餐廳: 慢煮屋
資訊:

2024-06-24 426 瀏覽
觀塘駱駝漆大廈食肆林立,當中不乏性價比高的餐廳,例如位於三座4樓的「慢煮屋」。餐廳裝修簡約,光亮整潔,座位寬敞。餐廳提供日式西餐,用QR CODE 掃碼下單,網頁方便使用,選項清晰。「慢煮牛腹扒丼」,牛腹肉肉色紅潤,肉質鮮嫩,入口鬆軟,醬汁調味不錯,更能突出牛肉的鮮味,還附送溫泉蛋一隻。冷蕎麥麵,$5加配,麵質爽口,點些日式醬油來吃,特別滋味。日式餃子,$10加配的小食,新鮮即炸,份外香口。「吉列三文魚定食」,吉列三文魚炸得香脆,真正外脆內軟,非常香口,更有新鮮蔬菜伴碟。配上可口的珍珠米飯,還加上美味的溫泉蛋。麵豉湯,鹹鮮味。跟餐飲品:「菊花蜜」,甜蜜蜜的飲品,上面還有菊花,真材實料。「桂花烏龍」,烏龍茶包,茶味香濃。「蘋果金寶芝士蛋糕」,濃味芝士蛋糕,上面是烘香的蘋果蓉,裏面嵌有果仁,味道讓人驚喜。這裏的口味傾向西餐,喜歡吃西餐和甜品的我最欣賞。
餐廳裝修簡約,光亮整潔,座位寬敞。
慢煮牛腹扒丼
冷蕎麥麵,$5加配,麵質爽口,點些日式醬油來吃,特別滋味。
日式餃子,$10加配的小食,新鮮即炸,份外香口。
吉列三文魚定食
麵豉湯,鹹鮮味。
跟餐飲品:
「菊花蜜」,甜蜜蜜的飲品,上面還有菊花,真材實料。
「桂花烏龍」,烏龍茶包,茶味香濃。
蘋果金寶芝士蛋糕
這裏的口味傾向西餐,喜歡吃西餐和甜品的我最欣賞。
吉列三文魚定食
蘋果金寶芝士蛋糕
  • 慢煮牛腹肉,吉列三文魚,蘋果金寶芝士蛋糕
2024-06-19 324 瀏覽
駱駝漆大廈中的慢煮屋地方不大,裝修簡單舒服,主打用慢煮方式來烹調食材,餐牌上除了數款慢煮的菜式外,還有其他日式料理,價錢合理。海佬牛板腱丼,可以加$5 轉冷蕎麥麵。海佬炸得金黃香脆。牛板腱的份量頗多,牛板腱脂肪較少,入口柔軟,有咬口,簡單地煎香調味已足夠,沾上溫泉蛋食,肉質更滑嫩。豚肉丼,一塊塊燒得香身而又肥瘦適中的豚肉舖在飯面上,賣相吸引。配上了慢煮蛋,流心蛋蛋香十足,拌飯一流。跟餐加$10 追加了3隻餃子及2隻芝士雞翼,十分抵食。

跟餐加$10 追加了3隻餃子及2隻芝士雞翼,十分抵食。
2024-06-18
顧名思義餐廳提供慢煮食材,主打日式慢煮牛丼,亦有提供其他日式定食選擇,而且價格平民,可以一試!! 🍱- 真鵝肝牛腹扒丼 HK$105 🥚🥩🍚無花無假真鵝肝!!鵝肝以鹽及黑椒調味後煎香,表面微微香脆內裡熟度剛剛好,鵝油香氣濃郁為丼飯加分不少!!主角慢煮牛腹扒外圍微微燒香,中間肉質超級嫩滑,肉汁滿滿而且肉味香甜,非常好食!!半熟溫泉蛋流入牛肉中更加滑順香口,配上珍珠白飯及甜醬油食用,一流!!- 慢煮牛腹扒丼 HK$78 🥩🍚- 美國牛板腱冷烏冬 HK$96 🥩🍜
真鵝肝牛腹扒丼

