好飽肚🤰🏼

▫️  德美海膽魚生丼 ($𝟏𝟔𝟑)
▫️ 壽司定食配牛肉烏冬 ($𝟏𝟕𝟐)

2023-09-10
2023-09-08 44 瀏覽
🤤德美海膽魚生丼配左麵豉湯、沙律,刺身厚切,每啖都好滿足😍 有蟹籽同三文魚子可以撈飯食,值得一讚既係壽司飯係飯既,奇加左冬菇片同芝麻,食落更香口,不錯👍🏻👍🏻.🤤洋風鰻魚班戟有4卷,每件都夾住鰻魚、蟹籽沙律、芒果、南瓜、牛油果,材料豐富,鰻魚厚肉又夠鰻魚汁,班戟甜甜地,呢個配搭原來好正🫶🏻🫶🏻 略嫌沙律醬太多,但如果好鍾意食醬既朋友仔,呢個一定岩口味!

🤤德美海膽魚生丼
🤤洋風鰻魚班戟