今日諗住近近地去附近食,所以去左扒王。食到一肚火成間鋪Dwaiters都超緊張,燥到爆,快步傳菜,行過地下都震,以為自己去左畢打街食飯!叫左個$2xx牛扒同$1xx 鱈魚。Waiter傳菜既時候以威嚇既口吻問我地係唔係叫左肉眼扒,我地有D猶疑(佢有成十幾種扒,佢話肉眼扒,我點知係唔係我叫o個個),佢不斷重複講肉眼扒喎、肉眼扒喎。我見佢地對其他客人都係咁,拎住D碟好似係咁問人係唔係叫左佢手上既野!身為waiter,唔係應該知道客人點左D咩既咩﹖再唔係睇番落單都得,駛唔駛咁惡呀﹖仲要唔係一個既問題,係個個waiter都係咁。無他既,上樑不正下樑歪,個經理係個客面前大大聲話D伙記無擺好一隻要洗既碟,並且收我隻碟既時候都無等我答就收左,又要整到張餐紙飛開哂!俾成三百幾蚊,大排檔都不如!講番野食,咸到不得了!係唔落D汁都已經好咸!完全係overpriced!全間野得個景靚,但背景配D九唔八既雜錦音樂。千祈唔好諗住黎享受個浪漫燭光晚餐!如果食得咁受氣,我寧願去快餐店買個扒餐好過,起碼收銀員都會同我講「多謝!」!
今日諗住近近地去附近食,所以去左扒王。食到一肚火

2009-09-13
2009-09-03 29 瀏覽
又到左每日既午餐啦.今次同同事去左呢間位於青衣城既扒王之王.地方唔錯,幾好景呀.夜晚同男女友黎都幾好Feel.我簡左Set Lunch 牛扒跟豬扒餐.羅宋湯 + 牛油餐飽湯都幾夠味,唔錯,最好就少D油就緊加好.餐飽就真係一般嘢.牛扒拚豬扒餐牛扒唔夠爽口,豬扒就一般味道.我簡左蒜蓉汁,汁既味道都係唔夠味.凍奶茶味道做得不錯,不過下次要記得Order”少甜”.一般既午餐,叫做收貨啦.服務就真係唔得,男職員每個都唔係好理人客.無問清楚客人Order既細節就走左去.我叫左個餐,問都唔問我”要飯定係意粉薯菜”唉..
又到左每日既午餐啦.
今次同同事去左呢間位於青衣城既扒王之王.
地方唔錯,幾好景呀.夜晚同男女友黎都幾好Feel.

我簡左Set Lunch 牛扒跟豬扒餐.
羅宋湯 + 牛油餐飽
湯都幾夠味,唔錯,最好就少D油就緊加好.餐飽就真係一般嘢.

牛扒拚豬扒餐

凍奶茶
味道做得不錯,不過下次要記得Order”少甜”.

羅宋湯 + 牛油餐飽
牛扒拚豬扒餐
凍奶茶
2009-09-03
2009-08-31 7 瀏覽
我一向都只食安格斯牛扒﹐所以當晚都如常的叫安格斯牛扒。不過當我一食落口就已經知佢地俾錯扒﹐件扒彈口到好似食豬頸肉咁。而安格斯的特點是鬆軟&有牛味﹐所以件扒點會係安格斯呢?況且一睇個樣都有問題﹐安格斯牛扒會係一片片的嗎?我為確定及嘗試接受件扒﹐所以只食左兩小口。不過真的唔對路&唔鐘意食!!!!之後﹐我同個妹妹仔講﹐個妹妹仔就同個四眼經理講。但果位四眼經理只係過來睇吓﹐然後話"尼件係安格斯牛扒﹐無錯到!" 嘩嘩嘩!!!!你地話係咩態度????大佬呀﹐居然連經理都唔識分自己店的產品﹐你話尼間野到底搞咩?????所以大家如果想係想食扒﹐不如乾脆去"後花園" 或者"GO BACK"﹐什至去"大家獲"都一定好過尼間野。後來﹐我心有不甘﹐再在門口番睇佢地的MENU。果然發現佢地有一隻叫"牛扒西施"的彈口牛扒。所以我100%確定佢地係俾錯扒。好心佢地向員工灌輸吓"D"牛扒知識啦﹐牛扒專家.....

嘩嘩嘩!!!!你地話係咩態度????

