2017-05-28 78 瀏覽
咁岩肚餓,黎左這間火鍋店打邊爐。$158 大部份任飲任食,價錢大眾化,抵食而家仲做緊優惠,6位送1位,7:30 前結賬每位減$20飲品選擇好多,有韓式,泰式,美式飲品,總有一款岩你。餐廳環境乾淨,唔需要擔心我地叫左番茄湯底,夠味唔淡。肥牛質素幾好,瘦肥均勻。蝦都幾新鮮,其他用料絕不是差貨色蔬菜很新鮮,特別栗米夠甜甜品有雀巢雪糕,味道有四款,款式都幾齊。埋單價錢真的很平,雖然伙計不小心打錯豬骨鍋,但下次我都會再黎幫襯
咁岩肚餓,黎左這間火鍋店打邊爐。

$158 大部份任飲任食,價錢大眾化,抵食

而家仲做緊優惠,6位送1位,7:30 前結賬每位減$20

飲品選擇好多,有韓式,泰式,美式飲品,總有一款岩你。

餐廳環境乾淨,唔需要擔心

我地叫左番茄湯底,夠味唔淡。

肥牛質素幾好,瘦肥均勻。

蝦都幾新鮮,其他用料絕不是差貨色

蔬菜很新鮮,特別栗米夠甜

甜品有雀巢雪糕,味道有四款,款式都幾齊。

埋單價錢真的很平,雖然伙計不小心打錯豬骨鍋
,但下次我都會再黎幫襯

2017-05-24
2017-05-27 133 瀏覽
約左朋友打邊爐,呢個朋友誇張到日日都打邊爐,哈哈,見有新任食火鍋店,約埋佢試下先。$158一位任飲任食,食物種類幾多,飲品都ok,有酒精飲品,但唔係啤酒,甜品有雀巢雪糕杯。揀了芫荽皮蛋鍋,香噴噴的芫荽好正。醬料選擇亦不少,辣椒粒,麻醬,沙茶醬,蔥等,先來一人一碗混醬啦。跟朋友都拿了無糖的罐裝茶,自我感覺良好少飲一點甜。點的食物份量會按人頭計,喜歡的就encore吧。羊肉片同肥牛,還不錯。是日海鮮係蜆,當造季節。encore~envore~點幾多黎幾多,無漏單!菜心翠嫩,打邊爐又幾正喎。蜆不算大size,但夠鮮甜。朋友愛大蝦,卓一卓就熟。Encore了數回十分飽呀,但點都要食埋甜品嘅。食材多款又新鮮,無漏單,收碟勤快,店員亦主動加湯,整體感覺很好。PS是晚係平日,客人並不多,八點入坐,一直打到十一點都無被趕,賺左成個鐘

揀了芫荽皮蛋鍋,香噴噴的芫荽好正。
跟朋友都拿了無糖的罐裝茶,自我感覺良好少飲一點甜。
點的食物份量會按人頭計,喜歡的就encore吧。
羊肉片同肥牛,還不錯。
是日海鮮係蜆,當造季節。
encore~envore~
點幾多黎幾多,無漏單!
菜心翠嫩,打邊爐又幾正喎。
蜆不算大size,但夠鮮甜。
朋友愛大蝦,卓一卓就熟。
Encore了數回十分飽呀,但點都要食埋甜品嘅。

2017-05-23
$173.8 (晚餐)
2017-05-27 69 瀏覽
悠遊的下午,跟寶寶去飲茶。心煱除了傳統的點心之外,亦有新穎的特色點心。飲茶少不了蝦餃,名叫水晶蝦餃($8/隻),果然餃皮晶瑩剔透,皮薄料多。晶瑩的蝦餃皮做得薄身,帶點煙韌口感,稍嫌皮比較易破。餡料的蝦十分大隻,而且肉爽結實。百花卷($25),很漂亮的名字亦是很特別的一個點心。用紫菜包著鮮打蝦膠,再炸香外皮。外皮香脆,紫菜味很出,雖然蝦膠唔夠彈牙,但咬落有實在的蝦粒。菜苗餃($22)餡料大量切碎了的菠菜,及小蝦粒。多汁好味。野菌餃($20)皮薄餡多,幾款什菌粒,脆肉瓜,好清香的菇的味道。煎堆仔($19)小小的脹卜卜的煎堆賣相可愛極了。外層撒上大量芝麻香,再炸到金黃色,十分香脆。內層咬落煙韌,咬開竟然是香甜的奶黃流心,又估不到奶黃的甜味跟煎堆可以如此夾。椰汁冰($13)超重椰香味,重奶質地,比美泰式餐廳的椰汁冰。而晚上這裡更有任食火窩,很想一試。除了因為價錢不貴,我還挺相信水準應該不差。因為這個下午茶我倆都蠻滿意,食到有特式一點而又有心思的點心。

