睇下個門面❣️超有日本feel❣️🇯🇵🎌入到去真係好似返左鄉下咁,好正!佢有個小小area既佈置扮日本魚巿場咁,好得意!店鋪細細,播住日本歌,勁有日本vibe🥰餐廳主打既係天婦羅。有自選定食,配飯/冷熱烏冬/蕎麥麵都有選擇,再自由配搭唔同嘅天婦羅。每個自選天婦羅定食都有龍蝦味噌湯及前菜。前菜有個醃青瓜同有一片橙,好有心思,食完天婦羅食呢個真係有種解膩、清新,好完美perfect既感覺😋🥰🥢熟烏冬(豚骨湯)好貼心,烏冬/ 蕎麥麵都可以選擇唔同嘅湯底,例如豬骨湯或者鰹魚湯底。炸物就自由選,揀左:鳗魚、廣島蠔、鱸魚、雞肉、日本蕃薯、金菇、蓮藕,即叫即炸!全部天婦羅炸漿薄脆,好好味!除左附上既天婦羅沾汁,仲有七味粉、柚子鹽、不同既醬油等等,自由調味。🥢吉列豬扒丼$78丼飯都有龍蝦味噌湯同前菜附上。🥟雞皮餃子5pc $48主打天婦羅嘅店整嘅雞皮餃子冇得輸!餃子唔用餃子皮,係用雞皮包!薄薄的雞皮炸得香脆,入面餃子餡既肉juicy!超正❣️呢度既天婦羅同雞皮餃子都大推呀❣️
睇下個門面❣️超有日本feel❣️🇯🇵🎌
入到去真係好似返左鄉下咁,好正!

佢有個小小area既佈置扮日本魚巿場咁,
好得意!

店鋪細細,播住日本歌,
勁有日本vibe🥰

餐廳主打既係天婦羅。
有自選定食,
配飯/冷熱烏冬/蕎麥麵都有選擇,
再自由配搭唔同嘅天婦羅。
每個自選天婦羅定食都有龍蝦味噌湯及前菜。
前菜有個醃青瓜同有一片橙,

🥢熟烏冬(豚骨湯)
好貼心,
烏冬/ 蕎麥麵都可以選擇唔同嘅湯底,
例如豬骨湯或者鰹魚湯底。
炸物就自由選,揀左:
鳗魚、廣島蠔、鱸魚、雞肉、日本蕃薯
、金菇、蓮藕,
即叫即炸!
全部天婦羅炸漿薄脆,好好味!
除左附上既天婦羅沾汁,
仲有七味粉、柚子鹽、不同既醬油等等,自由調味。

🥢吉列豬扒丼$78
丼飯都有龍蝦味噌湯同前菜附上。

🥟雞皮餃子5pc $48
主打天婦羅嘅店整嘅雞皮餃子冇得輸!
餃子唔用餃子皮,
係用雞皮包!
薄薄的雞皮炸得香脆,
入面餃子餡既肉juicy!
超正❣️

呢度既天婦羅同雞皮餃子都大推呀❣️

喺棉登徑附近揾食,行行下見到另一個路口嘅盡頭,有間鋪頭有人龍,一個近期香港好少見嘅場景,間餐廳係“捌加廿陸天婦羅居酒屋”,抱住有咁多人排隊,一定好食嘅心態,排埋一份😂的確,排左大半個鐘係值嘅😍⭐️九肚魚天婦羅第一次見咁大條九肚魚,炸完依然係咁好食😋⭐️日本提子汽水感覺比芬達好飲,好似冇咁甜🤭⭐️蒲燒鰻魚丼鰻魚丼係男朋友食嘅,我就梗係要幫佢試下味la🤭鰻魚好厚肉,鰻魚汁嘅份量啱啱好⭐自選天婦羅定食配龍蝦味噌湯同前菜,我就加左好似8蚊轉左冷酢橘蕎麥麵自選嘅好處係,可以揀自己想食嘅野,我就揀左紫菜蝦膠、半熟蛋、鱸魚、希靈魚、蘆筍、日本蕃薯、大啡菇、蓮藕四季豆、粟米芯、四季豆、粟米芯龍蝦味噌湯好香龍蝦味😋至於自選天婦羅,真係樣樣都好食,因為我覺得好食嘅天婦羅要皮薄同炸得乾身,最鐘意半熟蛋同希靈魚,半熟蛋有驚喜,炸完仲係流心嫁😋至於希靈魚天婦羅同刺身嘅分別太大la,本身好鐘意食希靈魚刺身,食完希靈魚天婦羅之後,刺身真係冇得比,希靈魚天婦羅食落係好juicy嘅😋

