2K
2024-09-17 2126 瀏覽
🥳 將軍澳新開既台灣菜,選擇非常之多,睇到眼花繚亂 📝 鐵板鋸扒﹑一人火鍋﹑肉燥飯﹑牛肉麵﹑小菜等等 🥤仲有多款台式飲品。====—====—====—====—✦台灣鹽酥雞✦ ($35)🐓 必點鹽酥雞,份量好多,外脆內滑😙⋄✦滷水雞翼(5隻) ✦ ($33)🍗 滷水雞翼滷得入味,嫩滑唔鞋口😋⋄✦台灣古早牛肉火鍋(牛肋條) ✦ ($128)🤯 雖說係一人份量,但十分多料,一人係食唔哂,一定要同朋友share。🤤⋄✦巨峰提子檸檬冰✦ (跟餐+$10)🍇 食完熱辣辣既火鍋,飲返啖檸檬冰好清爽!🤩⋄✦台灣紅燒牛肉麵套餐✦ ($91)🐂 牛肉非常腍,唔使點咬就鬆開,有五舊牛肉,份量亦唔細🍜⋄✦台灣地瓜薯條✦ 跟餐小食🍠地瓜薯條甜甜地,點茄汁食非常開胃🍟⋄✦士多啤梨牛奶雪香✦ (跟餐+$5)😍 少女心爆發,香甜士多啤梨牛奶,加上燕麥提昇口感🤩推介🍓====—====—====—====—.📌店名:拾玥📍地址:將軍澳寶琳欣景路8號新都城中心二期1

====—====—====—====—
✦台灣鹽酥雞✦ ($35)

🐓 必點鹽酥雞,份量好多,外脆內滑😙

✦滷水雞翼(5隻) ✦ ($33)
🍗 滷水雞翼滷得入味,嫩滑唔鞋口😋

✦台灣古早牛肉火鍋(牛肋條) ✦ ($128)

✦巨峰提子檸檬冰✦ (跟餐+$10)
🍇 食完熱辣辣既火鍋,飲返啖檸檬冰好清爽!🤩

✦台灣紅燒牛肉麵套餐✦ ($91)

🐂 牛肉非常腍,唔使點咬就鬆開,有五舊牛肉,份量亦唔細🍜

✦台灣地瓜薯條✦ 跟餐小食

🍠地瓜薯條甜甜地,點茄汁食非常開胃🍟

✦士多啤梨牛奶雪香✦ (跟餐+$5)

😍 少女心爆發,香甜士多啤梨牛奶,加上燕麥提昇口感🤩推介🍓
====—====—====—====—
📌店名:拾玥
📍地址:將軍澳寶琳欣景路8號新都城中心二期1
2024-09-12
1天前 0 瀏覽
台式餐館早餐餐牌見到有新竹米粉即刻入去試見到舖頭全部卡位非常闊落好坐環境乾淨選擇咗雪菜肉絲新竹米粉餐33蚊加多一份多士炒蛋38蚊選擇 豐富一點新竹米粉 好爽又滑又有咬口米粉好大碗食到一半已經有飽肚感 雪菜少得有啲過份肉絲又老又鞋不過滑蛋非常高質素滑得嚟有少少實的的有口感多士自己落牛油終於唔使平時茶餐廳 油到膩
台式餐館

