2016-05-16 600 瀏覽
今日返part time...朋友黎我公司探班 同我食飯咁我地就近近去pizza hut...叫左2個下午茶食公司三文治麵包烘得好鬆脆又好足料 幾好!配埋個薯條 心太軟呢個心太軟有d失望 一來唔熱 二來唔流心 下次唔會再叫其實pizza hut 所有野食整體上都唔錯今次衰左係心太軟到
今日返part time...
朋友黎我公司探班 同我食飯
咁我地就近近去pizza hut...

叫左2個下午茶食

麵包烘得好鬆脆
又好足料 幾好!
配埋個薯條
其實pizza hut 所有野食整體上都唔錯
今次衰左係心太軟到
2016-05-15
2015-09-07 455 瀏覽
前文提要, 寫咗兩篇自助餐, 無端端又將個場地帶返了九龍城...睇嚟我骨子裡都變了龍城人, 都好嘅, 落地生根!  龍城又好食又好住都不失為一個好地方!龍城有咩好食?  在本人寫的'OK篇'那十篇只是冰山一角, '笑面'的龍城食店已經有好多, 'OK'的更多, 既然嚟到廣場, 再寫埋Pizza Hut 都好應該的, 因為都已經幫趁了幾十次, 次次都OK, 為何不寫?  對它是否有點不公平呢?  其實這次張單是4月, 之後又來了幾次但因沒有拍照亦沒有留單, 反而這次有, 就寫這一次吧~  有時好無助, 樣樣都想做, 又想玩烘焙又想睇雜誌又想睇電影又想見親友聚聚又要瞓覺又想寫食評, 年頭開始本來"雄心壯志"---要勤力寫--- 2015 - YES!!!  一連寫了幾十篇自從有openrice account以來寫得最多是2015, 但近來又開始停下來了, 儲了好一百幾十份材料都真是騰不出少少時間寫,  不過由於一件事的發生, 令我有點不好意思, 以後見好的...真的要盡快寫出來, 否則為時已晚都不如不寫~事緣是廣場的肥肥雞煲, 幫趁了好幾次都好滿意, 眼見由經理至那班年青的小伙子店員,

事緣是廣場的肥肥雞煲, 幫趁了好幾次都好滿意, 眼見由經理至那班年青的小伙子店員, 勤勤力力又好招呼, '的起心肝'快快寫好個寫評推薦一下它, 但都講緊5月的材料, 8月才勉強抽半小時寫, 哈-哈-咁遲寫來幹嗎???!  剛剛的星期六去廣場買東西, 已經見到肥肥關門大吉...真叫人唏噓~

好, 一輪長篇大論開場白, 終於肯入番正題了, 這就是我慢的原因, 因為我不是寫那種簡潔式文章的風格, 而我的食評主要是讓honey和我自己有個紀錄, 所以想寫的都放入文章中, 好多時就因如此, openrice經常叫的加番多些食物的描述, 喂, 有些食家120個字一篇有廿多個字是關於食物的, 它就照出; 我的又講吓該區地方, 又寫吓枝節又寫吓人情, 但我都有一百幾十字是寫食物的, 就要我加食物的形容, 真是請你的工作人員睇睇所謂前文後理才評核好吧!   那種簡而清但無人味的/只得一堆空洞的所謂"形容食味的描述"那類文章都不是我杯茶, 我自己寫, 真的想寫多些除了所謂'食物描述'以外的東西....可能都是時候要發掘一下其他平台了...

Pizza Hut------大家"細細個"就已經認識的一間"老"店, Pizza款式不斷推陳出新, 人大了, 消費能力提高了而且追求的不同, 要食Pizza大家選擇多多, 亦可能會想去一些用火爐即燒的店子, 但有時因應"需要", 我都會光顧Pizza Hut的, 例如今天, 因為臨時約了好幾位親友連同小朋友一行十人, 小心肝們最喜歡吃Pizza Hut辣味雞翼, 一於打電話去Pizza Hut碰碰運氣, 幸好有位, Let's Go, go go go~

