2024-10-23 658 瀏覽
餐廳:慈素小聚地點:尖沙咀麼地道菜式:素食餐牌:點心,小食,主食,湯,沙律,意粉,麵飯,薄餅,飲品,甜品。選擇多元化,寫明有蛋奶等,方便敏感素食人仕。牛油果雜菜沙律 $98牛油果雜菜沙律超大兜,係雜菜沙律底加上新鮮牛油果段同車厘茄切半,用大量香甜黑醋同油調味。味道唔寡,甜甜哋好開胃。香芒天婦羅炸豆腐 $88香芒天婦羅炸豆腐一客6件,賣相似炸大蝦。炸皮薄脆,入面係嫩滑豆腐,而外面加左滿滿芒果汁,味道係天然芒果甜,食落清新香甜,口感外脆内滑!另上一碟芒果汁,唔夠再加!呢道菜非常美味!粟米濃湯佐翡翠苗 $98翡翠苗加喺粟米濃湯度原來係咁正,脆嫩菜苗配甜甜哋嘅粟米湯,味道都夾。粟米湯有好多粟米粒,翡翠苗伴有燈籠椒,添少少新鮮感。雙色厚切多士 $58雙色厚切多士一客兩大件,分別係梛芒同香芋味,熱辣辣上枱。多士非常厚切,口感極度鬆軟!香芋味好香甜,加上大量脆口杏仁片令口感更香口!梛芒係香甜芒果醬同大量梛絲,呢款食落更香甜,係非常滿足既!附上刀叉比你食用。紐約芝士蛋糕 $58呢款甜品係新野,自家製紐約芝士蛋糕,身為芝士蛋糕控一定要試!紐約芝士蛋糕份量好大件,口感軟滑綿密夠濃厚,面頭加上少少金箔,好名
餐廳:慈素小聚

雙色厚切多士
雙色厚切多士 $58
紐約芝士蛋糕 $58
紐約芝士蛋糕
呢款甜品係新野,自家製紐約芝士蛋糕,身為芝士蛋糕控一定要試!紐約芝士蛋糕份量好大件,口感軟滑綿密夠濃厚,面頭加上少少金箔,好名貴!伴有藍莓醬令味道口感更豐富,呢個價錢好抵食,而且質素高!
花生鹹蛋湯丸 $28
花生鹹蛋湯丸
花生鹹蛋湯丸用燉盅上枱,一客5粒,滑溜湯丸外皮入面花生鹹蛋餡,花生饀好香,少鹹有少少咬口。底係薑汁,薑味好香,配湯丸好夾。係冬日暖身之選。
今餐食物質素唔錯,睇得出餐廳有心將素食整得好食同唔悶,餐廳用綠色配白色裝修,感覺好green。入面大概有七八張枱左右,座位舒適。
2024-10-23
粟米濃湯佐翡翠苗
雙色厚切多士
紐約芝士蛋糕
2024-09-10 1980 瀏覽
中秋節將近~提早做節搞搞新意思嚟到尖沙咀食素食~講起素食大多人會諗起酸齋~其實仲有好多選擇~今日為大家介紹下湯:忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗(奶) $98Cream of mushroom soup with baby spinach (daily)聞落去都幾香,忌廉蘑菇個味幾唔錯,creamy~菠菜苗份量十足~小食:琵琶豆腐 $88/5件Stuffed Pipa Shape Fried Tofu香脆可口,口感綿密,蘸埋醋幾好食主菜:北京片皮鴨$128Beijing Sliced Duck with Shredded Vegetable and Sweet Bean Souce, Served with Pancake Rolls像真度甚高,蒙眼食既話都幾似所有配料加埋個醬真係有9成似就係食落無咁油少左鴨既油香😆個皮都幾煙韌~整體口感唔錯四川擔擔麵$68Sichuan Style Dandan Noodles食落少左辣味少左d肉碎口感不過都有花生醬既香麵相對比較清淡飲品:栗子烤奶$38~聞落好香奶味,亦有股甜甜既香氣飲落栗子味好突出,非常有驚喜鳥結糖拿鐵(熱)$38聞落去真係鳥結糖味好新奇飲落
中秋節將近~提早做節搞搞新意思
嚟到尖沙咀食素食~講起素食大多人會諗起酸齋~
其實仲有好多選擇~今日為大家介紹下

