2008-06-09
經朋友要求在此留下筆跡, 呀! 不是, 是污跡才對..............菜單上最貴的是甚麼??不是每人一片嘅京燒羊肉, 不是每人數條嘅涼拌粉皮, 不是每人淺嘗嘅擔擔麵, 不是每人分得三份一小碗嘅菜炒飯, 亦不是食完唔記得食左嘅唔知乜野, 而是價值$140嘅.........比你估下先啦!!尋晚我地七個朋友去到這間令人會憶江南嘅地方食野, 打開餐牌, 原來江南真的不平凡, 侍應推介更超凡卓越, 經過精心細看後我地揀了一些出名同罕有價值雙位數字嘅野, 野食來到, 更見不平凡, 不平凡的比例, 我指是價值同數值, 不平凡的也是我地能夠技巧地分配每人都可以輕嘗細膩, 真係很"細"膩。食完後等埋單, 正當我地研究去邊度食晚飯, 正確是講"飯後晚飯", 菜單來了, 一看, 再現不平凡, 菜單上最貴的是甚麼?? 是令人一飲倍思親嘅禮拜日和家人飲早茶嘅味道, 最平凡嘅茶, 不停沖淡嘅茶, 淡如水, 是多麼的懷念, 懷念嘅又豈止茶樓嘅濃茶味, 更懷念茶樓茶錢嘅平凡價值, $140嘅茶, 不平凡的比例, 真的令人唔會唔憶江南了!
菜單上最貴的是甚麼??