招聘中
$17,000-$18,000
月薪
2024-08-26 691 瀏覽
員工要求埋單極無禮貌。中高檔食府,廟街街邊店舖員工態度。超討厭。兩次都是這樣。第一次,知客無禮只做熟客插位,第二次探店那員工不在才進去。但店內短髮樓面更奇葩。難受!食物還可以,要不是兒子喜歡它們做的麵。我付錢,還受氣。感覺很糟糕。我還要讓自己好過點,哄他們,講笑話。真要再做好研調,那些人不在才進去。其實集團都不小。其他店都很多高質素樓面,就這家算集團貴的幾家。為何請這些禮貌的。樓面應該心知肚明,生意額由開業到現在都沒有了很多。
員工要求埋單極無禮貌。
中高檔食府,廟街街邊店舖員工態度。
超討厭。兩次都是這樣。
難受!
食物還可以,要不是兒子喜歡它們做的麵。
我付錢,還受氣。感覺很糟糕。
我還要讓自己好過點,哄他們,講笑話。
真要再做好研調,那些人不在才進去。
樓面應該心知肚明,生意額由開業到現在都沒有了很多。
2024-08-24
2024-07-27 1320 瀏覽
自問都好鍾意食川菜,平時路過呢間念川居覺得佢嘅裝修好高級,心諗應該啲嘢食應該都唔錯。咁啱最近佢哋推出咗一個二人套餐798加一,仲有埋我最鍾意嘅菜式水煮魚~正😋個頭盤蒜泥白肉唔係好肥配搭埋啲汁都幾開胃~之後嚟咗個酸辣湯真係印象好深刻😋😋😋~味道幾有層次~之後就到呢個主菜-水煮桂花魚,因為女友唔係好食得辣,所以揀咗小辣~都諗住辣度未必太大影響個味道,嚟到嘅時候覺得個樣都幾吸引,不過食落就覺得相對比較清啲,冇平時食開嘅水煮魚咁濃味~😶‍🌫️不過最後個黑芝麻糕都加返分又軟熟又重黑芝麻味👍所以縱觀嚟講都可以一試

2024-06-20 1690 瀏覽
食肆市道不太好,各方都各出奇謀或有不同時段的優惠,以吸引食客🥢念川居逢星期一至四有一個商務午市套餐,當中包括點心各一件、湯羹、川粵菜式、主食的選擇,最後以香滑的蛋白杏仁茶作結👇🏼蒜香脆春卷(右)、富士蘋果叉燒酥(左),春卷香脆,叉燒酥鬆化👇🏼麻辣川式小籠包,正常發揮,雖說是麻辣,卻不搶喉,只屬小辣而已👇🏼黃酒豬手煲,有黃酒香,豬手皮腍而入味👇🏼滑蛋蝦仁,蝦球爽口,炒蛋滑溜👇🏼沙嗲粉絲肥牛煲,我平時愛吃的當然會選擇,沙嗲惹味又帶點辣,肥牛軟滑,芽菜爽脆,味道很好👇🏼滑蛋蝦仁炒河,有3隻大蝦仁撐場,鮮爽彈牙,加埋滑蛋芡和河粉揉合,真的不錯👇🏼生磨蛋白杏仁茶,賣飛佛,香濃順滑,有不少滑滑的蛋白,兩者出色的配搭,令人吃得很滿足每位$188,茗茶🫖$20,加一後約$230一位,實在很抵吃🫶😁另外要讚的是夠靈活👍🏼1.不需兩位起2.每位各選不同的湯羹、菜式及主食,那便可以試多款的食品

蒜香脆春卷(右)、富士蘋果叉燒酥(左)