多士自己落牛油
終於唔使平時茶餐廳 油到膩

雪菜肉絲新竹米粉 拼牛乳炒蛋+牛油多士
2024-12-21 0 瀏覽
拾玥地址 : 將軍澳寶琳欣景路8號新都城中心二期1樓1086-1090A號舖😋自選雙拼台灣手工湯麵套餐我揀了巨人雞扒及花枝丸,田園鮮茄湯底個配稻庭烏冬,雞排外皮酥脆,肉質軟嫩,花枝丸肉質彈牙,內有花枝粒,有嚼口,湯底甜酸適中, 十分開胃,每一口都能感受到濃郁的番茄味, 配上彈牙的烏冬, 令人難以抗拒。😋慢煮田園鮮茄牛炕腩飯對番茄有情意結的我,再點了個鮮茄牛炕腩飯,牛炕腩經過慢煮,肉質軟嫩,份量很多,鮮茄的酸甜味道則為這道菜增添了一絲清新的口感,不會覺得油膩👍。另外點了幾個台灣小食,鹽酥雞,調味剛剛好,外皮香脆,內裡嘅雞肉鮮嫩多汁,好味,滷水雞翼,色澤金黃,鮮嫩入味,花枝丸炸至金黃,口感彈牙,我很喜歡,這一餐非常滿足。特別喜歡跟餐的柑桔檸檬,清新又解膩,滋潤喉嚨!這裡的菜式價錢親民,食物選擇非常之多,味道不俗,份量十足,值得一試。#拾玥 #台灣美食#將軍澳美食
拾玥
😋自選雙拼台灣手工湯麵套餐
😋慢煮田園鮮茄牛炕腩飯
特別喜歡跟餐的柑桔檸檬,清新又解膩,滋潤喉嚨!
#拾玥 #台灣美食#將軍澳美食
2024-12-21 0 瀏覽
🍽️拾玥 (將軍澳)📍將軍澳寶琳欣景路8號新都城中心二期1樓1086-1090A號舖一家人話想去食台灣嘢,即刻諗起呢間好適合一家大細去食嘅「拾玥」!記得朋友極力推薦,話抵食夾大件,地點又方便,就係地鐵站行上去唔使1分鐘,原來食物質素唔錯㗎👍~咖喱牛坑腩飯🍛🍖牛坑腩煮得非常軟嫩,入口即化,咖喱醬汁濃郁香滑,帶有適量的少少辣味,搭配上白飯,吸滿咗咖喱醬汁嘅香味,我哋都食得好滋味😍配菜仲有爽脆的蔬菜,清爽解膩,感覺都健康啲啦,絕對值得一試😋🍽️~鹽酥澎湖特A級花枝丸好香口,彈牙美味,喺大家好鍾意食嘅台灣小食🤗~滷水雞翼🍗🍲真係好味,醃得非常入味,肉質鮮嫩,滷水汁嘅鹹香同雞翼嘅鮮味完美結合,百吃不厭😍~愛文芒果茉莉花茶&黑糖冬瓜茶兩款甜度適中,愛文芒果茉莉花茶嘅芒果味超濃,家人讚不絕口😀
🍽️拾玥 (將軍澳)

~咖喱牛坑腩飯🍛🍖

~鹽酥澎湖特A級花枝丸
好香口,彈牙美味,喺大家好鍾意食嘅台灣小食🤗

~滷水雞翼🍗🍲

~愛文芒果茉莉花茶&黑糖冬瓜茶
兩款甜度適中,愛文芒果茉莉花茶嘅芒果味超濃,家人讚不絕口😀

2024-12-19 0 瀏覽
點解唔可以行多一步,將蔥抓餅同多士切開一半,開業果陣時明明有切開,成大塊嘢咁知唔知顧客食得好辛苦?門口個招牌都係開2架喎!咁算唔算違反商品說明條例?對顧客嘅誠意同尊重比起食物質素更加重要。
蔥抓餅&多士
2024-12-18 0 瀏覽
呢間餐廳都多人幫襯,無論係午餐定下午茶,食客都不斷進進出出,真係頗受歡迎~我叫咗個一人套餐,套餐包括一份主食,一份小食同一杯野飲。🍅台灣番茄牛肉麵 $96點餐後好快就上菜,熱辣辣嘅番茄牛肉麵味道非常好!番茄湯底濃郁,配料豐富,有大大嚿嘅白蘿蔔同埋番茄。牛肉份量多而且非常軟嫩,麵條份量都相當足夠。🐥鹽酥雞脆口嘅鹽酥雞,雞肉外脆內嫩,帶有微辣嘅味道。🧋特濃朱古力珍珠(加$5)朱古力味道真係好濃郁,唔會過於甜膩,加咗珍珠落去更增添口感,好有特色~