湯:
忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗(奶) $98
聞落去都幾香,忌廉蘑菇個味幾唔錯,creamy~
菠菜苗份量十足~

小食:
琵琶豆腐 $88/5件
Stuffed Pipa Shape Fried Tofu
香脆可口,口感綿密,蘸埋醋幾好食

主菜:
北京片皮鴨$128
像真度甚高,蒙眼食既話都幾似
所有配料加埋個醬真係有9成似

麵相對比較清淡

飲品:
栗子烤奶$38~聞落好香奶味,
亦有股甜甜既香氣
飲落栗子味好突出,非常有驚喜

鳥結糖拿鐵(熱)$38
聞落去真係鳥結糖味好新奇
飲落反而係微甜好啱我~
比喜其實Latte有驚喜

環境舒適,座位十分寬敞,店員有禮貌,唔錯下次會想試埋甜品

2024-09-09
  • 栗子烤奶
  • 北京片皮鴨
  • 鳥結糖拿鐵
2024-06-26 3581 瀏覽
平時唔多食素,朋友介紹來一間尖沙咀話坐得舒服又好食的素食,貪新鮮過來試下。🤣餐廳係一間間細細間,似樓上café形式的大小,燈光氣氛感覺好舒服,好適合同朋友約會靜靜地傾下偈。☺️素食的款式相當多,由中式到西式,日式到越式都有。🦆片皮鴨($128)實在係好好奇點樣做到素食片皮鴨,原來係用麵筋做的,仲有黃椒、紅椒同青瓜配埋一齊食。但意想不到地,點埋汁食落口個味道同口感又同真片皮鴨真係有幾分似喎,唔同你講,可能放左入口都唔知係素🐟素食三文魚拼盤($68)另一個驚喜之作!原來係用蒟蒻做的,加左鼓油wasabi一齊食,又幾可亂真喎!🍄椒鹽白靈芝菇($88)必點!呢個好正,外面酥脆,內裏多汁,好香口,而且酥酥咸香。🫕椰汁雪耳無花果燉湯($48)呢個又係必點!好鮮甜,又足料,好有家的味道!🌯越南法包三明治($88)食落好似食緊真豬肉咁,原來係新豬肉(素),加埋酸酸甜甜的蘿白,同埋咸咸辣辣的醬,脆卜卜的法包,多重口感味道,好食!好少食素的我表示驚艷,因為好怕有d素食一味多醬同埋食來食去都係差唔多味同口感,呢間係多款好食,環境又舒服。

素食的款式相當多,由中式到西式,日式到越式都有。

🦆片皮鴨($128)

🐟素食三文魚拼盤($68)

🍄椒鹽白靈芝菇($88)
必點!呢個好正,外面酥脆,內裏多汁,好香口,而且酥酥咸香。

🫕椰汁雪耳無花果燉湯($48)
呢個又係必點!好鮮甜,又足料,好有家的味道!