⭐️九肚魚天婦羅
第一次見咁大條九肚魚,炸完依然係咁好食😋

⭐️日本提子汽水
感覺比芬達好飲,好似冇咁甜🤭

⭐️蒲燒鰻魚丼

⭐自選天婦羅定食
配龍蝦味噌湯同前菜,我就加左好似8蚊轉左冷酢橘蕎麥麵

2024-10-30
45 分鐘 (堂食)
  • 九肚魚天婦羅
  • 自選天婦羅定食
2024-10-08 2440 瀏覽
香港人最鍾意就係支持小店,尤其是係d有質素嘅小店🙂雖然呢間居酒屋仔 座落嘅地點唔係咁理想但仍然無阻為食家去覓食🤡進食期間不乏walk-in同預約左嘅客🤠想抵食當然要揀店家預設嘅套餐🤓唔想食飯嘅可以自選定食:配烏冬/蕎麥麵而且天婦羅可以以低價($9-23不等)無限任加,包你滿足🥳天婦羅粉漿唔算厚,酥脆香口材料樣樣新鮮,大大件穴子、鱚魚做到鎖水juicy😋冬菇、四季豆、蓮藕出名吸油但唔會吸到有益味👍虎蝦鮮甜🫶🏻最正係炸蠔!雖然一咬爆漿噴哂入鼻😅但真係好好味呀😍😍😍另外值得一提嘅係,期間限定有活龍蝦天婦羅!我點哂餐先見到隔離檯成個龍蝦殼,極之羨慕🥹食炸野當然唔少得鬼佬涼茶🍺d杯仔係響雪櫃拎出黎架~誠意滿分🤩🤩🤩食飽都未走得住架!記得試埋個燒菠蘿伴海鹽雪糕!冰火交融,加上天婦羅粉漿嘅脆脆,係好好味架😋不過燒菠蘿新鮮熱辣食果陣本能地想呼呼吹凍少少結果俾身邊人取笑傻仔🥲要多加注意⚠️
香港人最鍾意就係支持小店,尤其是係d有質素嘅小店🙂
雖然呢間居酒屋仔 座落嘅地點唔係咁理想
但仍然無阻為食家去覓食🤡
進食期間不乏walk-in同預約左嘅客🤠

想抵食當然要揀店家預設嘅套餐🤓
唔想食飯嘅可以自選定食:配烏冬/蕎麥麵
而且天婦羅可以以低價($9-23不等)無限任加,包你滿足🥳
天婦羅粉漿唔算厚,酥脆香口
材料樣樣新鮮,大大件
穴子、鱚魚做到鎖水juicy😋
冬菇、四季豆、蓮藕出名吸油但唔會吸到有益味👍
虎蝦鮮甜🫶🏻
最正係炸蠔!
雖然一咬爆漿噴哂入鼻😅但真係好好味呀😍😍😍
另外值得一提嘅係,期間限定有活龍蝦天婦羅!
我點哂餐先見到隔離檯成個龍蝦殼,極之羨慕🥹

