餐廳: 意樂餐廳 (新都城中心二期)
資訊:

餐廳: 意樂餐廳 (新都城中心二期)
資訊:

2018-10-21 188 瀏覽
今日帶小情人到新都城上playgroup,中段有少少時間嘆早餐,試一試這家的早餐如何。⭐️煎蛋麥皮早餐我點的這個很正常,麥皮很滑,吃得出有牛奶及蛋白,煎荷包蛋有少少少燶邊,很好吃😋蒜蓉包則略嫌太乾身,要喝水。⭐️雞扒煎蛋餐老婆大人一改風格,點了雞扒餐!牛油粟米顯然啖啖牛油,好邪惡但很好味!雞扒正是老婆大人喜歡,沒有太多「肥膏」的肉類,她吃得津津有味~唯獨不太方便是他們沒有兒童餐椅,變得我們要很趕急地吃。飽飽又趕下場playgroup...

⭐️煎蛋麥皮早餐

⭐️雞扒煎蛋餐

2018-09-20
$40 (早餐)
2018-10-18 161 瀏覽
夜晚來到新都城中心唔知食咩好,周圍行下朋友突然話去食意樂晚飯時間都唔算好多人見個menu 價錢不太貴好快就被安排入座望了一輪我們就選擇了一飯一意粉西西里式蕃茄烤豬扒焗珍珠米:豬扒大肉軟,好多蕃茄醬汁周溶掉了的芝士,配個炒了的飯食,好吃😋蛋黃煙肉卡班尼長通粉:一樣時多醬汁,食得多就有點兒膩的感覺,好飽呢個價錢的西餐算不錯🙂
夜晚來到新都城中心
唔知食咩好,周圍行下
朋友突然話去食意樂
晚飯時間都唔算好多人
見個menu 價錢不太貴
好快就被安排入座
望了一輪
我們就選擇了一飯一意粉

西西里式蕃茄烤豬扒焗珍珠米:

蛋黃煙肉卡班尼長通粉:
一樣時多醬汁,食得多就有點兒膩的感覺,好飽

呢個價錢的西餐算不錯🙂
2018-09-24 364 瀏覽
在不同的地區都試過意樂這次輪到寶琳站的一間為慶祝節日..所以這次老公也邀請他的父母一起晚飯啊~~我和老公肉食系的點了豬鞍扒及安格斯牛另外就點了蒜香豬扒野菌滑蛋蓋飯豬鞍扒及安格斯牛的配菜都一樣有薯條﹑芝士焗蕃茄及白汁長通粉我和老公都要了牛肝菌汁~豬鞍扒的肉質都算嫩且有肉汁!燒得帶點焦香惹味~~安格斯牛稔滑又夠牛味~~粗身薯條夠熱夠脆,好香薯仔味!!其中一碗餐湯加錢轉了酥皮湯酥皮外貌雖不夠金黃,但都夠酥化脆身!湯的本身有足夠的材料,味道濃郁!!蒜香豬扒野菌滑蛋蓋飯,賣相不錯~雖叫滑蛋,但都不是想像中的嫩滑份量算多,味道不會過鹹老公的父母都滿意這碟飯的味道~總括而言,試過不同的意樂分店,都未有一間是令人失望~CP值可接受啊!!
在不同的地區都試過意樂
這次輪到寶琳站的一間
為慶祝節日..所以這次老公也邀請他的父母一起晚飯啊~~

我和老公肉食系的點了豬鞍扒及安格斯牛
另外就點了蒜香豬扒野菌滑蛋蓋飯
安格斯牛
豬鞍扒
豬鞍扒及安格斯牛的配菜都一樣
有薯條﹑芝士焗蕃茄及白汁長通粉
我和老公都要了牛肝菌汁~
豬鞍扒的肉質都算嫩且有肉汁!燒得帶點焦香惹味~~
安格斯牛稔滑又夠牛味~~
粗身薯條夠熱夠脆,好香薯仔味!!
酥皮湯
餐湯
其中一碗餐湯加錢轉了酥皮湯
酥皮外貌雖不夠金黃,但都夠酥化脆身!
湯的本身有足夠的材料,味道濃郁!!
蒜香豬扒野菌滑蛋蓋飯
蒜香豬扒野菌滑蛋蓋飯,賣相不錯~
雖叫滑蛋,但都不是想像中的嫩滑
份量算多,味道不會過鹹
老公的父母都滿意這碟飯的味道~