🌯越南法包三明治($88)

• 素食三文魚拼盤
  • 北京片皮鴨
  • 椰汁雪耳無花果燉湯
  • 椒鹽白靈芝菇
4天前 0 瀏覽
初十五📅當然要素一素🥬~~尖沙咀呢間 「慈素小聚」係一間fusion多國菜素食的樓上餐廳。餐廳以Tiffany Blue的顏色和花系的佈置為主題。餐廳大玻璃可以看到尖沙咀的景觀,在這個環境吃素,感覺非常舒服🤍🍽️素食三文魚拼盤 ($68)這個滿滿仙氣感的素食三文魚,實際上是由蒟蒻製成的。搭配了芥末和醬油,味道與刺身三文魚相似,擺盤亦精緻優雅,令人完全感受到味感和視覺的雙重享受。🍽️日式芥辣蝴蝶蝦 ($78)感覺像蟹柳棒的素食,外脆內裏煙靭,再配以芥末醬,口感非常特別🤍🍽️忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗 ($98)忌廉蘑菇濃湯搭配菠菜苗,口感濃郁滑順,蘑菇的鮮香與忌廉的醇厚菠菜苗的加入,讓人感到舒適,絕對係一個開胃湯品。🍽️琵琶豆腐 ($88)外層脆口,餡料為一些素蔬菜,是一款香脆口感的小吃。🍽️四川擔擔麵 ($68)微辣的湯底,麵條細滑,擔擔面味的湯底濃厚🤍🍽️黑松露鮮蘑菇忌廉湯 ($78)濃郁的黑松露味,Creamy的蘑菇湯底,喝下去滿滿的飽腹感。🍯蜂蜜薑茶($38)精美的擺盤,蜂蜜和薑味濃郁,姜的微辛口感配搭蜂蜜,清新解渴。✨餐廳寧靜而舒適,食物擺盤精美,除了和朋友相聚,在這裹慶祝生日亦是一個不錯的選擇

🍽️素食三文魚拼盤 ($68)

🍽️日式芥辣蝴蝶蝦 ($78)

🍽️忌廉蘑菇濃湯佐菠菜苗 ($98)

🍽️琵琶豆腐 ($88)
外層脆口,餡料為一些素蔬菜,是一款香脆口感的小吃。

🍽️四川擔擔麵 ($68)
微辣的湯底,麵條細滑,擔擔面味的湯底濃厚🤍

🍽️黑松露鮮蘑菇忌廉湯 ($78)

🍯蜂蜜薑茶($38)

✨餐廳寧靜而舒適,食物擺盤精美,除了和朋友相聚,在這裹慶祝生日亦是一個不錯的選擇。溫馨提示:這家餐廳經常客滿,若想前去用餐,建議提前預訂座位🥰
今天來到了 **慈素小聚**,位於尖沙咀的麼地道,這裡的裝修清雅舒適,讓人一進來就感到放鬆。菜式創意十足,融合了中、西、日以及東南亞的多國風味,讓我對素食有全新認識的餐廳!!✨#### 🍲 香菇竹笙菜胆翅湯首先來試試 **香菇竹笙菜胆翅湯**,湯底充滿濃郁的菇香,搭配爽脆的竹笙和鮮甜的菜胆,喝下去真的超清潤,讓我感覺整個人都輕盈了!💧#### 🥖 越南法包三明治接著是 **越南法包三明治**,法包外皮鬆脆,裡面的素豬肉看起來和味道都跟真的一模一樣!再加上特製的咸辣醬汁和甜酸蘿蔔,口感層次分明,真的是一口接一口停不下來!😋#### 🍽️ 琵琶豆腐然後來到 **琵琶豆腐**,這道菜的豆腐炸得超級脆,內餡質感豐富,搭配香醋,清爽得讓我忍不住多吃幾塊!🍽️#### 🍊 香芒天婦羅炸豆腐不過最讓我驚豔的還是 **香芒天婦羅炸豆腐**,外皮炸得香脆,裡面保持嫩滑,淋上清甜的芒果醬汁,果香四溢,吃了根本不會覺得油膩,讓人一試成主顧!🍡#### 🍜 四川擔擔麵還有 **四川擔擔麵**,麵條順滑,湯底帶有濃郁的花生醬香,完全不會有辛辣感,適合我這個不太能吃辣的人!❤️#### 🍰 紐約芝士蛋糕結尾來點甜的,*