菜苗餃($22)
餡料大量切碎了的菠菜,及小蝦粒。多汁好味。

野菌餃($20)
皮薄餡多,幾款什菌粒,脆肉瓜,好清香的菇的味道。

2017-05-25 30 瀏覽
香港人最鍾意一年四季都打邊爐,當然我都唔例外是日黎到太子心?打邊爐放題,9點鐘唔算多人,坐得較闊落一上去就見到2大個飲品櫃, 連韓國最hit桃子啤酒都有,梗要俾個Like中間就係醬料區同雪糕區~由於我同朋友都唔太食辣既關係,我地選擇粟米豬骨湯底。一上鍋就見到大量粟米同紅蘿蔔,仲有重點豬骨!未食都覺得個湯夠甜夠天然XD 果然一試,湯頭好清,夠鮮甜,仲有種媽媽煲湯的味道。雖然食物紙選擇唔算多,但岩我有選擇困難症的人士更集中揀火鍋料既然選擇了豬骨湯底,梗要揀返大量蔬菜為湯底增甜。值得一提, 冬瓜片到後期食都唔會融到散哂~打邊爐必點海鮮,蝦比想像中大隻,仲要每隻size近乎一樣大!大推鱔片! 片得夠薄, 配合清湯, 肉質有彈性, encore幾次~另外脆肉鯇都夠新鮮~其實食左好多野,不過都最後都掛住食,無影到相
香港人最鍾意一年四季都打邊爐,當然我都唔例外

是日黎到太子心?打邊爐放題,9點鐘唔算多人,坐得較闊落

中間就係醬料區同雪糕區~
粟米豬骨湯

雖然食物紙選擇唔算多,但岩我有選擇困難症的人士更集中揀火鍋
既然選擇了豬骨湯底,梗要揀返大量蔬菜為湯底增甜。
值得一提, 冬瓜片到後期食都唔會融到散哂~

另外脆肉鯇都夠新鮮~
其實食左好多野,不過都最後都掛住食,無影到相
2017-05-22
  • 鱔片
  • 脆鯇魚片
由於好味 又由於團購堅抵... XD所以... 我同老大 出動喇又~黎飲茶~呢度啲姐姐真係激好人, 一黎就問我地有無優惠券, 怕我地唔記得用, >///< 好貼心啊!雖然款式唔算話好多, 但係, 想食嘅都有啊~我地同樣一睇就要叫: 胡椒豬肚湯~濃濃胡椒味 配埋咸味剛好, 我地未食嘢 所以鐘意佢濕濕地又暖胃~脆脆叉燒腸有啲平時食粥嘅薄脆响入面, 層次豐富咗, 口感幾得意呀~佢啲叉燒係我地鍾意嘅瘦叉, hohoho!!!海南雞 又係我地平日嘅飛佛!!!濃郁雞味 好滑啊, 無骨啖啖肉!!!仲要起骨起得好仔細, 連筋都無~讚呀! 我地開心番, 因為一直鍾意嘅乜乜太好味道堅跌曬 watt, 雞激貴但 quality 完全跌到谷底, 粉絲婆婆唔開心 無好味雞雞食~我地決定以後上去婆婆度食飯 都會黎呢度買雞上去加餸!!! Tum 婆婆 同 mama 開心, 係我地最想做到嘅事~ ;)有天然 jelly 夾層啊~Yum Yum Yum~Q 版豬仔叉燒包 好可愛呀, 仔細到有立體尾尾架佢!!!我地瘋狂自拍咗一大輪先食... XD佢個饀抵讚, 係肉黎 係肉黎 係肉黎呀!!! (平時啲酒樓食
由於好味 又由於團購堅抵... XD
所以... 我同老大 出動喇又~

黎飲茶~

雖然款式唔算話好多, 但係, 想食嘅都有啊~

我地同樣一睇就要叫: 胡椒豬肚湯~

脆脆叉燒腸
有啲平時食粥嘅薄脆响入面, 層次豐富咗, 口感幾得意呀~
佢啲叉燒係我地鍾意嘅瘦叉, hohoho!!!

