2020-08-29 465 瀏覽
作為一個芋圓控前一個星期見到朋友post左張芋圓相上網即刻問佢間野係邊原來係呢一間芋圓店難得今日入黎元朗一場黎到即刻要試下叫左個「我最喜愛芋圓」同埋「牛乳3號」因為冇得堂食 叫左外賣店員好細心咁講解提返到去未食放雪櫃芋圓唔好雪 會變硬服務好好👍🏻👍🏻D芋圓好煙韌 熱食口感會更好👍🏻
作為一個芋圓控
前一個星期見到朋友post左張芋圓相上網
即刻問佢間野係邊
原來係呢一間芋圓店
難得今日入黎元朗
一場黎到即刻要試下

叫左個「我最喜愛芋圓」同埋「牛乳3號」

因為冇得堂食 叫左外賣
店員好細心咁講解
提返到去未食放雪櫃
芋圓唔好雪 會變硬
服務好好👍🏻👍🏻
D芋圓好煙韌 熱食口感會更好👍🏻
2020-08-29
外賣自取
$40 (其他)
位於元朗食街既摩登士丹里 ,主打芋圓同珍珠☺️飲品同糖水方面已經好多款揀,一定有一款岩你心水😻⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬🔸芋圓2號 ($29)☝🏻芋圓、紅豆、仙草、小丸子👆🏻大大碗好足料!絕對係2️⃣人份量😆仙草好滑~又唔會太甜!芋圓煙韌又夠味🙆🏻‍♀️小丸子一啲都唔會覺得粉~仲好有咬口添🥰配埋紅豆甜甜地真係好match😋價錢又實惠~之後都會叫呢款 😝.🔸評分: 8/10💰人均消費: $50以下
⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬⥬
🔸芋圓2號 ($29)
☝🏻芋圓、紅豆、仙草、小丸子👆🏻
🔸評分: 8/10
💰人均消費: $50以下
2020-06-16 251 瀏覽
被鋪頭一股懷舊嘅摩登港風嘅裝修吸引住!綠色配白色嘅招我真係好摩登嘅感覺💚佢地鋪頭係主打賣港式飲品,港式奶茶,鴛鴦,啡走,茶走......一聽就好懷舊嘅感覺🙈係滿滿嘅港式茶餐廳嘅味道~宜家好少有lu~我通常會買佢地最normal嘅士丹里珍珠奶茶🥤普通但好味😋我本身飲奶茶係偏向茶味濃d嘅奶茶,港式奶茶就正正滿足到我嘅需求🥰佢地真係正宗港式奶茶嘅味道,茶底好濃,再配上煙韌嘅珍珠🤩簡直係完美嘅奶茶🙈我覺得飲慣左台式珍珠奶茶,試下我地本土港式奶茶 懷舊嘅味道都唔錯🥰😍
  • 士丹里珍珠奶茶
2020-05-15 261 瀏覽
每次經過都想買些糖水回家吃,可是每次都太多東西買所以沒有辦法買糖水了,但現在有了外賣app非常方便,我們可以在家已經可以品嚐到了!我們就用外賣app訂了紫薯4號(紫薯圓、紫薯蓉、椰汁紫米露),D24榴槤皇豆花凍芋圓😛夜麻麻有糖水食好爽,而且好足料味道好好呀!
夜麻麻有糖水食好爽,而且好足料味道好好呀!
$55 (宵夜)
2020-04-30 227 瀏覽
又嚟元朗啦😆 經過摩登士丹里 買左碗芋圓2號左面有張枱 可以俾客人立食兼叉電 可惜因為疫情關係 暫停左堂食 唯有拎返屋企食啦😌一打開個蓋就有d失望 因為冇花奶 sosad 但食落有驚喜 芋圓煙韌好重芋頭味😋 紅豆同小丸子都好正🤗 但仙草就爭d啦 唔係好滑溜 29蚊有咁大兜芋圓 抵啦 整體都滿意😊但係我食食吓好似見到條蟲🤮衛生質素要改善啊💩
又嚟元朗啦😆 經過摩登士丹里 買左碗芋圓2號
但係我食食吓好似見到條蟲🤮衛生質素要改善啊💩
2020-04-30
2020-04-21 157 瀏覽
薄有名氣的摩登士丹里,雖然格局和一般手搖茶飲店無異,但綠底橙字確有突圍而出之勢,在屯天元開了分店台式飲品店又是主打芋圓同珍珠,煙煙韌韌,好似無咩特別,不過有紅豆同仙草,即係平民版仙芋仙,加埋布丁和豆花,除了無得堂食基本上已經是一間糖水舖點了一杯,夠甜,足料,紅豆原粒有沙,豆花凍非常獨特,具備豆腐花的香味,質地似蛋白少少彈牙唔會一攪就碎,真係未試過🙊搵食後記:愈黎愈多茶飲店主打茶葉或生果,而甜品舖好少獨沽一味,雖然香港寸金尺土,希望有朝一日摩登士丹里會開間提供堂食為主的台式甜品舖

