2023-06-19 1373 瀏覽
同小絲一齊後,經常都要陪她去光顧日本料理,最近發現自己都有點上癮,不時心郁郁想吃拉麵頂癮。但吃一餐拉麵都不平,小絲又是不看餐牌價錢埋單直接走人的可愛女子。那就只好靠平日慳錢抵消那筆多出使費。今天毒癮發作,在內心3小時的掙扎,最後都是想找間拉麵店食拉麵。這間拉麵台風都不用介紹,份量超大,不過慳家的我都是第一次來。幸好晚上來到不用排隊,直接入場,地方真的有點細,坐位全吧台,店員都好認真飾演日本店員角色,當有客人入店出店都會說幾句日本,加上店內的裝潢,給你短暫去了日本的感覺,雖然我都未去過日本。第一次來當然先試試本店的招牌魚介湯底拉麵啦。看資料,拉麵的配方是食店給予麵廠製作的,所以都會有自己風格。拉麵一到來,份量真的多些,最特別是有些魚介粉在紫菜上邊。店內有一個建議食法,大家可以參照或用自己方法吃都無所謂。他們湯麵的湯底真的幾杰身,只是比沾麵稀一碗些許。而味道很鮮甜,沒有太咸,靠這個湯底已可以吃完整碗拉麵。唯一挑剔就是湯不太熱,只是微暖。應該是刻意做成的。以一碗預設加底的拉麵才收你不到$80,在2023年已經算超值,這店好像耐不時就有期間限定,那耐不時都可以來再試試。神級無味食評師-阿偉#香

第一次來當然先試試本店的招牌魚介湯底拉麵啦。

唯一挑剔就是湯不太熱,只是微暖。應該是刻意做成的。

神級無味食評師-阿偉

#香港

#美食

#抵食

2023-06-16
美白豆乳冷拉麵 $88好可能大家睇到呢個post嘅時候已經冇得賣,因為只有16-18/6呢3日先有得賣,仲要每日得30碗,行遲少少都食唔到。希望大家係佢之後再出嘅時候食到啦😆講返個拉麵先:今次用咗白芝麻同豆乳做湯底,豆乳味都相當濃郁,飲落仲有少少辣,完全啱晒呢啲悶熱天氣環境底下食。拉麵應該都係同一款,但凍食更加煙靭有咬口。叉燒就用咗同一款但係就係一粒粒嘅。本裏面仲有蕃茄片同沙律菜,成件事更加清新。

美白豆乳冷拉麵

美白豆乳冷拉麵 $88

講返個拉麵先:

拉麵應該都係同一款,但凍食更加煙靭有咬口。

叉燒就用咗同一款但係就係一粒粒嘅。

本裏面仲有蕃茄片同沙律菜,成件事更加清新。

美白豆乳冷拉麵
2023-06-13 597 瀏覽
這家拉麵店的整體味道令我滿意,尤其是沾麵的醬汁,香濃而不膩。如果能夠熱騰騰地端上桌,就更加完美了。我覺得這裡的拉麵物有所值,如果不用排隊等候,我會常來光顧。店員的服務態度也很好,雖然不收取加一服務費,但仍然細心周到,讓我感到賓至如歸。下午食時段還有特別優惠,可以選擇送小食或半價飲品,讓我有更多選擇和享受。坐位方面,雖然沒有太多空間,但也算舒適整潔,跟香港一般的拉麵店差不多。下次有機會,我想試試他們的湯拉麵,看看是否也能給我驚喜。

店員的服務態度也很好

2023-06-10 480 瀏覽
没有想像中抵食,個碗大但入面d料就唔係多,一碗麵要接近100元. 在香港一d都唔平.味道可以但味精多咗d ,如果唔加extra 15元,d料仲少好多😞希望大家寫食評可以中肯d造福下食民.