總括而言,試過不同的意樂分店,都未有一間是令人失望~
CP值可接受啊!!
2018-05-13
30 分鐘 (堂食)
豬鞍扒
2018-09-08 212 瀏覽
每次路過黃大仙間 意八 ItaMoMo Cafe ,都見人山人海咁,最怕同人迫嘅我,一直都無諗過會幫襯🙃 今日比我喺澳軍澳見到 #意八 嘅分店 Itamomo+plus 🍽 咁啱又唔使排隊,就去試吓啦!#itamomoplus 嘅早餐選擇都幾多,見到隔離嗰枱叫咗個雞扒餐幾正咁、夠飽肚,仲可以當埋午餐... 一於照跟😋 餐廳嘅設計幾有風格,茶餐廳嘅價錢但係又可以坐得舒舒服服,而且食物質素唔差,只係隻「煎焗流心蛋」被店內廣告形容得太好... 而我就一啲都唔覺隻蛋有咩特別... 仲要係我最憎嘅倒模蛋👉🏻👈🏻 其他都好ok㗎!只可惜餐廳請到一班燥底嘅員工😑 就由傳菜果個開始嘈,樓面叫到入廚房、門口帶位果個又叫到入嚟😅 佢哋幾個女人不停話「冧檔喇冧檔嘢、阿咩姐快啲出嚟執嘢... 」嘩!估唔到茶餐廳啲大叔都斯文同文靜過佢哋🤐 本來諗住早咗出嚟可以嘆個早餐先去做facial ,最後為咗要避靜,搞到我要倒份早餐落口急急腳走... 可惜可惜!

2018-09-08
$37 (早餐)
2018-09-04 173 瀏覽
下午茶時間人不多,不用等位,可以輕鬆一下。來這裏下午茶我多叫意大利蕃茄肉碎湯米粉,今次想轉下口味,試一下焗物,選了芝士白汁吞拿魚焗長通粉。吞拿魚應該是水浸的,水份較多,感覺有點稀, 分量都足夠。 長通粉軟硬度適中,整體來說味道都可以。上一次是吃芝士滑蛋三文治。 蛋厚,頗大份。滑度都可以。吃過幾次這裏的蒜香牛油多士及三文治,多士都是稔的,不好吃。 可能烘了後放久了。有一次加 $16 叫了這個法式焦糖燉蛋,用木碟盛載很特別。燉蛋份量都好足。 味道就一般啦!下午茶包一杯飲品,吃得飽,抵吃!
下午茶時間人不多,不用等位,可以輕鬆一下

芝士白汁吞拿魚焗長通粉

芝士滑蛋三文治

上一次是吃芝士滑蛋三文治。
蛋厚,頗大份。滑度都可以

有一次加 $16 叫了這個法式焦糖燉蛋,
焦糖燉蛋

用木碟盛載很特別。
燉蛋份量都好足。 味道就一般啦!

下午茶包一杯飲品,吃得飽,抵吃!

2018-08-08
下午茶
2018-09-02 155 瀏覽
今日跟幾個朋友想早點吃晚飯,之後都看電影,所以我們五點多就去了吃飯,也太早了吧!但就是因為早,我們可以點下午茶。方格西多士配和風抹茶煉奶:跟普通西多士沒兩樣,不覺得有抹茶味... 炭烤雞扒包配滋味脆薯條:雞扒包不錯,大大塊雞扒。薯條雖然有點油,但脆 香草鮮野菌忌廉天使麵:這個太稀了吧,個汁好似一攤水,又沒有味道 蒲燒鰻魚炒珍珠飯:還可以,不過朋友覺得太甜了 法式紅酒香茅燴牛肉配珍珠飯:因為我不吃牛,所以沒有吃這個,但朋友們說過個是這餐最好味的

但就是因為早,我們可以點下午茶。

方格西多士配和風抹茶煉奶

炭烤雞扒包配滋味脆薯條

香草鮮野菌忌廉天使麵

蒲燒鰻魚炒珍珠飯

蒲燒鰻魚炒珍珠飯:還可以,不過朋友覺得太甜了

法式紅酒香茅燴牛肉配珍珠飯

炭烤雞扒包配滋味脆薯條
法式紅酒香茅燴牛肉配珍珠飯
2018-08-20 163 瀏覽
食過兩次,發現都多分店,兩次都是吃午餐,意粉味道香口,而且是用高級麵線,食落不像低質素,有時食得多「薩利亞」都可轉轉食哩間!拉麵都不錯,會再encore ✌🏻😆

拉麵都不錯,會再encore ✌🏻😆
蘇野菌意粉
蘇野菌意粉
2018-08-18 143 瀏覽
今次嚟到將軍澳新都城中心,就試一啲平時未食過嘅色店。行了一個圈,看見這裏的人比較多,而且望下餐牌的價錢也便宜,所以就選擇這裏晚餐了😝😬😊這裡的卡位都比較多,所以我們選擇了鎖卡位這裏的飯裏意粉、小食、Pizza,都有很多選擇點了一個Pizza、一個意粉,還有一個水牛雞翼,但是這個水牛雞翼一啲都唔辣,但係餐牌上說明他是很辣的😂😂。不過這雞翼味道是很好吃的👍🏿👍🏿👍🏿,只不過跟餐牌的名字有點差距😅在主餐牌上點任何一樣主食,便可以用半價的價錢叫任何飲品,所以點了一杯利賓納啫喱冰冰,半價左都係$11。抵食👍🏿👍🏿

