2024-09-11 708 瀏覽
晚飯時間,一入就有位,嗌左個牛腩麵同豬扒魯肉飯同 鹽酥雞 二杯嘢飲個碗好大個,但個份糧都勁多紅燒牛肉面牛腩好淋唔un, 麵質煮到岩岩好,但可惜蘿蔔唔入味,可能因為太大舊既關係,個麵條勁多,好似唔洗錢咁雞扒魯肉飯雞扒只係得一塊肉質嫩滑但味道一般,魯肉偏少而且味道不過不失,個飯我最少有二碗,導致魯肉完全唔夠送飯鹽酥雞脆, 熱, 可惜唔係太夠味嘢飲方面都不過不失,係早期台式餐廳既嘢飲味道。總結,如果唔駛排隊可試下,但要排隊就要考慮一下

個碗好大個,但個份糧都勁多

紅燒牛肉面

雞扒魯肉飯

鹽酥雞
脆, 熱, 可惜唔係太夠味

嘢飲方面都不過不失,係早期台式餐廳既嘢飲味道。

總結,如果唔駛排隊可試下,但要排隊就要考慮一下
位於將軍澳寶琳的台灣菜式餐館,地方寬敞,座位舒適。餐牌選擇甚多,有台灣麵食、肉燥飯、鐵板扒餐、台式小食、飲品,還有一人台式火鍋。台灣夜市鐵板套餐:鐵板西冷牛扒拼巨人雞扒鐵板餐有兩大塊牛扒拼一塊雞扒,剛上枱時趁鐵板還是熾熱就淋上黑椒汁,配料有地瓜薯條、腸仔、火腿、粟米、雜菜,還配有白飯、意粉或薯菜,非常豐富、飽肚。飲品:士多啤梨牛奶雪香套餐可以優惠價加配特飲,這杯大大杯,甜甜且濃香的士多啤梨奶。一人台灣涮涮鍋專享套餐:蟲草花養生小火鍋自選肉類是雞肉,配手工麵。雞肉非常大件,有數件,還有大量蟲草花、花枝丸、貢丸、蔬菜等等。全部食材都是生的,所以慢慢在鍋裡熟透後才可享用呢。飲品:朱古力牛奶雪香濃郁的朱古力,牛奶醇香順滑,上面灑上雪香片脆脆,加添口感。
台灣夜市鐵板套餐:鐵板西冷牛扒拼巨人雞扒

飲品:士多啤梨牛奶雪香

一人台灣涮涮鍋專享套餐:蟲草花養生小火鍋

自選肉類是雞肉,配手工麵。
雞肉非常大件,有數件,
還有大量蟲草花、花枝丸、貢丸、蔬菜等等。
全部食材都是生的,所以慢慢在鍋裡熟透後才可享用呢。
飲品:朱古力牛奶雪香

濃郁的朱古力,牛奶醇香順滑,上面灑上雪香片脆脆,加添口感。
2024-09-04 800 瀏覽
🌟幾次晚餐時段經過呢間新開台式餐廳,都見到排晒隊,今日放假,早早黎食個晚飯。🌟餐廳係簡約西式設計,空間感好大,大量舒適卡位,坐得好舒服。🥢餐廳menu 超多選舉,都係傳統台式美食。最特別係有一人涮涮鍋套餐同夜巿鐵板套餐。🍅蕃茄濃湯小火鍋(雞肉)配日本稻庭烏冬又係最愛的一人火鍋系列😍食材超級豐富,裝得滿滿的。雞脾肉超級大塊!煮完後肉質彈牙鮮味,真係好好食。鍋入面有齊五款丸類: A級花枝丸,雪魚湯包,芋頭貢丸,麻辣貢丸,香菇貢丸,各有特色,一次過試晒咁多口味😋蕃茄湯底好濃郁,仲有多款蔬菜,清新健康之選。加配左稻庭烏冬,好滑溜👍🏻🐤醬汁巨人雞排拚鹽酥雞肉燥飯雞排真係好大塊,啖啖肉好滋味。鹽酥雞香脆可口👍🏻另外加埋肉躁,酸菜一齊食,好滋味。🥬上湯浸時菜一人套餐包了一個小食,清清地食個菜,面頭灑了炸蒜,好香口。🐟上湯雪魚湯包外面是魚肉,入面包住豬肉餡料,很有台灣的味道😋🍹巨峰提子檸檬冰🥤檸檬茶飲品都頗大杯,抵飲👍🏻🌟又多了一間一人火鍋的好選擇😆這間餐廳真是好食又大份,下次可以多d人黎share 食多幾款。

