2018-04-15 262 瀏覽
平時間喜歡吃雪糕,不過在那麼多種類的雪糕之中,最喜愛的就是豆腐雪糕。吃豆腐雪糕,必須要選擇這家食店。因為豆腐味非常突出,而且吃起來非常軟滑,口感十足。如果你們下次經過葵涌廣場,一定要試試這間手作之店,他們的雪糕絕對不是敷衍之作。

2017-12-17 258 瀏覽
葵芳店有兩樣須注意事項:【1】 不提供限定口味 。(例如金椰皇口味,可到荃灣/太古分店購買)【2】葵芳店獨有10蚊4球迷你雪糕,口味自選,經濟實惠。(荃灣/太古分店都沒有的啊~) 這次選了以下四款口味:【咖啡 】這是每次必選的味道,咖啡味香濃。【牛奶麥芽】其實就是好立克口味,有點像在吃好立克糖。【阿華田】有阿華田味,可是跟麥X勞之前期間限定的阿華田軟雪糕/阿華田麥旋風比較,還是麥X勞的香濃很多。【提子冧酒】 有酒味,也有提子粒,單純以品嚐雪糕的心態來評論的話,我覺得已經很好,但如要以品酒師的心態去評論,那我就不懂了。ーーーーーーーーーーーーーーーー印像中有看過報道說,手作之店的雪糕含菌量比較高,可是這個我也不知道,反正吃了沒有特別覺得不舒服。

自選4色雪糕

ーーーーーーーーーーーーーーーー

2017-12-16
自選4色雪糕
2016-04-25 682 瀏覽
呢間雪糕店出名好平,十幾蚊有兩大球雪糕,仲有好多味道比你揀。今日見到有好多妹妹仔排隊買,女朋友又買埋一份,但食完好後悔!我地揀左冧酒同蕃薯味...唔知係味太特別既關係所以做得唔太好...冧酒一啲酒既香味都無...只係得甜味,而蕃薯味有啲啲甘甜既蕃薯味既,不過真係好少,所以我建大家都係揀番朱古力雲厘拿呢啲大路野!

2016-04-23 410 瀏覽
係葵涌廣場掃街食飽了, 最食甜品結尾.行到去手作之店, 睇下有咩雪糕先, 此時服務員已經遞上一啖試食.當我食完一啖回味之際, 服務員已經遞上另一味道俾我試.就係咁不斷重複試食又試食, 不知不覺都試左幾種味道.真係有點花多眼亂, 最後我都選返我最喜愛既石板街.雪糕好軟綿, 有杏仁有棉花糖, 雪糕筒亦好脆, $10 大單球, 加$1 仲可以超大球, 真係好抵食
係葵涌廣場掃街食飽了, 最食甜品結尾.

當我食完一啖回味之際, 服務員已經遞上另一味道俾我試.
就係咁不斷重複試食又試食, 不知不覺都試左幾種味道.
真係有點花多眼亂, 最後我都選返我最喜愛既石板街.

2016-04-13
  • 石板街雪糕
  • 芝麻雪糕
  • 豆腐雪糕
2014-08-09 606 瀏覽
服務員態度好--行埋去,還在研究吃甚麼,店員已畢定雪糕供試食,非常主動選了十元四細球--石板街、烤蕃薯、咖啡、蜜桃。我是朱古力粉絲,一定要試試朱古力味的雪糕,原本想要芝麻味,但售罄了~石板街最最最最好食,朱古力味非常濃。咖啡球,裏面太多冰蜜桃和烤蕃薯也不過不失~~

石板街最最最最好食,朱古力味非常濃

咖啡球,裏面太多冰
蜜桃和烤蕃薯也不過不失~~
2014-08-08
  • 石板街
2014-08-09 607 瀏覽
今日自己一個條條fing係葵芳行街 上到廣場三樓見到手作之店 即刻行去試下味 佢比香竽味我試 都唔錯 但係都係想食佢嘅就冧酒提子多d 最後買左冧酒 加左一蚊加大個雪榚 total都係8蚊only 超抵食 >< 又多提子又fresh 一邊行街一邊食真心正 !! 係熱辣辣嘅天氣食個禁平又好食嘅雪糕 真爽而且好多地方都有分店 想食都好易揾 又可以試味 揀到岩先買 禁平嘅雪榚都有禁好嘅服務比起食出面買30-40蚊嘅雪榚都唔係有太大分別 手作之店 值得一讚!!
2014-02-09 292 瀏覽
行過見到有雪糕店,咁就過去睇下八卦下,店員即刻俾我地試食(我地冇開口問),超級熱情。本來見到旁邊都有間,想過去夾下價,但見到有$10 4個球,超平,即刻唔洗夾啦,手作之店食到咁平仲想點!!2個人試左8-9隻味,因為冇人排隊可以慢慢揀. 最後叫左抹茶,香芋,石板街朱古力,提子冧酒。冧酒味我覺得冇咩特別抹茶味好重綠茶味,好食香芋就有d似出面買緊杯裝x巢果隻味石板街就好好食,朱古力同綿花糖好夾.朱古力味非常濃郁全部都夠凍,但就冇果肉試味試左豆腐味,麻麻地,豆腐好淡,要認真分先食到果陣味芒果太甜店員姐姐超好服務,做野又快,下次一定再食