麻辣川式小籠包

👇🏼黃酒豬手煲,有黃酒香,豬手皮腍而入味
黃酒豬手煲

👇🏼滑蛋蝦仁,蝦球爽口,炒蛋滑溜
滑蛋蝦仁

沙嗲粉絲肥牛煲

滑蛋蝦仁炒河

生磨蛋白杏仁茶

😁另外要讚的是夠靈活👍🏼
1.不需兩位起
2.每位各選不同的湯羹、菜式及主食,那便可以試多款的食品
蒜香脆春卷(右)、富士蘋果叉燒酥(左)
麻辣川式小籠包
黃酒豬手煲
滑蛋蝦仁
沙嗲粉絲肥牛煲
滑蛋蝦仁炒河
生磨蛋白杏仁茶
2024-02-04 2411 瀏覽
嘩!今次去念川居食飯,簡直係一場味蕾嘅慶典!🍚 我第一碟就揀咗個名叫「螞蟻上樹」嘅菜式,就係嗰個粉絲拌豬肉碎,足夠辣得嚟唔會攞命,好夠晒kick!食落去質感綿滑,辣勁後還有股微微嘅甜,真係夠晒夾。跟住呢,我又試咗個「滑蛋蝦球」,咔哩咖,滑蛋真係滑得過河!🍳 然後啲蝦球又大又飽滿,咬落去彈牙得嚟又鮮甜,配上一口熱騰騰嘅白飯,實在係天衣無縫啊!最後,我點了份「魚湯鮮腐竹浸菜心」嚟個清新收尾。個魚湯鮮甜到令人回味無窮🐟,而腐竹咁滑,菜心又青青哋,感覺啲食材都好新鮮。唔得唔提,餐廳嘅裝潢同埋服務都唔賴喎!下次一定要入嚟再嘗下其他!埋單時心情都好開心,真係物超所值。👍

2023-10-16 2721 瀏覽
一直以來經過,都想入嚟試吓,今日最終嚟到元朗分店店員服務好勤快,好快已經幫我哋安排咗座位,知道我哋有兩個小朋友,仲幫我哋安排咗兩張BB high chairlunch menu 選擇都算多,我哋最後叫左:青椒清香桂花魚 - 冇乜魚味、亦都唔算好辣、覺得花椒可以加多啲,不過魚入邊嘅稻庭烏冬好好食川式豬手煲 - 越食越辣,而且好多配料,豬手亦都好入味,有驚喜夫妻肺片 - 川菜必點菜式,呢個真係幾好味,用咗唔同牛嘅部位,食落去又爽又辣不過唯一性價比唔高嘅,係幾歲小朋友都要收茶位
一直以來經過,都想入嚟試吓,今日最終嚟到元朗分店

lunch menu 選擇都算多,我哋最後叫左:

不過唯一性價比唔高嘅,係幾歲小朋友都要收茶位

2023-09-30 2696 瀏覽
跟家人聚餐選擇了元朗Yoho mall念川居,事先已電話留座並落訂金,whatsapp可以順便預訂某些菜式,不過我地就無選擇預訂。晚上準時到達餐廳,門口的裝修及茶具都好吸引🫖,職員好有禮貌帶我地入座,而且有跟我地介紹當晚菜式。茶具同埋碟都好精緻,金色茶壺好有古典味道,筷子亦有兩對,一金一銀,長輩見到都忍唔住讚靚😄😄我哋揀左幾個菜式,第一個係開胃咕嚕肉,不過就略嫌份量有啲少,7個人食每人試到一舊,而且唔明點解會加左蒜頭落去煮🧄🧄🧄初初唔知以為係洋蔥點知一啖咬落去就….🤨咕嚕肉味道就唔錯既❗️第二碟就係海鮮豆腐羹,職員細心表示會分好上菜,所以就影唔到一大窩上菜,係跟人數分好一碗碗🥣味道好清甜,而且材料足,飲一碗真係唔夠喉😋😋飲緊湯既時候賽旁蟹都上菜,呢一碟菜係成晚最滿意嘅,份量夠,味道唔會太淡,送飯一流🍚另外仲有叫左一隻燒吊雞同埋炒飯,燒雞比較耐先上菜但只係微暖,食左兩舊再夾多件食已經凍晒,肉質係鮮嫩既,可惜唔夠熱影響左味道🥢另外炒飯就不過不失,略嫌飯身唔夠乾身較濕,不過整體都好食嘅😋😋😋張相係食左部分先影,個個都掛住食😌最後叫左個炸饅頭,熱熱地點埋煉奶,入口鬆軟。最後有少少感想,埋單時留意

