2021-03-29 925 瀏覽
Lunch time想食車仔麵,因為上環另一間出名既車仔麵要提早成個鐘打去order,就揀左呢間。無食一排,唔記得左上一次食個湯底已經超咸,諗住可能咁岩失手,點知今次都係一樣,而且湯底完全食唔到辣味,之前都會問你要大中小辣,成碗湯感覺好重味精,食完成個下午喉嚨都超clock。另外,麵同餸既份量都係偏小,我係女仔食都覺得唔太夠飽。仲有就係,杯套餐柚子蜜特飲實左太hea(飲品要加$10),但係杯野飲係好淡,完全一條柚子皮都冇⋯⋯

外賣自取
2020-09-26 2568 瀏覽
之食看過其他食評,一直想試,所以便來了。點了一個套餐,三餸加特飲,我問店員,特飲是熱柚子蜜,如要其他飲品要另加加錢。反正我也喜歡柚子蜜,所以就沒有轉其他飲品。車仔麵的配料沒有特別驚喜,都是一般的車仔麵配料,我慣常的點了油麵、豬紅和豬大腸,另外點了要加$2的豬軟骨。由於客人不算多,不用得太耐。賣樣沒特別,份量對我來說足夠。味道方便,豬紅還不錯,但沒有那種很軟棉的感覺。豬大腸很肥美,吃了有罪疚感。豬軟骨炆得淋,但肉比軟骨的比例更多,可能只是恰巧而已。湯底比一般車仔麵清,就算我加了沙嗲醬也較一般車仔麵湯底清,而且還覺得有點薑味和特別的香料味,細看原來這店舖是有四川菜的食品,所以湯底較特別。不過柚子蜜的味道月點怪,淡,而且不似柚子味。整體味我不算差,但個人覺得沒有食評寫的那麼好味。環境舒適,一試無防。

2020-09-25
5 分鐘 (堂食)
2020-09-07 1492 瀏覽
沒有下次!跟朋友到這兒吃中午飯。選了$55 車仔麵套餐,可自選麵食,三個餸,湯底,還送特飲柚子蜜茶。麵食份量太少,湯底十分鹹。對食量正常的人來說,這裏一碗的車仔麵是吃不飽。完全不滿足。$55 一碗車仔麵算不便宜,也該多給一點麵食和餸料。餃子🥟只有兩隻,丸子數量不多而且體制細。反正就是吃不飽。This restaurant is charging $55 for a bowl of HK cart noodles is quite expensive, and the fact that the portions are tiny and not enough to fill up an empty stomach AND they add a ton of salt into their soup base are the reasons why I will not be returning to this restaurant ...... 👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👋🏻👋🏻👋🏻👋🏻👋🏻👋🏻
2020-09-07
2020-07-10 3630 瀏覽
放工之後和同事去吃公司附近的揀得啱車仔麵。原來新紀元廣場入面竟然有一間吃車仔麵的店,平時午飯時間外出吃飯又多一個選擇。這裡的環境比一般車仔麵店寬敞,坐得也更舒適。本來打算吃平時會吃到的港式車仔麵,但看到有水煮魚麵綫又忍不住要點來試試。準備吃辣一定要點豆漿來解辣。上菜的時候,湯米綫和水煮魚是分開的。這樣可以就自己調教喜愛的辣度,很貼心。我比較能吃辣,所以就加了很多水煮魚的醬汁到湯米綫裏面,香辣惹味十分過癮!而且魚肉的分量比想象中多,魚肉嫩滑,沒想到一家車仔麵店可以吃到川味十足的水煮魚,有驚喜!而朋友則點了自選3餸車仔麵。黑松露雞肉水餃、豆卜、魚皮餃配油麵,而湯底則選了餐廳秘製的205辣醬。同樣地辣醬是和麵條分開上的,所以可以自己調整想吃的辣度。朋友不算太能吃辣,下了一點,也已經辣勁十足!但辣得來有層次,香口惹味!而配料方面,黑松露雞肉水餃是不錯的選擇,黑松露味道突出。除了麵食之外,我們點了兩款小吃,質素也相當不錯。千杯不醉雞翼。嫩滑的雞翼,有濃濃的酒香,好吃!咖喱魚蛋豬皮雙拼。很久沒有吃過這種地道的港式小吃,很懷念!咖喱陳皮魚蛋有很重的陳皮香,配搭濃稠的咖喱汁,是很令人上癮的小吃!
放工之後和同事去吃公司附近的揀得啱車仔麵。