食炸野當然唔少得鬼佬涼茶🍺
d杯仔係響雪櫃拎出黎架~誠意滿分🤩🤩🤩

食飽都未走得住架!記得試埋個燒菠蘿伴海鹽雪糕!
冰火交融,加上天婦羅粉漿嘅脆脆,係好好味架😋
不過燒菠蘿新鮮熱辣
食果陣本能地想呼呼吹凍少少
結果俾身邊人取笑傻仔🥲要多加注意⚠️
2024-10-08
  • 燒菠蘿伴海鹽雪糕
🎀尖沙咀。金黃脆卜卜雜錦天婦羅🍤🎀🪄店名* #捌加廿陸天婦羅居酒屋🔮地址* 尖沙咀緬甸臺8號凱譽地下17號舖🔮🗾分店地區🗾 旺角,尖沙咀💰價錢$234 已加一 (1人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_尖沙咀剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_日本菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵呢間天婦羅專門店店名超級長 同埋好特別 今日自己一個人走左去試試佢🤣佢既位置系正一蘭拉麵隔離 建議大家都可以過黎試試佢😍店鋪唔算太大 但睇得出主題裝修好用心💕有好多日式復古佈置 都幾岩打下卡😉有個單邊位置岩曬好似我一個人食 唔怕尷尬~🍽️食物質素🍽️餐廳有齊曬唔同天婦羅丼,普通丼飯(豬扒,炸雞,鰻魚),仲有各式各樣日式炸物小食 想自選炸物丼都得 除左飯 仲可以揀油飯,湯烏冬,湯蕎麥麵,冷烏冬,冷蕎麥麵 夠曬自由 整體性價比都好高 樣樣都係即刻炸 如果唔係好似我甘大食 其實一個人最多150內就搞掂🤣👀評分💖💖💖💖💖🪄特盛海鮮天丼$118今次當然要試下舖頭最正果款咩都有齊曬既海鮮丼飯😍入面有蝦兩隻,廣島蠔,鮮帶子,蝦膠,蓮藕,本菇,四季豆 超級豐富 每一款材料
🎀尖沙咀。金黃脆卜卜雜錦天婦羅🍤🎀

🪄店名* #捌加廿陸天婦羅居酒屋
🔮地址* 尖沙咀緬甸臺8號凱譽地下17號舖🔮
🗾分店地區🗾 旺角,尖沙咀
💰價錢$234 已加一 (1人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

🪄特盛海鮮天丼$118
今次當然要試下舖頭最正果款咩都有齊曬既海鮮丼飯😍入面有蝦兩隻,廣島蠔,鮮帶子,蝦膠,蓮藕,本菇,四季豆 超級豐富 每一款材料都係新鮮大份 天婦羅炸皮夠曬薄 即刻炸果然係唔同啲! 我個人最鍾意就係食蝦 佢哋嘅蝦好彈牙又夠蝦味 另外仲有廣島好勁大隻超肥美 咬落去仲會爆汁! 以呢個價錢黎講真係超高質😎😎

🪄雞軟骨$38
連呢一份雞軟骨份量就啱啱好 比起出面佢哋嘅雞軟骨會比較大粒 好有咬口 炸得幾香脆

🪄花尾龍躉$28
呢一款係舖頭期間限定炸物 未試過天婦羅龍躉 同平時嘅炸魚柳果然有啲分別 魚肉厚實彈牙 就算炸完之後 都仲可以保留魚肉鮮味及汁 建議大家都可以試下👍

👀評分💖💖💖💖
🪄炸菠蘿伴雪糕$28
另外一款期間限定嘅甜品 係咪未聽過呢😂 我都係第一次試 炸完出嚟嘅菠蘿會比較淋身 食落去嘅味道甜鹹甜鹹 幾特別 間唔中試下呢啲新奇嘢都幾搞怪😂

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️

• 特盛海鮮天丼
  • 雞軟骨
  • 花尾龍躉
2024-09-19 296 瀏覽
今晚係迎月夜,人約黃昏後😊捌加廿陸天婦羅居酒屋📍尖沙咀棉登徑8號凱譽地下17號舖門面的招牌,大部份是日文;店內的裝修都滿有日本風情 🎏,全都是手繪食物介紹的特色牆;店內還播放著日本的樂曲;座位長吧檯為主,感覺置身於日本的居酒屋內。天婦羅丼有預設定食或自選定食,QR code落單,非常方便。兒子懶揀,於是點預設定食特盛海鮮天丼$118蝦兩隻、鮮帶子、廣島蠔、四季豆、蓮藕、蝦膠和本菇。虎蝦蝦味濃郁,蝦肉彈牙,鮮味十足。兩者價錢計落差不多,自選的餸更合我心意。自選天婦羅定食有好多款式,價錢$9至$23不等,感覺有點像車仔麵。我揀了五個餸,軟殼蟹、鰻魚、廣島蠔、墨魚片和大啡菇。五個餸,總數$115☺️軟殼蟹有半隻,有膏,肉多。鰻魚大大件而且厚。廣島蠔超級鮮甜,好重海水味。墨魚片爽口,Q彈大啡菇有半個,厚肉 juicy天婦羅薄薄的炸粉,脆口而不油膩!定食奉送麵豉湯及前菜。另外點了唐揚魷魚鬚$38我兒最愛吃的小食😋兒子叫咗支波子汽水,童年回憶返曬嚟。有勁多的調味料,包括不同的燒汁, 還有櫻花蝦和魚仔。晚市加一服務費#香港#美食#小店#尖沙咀美食#尖沙咀#天婦羅#捌加廿陸天婦羅居酒屋#foodie#h
今晚係迎月夜,人約黃昏後😊