我叫咗個一人套餐,套餐包括一份主食,一份小食同一杯野飲。

🍅台灣番茄牛肉麵 $96
台灣番茄牛肉麵

🐥鹽酥雞
鹽酥雞

脆口嘅鹽酥雞,雞肉外脆內嫩,帶有微辣嘅味道。

🧋特濃朱古力珍珠(加$5)
特濃朱古力珍珠

一人套餐
2024-12-16
台灣番茄牛肉麵
特濃朱古力珍珠
今晚和姊妹在將軍澳吃到這間不錯的台灣牛肉麵🥰-<台灣古早牛肉火鍋(牛肋條)> $128牛肋條很嫩口很入味☺️鍋裡的配料超多,有凍豆腐、花枝丸、鱈魚湯包 、芋頭貢丸、麻辣貢丸、鵪鶉蛋女娃娃菜、金菇、香菇貢丸、蕃茄、粟米和木耳😚最喜歡麻辣貢丸和鵪鶉蛋😋超有台式風味!-<台灣紅燒牛肉麵配滷水雞翼> $91由於我倆太愛台式牛肉麵所以除了火鍋也再叫了多碗麵去吃🤣湯底好有台灣地道風味,配上手工麵口感一流!滷水雞翼也很入味~-<鹽酥澎湖特A級花枝丸> $35花枝丸彈牙🤩吃完好滿足💯-跟餐的珍珠奶茶和朱古力珍珠邪惡但好喝🤪珍珠軟糯-特別讚揚職員服務很好,定期會前來問火鍋需不需要加湯☺️上菜速度快,整體來說用餐體驗很好~
今晚和姊妹在將軍澳吃到這間不錯的台灣牛肉麵🥰
<台灣古早牛肉火鍋(牛肋條)> $128
<台灣紅燒牛肉麵配滷水雞翼> $91
<鹽酥澎湖特A級花枝丸> $35
花枝丸彈牙🤩吃完好滿足💯
跟餐的珍珠奶茶和朱古力珍珠邪惡但好喝🤪珍珠軟糯
  • 牛肉麵
2024-11-30 211 瀏覽
今日同朋友去左將軍澳睇戲,睇完戲決定搵間台灣野傾下計,見到呢間餐廳環境闊落,就入去試下!佢哋有個一人專享套餐,包主食、小食同一杯野飲,幾抵食! 我地叫左2個一人套餐,分別係:1. *台灣紅燒牛肉麵 配鹽酥雞(小) 同 珍珠奶茶* 🍜🐔🧋2. *滷水雞翼肉燥飯 配鹽酥澎湖特A級花枝丸 同 冬瓜茶* 🍗🍚🦑🍵紅燒牛肉麵湯底濃郁,牛肉嫩滑,麵條Q彈,真係一流!鹽酥雞外脆內嫩,配埋珍珠奶茶,簡直係完美組合!滷水雞翼肉燥飯,雞翼滷得入味,飯香十足,再加埋鹽酥澎湖特A級花枝丸,彈牙有咬口,真係好滿足!冬瓜茶清甜解渴,配搭得宜。😋👍仲加左個上湯浸時菜,青翠欲滴,清爽又健康,幾好!🥬🌿總括嚟講,呢間台灣餐廳無論係食物質素定環境氣氛都好值得推薦!下次有機會一定會再嚟試其他菜式!🔥✨