Pizza Hut...我最喜歡的都是它的經典 - 超級至尊, 有時都有吃新的扭扭批呀芝心批呀什麼什麼的, 但都是試過便算. 不過既然今天有貴賓
, 當然由她們點選想吃什麼批, 要了一個新的海鮮帝國批, 芝士多, 花邊形的批邊夠香脆, 算不錯的選擇!  另一個選了夏威夷風光, 至重要是適合小朋友, 於我來說, 這個夏威夷風光普普通通OK啦.
跟餐的白汁三文魚意粉、 吞拿魚焗飯、白汁煙肉薯蓉都啱小朋友食, 俄羅斯沙律, 蝦脆爽沙律好味, 收貨!  香腸, 都是小朋友想食而叫, 可能大人會嫌腸仔是醃制食物, 但有時同其他人食飯, 如果人家想叫, 一餐半餐無謂傳輸什麼大道理, 想食就食吧!   甜品叫了藍莓醬芝士蛋糕、焗蘋果酥配雪糕, 埋單一千元有找, 都很化算吧~
其實來到Pizza Hut一家大細吃飯真的很好氣氛, 食物水準正常、價錢實惠、燈光舒服(合小朋友)、大家吃得開懷!   九龍城廣場這間店尤其是令我滿意, Stella, Kwan and Emily 都是我的至喜歡店員
, 每次來都見到笑容甜美、親切有禮、 招呼恰到好處的她們, 來得好幾次後就特意留意她們的Name Tag, 不藉此讚一下真是吝嗇......尤其是想到要保持此等良好的服務在今時今日樣樣都講求快/不求細水長流的新世代各位以為容易嗎?
2015-04-10
1 分鐘 (堂食)
平時幫親開依間Pizza Hut 既外賣,但因為佢地外賣既食物份量越來越少,所以老公提議試下堂食,的確份量是多D,但味道失色,令人大大失望~~白酒青口 ~ 個汁太酸,青口冇味,又冇酒味,總之就係唔好味酥皮龍蝦湯 ~ 我第一次見餐廳D酥皮湯個酥皮係凹的,好似我屋企焗果D~個湯好稀,龍蝦肉極少又硬,飲后我勁力推介麥當當既龍蝦湯,好飲過佢N倍富貴蜆肉小龍蝦批 ~ 批邊其實好好味,但我覺個芝士味過重,越食越漏炸魚薯條 ~ 炸魚超粉,麵粉太多了,配角薯條反而好味

白酒青口 ~ 個汁太酸,青口冇味,又冇酒味,總之就係唔好味

炸魚薯條 ~ 炸魚超粉,麵粉太多了,配角薯條反而好味
2015-02-03
15 分鐘 (堂食)
最近玩開I LOVE PASTA的GAME,心血來潮好想食意粉。PIZZA HUT細細個就食,以前成日覺得只係一大班人諗唔到去邊就去,無乜點留意食物好唔好味,只係覺得又唔係特別好又唔係特別差。但今次去九龍城呢間食下午茶,食物質素又真係唔錯!仲有包湯或飲品!當然叫蘑姑忌廉湯啦!超好味呀!蘑姑大大片,忌廉湯又濃郁又湯,仲有好香的忌廉味!1. 卡邦尼煙肉意粉 ($59)白汁好濃好惹味,味道非常香濃意粉煙煙韌韌有嚼勁,不會稔身煙肉都足料,食極都有,無偷工減料2. 至尊必勝迷你批 ($65)餅底鬆脆!咬落去有D似餅乾邊,好香口。水準依舊保存得到。用刀邊界時都乾淨利落,不會東一忽西一忽。3. 肉醬意粉平時少食肉醬意粉,不過呢個真係做得唔錯烤焗時間剛剛好,上菜時還是熱燙燙另外值得一讚係個男經理非常好服務態度,任何時候都笑笑口香港應該多鼓勵笑容滿面的服務員,令大家食都食得開心歡容D仲有一個叫JENNY 上左年紀的員工見佢雖然要戴老花眼鏡先落到單,不過睇得出佢都好俾心機好有禮貌成日都唔該前唔該後,唔好意思前唔好意思後呢間PIZZA HUT地方闊落,空間感十足,與鄰座有足夠距離,夠私癮,光線充足夠光猛下午
無乜點留意食物好唔好味,只係覺得又唔係特別好又唔係特別差。

但今次去九龍城呢間食下午茶,食物質素又真係唔錯!