2009-08-30
2009-08-24 5 瀏覽
今日同我細佬出左去買耳筒,因為天氣太熱,所以決定留0係青衣城食下午茶Order左一個西多士,有即磨咖啡,即刻整杯飲下先西多士整得唔差,因為冇索晒D油,蛋漿好薄好均勻冇燶邊糖水都係落左好多,我覺得Okay咖啡方面,賣相很好味道比賣相差,(畀杯野既賣相呃左)但係以呢個價錢飲到既,我覺得可以接受但係最緊要當呢度係茶餐廳,你就會好過D
今日同我細佬出左去買耳筒,
因為天氣太熱,所以決定留0係青衣城食下午茶

Order左一個西多士,
有即磨咖啡,即刻整杯飲下先

西多士整得唔差,
因為冇索晒D油,
蛋漿好薄好均勻冇燶邊
糖水都係落左好多,我覺得Okay

咖啡方面,賣相很好
味道比賣相差,(畀杯野既賣相呃左)
但係以呢個價錢飲到既,
我覺得可以接受

但係最緊要當呢度係茶餐廳,
你就會好過D
2009-08-20 27 瀏覽
第一次食扒王之王,冇諗過會咁差下午茶揀左焗豬扒飯同煙三文魚天使麵,其實個天使麵幾好食,忌廉汁岩岩好,份量頗多,另外焗豬扒飯就唔掂,份量其少,最過份炒飯底食到有蛋殼,又唔係話平都可以咁難食入正題先,服務真係差!由步入餐廳起,有個四眼經理定侍應,求其做手勢叫你坐邊,個樣又串,後來我進餐時候,後面企左2,3個侍應,o係度傾計,其實服務唔好都算數,仲要o係客隔離吹水,我諗以後唔會再黎!
第一次食扒王之王,冇諗過會咁差
下午茶揀左焗豬扒飯同煙三文魚天使麵,
其實個天使麵幾好食,忌廉汁岩岩好,份量頗多,
另外焗豬扒飯就唔掂,份量其少,
最過份炒飯底食到有蛋殼,又唔係話平都可以咁難食

入正題先,服務真係差!
由步入餐廳起,有個四眼經理定侍應,
求其做手勢叫你坐邊,個樣又串,
後來我進餐時候,後面企左2,3個侍應,o係度傾計,
其實服務唔好都算數,仲要o係客隔離吹水,
我諗以後唔會再黎!
2009-08-19
2009-07-26 11 瀏覽
吃過將軍澳和旺角的扒王之王, 覺得不值得再去但青衣城這間扒王我卻去過2次是次親戚請客我叫了一客9M牛扒, 8成熟外表少少的焦形成外脆內軟的口感而燒汁味道不濃不淡沒有搶過牛扒的牛味, 一絕但13安士略為太大吃後有點膩另外跟餐的薯仔太易碎, 扣了少許分數親戚叫了一客豬爽肉我試吃了少許, 的確非常爽口但蒜汁的咸味實在非常重吃了一小口也要喝1大杯水中和另外值得一提的是餐廳的熱奶茶非常好飲非常滑而不會因奶或茶太多形成太「搶」的味道值得一試但服務方面認真差無論落單, 加水, 找數也要叫最少2次才有人應而且職員不夠禮貌及樣子匆忙似乎人手不足景觀方面, 海景非常靚加上如心廣場的燈光外牆, 使景觀更為美麗
吃過將軍澳和旺角的扒王之王,
覺得不值得再去
但青衣城這間扒王我卻去過2次

是次親戚請客
我叫了一客9M牛扒, 8成熟
外表少少的焦形成外脆內軟的口感
而燒汁味道不濃不淡
沒有搶過牛扒的牛味, 一絕
但13安士略為太大
吃後有點膩
另外跟餐的薯仔太易碎, 扣了少許分數

親戚叫了一客豬爽肉
我試吃了少許, 的確非常爽口
但蒜汁的咸味實在非常重

但服務方面認真差
無論落單, 加水, 找數也要叫最少2次才有人應
而且職員不夠禮貌及樣子匆忙
似乎人手不足

景觀方面, 海景非常靚
加上如心廣場的燈光外牆,
使景觀更為美麗
9M牛扒
美國穀飼豬爽肉
2009-07-26
9M牛扒
美國穀飼豬爽肉
2009-07-25 21 瀏覽
本來是想來青衣城看IQ博士展品的, 卻被爸爸拉來先開餐~先問清楚侍者羅宋湯有沒有牛肉, 沒有就可以放心點~雜菜湯很香濃~ 而龍蝦湯稍為稀了點, 還好沒有腥味~我們其中1個是full dinner set, 有個3文魚沙律前菜。煙3文魚薄薄的有2~3片, 沙律的菜不特別新鮮, 而且醋汁太酸。主菜呢~ 爸爸喜歡吃羊扒, 點了8成熟, 羊肉很嫩但不夠羊羶味。妹妹的是豬扒 + 龍蝦, 豬扒趁熱吃時比較好, 放涼1點肉就開始實了。而龍蝦則夠新鮮~~full set還有個甜品, 妹妹選"什果雪糕"...真是個超hea的甜品, 不知名香草雪糕, 又不知怎的有1堆cream在旁邊, 再加數粒椰果和1粒菠蘿.... .... =w=妹妹知道爸爸喜歡吃羊扒.... 但有沒有更好的選擇呢... \ ^ /