- 真鵝肝牛腹扒丼 HK$105 🥚🥩🍚

- 慢煮牛腹扒丼 HK$78 🥩🍚
美國牛板腱冷烏冬

- 美國牛板腱冷烏冬 HK$96 🥩🍜
真鵝肝牛腹扒丼
美國牛板腱冷烏冬
2024-04-10 931 瀏覽
話說星期六有嘢做要入觀塘原本想食二撇雞 但係復活節假期竟然無開所以就搵咗附近嘅小店試下係鋪頭出面見到有慢煮牛丼 入面又好似幾多人就入去啦環境正正常常 諗住係日式嘢 應該都唔會太差個牛丼一黎到 我試咗一啖 點解個汁係蒜蓉汁🤔🤔然後舊牛係好似無落調味淨係得個蒜蓉汁味我同男朋友對望咗一下 心諗中伏好彩無叫再貴啲嘅牛小排點解慢煮牛丼唔係用日式燒汁呢?個溫泉蛋就正常嘅完全唔明點解可以有好評😅😅要食蒜蓉汁 點解我唔去附近茶餐廳
話說星期六有嘢做要入觀塘

然後舊牛係好似無落調味
淨係得個蒜蓉汁味
我同男朋友對望咗一下 心諗中伏
好彩無叫再貴啲嘅牛小排
點解慢煮牛丼唔係用日式燒汁呢?
個溫泉蛋就正常嘅

完全唔明點解可以有好評😅😅
要食蒜蓉汁 點解我唔去附近茶餐廳

2024-02-04 973 瀏覽
📍今次我就係駱駝漆搵咗呢間小店試吓💯小店裝修走簡約清新風格✅空間感十足😍好啱一班朋友聚會食飯👍抵食又好食❤️性價比高🥳真係臥虎藏龍呀😍係一間一定會再幫襯嘅餐廳🍴🐃美國牛燒排海佬定食 🌈呢個美國牛燒排海佬定食真係好抵食呀👍個牛肉煮得好軟嫰又有牛味😍加埋新鮮紅蝦原隻連頭連殼一齊炸🔥個蝦頭啲膏勁香呀💯餐跟仲送埋麵豉湯添🥳🦆鵝肝:我哋+$30叫多件鵝肝😍鵝粉肝入口即化👍質地細嫩✅口感粉綿💯好推介呀🥳🐠燒三文魚骨:呢個燒三文魚骨好香好抵食呀👍鍾意食魚嘅我地認為$10係超值之選🥳🌼熱菊花蜜+$5 : 好潤好香菊花味👍🐠吉列三文魚定食🌈煎嘅三文魚焗嘅三文魚就食得多😅但係吉列嘅三文魚我就真係第一次食喇😍呢個三文魚嘅部份係三文魚腩部位✅所以吉列咗之後魚油味依然好香魚油味💯喜歡食魚嘅一定唔好錯過呀🥳🥟日式餃子$10/3隻:煎左嘅餃子皮脆卜卜🔥而且肉汁仲好豐富😋餃子控嘅我好滿足🥳☕️熱桂花烏龍+$5 : 唔想飲凍飲嘅就可以飲番杯桂花烏龍🔥飲完暖笠笠🥳🍰蘋果金寶蛋糕配雪糕 $52 : 一定要留肚食呢個甜品呀😋口感非常鬆軟✅加埋芒果雪糕一齊食😍真係絕配呀💯觀塘駱駝漆真係好多好嘢食😋今次我就搵咗呢間小店試吓💯小店裝

🐃美國牛燒排海佬定食

🌼熱菊花蜜+$5 : 好潤好香菊花味👍

🐠吉列三文魚定食

🍰蘋果金寶蛋糕配雪糕 $52 : 一定要留肚食呢個甜品呀😋口感非常鬆軟✅加埋芒果雪糕一齊食😍真係絕配呀💯觀塘駱駝漆真係好多好嘢食😋今次我就搵咗呢間小店試吓💯小店裝修走簡約清新風格✅空間感十足😍好啱一班朋友聚會食飯👍抵食又好食❤️性價比高🥳真係臥虎藏龍呀😍係一間一定會再幫襯嘅餐廳🍴

2023-12-24 693 瀏覽
位處於駱駝漆既慢煮餐廳,同層仲有鏗烏冬!餐廳面積比較細,但都算坐得舒服🤗🍽慢煮火炙牛腹蕎麥冷麵 $88 (牛肉,溫泉蛋,蕎麥麵)賣相唔錯,擺盤好精緻牛腹扒有D韌,好似咬唔開咁,牛上既鹽份有點多,搞到有D咸🌞冷麵就略為普通,不過餐廳就好細心,有介紹冷麵既食法,先食一淡冷麵唔點汁,再將冷麵浸落麵汁約3分1,配上自己喜好加上薑蓉同wasabi✨份量略嫌太少,男仔食肯定唔夠⚠️🍽日式銀雪魚西京蕎麥冷麵 $108本身想食雞胸,點知已經賣哂,銀雪魚發揮到正常水準,啖啖魚肉😛不過有得揀都會想試番雞胸🥺食物:🌟🌟環境:🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟🌟回頭:🌟🌟
位處於駱駝漆既慢煮餐廳,同層仲有鏗烏冬!
餐廳面積比較細,但都算坐得舒服🤗