#### 🍲 香菇竹笙菜胆翅湯

#### 🥖 越南法包三明治

#### 🍽️ 琵琶豆腐

#### 🍊 香芒天婦羅炸豆腐

#### 🍜 四川擔擔麵

#### 🍰 紐約芝士蛋糕
結尾來點甜的,**紐約芝士蛋糕**上面還鋪了金箔,口感鬆軟綿滑,甜度剛好,真的是美味又高雅!✨

#### 🍵 百香芒果烏龍茶
最後,配上一杯 **百香芒果烏龍茶**,茶香和果香交織,口感清新,讓整頓飯畫上完美的句號!🍵

總之,慈素小聚真的是一個值得推薦的素食好去處,讓我對素食有了全新的體會!如果你在尖沙咀,千萬不要錯過這個美食寶藏!🏃‍♀️💕

📍 **地址**:尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓

#尖沙咀美食 #慈素小聚 #多國菜 #素食 #香港美食 #香港探店 #相机食先 #美食博主 #香港旅游攻略
#hkfoodie #foodporn #hkfoodblog #foodies #foodiehk #hkfoodporn #foodblogger
這晚我們來到位於尖沙咀麼地道的樓上素食,餐廳佈滿燈飾,滿有節日氣氛✨,我們點了牛油果🥑雜菜沙律🥗($98)、秘製茄汁搭配三重奏芝士天使麵(奶)($118)、日式芥辣蝴蝶蝦(蜂蜜🍯)($78)、花生🥜鹹蛋湯丸($28)。沙律🥗大大碗,有牛油果、蕃茄仔、還有加了陳醋的滿滿沙律菜,好健康!😝秘製茄汁搭配三重奏芝士天使麵(奶),大量芝士🧀和蘑菇🍄‍🟫好朋友鋪在天使麵上面,滿溢的醬汁好吸引~😍熱辣辣拉絲好邪惡!🤤吃這個天使麵配沙律菜吃的話,很夾很減膩!🥳日式芥辣蝴蝶蝦(蜂蜜芥辣醬🍯),擺盤有小心機🩷,用蒟蒻製作而成,幾可亂真🦋,口感爽脆彈牙,好有趣!😚花生🥜鹹蛋湯丸,第一次吃有鹹蛋味的湯丸糖水,有點特別,餡料有花生🥜、片糖粒🧊、少許鹹蛋碎,又鹹又甜~~~😂Info店名:慈素小聚地址:尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓
這晚我們來到位於尖沙咀麼地道的樓上素食,