海南雞
又係我地平日嘅飛佛!!!

濃郁雞味 好滑啊, 無骨啖啖肉!!!
仲要起骨起得好仔細, 連筋都無~

有天然 jelly 夾層啊~
Yum Yum Yum~

Q 版豬仔叉燒包 好可愛呀, 仔細到有立體尾尾架佢!!!

我地瘋狂自拍咗一大輪先食... XD
佢個饀抵讚, 係肉黎 係肉黎 係肉黎呀!!!
(平時啲酒樓食 成日都係一堆紅色醬 + 肥膏囉)

菜苗餃

嗯, 好味 足料嘅~
鮮甜有汁啊~

吮吮包

keep 住熱度好陣子, 湯汁夠多, 啜過夠~
佢啲肉饀都幾多下,  但我食唔落喇~

千層糕
(我地本身叫西米膏, 但無曬 所以轉咗呢個~)

呢個...
真係成餐嘅敗筆黎... T^T
好油膩啊~ (溝漿哥陣都加左?) 搽太多油甩模鳥~
我地投咗降... XD 真係唔建議大家叫呢個糕... 敬請 skip 掉!
  • 海南雞
  • 菜苗餃
2017-05-22 69 瀏覽
7:00上去,唔駛等,環境新靜,應該係新開,可能改左名,連d服務都好埋餐牌晚上158,小孩90,下次帶埋小孩先。我地叫左栗米豬骨湯,個骨都幾大,好啜😁😁之後點左肥牛,不過次次來1-2碟,建議大家寫多d,但是牛真的不錯,唔肥。仲有蝦滑同墨魚滑必食重點之一,所有飲料都是韓國牌子,啱哂鐘意飲新野的我,有隻仲有d酒味最後食埋牛奶雪糕才走,值得再去。

餐牌晚上158,小孩90,下次帶埋小孩先。

我地叫左栗米豬骨湯,個骨都幾大,好啜😁😁

最後食埋牛奶雪糕才走,

值得再去。
2017-05-22
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2017-05-22 41 瀏覽
上次同班兄弟夜晚黎過一次打邊爐,今次試下哩間d 點心。星期六下午時間一點左右到,人唔算多,唔洗等就入到。入座已見到唔少熟客一,兩個人黎飲荼食點心。哩度都算係幾悠閒,又唔貴既lunch 飲荼。點心選擇唔少,蝦餃燒賣更係可彈性選擇,可2粒咁叫,認真貼心for 2人荼客。叫左影相必試既豬仔叉燒包,睇佢樣以為好睇唔好食,點知一咬,皮薄餡多!岩晒我d 食肉獸。胡椒豬肚湯用料足,豬肚夠多。燒賣大大粒好夠肉。最鍾意係佢可以單叫兩粒,可以留肚食其他野。灌湯餃$15個真心抵食,料夠湯汁多,出去食唔到呢個價。最後黎個飯同時菜,飯飽滿足,飲多陣荼慢慢走。另外d 服務都幾親切有禮,下次得兩個人又想飲荼食點心會返黎哩間。
上次同班兄弟夜晚黎過一次打邊爐,今次試下哩間d 點心。

2017-05-20
2017-05-20 84 瀏覽
我朋友是個火鍋精,基本上每次見面都一定是吃火鍋,今次他帶我去太子區的心煱新派任食火鍋,晚餐時段2小時只需$158/1位,一班人來還有6送1,超抵食而且水準不錯。 自助點菜紙。 飲品是自取的,有汽水及支裝飲品任飲。 醬料選擇非常多,有火鍋豉油、蔥花、芫茜、沙茶醬等十幾款醬,可隨意混醬。 免費湯底有6款,我身為辣妹子,當然選正宗麻辣鍋,湯底辣口而不嗆喉,麻辣比例剛剛好。 店員姐姐服務態度不錯,上菜速度也令人滿意。全部配料都很新鮮,完全不會有吃起來覺得不新鮮或不鮮甜的感覺。 手切肥牛,油花平均肥美,以任食來說質素算不錯,我們兩個人吃了三碟。 綠油油生菜新鮮翠綠,好爽口。 雀巢雪糕任食,火鍋後再吃杯雪糕,大滿足。

