2018-02-10 991 瀏覽
今晚相約好久不見的朋友見面,大家都想搵一間餐廳可以坐得舒服之餘也可促膝長談。剛巧知道悠閑閣載譽歸來屯門田景,一於去回味一番!先講講悠閑閣少少背景資料先,悠閑閣是以歐陸法式懷舊風情為主,提供早午餐和各款午餐、下午餐和晚餐。重點:悠閑閣是循理會核下的社會企業餐廳,主要幫助一群低學歷、低技術、受經濟轉型而待業或退休婦女及失業失學青年,令他們可以透過工作環境和就業培訓體驗助人自助和建立互助和諧群體。正因為他是一間社企,令整頓晚飯變得更在意義,希望自己的小小力量能夠讓他們感受到被關心與支持。正門位於寶怡商場較偏僻的位置,所以不太顯眼,但偏僻的位置反而對悠閑閣來說是一個優勢,客人可以在寧靜的地方慢慢享用食物,遠離人流與車輛。正門以黑色和白色為主,而內裡則以灰色、寶藍色和淺木為主,令餐廳格調提高及優雅。整個餐牌最吸引我的一頁,吸引之處不是在於有什麼可以選擇,而是可以自由選擇!客人可以自由配搭自己喜歡的主食、麵和醬汁。完全調整一碟屬於自己歡愛的西式意粉。本人光顧西餐廳時經常出現同樣問題,就係喜歡白汁時又不想配螺絲粉,想食天使麵時又不是配白汁,當找到白汁配天使麵時但又不想配蝦,矛盾的心情反反覆覆....

整個餐牌最吸引我的一頁,吸引之處不是在於有什麼可以選擇,而是可以自由選擇!客人可以自由配搭自己喜歡的主食、麵和醬汁。完全調整一碟屬於自己歡愛的西式意粉。本人光顧西餐廳時經常出現同樣問題,就係喜歡白汁時又不想配螺絲粉,想食天使麵時又不是配白汁,當找到白汁配天使麵時但又不想配蝦,矛盾的心情反反覆覆....但當我看到這一頁時,煩腦一掃而空。
餐包+西洋菜忌廉湯

自選百搭西式粉麵餐跟餐包和餐湯,是日餐湯是西洋菜忌廉湯。
餐包:腍身而且並沒有跟一盒牛油仔,因為餐包已帶有淡淡的蕃茄洋蔥味,那片麵包上也可見到小小蕃茄與洋蔥碎,淡淡的咸味來得剛剛好,餐包可以點湯或就咁食都得。
西洋菜忌廉湯:湯的油份比想像中多了點,湯的質地較希,喝下去有淡淡西洋菜與忌廉味,溫度屬熱。
帶子天使麵牛肝菌汁

帶子天使麵牛肝菌汁:材料包括3粒帶子、菇、三色椒、洋蔥和一小束菜。帶子煮得剛剛好,帶子熟之餘內裡仍然可以保持嫩滑腍身,而天使麵軟硬度適中。唯獨牛肝菌汁有點失望,醬汁相對較少,而且牛肝菌汁非常淡,比較似忌廉汁多於牛肝菌汁,但整體味道尚可接受。
————
總括:整體食物其實一般,但服務卻值得一提,店員著重客人需要,留意客人舉動,盡快作出適當行動,不時會添水,如枱面碟太多會幫忙整理,每道菜送上時亦會介紹菜色等等...真的要光顧給矛他們一份支持!
————
背景資料來源:香港循理會做好社企網頁
2018-02-09
2017-12-03 962 瀏覽
以前餐廳喺二樓都神經常幫襯,因為價錢的確相而,唔記得幾時close 咗,近日喺FB見到有人話喺地下重開,今日就即刻走去試下啦😝好彩未夠7:00去到,得返一張檯咋,以前唔使訂位都實有位架😢搬咗地下餐廳大咗,佈置都靚咗好多👍🏻三款best seller 我地都無揀😂多士夠鬆脆,南瓜湯👍🏻老公叫咗澮牛尾配白飯,佢話牛尾夠淋,個汁夠濃我揀咗自選意粉德國腸、橄欖油,天使麵好香女女既兒童餐,好精緻,仲要好大份,食唔哂餐廳食物質素算中上,配埋個價錢係好合理,員工服務態度和藹,繼續支持社企小店