🍽慢煮火炙牛腹蕎麥冷麵 $88 (牛肉,溫泉蛋,蕎麥麵)
賣相唔錯,擺盤好精緻
牛腹扒有D韌,好似咬唔開咁,牛上既鹽份有點多,搞到有D咸🌞
份量略嫌太少,男仔食肯定唔夠⚠️

🍽日式銀雪魚西京蕎麥冷麵 $108
不過有得揀都會想試番雞胸🥺

食物:🌟🌟
環境:🌟🌟🌟
服務:🌟🌟🌟🌟
回頭:🌟🌟
2023-11-07 737 瀏覽
鋪頭:慢煮屋Home Kitchen地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座4樓U01室​💰126蚊💰 Order左d咩?​ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟𝐂𝐨𝐦𝐦𝐞𝐧𝐭係呢到 ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ​ ​ ​ ​ 1️⃣慢煮火炙牛腹扒 (100g)咬落去都幾多肉汁,肉嫩,完全唔癡牙,不過冇乜牛肉香味,肉片唔係細細塊,份量唔少,呢個價錢都算唔錯了,另外佢有隻温泉蛋,我就冇撈落去d牛肉,分開食,隻蛋正常,冇特別蛋香​2️⃣蕎麥冷麵正常,爽口彈牙,麵唔係煮到一pat​3️⃣日式炸餃子味道唔凸出,外面炸得脆,肉餡普通,如果有醋點吊味比較好​4️⃣芒果乳酸啫喱梳打有少少驚喜,因為係用真啫喱,唔係蒟蒻/不知名果粒,飲到底都要食埋d啫喱,而個芒果乳酸味唔係化學味/藥水味,唔會太甜,梳打又夠氣,唔錯​🤔總結:呢個$126套餐抵食,牛肉份量有返咁上下,食物味道水準有above average​📝 以下評分最高分五粒🌟味道:🌟🌟🌟加0.5粒抵食程度:🌟🌟🌟粒環境&服務:🌟🌟🌟粒(正常環境同服務) ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟
鋪頭:慢煮屋Home Kitchen
地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座4樓U01室

💰126蚊💰 Order左d咩?

1️⃣慢煮火炙牛腹扒 (100g)

2️⃣蕎麥冷麵
正常,爽口彈牙,麵唔係煮到一pat

3️⃣日式炸餃子

味道唔凸出,外面炸得脆,肉餡普通,如果有醋點吊味比較好

4️⃣芒果乳酸啫喱梳打

📝 以下評分最高分五粒🌟
味道:🌟🌟🌟加0.5粒
抵食程度:🌟🌟🌟粒
環境&服務:🌟🌟🌟粒(正常環境同服務)
͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ​ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟
2023-11-01
  • 慢煮火炙牛腹扒
  • 蕎麥冷麵
  • 芒果乳酸啫喱梳打
2023-11-06 484 瀏覽
1. lunch time去得大概得一半枱有人,但order左都要等25分鐘野食先到。中間出左幾個外賣,隔離枱差唔多時間落單嘅人食物都一早嚟左。等左25分鐘仲要出錯餐...2. 餐廳環境頗嘈吵,可能係裝修物料定咩問題,比起其他餐廳吵雜,影響進餐體驗。俾錢時聽唔清楚店員姨姨講咩,佢個樣勁唔耐煩😅 3. 食物份量中等,大食應該會唔夠食。慢煮牛腹排調味肉味都唔夠,幾清淡下。醬汁煮豚肉大致係半肥瘦,有幾舊係全肥肉! 味道幾好但太邪惡唔敢食晒!🤣 4. 性價比唔高。同朋友都覺得食物質素都還可以,但唔值呢個價
2023-10-28 371 瀏覽
觀塘駱駝漆大廈出名美食多今日試咗日西式嘅慢煮屋幾年前未搬鋪都試過日式和諧裝修環境寬敞,坐得舒服 使用qr code自助落單餐牌選擇多 ,價錢合理cd值相當高而家更加做緊一週年感謝優惠 在社交平台讚好小食可以升級龍蝦半份,相當吸引嗌咗火炙牛丼牛鋪滿飯上面, 相當吸精飯用珍珠米 加上我至愛嘅溫泉蛋 撈埋醬汁滲透入 每一粒飯十分美味 加$30仲有麵豉湯,芝士雞翼, 凍咖啡同以前一樣水準冇變, 依舊出色老板都同以前一樣相當友善
觀塘駱駝漆大廈出名美食多
今日試咗日西式嘅慢煮屋
幾年前未搬鋪都試過
日式和諧裝修
環境寬敞,坐得舒服
使用qr code自助落單
餐牌選擇多 ,價錢合理
cd值相當高
而家更加做緊一週年感謝優惠
在社交平台讚好
小食可以升級龍蝦半份,相當吸引
嗌咗火炙牛丼
牛鋪滿飯上面, 相當吸精
飯用珍珠米
加上我至愛嘅溫泉蛋 撈埋醬汁滲透入 每一粒飯
十分美味
加$30仲有麵豉湯,芝士雞翼, 凍咖啡
同以前一樣水準冇變, 依舊出色
老板都同以前一樣相當友善