自助點菜紙。

飲品是自取的,有汽水及支裝飲品任飲。

綠油油生菜新鮮翠綠,好爽口。

雀巢雪糕任食,火鍋後再吃杯雪糕,大滿足。
2017-05-08
2017-05-20 265 瀏覽
探完朋友, 本身我地係去買傳說中好飲又大杯嘅芒果飲~但經過見到個門面同價錢都好 ok, 朋友又話買過啲海南雞好味, 我哥日無食妟 加上見到 7:30前離坐仲有得減 $20... XD 所以雖然只係 6pm, 我地都快快上去快食~坐位夠闊落, 坐得舒服嘅~可能因為仲早, 幾枱客坐咗响另一半, 我地就獨佔咗呢一半好一陣子~我地先選湯底, 我地係 - 無新意嘅穩陣派...XD 所以秒決芫茜湯底... (下火嘛!!!)嘢飲任點的, 唔想浪費, 所以我以 arm arm 夠黎地第一 round 先~醬料自助式, 有見侍應同事定時過去 檢查 & 整理~我唔點醬的, 佢就話 ok 呀~主打韓式飲品 & 雪糕, 同樣自取形式~我地 o既第一 round~YooooooHoooooo~ ^0^)/是晚, 我最鍾意呢個韮菜鮮肉餃!!!佢地自家製, 食皮怪勁鍾意個長尾巴, 一咬足料勁多汁, 好味呀, 我 encore 咗佢~淮山面又係要試嘅東東啊~掛住玩電話 (Sorry... 要回急爆 email 嘛), 煲耐咗陣, 都仲 keep 得住 Q彈口感, 質感好呀~長筷子 做生筷, 啱曬我呢個成日分唔到生熟筷

探完朋友, 本身我地係去買傳說中好飲又大杯嘅芒果飲~

坐位夠闊落, 坐得舒服嘅~
[7點鬆啲就開始多人鳥, 走哥陣坐咗 2/3 喇~]

我地先選湯底, 我地係 - 無新意嘅穩陣派...
XD 所以秒決芫茜湯底... (下火嘛!!!)

醬料自助式, 有見侍應同事定時過去 檢查 & 整理~
我唔點醬的, 佢就話 ok 呀~

主打韓式飲品 & 雪糕, 同樣自取形式~

我地 o既第一 round~
YooooooHoooooo~ ^0^)/

是晚, 我最鍾意呢個韮菜鮮肉餃!!!

淮山面又係要試嘅東東啊~

長筷子 做生筷, 啱曬我呢個成日分唔到生熟筷 & 易彈親嘅人~
(細心位 值得欣賞!)

HaHa~
第一次咁乾淨  輕鬆完成手打乜乜乜, 我自豪咗陣...
但諗番都係覺得係廚房功勞唔係我...

質感肉味都夠, 牛丸怪表示高興~

手切牛質量量好 ok 呀, 我見佢猛讚, 忍唔住試咗一片~

我地 o既第二回~
[嗚嗚... 開心心嘅我 tick 錯咗手製餃, 因為有虾, 所以 2隻比曬佢食~ 佢話好味, 我就惟有响第三回叫番我要嘅餃啦~ XD]

我地 o既第三回~
分別係我地 o既最愛~ XD

btw, 魚皮佢大大塊, 唔係平時成日火大嘅碎濕濕, 我開心呀~
(Sorry... 咬咗先諗起想影相... XD)

菜嘅質量好 ok 呀~
係薯仔同蘿蔔唔知做咩唔好味 (我咬咗一下就塞咗比佢...), 忘掉要影相... XD

平時成日飲嘅蘆薈嘢 原來仲有紅色黃色兄弟啊~
梗係試埋佢地個味啦~
結果 o麻: 我跟住飲... 都係飲番我一直心愛嘅 6色兄弟~

(紅色葯水味; 黃色好淡)