捌加廿陸天婦羅居酒屋
📍尖沙咀棉登徑8號凱譽地下17號舖

兒子懶揀,於是點預設定食
特盛海鮮天丼$118
蝦兩隻、鮮帶子、廣島蠔、四季豆、蓮藕、蝦膠和本菇。

虎蝦蝦味濃郁,蝦肉彈牙,鮮味十足。

兩者價錢計落差不多,自選的餸更合我心意。

軟殼蟹有半隻,有膏,肉多。

鰻魚大大件而且厚。
廣島蠔超級鮮甜,好重海水味。

墨魚片爽口,Q彈
大啡菇有半個,厚肉 juicy

天婦羅薄薄的炸粉,脆口而不油膩!

定食奉送麵豉湯及前菜。

另外點了唐揚魷魚鬚$38
我兒最愛吃的小食😋

兒子叫咗支波子汽水,童年回憶返曬嚟。

有勁多的調味料,包括不同的燒汁, 還有櫻花蝦和魚仔。

晚市加一服務費

#香港#美食#小店#尖沙咀美食#尖沙咀#天婦羅#捌加廿陸天婦羅居酒屋#foodie#hkfoodie#香港必食#香港美食#香港网红打卡#香港美食探店
2024-09-16
  • 大啡菇天婦羅
6天前 0 瀏覽
這晚係開完會真氣難下。開足半日同老闆頂足半日。感覺好委屈自己。心裡決定要食返些好野去平衡自己的心態。決定係找找好食餐廳。**醬燒鰻魚飯**鰻魚經過精心燒烤,表面刷上了特製的醬汁,散發著誘人的香氣。當我第一口咬下去,鰻魚的肉質鮮嫩,油脂豐富,與醬汁的甜鹹味道完美融合,讓人感受到一種幸福的滋味。搭配的米飯則吸收了鰻魚的鮮美,米粒彈牙,讓整道菜品的口感更加豐富。這道醬燒鰻魚飯不僅是味覺的享受,**鮮炸鮮魷**魷魚經過裹粉炸製,外皮金黃酥脆,內裡卻保持著鮮嫩的口感。每一口都散發著海鮮的鮮香,搭配著特製的醬汁,讓人感受到一種獨特的風味。這道菜的炸製技術恰到好處,讓魷魚的鮮味得以保留。捌加廿陸天婦羅居酒屋 (尖沙咀)

捌加廿陸天婦羅居酒屋 (尖沙咀)
2024-12-27
5 分鐘 (堂食)
之前呢間天婦羅居酒屋開左間係旺角,好記得佢排曬長龍好多人等位!好開心佢而家開多間係尖沙咀個門面同餐廳入面既佈置好有日本feel,即刻帶左你返鄉下咁😍都幾多打卡位🤭餐廳主打天婦羅,Menu有好幾款唔同既天婦羅丼飯同麵set,不過貪心既我地揀左自選🤭😂自己揀麵自己揀配咩天婦羅!老公揀左豚骨湯蕎麥麵,配帶子、原條穴子、紫菜蝦膠、牛肉餅、南瓜同埋蓮藕天婦羅,好有驚喜😍首先,個炸漿唔厚身,食落好酥脆,連我呢個平時唔係話好好天婦羅既人都覺得好食!穴子令我好驚喜,因為唔多地方有得食,佢其實係星饅,食落肉質好鮮,仲要成條上👍另一樣都值得highlight既就係紫菜蝦滑,紫菜既鮮連埋蝦滑既爽彈,而帶子都幾大粒同埋鮮甜,不得了!😍我就揀左櫻花蝦湯烏冬,湯底好惹味、蝦味好重,重得個湯又清,烏冬食落幾爽彈!麵既份量其實麵幾多下!我就配左2條紫菜蝦滑🤣穴子同埋黑虎蝦,黑虎蝦幾大隻同爽彈,口感唔錯!呢間店嘅天婦羅有surprise👍👍有時做野忙,返唔到鄉下,黎止下癮都幾好!