2020-03-28
2020-03-04 270 瀏覽
終於收工,想找間台式飲品店嘆一嘆。返到元朗,這間似乎幾多人,一於選它。似乎款款都不錯本想試下荳花芋圓,還是留返下一次,今次想飲些什麼。最後選「澳洲3.6牛乳」系列。珍珠小芋圓奶綠茶晚上不喝紅茶,選擇溫和的綠茶。再問多一次店員,這個是不是用鮮牛乳(她猶豫了一下,答是)一喝⋯⋯下⋯⋯明顯係奶精綠茶,一早溝好放在大水壺備用⋯⋯味道好淡。好彩珍珠不太差,但小芋圓不夠煙韌q彈⋯⋯店員又唔識/ 唔老實!飲完心情更差。失望🤷🏼‍♀️
終於收工,想找間台式飲品店嘆一嘆。
返到元朗,這間似乎幾多人,一於選它。
似乎款款都不錯
本想試下荳花芋圓,還是留返下一次,今次想飲些什麼。
最後選「澳洲3.6牛乳」系列。
珍珠小芋圓奶綠茶

珍珠小芋圓奶綠茶

晚上不喝紅茶,選擇溫和的綠茶。
再問多一次店員,這個是不是用鮮牛乳(她猶豫了一下,答是

一喝⋯⋯下⋯⋯明顯係奶精綠茶,一早溝好放在大水壺備用⋯⋯
味道好淡。好彩珍珠不太差,但小芋圓不夠煙韌q彈⋯⋯
店員又唔識/ 唔老實!飲完心情更差。
失望🤷🏼‍♀️
7 分鐘 (堂食)
其他
2020-02-23 861 瀏覽
星期日晚上我在「阜財街」,食完一碟牛腩撈麵,加上兩款口感偏腍,而味道偏淡的蘿蔔食品之後,結賬後我準備坐港鐵返回彩虹之前,購買少許台灣手調飲品,還有中式甜品例如「紅豆沙」。結果我在「阜財街」旁邊的「青山公路」,找到「摩登士丹里」這一間主打「芋圓」的甜品店。不過「摩登士丹里」其實不只有「芋圓」甜品,還有其他台式的手調綠茶或者梳打飲品提供。如果「摩登士丹里」也能夠像我在西貢一樣,製作到甜味水蜜桃加濃味紅茶混搭而成的「水蜜桃紅茶」,我會更加喜愛「摩登士丹里」多一點,可惜「摩登士丹里」裡面的台灣飲品就是沒有「水蜜桃紅茶」。另一方面,我發現「摩登士丹里」裡面廚房製造出來的「水蜜桃綠茶」,或者「水蜜桃梳打」實際製成品的賣相,飲品的色澤都會偏向比較淺色,而不是我在西貢喝到,色澤偏向比較深的「水蜜桃」飲品。所以「摩登士丹里」廚房製作出來的「水蜜桃綠茶」,味道比我在其他食店喝到的「水蜜桃紅茶」飲品甜味淡薄得多了。至於「水蜜桃梳打」飲品裡面的甜味,比「水蜜桃綠茶」稍為濃厚一點而已。所以我覺得光顧購買「摩登士丹里」的「水蜜桃綠茶」飲品,跟「水蜜桃梳打」飲品都沒有再另外減低甜度的必要,「水蜜桃梳打」濃厚甜味夾雜

所以我覺得光顧購買「摩登士丹里」的「水蜜桃綠茶」飲品,跟「水蜜桃梳打」飲品都沒有再另外減低甜度的必要,「水蜜桃梳打」濃厚甜味夾雜梳打裡面的氣泡一起享用,感覺還可以。