仲有包湯或飲品!當然叫蘑姑忌廉湯啦!超好味呀!

蘑姑大大片,忌廉湯又濃郁又湯,仲有好香的忌廉味!

1. 卡邦尼煙肉意粉 ($59)
卡邦尼煙肉意粉
白汁好濃好惹味,味道非常香濃
意粉煙煙韌韌有嚼勁,不會稔身
煙肉都足料,食極都有,無偷工減料

2. 至尊必勝迷你批 ($65)
至尊必勝迷你批
餅底鬆脆!咬落去有D似餅乾邊,好香口。
水準依舊保存得到。
用刀邊界時都乾淨利落,不會東一忽西一忽。

3. 肉醬意粉
肉醬意粉
平時少食肉醬意粉,不過呢個真係做得唔錯
烤焗時間剛剛好,上菜時還是熱燙燙

另外值得一讚係個男經理非常好服務態度,任何時候都笑笑口
香港應該多鼓勵笑容滿面的服務員,令大家食都食得開心歡容D

仲有一個叫JENNY 上左年紀的員工
成日都唔該前唔該後,唔好意思前唔好意思後

呢間PIZZA HUT地方闊落,空間感十足,
與鄰座有足夠距離,夠私癮,
光線充足夠光猛
下午茶又多選擇,平均都係$60一個人,係歡聚的好地點
2014-12-30
卡邦尼煙肉意粉
至尊必勝迷你批
肉醬意粉
  • 至尊必勝批
2014-11-01 268 瀏覽
這天來到Pizza Hut點了豬肋骨是真錯了的選擇,真的很失望無法與意粉屋相差很多. 經過油炸出後的豬骨沒有肉味加上碟上的油漬令人未入口已有點飽了一半. 大概從此不會再在Pizza Hut點豬肋骨了. 雞肉沙津倒是比較清新中和滿口油膩.
雞肉沙津倒是比較清新中和滿口油膩.
2014-10-29 225 瀏覽
帶狗狗出去洗白白,又要去九龍城買野,行過就食過TEA啦好似好耐都冇食過PIZZAHUT LU叫了幾個SET,大家一齊食啦Lemon Tea~~~茶味幾香濃,好好飲喎香蒜肉絲粉~~~好耐冇食了,同樣好味,料仲好多添,重點係好夠熱海鮮脆批~~~批底好薄好脆,而且味道好好,D配料又好MATCH香煎雞扒配肉醬意粉~~~件雞雞好味,雞肉好入味,又好滑又夠JUICY,意粉好味,雖然份量細細的,但剛好喎不錯的下午茶,座位又舒服,服務都好好
帶狗狗出去洗白白,又要去九龍城買野,行過就食過TEA啦