這裡的環境比一般車仔麵店寬敞,坐得也更舒適。

準備吃辣一定要點豆漿來解辣。

上菜的時候,湯米綫和水煮魚是分開的。
這樣可以就自己調教喜愛的辣度,很貼心。

而朋友則點了自選3餸車仔麵。

同樣地辣醬是和麵條分開上的,所以可以自己調整想吃的辣度。
而配料方面,黑松露雞肉水餃是不錯的選擇,黑松露味道突出。

除了麵食之外,我們點了兩款小吃,質素也相當不錯。
千杯不醉雞翼。

嫩滑的雞翼,有濃濃的酒香,好吃!

咖喱魚蛋豬皮雙拼。

很久沒有吃過這種地道的港式小吃,很懷念!
  • 水煮魚米線
2020-07-02 1987 瀏覽
5餸麵餐,包括有生菜底、香菇雞肉水餃、黑松露雞肉水餃、香甜蘿蔔、蠔油炆花菇、脆皮芝士腸、大辣205辣醬;生菜底新鮮,口感爽脆;香菇雞肉水餃皮薄餡多,雞肉食落充滿香菇味道,味道獨特;黑松露雞肉水餃好足料,黑松露味道濃重,水餃食落好香口;香甜蘿蔔口感爽腍,味道清甜;蠔油炆花菇好入味,口感軟腍、有咬口;脆皮芝士脆外脆口內流心,芝士味道咸香;大辣205辣醬辣度6.5分,味道辣中帶香、惹味。5餸麵餐,包括有烏冬、發達金錢肚、蟹柳、龍蝦丸、蠔油炆花菇、香甜蘿蔔、咖喱汁;烏冬口感煙韌、掛汁;發達金錢肚口感爽腍,腩汁味濃;蟹柳食落好鮮甜;龍蝦丸彈牙,啖啖有蟹柳、蟹籽;咖喱汁味道香濃,辣度4分。大辣水煮魚,魚片份量多,口感滑嫩、厚肉,鮮味十足,食落味道辣帶溫和,辣度3分,配以豆芽食用,味道更佳。咖喱魚旦豬皮雙拼,魚蛋口感爽彈,充滿陳皮嘅甘香味道、咖喱嘅香料味道,食落味道濃郁;豬皮爽口帶腍、厚身。麻辣鴨血,加入左大量辣椒乾、辣椒油、蒜粒、芫荽調味,鴨血、豆芽味道多麻少辣,鴨血口感滑溜、多汁。壹品豆漿,豆香味濃,甜度適中,口感幼滑。ZERO可口可樂,飲落好清爽。凍檸水少冰走甜,飲落酸溜、清新。凍奶茶少冰少奶

壹品豆漿,豆香味濃,甜度適中,口感幼滑。

ZERO可口可樂,飲落好清爽。

凍檸水少冰走甜,飲落酸溜、清新。

凍奶茶少冰少奶走甜,茶味濃香,奶感細滑。
  • 咖喱魚蛋豬皮雙拼
  • 麻辣鴨血
  • 水煮魚
2020-06-25 864 瀏覽
今日同大寶嚟到呢幢大廈整回鄉證,先發現呢度樓下一樓,有間裝修好港式嘅車仔麵,鍾意香港味嘅我,梗係要試吓😄❤️麻辣鴨血~麻同辣嘅比例啱啱好,鴨血入味,車仔麵店都食到咁正嘅四川口味👍❤️麻辣水煮魚米線~水煮魚配有芽菜、辣椒乾、芝麻,好香,我加咗⭐️午餐肉,又厚又大塊,⭐️黑松露雞肉餃~黑松露味非常突出,裏面仲有木耳,好有口感,必叫!店家好細心,特登將米線分開上,唔使等米線浸住啲辣油😍❤️醉雞翼~好少食到熱嘅醉雞翼,即叫即煮,好特別👍大寶話下次要再黎食添😄

