2018-04-21 1180 瀏覽
一直都唔寫食評的我都特登上黎加許下呢間野。野食, 真心好食, 價錢好抵, 而且款式多, 有排食都唔會厭!但所有野都係其次, 最warm係佢地的服務態度!事情是咁的, 我買個野食時, 諗住買杯豆漿飲, 但係我份人最怕甜, 於是我就問佢地豆漿有冇走甜架。雖然都知唔會有, 但係佢地唔係單單答冇就算, 佢地仲斟左少少俾我試, 證明唔太甜, 好易入口, 咁樣的服務態度真係冇得頂。唔好以為就咁完, 最warm的事發生啦!! 我o係度等個咖哩飯ge時候, 佢地有個姐姐突然拎杯豆漿出黎俾我, 話岩岩新鮮出爐, 特登在加糖前先盛一杯原味無糖俾我, 我個刻真係好感動欣賞你地! 加油呀!!
但所有野都係其次, 最warm係佢地的服務態度!
欣賞你地! 加油呀!!
2018-04-07 971 瀏覽
晚飯後經過「愛點心」,據說是新開業但評價甚高的點心店,常受人群束擁。為了一探究竟,點選了脆爆生煎包,$26四隻的價格還可接受。未知是不是過了繁忙時間,生煎包並非新鮮即製,捧在手上雖然仍是溫熱,但清楚看到生煎包面上的倒汗水,我猜想是蒸煎後放於櫃內良久而形成,說實話看到這樣的生煎包,對它的印象已大打折扣。大咬一口後發現脆爆之名絕對是過譽了,外餅薄度適中,惟不夠香脆。肉餡頗豐,但肉汁鮮味及份量都欠奉。最致命的是熱度不足,品嚐生煎包最特別的就是既期待一口咬下香脆外皮,但同時又怕被肉汁燙到所受的傷害,可惜,「愛點心」的生煎包讓我失望了。
脆爆生煎包

2018-04-04 724 瀏覽
上星期六車爸爸很早便在機場收工!難得有拍拖時光當然二仔底死跟出城!!就是這樣造就了看日落觀海的動人時光!本來想去永合成吃煲仔飯可惜公眾假期休息!!車爸爸話不如帶我去吃生煎包,他聽聞這間愛點心的出品不俗點知.......... 小試牛刀要了脆爆生煎包韭菜煎餅,不是新鮮煎起但上手還是熱暖的!!店子主要是外賣但店內有兩張高檯供顧客立食,挺方便像我們路過想吃的客人! 韭菜煎餅$12餅皮厚重不夠軟熟,韭菜餡偏少而且完全沒帶韭菜香氣,簡直是高手那麼濃味的韭菜也可弄得味道全消,說實話我真的不太懂欣賞! 脆爆生煎包$26/4隻生煎包較厚而底部硬實得有點過份!!肉餡是有汁的可惜完全吃不出肉香只有醬油味,像沒靈魂般的軀殼失望到不行吃了一口已放棄!

2018-02-13 769 瀏覽
好幾個住喺西環附近嘅朋友都推介呢一間愛點心嘅生煎包😯話佢同傳統嘅生煎包唔一樣 入邊好多肉汁 好似小籠包咁 忍唔住 都係要試一試😮$26四個 個盒大約喺麥當勞巨無霸包嘅size 一般點心價啦買嗰時姐姐好貼心咁樣提我地用筷子食 唔好用叉拮 費事一拮就爆曬啲汁出嚟😛一咬落去 係真係多汁嘅 次次直頭爆埋汁 想影都影唔到😂😂😂 大家參考下圖 盡量想像下啦但係多汁還多汁 唔好真係諗到佢同小籠包一樣 啲汁唔係好濃嘅湯 又同小籠包唔一樣冇薑絲陪襯 味道係小籠包win🙊 至於口感方面呢 生煎包個包面又煎得硬咗少少 值得一讚嘅係佢啲湯冇浸淋晒個包 但係相比之下我仍然係覺得小籠包嗰隻包皮同湯汁比較夾🧐 所以口感方面唔好意思 又係小籠包win😂整體而言 我覺得係可以一試嘅 尤其是各位生煎包嘅愛好者😛 可能會有驚喜喔 但係如果講到要專程入嚟試吓呢 就不如食個小籠包好過啦

2018-01-31 616 瀏覽
《愛點心》才開業不久,已獲得不少報導和好評,這天特地來到堅尼地城試試這間新店~雖然店舖的範圍不少,但廚房範圍居多,因主打賣外賣食品,所以只設有一台小吧枱供二人使用。牛肉煎包的牛肉味很特別,應該在醃製過程中落了一些秘製的香料~熱度剛好又不會辣嘴,但就有點兒油膩,令整個紙袋都滲油了。雖然 $12 本身不算貴,但起初以為牛肉煎包會比現實的較大~相對上,見生煎包的價錢就比較划算,$26 四個,或許日後有機會再吃就試這個吧~