好似好耐都冇食過PIZZAHUT LU

叫了幾個SET,大家一齊食啦
Lemon Tea
Lemon Tea~~~茶味幾香濃,好好飲喎
香蒜肉絲粉
海鮮脆批
香煎雞扒配肉醬意粉

不錯的下午茶,座位又舒服,服務都好好
2014-07-26
海鮮脆批
2014-05-14 537 瀏覽
經過見到pizza hut d tea set幾抵 , 於是入左去,啲侍應好禮貌,order左西班牙海鮮炒飯同公司三文治,order左一杯凍檸茶,加10蚊叫左fruit punch, 炒飯炒得好香口,有帶子,魷魚,大蝦,蜆肉,好好味,公司三文治啲包好脆,又有薯條,幾好
2014-05-14
$62.5 (下午茶)
2013-01-30 58 瀏覽
今日為左傾project,所以想搵個地方有得坐下傾耐啲。就黎左9龍城pizza hut. 一黎到就見到好多中學生係入面。個reception問我地係咪食學生餐,跟住我就問番佢同等位有關係咩。之後坐低左,學生餐真係好平,$29就有焗肉獎意粉有野飲,加$5就有埋湯同蒜容包,加$8有兩隻雞翼。我地就加哂啦緊係咁抵。野食黎到,個忌廉湯同包ok, 個粉真係唔得,勁多水,勁酸,食淨一半。仲要呢個時間好嘈,根本傾唔到project.=_=不過lunch唔使加一,算啦。
2013-01-30
10 分鐘 (堂食)
  • 雞翼
2012-12-14 50 瀏覽
讀書年代,去得最多的,是連鎖式餐廳,快餐店,很可惜,昔日最愛光顧的,不是已結業,就是撤出香港,永不回頭。剩下必勝客。我很記得二十年前的暑假,與同學仔在自助沙律吧前,鬥那一個將沙律疊得最高,哈哈,想起那年的夏季,不禁失笑,咁都有得鬥一餐?幾時都說:年少多好!的確,長大之後,偶然來回味一下,上次與家人開心時刻,今次,受到有關方面邀請,來試試這裡新出的瑞士芝心鍋。獨樂樂,不如眾樂樂,一個人吃火鍋是很毒的一回事,四個人就是最適合,最舒適了。$268一個火鍋,絕對足夠四個人分,除開都是差不多$70一個人,材料有麵包粒,大蝦,牛肉丸,雞粒, 煙肉腸,青蘋果,長通粉,薯條。論規格或者與傳統的瑞士火鍋有點出入,不過鍋內的,都是香濃的芝士,食法都是用叉插著材料,在芝士鍋上沾兩沾,除了材料上,其他的與正宗芝士火鍋的分別不大。個人最喜歡的,就是最簡單的法包,沾上濃香的芝士,法包與芝士,從來是夢幻的組合。畢竟,這裡不是Chesa,這裡不是瑞士餐廳,二百多元四個人分,已經感受到點點瑞士芝士火鍋風味,已屬不枉。另外還點了帶子芝味舞台,有時候看電視劇,電影,內裡都會有戲中戲,這個帶子芝味舞台,上層是Tortilla

剩下必勝客

另外還點了帶子芝味舞台,有時候看電視劇,電影,內裡都會有戲中戲,這個帶子芝味舞台,上層是Tortilla薄脆批,下層是芝心批,果然批中有批。材料豐富,呈扭紋邊的芝心批放上番茄,Tortilla薄脆批上就有青瓜,帶子,菠蘿等等,個人覺得此薄脆批,絕對可以獨當一面。
畢竟時代不同,經濟能力亦較求學時期為佳,當然,在飲食上可以有更多的選擇,不過,偶爾回到一些少年時喜愛的餐廳,撫今追昔,開心時刻,歷久常新。
2012-12-09 624 瀏覽
想起中學雞時代, 那個時候咀還沒那麼刁, 一說起吃PIZZA, 自不然便會想起PIZZAHUT.老實說, 以前的PIZZAHUT, 食物質素真的是十分不錯, 尤其那個海鮮寬條面和附意粉上的蒜蓉包, 每次跟家人或同學仔去時, 這2樣必定是鐵膽非叫不可. 但隨著PIZZAHUT的轉型, 蒜蓉包好像巳沒有了, 記得有段時間曾再推出過, 但味道完全是兩回事了. 而寬條面雖然仍長註餐牌上, 但水準亦失色不少. 不過最近PIZZAHUT又再改變了格調, 看起來感覺更時尚, 而食物也較之前講究起來. 今天有幸獲邀跟食友前來分店試試他們最新推出的幾款美食.來到的是九龍城廣場的PIZZAHUT分店, 位於地庫其實有點隱蔽的, 不是特別前來找的話也有點困難, 幸好他們在廣場周圍都貼滿廣告. 店內比想像中要大, 地方都幾寬敞且整潔.其實因為早幾年他們的食物水準和服務下降不少時, 巳很久都沒去PIZZAHUT堂食的了, 只是耐不耐才會貪方便叫外賣. 不過看到最近他們慢慢的改善, 感覺無論是地方或服務都比之前好了很多.我們一行4個人, 此行的目的都是試新野, 所以點了幾款店方冬天最新推出款式試試.香蒜珍珠帶子露