店家好細心,特登將米線分開上,唔使等米線浸住啲辣油😍

❤️醉雞翼~好少食到熱嘅醉雞翼,即叫即煮,好特別👍

大寶話下次要再黎食添😄
2020-06-23 601 瀏覽
對新紀元廣場嘅印象只係知係中環,好多上班族中午會喺度聚會聊天吸煙。但次次都只係經過而一次都冇入過去。今日約左個喺上環番工嘅朋友食飯,佢介紹我去新紀元廣場入面一間車仔麵食飯,我先知原來呢個廣場有野食!環境開揚,坐得幾舒服。拎張點菜單睇,見到有張圖影住麻雀,覺得好好奇。細睇先知原來係用麻雀術語黎為車仔麵命名,幾有創意喎!本身見個名咁得意都想試下,但係原來係麻辣米線。唔係好想食辣就冇試到。揀得啱combo麵餐有好多餸:生菜牛肋條、豬腸、豬紅、蘿蔔、咖喱魚旦、滷蛋及貢丸。揀左油麵。重有野飲。咁多野食又有野飲都係$68,好抵食呀!生菜好爽甜,每咬一啖都「索索」聲。豬大腸好甜,冇臭味,腍身,脂肪同肉嘅比例啱啱好,一咬即溶,唔使點咬就吞左落肚。豬紅切成細細粒嘅正方形,實淨得黎好滑。蘿蔔好甜冇渣。咖喱魚旦好彈牙。滷蛋好入味。貢丸唔會太硬。油麵口感實淨,份量好多。

環境開揚,坐得幾舒服。

揀得啱combo麵餐有好多餸:
2020-06-19
2020-06-22 460 瀏覽
【多選擇至揀得啱車仔麵@上環🍜】🐷🐷🐷🐷💭哈佬!今日爸爸媽媽收工時又熱又焗😪😵, 喺中上環發現原來有間車仔麵檔喺商場裡面, 有冷氣又坐得舒服! 有足夠空間感,環境都唔錯, 即刻咩胃口都返晒嚟啦!!🐷🐷🐷🐷💬 今晚4隻豬一齊出動所以好肚餓叫咗好多野食卡卡卡😆🔺3餸車仔麵+特飲 $55 (+$12/一餸) 🌟🌟🌟🌟🔺麻辣小窩兩餸米線 $58🌟🌟🌟🌟🔺麻辣鴨血(例牌) $35🌟🌟🌟🌟🌟🔺千杯不醉雞翼5隻 $35🌟🌟🌟🌟🔺咖哩魚蛋豬皮雙拼 $24🌟🌟🌟🔺油菜 $20🌟🌟🌟餐牌紙上面有超多車仔餸揀,啱晒我地呢啲鐘意咩都試下嘅豬仔!🤩 試過最推介嘅係養生牛蒡丸!超正!有淡淡類似藥材嘅味道,感覺好養生呢! 其次推介大家要叫松露雞肉水餃!好香黑松露味!餃子入面仲加咗啲木耳絲增強口感同營養值!仲有個蘿蔔都好出色! 煮得好唸好入味!至於麵底叫左個佢地新出嘅魔芋絲, 口感煙韌幾好食~!!另外叫咗個麻辣小窩米線+牛腩肉+珠軟骨, 兩樣都好入味同埋夠唸, 幾好食!! 湯底夠麻, 有大量芽菜吸味, 辣椒粒非常多, 但唔會好辣(前提係唔好咬到啲辣椒🐷🔥) , 算係就番香港人口味! 米線份量
【多選擇至揀得啱車仔麵@上環🍜】