呢間店嘅天婦羅有surprise👍👍

有時做野忙,返唔到鄉下,黎止下癮都幾好!

2024-12-26 0 瀏覽
隱世日式炸丼小店充滿日本風情既日式居酒屋小店,餐廳主打食天婦羅,有自選定食,冷熱烏冬,蕎麥麵都有得揀。唐揚炸雞丼丼飯跟左前菜同龍蝦味噌湯,炸雞炸到金黃,入面保持到濕潤嫩滑, 亦唔會太油,醬油味香濃,唔會過咸。另外亦可以散叫天婦羅,試左活虎蝦,原條穴子,同九肚魚。天婦羅全部即叫即炸,炸漿夠薄,活虎蝦肉質扎實彈牙,蝦味濃郁。原條穴子有成隻手掌咁長,再配埋天婦羅醬汁,另一番味道。成間鋪雖然位置唔多,但充滿日本風味裝修,好似返咗日本咁樣。
隱世日式炸丼小店

唐揚炸雞
另外亦可以散叫天婦羅,試左活虎蝦,原條穴子,同九肚魚。

原條穴子有成隻手掌咁長,再配埋天婦羅醬汁,另一番味道。

成間鋪雖然位置唔多,但充滿日本風味裝修,好似返咗日本咁樣。
2024-12-23 0 瀏覽
嗰日去完party我哋又飲完酒,好想食啲炸嘢,就去咗尖沙咀呢一間嘅天婦羅專門店,佢啲天婦羅真係好多款式,揸得好出色~天婦羅拼盤一定要,因為一次過有晒幾款唔同嘅炸物,有蝦啦,菇啦~仲有嗌咗個龍蝦天婦羅,不過嗰日可能夜得滯,過去已經賣晒大龍蝦,得返小龍蝦,不過小龍蝦嘅size都好大,雖然佢係炸咗,不過唔會太乾,龍蝦味都超級出色~個芝士炸豬扒,都非常之好味,外脆內軟,入口勁多芝士🤩另外仲叫咗炸雞啦,炸魚啦,仲有一個蕎麥麵,蕎麥麵可以揀一個配菜,都係三十幾$40 ,真係性價比好高仲有去過櫻花蝦,可以落喺唔同嘅雜物,同埋湯麵上邊,仲要係無限添加~好正🤩👍🏻另外仲叫咗支啤酒,嗰支啤酒原本以為係細細支裝,原來係巨大版,都係30幾蚊😂😂今餐真係食得好盡興,埋單都唔使過500蚊 好抵食!

個芝士炸豬扒,都非常之好味,外脆內軟,入口勁多芝士🤩

2024-12-20
10 分鐘 (堂食)
2024-12-23 0 瀏覽
最近天氣凍冰冰吃碗熱辣辣湯麵就最好不過餐廳裝潢以日本居酒屋風為主查看之下原來旺角也有分店尖沙咀店則相對細小 天婦羅有多款可選 炸衣薄而酥脆活龍蝦 活虎蝦肉質扎實彈牙 穴子 鰻魚有醃底味 香而鮮甜廣島蠔 大啡菇 juicy 烏冬煙韌爽口 不吃烏冬也可選蕎麥麵也有冷熱可選而湯底方面 有豚骨湯 鰹魚湯及味噌海老湯味噌海老湯啖啖濃郁蝦味 再灑上大量櫻花蝦 整體入口舒服 沒有涸口感除了麵條外 更有丼飯可選彈性大而很個人化想食乜就叫乜 大滿足
最近天氣凍冰冰

