2022-04-17 368 瀏覽
It was a bit hot and we were thirsty so we ducked into the mall for a quick bit of air con. This is where we found this drink shop called 戀暖の初茶. Serving various fruit tea based drinks.The menu is in English and Chinese. There is no 10% service charge and it is take away only.We noticed a promotion for buy one get one free for a Lychee Lactobacillus Sparkling Tea ($35) so we decided to do that.There was a good number of people so there was a bit of a wait.  The drink was ok. A bit of carbonation

There was a good number of people so there was a bit of a wait.  The drink was ok. A bit of carbonation that wasn't too strong.  The Yakulty flavour was strong and there was a hint of lychee. Not too much. There was some canned lychee on the bottom that was rather sweet. Overall a refreshing drink.

2022-04-10
2022-01-16 282 瀏覽
昨天行經vwalk,久未嚐這家店了。現在冬天它推出了不少新款式,各種飲品款式吸引,但我還是比較喜歡喝岩鹽奶蓋芋香奶那一杯,味道好,價格合理,性價比高($24)。另外,女店員服務態度非常好,值得一讚。👍🏻
2022-01-15
2021-09-19 368 瀏覽
無人嘅時候嚟影相都幾靚嘅💁‍♀️唔知點解今晚南昌嘅人口密度勁低🤷‍♀️🤷‍♀️嚟咗呢間文青風嘅商場鋪買手搖飲品🤓佢有一個類別係寫明用明治鮮奶,所以一於試試。白桃麻糬鮮奶🍑$30(3分糖)睇圖個樣係再白啲,出嚟就比較粉紅。味道其實唔錯,有白桃香同埋都清新(個名無茶字但好似有少少甜綠茶味😝),但鮮奶味就比較淡(不過我見到佢落鮮奶嘅)。飲到底有奶味就比較馥郁翻啲。有少量果肉(桃)同麻糬💁‍♀️。麻糬似鮮奶麻糬嗰種比較輕身嘅感覺,差唔多淋到好啲啫喱。不過頂頭有啲果乾(🍓士多啤梨)就層次豐富咗,都唔錯,但呢個奶嘅濃度唔太值30蚊。話說今次店員態度幾好。但上次嚟到,一行埋去,店員就西住面咁話:Last order過咗啦喎。但前一分鐘先有人買完🤣
無人嘅時候嚟影相都幾靚嘅💁‍♀️

白桃麻糬鮮奶🍑$30(3分糖)

小店位於V Walk,裝修光鮮清新,設有一張小梳化坐4個人,等既時候有位坐下。試左佢個”鮮果梳打茶系列”👈🏽推介⭐️同埋新出既 ”薑糖系列”,第二杯有半價!飲品唔需要刻意減糖/冰,份量控制得幾好。✨味道75分,環境78分,服務78分。.🔸青葡茉莉蘇打茶($30)⭐️推介⭐️超香青提味,仲食到青提果肉,甜度適中,仲有球狀,透白色既寒天可以咬下。.🔸西柚蘇打茶($30)⭐️又係有好多西柚肉粒,西柚味濃,有得咬寒天。.🔸薑糖牛奶QQ($30)⭐️淡淡薑味,唔洗驚好濃薑味,唔會好甜,有黑色一片片滑嘟嘟既料咬下。.🔸薑糖檸檬柚子梳打($30)呢杯最少甜味,較多汽泡,好炸,頸渴飲會好gur,有柚子肉,檸檬片係入面,相對薑味冇咁出。
小店位於V Walk,裝修光鮮清新,
設有一張小梳化坐4個人,等既時候有位坐下。
試左佢個”鮮果梳打茶系列”👈🏽推介⭐️
同埋新出既 ”薑糖系列”,第二杯有半價!
飲品唔需要刻意減糖/冰,份量控制得幾好。
✨味道75分,環境78分,服務78分。
🔸青葡茉莉蘇打茶($30)⭐️
推介⭐️超香青提味,仲食到青提果肉,
甜度適中,仲有球狀,透白色既寒天可以咬下。
青葡茉莉蘇打茶