餐廳佈滿燈飾,滿有節日氣氛✨,

我們點了
牛油果🥑雜菜沙律🥗($98)、
秘製茄汁搭配三重奏芝士天使麵(奶)($118)、
日式芥辣蝴蝶蝦(蜂蜜🍯)($78)、
花生🥜鹹蛋湯丸($28)。

沙律🥗大大碗,
有牛油果、蕃茄仔、
還有加了陳醋的滿滿沙律菜,
好健康!😝

秘製茄汁搭配三重奏芝士天使麵(奶),
熱辣辣拉絲好邪惡!🤤

吃這個天使麵配沙律菜吃的話,
很夾很減膩!🥳

日式芥辣蝴蝶蝦(蜂蜜芥辣醬🍯),
擺盤有小心機🩷,
用蒟蒻製作而成,幾可亂真🦋,
口感爽脆彈牙,好有趣!😚

花生🥜鹹蛋湯丸,
第一次吃有鹹蛋味的湯丸糖水,有點特別,
餡料有花生🥜、片糖粒🧊、少許鹹蛋碎,
又鹹又甜~~~😂

Info
店名:慈素小聚
地址:尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓
2024-11-08 0 瀏覽
{🍽️ 香港搵食 🍽️} 慈素小聚朋友問我有冇食過有食片皮鴨既素菜餐廳,我仲話佢痴線,明明片皮鴨係肉黎點樣素菜法? 點知佢真係帶左我去食😂😂😂😂 原來真係有😎😎 北京片皮鴨呢個素菜既片皮鴨食落去口感同平時食開既片皮鴨一樣😂😂 有齊薄皮既「麼麼」,配菜係3色椒,仲會有埋醬汁,口感豐富,按自己喜好加埋配菜同醬汁一齊食,又真係幾好食😂😂😂 像真度好高牛油果雜菜沙律勁大盤既沙律,係我最鍾意食既沙律🥗之一 ❣️ 大量雜菜既上面加入新鮮牛油果🥑 同埋已切半既蕃茄仔,再加入大量黑醋同油調味🤤🤤🤤 愈食愈開胃 香芒天婦羅炸豆腐呢個豆腐一碟有6件,賣相已經好吸引😍😍 炸到外皮鬆脆,入面係嫩滑既豆腐,脆卜卜既外層會有香甜既芒果汁,食落口甜甜地幾清新,而且仲會連埋一碟芒果🥭醬,按個人喜好再加!推薦 ✌🏻四川擔擔麵有濃濃既花生醬香味,少咗辣味同埋肉碎嘅口感,麵條軟硬適中菠蘿氣泡特飲 & 海鹽焦糖拿鐵最後叫左2杯特飲。菠蘿氣泡特飲味道酸酸甜甜,好fresh又開胃,仲幾解渴;海鹽焦糖拿鐵就咸咸地,唔太甜,奶味比較重,唔錯👍🏻 📍尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓
{🍽️ 香港搵食 🍽️} 慈素小聚

北京片皮鴨

四川擔擔麵
有濃濃既花生醬香味,少咗辣味同埋肉碎嘅口感,麵條軟硬適中

菠蘿氣泡特飲 & 海鹽焦糖拿鐵

📍尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓
2024-11-06 0 瀏覽
素食餐廳新派烹煮方法,以中、西、日、泰菜之精萃,融合多國菜的風格,打破傳統,造岀素食菜式,令人耳目一新香芒天婦羅炸豆腐豆腐嫩滑,豆味濃郁,外層酥脆,芒果醬以新鮮芒果打成,令人大感清新素食三文魚拼盤打卡必食!仙氣滿滿,仙氣包圍著素食刺身,三文魚鮮艷奪目,神還原真正的三文魚,沾上豉油後,口感和味道像真度極高,驚喜之作黑松露蘿蔔糕蘿蔔糕外層炸至甘香酥脆,內裏帶有蘿蔔的清香,伴隨着絲絲的蘿蔔,沾上黑松露醬,配添滋味香菇竹笙菜胆翅湯滋補養生必點!清甜的菜胆翅湯帶有胡椒和香菇香 ,湯料豐富,除咗有素翅外,更有竹笙、白菜,桂圓,十分認真,入秋必點!慈素小聚📍尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓

素食三文魚拼盤

黑松露蘿蔔糕

香菇竹笙菜胆翅湯

慈素小聚
📍尖沙咀麼地道30號Mody House 8樓
2024-11-04 87 瀏覽
今天我和朋友在尖沙咀的一間名叫慈素小聚的餐廳享用了一頓美味的素食晚餐。這家餐廳以其清新健康的菜式而聞名,環境也十分舒適,讓人感到放鬆。我們的第一道菜是黑松露鮮蘑菇忌廉湯,湯底綿滑,蘑菇的香氣與黑松露的獨特風味完美結合,讓人一口接一口。接著,我們點了牛油果雜菜沙律,色彩繽紛的蔬菜搭配滑順的牛油果,既營養又美味,讓人食欲大開。隨後上桌的是忌廉蘑菇濃湯佐菠菜妙,這道菜的濃郁口感與菠菜的清新相互輝映,令人印象深刻。為了搭配這些美食,我們還點了一杯胚芽奶茶,香濃的奶茶讓整頓餐點更加完美。最後,我們品嚐了栗子烤奶,甜而不膩,栗子的香氣四溢,成為了這頓晚餐的完美結尾。