佢就最愛右邊哥罐龍井呀, 話清清新 好啱打邊邊喎~

雪櫃太猛... 啲紅頭係石仔 feel...
我無牙力 所以塞咗比佢食~ XD
  • 韮菜鮮肉餃
  • 淮山麪
2017-05-16 410 瀏覽
今晚又火鍋引起,最近都嚐日式火鍋放題比較多,很久沒有吃港式火鍋了,沿近太子地鐡站附近,有間新開的火鍋店,姐姐很落力地向途人派傳單和介紹,於是我們被姐姐的誠意打動,往上走進心煱的店裡了⋯火鍋任飲任食不同時段不同價錢,收費合理⋯任食火鍋配料有不同類別的選擇湯底有6款,如選擇限定鴨和雞鍋只需另加$68我們選了最簡單的粟米豬骨鍋作湯底,除了粟米和豬骨外原來還有大量唐芹增加香味,唐芹也是很有益的蔬菜呢﹗飲品除了一般汽水外,遇有韓國的果汁汽酒,我們試了菠蘿味汽酒(中),含很小量酒精,味道不錯,另外還試了韓式荔枝特飲(右),荔枝味濃且清甜,不錯﹗海蝦新鮮,黑豚肉和手切肥牛脂肪分佈均勻,豬膶和花枝片爽口,滑牛肉則較多筋⋯我很喜歡的腐皮蝦卷平常很少在火鍋店出現,竟然在這裡可以吃到,另外干貝鮮蝦丸也是少見的,水餃和廣東雲吞是這裡人手新鮮包製,蝦肉非常爽口彈牙﹗值得添食﹗另外響鈴和炸魚皮都脆卜卜的,菜方面我選了西洋菜⋯是日海鮮是大蜆,大大粒又新鮮,田雞雖然較少地方有,但這裡的田雞切得太碎,滾一會兒再縮一縮水很難尋獲XD值得一讚的是淮山麵,也是很少地方可以吃到的﹗淮山麵不用煮太耐,邊煮邊用筷子打散,仍然感覺到

火鍋任飲任食不同時段不同價錢,收費合理⋯

任食火鍋配料有不同類別的選擇

湯底有6款,如選擇限定鴨和雞鍋只需另加$68

值得一讚的是淮山麵,也是很少地方可以吃到的﹗

淮山麵不用煮太耐,邊煮邊用筷子打散,仍然感覺到麵與麵之間的張力就要食,因為真的超彈牙,如果再煮耐一點沒有了那種張力就會是另一種食法,麵質相對較軟,失去了那種彈牙口感,我個人喜歡超彈牙的口感⋯