香蒜珍珠帶子露荀蜆肉炒寬條面 (HKD$82)
在PIZZAHUT內, 海鮮寬條面吃得多, 不過這款配上珍珠帶子和蜆肉來炒的, 又比較少見. 寬條面厚度適中, 帶點煙韌感, 帶子有點少, 不過吃到一顆口感尚算彈牙的, 反而蝦仔和蜆肉比較多, 鮮當然就說不上了, 但吃下去至少肉質不是梅的. 加上有些蕃茄作伴味道帶點清新, 醬汁不會好稀好水, 濃稠度剛好. 反而露荀就不太能找到. 整體尚算不錯的.

龍蝦汁大蝦墨汁意大利飯 (HKD$78)
說真的, 用墨汁來做的意粉和意大利飯, 在香港是沒有幾家能做得好食. 今季PIZZAHUT居然大膽地用上墨汁來做RISOTTO, 未吃前其實都不敢期望太高. 看賣相是比較漂亮的, 上面的大蝦都幾大隻, 肉質幾彈牙爽口, 加上的龍蝦汁都幾濃稠, 味道有點咸不過程度是可以接受的. 底下的墨汁意大利飯, 入口飯粒煙韌但墨汁的味道不突出, 而且有點乾, 墨汁也不能每粒平均地包著飯粒, 個人覺得再多一點墨汁會比較好. 當然這個不能說是RISOTTO, 但當是普通的墨汁飯來吃還是OK的.

帶子芝味舞台 (大批: HKD$220)
這款新推出的芝味舞台賣相又幾吸引. 批邊仍是塞滿芝士, 但餅底比普通芝心批或厚批都要薄一點. 看真一點, 原來上層是放上了另一個薄脆批的! 一款有齊薄脆和普通批的口感, 上脆下軟, 滿足哂一些貪心或三心兩意的朋友!! 批面還鋪滿大大粒帶子, 青瓜等, 入口先是感到上層的薄脆和滿滿的芝士, 帶子肉質都幾彈牙, 加上有青瓜蕃茄, 不會很膩, 內裡還有些蜜桃, 吃起來甜甜的, 整體味道也是不錯.

最後壓軸的是今個冬天最新推出的芝士火鍋 (HKD$268)
其實芝士火鍋在香港也是有幾家餐廳可以吃到, 貴價的像半島的Chesa, 那裡的芝士火鍋當然是最好吃的, 但價錢亦同樣相當不菲, 那裡吃個晚餐都必定要4位數字落樓. 而之前同是連鎖店的意粉屋其實每到冬天也有推出過類似的芝士火鍋, 價格雖然比較平但也要3,4百元一個. 這次PIZZAHUT推出的只是二百多元, 價格看起來相當合理. 一個芝士火鍋其實也夠3-4位用, 除開來其實不算貴的了. 火鍋上桌也不算很迷你, 附上有8種配料, 分別有大蝦, 牛肉丸, 雞粒, 煙肉腸, 青蘋果, 長通粉, 薯條和法包粒.
每份配料不算很多但足夠每人分到2-3粒. 薯條跟通粉份量是比較多的. 芝士火鍋最正宗當然是先沾包吃了. 法包沾上芝士, 入口芝士味都幾濃郁, 但個人感覺是可以再濃一點. 濃稠度也很夠, 法包就稍硬了點但被暖暖的芝士裹著吃起來口感豐厚. 其他配料也有試沾上芝士吃, 牛肉丸, 煙肉腸, 雞粒等味道都OK的, 薯條和長通粉跟芝士汁是比較對味, 大蝦其實不大, 只是蝦仁的大小, 不過肉質算幾爽. 青蘋果帶酸, 加上芝士汁吃老實說有點奇怪.