2024-11-02 87 瀏覽
做素食做到咁有心又咁出色~ 仲要咁抵食,真係非常難得。越嚟越多人知,記得要預先book位呢😍🥢鮮竹牛肉球全晚最驚喜之一。味道&口感做到天衣無縫。入口仲有彈彈陳皮味道,再配喼汁,超好味。應該要變為招牌菜!必選之一🥢北京片皮鴨做得好精緻,食落口感都算幾似。餅皮夠煙韌,加埋三色椒增加口感層次同美感,味道唔錯🥢素食三文魚拼盤噴煙效果超華麗~ 打卡一流。素鮑魚和素三文魚口感超軟彈~ 加埋醬油和芥辣,其實都分唔到係素食🥢茄汁配三重奏芝士天使麵多重芝士🧀夠濃。天使麵配埋自家製茄汁,好味👍🏻🥢琵琶豆腐炸出黎外脆內軟,色香味俱全~

🥢鮮竹牛肉球

🥢北京片皮鴨

🥢素食三文魚拼盤

🥢茄汁配三重奏芝士天使麵
多重芝士🧀夠濃。天使麵配埋自家製茄汁,好味👍🏻

🥢琵琶豆腐
炸出黎外脆內軟,色香味俱全~
2024-10-28
2024-11-02 50 瀏覽
放工享用新派素食✳️周三放工,約了同事安少到「慈素小聚」試下新派素食。餐廳環境清新雅緻,是品味新派素食的好地方。😋我們首先品嚐了**兩盎黑松露鮮蘑菇忌廉湯**(每盎$78)。湯的香氣撲鼻,黑松露的獨特風味與鮮蘑菇的鮮甜完美結合。🤩接著,**日式半煎炸餃子🥟**($48)外脆內嫩,餡料鮮美,搭配喼汁是絕配。🌟接下來的**香煎腐皮卷**($58)也是不容錯過。薄脆的腐皮包裹著各種時蔬,口感層次分明。隨後,我們再點了**日式長春卷**($58),一啖啖脆卜卜,真滿足😋。我們也愛吃香口素食,再點了一份**琵琶豆腐**(五件$)~$88,豆腐經過精心調理,外酥內滑,搭配特製醬汁,令人回味無窮。🌟最後,我們點了**兩杯海鹽焦糖latte**(每杯$38),香濃的咖啡與焦糖的甜味相配,為這頓素食盛宴畫上完美句號。
放工享用新派素食

2024-11-02 56 瀏覽
今晚5點半就到,素食館乾淨企理,由於仲未到放工時間,成間舖只有我哋一枱客。🥗牛油果什菜沙律牛油果夾埋車厘咖真係好匹配,沙律菜新鮮爽甜,廚師用意大利黑醋做醬汁,成個感覺好開胃醒神!👍👍🥪雙色厚切多士果然厚厚的多士,椰子芒果醬不太甜,伴椰絲使口感更豐富。香芋濃味撲鼻,面頭布滿酥脆杏片,很吸睛!👀👀🌿香草忌廉天使麵配素豬扒豬扒脆口似吉列,味道極仿真!天使麵用磨菇和忌廉燴煮,菇🍄味特濃。🥥椰汁雪耳無花果湯一枝枝咬落卜卜脆的椰子加埋杏仁,使湯味甘甜又濃郁滋潤!🪕琵琶豆腐外脆內爽,陳皮味濃!很香口!😋🥜花生鹹蛋湯圓最後order甜品,鹹蛋花生cross over乃一絕,咬一口讓你滿口豐盛,湯圓軟綿綿,大滿足!我們吃到7 pm已經座無虛設,今時今日原來真係咁多找素食客!😄🤗兩人找數四百多元,經濟抵食!✌🏼✌🏼#kindness gather vegetarian #素食#慈素小聚
沙律醬用意大利黑醋調配

🥗牛油果什菜沙律

🥪雙色厚切多士

🌿香草忌廉天使麵配素豬扒

🥥椰汁雪耳無花果湯
一枝枝咬落卜卜脆的椰子加埋杏仁,使湯味甘甜又濃郁滋潤!