彈性大而很個人化
想食乜就叫乜 大滿足
午餐
2024-12-22 0 瀏覽
今次同朋友嚟到一間天婦羅居酒屋🍻🍻,環境好有日本feel,牆上貼住好多海鮮繪畫同海鮮擺設,好有趣。🤪🥳♡自選定食天婦羅♡自選定食20多款天婦羅可以簡,,睇到心大心細都要花咗啲時間去簡,今次就叫咗鮮帶子, 紫菜蝦膠,黑虎蝦 ,蓮藕,大啡菇, 帶子同虎蝦炸🍤完都好鮮甜同好彈牙爽口,大啡菇都多汁😋,定食配有龍蝦味噌湯及同前菜,店舖有櫻花蝦乾配料,我加埋落去個湯度味道更豐富,本身就食開冷蕎麥麵,見天氣凍凍地就簡左熱湯蕎麥麵,好暖胃。😌♡磯燒鮑魚配帶子♡食天婦羅好少會見到鮑魚天婦羅,所以同朋友決定揀咗嚟試一試。鮑魚炸完出嚟唔會太乾👍🏻。♡雞皮餃子♡​用雞皮作為餃子皮雞皮煎到好脆口,肉餡鎖住肉汁再加埋雞皮既油香🥟🥟,好香濃美味🤤。整體黎講天婦羅炸得好鬆脆,一啲都冇破壞到本身食材既味道。

♡自選定食天婦羅♡

♡磯燒鮑魚配帶子♡

♡雞皮餃子♡

整體黎講天婦羅炸得好鬆脆,一啲都冇破壞到本身食材既味道。
掛住日本但又未有得去旅行,一於去呢間好有日本傳統魚市場氣氛嘅餐廳啦,位於尖沙咀,係一蘭隔離嘅捌加廿陸天婦羅居酒屋位置好方便,一入到去見到好似漁船咁嘅裝修,都幾有feel㗎,好似真係喺條魚船上面食海鮮咁咁我哋就叫咗個 #天婦羅自選定食 ,當中簡咗海老味噌味嘅熱湯烏冬,叫咗一大堆天婦羅,包括軟殼蟹、鮮帶子、那哥魚片、牛肉餅、墨魚片、鱚魚、蘆筍、南瓜、日本番薯、大啡菇、粟米芯,當中驚艷嘅係大啡菇(仲好juicy)、軟殼蟹(啲蟹膏多到爆哂出嚟)、南瓜(好清甜),其他嘅味道就比較清,如果重口味人士就可以自行加七味粉#雞皮餃子 $48本身都唔打算叫呢個,因為太邪惡,但最後都係忍唔住🤣呢款餃子真係好特別,外面用雞皮包住嘅餡料,雞皮炸到金黃酥脆,咬落去外脆內嫩,仲有啲肉汁流出嚟,真係好滿足!#唐揚魷魚鬚 $38每次一飲啤酒就會叫番個炸魷魚鬚,而呢度嘅魷魚鬚都幾入味,用嚟餸酒一流,只係會有幾舊唔知點解特別硬,變咗好似咬橡筋咁,但係食食下其他又冇咁硬#雞軟骨 $38又係餸酒一流嘅小食,雞軟骨外脆內嫩,咬落去嘅時候,口感一流,絕對係啲食肉族嘅最愛!總括嚟講呢間天婦羅都炸得啱啱好,味道都比較清,只不過個環境就