希望大家寫食評可以中肯d造福下食民.
📍 拉麵台風🗓️ 31 May 2023一想食拉麵,自然就會諗到拉麵台風,因為真係大碗又好食。不過好多時候都要排一陣隊先有得食,排隊嘅時候會比埋點餐只你叫定先。點餐只有得揀拉麵款式、麵量、醬汁濃度等。呢度嘅餐牌,每次睇都覺得係咁靚。🍜 魚介豬骨湯拉麵$78 由於我揀要多醬汁,所以湯底嘅味道真係非常濃,我個人重口味,所以覺得好正,仲會加埋蒜蓉,味道更上一層樓。🍜 限定台風 - 海蝦鹽豬骨湯拉麵 $88湯底又好濃嘅蝦味,不過比起濃郁嘅蝦湯,呢款係比較清新嘅,所以食完都唔會覺得太膩。我每次都係食湯拉麵,第一次去嘅時候叫正常份量,發現超級大碗,所以之後每次都係叫50%麵量,都夠哂飽㗎。每碗湯拉麵都會有半隻半熟蛋、少量竹筍、一塊紫菜以及兩款叉燒。好滿足!如果你叫50%麵量的話,會俾你免費揀一個配菜,有叉燒、紫菜、芽菜、半熟蛋同埋 辣味竹筍揀,而我每次都係揀辣味竹筍。所以台風真係荃灣好抵食嘅拉麵,非常推薦!
📍 拉麵台風
🗓️ 31 May 2023

呢度嘅餐牌,每次睇都覺得係咁靚。
🍜 魚介豬骨湯拉麵$78

🍜 限定台風 - 海蝦鹽豬骨湯拉麵 $88
2023-05-31
2023-05-27 348 瀏覽
試咗呢間鋪嘅魚介豬骨湯拉麵,實在太好味啦!湯底清充滿濃郁嘅味道,飲落去好c服。湯頭融合咗魚湯同豬骨嘅香氣,令全部一碗湯麵都散發住迷人嘅香氣。拉麵方面,麵條有啲嚼勁,口感彈牙,亦都好掛湯,同湯底完美配合。配料方面,要有既都有,粒溏心蛋岩岩好唔會太生又唔會太熟。美中不足既係d叉燒有少少乾。總括而言,呢碗魚介豬骨湯拉麵實在好好食,好C服!湯頭、麵條同埋配料配合得好啱,味道豐富。如果你鍾意食湯麵,我一定推薦你試下呢間鋪嘅魚介豬骨湯拉麵,一定會令你滿足!

2023-05-23 706 瀏覽
🐷魚介豬骨湯拉麵--$78 ✨湯底味道非常濃✨配料醬汁非常足✅豚肉肥瘦啱啱好✅塘心蛋生熟度啱啱好🥰✅麵度軟硬啱啱好🍅伊台風--$88✨番茄湯底加芝士非常夾🥰✨芝士重有痴係豚肉上面✨配料都非常足✅塘心蛋-----個人評評分❤️:9.4/10性價比💸:8/10環境📷:7/10回頭🤓:會總結:呢到嘅拉麵係世一🥰👍🏻必試,不過飲品選擇不算多,只有檸檬水任飲,但亦都可以等你專注拉麵🤤呢到嘅服務態度都好好,可惜要成日排隊同坐得未算好舒服🤧
🐷魚介豬骨湯拉麵

回頭🤓:會

魚介豬骨湯拉麵
魚介豬骨湯拉麵
2023-04-22 790 瀏覽
今日口痕想食拉麵,就揀左呢間人氣拉麵好彩唔使排好耐隊~ 好快有得食喇🥳🥳沾麵 $83WA! 份量十足 叉燒、配菜、麵比平時食開嘅多冷麵條沾上熱辣辣的湯汁🍜,好正啊😋麵條好彈牙 好濃的魚介湯味 性價比高👍🏻👍🏻👍🏻伊台風 $88  🍅🧀🍜其實喺蕃茄湯🍅加Cheese🧀拉麵 ,好重蕃茄味 食落都OK~ 但相比沾麵會略為遜色呢間麵的份量真係超多,食到捧住個肚走人🤣🤣價錢方面 $78 -$88 完全抵食啦👍🏻👍🏻
今日口痕想食拉麵,就揀左呢間人氣拉麵
好彩唔使排好耐隊~ 好快有得食喇🥳🥳