🔺3餸車仔麵+特飲 $55 (+$12/一餸) 🌟🌟🌟🌟
🔺麻辣小窩兩餸米線 $58🌟🌟🌟🌟
🔺麻辣鴨血(例牌) $35🌟🌟🌟🌟🌟
🔺千杯不醉雞翼5隻 $35🌟🌟🌟🌟
🔺咖哩魚蛋豬皮雙拼 $24🌟🌟🌟
🔺油菜 $20🌟🌟🌟

另外叫咗個麻辣小窩米線+牛腩肉+珠軟骨, 兩樣都好入味同埋夠唸, 幾好食!! 湯底夠麻, 有大量芽菜吸味, 辣椒粒非常多, 但唔會好辣(前提係唔好咬到啲辣椒🐷🔥) , 算係就番香港人口味! 米線份量適中, 都幾爽滑!!
小食方面大推麻辣鴨血👍🏻👍🏻👍🏻, 湯底同麻辣米線一樣, 鴨血索晒啲辣湯一齊食好好食!! 遺憾係叫左細份係完全唔夠食!! 原來加$7就可以叫特盛!! 建議大家可以叫特盛!!
千杯不醉雞翼其實姐係醉雞, 食開凍嘅醉雞的確有少少唔習慣, 感覺凍嘅酒味會入味啲!! 但點多D汁先食都夠濃郁嘅!! 而滷水咸香味就幾入到雞翼, 亦夠大隻~大家可以一試!!
千杯不碎雞翼
千杯不碎雞翼
2020-06-18 405 瀏覽
Sheung Wan 上環• 揀得啱車仔麵 🍜📍上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓205號舖➰三餸麵 $55 🍜 追加一餸 +$12 ☝🏽凍飲/豆漿 +$10 🥛➰中上環最好食的車仔麵☺️ 將朋友加的餸全部放在同一碗,自我滿足視覺效果💯😆 瑞士汁滑雞翼的瑞士汁味濃郁,而且肉質鮮嫩,大推!醬燒豬軟骨入口即融,鍾意食豬軟骨的人不能錯過🐖極品牛腩條肉質鬆軟,十分滋味🐄咖喱陳皮魚蛋依古法炮製,陳皮味會比較重。另外如果想食輕盈的一餐,麵底可選菜底🥬
Sheung Wan 上環• 揀得啱車仔麵 🍜
📍上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓205號舖

三餸麵 $55 🍜
追加一餸 +$12 ☝🏽
凍飲/豆漿 +$10 🥛

2020-06-18 322 瀏覽
鍾意食辣嘅我 特登嚟到上環就係為咗食呢間揀得啱車仔麵 佢哋嘅麻辣好出名205辣椒醬係自家製非常非常辣建議大家第一次試咗小辣先車仔麵方面我揀左咖哩陳皮魚蛋,牛蒡丸,極品牛肋條,嫩滑腐竹,紫菜同蘿蔔魚蛋都幾辣咬落陳皮味非常重好有層次極品牛肋條炆得好入味但係唔會炆到太淋咬落仲有口感牛肉質素幾高係扺食之選而牛蒡丸食落有啲似貢丸帶陣陣既牛蒡香味不得不試我仲揀左佢哋新出咗魔芋絲黎做麵底食落清新爽口對身體亦都冇咁大負擔啱曬關注健康嘅吃貨小食方面千杯不醉雞翼同其他餐廳唔同佢哋醉雞翼係熱既好處就係整到入曬味之餘肉質會變到太硬麻辣鴨血最近大熱既麻辣鴨血竟然會喺車仔麵檔搵到一片片既鴨血唔係好辣但就帶陣陣麻香係我既至愛油菜(唐生菜)唐生菜都幾新鮮整得幾好食為本餐畫上完美既句號今次嘅我真係大滿足因為從來冇試過咁豐富嘅車仔麵唔知你哋又鍾意叫咩餸呢?
鍾意食辣嘅我