張相係食左部分先影,個個都掛住食😌

最後叫左個炸饅頭,熱熱地點埋煉奶,入口鬆軟。

最後有少少感想,埋單時留意到每位$20茶錢,其實都預咗有茶錢,但成晚職員只係加熱水去沖淡茶壺d茶,去到後尾d茶都淡而無味,我就覺得唔係咁抵,如果每次飲完係換一壺新茶比較好。另外想讚職員都好細心好有禮貌,有提醒家人跌咗電話係地下👍🏻👍🏻總括嚟講呢度都好適合一家人食飯傾計,環境又舒適,下次都會再幫襯👍🏻
2023-07-07 2883 瀏覽
終於去咗試YOHO Mall入面都算係近期新開嘅念川居!之前都一直想試MOKO嗰間嘅晚巿,不過都係未試過嘅🤣今次聽好多人講YOHO呢間飲茶好食!終於去到試啦😝3個人嗌咗以下嘅食物🥹雖然價錢上真係唔係普通🤭但質素味道都符合😋真係好食😍嗌咗芙蓉海鮮芋茸盒(幾特別都好食的),雪山叉燒焗餐包,蠔仔肉碎泡脆米飯,蟹籽北菇燒賣皇(大粒有料),川式麻辣小籠包(對於譚仔3小辣嚟講真心幾辣🌶️(我廢),豉汁醬皇蒸鳳爪(對比起普通茶樓比較大隻同埋色澤靚啲!)重點推介雪山叉燒焗餐包!好好食!因為我平時去飲茶都唔會嗌呢類型嘅點心,但係聽講呢個好好食,所以嗌咗!真係好彩有嗌到😍因為真係好食😍所有嘢都配合得好好😝又香又軟熟嘅感覺😚另外想推介蠔仔肉碎泡脆米飯!好大份!(符合價錢嘅🤪) 蠔仔又多又肥嘟嘟!3人每人都食到2碗以上😝碗碗碟碟又靚🤣坐得又舒服😗 可以一試哦! !
今次聽好多人講YOHO呢間飲茶好食!終於去到試啦😝

碗碗碟碟又靚🤣坐得又舒服😗 可以一試哦! !
旺角MOKO間《念川居》食得多,元朗YOHO嘅就第一次試呢日同媽媽嚟飲茶,旺角店可以經OpenRice 訂枱,可惜元朗店嘅OpenRice 訂枱服務暫停. ~1pm 嚟到拎飛,等5張2人枱,等咗足足1個鐘終於可以入座元朗店嘅裝修格局同旺角店相似,同樣帶俾客人高雅舒適嘅感覺. 餐具方面:旺角店以中國書法為題. 元朗店則以中式風格花鳥水墨畫為題,選用Tiffany Blue 為主色,再加上金邊配襯,望落有種賞心悅目嘅感覺😌Menu 方面:元朗店同旺角店相似. 呢日鑒於媽媽啱啱病好,想食得清淡啲,我哋獨孤一味,order 嘅點心全部都係蒸點♨️♨️♨️ 🔸高湯蟹肉灌湯餃($88)高湯清甜灌湯餃餃皮嫩滑咬開餃子,食到菇香同肉香原來蟹肉唔喺餃子裡面,而係俾隻餃子扎住咗,份量都唔少啵 😋😋🔸雲腿北菇棉花雞($58)材料一層疊一層;魚肚、雞 同 冬菇由下而上咁整齊擺放喺一隻精緻嘅碟上,再灑上雲腿絲食物嘅顏色 同 食具嘅顏色配襯得宜,感覺清雅比起一般嘅棉花雞,呢到嘅多一陣淡淡嘅金華火腿味🔸高湯瓜粒牛肉球($48)混合咗馬蹄粒同芫荽嘅免治牛肉球,口感同味道都豐富咗媽媽讚牛肉味幾香濃,熱辣辣嘅高湯好味得嚟又可以
旺角MOKO間《念川居》食得多,元朗YOHO嘅就第一次試