沾麵 $83
WA! 份量十足 叉燒、配菜、麵比平時食開嘅多
冷麵條沾上熱辣辣的湯汁🍜,好正啊😋
麵條好彈牙 好濃的魚介湯味 性價比高👍🏻👍🏻👍🏻

伊台風 $88  🍅🧀🍜
伊台風

呢間麵的份量真係超多,食到捧住個肚走人🤣🤣
價錢方面 $78 -$88 完全抵食啦👍🏻👍🏻

2023-03-04
20 分鐘 (堂食)
伊台風
Intro: 荃灣嘅食肆真係多不勝數,仲有好多出色嘅餐廳,而有一間拉麵店嘅門口就好多人排隊,價錢都係圍繞78-98蚊,仲有豬骨湯麵同沾麵嘅選擇,而呢一間排隊大約等左三十分鐘,等位時會有職員收大家嘅點餐紙,坐低嘅時候就好快有得食啦~___________________🍽 魚介豬骨湯拉麵💰 78 ⭐️ 8.5/10✍🏻 所有嘅配料都浮現喺拉麵上,配料都比坊間多,叉燒都特別厚而唔會過韌;✍🏻 糖心蛋就過熟,蛋黃流心程度低;✍🏻 魚介份量多,湯底幾潔身而無豬骨嘅臭味,都唔會過鹹,但湯底偏凍,懷疑係事先預備左,但估唔到食客等位等太耐;✍🏻 拉麵嘅麵質比較粗,個人更愛食幼嘅拉麵;✍🏻 整體感覺$78蚊嘅價錢食到拉麵真係好抵食,份量多味道都唔錯,只係覺得咁多人排隊有點誇張。___________________🏠 拉麵台風 📍 荃灣大河道81號寶成樓地下7號舖⭐️ 8.5/10___________________
Intro:
🍽 魚介豬骨湯拉麵
💰 78 ⭐️ 8.5/10
✍🏻 糖心蛋就過熟,蛋黃流心程度低;
✍🏻 拉麵嘅麵質比較粗,個人更愛食幼嘅拉麵;
🏠 拉麵台風
📍 荃灣大河道81號寶成樓地下7號舖
⭐️ 8.5/10
___________________
京都回來後,大牧羊忙於工作,鮮有找我去吃飯,可是今天她又來個speed date我,下午在skype說好晚上只吃個飯就回家。好!為了跟大牧羊見面,又怎麼可以拒絕? 大牧羊一直想去一蘭,可是一蘭是大大大大熱的排隊店,我們都不敢恭維。所以我們只好退而回到荃灣一試這家拉麵店。 下班來到台風的店前,沒人在排隊耶!早前在網上看到這家店是屬於排隊店,每次路過都有一條小人龍在,可能今天是上班日子而且時間尚早,我們來到都沒人排隊。坐下後,店員幫我們用掛好包包在桌邊,又推介我們吃那款口味。服務真不錯喔!雖然款式變化不多,但有湯的有撈的,我們分別點了魚介豬骨湯麵和骨膠原撈麵。細看拉麵上的魚粉,我們都摸不著頭腦到底是甚麼? 我的是撈麵,天氣熱了都不想要熱食,來個撈麵一解熱氣,也會害怕沒湯會太乾,可是用骨膠原球拌一下後,增添了一些些油膩感,味道還可以,沒有過咸,就份量太大一個,而且配料都很充夠,即使我要求減麵了,依然吃個大滿足。 而大牧羊要了豬骨湯麵,香味濃郁! 最後我特地在觀塘買了一瓶足料涼茶給夜訓而肝火盛的大牧羊。一如計劃完了晚餐就各自回家了,大牧羊加油完了工作,我們就可以去吃好的
而大牧羊要了豬骨湯麵,香味濃郁!

拉麵台風 Ramen Taifu
地址:荃灣大河道81號寶成樓地下7號舖
電話:2419 7717
營業時間:Mon-Sun 12:00-16:00
                                 18:00-23:00
2014-10-17
30 分鐘 (堂食)
2023-03-28 393 瀏覽
-本身係諗住去到再食多次佢個沾麵,因為飽肚兼好食仲要足料,去到先知原來每日限定30碗,最意外係我搵佢ig先發現原來佢開埋日本分店,香港拉麵店居然開到去日本仲要早過譚仔三哥🍜【魚介豬骨湯拉麵】 $78 (8.8/10)揀左麵量普通,多醬汁,有蔥,睇openrice啲人叫唔好睇少個麵量,原來係真㗎,上到嚟真係超大碗,我跟足個指示一開頭唔好撈勻啲魚粉,試下佢啲湯先再撈魚粉,不過我就冇再係咁加啲調味料落去啦,勁勁勁好食,麵好有口感,同個湯勁夾-📍【拉麵台風 Ramen Taifu】 荃灣大河道81號寶成樓地下7號舖🕑Mon to Sun 12:00~16:00; 19:00~22:30-

