2015-03-26 1144 瀏覽
雖然好耐之前食,但真係好想記這次忘不了..話說我有個好朋友生日,我想補祝她生日就想找間小小店但又有特色既可以閒聊又唔會太多人....openrice 努力找,見到這間叫忘不了...甘arm又係上海野,就決定這間!一入到去其實比想象中細~不過waiter都未入去就笑到四萬甘口迎接我服務態度好好!坐低等個frd,時候就望下裝修,好古色古鄉,好像去反古代見到個menu同埋忘不了個牌,完全係我想睇到既野! 等左陣,個frd 就到,我地叫左一個排骨拉麵、一個雪菜肉絲拉麵、小龍包、鍋貼本身我想叫d大碟d ,因為我預備左個小cake,用借口話等陣食糖水....一個排骨拉麵、一個雪菜肉絲拉麵=>拉麵好多,不過我覺得好開心,因為真係唔差,幾好味!小龍包=>好多汁啊,好好味,好味過果間咩咩小龍包鍋貼=>鍋貼無得頂,好正,好好味其間waiter成日問使唔使加茶,好好服務真係5到叫他們令cake出泥,仲主動令埋叉碟,放低後,仲主動問係咪要打火機真係好好服務,真的沒有說謊,服務爆星,我真係好忘不了,點解會可以有一間服務甘好餐廳,完全令我記住了這間忘不了忘不了忘不了!)
雖然好耐之前食,但真係好想記這次忘不了..

一入到去其實比想象中細~
不過waiter都未入去就笑到四萬甘口迎接我
服務態度好好!
坐低等個frd,時候就望下裝修,好古色古鄉,好像去反古代

見到個menu同埋忘不了個牌,完全係我想睇到既野!

一個排骨拉麵、一個雪菜肉絲拉麵
=>拉麵好多
,不過我覺得好開心,因為真係唔差,幾好味!

小龍包
=>好多汁啊,好好味,好味過果間咩咩小龍包

鍋貼
=>鍋貼無得頂,好正,好好味

其間waiter成日問使唔使加茶,好好服務真係5

真係好好服務,真的沒有說謊,服務爆星
,我真係好忘不了,
點解會可以有一間服務甘好餐廳,完全令我記住了這間忘不了

忘不了忘不了!
題外話/補充資料: Thanks for being my first open rice comment post!
2015-02-09
2014-12-12 2120 瀏覽
和同事黎食LUNCH,明明見到餐廳名叫忘不了,但係餐牌又寫住心軒,好有趣.不過味道最要緊LUNCH 每份45蚊就有,但係唔食小籠包實在不行,點都要叫一個反正都係加$20黑醋骨醋香十足,而且骨夠稔,唔會OVERCOOKED,好開胃回鍋肉口味不夠重,個人認為要再咸同辛辣一點我都感到有驚喜既係小籠包,因為小籠包裡既湯汁頗鮮,而且汁液亦多,皮亦不厚.算係中上水準.小店子有這水準實在難得其他無咩特別,以呢個價錢來講算食得幾滿足.缺點係坐得唔舒服,空間好有限
回鍋肉口味不夠重,個人認為要再咸同辛辣一點
2014-09-02
2014-11-09 1439 瀏覽
服務態度差,食物難食,特別係黃金蝦!獅子頭完全唔似樣!軟淋淋,個蝦又係淋既,冇蝦味!咸旦味又唔夠味,d麵又係淋既?呢間野真係唔會再食,價錢唔係最平,但質素算最差°
服務態度差,食物難食,特別係黃金蝦!
2014-11-09
2014-11-06 1225 瀏覽
食完榮華我記起約一年前同另一個FD去了觀塘工業區內的一間食上海野的地方鋪名改得好<<忘了忘不了>>真係好鬼浪漫我記得我地點左個紅燒獅子頭,雞絲粉皮,鍋貼,當然唔少得小籠包 紅燒獅子頭醬汁味濃,不過獅子頭唔係好入味,有d可惜雞絲粉皮好正,QQ彈彈的,個麻醬最正,很香很濃鍋貼好油小籠包都好ok,皮好簿,饀料豐富多汁。
食完榮華
鋪名改得好<<忘了忘不了>>真係好鬼浪漫