元朗店嘅裝修格局同旺角店相似,同樣帶俾客人高雅舒適嘅感覺.
Menu 方面:元朗店同旺角店相似.

🔸高湯蟹肉灌湯餃($88)
高湯清甜
灌湯餃餃皮嫩滑
咬開餃子,食到菇香同肉香
高湯蟹肉灌湯餃

🔸雲腿北菇棉花雞($58)
食物嘅顏色 同 食具嘅顏色配襯得宜,感覺清雅
比起一般嘅棉花雞,呢到嘅多一陣淡淡嘅金華火腿味
雲腿北菇棉花雞

🔸高湯瓜粒牛肉球($48)
混合咗馬蹄粒同芫荽嘅免治牛肉球,口感同味道都豐富咗
媽媽讚牛肉味幾香濃,熱辣辣嘅高湯好味得嚟又可以幫牛肉球保溫
高湯瓜粒牛肉球

🔸上湯杞子鮮竹卷($48)
杞子大粒紅潤
鮮竹卷內嘅甘筍絲 同 木耳絲 幼細得嚟又不失口感
如果腐竹皮可以厚啲會更佳
上湯杞子鮮竹卷

呢日嘅蒸點全部都深得媽媽嘅歡心,味道 同 溫度都附合媽媽嘅要求
而且,全部食物都用上靚靚器皿盛載上枱,未動筷,視覺效果已經攞唔少分
店內環境舒適,店員服務有禮
呢次元朗店嘅用餐店體驗令我同媽媽都非常滿意🥰🥰

2023-06-11
雲腿北菇棉花雞
2023-05-06 2208 瀏覽
今年1月份第一次到這家新開在Yoho mall的念川居吃飯,當時是被店家的精緻餐具所吸引,但沒想到菜式有辣有不辣,不辣的也挺好吃。我們一般8點多到達,餐廳的人不算多,位置坐得比較鬆動舒服,整個裝修好典雅,尤其是房間內掛著的中國山水畫,看起來很有格調。不但餐具精緻漂亮,而且連水兜都好講究...第一次叫的椒鹽脆皮鴨血、蘆筍炒鴿片的新菜式很不錯,有點意外驚喜。蠔仔粥由於有我不喜歡的蒜,所以我不喜歡,否則它的湯其實還挺鮮的~因此第二次我換了鮮茄海鮮脆米,這個後來成為我的摯愛,每次來都必點。椒鹽九肚魚炸得非常好,外皮脆而內里鮮嫩,亦值得encore。最近4月底來的一次,蘆筍鴿片中的蘆筍有點老,不像第一次吃的時候感覺每一片都很嫩,好像水準稍有點下降。