🍜【魚介豬骨湯拉麵】 $78 (8.8/10)

📍【拉麵台風 Ramen Taifu】
荃灣大河道81號寶成樓地下7號舖

2023-03-23 390 瀏覽
每次嚟到都見到條人龍排到打晒蛇餅,好多時候都等唔到,早幾日同朋友6點到餐廳門口,前面都有6個人排緊隊,我都等咗20分鐘就有得入。排緊隊果時店員會俾張紙你,一邊排一邊諗下食咩。魚介豬骨湯$78,豬骨味好濃厚而且入口唔會感覺太咸,最鍾意係拉麵麵質,粗身每到啖咬落去都有彈牙感覺。叉燒有兩塊唔係薄切,但略嫌有啲鞋口比較瘦但都有肉味。糖心蛋都好正。荀既份量都唔少架。呢到麵既份量好明顯比出面其他拉麵店多好多,所以唔洗加麵都夠飽。性價比高,大排長龍真係有原因。

性價比高,大排長龍真係有原因。

2023-03-17 324 瀏覽
115015032023中午時候,我提早少少出門去到位於荃灣大河道嘅拉麵台風,由於比午飯時間早了少許所以剛剛有位。入到去坐低就用點餐紙圈上自己喜愛的拉麵,我點了魚介豬骨湯拉麵,大約五分鐘左右拉麵便送到上枱,第一口先試一試過湯,魚介豬骨湯非常濃厚味道偏淡,可能我只是點了普通味道,最後加了少許蒜蓉提升味道耶就不得之了,少許還未加上濃厚湯底沾在麵條上令人難忘,加上厚厚的叉燒口感十足麵條亦非常堅韌,溏心蛋亦都做得非常之好,期待下次再光顧。
2023-03-16 292 瀏覽
✍︎︎每次唔理下就定夜晚經過,都會見到好多人排隊,店內大概得10個位左右,無得拎飛要耐心排隊先食到🐟魚介豬骨湯拉麵🍜 $78湯底非常濃郁,魚嘅鮮味配合豬骨嘅濃味拉麵彈牙,點普通份量都好大碗叉燒3大塊🐷骨膠原撈麵(無湯)$78首先先嚐麵條原汁原味然後將魚粉+膠原球+吱埋檸檬汁撈埋一齊最後加入黑胡椒同蒜蓉一碗麵分咗3個層次(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)而且肉肉非常多又軟稔可以揀麵嘅份量:50%(可以揀多份配菜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎))/75%/普通/加麵底$10醬汁:少/普通/多有蔥定無蔥等❥值得一食( ̄∇ ̄)••••••••••••••••••••••••••••••🔎拉麵台風荃灣大河道81號寶成樓地下7號舖••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎

🐟魚介豬骨湯拉麵🍜 $78
湯底非常濃郁,魚嘅鮮味配合豬骨嘅濃味
拉麵彈牙,點普通份量都好大碗
叉燒3大塊

🐷骨膠原撈麵(無湯)$78
首先先嚐麵條原汁原味
然後將魚粉+膠原球+吱埋檸檬汁撈埋一齊
最後加入黑胡椒同蒜蓉
一碗麵分咗3個層次(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
而且肉肉非常多又軟稔

醬汁:少/普通/多
有蔥定無蔥等

❥值得一食( ̄∇ ̄)
🔎拉麵台風
荃灣大河道81號寶成樓地下7號舖
2023-03-15 209 瀏覽
這間叫做「台風」的拉麵店,真的是太好吃了!店家的魚介豬骨湯拉麵超級好吃,湯頭濃郁,麵條Q彈,再加上新鮮的海鮮,完全是讓人一口接一口的美味。我等了大概15分鐘,但是完全值得等待。另外,店家的服務也非常好,讓人感受到溫暖和親切,讓整個用餐體驗更加完美。如果你也是拉麵愛好者,不要錯過這間「台風」拉麵店,真的是太好吃了!