紅燒獅子頭醬汁味濃,不過獅子頭唔係好入味,有d可惜
雞絲粉皮好正,QQ彈彈的,個麻醬最正,很香很濃
鍋貼好油
小籠包都好ok,皮好簿,饀料豐富多汁。
5 分鐘 (堂食)
2014-07-14 1993 瀏覽
今次一行四人第一次黎呢間上海餐食晚飯,等左大概十五分鐘就有位,有免費熱茶提供,雖然外面一直有人排隊,但侍應途中都不斷幫我地加茶,唔似其他舖想趕你走,呢點我非常欣賞,食物方面,烤魚值得推介,烤魚一d 都唔腥,蕃茄湯底鮮甜帶微酸,好開胃,用埋佢做湯底打邊爐,好正(利申:本人超愛打邊爐)另外。小籠包都是必食推介,皮薄,但一夾起不會穿,肉有點半肥瘦,加埋湯汁一啖咬落去,好味,一定要襯熱食。整體來說,抵食,感覺不錯,下次會再來,
15 分鐘 (堂食)
  • 蕃茄雪花烤魚
2014-05-29 2164 瀏覽
唔去鱷魚裇大廈, 行落一個街口搵野食, 到達挺新的寧晉中心東廣場. 是晚選吃二人套餐$198+10%, 包括一前菜一湯兩主菜兩主食, 肉絲兩面黃賣晒所以選了雞火炒飯(忘記拍照), 整體味度ok, 但店內比較狹窄.前菜: 麻辣肚絲, 夠辣, 好味!酸辣湯-酸辣味道適中, 亦足料.小籠包: 朋友大嘆一人一隻唔夠喉!糖醋魚塊: 推介!奶油津白: OK!
麻辣肚絲
前菜: 麻辣肚絲, 夠辣, 好味!
酸辣湯
酸辣湯-酸辣味道適中, 亦足料.
小籠包
小籠包: 朋友大嘆一人一隻唔夠喉!
糖醋魚塊
糖醋魚塊: 推介!
奶油津白
奶油津白: OK!
2014-05-27
$110.00 (晚餐)
麻辣肚絲
糖醋魚塊
2014-05-22 1389 瀏覽
經常經過看見下午茶時段,人山人海,估計味道不會太差。點知,難食到暈。因為食左一段時間。當日我同家人下午茶時段坐低,侍應食指姆指鬆容帶來吉杯,隨即帶加上溫水。我見侍應雙手,基本抹枱清潔之後,也沒有仔細清理雙手。衞生情況,從侍應態度可見一斑。之後當睇唔到,叫左個小籠包,一個雲吞雞,一個湯麵。兩個湯底比清水好一點,但帶點怪味,不像肉鮮,不像醬油味,只能說是怪味。第一次有因為難食到暈,而註冊寫下評論,望各位看倌注意此店惡差。

2014-03-05
30 分鐘 (堂食)
2014-03-18 2001 瀏覽
當日都算係晏左食飯,在觀塘食到悶悶地,就試下呢間未食過既餐庭,可能因為已經8點幾9點,雖然間舖唔算大,但都唔洗等位。二人入到去仲可以揀位,個menu我首選左個食家推介既魚子醬燻蛋賣相已經扣左D分,食落去仲有少少濃左咁既味,有點失望再黎係叫很普通既擔擔面,蘿白海蜇,紅油炒手蘿白海蜇個樣都OK,但係食落都唔滑 ,但醬汁有補救到少少心諗最多人食既小籠包應該唔會點差吧結果個餡超大舊肉,令到個小籠包汁都少左,而且肉不夠滑,仲少少硬最後祈望唔係好多間有得食,久遺了的雷沙湯丸結果都係好失望,皮厚,無黏力 第一次黎呢間食諗住佢係上海菜有點新意思,但總括黎講都令人失望。
賣相已經扣左D分,食落去仲有少少濃左咁既味,有點失望
再黎係叫很普通既擔擔面,蘿白海蜇,紅油炒手
紅油抄手
蘿白海蜇個樣都OK,但係食落都唔滑
,但醬汁有補救到少少
心諗最多人食既小籠包應該唔會點差吧
小籠包
最後祈望唔係好多間有得食,久遺了的雷沙湯丸
擂沙湯丸
結果都係好失望,皮厚,無黏力