仲加左個上湯浸時菜,青翠欲滴,清爽又健康,幾好!🥬🌿

2024-11-30
2024-11-23 368 瀏覽
第一次值得我去寫食評,今日同媽媽和老公出來新都城買野同行街。見到這間台灣店,都打算一試,結果很意外。難怪要排隊,我地等了一陣好快就有位。三個人點了紅燒牛肉米粉,鱈魚湯包花枝丸米粉,咖哩牛腩飯,都好味。值得的是員工服務好好,原本我地都吾知道熱水是自己出去斟的,但員工都細心幫忙媽媽拿,還告知我們小心熱水,有需要可以再出去斟。辛苦你了,一個肥肥地短頭髮帶眼鏡的女仔,(吾記得睇吾到你牌乜名),係咪聽到同事叫你咪琪😂😂希望無錯,你一直好好笑容,我們一家都食得好開心。繼續努力👏👏為你一讚👍👍會再來光顧。
2024-11-23
10 分鐘 (堂食)
2024-11-18 460 瀏覽
🍽️拾玥 (將軍澳)📍將軍澳寶琳欣景路8號新都城中心二期1樓1086-1090A號舖好耐冇見到抵食嘅台式餐廳,一個餐起碼1.5人份量,好適合一家大細去食!地鐵站行上去唔使1分鐘,鋪面都幾大,可以選擇嘅嘢食好多種類,諗食咩都諗咗一陣,最後揀咗一個養生鍋加一個邪惡鐵板🤣希望可以平衡下。✦鐵板西冷牛扒拼巨人雞扒配薯菜&蕃茄汁兩塊牛扒配一塊雞扒,肉質好嫩滑,入口一啲都唔會有好膩嘅感覺,冇乜筋位,特別雞扒,切落去啲汁流嗮出嚟😮……薯菜配嘅係地瓜切條,甜度適中,啱啱好中和到本身肉嘅濃郁,不過如果細食嘅要注意,呢款鐵板真係超級大份🥺……呢個價錢去出邊鋸扒絕對食唔到,但實在太好食,唯有今晚返去要跑多幾圈🙃🙃。✦鹽酥澎湖特A級花枝丸好有咬勁,粉落得唔多,調味啱啱好,細路仔應該會好中意!✦上湯鱈魚湯包爆汁湯包,啲餡鮮甜,適合做前菜。飲埋湯已經可以當一個餐🤣✦蟲草花養生小火鍋配牛肉&米線台式鍋好多呢種養生系列,啲料好足,滾湯煮滑牛肉,湯底有紅棗有蟲草花,入邊仲有好多隻丸,職員話有隻麻辣,提醒我哋留意😉勁體貼,不過好彩食落唔算辣,樣樣材料都好入味,米線最後落,吸曬精華湯汁,晚秋初冬最啱暖身,第一次食一人鍋食到一
🍽️拾玥 (將軍澳)

✦鐵板西冷牛扒拼巨人雞扒配薯菜&蕃茄汁

✦鹽酥澎湖特A級花枝丸
好有咬勁,粉落得唔多,調味啱啱好,細路仔應該會好中意!

✦上湯鱈魚湯包
爆汁湯包,啲餡鮮甜,適合做前菜。飲埋湯已經可以當一個餐🤣

✦蟲草花養生小火鍋配牛肉&米線
台式鍋好多呢種養生系列,啲料好足,滾湯煮滑牛肉,湯底有紅棗有蟲草花,入邊仲有好多隻丸,職員話有隻麻辣,提醒我哋留意😉勁體貼,不過好彩食落唔算辣,樣樣材料都好入味,米線最後落,吸曬精華湯汁,晚秋初冬最啱暖身,第一次食一人鍋食到一啲湯渣都唔剩🙈。

✦愛文芒果茉莉花茶&黑糖冬瓜茶
每個餐配一杯嘢飲或者加錢有特飲,呢杯凍嘅愛文芒竟然唔使加錢就有,芒果味超濃,另外落咗杯黑糖冬瓜茶,有啲餐廳會落好多糖漿,呢度就偏淡味,我個人幾中意,下次可以試下啲再特別啲嘅。