飽餐一頓後還有雪糕做甜品,可惜今晚沒有朱古力味⋯

港式火鍋跟日式最不同之處是可以吃到不同的食物,不用死吃牛肉,而且選擇多,心煱的火鍋配料比其他地方獨特,醬料選擇也多,除了火鍋豉油、麻醬等,更有沙茶醬提供,喜歡港式火鍋的朋友不妨一試﹗
2017-05-09
平日慣性到朋友介紹的餐廳吃飯,這次卻是由媽媽介紹,話說早前媽媽跟街坊茶坊,談到太子一間火鍋點心餐廳,早午開設茶市,而晚間就是吃火鍋,而食物質素不錯,價錢亦合理。周六中午就與媽媽來試試。餐廳位於太子,離地鐵站不足1分鐘路程,地點相當就腳,而餐廳設於1樓,沒有電梯,對於老人家來說,有點不方便。餐廳的佔地不算很大,但感覺挺寬敞開揚,四周更設有電視給食客娛樂。點心選擇非常多,基本上平日在酒樓吃到的,在這裏都能夠吃到,而且全都是即叫即蒸。心煱水晶蝦餃 - 蝦餃要點2隻起,每隻HK$8,蝦餃皮皮薄半透明,口感煙韌富彈性,蝦肉爽口帶有鮮味。原粒蟹籽燒賣 - 燒賣同樣是要點2隻起,每隻HK$7,燒賣挺大粒,入口油潤帶有肉香,加入蟹籽後,令口感變得豐富,非常好吃。鳯冠菜苗餃 - 菜苗餃上加了蟹籽,餃皮與蝦餃一樣,造得挺薄身煙韌,而且內裏的餡料非常多,推介。薑蒽牛怕葉 - 牛怕葉口感爽脆,而且吸收了滿滿的湯汁,所以入口帶有濃濃的薑味,而味道亦帶點微辣。咖喱蒸士魷 - 士魷入口爽脆,咖喱味非常突出及惹味,不過,辣度挺高,我只吃了2件就已經投降了。金銀蒜蒸排骨 - 排骨的味道不錯,入口帶有濃濃的蒜香味道,不
金銀蒜蒸排骨 - 排骨的味道不錯,入口帶有濃濃的蒜香味道,不過,大部份排骨都偏肥,肥膩感極重。
翡翠牛肉腸 - 牛肉腸入口軟滑,牛肉味適中,不過,加了豉油後,味道變得很鹹,建議待應送上來時,要求豉油分開上。
豉味鳯爪排骨飯 - 排骨飯算沒有什麼特別,因為豉油太鹹的關係,所以不能多加,但不加的話,味道又變得非常淡,令整個飯變得失色。
2017-05-06
  • 心煱水晶蝦餃
  • 原粒蟹籽燒賣
  • 鳯冠菜苗餃
2017-05-15 61 瀏覽
見咁耐冇打過邊邊,路過太子心煱就試下,仲要任食,超抵,食飯時間都要等一陣,不過唔算耐,10分鐘左右就有位。門口新裝修,裡面都新淨,唔算好大,不過都坐得舒服,店員唔似d酒樓姐姐咁串,都有禮貌,可以再黎。不過地點唔算好方便,我都係咁岩行過先見到,要上樓,所以咁先可以做到咁平,158蚊任食,小童仲有得平添,平時食個晚餐好難有咁既價錢,雖然係平,不過見到d食材都好新鮮,唔似放題,宜家出街打邊邊閒閒地都500,所以俾個like佢
脆骨腩
脆骨腩
2017-05-15 57 瀏覽
等了五天、又到星期六😆諗住跟家人到旺角行下街、食下嘢、輕鬆一下☺️一起床、當然要去醫肚啦。剛巧途經旺角警局附近、看見一間寫著即叫即蒸點心專門店。一見到「即叫即蒸」這4個字、當然就二話不說地衝了進去😁店舖位於一樓、浴著樓梯直上便到。店內面積雖然不是很大、但這樣可令店員增加與客人的溝通、方便處理落單。一坐下、店員便遞上一張附有不同種類的點心紙。接過後、我便從點心紙上選了幾項較有特色的點心。豉味鳳爪排骨飯$25---雖然這款不算是特色點心、但是我去飲茶的必食點心之一。(飯煲得好乾身,好有咬口、我最怕飯太淋。而且細細的一小鍋,一個人都能食得晒😁、不會浪費。)心煱烤蝦腸$25(好有食炸両的感覺😂只是將油炸鬼換成炸蝦。但食起上黎就更脆更爽口)黑松露鮮蝦腐皮卷$25(黑松露味略嫌太淡、但腐皮炸得很脆口、料亦都很足)過癮吮吮飽$15/1隻(湯底很鮮甜、再加上浙醋一齊黎吮、味道很夾。但皮略嫌厚了一點點、但真的很大隻喔、似大版小龍包😂)心煱水晶蝦餃$8/隻(2隻起).....即2人黎食、便可叫2隻、可留肚食其他食物、這裡的燒賣都是這樣的喔、很貼心呢!不像一般酒樓、一籠有4隻、2人食就略微多了一點了。(皮薄,
等了五天、又到星期六😆
諗住跟家人到旺角行下街、食下嘢、輕鬆一下☺️

一見到「即叫即蒸」這4個字、當然就二話不說地衝了進去😁

店舖位於一樓、浴著樓梯直上便到。

一坐下、店員便遞上一張附有不同種類的點心紙。
接過後、我便從點心紙上選了幾項較有特色的點心。

心煱烤蝦腸$25

黑松露鮮蝦腐皮卷$25
(黑松露味略嫌太淡、但腐皮炸得很脆口、料亦都很足)

過癮吮吮飽$15/1隻

心煱水晶蝦餃$8/隻(2隻起).....
不像一般酒樓、一籠有4隻、2人食就略微多了一點了。
(皮薄,蝦又大隻又彈牙

原粒蟹籽燒賣$7/隻(2隻起)
(肉結實、香菇味濃

Q版豬仔叉燒飽$15/2隻
(豬仔造型很可愛☺️但麵包皮略為厚了一點,但叉燒的味道就很濃)

冬陰公湯鮮竹卷$17
(第一次聽到這個湯底便決定一試😅湯底味道適中、不會太酸或過辣、很開胃👍)

不要忘記、還有茶錢喔

(茗茶每位$3😁、算是便宜了)