2014-03-16
2014-02-23 1867 瀏覽
我住係附近,有次成家人黎食記得果時真係好唔掂…而家唔同曬原來舖頭轉左手入面班廚唔同左雖然名同裝修同樓面大部份職員都一樣不過食物就好唔同小籠包 - 肉汁好濃味蒜泥白肉 - 唔會好辣 幾香 個汁唔錯回鍋肉 - 炒得好令身 好靚 唔係好辣雞火炒飯 - 炒得岩岩好 唔會好咸高力豆沙 - 夠哂熱 仲好軟 以上講既都幾好,特別小籠包同高力豆沙有驚喜雞絲粉皮 - 個sauce好似較得麻麻@@獅子頭 - 個汁唔夠濃 個肉外面稍為熟左小小,但入面唔夠熱上海粗炒 - 有 d 淡 炒得唔夠令身呢三個就一般, 畢竟獅子頭真係幾考工夫既服務幾好 斟茶速度快 抵讚支持新老板!佢話講真舊時果個真係做得唔好,d廚都係part time.. 所以佢話佢之後會改名!好呀!唔好活係之前果手既陰影之下 我估轉名之後既招牌菜應該係貨真價實小籠包同主打高力豆沙哈哈
我住係附近,有次成家人黎食
記得果時真係好唔掂…
而家唔同曬

蒜泥白肉 - 唔會好辣 幾香 個汁唔錯
回鍋肉 - 炒得好令身 好靚 唔係好辣
雞火炒飯 - 炒得岩岩好 唔會好咸
高力豆沙 - 夠哂熱 仲好軟

以上講既都幾好,特別小籠包同高力豆沙有驚喜

雞絲粉皮 - 個sauce好似較得麻麻@@
獅子頭 - 個汁唔夠濃 個肉外面稍為熟左小小,但入面唔夠熱
上海粗炒 - 有 d 淡 炒得唔夠令身

呢三個就一般, 畢竟獅子頭真係幾考工夫既

服務幾好 斟茶速度快 抵讚

我估轉名之後既招牌菜應該係貨真價實小籠包同主打高力豆沙哈哈
2014-02-23
  • 小籠包
  • 高力豆沙
2014-02-20 1465 瀏覽
本來諗住喺銅鑼灣食埋野先返屋企,但真係超多人,都係出番九龍再諗下啦之前聽朋友提過LEE間《忘不了》,所以就來試試喇我地5個人叫左個四人餐雞絲粉皮~~~個麻醬有D"傑",但味道不錯蘿蔔絲海蜇皮~~~醬汁調得不錯,海蜇好爽口,配合蘿蔔絲好GOOD喎酸辣湯~~~唔太酸又唔大辣,味道剛好,湯料都好足喎,又夠熱,GOOD三杯雞煲~~~濕左D,味道好味的,雞肉"鞋"左D清炒蝦仁~~~真係好清,蝦肉好爽口而且都有蝦味本幫黑醋骨~~~酸左D,又濕左D,乾身少少會好D囉!排骨都算煮得唔錯,唔韌韮黃肉絲兩面黃~~~又係太多汁了,味道係冇問題的LEE間野每味餸味道都OK,但每味都係太濕太多汁......金牌蟹粉小籠包~~~充滿肉汁的小籠包,皮真係做得好薄,好味城隍胡椒餅~~~個皮好厚,冇肉汁,唔好食 高力豆沙~~~唔油做得好輕身,GOOD成個餐咁多野食都係$428,真係好抵食呀!