🍅蕃茄濃湯小火鍋(雞肉)配日本稻庭烏冬

加配左稻庭烏冬,好滑溜👍🏻

🐤醬汁巨人雞排拚鹽酥雞肉燥飯

🥬上湯浸時菜
一人套餐包了一個小食,清清地食個菜,面頭灑了炸蒜,好香口。

🐟上湯雪魚湯包
外面是魚肉,入面包住豬肉餡料,很有台灣的味道😋

🍹巨峰提子檸檬冰
🥤檸檬茶
飲品都頗大杯,抵飲👍🏻

2024-09-01
  • 蕃茄濃湯小火鍋
  • 醬汁巨人雞排拚鹽酥雞肉燥飯
2024-09-03 853 瀏覽
位於將軍澳新都城中心嘅❣︎拾玥❣︎係一間主打食台灣菜嘅餐廳,晚市仲有台式一人涮涮鍋添😋我今日去食下午茶,竟然要等位🫢我好少見呢類餐廳有呢種情況,證明呢個就係好食穩陣嘅保證😋❣︎蕃茄巨人雞扒腸仔飯❣︎$43下午茶餐,份量都相當大碗👍🏻雞扒嫩滑啖啖肉,有椰菜同紅蘿蔔做配菜,簡單又好味。❣︎奶醬多士❣︎$30下午茶嘆返件奶醬多士人生一大樂事😋薄多士烘得夠脆口,會跟多一舊牛油比你。❣︎特濃朱古力珍珠❣︎跟餐+$3朱古力超濃郁😋珍珠Q彈。

❣︎蕃茄巨人雞扒腸仔飯❣︎$43

❣︎奶醬多士❣︎$30

❣︎特濃朱古力珍珠❣︎跟餐+$3
朱古力超濃郁😋珍珠Q彈。

2024-08-31
今日諗住同bb去買衫 咁啱去開新都城見到有間新開嘅台灣菜叫拾玥 我哋就入去試下喇😙😙個位置非常方便無論搭地鐵巴士定小巴嚟都好落車嘅位其實行一兩分鐘就已經到間餐廳🚌🚐🚇一入到去店員安排非常妥當搵咗個位畀我哋放假bb車等我哋可以同時照顧bb嘅時候又可以享受美食雖然我哋兩點先到有下午茶餐但係我哋好肚餓所以叫咗午餐食 一落單唔使五分鐘啲嘢食已經來齊呢間餐廳嘅送餐速度令我非常之震驚雙拼麵全日套餐 配 士多啤梨牛奶雪香🍲🍹我哋揀咗豬骨濃湯 稻庭烏冬 台灣直送香菇貢丸 台灣澎湖特a級花之丸 個稻庭烏冬好滑 丸類都係非常新鮮同埋足料香菇貢丸入面我都可以咬到一粒粒菇同埋花之丸入面呢都可以試到有一粒粒嘅墨魚非常足料 有咬口 士多啤梨牛奶雪香有d燕麥片係上面好特別 就算林左之後都覺得仲同杯飲品好夾 台灣紅燒牛肉肉燥飯 配 凍巨峰提子檸檬冰 🍛🍹牛肉炆得啱啱好 軟韌度適中 食落唔會覺得太淋或者太韌 仲有啲雪菜感覺好清新杯檸檬冰好清新 配以下小食就更夾小食 台灣鹽酥雞因為全部嘢食都係即叫即煮 食落好脆好香冇骨 唔會好似有啲餐廳咁落咗超多鹽而好鹹味道啱啱好 份量超級多 小食 台灣地瓜薯條嚟到嘅時候薯條出煙 都係