冧酒味我覺得冇咩特別
抹茶味好重綠茶味,好食
香芋就有d似出面買緊杯裝x巢果隻味
石板街就好好食,朱古力同綿花糖好夾.朱古力味非常濃郁

全部都夠凍,但就冇果肉
試味試左豆腐味,麻麻地,豆腐好淡,要認真分先食到果陣味
芒果太甜

店員姐姐超好服務,做野又快,下次一定再食
2014-02-05
外賣自取
$10 (宵夜)
2013-10-26 252 瀏覽
呢日跟友人晚飯過後,順道起葵涌廣場行街 : ) 可能未正式轉季既關係,竟然今日未有收穫,哈哈既然想買既野買唔到,我們的視線,馬上轉戰甜品吧!友人提議不如食雪糕呀,我當然二話不說say yes la XD (米線做晚餐,豈能滿足,哈哈 : p)葵涌廣場三樓,有兩間賣雪糕的地方,我們選了"手作之店", 紅底白色字既招牌,相當搶眼!再來看真一點,味道甚多!起碼有12款口味以上。。例如有,牛乳抺茶, 石板街, 水豆腐, 藍莓之戀, 烤蕃薯, 桂味荔枝, 芝麻味.......花多眼亂之際,原來呢到有自選4個迷你雪糕球既組合,價錢只是$10,抵!4種口味,我點了"牛乳抺茶","原味咖啡","香竽","手作朱古力"牛乳抺茶: 一向大愛抺茶味,這個偏向牛乳味較重,抺茶香是配角,少了茶入面既一點點苦澀味,勝在牛乳夠濃,雪糕質感滑,讚!原味咖啡: 平時唔飲咖啡既我,咖啡雪糕,可以嚐一嚐,咖啡香味濃郁,嚐一口,滿滿咖啡味湧出來^^香竽: 味道沒有特別,一貫平實的竽頭味!手作朱古力: 朱古力雪糕混入朱古力碎粒,可是,朱古力味不夠,甜味蓋過朱古力香味,未可以滿足我既標準 哈哈整體,以這個價位,這裡的雪糕物超所值
自選4個迷你雪糕球既組合,價錢只是$10,抵!
呢日跟友人晚飯過後,順道起葵涌廣場行街 : )

可能未正式轉季既關係,竟然今日未有收穫,哈哈

香竽: 味道沒有特別,一貫平實的竽頭味!

整體,以這個價位,這裡的雪糕物超所值, 雪糕雪得夠凍夠硬, 食完一杯,我仲想食多杯。。想試晒所有味道既衝動

(小提示: 友人跟我說, 手作之店既雪糕唔係每一間分店既價錢都是一樣的~ 而$10/ 4球, 暫時只見葵涌廣場有這麼抵食~)

而起OPENRICE搜尋之下, 原來這間"手作之店", 在香港已經有11間分店~ 對比大牌子既雪糕, 這裡絕對不會遜息~~~  大家可以去試試呢~
 甜品過后, 特別快樂~

題外話/補充資料: 下一篇我要分享抺茶軟雪糕, 請期待~ ^^
2013-10-24
$10 (其他)
自選4個迷你雪糕球既組合,價錢只是$10,抵!
2013-07-02 140 瀏覽
個次食完dinner 一行出黎就見到手作之店, 個時諗食完dinner 食番杯雪糕做飯後甜品都唔錯, 就去食la, $10, 4球, 4種味, 超抵食 ~ 手作之店ge 雪糕夠凍, 4球都唔細, 每次去都有最少起碼8種口味可供選擇, 我去過6次, 食過12款口味:3/11/20121/12/201217/1/20139/2/20132/3/201316/3/20131. 手作呍呢嗱: 呍呢嗱個味算重, 應該係落左幾多呍呢嗱香精, 味道算ok ! 好味度: 3特色度: 22. 曲奇: 有好多曲奇碎, 曲奇同個ice cream 平衡得相當好, 唔錯! 好味度: 4.5特色度: 33. 朱古力: 有好多朱古力碎, 好濃的朱古力, 好甜! 好味度: 4特色度: 34. 芒果: 芒果味好重, 無芒果肉, 係其他品牌ge ice cream 一般都食到的味 ......好味度: 3特色度: 15. 草莓: 幾甜, 唔酸, 草莓味都算濃, 食左有甜蜜的感覺 好味度: 4特色度: 36. 芒橙熱情: 芒橙味ge ice cream, 有d 芒果肉, 但芒果同橙真係唔match; 味道係有新鮮感, 但
個次食完dinner 一行出黎就見到手作之店,