(TA-DA!!!) 🎊一週年感謝優惠,喺社交媒體網站㩒個制分享,套餐小食可以免費升級做芝士波士頓龍蝦半隻,今日午餐小點綴。🍱慢慢煮火炙牛腹扒丼肉肉舖滿晒飯面上架,好有誠意;整碗份量正常,女仔可以食得晒,撈埋隻溫泉蛋食真係好爽,肉同飯都充滿蛋汁香濃味道!🍱秘制醬汁燒豚肉定食(轉蕎麥冷麵)五花腩肉肥瘦均勻,烤香咗之如加埋醬汁就非常夠味,男士會喜愛呢種有肉嘅口感、有汁嘅鹹甜味,然後仲有少少油份走出嚟。有再order餃子小食,飲埋🥭芒果孔酸啫喱梳打,合理正常嘅特飲,今日午餐豐富!今次我係兩點後先走人嚟(駱駝漆)食lunch,無咁多人,唔洗逼,食晒個飯仲可以慢慢飲埋杯嘢同朋友傾一陣計,老板和員工姨姨都會同你傾兩句計,好nice!

🍱慢慢煮火炙牛腹扒丼

🍱秘制醬汁燒豚肉定食(轉蕎麥冷麵)

2023-08-27 381 瀏覽
原來搬咗過嚟!慢煮火焰牛腹扒丼真係好好食 牛肉中心仲係粉粉地紅色 好靚 慢煮令到牛肉水份好足夠 燒過之後牛肉更加香😻撈埋流心蛋一齊食超好食慢煮三文魚配牛油果丼牛油果好甜好熟!仲有蕃茄同火龍果酸酸甜甜好開胃👍🏻
原來搬咗過嚟!
2023-08-10 476 瀏覽
想食烏冬,就找到這間慢煮屋。價錢合理,但份量唔多。勝在烏冬好味彈牙,加上蕃茄芝士味雞肉另外叫了炸牛油果🥑中間有蛋黃,又特別又好味,值得一試。店舖望落整潔乾淨。
想食烏冬,就找到這間慢煮屋。
價錢合理,但份量唔多。

勝在烏冬好味彈牙,加上蕃茄芝士味雞肉

另外叫了炸牛油果🥑中間有蛋黃,又特別又好味,值得一試。
店舖望落整潔乾淨。
外賣自取
2023-07-15 740 瀏覽
終於試左出名既「慢煮屋」,難得唔使排,可以坐最後一張吉檯(不過後一兩檯既客就開始要排了)!QR Code 落單都方便,兩杯野飲到先,顏色靚,併埋一齊有少女心💕野飲入面有啫喱,再好味左!野食方面,叫左個1)慢煮雞髀芝士爆丼雞髀同芝士既味唔算夾,雞肉略為淡味,都可接受既 2)慢煮三文魚牛油果丼,天氣熱轉左食蕎麥麵 兩個set 都有飯半熟蛋,涼涼地,正!小食方面,再加左個炸餃子、芝士燒手羽(雞翼) 餃子好味! 都juicy , 整體都唔錯👍🏻

QR Code 落單都方便,
兩杯野飲到先,顏色靚,併埋一齊有少女心💕
野飲入面有啫喱,再好味左!

野食方面,叫左個
1)慢煮雞髀芝士爆丼
雞髀同芝士既味唔算夾,雞肉略為淡味,都可接受既
2)慢煮三文魚牛油果丼,天氣熱轉左食蕎麥麵

兩個set 都有飯半熟蛋,涼涼地,正!

小食方面,再加左個炸餃子、芝士燒手羽(雞翼)
餃子好味! 都juicy , 整體都唔錯👍🏻

2023-07-15