🪕琵琶豆腐
外脆內爽,陳皮味濃!很香口!😋

🥜花生鹹蛋湯圓

兩人找數四百多元,經濟抵食!✌🏼✌🏼
#kindness gather vegetarian

• 琵琶豆腐
  • 牛油果雜菜沙律
  • 花生鹹蛋湯丸
2024-11-01 67 瀏覽
見到有食評介紹呢度嘅日式素🫑🥦🥒🥑🦪手卷好有特色,係素食🥒🥦🥕新主意, 所以再訪一回。餐廳位置超旺中帶靜, 响正K11對面, 好方便。🍭苜蓿芽手卷🫛🫑,香煎腐皮卷,日式芥辣蝴蝶蝦,素食串燒配秘制沙爹醬原來除咗中式同日式🇯🇵點心, 餐廳嘅頭盤選擇好多喎, 最驚喜嘅係芥辣蝴蝶蝦, 素蝦質地真係有Q彈感, 配芥辣醬仲好惹味,素串燒就有焦香感, 口感有層次, 唔重豆味, 有質素👍。🍭四川擔擔麵🍜,沙爹牛肉飯🍛擔擔麵湯底濃香有花生🥜味,麵質爽滑滋味, 好掛汁, 全素嘅好處就係冇肉臊味, 好清新🫧。 沙爹牛肉飯嘅素牛有咬勁, 有特色🌟。🍭胚芽奶茶🥤, 花生鹹蛋湯丸🍯奶茶同甜品甜度剛好,唔會超甜,貫徹健康清新嘅主義。

🍭四川擔擔麵🍜,沙爹牛肉飯🍛

🍭胚芽奶茶🥤, 花生鹹蛋湯丸🍯
奶茶同甜品甜度剛好,唔會超甜,貫徹健康清新嘅主義。

2024-10-24
13 分鐘 (堂食)
  • 四川擔擔麵
  • 珍貴苜蓿芽手卷
  • 日式芥辣蝴蝶蝦
  • 香煎腐皮卷
2024-10-31 58 瀏覽
近年每個人都追求健康,改食素的朋友越來越多,今次朋友約我到這間他常常來幫襯的餐廳。午市套餐(+$10 配特飲) 🥢主食:雪菜肉絲米粉🍜和素滷肉飯🍛。雪菜肉絲米粉搭配層次豐富的湯底,濃郁而不失清爽。素滷肉飯則香氣撲鼻,口感紮實,調味恰到好處。🥣湯品:鮮粟米忌廉濃湯(奶) 和椰子雪耳無花果燉湯。點心:鮮竹蒸牛肉球和琵琶豆腐。素牛肉球,內裡有陳皮味,肉質柔軟多汁,搭配的 喼汁提升了整體風味,令人食指大動。琵琶豆腐,外皮鬆脆,豆腐保持嫩滑。🍹飲品:菠蘿🍍氣泡特飲和西瓜🍉氣泡特飲。菠蘿特飲酸甜適中,清新爽口;西瓜特飲甜美清爽,果香濃郁。兩款特飲為這次用餐增添了獨特的風味。另外點選了:京都片皮鴨🦆素食片皮鴨創意十足,薄餅柔軟,搭配的醬料甜而不膩,蔬菜新鮮爽脆,整體口感層次豐富。素食串燒🍡拼盤配秘製沙爹醬(蔬菜) 和日式芥辣🦋蝴蝶蝦(蜂蜜)炸素蝦🍤和串燒蔬菜拼盤展示了素食的多樣性。炸素蝦外表金黃酥脆,內裡鮮嫩。烤蔬菜則搭配濃郁醬料,黃瓜和甜椒清爽可口,完美平衡了油炸食物的油膩感。這次素食🌿餐廳的體驗讓人耳目一新,每道菜品都展現了高超的廚藝和創意,值得推薦給所有素食愛好者。#香港美食#尖沙咀#素食#素