另一方面,原來「摩登士丹里」裡面的外賣但是取手調台式飲品,都是使用可以自行揭起和蓋上的塑膠杯蓋,所以「摩登士丹里」廚房不會再為手調飲品進行機器封蓋,食客揭開杯蓋時要小心了。

至於「摩登士丹里」裡面的甜品,表面上主要以「芋圓」為主。但是實際上「摩登士丹里」,其實也有推出口感一樣煙韌,但是沒有芋頭成份在內,材料以甜味紫薯為主的「紫薯圓」。

「摩登士丹里」還刻意為他們創造出來,口感煙韌彈牙的甜味「紫薯圓」,安排了四款不同配料的甜品甜品的實際名稱被稱呼叫做「紫薯_號」。

「摩登士丹里」的「紫薯_號」甜品系列,一共有四款不同配搭組合,配搭不同的甜品配料,包括有「豆腐花」、「仙草涼粉」、「紅豆沙」,還有「椰汁紫米露」,可惜沒有例如「芝麻糊」的甜品配料。

或許是因為所有「摩登士丹里」「紫薯_號」系列甜品,都配備了口感類似「芋圓」,感覺比較有彈性的甜味「紫薯圓」,還有被預先把甜味紫薯磨成蓉的甜味「紫薯蓉」,整體甜味比較濃厚。

所以「摩登士丹里」四款口味的「紫薯_號」系列甜品裡面,都是預設「紫薯圓」跟「紫薯蓉」為甜品基本配料陣容,然後甜味味道沒有紫薯圓那麼濃厚的甜品,組合變成「紫薯一號」至到「紫薯四號」。

結果我選擇甜味味道相對比較濃厚的「紅豆沙」,配合「紫薯圓」跟「紫薯蓉」變成的組合甜品「紫薯一號」,「摩登士丹里」安排了「紫薯_號」甜品,都是以外賣自取方式發售。

所以「摩登士丹里」廚房製作完成「紫薯一號」甜品,把製成品送到我手上的時候,「紫薯一號」都是被分為「紫薯圓」、「紫薯蓉」放在一小格的餐兜裡面,「紅豆沙」則被另外放在另一外賣紙碗裡面。

然後「摩登士丹里」廚房店員,把「紫薯圓」、「紫薯蓉」獨立另上的餐兜,放在「紫薯一號」主甜品材料「紅豆沙」圓柱形餐盒的頂蓋位置上面。

「摩登士丹里」以類似製作外賣自取潮州粉麵,處理外賣自取潮州粉麵的手法,處理包括有「紫薯圓」、「紫薯蓉」,還有「紅豆沙」在內的凍食甜品「紫薯一號」。

最後我購買完兩杯外賣自取台灣手調水蜜桃飲品,還有一客甜味紫薯圓加紫薯蓉,再加紅豆沙的甜品「紫薯一號」之後,發現「摩登士丹里」原來還有「換購價」奶凍甜品「士丹里奶茶凍」加黑糖珍珠。

我決定購買「士丹里奶茶凍」加黑糖珍珠甜品,攜帶着「摩登士丹里」製作完成的所有甜品,坐車返回西貢墟之後,我立刻打開「紫薯一號」外賣包裝盒,發現「紫薯一號」經歷長途運輸,甜品仍然完好無缺,沒有任何損害。

我回到西貢墟之後,第一時間率先試食「士丹時奶茶凍」甜品,目測「士丹利奶茶凍」製成品賣相,感覺「士丹利奶茶凍」真的很像「固體」甜品版本的「珍珠奶茶」,黑糖珍珠放在奶茶凍的表面上。

雖然「士丹利奶茶凍」甜品本身的奶凍味道,是有台灣珍珠奶茶飲品裡面的甜味,但是稍嫌「士丹利奶茶凍」裡面的紅茶茶味相對比較淡薄,被甜味所掩蓋了。
水蜜桃梳打(異常桃氣)

至於被「摩登士丹里」廚房另外放在甜味奶茶凍表面上,一粒粒渾圓的黑色「仙草珍珠」,「仙草珍珠」的口感彈性只是一般,而且珍珠的味道比較淡,吸收不到太多的黑糖甜味。

雖然「摩登士丹里」黑糖珍珠旁邊,其實還有少許的甜味黑糖糖漿,可是甜味的黑糖糖漿,最後還是沉沒在味道偏甜,口感像啫喱的奶茶凍裡面,所以黑糖珍珠裡面的黑糖甜味,或多或少被削弱了。
水蜜桃綠茶(我不桃氣)