2024-11-18 411 瀏覽
CP值極高的台式抵食餐廳😋😋黎到將軍澳的新蒲點,座位舒適,環境光猛,服務員好有禮貌,安排左我地坐一個梳化位,餐牌上面選擇種類好多,有一人鍋,有鐵板餐,有自選雙併麵餐,有台式麵類及小食及飲品,目不暇給👏🏻👏🏻自選麵專享套餐😙😙每個餐可選一個主食,小食及飲品。台灣麻辣湯(小辣)新竹米粉,雙併選左滷水雞翼及台式澍湖特級花枝丸,小食點了鹽酥雞,飲品就點了港式凍檸茶。新竹米粉煙韌彈牙,雞翼煮得入味,咸味適中,花枝丸有鮮味,有口感,配上香脆可口的鹽酥雞。自選麵專享套餐☺️☺️每個餐可選一個主食,小食及飲品。豬骨濃湯米線香茅豬扒及台式澍湖特級花枝丸,小食點了上湯浸時菜,飲品就點了港式凍檸茶。米線爽口彈牙,豬扒煮得入味,咸味適中,花枝丸有鮮味,有口感,配上上湯浸時菜,實屬健康之選,能中和豬扒的油膩感。
CP值極高的台式抵食餐廳😋😋

自選麵專享套餐😙😙
每個餐可選一個主食,小食及飲品。
台灣麻辣湯(小辣)新竹米粉,
雙併選左滷水雞翼及台式澍湖特級花枝丸,
小食點了鹽酥雞,飲品就點了港式凍檸茶。

自選麵專享套餐☺️☺️
每個餐可選一個主食,小食及飲品。
豬骨濃湯米線
香茅豬扒及台式澍湖特級花枝丸,
小食點了上湯浸時菜,飲品就點了港式凍檸茶。

2024-11-16
下午茶
位於將軍澳新都城中心二期一間新開台式餐廳—拾玥,地方十分寬敞,餐廳以簡單的木系傢俬裝潢,給人一種平實的感覺。餐廳設有很多套餐,每份套餐都份量十足,我們都要花上一段時間才能挑選到合適的晚餐呢!台灣古早牛肉火鍋,其實就是牛肋條!選用的牛肋條肉質鮮嫩,口感極佳,湯底十分甜,就好像是台灣牛肉麵的湯底一樣濃稠好味。每個鍋都有台灣凍豆腐、花枝丸、鱈魚湯包、芋頭貢丸、麻辣貢丸、娃娃菜、鵪鶉蛋、金菇、蕃茄、粟米及木耳等。還可配手工麵、新竹米粉、米線、公仔麵、白飯、肉燥飯等。熱辣辣的滾着吃,我們選了肉燥飯,套餐還有飲品,十分滿足。台灣夜市鐵板套餐鐵板套餐以西冷牛扒和巨型雞扒為主打,當菜品上桌時,份量驚人!鐵板西冷牛扒外焦裡嫩,汁多味美,牛扒有兩塊,切開容易,帶有少許筋位,增加咀嚼感。巨型雞扒也很大塊,切開時肉汁滲出,肉質滑嫩且juicy。每份鐵板餐均配有地瓜薯條、火腿、香腸、粟米和椰菜。配上惹味的黑椒汁,還有一碗肉燥飯和飲品,實在太豐富了!台灣鹽酥雞鹽酥雞炸得非常酥脆,外酥內嫩,熱辣辣的,令人食不停口。拾玥真是一間值得推薦嘅台式餐廳,食物味道不俗,分量十足,而且價錢實惠。

台灣夜市鐵板套餐

台灣鹽酥雞
鹽酥雞炸得非常酥脆,外酥內嫩,熱辣辣的,令人食不停口。

2024-11-02 494 瀏覽
今日同友人們踩完車,黎咗寶琳呢面食個early dinner,入到嚟先發現呢度應該新開無耐,menu有超多選擇,下午茶好抵,平均$40零蚊一個餐,但掙扎咗好耐,決定叫兩個主食再加一啲小食三個人分享,主食份量都好大,最尾大家都食到好撐😂紅燒牛肉麵湯頭好濃,牛肉炆得幾淋,有兩舊大大蘿蔔,都係好淋身豬扒拼滷水雞翼肉燥飯個人比起牛肉麵,更喜歡這個,成個飯有滿滿嘅肉燥汁,拌飯一流,份量的確係超級多,個人覺得係二人份😂 豬扒同雞翼都好入味,配埋啲雪菜/拌菜食,增添口感😋鹽酥雞香酥!非常濃蒜味🤭👍🏻上湯花枝丸台灣啲丸類不嬲都出色,呢個花枝丸都幾鮮味,會有紫菜加埋入上湯到,個湯清清地好飲上湯蒜蓉生菜正常,新鮮菜香芋珍珠奶茶飲得返兒時的味道🤣感覺啲珍珠係手工造,有大有細,但口感很好,不會過分煙靭巨峰提子檸檬冰清爽,做完運動飲啱啱好