#雞皮餃子 $48

#唐揚魷魚鬚 $38

#雞軟骨 $38

總括嚟講呢間天婦羅都炸得啱啱好,味道都比較清,只不過個環境就真係好逼,冬天嚟到想除低啲褸擺吓嘢都冇咩位,叫得多嘢少少都要屈住隻手食嘢,算係唯一美中不足嘅地方

今日介紹嘅呢間餐廳專攻天婦羅,從外到內充滿日本關西嘅氛圍。店前嘅裝修同埋內部播放嘅舊日本音樂,令人感覺好似身處小小嘅日本店舖。小食拼盤 $78裡面有魷魚鬚、炸雞同雞軟骨,抵食過單點。每樣小食都炸得金黃酥脆,配上特製醬汁,味道更加出色。蒲燒鰻魚丼 $88經典嘅燒鰻,因為脂肪豐滿,燒完後油香四溢,肉質柔嫩,鮮美多汁,唔會有細骨。特盛海鮮天丼 $118呢個天丼真係好豐富,裡面有2隻黑虎蝦、廣島蠔、鮮帶子、蝦膠、蓮藕同埋四季豆。每樣材料嘅皮都好薄,質感鬆脆,唔會硬又唔漏油。蝦肉肥美,炸完都冇縮水,鮮甜彈牙;那歌魚肉質軟嫩,無骨;雖然帆立貝細粒,但一樣鮮甜。旁邊仲有天婦羅專用嘅醬汁,係用高湯、味醂同醬油調製,味道清甜解膩。如果想要再濃啲,可以加柚子鹽同七味粉。另外,仲有麵豉湯做前菜,配兩片橙,真係細心。 捌加廿陸天婦羅居酒屋 (尖沙咀)尖沙咀緬甸臺8號凱譽地下17號舖

小食拼盤 $78

蒲燒鰻魚丼 $88

特盛海鮮天丼 $118

捌加廿陸天婦羅居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀緬甸臺8號凱譽地下17號舖
2024-12-15 85 瀏覽
週日走到棉登徑覓食,找到一家人氣天婦羅居酒屋,決定一試小店裝潢具有特色,佈置成日本魚市場,打卡位無盡多佈滿日式燈箱招牌、懷舊燈籠、海報貼滿牆上座位不多,氣氛熱鬧,猶如置身於日本居酒屋小食雞皮餃子外皮金黃酥脆有嚼勁,餡料鮮美,肉汁豐富芝麻雞翼經過醃製增添風味,表面灑上芝麻,香口非常天婦羅自選定食奉送龍蝦味噌湯及前菜,天婦羅即叫即炸香蔥牛油飯滿滿蔥粒鋪滿飯面,香而爽口,加上牛油兩者相互發揮炸菠蘿伴雪糕的海鹽雪糕口感清新,冷與熱完美平衡
週日走到棉登徑覓食,找到一家人氣天婦羅居酒屋,決定一試
小店裝潢具有特色,佈置成日本魚市場,打卡位無盡多
佈滿日式燈箱招牌、懷舊燈籠、海報貼滿牆上
座位不多,氣氛熱鬧,猶如置身於日本居酒屋
小食雞皮餃子外皮金黃酥脆有嚼勁,餡料鮮美,肉汁豐富
雞皮餃子
芝麻雞翼經過醃製增添風味,表面灑上芝麻,香口非常
芝麻雞翼
天婦羅自選定食奉送龍蝦味噌湯及前菜,天婦羅即叫即炸
天婦羅自選定食
香蔥牛油飯滿滿蔥粒鋪滿飯面,香而爽口,加上牛油兩者相互發揮
炸菠蘿伴雪糕的海鹽雪糕口感清新,冷與熱完美平衡
炸菠蘿伴雪糕
2024-12-15
午餐
雞皮餃子
芝麻雞翼
炸菠蘿伴雪糕
2024-12-14 120 瀏覽
在網上見到一家天婦羅專門店,未見識過,於是就帶埋朋友一起去食晚餐😝首先是龍蝦味噌湯,龍蝦的鮮甜,一入口就感受得到😍牛油飯入口啖啖油香,可以自選不同的配料,搭配的有軟殼蟹、鰻魚、廣島蠔、鮮帶子、紫菜蝦膠等等,全部都是以天婦羅形式做出來,特別推薦的是軟殼蟹,外脆內嫩,食過翻尋味😊加左一碗熱蕎麥麵(鰹魚湯),湯底鮮香四溢,鰹魚的香味配上鰻魚、黑虎蝦、帆立貝、鱚魚和希靈魚,口感層次分明,吃完十分滿足😍最後,當然不能錯過甜品——炸菠蘿伴海鹽雪糕!炸菠蘿外冷內熱,搭配海鹽雪糕,口感清新,甜與鹹的完美平衡😉好味指數:8/10 性價比指數:9/10餐廳名稱:捌加廿陸天婦羅居酒屋 餐廳地址:緬甸臺8號凱譽地下17號舖

首先是龍蝦味噌湯,龍蝦的鮮甜,一入口就感受得到😍

好味指數:8/10

性價比指數:9/10