2017-05-13
2017-05-14 41 瀏覽
母親節前夕跟媽媽到旺角食點心!這次我們選擇帶媽咪到心煱食點心,這裡最出名的一定是造型超可愛的Q版豬仔叉燒包,之前在網上就看到有不少人分享過了,所以點都要叫來試一下!Q版豬仔叉燒包 ($15/2隻)還有我最喜歡的鳳爪排骨飯($25)份量算是二人前,不會太大份且飯的質地不會太軟棉棉~炸蝦腸($25)蠻特別的蝦腸,有點像炸兩但又比炸兩來得酥脆!老干媽什醬蒸鳳爪($18)醬汁濃厚,味道惹味,我覺得比酒樓的更好味!蝦餃 ($8/隻 2隻起~)點心方面,喜歡蝦餃的皮薄和啖啖蝦肉!原粒蟹籽燒賣($7/隻 2隻起~)黑松露鮮蝦腐皮卷($25)黑松露味道不會很出,但勝在很足料而且即叫即做,外皮也蠻脆的!必食 - 過癮吮吮包($15)味道跟小籠包一樣,就像是放大版的小籠包!把飲筒刺入湯包內,再慢慢飲用,但切記一定要小心熱喔!因為剛蒸起的吮吮包是很熱的,而湯包更是鮮味多汁!冬陰公湯鮮竹卷($17)冬陰公湯底很出,但不會太過酸辣,滿適合香港人口味!而且也不常見,所以我覺得很特別!即焗菠蘿叉燒包($18/3個)最喜歡即焗的菠蘿叉燒包,因為我喜歡外層的脆皮!有些人喜歡脆卜卜的的外層,但我卻喜歡這裡酥軟的外層。而且
母親節前夕跟媽媽到旺角食點心!

Q版豬仔叉燒包 ($15/2隻)
Q版豬仔叉燒包/2隻

還有我最喜歡的鳳爪排骨飯($25)
份量算是二人前,不會太大份且飯的質地不會太軟棉棉~
鳳爪排骨飯

炸蝦腸($25)
蠻特別的蝦腸,有點像炸兩但又比炸兩來得酥脆!
炸蝦腸

老干媽什醬蒸鳳爪($18)
醬汁濃厚,味道惹味,我覺得比酒樓的更好味!
老干媽什醬蒸鳳爪

蝦餃 ($8/隻 2隻起~)
點心方面,喜歡蝦餃的皮薄和啖啖蝦肉!
蝦餃/隻

原粒蟹籽燒賣($7/隻 2隻起~)
原粒蟹籽燒賣/隻

黑松露鮮蝦腐皮卷($25)
黑松露鮮蝦腐皮卷

必食 - 過癮吮吮包($15)

味道跟小籠包一樣,就像是放大版的小籠包!
過癮吮吮包

冬陰公湯鮮竹卷($17)
冬陰公湯鮮竹卷

即焗菠蘿叉燒包($18/3個)
最喜歡即焗的菠蘿叉燒包,因為我喜歡外層的脆皮!有些人喜歡脆卜卜的的外層,但我卻喜歡這裡酥軟的外層。而且這個是真的菠蘿叉燒包,因為入面是真的有菠蘿的喔!
即焗菠蘿叉燒包

即焗菠蘿叉燒包大

不得不說,這裡很適合像我這種愛飲茶的客人。因為像蝦餃、燒賣這些點心都可以單點,只要每次點2件起就可以!對於像我們人數不多的客人來說真的很好,既不用擔心要一籠一籠的點,也不用怕點太多會吃不完。因此可以減少因份量太多而導致無法選擇想要的點心的這個問題!

P.S. 每位茶價也只需$3而已
冬陰公湯鮮竹卷
即焗菠蘿叉燒包
即焗菠蘿叉燒包大
2017-05-13 50 瀏覽
星期六想飲茶,見倒有點心食走上去試下。點心種類基本種類都有。兩個人,叫左8樣野。豬仔叉燒包。幾得意蝦餃同燒賣,可以叫兩粒,我地兩個人可以叫多幾樣野。啜啜飽,好似灌湯餃,$15 抵食咖哩土魷,個人最鍾意,好爽個咖哩汁好正。炸蝦腸,有少少似炸兩。黑松露餃,個皮好薄,好多菇。

兩個人,叫左8樣野。

豬仔叉燒包。幾得意

蝦餃同燒賣,可以叫兩粒,我地兩個人可以叫多幾樣野。

啜啜飽,好似灌湯餃,$15 抵食

咖哩土魷,個人最鍾意,好爽個咖哩汁好正。

炸蝦腸,有少少似炸兩。

黑松露餃,個皮好薄,好多菇。