2018-01-16
5 分鐘 (外賣自取)
2017-11-19 1063 瀏覽
來到這間新開張不夠的店舖,一眼看去是主打上海生煎包,煎餅系列的食品。但原來都加入了北京和台灣的元素。開業之後試了他們的招牌菜煎包煎餅,生煎包又熱又多汁,一咬落口噴埋落件衫度($26/4件)牛肉煎包($12)特別在於佢個味道似酒樓飲茶入面嘅山竹牛肉!味道好特別好有新意!韮菜包($12)除左有勁多韮菜餡之外仲見到蝦米仔,個味無想像中咁單調。最近更試了粢飯豆漿,酸辣湯!在店裡見到粢飯大大個跟豆漿($20),價錢公道。粢飯的糯米飯軟軟糯糯,咬落口唔會只得飯沒有餸,一條一條炸菜,大大舊油炸鬼,同肉鬆都好好味!豆漿好濃豆味,買完老板都有提醒我要搞搞個底先飲因為係新鮮煲起會有沉澱物,飲起來個口感有少少似紅綠豆沙嘅感覺,幾特別!但最令我激動的是他們的酸辣湯($20)好夠辣!!個人認為可以再酸啲!佢個湯係用杯裝的,一開始以為咁細杯應該無乜料,但打開嘅時候見到啲木耳,豆腐密密麻麻喺入面,仲有豬紅!呢個配角啱晒中意食辣嘅人試試,辣得好爽!

但最令我激動的是他們的酸辣湯($20)

豆漿
牛肉煎包
2017-11-16
8 分鐘 (外賣自取)
豆漿
牛肉煎包
  • 酸辣湯
2017-11-12 661 瀏覽
西環一向多美食,今日放左補習就嚟到呢頭諗住去下西環泳棚睇下😌😌 去之前經呢間好多人排隊嘅上海點心舖就決定一試啦!主打似係生煎包,所以就嗌左原味share食,一盒4隻26蚊,價格定位屬中位💁🏻💁🏻 佢淨係做外賣架啫,所以買左之後就到附近公園食啦!打開發現4隻飽滿嘅生煎包👅👅好餓所以即刻食啦,咬落去好鬼熱,肉汁都幾多,好特別嘅係佢d湯汁有小小藥材味!同出面嘅唔同🤤 不過4隻嘅肉都唔同size,如果一樣大會好d😬😬

2017-11-12 581 瀏覽
昨日路过坚尼地城地铁站 发现路边一家有卖生煎包的小餐厅,看了一下开门时间是早上7点到晚上8:30。今早7:15就去试吃了,早餐豆浆茨饭团套餐20元,豆浆味道很浓正宗感觉豆的质量很好,饭团里的饭的质量不错糯糯的,还有油条,肉松和榨菜。最经典的茨饭团了!同时买了菜肉包,一会儿再吃,饭团吃下 豆浆喝下就已经很饱了。以后早餐都可以解决了。不过每天11点开始才有生煎包,一会再去吃。还有一些套餐可供选择外卖,非常实惠😋。
2017-11-11 489 瀏覽
係西環住左20幾年,終於可以食到爆汁既生煎包啦!小店岩岩開左都係一星期左右,成日見到有人排隊,希望Keep住個質素呀!一盒四粒生煎包$26蚊,比起出面D鋪頭便少少。但最重要既係味道!粒粒生煎包都好重手呀,襯熱食先!估唔到一粒生煎包入面,竟然包含左幾種唔同既口感。除左大家預期中既爆汁效果同埋底部脆身既口感之外,我都幾欣賞佢表面鬆軟既中式包點口感。如果成個生煎包都係勁多油都煎到脆卜卜就冇驚喜,但係佢呢個半煎焗既方式,比我可以欣賞到包點本身鬆軟既口感,都算有驚喜!大家最留心既一定係入面夠唔夠多汁。信我,真係好多汁!而且肉味好香,香味比起我係香港其他鋪頭同埋上海食既更加特別同上癮。加上肉料食落夠新鮮冇雪藏味,呢種地區小店真係要支持下,先可以比佢信心Keep住做落去!

粒粒生煎包都好重手呀,襯熱食先!

2017-11-10
3 分鐘 (堂食)
2017-11-10 424 瀏覽
新開張不久,人氣還不錯。能有家中式的外帶店在地鐵站附近也算益街坊啦。可惜出品真的不靠譜啊,人多的時候收銀和出菜都挺混亂的。但這些可以忍,慢慢改進就好。但是顧客心里是有些紅線的,尤其是衛生問題……十一點前可選擇不多。想吃生煎包但是還沒出鍋。所以今天消費了一條栥飯加豆漿。但是沒想到在栥飯里吃出一根細細的塑料「」要對栥飯有心理陰影了…希望店家重視下這個衛生問題!這個吃下去雖然死不了人但是也太惡心了吧……
」要對栥飯有心理陰影了…