本來是想來青衣城看IQ博士展品的, 卻被爸爸拉來先開餐~
先問清楚侍者羅宋湯有沒有牛肉, 沒有就可以放心點~
雜菜湯很香濃~ 而龍蝦湯稍為稀了點, 還好沒有腥味~

而龍蝦則夠新鮮~~

full set還有個甜品, 妹妹選"什果雪糕"...
再加數粒椰果和1粒菠蘿.... .... =w=

2009-07-16
那天為了慶祝父親生日,我們一家七人到青衣城扒王之王吃晚飯。入到餐廳,環境不錯,我們坐的那檯還可以看到外面。我們各人叫了一個扒餐,本人叫了"極爽豬",口感不錯。當我們用完餐后,便叫waiter 把一早預備好的蛋糕拿出來。因我們沒有備打火機,於是便問waiter取,而那個waiter望一望類似senior既人,那個senior係咁拎頭說唔好,好似我地偷佢o的野咁。不過那時候我們都算數...點知當一齊準備就緒,爸爸要切蛋糕的時侯,那個類似senior既人過來才跟我們說要收"切餅費"。我們不是介意他收,是介意為何不在我家人拿蛋糕入黎時而早點說給我們聽呢?既然說是切餅費,那我們就要求那個類似senior既人幫我們切蛋糕。誰不知他竟說那費用是"食餅費",又說全部人都很忙,沒有時間...那個類似senior既人咁既態度,不明白他為何可以做到senior...當我們跟那個類似senior既人議論之際,後面bar 檯有個肥仔將把刀好大力拍到bar 檯叫那個類似senior既人用把刀切,好似同我地講數恐嚇我地咁,。到最後那個類似senior既人都沒有說不好意思...真的未試過一間服務態度如此惡劣的餐廳..
那天為了慶祝父親生日,我們一家七人到青衣城扒王之王吃晚飯。
入到餐廳,環境不錯,我們坐的那檯還可以看到外面。
我們各人叫了一個扒餐,本人叫了"極爽豬",口感不錯。
真的未試過一間服務態度如此惡劣的餐廳...下次一定唔會再去....
2009-07-04
慶祝紀念
生日
2009-04-26 7 瀏覽
昨晚跟朋友仔忽然去了青衣, 原來露天餐廳已經沒有, 由於很想坐靠窗的位置, 故選了扒王.大概只有60% 入座率, 窗口位當然有, 不過當我地問waitor我地想坐....竟然面露不悅, 講左句, 個邊未擺好位, 然後好不耐煩帶我地去坐, 兩秒鐘後有一疊餐牌, 暗勞氣咁"掉"底兩杯水.朋友仔叫西冷牛, 我叫BBQ Rib, 紅湯.餐包: Goodie紅湯: Not bad 西冷牛: 有點薄, 好蘇, 沒有特別鞋/鬆, 口感不過不失, 整體就below average la.BBQ RIB: 反而幾好, 肉嫩, 有肉汁但又唔會好難食骨. 整體中上伴菜: 玉米+蘿蔔OK; 薯格好乾好油整體, 價錢來說唔可以話差, 當然如果地顫乾淨就好D啦. 不過, 全餐飯都好驚有事要叫Waitor大佬, 因為實在太惡型惡相惡態度. 都未失過比錢食餐飯要咁, 唉.

朋友仔叫西冷牛, 我叫BBQ Rib, 紅湯.