之前聽朋友提過LEE間《忘不了》,所以就來試試喇
我地5個人叫左個四人餐
雞絲粉皮
雞絲粉皮~~~個麻醬有D"傑",但味道不錯
蘿蔔絲海蜇皮
三杯雞煲
三杯雞煲~~~濕左D,味道好味的,雞肉"鞋"左D
清炒蝦仁
清炒蝦仁~~~真係好清,蝦肉好爽口而且都有蝦味
本幫黑醋骨
韮黃肉絲兩面黃
韮黃肉絲兩面黃~~~又係太多汁了,味道係冇問題的

金牌蟹粉小籠包
金牌蟹粉小籠包~~~充滿肉汁的小籠包,皮真係做得好薄,好味
城隍胡椒餅
城隍胡椒餅~~~個皮好厚,冇肉汁,唔好食
高力豆沙
高力豆沙~~~唔油做得好輕身,GOOD

成個餐咁多野食都係$428,真係好抵食呀!
2013-12-15
金牌蟹粉小籠包
2014-01-21 1138 瀏覽
因為要在附近辦點事,所以才來到這個商場^^就來試試上海菜吧=  U=!首先點了一個「蘿蔔絲海蜇皮」調味適中~ 就是只看賣相的話,還以為沒有蘿蔔絲呢~重點當然是小籠包吧 *0*!這是這店的王牌「蟹粉小籠包」~ 不過如果能熱點會更好吃。最後還點了 「獅子頭煨麵」麵大概有4小碗~份量還算可以 ^^ 湯底味道不錯~(也不是味精湯吧)
因為要在附近辦點事,所以才來到這個商場^^
就來試試上海菜吧=  U=!

首先點了一個「蘿蔔絲海蜇皮」
調味適中~ 就是只看賣相的話,還以為沒有蘿蔔絲呢~
重點當然是小籠包吧 *0*!
這是這店的王牌「蟹粉小籠包」~ 不過如果能熱點會更好吃。
最後還點了 「獅子頭煨麵」
麵大概有4小碗~份量還算可以 ^^ 湯底味道不錯~
(也不是味精湯吧)
題外話/補充資料: 吃飽後才發現這家有下午茶= =||||| 感覺便宜很多~ 而且加錢可以有甜品 >__<!
2014-01-04
5 分鐘 (堂食)
$74.5 (午餐)
2014-01-11 1080 瀏覽
約左個朋友黎觀塘行開食,經過見到係觀塘東廣場入面嘅呢開忘不了,就決定入去試試環境不錯,用木枱木椅有啲古典風味一坐低侍應送上熱茶,招呼不錯因我有選擇困難症,所以諗都唔諗就緊係叫個套餐涼拌雞絲粉皮清爽唔油,粉皮不會太淋,有口感蟹粉小籠包皮夠薄,一口咬下去裏面充滿著蟹粉,滿口留香,味道濃郁宋嫂魚羹浙江傳統名菜,湯內有火腿,冬筍,魚肉,湯鮮味美,無魚腥味,岩晒鐘意飲湯嘅我十三香農家雞一上枱已聞到濃郁芳香,炒得幾乾身,肉汁保持其中,嫩滑惹味,送酒一流本幫黑醋骨陳醋味道剛好,不會太酸,吃後胃口大開,排骨不太淋,強烈推介黃金蝦仁炒飯飯炒得乾身,粒粒分明,不太油埋單一共$218,一人大概一百,飽到捧住個肚走,下次要帶埋屋企人黎試個四人餐

