2024-07-11
尋日晏晝5點幾左右去買杯茶飲,茶冇乜問題,就係有個男職員態度有D奇怪,我買杯冬瓜拿鐵+仙草再要個膠袋一共$34,佢一開始冇聽到我話要個袋就算了,我後面有再講話補返,問題唔大。最神奇嘅係當時我係用Cash俾錢,俾咗$40(一張20紙幣+兩張10紙幣),結果個男職員突然俾返其中一張10蚊紙幣俾我,一開始我仲以為係有嚴重明顯破損/污跡所以唔收,結果個職員同我講「Err……張10蚊紙幣有D假假哋……」。真係好神奇Wo呢間鋪係有驗鈔機定係員工有超能力識得肉眼驗鈔???而且張10蚊仲係當時啱啱去完惠康買嘢找返嚟嘅錢,唔通係惠康職員俾我疑似係假鈔嘅10蚊紙幣????如果嗰張紙幣真係假鈔,我作為正常普通人冇超能力肉眼驗鈔真係好蝕抵啊而且按照正常邏輯,邊個天才會自製/使用假鈔(仲係10蚊)去買杯幾廿蚊嘅奶茶,真係好Funny!喺呢間鋪幫襯過好多次喇第一次遇到咁嘅情況,第一次見到有咁Pro咁稱職嘅職員,值得嘉許!唔好叫功夫茶喇,改名叫功夫銀行算,夠Pro~