🔸西柚蘇打茶($30)⭐️
又係有好多西柚肉粒,西柚味濃,有得咬寒天。
西柚蘇打茶

🔸薑糖牛奶QQ($30)⭐️
淡淡薑味,唔洗驚好濃薑味,唔會好甜,
有黑色一片片滑嘟嘟既料咬下。
薑糖牛奶QQ

🔸薑糖檸檬柚子梳打($30)
呢杯最少甜味,較多汽泡,好炸,頸渴飲會好gur,
有柚子肉,檸檬片係入面,相對薑味冇咁出。
薑糖檸檬柚子梳打
2021-08-11
青葡茉莉蘇打茶
西柚蘇打茶
薑糖牛奶QQ
2021-07-14 319 瀏覽
我每次經過荔枝角都會去嘅一間飲品店,一飲就愛上了,特別要推薦嘅就係佢嘅燕麥豆乳鮮奶茶,上面嗰層類似芝士係用豆乳做嘅,依個底有好多燕麥!你杯嘢飲完真係返唔到轉頭,有時飲完隔一排冇飲都會好掛住呢杯嘢飲!之前喺尖沙咀food court都有分店㗎,但係呢排去到已經喺尖沙咀搵唔到呢間飲品店,所以有陣時如果好想飲呢杯嘢飲都會山長水遠去荔枝角飲,我每次去都覺得入邊嘅員工好親切,雖然呢杯野冇得揀甜度,但係我平時係飲少甜嘅人,我都唔覺得呢杯野好甜,真係極力推薦你杯燕麥豆乳鮮奶茶
2021-07-10
15 分鐘 (堂食)
2021-07-02 178 瀏覽
第一次去行VWalk,發現呢個商場唯一多嘅係賣珍珠奶茶嘅地方。經過五、六間類似呢類型嘅飲品舖頭,無聽過呢間舖名又見到呢間風格幾清新,就諗住俾個機會佢,試一試佢啲嘢。我同朋友叫咗兩杯嘢飲一杯士多啤梨奶蓋沙冰 同 春之茉莉 加 麻糬我幾鍾意佢個士多啤梨奶蓋,好似食士多啤梨棉花糖、士多啤梨奶糖嘅感覺除此之外,杯士多啤梨冰沙都係麻麻。,唔會覺得下次會再想飲呢杯另外一杯,我有加到麻糬。完全諗唔到麻糬嘅質地係咁嘅,唔係煙煙韌韌嘅,佢反而一pat pat 好似啲粉未撈勻嘅感覺
我同朋友叫咗兩杯嘢飲

一杯士多啤梨奶蓋沙冰 同 春之茉莉 加 麻糬

2021-06-26 153 瀏覽
成日飲珍珠飲到想搵下其他配料,要又有一定口感又無咁膠既選擇一定會諗到麻糬 :p當日去到見到新款茶品有優惠第二杯半價,不過因為第一次都係想跟返個人喜好撰野飲先。最後點左椰汁龍眼米露同白桃麻糬鮮奶兩種清爽又適合夏天既飲品。試左幾款配料都係覺得麻糬比較出色,感覺上加上鮮奶同茶比起果味會比較夾,下次黎會想下抹茶鮮奶加麻糬既組合。

2021-05-25 201 瀏覽
戀暖の初茶 ✨已經有一段時間無同大家介紹茶飲店✨唔知由幾時開始茶飲店融入我哋日常生活之中,由起初十零蚊杯嘅台式手搖,到近年大熱以黑糖珍珠、優質茶底、特色沖泡技術為賣點嘅茶飲店🍵今次介紹嘅飲品店🥤戀暖の初茶 🥤飲品種類多元化,創意十足,CP值極高👍🏽🟢和諧嘅粉綠色+輕北歐風貫穿全店,感覺清新🌿打卡一流🧡😋食咗乜:白桃綠茶HKD$24😊清新嘅白桃果汁一d都唔人造,混合綠茶,配搭爽口嘅寒天晶球🤤呢個春夏絕對值得encore 🧡走冰少甜✨岩曬又想飲又想無咁寒涼嘅女士😋唔洗擔心走冰會令份量少左/味道走曬樣😋😋依然💯美味樁の牛油果 HKD$38😊🥑✨牛油果迷絕對唔可以錯過🤩呢個superfood沙冰真材實料😋睇住店員將大大件果肉放入搞拌機有別於一般加入大量牛奶🥛偏重奶昔感嘅沙冰,戀暖加入接骨木花✨清新⬆️⬆️整體嚟講,飲品真材實料💯種類多元化✨配搭花思十足😋而且留意咗一陣,店員衛生意識都唔錯,店員落單收錢後都會即刻洗洗手先再沖飲品👍🏽去開南昌/屯門又多個選擇啦😉🥤‼️TIPS‼️🚌點搭車:巴士🚌:乘搭途經富昌邨嘅巴士線,落車行入V WALK商場上一層就見到呢間CP值💯茶飲店港鐵🚇:南昌站A2出口直接連接V
戀暖の初茶 ✨