這裡的卡位都比較多,所以我們選擇了鎖卡位
這裏的飯裏意粉、小食、Pizza,都有很多選擇

抵食👍🏿👍🏿
2018-08-09 160 瀏覽
昨天一坐低未叫野食,我仔仔件衫染晒華田,我拎濕紙巾一抹成枱面枱底都係華田,我暈喇,原來張枱沒有抹好,叫經理出嚟,侍應話經理食飯中,再叫多幾次好唔願意咁行出嚟,講返件事比佢知,佢拎幾張紙巾比我抹,仲話洗得甩洗得甩,就行開咗,之後有另一位女侍應嚟講咗幾次唔好意思,仲話請我仔仔飲返杯野,我話唔洗,我唔係要賠償,件衫唔貴不過只著咗2次,只想洗返甩件衫既華田,希望留意返餐廳清潔,留意返張相返屋企即刻洗都洗唔甩,不能著要掉
2018-06-26 249 瀏覽
11點半去壓線食到個早餐🤣但係意樂唔似平時啲茶記咁 可以有炒蛋多士再加麵 佢地兩樣野係分開叫的 最後叫左:想講係所有野都好香口 所以同時都覺得好油😂多士如果係奶醬多會好過蒜蓉多 好重口味😂牛油栗米同蛋都好味 不過呢啲基本野都唔好食就大獲😂呢個餐$33都不錯的 但茶記呢個價錢會有麵好似抵啲
11點半去壓線食到個早餐🤣

不過呢啲基本野都唔好食就大獲😂
呢個餐$33都不錯的
但茶記呢個價錢會有麵好似抵啲
2018-06-25
$33 (早餐)
2018-06-10 241 瀏覽
中學畢業之後,已經同舊同學好少聯絡啦。今晚意外地即興同左位中學時期好朋友食飯。新都城簡直係中學回憶啦,所以我地就係新都城發掘下美食。同學話意樂平同抵食,甘就一於試下啦。一入去店面都好大間,入面全部卡位,感覺幾舒服。而且食物選擇都好多,又吾貴。搞到每樣都好想試下🤭🤭最後我地就叫左呢啲食物芥末三文魚冷麵芥末味真係好重!但吾算辣,少少哄鼻甘!但真係好特別。份量都算正常!而且賣相都幾令幾整齊咖咖哩牛腩飯有一碗白飯,一小鍋牛腩。牛腩份量有有5.6舊,又有幾舊薯仔。咖哩有小小辣!但好香,惹味,送飯一流!蛋黃醬卡邦尼長通粉呢個食落有點濟,個汁好creamy,杰身。一開始食幾啖覺得好香,食食下好漏柚子芝麻雞亦雞亦吾算好大隻,好似係炸既,拌了柚子醬同芝麻。。但都算入味同滑既。芝士焗薯條🍟呢個食食下會上癮,哈。薯條一向好好食。所以邊食邊吹水好正!芝士白汁焗西蘭花🥦份量大概得10件左右!我覺得算少。但芝士白汁真係好好味,嘻!仲有叫個主菜就可以半價order飲品整體泥講,其實食物份量都算正常!又有卡座,坐得舒服。侍應亦都算nice既。不過有小小美中不足就係。我覺得食物吾夠熱,送出泥既係微熱囉。。但價錢同食物完

最後我地就叫左呢啲食物

芥末三文魚冷麵

咖哩牛腩飯

蛋黃醬卡邦尼長通粉

柚子芝麻雞亦

芝士焗薯條🍟
呢個食食下會上癮,哈。薯條一向好好食。所以邊食邊吹水好正!

芝士白汁焗西蘭花🥦

仲有叫個主菜就可以半價order飲品

整體泥講,其實食物份量都算正常!又有卡座,坐得舒服。侍應亦都算nice既。不過有小小美中不足就係。我覺得食物吾夠熱,送出泥既係微熱囉。。但價錢同食物完全成正比!
2018-06-05
2018-06-08 185 瀏覽
每逢周末都訓到差不多中午,空肚食早餐後就要打掃啦。所以經常下午茶時段先再食野。近期好鍾意去「意樂」食下午茶,就因為兩個原因—-抵、選擇多!本來打算點炸豬排配薯條,點知竟然無晒⋯所以轉為肉醬薯條。薯條似係返炸,所以幾脆,但好油。配埋肉醬就更加油。個人認為配茄汁會好食啲!另一道菜係白汁焗長通粉。白汁都幾多,味道偏淡,但焗得幾香幾靚。長通粉係彈牙既,三十幾蚊包飲品算係唔錯。我見到仲有好多選擇,有多士、豬排包同炒飯麵,等我下次再試先!