椒鹽脆皮豬紅
椒鹽九肚魚
鮮茄海鮮脆米
雜菜粉絲煲
2023-04-30 1731 瀏覽
念川居(元朗)裝修極之華麗的一間川菜餐廳除了裝修華麗之餘所用餐具亦非常精緻用了花朵🌸和雀鳥🕊️作構圖富有中國色彩之餘亦非常高貴酸菜煮桂花魚($428)點了一份小的酸菜魚🐟魚肉非常厚切口感爽彈但略嫌烹調時間久了一點因此魚肉不算嫩滑魚片數量亦不算多但就用上大量秀珍菇作配菜至於湯底還可酸辣味十足麻辣魚春拼魚卜($268)魚卜非常滑有入口即溶口感而魚春經特別醃製上粉煎炸過食落香口惹味🌶️可惜麻辣汁未夠濃厚香料味亦不算突出整體味道偏向港式魚湯鮮腐竹浸時蔬($168)湯底有極濃胡椒味甜甜地帶少少魚香但白菜比較老食落有少少殘渣只能說整體食物質素欠奉味道層次不足而且價錢略貴💲而服務質素亦只屬一般在門口等了數分鐘店員視而不見然後我們走進餐廳店員又叫我們在餐廳門外等🤦🏻‍♀️感覺完全被忽略因此無論食物及服務質素亦有待改善
念川居(元朗)

裝修極之華麗的一間川菜餐廳
除了裝修華麗之餘
所用餐具亦非常精緻
用了花朵🌸和雀鳥🕊️作構圖
富有中國色彩之餘亦非常高貴

酸菜煮桂花魚($428)
點了一份小的酸菜魚🐟
魚肉非常厚切口感爽彈
但略嫌烹調時間久了一點
因此魚肉不算嫩滑
魚片數量亦不算多
但就用上大量秀珍菇作配菜
至於湯底還可
酸辣味十足

麻辣魚春拼魚卜($268)
魚卜非常滑
有入口即溶口感
而魚春經特別醃製上粉煎炸過
食落香口惹味🌶️
可惜麻辣汁未夠濃厚
香料味亦不算突出
整體味道偏向港式

魚湯鮮腐竹浸時蔬($168)
湯底有極濃胡椒味

然後我們走進餐廳店員又叫我們在餐廳門外等🤦🏻‍♀️
感覺完全被忽略
因此無論食物及服務質素亦有待改善
2023-04-24 1372 瀏覽
2023年4月21 我潮人TONY哥 去完葡萄園探阿媽 之後連同佢老人家及親戚 晚上7時到YOHO念川居食飯 今次係母親指定話要試吓 我緊係冇問題啦 不過今次架X5 唔夠坐 要我細妹架E63車埋其他人落食店⋯⋯7:00到上址 唔洗等位就可以入坐 坐低睇下餐牌 原來價錢係唔平架 所以7:30仍然只係得40%入坐率 首先 佢地嘅茶具好有外國feel 真係唔似一般酒樓用開果d 望落好似真係高尚d, 咁我哋叫咗十樣嘢 其中一提係酸菜東星班 2食 分別係酸菜魚同炆頭腩 真係出色 個酸菜東星個湯底真係好正 我高度推介比大家 如果你覺得唔好食 去搵我找數食到9:20佢地酒樓开始冇乜人 原來收10:00咁以上消費total $3266元真係抵啦⋯⋯⋯下次再來過