感謝店方和公關的邀請可以一嘗到今季PIZZAHUT的新菜式.
吃完這餐後感覺店方食物的水準其實不算差, 比早幾前的確有了明顯的進步.
質素某些當然是有待改善, 不過改為一家價格大眾化的意式連鎖店, 各方面都算是不錯了.
如果一大班朋友或家人來吃個casual dinner也是不錯的選擇!
午餐
用餐優惠
試食活動
2010-08-16 40 瀏覽
本來禮拜日放假就唸住食pizza.........唉......叫左pizza hut個新餐點知個新餅一送到上就變哂樣其他食物都非常差????????d湯仲凍哂................................

點知個新餅一送到上就變哂樣

其他食物都非常差????????
個餅變左形........d腸又包得X....XXX
差....扭扭爆開哂仲兩節色
2010-08-15
40 分鐘 (外賣送餐)
今日收工后,回家穿波衫之后準備去打波,行行下有一位Pizza Hut哥哥仔給我傳單甘咪看一下竟然係$ 49 Pizza 我高興到飛起我這個Pizza狂人點會錯過今次甘好的幾會但之前看過pizza hut $49 pizza的食評有好有壞,所以今次在九龍城廣場買,我往係附近買完后先再寫一次食評....續
竟然係$ 49 Pizza 我高興到飛起
2010-06-23
2010-03-16 24 瀏覽
因為想用埋張優惠券同九龍城依間比較近學校,所以就首選依間。大概1點幾先入到去,發現入面差不多都系d學生哥,好似包場咁,嚇左我一下。跟住穩左個靠窗既位置,望出去感覺非常好。我地有一個免費既2人套餐,有個厚批同2對雞翅+2杯汽水。厚批剛剛挪上黎,好香,吃落去口感唔錯,可惜本人不喜歡吃這種造法既pizza,所以靜系咬左啖上面d餡料。但系,我就大贊雞翅,好香口,吃落去好入味,差唔多可以一口氣吃曬4只,哈哈。以上當然唔夠我地吃,所以又加點左幾樣。香蒜意粉:真系好干,好干,吃落去無咩味道,不建議。紅豆卷: 算系甜品,但系距又唔系凍既,出面有層酥皮之類既野,可惜我覺得太甜,吃多會滯咯。總言之,不過不失,但系我覺得無下次,因為印象真系唔好唔妥喔。
因為想用埋張優惠券同九龍城依間比較近學校,所以就首選依間。
以上當然唔夠我地吃,所以又加點左幾樣。
香蒜意粉:真系好干,好干,吃落去無咩味道,不建議。
紅豆卷,太甜了
香蒜意粉,唔好吃,干爭爭。
依個雞翅大贊,好入味
食物全景
2010-03-15
依個雞翅大贊,好入味
今天路過九龍城廣場, 見Pizza Hut 唔係好多人, 就決定在這兒醫肚.我們四個人, 一人點了一個 set lunch.可能曾經看過 "蘇good" 個節目教過人煮西班牙海鮮炒飯(Paella), 好想試吓咩叫西班牙飯. 好有 expectation.一上枱就有d失望, d 海鮮同飯好似係分開煮, 同"蘇good" 講個做法(先炒好海鮮, 再下湯, 再下Spanish Rice, 煮至熟) 相差好大.可能一分錢一分貨, 人哋個飯買了hk$600 材料, 我只是付出 hk$62.老實講, 味道其實ok, 但談不上好好食, 因為有希望, 所以有d失望.不過, 在這碟飯裏, 隱約都見到 3-4 條番紅花(Saffron), 算係無偷工減料
我們四個人, 一人點了一個 set lunch.

西班牙海鮮炒飯
2009-08-15
下午茶,九龍城公園 view 幾好 hea........野食呀?....ok 咁啦叫左2人常餐忌廉湯 can soup...仲唔熱加8蚊轉酥皮湯....第一次見酥皮羅宋湯...仲淡戍戍..把鬼海灣風味 pizza.....只係芝士加青椒加少少肉....一貫的熱辣辣....ok 啦焗咖哩飯........................................真係等到天荒地老至黎...真係幾乎想走架喇如果無窗口位....真係唔好勉強幫襯

叫左2人常餐

忌廉湯 can soup...仲唔熱