$10, 4球, 4種味, 超抵食 ~

手作之店ge 雪糕夠凍, 4球都唔細,

每次去都有最少起碼8種口味可供選擇,

我去過6次, 食過12款口味:

3/11/2012
手作呍呢嗱, 曲奇, 朱古力, 芒果味
1/12/2012
草莓, 芒橙熱情, 提子冧酒, 石板街
17/1/2013
手作呍呢嗱, 北海道夕張蜜瓜, 蜜桃, 提子冧酒味
9/2/2013
朱古力, 藍莓, 手作呍呢嗱 & 草莓味
2/3/2013
手作呍呢嗱, 曲奇, 荔枝 & 藍莓
16/3/2013
手作呍呢嗱, 朱古力, 提子冧酒 & 草莓

好味度: 3
特色度: 2

好味度: 4.5
特色度: 3

3. 朱古力: 有好多朱古力碎, 好濃的朱古力, 好甜!

好味度: 3
特色度: 1

特色度: 3

味道係有新鮮感, 但麻麻
好味度: 2
特色度: 4

7. 提子冧酒: 似係呍呢嗱味ge ice cream 帶有1d 提子味, 有d 提子肉,
味道ok ge, 幾有特色

好味度: 3.5
特色度: 4.5

8. 石板街: 香濃ge 朱古力味ice cream 配d 棉花糖, 算match, 味道亦唔差
好味度: 3.5

9. 北海道夕張蜜瓜: 味道同食緊蜜瓜無咩分別
好味度: 2

10. 蜜桃: 蜜桃味唔重, 唔太惹人好感, 味道無咩特別
好味度: 1
特色度: 3

11. 藍莓: 藍莓味足夠, 仲有d 藍莓肉, 好fresh 的感覺, 幾好味ge

特色度: 4

12. 荔枝: 幾乎食唔出個荔枝味, 同呍呢嗱個味好似, 好難分得清, 完全唔掂

好味度: 1
特色度: 2
題外話/補充資料: 1. 由於今次係一篇雪糕的食評, 所以會俾埋分數 (5分為最高, 1分為最低): 好味度: 味道o唔ok 特色度: 比較市面上各ice cream 品牌ge Flavours, 睇下個Flavour 夠唔夠特色 2. 由於是次食評包含多次的用餐, 所以用餐日期沒有填寫
手作呍呢嗱, 曲奇, 朱古力, 芒果味
  • 手作呍呢嗱 曲奇 朱古力 芒果味
  • 草莓 芒橙熱情 提子冧酒 石板街
  • 朱古力 藍莓 手作呍呢嗱 & 草莓味
2011-07-02 70 瀏覽
朋友話呢間好味,而且見到都幾多人買,就黎試試。間野細左少少,而且只係得一個人幫手,可能要等得耐少少。買左4球黎食 ($10) 買之前可以試味 試左個荔枝覺得麻麻地。其他味我都好想食,不過一次過叫咁多球好似會樣衰左啲。本身我無諗過叫烤蕃薯,不過朋友不停話烤蕃薯好味叫我要試。最後叫左香芋,水豆腐,烤蕃薯同紅豆。啲雪糕唔單只口感好,味道都唔錯。特別係烤蕃薯,有意外既驚喜水豆腐味道較淡,當我烤蕃薯+水豆腐果時,我只係會食到烤蕃薯味。但水豆腐其實係唔差,我都係好鐘意!如果問我四隻味邊個無咁好味,真係好難簡,因為真係隻隻都好好味
朋友話呢間好味,而且見到都幾多人買,就黎試試。
間野細左少少,而且只係得一個人幫手,可能要等得耐少少。
買左4球黎食 ($10) 買之前可以試味
試左個荔枝覺得麻麻地。
其他味我都好想食,不過一次過叫咁多球好似會樣衰左啲。
本身我無諗過叫烤蕃薯,不過朋友不停話烤蕃薯好味叫我要試。
最後叫左香芋,水豆腐,烤蕃薯同紅豆。
啲雪糕唔單只口感好,味道都唔錯。
特別係烤蕃薯,有意外既驚喜

