2014-10-22 1321 瀏覽
星期四的下午,在沒有吃過早餐的情況下,走到荃灣來,是在下經常會到的地區吧,也許食店的數目,總比葵芳和青衣的多,不愁沒有落腳點。德里西廚這個個名字,吸引了在下,初時還以為是吃印度菜式的,但是走進入去,才知道吃的是西班牙菜式。看著餐牌,確實有著西班牙菜的特點,如西班牙式的海鮮炒飯,扒類和薄餅,還有午市套餐選擇,這樣還好,可以讓在下選擇一個便宜的西式午餐。牛角包。表面沒有多烘檂蹟像,有點脆口,但是牛油香味欠奉,層層疊疊,也算及格吧。羅宋湯。這麼多次吃西餐,倒也不想都會點來,有菜有湯和酸甜,已經是最基本的要求了,不求怎麼樣的特別。露絲瑪莉蒜茸汁雞扒伴薯菜。看這個菜名,就想點來吃。雞扒煎得唔錯,皮香脆兼且還有肉汁在內,吃時都幾嫰滑的,但薯條卻炸得很硬,內裡也不夠軟腍,是敗筆也。至於醬汁,蒜香味都很足夠,只是露絲瑪莉部份不足夠,較淡吧。來一杯咖啡,不落太多糖,讓在下品嚐泡沬下的咖啡,雖然未算香濃,但咖啡也足夠,然而在下還是要的是一杯既香又濃郁的咖啡,這才是最適合在下的口味。這間德里西廚,整體不錯的,而且也很抵食的,如果有機會的話,就嚐試在晚飯一試吧。

2014-10-02
2014-10-12 1138 瀏覽
德里西廚是近期在荃灣區逛街時的新發現,看到門外的人龍,心想應該不錯。這裡的午市套餐供應時段特別長,由早上十一時半到下午五時半,源源不絕送上。不過時段更長都好,最重要還是食物的水準高才有用!是日選了西班牙辣茄醬鮮蝦意粉。意粉烹調的時間感覺太長了,引至質感變得太腍。調味也是失之交臂,單單只有辣味,食物的原味則通通被蓋過。餐茶點了一杯熱奶茶,可惜味道實太苦澀,沒有完成便放棄了。餐廳名字說是西廚,但質素極其量是茶記貨色,還是差的茶記那種。
西班牙辣茄醬鮮蝦意粉
餐茶點了一杯熱奶茶,可惜味道實太苦澀,沒有完成便放棄了。
熱奶茶

2014-10-08 924 瀏覽
成日去荃灣,所以好常係哩到揾食,今晚試左哩間新開嘅餐廳.首先,個裝修都不錯,空間幾闊落.有好多野揀,所以叫左個二人餐. 包餐湯,迷你tapas,pizza,飯/意粉,餐飲同甜品.成個餐$148唔洗加一,咁多野食到你飽呀,真係抵!餐湯要左一紅一白. 紅湯胡椒落得太多,白湯就淡左d.迷你tapas有沙律,肉醬粟米片同蒜蓉包.沙律黑醋俾得足, 肉醬粟米片好香口,而且有好多肉醬, 蒜蓉包送上時仲係熱,蒜蓉好夠味.三個小食都不錯. 揀左西班牙風情薄餅,餅底係好薄好脆,芝士有勁多,但唔會好濃味,食完唔會好濟.個pizza好大份嫁,不過佢係薄底,所以唔會食到頂住個胃. 最後係煙三文魚菠菜芝士忌廉汁天使麵.哩個煮得不錯,除左三文魚同菠菜外,仲有好多蘑菇.忌廉汁好多,所以食天使麵就軟左d,少左咬口,我估食意粉口感會好d. 甜品係一小件海綿蛋糕.哩到煮嘅西餐味道都幾港式嘅,同埋個價錢幾抵.
menu
紅湯

白湯
紅湯胡椒落得太多,白湯就淡左d.
迷你tapas
西班牙風情薄餅
煙三文魚菠菜芝士忌廉汁天使麵
甜品
西班牙風情薄餅
煙三文魚菠菜芝士忌廉汁天使麵
2014-09-27 755 瀏覽
之前搭車經過見到佢裝修得幾靚,有啲似cafe嘅氣息,就搵日去試下。以為貴,原來都算平!全日唔加一,但只收現金,Average唔食扒都係五十左右,全部飯粉都有得半價加野飲。叫左一個西班牙咖哩雞扒飯,好impressive!!塊雞扒好大塊又煎得幾好食!好juicy!推介!不過個咖哩如果係再辣啲就好,唔辣嘅個咖哩汁。加多杯半價左$10嘅凍檸茶,都唔錯。仲有一個xx腸肉醬意粉,加$19轉套餐有湯有牛角包有野飲有甜品,湯同包好普通,湯有啲水,濃啲好;包可以熱啲,不過都好香牛油味。個肉醬意粉又係普通,同其他地方如大x樂差唔多,不推介。個甜品係蛋糕仔,應該係homemade。埋單一個$55,一個$65。
雜菜湯、牛角包
西班牙咖哩雞扒飯
乜乜腸肉醬意粉
以為貴,原來都算平!全日唔加一,但只收現金,
埋單一個$55,一個$65。