整得幾好食
為本餐畫上完美既句號

今次嘅我真係大滿足
因為從來冇試過咁豐富嘅車仔麵
唔知你哋又鍾意叫咩餸呢?
  • 麻辣鴨血
2020-06-16 265 瀏覽
以前有食開,覺得麵份量少但都可以接受,唔貴。無食一排,見佢多左個選擇係生菜底,就去叫外賣自取。一打開真係呆左,個「生菜底」就只有呢一撮生菜,4條。4條生菜。三餸一麵基本價$55,下午茶-$10。值唔值見人見志,不過我都係勸大家唔好叫佢個生菜底。我真係好餓所以真係好嬲。
以前有食開,覺得麵份量少但都可以接受,唔貴。
無食一排,見佢多左個選擇係生菜底,就去叫外賣自取。

三餸一麵基本價$55,下午茶-$10。
值唔值見人見志,不過我都係勸大家唔好叫佢個生菜底。

我真係好餓所以真係好嬲。
生菜底
2020-06-16 304 瀏覽
個晚黎開呢頭又唔想上半山個邊食咁貴🤣見呢間都好多好評 於是一於去食下 不過位置都幾隱蔽架😂係office tower入面 所以搵左我一陣呢度環境好乾淨舒適 舖頭有冷氣同好光猛重點係晚市可能真係少左打工仔 所以人唔算好多 坐得好舒服😌 兩餸自選麻辣小鍋米線🍲 ($58)估唔到車仔麵店嘅麻辣米線都做得唔錯👍🏻👍🏻雖然無得自選辣度 但麻味同辣味都係足夠嘅 又唔會話辣到完全食唔到個隻 正常譚仔食三小辣樓下嘅都接受到🤣🤣配料方面我揀左香菇雞肉餃🥠芝士腸同生菜🥬要讚嘅係餃子好大粒好足粒料 而且食落好新鮮 唔係個種醃到得死鹹味 大推一定要叫😆😆三餸套餐 - 醬燒豬軟骨|極品牛腩條 |金錢肚|加黑松露雞肉水餃 ($55 + $18)至於車仔麵簡左出前一丁面底 係唔洗加錢既所以d餸就叫豪d啦🤤 坦白講 每樣都好有水準👏🏻牛腩條好腍好入味 金錢肚就爽口最欣賞豬軟骨~~真係超入味同軟身 係筷子一夾就夾得散既個種😍😍醬汁方面簡左沙嗲汁 個人就覺得一般既 沙嗲味唔算話好出 可能湯底本身都好夠味啦 加埋汁就略鹹左小小 可能加辣汁會更加正 咖喱魚蛋豬皮雙拼 ($22)再加埋呢個小食真係飽到上心口啊 兩者都煮得好入味
個晚黎開呢頭又唔想上半山個邊食咁貴🤣

呢度環境好乾淨舒適 舖頭有冷氣同好光猛
重點係晚市可能真係少左打工仔 所以人唔算好多 坐得好舒服😌

兩餸自選麻辣小鍋米線🍲 ($58)
估唔到車仔麵店嘅麻辣米線都做得唔錯👍🏻👍🏻
雖然無得自選辣度 但麻味同辣味都係足夠嘅
配料方面我揀左香菇雞肉餃🥠芝士腸同生菜🥬
兩餸自選麻辣小鍋米線

至於車仔麵簡左出前一丁面底 係唔洗加錢既
所以d餸就叫豪d啦🤤
坦白講 每樣都好有水準👏🏻
牛腩條好腍好入味 金錢肚就爽口

咖喱魚蛋豬皮雙拼 ($22)