已經有一段時間無同大家介紹茶飲店✨

🟢和諧嘅粉綠色+輕北歐風貫穿全店,感覺清新🌿打卡一流🧡

😋食咗乜:
白桃綠茶HKD$24😊

樁の牛油果 HKD$38😊
🥑✨牛油果迷絕對唔可以錯過🤩

整體嚟講,飲品真材實料💯種類多元化✨配搭花思十足😋
去開南昌/屯門又多個選擇啦😉🥤

‼️TIPS‼️
🚌點搭車:

港鐵🚇:南昌站A2出口直接連接V WALK商場,茶飲店位於商場一樓
  • 白桃綠茶
🚩鹽燒岩芋奶蓋戀茶💰價錢:$20.8(外賣自取價)如果你期望係一杯稠身既芋泥鮮奶就會好失望!因為不如你所料既只係用香芋粉沖出嚟😂茶底香芋味重 冇咩奶味同茶味本身呢款無得揀甜度我估因為奶茶底本身已經係用香芋粉沖🙄香芋粉本身有糖好彩飲落都唔會話太甜 啱啱好👍🏻入口有少少芋泥沙沙既質地可能落咗少許芋泥?🤨而奶蓋方面😋呢款奶蓋偏向稀身明顯可見杯蓋邊有細泡沫建議忌廉奶蓋可以再打耐少少味道上帶有少許咸味最好以45度一啖飲哂奶蓋+香芋茶發現呢款鹹奶蓋配上香芋茶底都幾夾👍🏻以呢個價錢嚟講 水準正常發揮!飲得過!

🚩鹽燒岩芋奶蓋戀茶
💰價錢:$20.8(外賣自取價)

如果你期望係一杯稠身既芋泥鮮奶就會好失望!
因為不如你所料既只係用香芋粉沖出嚟😂
味道上帶有少許咸味
最好以45度一啖飲哂奶蓋+香芋茶
發現呢款鹹奶蓋配上香芋茶底都幾夾👍🏻
以呢個價錢嚟講
水準正常發揮!飲得過!
鹽燒岩芋奶蓋戀茶
2021-03-28
外賣自取
鹽燒岩芋奶蓋戀茶
2021-03-28 174 瀏覽
白桃麻糬鮮奶要$28蚊杯見甘多人試話好飲買完飲咗一啖想嘔佢地煮出嚟既麻糬係有浸燶味係超難食最後成杯都冇飲唔該 v walk間分店整反d有質素既飲料太失望🤦🏼‍♀️🙇🏼‍♀️
白桃麻糬鮮奶要$28蚊杯
最後成杯都冇飲
唔該 v walk間分店整反d有質素既飲料
太失望🤦🏼‍♀️🙇🏼‍♀️

2021-02-03 455 瀏覽
收工就去左v walk 行街街順便就睇下有咩飲(≧▽≦)見到間舖頭幾靚就入左去睇下去到個陣鋪頭好多人排緊隊 收工時間特別多人(´Д` )不過同事都好快就準備左兩杯野飲比我~- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -我揀咗兩杯都有麻薯既😗平時咁中意飲珍珠奶茶既我 真係真係好少見會有”麻薯”✨✨會加入去野飲到 覺得好似幾特別🤍🍑白桃麻薯鮮奶 $28成杯都係粉紅色💕💕好少女心 完全吸引到我🥺上面仲有d士多啤梨乾🍓一啖啜落去 就咬到好多【淋支支】煙煙unun 既麻薯😍同我想像中既完全唔同!!!口感好得意 (◐‿◑)入面仲有啲🍑🍑味既啫喱 啖啖果肉 估唔到又幾夾喎配埋奶綠 有驚喜(^o^)玉子麻薯奶綠 $28上面粒玉子好qq啊 仲以為係有蛋係入面原來係奶蓋同芒果肉黎 打卡一流😏朱古力粉撈勻左之後好似朱古力奶咁🐷個底仲有好多黑糖珍珠🌟最值得一讚既係d珍珠 好好咬大大粒 一d都唔會覺得硬 好有咬口好味過天_囉😡價錢黎講咁多材料係入面又唔算太貴下次經過仲想試埋其他野飲,今日真係飽死我了(≧▽≦)推介推介!!H先生今日唔得閒無得陪我一齊飲😢