搬咗地下餐廳大咗,佈置都靚咗好多👍🏻

三款best seller 我地都無揀😂

多士夠鬆脆,南瓜湯👍🏻

老公叫咗澮牛尾配白飯,佢話牛尾夠淋,個汁夠濃

我揀咗自選意粉
德國腸、橄欖油,天使麵
好香

女女既兒童餐,好精緻,仲要好大份,食唔哂

2017-11-25 585 瀏覽
一向都會到呢個屋苑附近搵食,但大都係茶記同連鎖餐廳,今日行過,發現這間cafe。同區內好少有呢種咖啡店,好新鮮,原來七月已經開業,因為少行依邊,一直冇發現店子的存在。店內座位寬敞,環境好舒服,店員好親切有禮,真係可以好好享受一個寧靜嘅早餐。全日早餐:$5X煙三文魚,煙肉,牛仔腸,炒滑蛋,煎蕃茄,茄汁豆,薯角,牛角包,沙律菜薄牛扒餐:$3X煎牛扒,蛋(可選太陽或炒蛋),薯角,牛角包,沙律食物方面,新鮮製作,感覺清新,好健康!原來餐廳係社企,一定會繼續支持!

全日早餐:$5X

薄牛扒餐:$3X
煎牛扒,蛋(可選太陽或炒蛋),薯角,牛角包,沙律

食物方面,新鮮製作,感覺清新,好健康!

原來餐廳係社企,一定會繼續支持!
2017-11-25
$40 (早餐)
2017-11-14 487 瀏覽
在屯門區開設不少西餐廳,平時去市中心進餐多的我,今晚相約朋友吃晚餐和談天,想到要找一間沒有限時用餐的餐廳,就只好離開市中心的範圍內。寶怡花園商場的悠閒閣,之前曾經光顧一次,現在搬到地下,地方大了,可以一試菜。於是今晚相約朋友到此相聚,可能是晚餐廳內食客不多,可以坐到打烊前離開。晚餐order了帶子意大利麵和咸豬手套餐,咸豬手肥了些。是日餐湯是南瓜湯,咸了些。最後再order了芝士餅和藍莓芝士餅,味道不太漏,也新鮮。
2017-11-14
2017-09-09 784 瀏覽
自從一年前呢間社企係寶怡商場一樓結業後,終於東山再起,重臨寶怡花園地下。可惜價錢同服務大不如前,今次試試下午茶,由15:00開始,選擇都算多,價格中等,比食開個間同場薄餅店貴少少,不過呢度環境舒適,又唔係自助服務式餐廳,所以都會揀呢間今次叫咗份炸魚薯條,熱咖啡。整體好滿意,唯獨個沙律嘅薯仔,太大舊,難以進食,沙律菜冇沙律醬,希望可以改善下。服務方面,職員冇乜禮貌,可能直腸直肚,同埋唔可以用信用卡,不過就可以用八達通付款,都算方便。