肉醬薯條

2018-06-05 180 瀏覽
Itamomo 係一間我幾鐘意既餐廳,佢既野食選擇好多,有意大利菜,日本菜,港式茶餐廳菜等等。以前去開黃大仙同藍田,價錢平,野食又好味,通常都要排隊入去。依家將軍澳開左,當然就去將軍澳果間。裝修係靚既,坐得都好舒服。我每次尼一定要叫佢個咖哩牛腩飯,係最抵最好味之選,但媽媽唔食牛,唯有叫個咖哩雞扒飯。其實只可以話唔難食,首先可薯仔唔入味,又唔夠淋,要大大力先整得難,明顯煮得唔夠奈。個咖哩既辣椒粉太多,只係有辣椒味冇左咖哩既香味。仲有鮮硯蘑菇忌廉天使面,個汁太稀,食都食唔出忌廉汁個味。真係有點失望,之前食果d分店好味d,定唔知係味叫既菜既問題。
依家將軍澳開左,當然就去將軍澳果間。

裝修係靚既,坐得都好舒服。

咖哩雞扒飯

忌廉蘑菇汁鮮硯天使麵

仲有鮮硯蘑菇忌廉天使面,個汁太稀,食都食唔出忌廉汁個味。

2018-05-29 129 瀏覽
常常經過此餐廳,都見有不少人在排隊等位。 終於一天與友人來試試。 寫此食評的時候,我已來過了幾次。 發覺餐廳座位的設計很好,有很多供四人坐的卡位,也有供二人坐的單邊卡位,有一些供二人坐的位,又有一些散枱可以合併來讓一大班人坐,老闆很細心,想得真周到! 我未坐過散座,其他的都很舒適。打開餐牌看,選擇都算多,有珍珠米飯,有意粉,有 扒,有拉麵/烏冬、意大利飯、pizza、沙律、小食 等。主莱的價錢一般,小食和沙律的價錢較便宜,可以叫多幾樣試。日式胡麻田園沙律份量充足,沙律菜新鮮、爽脆。香濃芝士白汁煙肉焗西蘭花這個應該頗受愛吃菜的人士歡迎,因為只有這款小食是蔬菜。 有天晚上叫了,售罄,沒得吃。 有一次問侍應哥哥可否走煙肉,他說已混合在一起不能走。很多芝士,芝士味香濃, 又熱騰騰,不錯。友人上次試過烏冬,今次就試蛋黃煙肉卡邦尼長通粉。 她說tasty, delicious, 好吃過上次的烏冬。我要牛肝菌野菌意大利飯, 綠色蔬菜及紫色洋蔥為意大利飯添上一些色彩。 野菌份量適中,味道呢略鹹, 再清淡一些就好。主餐牌加配飲品半價, 加$9可以有田園沙律伴粟米,意大利菜湯或牛乳粟米忌廉湯。加$12 有
! 我未坐過散座,其他的都很舒適。

主莱的價錢一般,小食和沙律的價錢較便宜,可以叫多幾樣試

日式胡麻田園沙律
份量充足,沙律菜新鮮、爽脆。

香濃芝士白汁煙肉焗西蘭花

香濃芝士白汁煙肉焗西蘭花

很多芝士,芝士味香濃, 又熱騰騰,不錯。

蛋黃煙肉卡邦尼長通粉

牛肝菌野菌意大利飯

主餐牌加配飲品半價, 加$9可以有田園沙律伴粟米,意大利菜湯或牛乳粟米忌廉湯。加$12 有奶凍,加$16有凍法式焦糖燉蛋。

要讚一讚的是,這間雖然不是高級餐廳,但廚師也很有心思的在碟上做點裝飾
,令人看得,吃得更開心

2018-05-18
2018-05-27 94 瀏覽
星期日食個lunch見呢到唔洗等就坐低叫左個蕃茄湯豬扒天使面配蒜蓉西多士真係圖片只供參考蕃茄湯稀到似水咁完全無味道天使面亦偏硬(當然感覺因人而異)豬扒雖然夠大塊, 但都係無味道....多士睇落好穩陣, 咬落去無蒜味只有香草味伏味堅濃或者飯會好食d 但無信心take 2
星期日食個lunch見呢到唔洗等
就坐低叫左個蕃茄湯豬扒天使面配蒜蓉西多士
真係圖片只供參考
蕃茄湯稀到似水咁完全無味道

天使面亦偏硬(當然感覺因人而異)

豬扒雖然夠大塊, 但都係無味道....
多士睇落好穩陣, 咬落去無蒜味只有香草味

伏味堅濃
或者飯會好食d 但無信心take 2