🤍🍑白桃麻薯鮮奶 $28

玉子麻薯奶綠 $28
上面粒玉子好qq啊
仲以為係有蛋係入面

好味過天_囉😡價錢黎講咁多材料係入面又唔算太貴
H先生今日唔得閒無得陪我一齊飲😢
2021-01-29
5 分鐘 (堂食)
2021-01-20 251 瀏覽
同fd過來呢邊行街,見到呢間奶茶舖都幾新穎下~.🌸燕麥豆乳鮮奶茶 $36 熱強烈推薦呢款!!!! 冬天好適合飲呢d暖笠笠,熱量又低嘅嘢飲。燕麥好好味,粒粒飽滿圓潤,有嚼勁。.🌸椿の牛油果 🥑 $38 凍主打嘢飲之一。濃郁的奶蓋搭配清香牛油果,口感一流!.🌸白桃綠茶 $24 凍鍾意飲茶類嘅朋友可以揀呢款。入邊有寒天晶球, Q彈爽口,口感滑溜潤喉。.🌸玉子麻糬奶綠 $26 凍呢杯口感極其豐富,有幾層口味。首先麻糬太陽蛋舖在朱古力粉上面,中上層係濃厚嘅cream,中間係茉莉綠茶加明治鮮奶。最下層係煙韌珍珠~.記得飲之前慢慢攪勻!!.
同fd過來呢邊行街,見到呢間奶茶舖都幾新穎下~

🌸燕麥豆乳鮮奶茶 $36 熱
強烈推薦呢款!!!!
冬天好適合飲呢d暖笠笠,熱量又低嘅嘢飲。
燕麥好好味,粒粒飽滿圓潤,有嚼勁。

🌸椿の牛油果 🥑 $38 凍
主打嘢飲之一。
濃郁的奶蓋搭配清香牛油果,口感一流!

🌸白桃綠茶 $24 凍
鍾意飲茶類嘅朋友可以揀呢款。
入邊有寒天晶球, Q彈爽口,口感滑溜潤喉。

🌸玉子麻糬奶綠 $26 凍
呢杯口感極其豐富,有幾層口味。

記得飲之前慢慢攪勻!!
2021-01-14
10 分鐘 (外賣自取)
$30 (其他)
  • 燕麥豆乳鮮奶茶
  • 椿の牛油果
  • 白桃綠茶
  • 玉子麻糬奶綠
2020-12-12 237 瀏覽
叫咗一杯玉子麻薯奶綠,要咗半甜,甜度啱啱好,裏面嘅朱古力粉同奶蓋都好香好好味,經常喺呢間舖頭買嘢飲,各類嘢飲都沖得好有心,甜味唔會太假。另外佢生果類飲品都真材實料,好重生果味。非常推介呢間飲品舖。

2020-11-23 191 瀏覽
野飲甜度適中                                                                                又大杯                                        價錢合理                                        店員手腳又快樣樣都唔錯加上V walk都冇乜選擇                                        行開V walk可以試下呢間                                        佢仲比了可愛的miffy濕紙巾                                        覺得好治愈~                                                                                                                        鋪頭有個梳化仔比你飲野
價錢合理

鋪頭有個梳化仔比你飲野
人少少都幾好坐

2020-10-05
2020-11-21 184 瀏覽
初初同老婆行街,經常見到桃味飲品, 就買左杯試吓,係幾好飲既,口感都唔錯。不過而家呢個疫情下,無乜生意正常,你早收鋪都正常。但你鋪頭俾3個人番工收早。都唔俾兩個人番工收正常時間。咁真係唔得囉

咁真係唔得囉