再加埋呢個小食真係飽到上心口啊
兩者都煮得好入味 咖哩味好夠濃
咁樣食法每人都係$100唔洗 絕對係抵食之選😋😋
兩餸自選麻辣小鍋米線
2020-06-14 210 瀏覽
第一次食呢間上環嘅車仔麵 環境好乾淨坐得舒服又唔洗同人逼! 車仔麵嘅size比一般大 好貼心可以揀少麵細食朋友唔洗擔心! 重點係叫三餸都超足料超飽 連晚飯都唔洗食😋~試左個”四餸套餐” (HK$67)大推黑松露雞肉水餃🥟 其他地方少有 超重black truffle味好香~ 醬燒豬軟骨 肉質好淋好入味~入味豬大腸都唔錯 豆卜再淋啲就好 湯底都幾多選擇 怕辣嘅我揀左滷水汁同油麵! 朋友就試左”三餸套餐” (HK$55) 特別推介極品牛腩條同蘿蔔好鮮甜~特製205辣醬都很不錯! 小食方面個人推介千杯不醉雞翼(HK$30/3)咖喱魚蛋豬皮雙拼 (HK$24) 都幾特別 食落帶點陳皮香味 麻辣鴨血(HK$35)對我黎講太辣~

2020-06-11 260 瀏覽
去開上環買野,行完有小小肚餓之後見到有間樓上鋪既車仔面,又發現自己好耐冇食過車仔麵於是就去食下。店舖10分寬躺而且仲有沙發凳坐,環境很舒服。我同朋友就叫咗兩碗三餸麵加飲品。 我自己就揀左咖喱汁做湯底,餸菜方面就選擇了黑松露餃子、豬大腸、金菇、豬紅和蘿蔔。蘿蔔嘅口感令我印象最深刻因為食落去很甜而且不硬,湯底方面咖喱汁的味道很符合我的口味,所以我個人10分推薦而朋友就選擇了牛腩汁做湯底,餸菜方面就選擇了芝士腸、紫菜、金錢肚和香菇豬肉餃。我覺得香菇豬肉餃和黑松露餃子都值得一試,因為不是常見的餸菜,而且餃子的味道也很好👍🏻😋😋小食方面,這個不醉雞翼味道也很不錯,如果不能接受很濃烈的花雕酒味這個雞翼是10分適合你,入門級的初嘗者可以一試而家呢豬皮和魚蛋我個人覺得豬皮是10分入味但魚蛋的口感卻不太適合我可能因為這是陳皮魚蛋的關係。喜歡陳皮魚蛋的食客一定要去食!

2020-06-11
2020-06-10 232 瀏覽
平時食港式車仔麵通常都好迫,但呢間《揀得啱車仔麵》環境好乾淨舒服,裝修走簡約文青感覺。.筒子清一色:筒子清一色個名好得意,其實係有爽爆墨魚丸、彈牙貢丸嘅麻辣小鍋米線🍜米線面上舖好多辣椒乾,個人好鍾意呢個麻辣湯底,味道香濃又麻又辣食到唔想停🤤墨魚丸同貢丸都好出色好彈牙👍🏻.三餸套餐:瑞士滑雞翼+黑松露雞肉水餃+香煎午餐肉配米粉特別推介黑松露雞肉水餃,冇諗過食車仔麵呢d平民食物都會有黑松露呢d高級食材🤩仲要黑松露味好香,絕對係皮薄餡靚!配埋瑞士滑雞翼同煎得香脆嘅午餐肉真係好滿足😋米粉份量好大,叫左少麵都食唔晒🙈.咖喱魚蛋豬皮雙拼:竟然係我最愛嘅陳皮魚蛋啊😍!一向好鍾意陳皮魚蛋嘅質感同獨有嘅甘香味,不過坊間比較少見,估唔到呢度有,仲要加埋香濃咖喱汁好入味。豬皮好鬆化仲要索滿晒咖喱汁好正😋.呢度樣樣野都好好食,性價比好高,食完就真係覺得自己揀得啱🤪.《揀得啱車仔麵Good Pick Noodles》📍上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓205號舖

麻辣小鍋米線

三餸套餐:瑞士滑雞翼+黑松露雞肉水餃+香煎午餐肉配米粉

咖喱魚蛋豬皮雙拼

呢度樣樣野都好好食,性價比好高,食完就真係覺得自己揀得啱🤪

《揀得啱車仔麵Good Pick Noodles》
📍上環皇后大道中181號新紀元廣場低座2樓205號舖