下午茶-炸魚薯條
下午茶-炸魚薯條
  • 下午茶
2017-09-07 439 瀏覽
重開後第一次黎食,下午點了炸雞脾,有幾條薯條及少量沙律,薯條似新鮮薯仔造的,雞脾味道普通,下午茶來說,價錢比較貴。凍檸茶味道好淡⋯可能咖啡會比較好飲~下次有機會會試下晚餐
凍檸茶味道好淡⋯可能咖啡會比較好飲~
下次有機會會試下晚餐
2017-08-13
2017-08-07 613 瀏覽
夜晚去左呢間開左冇耐既餐廳食晚飯,叫左烤豬手同肉眼扒套餐(加$8有煙三文魚芝麻醬沙津),兩份食物都超大份,而且水準唔錯!另外,經理同服務員態度非常之友善!以後一定會再黎幫襯!
夜晚去左呢間開左冇耐既餐廳食晚飯
,叫左烤豬手同肉眼扒套餐(加$8有煙三文魚芝麻醬沙津
),兩份食物都超大份,而且水準唔錯!
另外,經理同服務員態度非常之友善!
以後一定會再黎幫襯!
南瓜湯
南瓜湯
煙三文魚沙津
烤豬手
肉眼扒
今日一行5人去試新Cafe,店子門面搶眼,漂亮的牆畫可以拍照打咭,裡面裝修都幾舒服,適合情侶/一班人食飯。我地點招牌菜烤焗豬手,因為即烤焗需要等15分鐘;一上枱我地都O哂嘴,超大件,$108抵食!皮脆肉滑,似燒腩仔口感,即烤焗果然唔同d。有個自選焗飯/意粉,任揀主菜同汁,自由選擇好似車仔麵咁,我地揀牛扒,其他選擇有雞扒、 豬扒、魚柳、煙鴨胸、連素菜都有,又係大大份即焗,味道都唔錯。我地叫左個All Day Breakfast一齊share,鮮奶炒蛋好滑,$69有煙三文魚沙律真心抵,出面食要過百。All Day Breakfast由朝到晚都有。另外再叫多個海南雞飯,雞好滑,配菜好多,特別鐘意個汁,惹味~

必食豬手

茄汁焗牛扒飯

海南雞飯
題外話/補充資料: 原來係社企餐廳唔怪得d野食咁平
2017-08-01
必食豬手
茄汁焗牛扒飯
海南雞飯
  • 豬手,All Day Breakfast
2017-08-03 399 瀏覽
見屋企附近開番間社企餐廳,以前系二樓,而家落左地鋪,舊時食過個食物品質同價錢系ok既,所以就試左午餐,有餐湯餐包餐飲,咁我地就order左兩個main,有波菜鮮蝦意大利飯同龍利柳帆立貝意粉,首先個餐既蕃茄湯味道是可以的,個意大利飯第一啖食落去有小小酸,希望系我錯覺,不過3x度天氣底下就真系要留意下d cream既波菜配意大利飯刀夾既,隻蝦就不過不失啦有四隻到個意粉,意粉煮得耐左小小,有d漲身,一粒帆立貝咖啡濃但吾香,凍檸茶無茶味一搞笑既諗住餐廳系openrice呢度睇系食意大利菜,去到見個menu原來仲有海南雞飯同金邊粉?!被fake,失望而回
波菜配意大利飯刀夾既,隻蝦就不過不失啦有四隻
到個意粉,意粉煮得耐左小小,有d漲身,一粒帆立貝
咖啡濃但吾香,凍檸茶無茶味
被fake,失望而回
龍利柳拼帆立貝伴香草牛油忌廉汁
2017-07-15 506 瀏覽
呢排香港時晴時雨,今日亦都唔例外所以揾齊4個女人仔梗係去坐底聯誼下歡樂時光過得特別快,又係時候講byebye,不過食埋野先散。落到街發現原商場上層間社企餐館搬左落地舖,咁就要試下個廚先~~~新舖面樓底較高,令空間感廣大又光猛,枱與枱之間都有活動空間唔洗人迫人食得舒適脆皮豬手配酸菜賣相得,皮脆唔肥膩,肉質好冧,呢個價錢簡直係回頭之選法式慢煮紅酒燴牛尾煲炆得好冧超入味,醬汁好似肉醬汁,撈飯一流柏士圖鮮蝦炒扁意粉意粉質感軟硬適中岩岩好,意粉都炒得好乾身,唔會水流流好似無炒過咁。再加上彈牙既鮮蝦,又系抵食之選每個餐都可以加8蚊,多配一份煙三文魚雜菜沙律。不過份量有d少但新鮮既。
呢排香港時晴時雨,今日亦都唔例外
所以揾齊4個女人仔梗係去坐底聯誼下

脆皮豬手配酸菜
賣相得,皮脆唔肥膩,肉質好冧,呢個價錢簡直係回頭之選

法式慢煮紅酒燴牛尾煲
炆得好冧超入味,醬汁好似肉醬汁,撈飯一流

柏士圖鮮蝦炒扁意粉
煙三文魚雜菜沙律(跟餐)
2017-07-15