食到9:20佢地酒樓开始冇乜人 原來收10:00
咁以上消費total $3266元
真係抵啦⋯⋯⋯下次再來過
酸菜東星班兩食
2023-04-23
酸菜東星班兩食
2023-04-05 1223 瀏覽
同媽咪去元朗Yohomall念川居飲茶😀餐具精美,視覺享受OK,點心賣相精緻,做工精細👌🏻「韮黃鮮蝦腸粉」($68) 腸粉皮厚薄適中,蝦大隻,新鮮;「高湯瓜粒牛肉球」($48) 湯頭清甜,牛肉鬆化,冇梳打粉味,配冬瓜粒清新口感好👍🏻「富士蘋果叉燒酥」($58) 酥皮鬆化,內餡蘋果清爽,配叉燒味道都幾夾🤝🏻餡料鹹中帶甜,用料很嫩;「鮮肉濃湯小籠包」($48) 皮薄餡滿湯汁多;「上湯杞子鮮竹卷」($48) 餡料豐滿,上湯入味;「生磨日本芝麻卷」($58) 芝麻味濃,質感彈牙,幾細舊吓,一陣風食完唔夠喉☝🏻整體味道幾好,熱騰騰夠晒精神,呢個質素同商場舖計,定價唔算太離地;唯一挑剔係員工唔識主動加水同收吉碟,頹做師🫡
韮黃鮮蝦腸粉
富士蘋果叉燒酥
鮮肉濃湯小籠包
生磨日本芝蔴卷
韮黃鮮蝦腸粉
富士蘋果叉燒酥
鮮肉濃湯小籠包
生磨日本芝蔴卷
今天跟朋友約好吃午餐,朋友說新開的所以來試試。進去服務態度還不錯,點了鐵觀音茶,酸菜魚、小籠包、酸辣麵三個菜。酸菜魚份量超少,基本上是一人份量而已,菇很多,魚有點少,味道還不錯,不會難吃,但418元 CP值0分🤦🏻‍♂️小籠包三粒,皮厚厚肉少少,跟超市買急凍的差不多味道,48塊不算貴,但味道就真的很一般。酸辣麵本來以為是酸辣湯加麵,結果比較像酸辣油泡麵,味道不難吃,但份量極少,完全不會吃得飽。三個人點了3個菜而已就六百多塊完全吃不飽,而且口味很重。環境不錯,蠻乾淨的,服務也不差。總括而言就是CP值很值,味道很一般的川菜,聽說吃飯時間要等很久喔!
今天跟朋友約好吃午餐,朋友說新開的所以來試試。
酸菜魚

酸菜魚
小籠包

小籠包
酸辣麵

酸辣麵
三個人點了3個菜而已就六百多塊完全吃不飽,而且口味很重。
環境不錯,蠻乾淨的,服務也不差。
2023-04-03
2023-03-13 680 瀏覽
午餐叫了幾樣,無樣好食。好失望,芙蓉海鮮芋茸盒,完全唔知食左咩落口,完全無芋頭味,但樣呃到人,幾靚。四川擔擔麵超咸,食完好口渴。整體失望無下次,同之前睇既食評相距太遠。
午餐叫了幾樣,無樣好食。
四川擔擔麵超咸,食完好口渴。

整體失望無下次,同之前睇既食評相距太遠。
櫻花蝦炸兩腸
2023-02-23 797 瀏覽
😍很喜歡形點念川居的粵菜,皆因高質和烹調手藝好,也光顧了許多次。今次品嚐「念」的點心,想不到同樣出色,實在令饞嘴的我雀躍🔰香茜牛肉腸$70,腸粉皮滑溜,包裹着鮮嫩的牛肉餡,份量又多,還有不可或缺的芫荽粒,所以邊吃邊讚👍🏼🔰鮮蝦餃皇$78,每隻飽滿,餃皮晶瑩半透,看到內裏的菜粒,蝦肉餡料爽口味美,又有蝦餃香,太好吃了🤩🔰豉汁醬皇蒸鳳爪$58,肥美皮滑,如附在鳳爪的醬料少一點,口感更佳🔰鮮蝦炸雲吞$58,個人大愛之物,很開心在這裏遇到高水準的炸物,食到舔舔脷👅1. 呈玫瑰花的形態2. 質感超脆,但不油膩3. 花蕊的蝦大而爽口🔰櫻花蝦炸兩腸粉$68,外皮超薄,油炸鬼脆得來有點嚼口👍🏼,加埋脆脆的櫻花蝦,雙重脆口配搭,實在冇得輸😋🔰乾炒牛河$183,牛肉很嫩滑,河粉不油膩(控油得很好),有鑊氣,還有芽菜/蔥/蛋絲和白芝麻相伴,演繹了這碟好手藝的乾炒牛河😘最後要說就是飲什麼茶🫖,每次都是要香片,真的水滾茶靚,喜歡那撲鼻的茶香

香茜牛肉腸

鮮蝦餃皇