環境不錯,用木枱木椅
有啲古典風味

一坐低侍應送上熱茶,招呼不錯

因我有選擇困難症,所以諗都唔諗就緊係叫個套餐

涼拌雞絲粉皮
清爽唔油,粉皮不會太淋,有口感

蟹粉小籠包
皮夠薄,一口咬下去裏面充滿著蟹粉,滿口留香,味道濃郁

宋嫂魚羹

十三香農家雞

本幫黑醋骨
陳醋味道剛好,不會太酸,吃後胃口大開,排骨不太淋,強烈推介

黃金蝦仁炒飯
飯炒得乾身,粒粒分明,不太油

• 蟹粉小籠包
  • 本幫黑醋排骨
2014-01-03 660 瀏覽
今日老公嚟接我放工,佢話想食上海野, 觀塘有兩間我哋成日去,一間係觀廣上海一品香, 另一間係忘不了,上海一品香自從轉咗手後啲野好似油膩咗同埋我一路都覺得佢食LUNCH 抵食過晚飯,最後老公揀咗忘不了今晚無乜人, 我哋想坐卡位, 個門口姐姐話有人BOOK 咗枱好, 我咪又到走嗰刻都無人嚟下次唔該用另一個藉口老公想揀魚香茄子.....NONONONO,我實在唔想食....次次同佢一齊都唔係食魚香茄子就沙嗲肥牛最後揀咗蟹粉小籠包, 四川肉末炒飯, 酸辣湯, 回鍋肉酸辣湯 - 保持水準, 酸辣度都啱啱好回鍋肉 - 我鍾意個肉質, 啲椰菜都唔太林身四川肉末炒飯 - 唔算辣, 我食開小辣既都覺得唔辣, 但炒得好乾身, OK蟹粉小籠包 - 明明熱熱地食最好, 老公係要我等多陣, 搞到暖身唔夠好味 呢間係OK 之選,如果想好食啲, 呢區就係家傳滬曉
四川肉末炒飯
今日老公嚟接我放工,
佢話想食上海野, 觀塘有兩間我哋成日去,
一間係觀廣上海一品香, 另一間係忘不了,
上海一品香自從轉咗手後啲野好似油膩咗
同埋我一路都覺得佢食LUNCH 抵食過晚飯,
最後老公揀咗忘不了

好, 我咪又到走嗰刻都無人嚟
下次唔該用另一個藉口

老公想揀魚香茄子.....NONONONO,
我實在唔想食....次次同佢一齊都唔係食魚香茄子就沙嗲肥牛
最後揀咗蟹粉小籠包, 四川肉末炒飯, 酸辣湯, 回鍋肉

酸辣湯 - 保持水準, 酸辣度都啱啱好
回鍋肉 - 我鍾意個肉質, 啲椰菜都唔太林身

呢間係OK 之選,
如果想好食啲, 呢區就係家傳滬曉
題外話/補充資料: 野食不過不失, 係唔俾人坐卡位但由俾啲爛藉口差啲囉
2014-01-02
2013-11-24 445 瀏覽
今天和同事lunch去試食忘不了小籠包,去到已見人龍,鋪仔細細都甘多人 打左個特!我地4個人叫左四個餐加鍋貼和小籠包:1)上海炒年糕:ok 正常2)糖醋魚塊 :好味 ,味道適中!!3)嬾雞煨麵:份量好多,d湯真係有雞味4)黑醋骨:強烈推薦  本人好鍾意食有黑醋味既食物!5)小籠包:驚喜之作,估唔到可以係觀塘甘既價銭食到 ,一定會再黎食!埋單都係60蚊一位!
打左個特!
我地4個人叫左四個餐加鍋貼和小籠包:
1)上海炒年糕:ok 正常
2)糖醋魚塊
:好味 ,味道適中!!
3)嬾雞煨麵:份量好多,d湯真係有雞味
4)黑醋骨:強烈推薦
本人好鍾意食有黑醋味既食物!
5)小籠包:驚喜之作,估唔到可以係觀塘甘既價銭食到
,一定會再黎食!
埋單都係60蚊一位!
2013-11-22
20 分鐘 (堂食)
  • 小籠包
2013-11-22 278 瀏覽
原想同女友人星期五晚去試的, 但細閱下, 不能用在19:30的繁忙時間, 結果就同老公星期六lunch去試食, 賣相大致同團購的相差唔多, 不過其賣點的小籠包就唔多好食啦, 皮溥但易穿,似是蒸過籠了
2013-11-09
用餐優惠