題外話/補充資料: Btw, 服務幾好(可能見到我一坐低就影餐牌lol),問好唔好食,又問覺得呢度點,又送多一個蛋糕仔。
2014-09-26
雜菜湯、牛角包
西班牙咖哩雞扒飯
2014-09-26 670 瀏覽
上星期同人睇完戲搵野食,但又唔想成日食啲大型連鎖店,就一齊走左去搵d唔出名小店試新野。雖然話係未聽過,但我去到個陣都已經排哂長龍,好彩只係排左10分鐘就有位。叫左一個pizza加每人一個扒餐都只係每人70蚊,真係好抵食。pizza個批底勞到好脆,加埋啲芝士真係一流,推介!塊牛扒都煎得幾好,雖然唔係特別靚,不過都叫ok!
pizza個批底勞到好脆,加埋啲芝士真係一流,推介!
塊牛扒都煎得幾好,雖然唔係特別靚,不過都叫ok!
2014-09-21
10 分鐘 (堂食)
2014-08-31 1278 瀏覽
起初,今日想去蘭香食常餐架,可惜,排晒長龍,男友就推介帶我試下荃灣區新開呢間「德里」,他形容呢間叫平價薩利亞 XD中午12點幾,加埋星期日坐位爆滿,好彩等5分鐘就有位,我已經好肚餓呢睇睇lunch menu~我們點左兩個餐,分別係「香草醬燒雞炒天使麵 $42 跟熱飲」,可轉意粉。意粉即叫即炒,食第一口有點兒失望,點解咁淡既?後尾再撈一撈,原來醬汁同材料沉底了,撈完味道出番晒黎,味道方面,香草味可以再重手少少,意粉口感不錯,條條分明帶少許彈牙~ 一進店,已經想食pizza^^ 「醬燒烤雞簿餅 $39 跟熱飲」 等候時間不長,足料pizza送上,材料有烤雞、菠蘿、BBQ醬、馬蘇里拉及帕瑪善芝士。呢個係薄批,幾好食,外圍邊係脆口喔,中間部分係口感軟熟,加埋d溶左既芝士,不錯!(如果好鍾意食pizza, 一個人征服一個,絕對唔係問題食晒主菜,餐湯先黎,如果是先湯後上菜就更好呢~ 餐湯及牛角包係追加 + $6,本身餐只跟熱飲湯係熱騰騰, 羅宋湯足料,好多雜菜~ 味道岩岩好,不會過咸,帶微酸 !牛角包有加熱過,食個時暖暖的~我既小小提議~依我所見,此店無收加一服務費,食物價錢大眾化,選擇亦不少,若

睇睇lunch menu~

牛角包有加熱過,食個時暖暖的~

我既小小提議~

依我所見,此店無收加一服務費,食物價錢大眾化,選擇亦不少,若食物水準能夠保持,質量不會減少,在多人既荃灣區係有生存之道。

希望下次再來,同樣係帶著笑臉離開
2014-08-31
5 分鐘 (堂食)
2014-08-26 1282 瀏覽
曾經,我看中了這個位置,租金平平地,叫朋友來開間小餐廳。只是,人家認為不合適。現在,這裡已開了西餐廳,天天爆滿,我這個旁觀者也覺得可惜。來吃了一頓晚餐,點了這裡的二人套餐。餐湯,有紅有白,我要紅的,足料,酸酸的很可口。有個小拼盤,內容包括沙律、墨西哥玉米片和蒜茸包。沙律菜幾新鮮,醋夠多夠醒胃;玉米片香脆,在芝士香;蒜茸包則可多一點蒜味。Carbonara,雖不是頂班,仍是可以接受有餘的級別。還有Pizza,薄餅底很薄很脆,吃時充滿芝士香,加埋莎樂美腸的咸香,一人吃半隻以上,不成問題。想不到這兒的咖啡幾香濃,不錯。
現在,這裡已開了西餐廳,天天爆滿,我這個旁觀者也覺得可惜。

Carbonara,雖不是頂班,仍是可以接受有餘的級別。
想不到這兒的咖啡幾香濃,不錯。
2014-08-25 1107 瀏覽
今日試了團購的德里西廚二人西班牙鐵板餐,餐廳這段時間都差不多招呼哂團購客人。因為我見大家都係食一模一樣的菜式。我選擇了西班牙 pizza, 個底好香好脆,最重要係好 light, 不油膩。焗的火喉剛好,薄餅上的青椒洋蔥爽脆而不太生。個鮑魚海鮮飯,真的有原隻小鮑魚,帶子,蝦球,鮮魷,而且都很新鮮,尤其是帶子。