午市套餐(+$10 配特飲)

🥢主食:雪菜肉絲米粉🍜和素滷肉飯🍛。
雪菜肉絲米粉搭配層次豐富的湯底,濃郁而不失清爽。
素滷肉飯則香氣撲鼻,口感紮實,調味恰到好處。

🥣湯品:鮮粟米忌廉濃湯(奶) 和椰子雪耳無花果燉湯。

點心:鮮竹蒸牛肉球和琵琶豆腐。
琵琶豆腐,外皮鬆脆,豆腐保持嫩滑。

🍹飲品:菠蘿🍍氣泡特飲和西瓜🍉氣泡特飲。

另外點選了:
京都片皮鴨🦆

#香港美食#尖沙咀#素食#素牛肉球#慈素小聚
2024-10-23
  • 鮮竹蒸牛肉球
  • 椰汁雪耳無花果燉湯
鐘意食素的友人推介我食這間位於尖沙咀高層的素食餐廳🍃餐廳裝修簡單明亮,有落地玻璃窗可以很舒服地望住外面食飯主打粵式的素菜打開菜單,原來仲有西式、日式、泰式可以選擇,真是特別☘️有好多創新素菜款式可以食最特別就是牛肉球🌱第一次食感覺真是很像牛肉球味道相似度88%口感較粘且煙韌,想像之中好食🍞台式叉燒刈包必點的選擇,刈包比想像中大份而且軟綿「肉餡」是素魚柳和叉燒粒十足配上叉燒醬,味道幾可亂真🍜越南湯河粉湯頭很濃郁河粉夠身,還有芽菜做配菜青檸、辣椒粒和香葉浸入湯中酸酸辣辣好開胃🍲香菇竹笙菜胆翅湯真是有很多素胆翅還有大大香菇和竹笙夠熱,飲完成個人暖晒🍝意大利香草忌廉天使麵(奶) (配素豬排)天使麵煮得剛剛好加入忌廉的口感也很搭,素豬排炸得夠香脆加上雜菌入口好香🥟煎餃這個餃子很特別的皮很薄,餡料當然是素炸得香脆可口食物同性價比高,值得,很愉快
鐘意食素的友人
推介我食這間位於尖沙咀高層的素食餐廳

🍃餐廳裝修簡單明亮,有落地玻璃窗
可以很舒服地望住外面食飯

主打粵式的素菜

打開菜單,原來仲有西式、日式、泰式可以選擇,真是特別

☘️有好多創新素菜款式可以食
最特別就是牛肉球🌱
第一次食感覺真是很像牛肉球
味道相似度88%

口感較粘且煙韌,想像之中好食

🍞台式叉燒刈包
必點的選擇,刈包比想像中大份而且軟綿
「肉餡」是素魚柳和叉燒粒

十足配上叉燒醬,味道幾可亂真

🍜越南湯河粉
湯頭很濃郁

河粉夠身,還有芽菜做配菜
青檸、辣椒粒和香葉浸入湯中
酸酸辣辣好開胃

🍲香菇竹笙菜胆翅湯
真是有很多素胆翅
還有大大香菇和竹笙

夠熱,飲完成個人暖晒

🍝意大利香草忌廉天使麵(奶) (配素豬排)
天使麵煮得剛剛好

加入忌廉的口感也很搭,素豬排炸得夠香脆
加上雜菌入口好香

🥟煎餃
這個餃子很特別的
皮很薄,餡料當然是素

炸得香脆可口

食物同性價比高,值得,很愉快

午餐
  • 台式叉燒刈包