但水豆腐其實係唔差,我都係好鐘意!
2011-07-01
3 分鐘 (外賣自取)
2011-04-11 63 瀏覽
之前喺將軍澳已經食過一次, 星期六同朋友去葵青劇院睇完小人三國, 有點餓又未夠鐘食飯 自然就來到葵涌廣場掃街 巡完一輪 終於來到甜品環節.見呢間d妹妹仔員工都好落力 我未出聲佢已經揀左兩個味比我試 加分!價錢其實都幾混亂 因為宜家有個promotion係+1蚊就可以加大33-50%分量(準確!?) 但我又唔明兩球細既 +2蚊之後 同叫兩球大既有咩分別 (2球大既好似貴d架嘛..)因為鋪面都塞住好多人了 就速戰速決吧.叫左杯裝既rum酒提子同朱古力. 細球+2蚊加大 所以total 12蚊超抵! rum酒提子入口係好香rum酒味同埋好多提子乾喺裏面. 而且唔會好似其他cheap雪糕食到冰粒朱古力味都好濃味 又有朱古力粒.當然濃味可能都係因為人造香料, 唔係天然香味, 但以呢個超平價錢, 真係同hxxgen dazs 有得fight架.有下次! 希望佢會黎港島區開店........(:

巡完一輪 終於來到甜品環節.
朱古力味都好濃味 又有朱古力粒.

有下次! 希望佢會黎港島區開店........(:
2011-04-09
  • 朱古力味
2010-08-03 47 瀏覽
平價雪糕黎講我覺得手作都算好食!對於成日行葵芳既我 幾乎次次都會去幫親佢地雖然話對面間店平佢地$1 但都係覺得手作有品質保證多d話哂都牌子MA點知果間家庭式雪糕店 既雪糕放左幾耐....同埋 有次我行街經過 見到對面雪糕鋪個老闆娘係甘鬧手作D人...令我對佢地更加冇好感(以上純粹個人意見)
平價雪糕黎講我覺得手作都算好食!

對於成日行葵芳既我 幾乎次次都會去幫親佢地
雖然話對面間店平佢地$1
但都係覺得手作有品質保證多d
話哂都牌子MA
點知果間家庭式雪糕店 既雪糕放左幾耐....

同埋 有次我行街經過 見到對面雪糕鋪個老闆娘
係甘鬧手作D人...令我對佢地更加冇好感

(以上純粹個人意見)
2010-08-01
2010-07-25 50 瀏覽
What's better than beating the heat by licking a cone of ice cream?It surely beats munching ice cubes Let me share one of my favorite el-cheapo ice cream...Tezukuri No Mise's Sweet Potato Ice Cream. The sweet potato flavor is so so so fragrant and the ice cream is light enough to be refreshing for summer, not too creamy, not too sweet, just perfect!They do offer many more flavors from black sesame to good old chocolate...but still, sweet potato is my all time favorite ^_^! A large cone costs jus

They do offer many more flavors from black sesame to good old chocolate...but still, sweet potato is my all time favorite ^_^! A large cone costs just HK$10! If you happen to see an outlet...give it a try!
Sweet Potato Ice Cream
2010-07-10
1 分鐘 (外賣自取)
$10 (宵夜)
Sweet Potato Ice Cream
  • Sweet potato flavored ice cream
2010-07-16 39 瀏覽
最近身边既朋友不斷食雪糕...搞到我都好想食添..今晚食完上海嘢,行過呢度就即刻去買嚟EAT~10元有四小球揀咗冧酒,芝麻,綠茶同曲奇味~呢度服務都不錯, 佢吔會講解边隻好味,又比你試味呀~呢度仲話係脫脂奶做添... (係咪真係唔肥呀)不過呢度既雪糕都做得不錯, 芝麻最好,因為夠濃夠味~冧酒亦OK, 有提子及酒香..10元買個開心也不錯呀
最近身边既朋友不斷食雪糕...搞到我都好想食添..

今晚食完上海嘢,行過呢度就即刻去買嚟EAT~

10元有四小球
揀咗冧酒,芝麻,綠茶同曲奇味~
呢度服務都不錯, 佢吔會講解边隻好味,又比你試味呀~
呢度仲話係脫脂奶做添... (係咪真係唔肥呀
不過呢度既雪糕都做得不錯, 芝麻最好,因為夠濃夠味~
冧酒亦OK, 有提子及酒香..
10元買個開心也不錯呀
2010-07-09
  • 芝麻味
  • 冧酒味
2010-07-13 35 瀏覽
香芋+蜜瓜,,雙球都係$14咋,,平過好多分店呀,,抵蜜瓜味好香甜,,清爽feel =]香芋味就好香濃,,重奶味=]加埋個脆筒,,消暑佳品啦xD相比於以$33買枝細細既H記,,倒不如黎手作吧,,也不差呀=]
香芋+蜜瓜,,
雙球都係$14咋,,平過好多分店呀,,抵

蜜瓜味好香甜,,清爽feel =]
香芋味就好香濃,,重奶味=]

加埋個脆筒,,消暑佳品啦xD
相比於以$33買枝細細既H記,,倒不如黎手作吧,,
也不差呀=]
2010-04-30
外賣自取
$17 (其他)