雖然我哋兩點先到有下午茶餐但係我哋好肚餓所以叫咗午餐食

雙拼麵全日套餐 配 士多啤梨牛奶雪香🍲🍹

台灣紅燒牛肉肉燥飯 配 凍巨峰提子檸檬冰 🍛🍹
杯檸檬冰好清新 配以下小食就更夾

小食 台灣鹽酥雞

小食 台灣地瓜薯條
嚟到嘅時候薯條出煙 都係即叫即做 食嘅第一啖仲爭少少燙親添
地瓜味好甜唔知係咪喺廚房入面啲師傅即刻用啲地瓜整嘅呢 相對普通出面食嘅薯條係好食好多
茄汁係獨立包裝可以跟自己嘅需要而落返適當嘅份量好環保呀
嚟咗呢間台灣餐廳食個 late lunch 🤣呢度有「一人尊享套餐DELUXE SET FOR ONE」,係《主菜+小食+飲品 MAIN DISH + SNACK + DRINK》,咁揀咗 $91 「台灣紅燒手工牛肉麵TAIWANESE BEEF NOODLES」+「上湯浸時菜(小)SEASONAL VEGETABLES IN SOUP」+「即磨咖啡」🤣「台灣紅燒手工牛肉麵」:紅燒牛肉大大件有幾件炆煮得好腍👍,仲有兩件好大件又係煮得好腍兼清甜嘅白蘿蔔👍,麵條比較粗身都幾彈牙👍「上湯浸時菜(小)」:簡單幾好食😋「即磨咖啡」:熱辣辣,大大杯,幾香咖啡味🤣$35「上湯香菇貢丸(5粒)PORKBALL IN SOUP (5 PCS)」:幾爽滑仲有啲啲彈牙🤣$24「滷水雞翼(3隻)」:滷得夠入味😋
嚟咗呢間台灣餐廳食個 late lunch 🤣
「上湯浸時菜(小)」:簡單幾好食😋
「即磨咖啡」:熱辣辣,大大杯,幾香咖啡味🤣
$24「滷水雞翼(3隻)」:滷得夠入味😋
午餐
2024-08-31 359 瀏覽
今日第一次去食,食物份量和質素不錯,维服務人員的服務態度有點兒那個;因叫多了食不完,叫服務員给個外賣盒,第一個認了,但之後不了了之;等了一回,叫第二個,离遠已叫我等等,之後走開,但見她只在埸走來走去,唉!等叫第三個才取到,咁嘅服務態度,如何再去幫櫬?…………
2024-08-26 683 瀏覽
拾玥😘😘😘多元化台式餐廳將軍澳新都城中心、主打台式美食、夾雜港式味道、港台美食文化交融😁✨小食二串一$40丹麥多士酥香鬆軟、外層金黃脆口、咬一口、溶化口腔感!奶醬多士多奶多醬、邪惡絕配、yummy yummy+$10士多啤梨牛奶雪香 濃𤂑士多啤梨🍓清香撲鼻、奶香、淡淡粉紅色、迷人pink lady😊✨自選麵專享套餐田園鮮茄蕃茄湯濃濃番茄湯底、入口清甜fresh、材料豐富、飽肚🈵足下午茶+$10稻庭烏冬、軟腍爽滑、彈牙有嚼口+$3台灣直送鱈魚湯包3粒外層魚丸包裏灌湯肉丸、味蕾雙重享受雞翼3隻濃甜香滷水、肉嫩軟滑鹽酥麻辣貢丸3粒麻辣香、刺激味蕾新口感、外脆內軟+$5凍香芋雪香淡淡香澴紫香芋、色調柔和、賣相吸引眼👀球、甜度剛好、creamy😊拾玥將軍澳寶琳欣景路8號新都城中心二期1樓1086-1090A號舖港鐵寶琳站A1出口、步行1分鐘
拾玥
😘😘😘
多元化台式餐廳
✨小食二串一$40
丹麥多士
酥香鬆軟、外層金黃脆口、咬一口、溶化口腔感!
奶醬多士
多奶多醬、邪惡絕配、yummy yummy
+$10士多啤梨牛奶雪香
✨自選麵專享套餐
田園鮮茄蕃茄湯
濃濃番茄湯底、入口清甜fresh、材料豐富、飽肚🈵足下午茶
+$10稻庭烏冬、軟腍爽滑、彈牙有嚼口
+$3台灣直送鱈魚湯包3粒
外層魚丸包裏灌湯肉丸、味蕾雙重享受
雞翼3隻
濃甜香滷水、肉嫩軟滑
鹽酥麻辣貢丸3粒
麻辣香、刺激味蕾新口感、外脆內軟
+$5凍香芋雪香
拾玥
港鐵寶琳站A1出口、步行1分鐘
椒鹽麻辣貢丸
香芋雪香/士多啤梨牛奶雪香
2024-08-24
5 分鐘 (堂食)
下午茶
椒鹽麻辣貢丸
香芋雪香/士多啤梨牛奶雪香
  • 小食二串一
經過見有間新開張的台灣餐廳,喜愛嘗新的我,見剛有位便即入去開餐囉。餐廳地方夠晒闊落,座位寬敞坐得舒適,餐牌選擇亦蠻多的,除有台灣麵食外,尚有1人火鍋,好捧啊。台灣蕃茄牛肉手工麵,濃牛味湯底加上鮮蕃茄的配搭,湯底夠晒味,牛肋條炆煮得很入味,口感紮實有層次,白蔔葡清甜爽口,手工麵夠彈性煙靱。日式壽喜燒小火鍋,食材十分之豐富,雞髀肉原汁原味,口感鮮嫩之餘,滑嘟嘟的很好食,仲有花枝丸、貢丸、鵪鶉蛋、紹菜、金菇菜等等,湯底非常香濃,將手工麵煮入其中,夠晒飽肚又健康,非常之滿足😌。小食-上湯川麻貢丸,麻辣味中度,彈牙紮實口感,爽滑有嚼口,湯亦好飲。上湯浸菜的湯內有放上炸香蒜,令菜更鮮甜可口,實在有用心制作。老友的珍珠奶茶香滑有茶味,我點的柑桔檸檬茶,清香爽甜,感覺滋潤。

