2017-05-13
上次黎過「心煱」呢度飲茶覺得啲野食幾特別,睇到佢地原來夜晚係任食火鍋仲要唔算貴成人每位$158加一,細路$98,任飲任食兩粒鐘,咁就緊係繼續試埋佢啦~上到去發現都幾FULL, 好彩有BOOK位, 一坐低經理就叫我地揀鍋底同快D出去拎野飲~ (呢個櫃D野飲相信大家都好少見過~~呢度竟然有得飲~)鍋底都有幾個選擇嘅, 本來想叫川式酸菜鍋, 不過原來今日無左, 變左冬陰公...所以都係叫翻正宗麻辣鍋啦!個鍋底黎到時候我地都不禁驚訝, 「個色都好深紅」喎...因為隊長B係嗜辣之人, 所以心裏暗爽, 今次應該夠辣勁兒啦~~試試湯底先, 原來無想像中咁辣, 不過當然都有辣感嘅, 而且無咩麻勁, 整體有D似寧記麻辣鍋陣味, 不過無咁香同麻跟住就緊係火速填菜單嘅時候啦! 唔好以為呢個價錢就無咩好野食喎~原來都有生猛海蝦﹑是日海鮮(今日係蜆~)﹑花雕醉雞件﹑白鱔片﹑九肚魚﹑鵝腸呢D貴價野同埋一D隊長B好少喺出面邊爐場會見到嘅料, 例如: 生劏田雞(整隻)﹑腐皮蝦卷﹑特式淮山麵﹑韓國拉麵~講下D野食先~雖然呢度會有走單情況, 但係走左就再叫係隊長B既原則~海蝦好新鮮, 而且好大隻, 隻隻有蝦羔, 好滿足的
(呢個櫃D野飲相信大家都好少見過~~呢度竟然有得飲~)
講下D野食先~雖然呢度會有走單情況, 但係走左就再叫係隊長B既原則~海蝦好新鮮, 而且好大隻, 隻隻有蝦羔, 好滿足的說~~不過可能食8點呢場啦, 去到9點鬆打算加蝦時已經無晒, 早D去可能會好D既
鵝腸都清得好乾淨, 無咩多餘油膏, 不過唔係隊長B中意食果種~但湊合埋佢所謂嘅「淮山麵」(但唔明點解同韓國拉麵一樣....)同埋麻辣湯整出黎嘅「自鼠鵝腸麵」就是很不錯的說~
白鱔同牛骨髓都好新鮮, 可恨是肚子容量不夠, 想再叫已經食唔落~另外好想食嘅九肚魚可能都係賣晒, 始終都係無黎....
整體來說呢度未嘗唔係一個旺角新邊爐選擇, 除左有特別野食仲有好多飲品揀, 不過如果要好好食呢度就一般啦