紅燒牛肉麵
湯頭好濃,牛肉炆得幾淋,有兩舊大大蘿蔔,都係好淋身

豬扒拼滷水雞翼肉燥飯

香酥!非常濃蒜味🤭👍🏻

上湯花枝丸

上湯蒜蓉生菜
正常,新鮮菜

香芋珍珠奶茶

巨峰提子檸檬冰
清爽,做完運動飲啱啱好

2024-10-24 547 瀏覽
經過將軍澳新都城這間食台灣菜餐館,門外放着大大個餐牌,見下午茶套餐都抵食,入去試吓。餐廳裝修簡潔光猛,好有空間感,坐得舒服。下午茶餐選擇都非常多,我們叫了下午茶輕量湯麵餐配飲品。以為輕量版唔會大份,還要了地瓜薯條、三隻雞翼和時菜,點知飽到晚餐都唔使食😂✨醬汁巨人雞扒(1塊)新竹米粉 ,話就話係輕量餐,但都好大碗,雞扒好大塊,煎得外皮香脆,醬汁入味,配搭清爽順滑湯米粉 ,恰到好處。✨台灣麻辣湯米線配台灣澎湖特A級花枝丸,湯底濃郁香氣撲鼻,選擇小辣湯頭不會過於刺激,花枝丸非常Q彈和濃厚墨魚味,超好味😋✨炸地瓜薯條,炸得金黃香脆,內裏軟糯,食落有自然甜味,是一道美味健康的小食。✨ 滷水雞翼(3隻)滷得入味嫩滑和上湯浸時菜,味道都是好食的,唔錯。我們每杯+$10改飲特色飲品✨香芋雪香(凍)香濃綿密,加了燕麥,增加口感,好飲。✨特濃朱古力珍珠(凍)朋友話好肥㗎,係就係邪惡啲,好味呀嘛,飲咗先算😂

我們每杯+$10改飲特色飲品

✨香芋雪香(凍)
香濃綿密,加了燕麥,增加口感,好飲。

✨特濃朱古力珍珠(凍)
朋友話好肥㗎,係就係邪惡啲,好味呀嘛,飲咗先算😂

2024-10-08
2024-10-22 662 瀏覽
聽聞將軍澳新都城開了間台式餐廳,朋友最愛台灣菜所以即管去品嚐。星期六中午時分比較多客人,要排隊等候安排入坐。 排隊大約十分鐘,裡面座位都算寬敞,裝修簡潔坐得舒服。 首先點了些小食,很久沒吃過鹽酥雞,雞肉大件,炸到外脆內嫩不會乾,值得一讚!上湯浸時菜,味道也不錯。我點了個紅燒牛肉麵、鹽酥花枝丸,麵質Q彈,牛的份量好多,湯也很清甜很好喝。 朋友是食肉獸,點了個鐵板西冷牛扒拼巨人雞扒 。有兩塊牛扒,一塊大雞扒、一條腸、一塊火腿,還有菜和炸蕃薯條,牛肉生熟剛剛好。飲品點了個熱的珍珠奶茶,和一個凍蜂蜜綠茶,甜度適中。這裡的份量多,味道質素也好,店員禮貌親切,下次會再來試試其他食物。
星期六中午時分比較多客人,要排隊等候安排入坐。

排隊大約十分鐘,裡面座位都算寬敞,裝修簡潔坐得舒服。
上湯浸時菜,味道也不錯。
 朋友是食肉獸,點了個鐵板西冷牛扒拼巨人雞扒 。
飲品點了個熱的珍珠奶茶,和一個凍蜂蜜綠茶,甜度適中。
2024-10-19
10 分鐘 (堂食)