2024-08-22
今次我哋嚟到將軍澳寶琳食台灣嘢(拾玥) 😍, 餐廳係新式台灣菜 , 菜單可以話係包羅萬有😋 , 佢夜晚可以食一人邊爐 , 鐵板扒餐或者台式嘅鐵鍋小菜都有🤪🤪,當然唔少得台灣小食嘅鹽酥雞同埋雞翼啦🤗~今次我哋試咗佢哋晚市嘅一人台灣涮涮鍋尊享套餐同埋即燒鐵鍋小菜😋😋一人台灣涮涮鍋尊享套餐台灣古早牛肉火鍋(牛肋條)🥩🍲 $128火鍋湯底用上古早味牛肉湯🍲 , 有豐富嘅牛骨牛肉味 , 牛肋條份量十足 ,牛肉事先已經炆得好淋好入味 , 油脂感亦都好重,每一舊都非常滿足😊😊,同埋配料亦都非常豐富 , 其中有花枝丸 , 芋頭貢丸 , 同埋鵪鶉蛋都好出色 , 係台式火鍋先有嘅特色配料 😘😘即燒熱鍋小菜蟲草花木耳炆雞 $72🍗炆雞係用鐵鍋嘅方式上菜, 新鮮滾熱辣  , 因為上枱嘅時候都有一直燒住 , 所以聞到個醬汁非常香濃 🥴🥴, 雞件原汁原味,口感鮮嫩之餘,雜着蟲草花的香味 , 仲要全部雞件都用上雞髀位 , 肉質爽彈軟滑亦都有好香嘅雞油味🥰🥰 .小食鹽酥雞$38🍗鹽酥雞新鮮炸起 , 每一粒都非常大粒,外脆內滑,入面好Juicy得黎又夠嫩滑.🥰🥰鹵水雞翼(五隻)$33🍗滷水雞翼好入味 ,肉質軟滑多汁,火

一人台灣涮涮鍋尊享套餐

台灣古早牛肉火鍋(牛肋條)🥩🍲 $128

即燒熱鍋小菜

蟲草花木耳炆雞 $72🍗

小食

鹽酥雞$38🍗

鹵水雞翼(五隻)$33🍗
滷水雞翼好入味 ,肉質軟滑多汁,火喉控制得啱啱好 , 雞翼一入口骨同肉係一啖分開曬, 肉質完全唔黐骨 , 滿分雞翼😋😋 !