餐包: Goodie
紅湯: Not bad
伴菜: 玉米+蘿蔔OK; 薯格好乾好油

2009-04-25
  • BBQ Rib Set
2009-04-08 6 瀏覽
在聖誕節都無加價~而且食物質素真係唔錯都係在扒王之王食鐵板燒較為有信心保証真係好正宗的一餐<鐵板燒>好鐘意龍利柳,真係原汁原味,因為唔似得其他餐廳呃人係龍利柳,實際係魚柳黎的..肉眼扒真係幾鮮味,質素幾滿意!服務態度都不錯,上菜速度一般!d飯同餐包都暖暖的,不過係羅宋湯較多油..環境都唔錯,真係幾舒服,可以望到海景~環境幾衛生
在聖誕節都無加價~而且食物質素真係唔錯

慶祝紀念
聖誕節
  • 龍利柳
2009-03-31 7 瀏覽
當天鐵板扒set dinner 50% off2 人叫了2 客 自然豬肉眼扒 with onion sauceset dinner 包: 飽 with butter - 飽 luen 軟孰+埋牛油都幾好味 湯 - 1 客羅宋1 客忌廉 - 2款都唔算好, 但相比下羅宋好好多, 皆因忌廉湯落 了太多麵粉, 好重麵粉味 自然豬肉眼扒 - 好離奇,2客肉眼扒厚度不同,相差一半 薄的一客有3件, 厚的一客得2件 薄的一客香口 D, 但厚的淋D 口感好好多 一如餐廳標 bon 冇豬臭味
當天鐵板扒set dinner 50% off
了太多麵粉, 好重麵粉味
自然豬肉眼扒 - 好離奇,2客肉眼扒厚度不同,相差一半
薄的一客有3件, 厚的一客得2件
薄的一客香口 D, 但厚的淋D 口感好好多
一如餐廳標 bon 冇豬臭味
餐飲即磨咖啡水準之作
2009-03-25
(非會員)
2008-09-09 6 瀏覽
上星期成家人7個人去青衣ge呢間扒王之王食飯. 本身都唔係想去ga喇. 如果唔係pizza hut 同埋spaghetti house 冇位都唔會去呢到. 本身對扒王都唔係太抗拒. 平時去開黃埔新村o個間都叫ok啦. 一心諗住.. 扒王都好過花園餐廳呢個心態去食. 入到去. 個waiter俾左勁多menu我地. 原來本本menu都唔同ge. 咁算啦. 咁就叫野食. 望望個價錢... 好似貴過平時黃埔o個間扒王. 咁都算啦. 咁我地就叫野食喇... o個晚叫左 一個貴價銀雪魚+龍蝦汁意粉. 我屋企人就叫左 "極爽豬" 同埋 "極黑豬". 個銀雪魚一黎到我就話 "wa... 點解同menu入面張相完全唔同ga???" 老實講... 個賣相都張相係100%唔同ge. 咁都算啦... 咁就食意粉... 冇龍蝦汁... 淨係食到成口油.... 似牛油汁多過龍蝦汁....我食左d "極爽豬" 同埋 "極黑豬".... 成家人都覺得佢應該係 "極刃豬" 同埋 "極鞋豬"... 一係就鬼咁 "刃"... 一係就鬼咁 "鞋"..... 總之就係... 唔好食.... 埋單o個時仲要$8xx.... 有d
我食左d "極爽豬" 同埋 "極黑豬".... 成家人都覺得佢應該係 "極刃豬" 同埋 "極鞋豬"... 一係就鬼咁 "刃"... 一係就鬼咁 "鞋"..... 總之就係... 唔好食.... 埋單o個時仲要$8xx.... 有d貴囉.... 黃埔o個間都好過佢.... 相比之下...我會話花園餐廳都好過佢呢間囉.....
(非會員)
2008-09-07 5 瀏覽
唔係見佢冇人排隊都唔會入去....千祈唔好信佢menu入面o個d相... 呃人ga.... 出到黎ge食物同張係兩回事....最好笑ge係... 叫 "極爽豬"... d 豬唔係爽ga! 係"刃"ga!!! 仲有 "極黑豬" 係 "鞋" ga囉....o個個貴價銀雪魚+龍蝦汁意粉... 同menu入面張相完全唔同囉!!!! d 意粉鬼有汁..... 總之就係唔好食啦... 黃埔o個間仲好食o個呢間呀.... d service又唔太好.... 仲要貴囉!!!!!!! 去花園餐廳都好過佢