至於甜品「紫薯一號」,我在把「紫薯圓」跟「紫薯蓉」直接倒進「紅豆沙」裡面之前,率先試食了「紅豆沙」,「紅豆沙」以凍食甜品姿態登場,所以口感也相對比較冰涼。

至於冰涼甜品「紅豆沙」裡面的味道,感覺也都算是很甜,跟「紫薯圓」和「紫薯蓉」本身的甜味都十分合襯,倒在一起享用,甜味絲毫沒有變動。

至於「紫薯圓」本身的口感,我之前其實都曾經講過,「紫薯圓」製成品實際口感,跟「芋圓」十分相似,口感一樣很煙韌,一樣很有彈性。

而且「摩登士丹里」的「紫薯一號」,每一粒「紫薯圓」本身除了口感煙韌之外,還有一絲絲的彈牙感覺,而且每粒「紫薯圓」都互相黏結在一起,需要食客用匙羹自行拉開。
士丹里奶茶凍

至於「紫薯圓」本身的紫薯甜味,感覺也都很濃厚,「紫薯圓」即使不放進紅豆沙裡面,也能即時食到非常濃厚的紫薯甜味,放進紅豆沙裡面,「紫薯圓」裡面的甜味則變成了錦上添花。

至於「紫薯一號」裡面的紫薯蓉,紫薯蓉本身的甜味,味道感覺十分濃厚,而且紫薯蓉本身口感,已經被「摩登士丹里」的廚房磨到十分之幼細和綿滑。

單獨評價紅豆沙的味道,紅豆沙本身的紅豆味道很甜,裡面的紅豆都已經被「摩登士丹里」廚房,煮到幾乎完全化開,變成口感綿滑,名副其實的「紅豆沙」。

把甜味的「紫薯圓」,跟甜味「紫薯蓉」都直接加進冰凍「紅豆沙」甜品裡面之後,「紫薯一號」立刻變成集合紫薯甜味和紅豆甜味,紫薯紅豆沙幼滑口感,還有透心涼冰凍感覺的紫薯甜品
紫薯一號

而且「摩登士丹里」「紫薯一號」甜品,經歷像我一樣,由,新界西北一路長途運輸,直到新界東的「西貢墟」裡面為止,口感仍然有完整感覺,溫度仍然冰涼,甜味絲毫未變。

至於「士丹里奶茶凍」裡面的甜味也都屬於正常,「士丹里奶茶凍」最難得的地方,是我食完「士丹里奶茶凍」之後,幾小時之後我勉強仍然能夠有覺好睡。
2020-01-19
30 分鐘 (外賣自取)
$88 (宵夜)
水蜜桃梳打(異常桃氣)
水蜜桃綠茶(我不桃氣)
士丹里奶茶凍
紫薯一號
2020-02-15 184 瀏覽
第二次幫襯,叫咗黑糖珍珠冰同芋圓紫薯2號,價錢合理,$25+$32,抵!黑糖珍珠冰嘅黑糖味好真,好香甜,奶夠厚而且滑,好濃郁。珍珠好多好多,珍珠控一定鍾意!不過覺得可以冇咁甜。芋圓紫薯2號第2次點喇,叫外賣回家食,不得了!仙草超濃味,好下火,紫薯蓉係純蓉,足料,味道真,而d紫薯芋圓又煙韌又夠味,一d都唔粉,超多超大方,全紫色嘅甜品,女仔實好鍾意!其實仲想食其他架,好似三色芋圓同芋圓4號,都好吸引,可惜冇咁大個胃,好想再食呀!我一定一定會再幫襯!