唔係見佢冇人排隊都唔會入去....
1K
2008-07-29 14 瀏覽
早幾日兩口子無啦啦黎左呢一區, 目的只係想黎呢個商場逛一逛; 當然到左放飯時間, 就喺呢度搵下野食, 諗左一陣最後決定黎扒王啦!點知今日上到黎睇, 發現劣評如潮, 係咪真係咁差? 就等師傅話過你知! 去到門口, 唔使等位, 莫非真係咁差所以唔使等位? 一坐底師傅即刻睇下有咩好食, 但發覺餐牌有幾本, 直頭花多眼亂, 最後比師傅睇到個"創造自己喜愛的豐富套餐", 淨係睇個名就知幾架世啦! "創造自己喜愛的豐富套餐"其實簡單d黎講即係自選套餐, 所有野自由配搭, 有頭盤, 餐湯, 主菜, 甜品同餐飲; 最後大家商量左一陣就決定試下呢個餐啦! 先講下柯打左咩食先, 頭盤揀左香煎法式鵝肝同埋白酒忌廉芝士焗生蠔; 餐湯就要龍蝦湯同羅宋湯; 主菜就要左加拿大西冷同埋扒王李生大力推介嘅澳華利牛柳; 甜品就揀左朱古力脆皮芝士蛋糕同什果雪糕; 餐飲就要左藍莓柑桔梳打同柑桔青檸梳打!坦白講真係好多野食, 就等師傅逐樣評下啦; 先黎係餐包, 餐包幾軟熟但唔算熱, 加上牛油唔溶, 似食菠蘿油咁, 一般啦; 頭盤揀左香煎法式鵝肝就煎得幾老勁乾, 絕對唔會入口即溶, 如果鍾意食d有咬口嘅野, 可能會覺得唔錯, 但

坦白講真係好多野食, 就等師傅逐樣評下啦; 先黎係餐包, 餐包幾軟熟但唔算熱, 加上牛油唔溶, 似食菠蘿油咁, 一般啦; 頭盤揀左香煎法式鵝肝就煎得幾老勁乾, 絕對唔會入口即溶, 如果鍾意食d有咬口嘅野, 可能會覺得唔錯, 但鵝肝冇道理會咁食, 所以唔得; 而白酒忌廉芝士焗生蠔就焗得幾香, 芝士夠香加上份量適中, 而生蠔就焗到啱啱熟, 唔腥唔老, 師傅最欣賞呢道菜!

龍蝦湯味道幾濃仲帶少少腥味, 而腥味基本上係龍蝦湯大忌, 加上有d取巧, 龍蝦湯內嘅料竟然係蝦仔, 蝦仔係好爽口但師傅覺得貨不對辦囉; 羅宋湯就幾香幾好味, 但略兼唔夠辣, 可以啦; 主菜加拿大西冷同埋澳華利牛柳分別都係五成熟, 坦白講買相基本上真係一模一樣咁, 西冷勁似牛柳, 但一入口師傅就覺得西冷靚過牛柳好多, 皆因肉身夠鬆, 加上肉汁夠多, 有肉味, 正呀; 相反牛柳肉身比較實, 冇咁鬆身同香口, 一般d; 而配菜嘅薯仔又實又硬, 差; 反而d粟米青豆等就煮得幾好味!

甜品朱古力脆皮芝士蛋糕同什果雪糕, 朱古力脆皮芝士蛋糕師傅冇試到, 而什果雪糕就普普通通啦, 冇特別; 餐飲藍莓柑桔梳就帶甜, 而柑桔青檸梳打就比較酸, 師傅對後者較為欣賞!

總括黎講食物質素普普通通, 環保就幾別緻, 潛水艇嘅設計, 都幾得意; 服務都算令人滿意, 唯獨上菜速度驚人, 拍得住快餐店, 快到顛呀; 而價錢就唔算貴, 百七蚊一個餐, 有咁多野食又唔算貴, 抵食指數一般啦! 平心而論呢間食店又唔係咁差, 不過又唔係話咁好味, 師傅覺得勉強合格啦, 笑臉就一定冇, 仲有冇下次就要睇下有冇緣啦!
餐牌
鵝肝, 餐包, 羅宋湯, 什果雪糕
餐包, 龍蝦湯, 朱古力脆皮芝士蛋糕, 焗生蠔
西冷, 牛柳, 藍莓柑桔梳打, 桔青檸梳打
2008-07-19 11 瀏覽
今日睇戲前搵野食左先,5點幾,冇咩人,等3,4檯客。叫左一個雜扒餐同黑椒豬頸肉頭盤,碟豬頸肉上碟時我都嚇左一嚇...竟然$45得咁少...同menu張相差距好遠!!!少都唔緊要,舊肉係冇味~碟雜扒既肉好難同埋唔多新鮮...而且每樣都得半件...椰林閣都比佢好~食到一半都冇洗心機~係呢個時候聽到個部長同o的伙計係度嫌棄隔離檯一家4口食一個餐...唉,心知咪算囉,講出口仲要俾客聽到...唔要得~o的男伙計傾計又爆粗...唔係幾好喎~話哂都係一間西餐廳丫~