2020-02-14
宵夜
慶祝紀念
情人節
  • 黑糖珍珠冰
2020-02-15 197 瀏覽
每當天氣回暖,出到街就會想飲返杯珍珠奶茶。經過點可以唔買返杯呢!😁今日揀咗手炒黑糖系列,黑糖珍珠牛乳,即係用鮮奶代替茶,$32中杯,可以少甜少冰。珍珠勁多,比老X堂多2倍,都幾煙韌,不過賣相就差少少,黑糖同奶無虎紋效果。

2020-02-13 134 瀏覽
在飲品方面,我叫左佢地招牌係士丹里珍珠奶茶,佢地落奶比較輕,變左杯野飲主要係茶味為主,而茶飲落去都比較香,珍珠偏向大粒小小,食起上嚟比較有口感! 希望下次可以試埋佢既甜品啦
希望下次可以試埋佢既甜品

2020-01-20 175 瀏覽
每日放工都經過,見到好多人幫襯,一直都無機會試,今日天寒地凍好想食暖笠笠的芋圓,所以買了一碗薑汁芋圓回家試下,芋圓都算煙勒,但薑汁味道不夠和太甜,但太致上還可以
2019-11-21 379 瀏覽
次次經過都見啲人買佢啲芋圓黎食但每次都好飽只係想飲野 就錯過左個機會今次終於試到啦要左個紅豆沙配紫薯個紫薯芋圓 都幾有咬口但我個人覺得有少少硬 如果冧啲就好了 咁樣可以煙靭啲咬落去 愈咬愈重紫薯味 真係好足料咁希望唔係香精啦而個紫薯蓉都真係超級重紫薯味好似直將成舊紫薯整成蓉咁到個紅豆沙啦有陳皮味既 好傳統既做法而且佢煮到起沙唔係一粒粒硬身紅豆次次經過都見啲人買佢啲芋圓黎食但每次都好飽只係想飲野 就錯過左個機會今次終於試到啦要左個紅豆沙配紫薯個紫薯芋圓 都幾有咬口但我個人覺得有少少硬 如果冧啲就好了 咁樣可以煙靭啲咬落去 愈咬愈重紫薯味 真係好足料咁希望唔係香精啦而個紫薯蓉都真係超級重紫薯味好似直將成舊紫薯整成蓉咁到個紅豆沙啦有陳皮味既 好傳統既做法而且佢煮到起沙唔係一粒粒硬身紅豆真係幾好食 甜甜地 但又唔會覺得heavy野飲我就覺得還好 呢杯有啲酸始終都係芋圓煮得出色一啲
次次經過都見啲人買佢啲芋圓黎食

真係幾好食 甜甜地 但又唔會覺得heavy

野飲我就覺得還好 呢杯有啲酸
始終都係芋圓煮得出色一啲

2019-09-12 411 瀏覽
整日睇YouTube上邊嘅美食youtuber食超好味的芋圓,我就留嗮口水。今次終於都可以食芋圓啦,喺網上睇到呢間人氣店,主打芋圓。點咗一份仙草三色芋圓仲加咗紅豆。整碗有好多芋圓,芋圓口感好煙韌,好好食!仙草凍唔會太甜加埋紅豆同芋圓一齊食真係太好食!
2019-07-23 424 瀏覽
與朋友在往商場的途中被這間「 摩登士丹里 」的舖面吸引了,店外賣著芋圓及士丹野奶茶的廣告,好像是為了我這個剛吃飽飯想找點甜食的人而設😆 喜歡吃芋圓的我有福了!走進店裡時看了看餐牌,摩登士丹里的飲料款式包羅萬有,真的想甚麼飲料也試。最意想不到的是他們有 這個選項,現在不只在茶餐廳或冷室購買到這些香港特色飲料,實在難得。可以隨時喝,方便了我們😃我被士丹里奶茶吸引了,我一向都喜歡喝茶餐廳的地道式奶茶,而廣告牌上的士丹里奶茶給我這種港式奶茶的感覺,非常吸引。士丹野奶茶有多種配料選項,例如: 豆腐花,仙草,紅豆,涼粉等等。我選擇了 🔸士丹里奶茶🔸 另外加料,加$8的芋圓香濃的熱奶茶,茶餐廳的港式奶茶味道。茶跟奶的比例剛剛好,奶茶很香👍🏻 芋圓份量頗多的。芋圓的質感咬口很好,味道又夠,好吃😋 會再試士丹里的飲料!下次再寫

走進店裡時看了看餐牌,摩登士丹里的飲料款式包羅萬有,真的想甚麼飲料也試。最意想不到的是他們有 [香港情懷] 這個選項,現在不只在茶餐廳或冷室購買到這些香港特色飲料,實在難得。可以隨時喝,方便了我們😃

我選擇了 🔸士丹里奶茶🔸 另外加料,加$8的芋圓

士丹野奶茶